江苏省淮安市2022届高三英语上学期入学调研试题(A).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 淮安市 2022 届高三 英语 上学 入学 调研 试题
- 资源描述:
-
1、2022届高三入学调研试卷英 语 (A)注意事项:1答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选
2、出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the woman sound? A. Unhappy.B. Stressed out.C. Understanding.2. Why does the woman want to be an actress? A. She likes to make people happy.B. She thinks shes great at it.C. She wants people to listen to her.3. What does the man
3、order?A. A small soda.B. A baked potato.C. A salad.4. How much will the woman pay for the skirt?A. $30.B. $70.C. $100.5. What is the probable relationship between the speakers?A. Friends.B. Teacher and student.C. Mother and son. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选 岀最
4、佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给岀5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What did the man have trouble doing?A. Reading.B. Seeing road signs.C. Seeing the television screen.7. How did the man get his eye problem?A. It happened over time.B. It runs in the family.C. He injured his eyes.听第7段材料,
5、回答第8至9题。8. Who was a professor of English literature?A. The womans mother.B. The womans father.C. The womans grandfather.9. How much money are the stamps worth?A. $1,000.B. $10,000.C. $100,000.听第8段材料,回答第10至12题。10. When did the speakers parents get married?A. 15 years ago.B. 30 years ago.C. 35 years
6、ago.11. What will the speakers do for the wedding anniversary?A. Send their parents on a trip.B. Have a little wedding ceremony.C. Invite some new friends to a party.12. Who will send out the invitation emails?A. The man.B. Mom and Dad.C. The woman.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where are the speakers?A. In a
7、 church.B. On a plane.C. In the classroom.14. What is the man most looking forward to?A. Leaving his little brother.B. Seeing some historic buildings.C. Walking around Rome with the woman.15. Who might Mrs. Green be?A. A friend.B. A tour guide.C. A teacher.16. What can we learn about the woman?A. Sh
8、e is interested in history.B. She always pays little attention in class.C. She is afraid of taking a plane.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does the talk probably take place?A. In a grocery store.B. In a restaurant.C. In a temple.18. What happens during the festival besides eating porridge?A. Praying for
9、 good health.B. Giving presents to family members.C. Donating money to the poor.19. What is in tradition Laba porridge?A. Fruit.B. Nuts.C. Seeds.20. According to the speaker, why do most people go there?A. To enjoy the experience.B. To feel the joy of charity.C. To learn about local history.【答案】1-5
10、CACBC6-10 BACBC11-15 BCBAC16-20 ACABA第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIndependence is something that can be difficult to achieve. But dont worry because here we have four books that can help you. If you dont buy less than three of them, youll
11、be given a 20% discount!The Total Money Makeover by Dave RamseyTaking care of your finance is hard. Dave Ramsey, a famous businessman, is here to take you on the whole process of planning your finance, and show the myths of cash advances and debt consolidation(债务重整), to make sure your finance is hea
12、lthy.Price: $14.49Graces Guide by Grace HelbigGrace Helbig shared her tips to becoming a grown-up. The book is full of personal stories of Helbig, her struggles and the lessons she learnt from failing many times. This book is your on-the-go fun read with pictures and drawings of Helbig, and workshee
13、ts(作记录) to practice.Price: $7.95The Oh She Glows Cookbook by Angela LiddonHaving suffered from eating disorder and living on diet, Angela Liddon promised to eat healthily forever. She threw out her fat-free butter spray(黄油喷雾) and low-calorie frozen dinners after learning how to properly cook. This b
14、ook contains more than 100 recipes(食谱) covering breakfast, salads, soups, power snacks and the main dishes for a healthy meal at any time of the day. We all know that healthy eating is all part of being independent.Price: $22.22Tiny Beautiful Things by Cheryl StrayedLife can be hard, especially when
15、 it comes to relationships with others. In the book, Strayed gives advice on love and life. She writes about different subjects: a son rejected by his parents, a mother who has lost her child. And the message hidden throughout all her advice is always that, if you want a good life, you have to creat
16、e it.Price: $8.7621. How much will you save at least if you buy three of the listed books?A. $5.68.B. $6.24.C. $8.95.D. $9.10.22. What is special for the book Graces Guide?A. It is about how to grow up healthily.B. It is mainly about how to work better.C. It is based on its authors life experience.D
17、. It teaches readers to learn from others life stories.23. Which book should you choose for someone who is bad at getting along with others?A. Graces Guide.B. Tiny Beautiful Things.C. The Total Money Makeover.D. The Oh she Glows Cookbook.【答案】21-23 BCB45【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了四本书。21.细节理解题。根据第一段的“If you do
18、nt buy less than three of them, youll be given a 20% discount!”如果你买至少3本书以上,就会得到20%的折扣,如果你买了三本书,至少能省(14.49+7.95+8.76)*0.2=6.24,即能省$6.24。故选B。22.细节理解题。根据Graces Guide by Grace Helbig部分中的“The book is full of personal stories of Helbig”(这本书充满了Helbig的个人故事),由此可知,格雷斯指南这本书的特别之处是基于作者的生活经历。故选C。23.细节理解题。根据Tiny B
19、eautiful Things by Cheryl Strayed部分中的“Life can be hard, especially when it comes to relationships with others.”(生活可能会很艰难,尤其是当涉及到与他人的关系时。)由此可知,对于不善于与人相处的人,你应该选择Tiny Beautiful Things这本书,故选B。BOne-year-old Tallulah turned purple and stopped moving after the sweet became stuck in her throat. Her mum Leig
20、h-Anne said the drama began during a visit to her grandmas house when her grandparents gave her older kids some sweets.“Then at about 4:45 pm, Tallulah started to choke we all went into a panic.”“It seemed like it went on for ages. Not one of us knew what to do.”“I rang an ambulance while my grandma
21、 and granddad tried to get the sweet to come up.”“Tallulah was panicking at first but then she started to go purple she almost had no oxygen left in her.”With her daughter limp(无力的) and time running out, Leigh-Anne knew she couldnt afford to wait for the ambulance to arrive.“The only thing I could t
22、hink was to go out into the street.” She said.“I rushed out and screamed for someone to help while my grandma rushed out crying with Tallulah.”At exactly the moment, Caitlin, who is studying public services at Redcar College, was passing by Queen Street. She said, “I was waiting to go to work when I
23、 heard someone screaming for help, so I ran straight over.”The 17-year-old girl added, “Something just clicked and I went into auto mode. The little girl was completely limp, so I checked her airways and tilted(使倾斜) her over and started hitting her back. I turned her round and tapped on her chest, t
24、hen after what felt like forever she coughed up the sweet and spat it out. As soon as she started crying I felt a huge relief. I was just so pleased I was able to help.”Caitlin was taught her lifesaving skills when she joined the Army Cadets four years ago.24. When did Tallulah get choked?A. While e
25、ating sweets.B. While enjoying a drama.C. While having a meal.D. While taking some medicine.25. Why did the family go out into the street?A. To buy some needed tools.B. To search for timely help.C. To get a breath of fresh air.D. To wait for the ambulance to arrive.26. Which of the following can bes
26、t describe Caitlin?A. Brave and selfless.B. Kind and energetic.C. Determined and generous.D. Quick-thinking and helpful.27. What may be the best title for the text?A. First aid skill sounds important.B. Screaming for help makes sense.C. Eating sweets endangers baby girl.D. Heroic teenager saves baby
27、 girls life.【答案】24-27 ABDD【解析】这是一篇记叙文。文章讲述的是一岁的塔卢拉在吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的凯特琳听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。24.细节理解题。根据第一段One-year-old Tallulah turned purple and stopped moving after the sweet became stuck in her throat.(一岁大的塔卢拉在糖果卡在喉咙里后,脸色发紫,一动不动。)可知,Tallulah在吃糖果的时候被卡住了。故选A。25.推理判断题。根据文中“The onl
28、y thing I could think was to go out into the street.”(我唯一能想到的就是走到街上去。)和“I rushed out and screamed for someone to help while my grandma rushed out crying with Tallulah.”(我冲了出去,尖叫着找人帮忙,而我奶奶和塔卢拉也冲了出来。)推知,这家人跑到街上去为了寻求帮助。故选B。26.推理判断题。根据倒数第三段凯特琳中说:我正等着去上班,突然听到有人喊救命,所以我就直接跑过去了。可知Caitlin反应快和乐于助人。故选D。27.主旨大意
29、题。文章讲述的是一岁的塔卢拉在吃糖果的时候被卡住,一家人跑到街上求助,正要去上班的Caitlin听到有人喊救命就跑了过去,用自己的救生技能挽救了这个女孩的命。故D项是最佳标题。CThe governments top Great Barrier Reef scientist says a third mass coral bleaching(珊瑚白化) event in five years is a clear signal that the marine wonder is “calling for urgent help” on climate change. Corals can re
30、cover from mild bleaching, but severe bleaching can kill corals.Prof Terry Hughes, director of the Centre of Excellence for Coral Reef Studies at James Cook University, surveyed 1,036 reefs from a plane over nine days in late March.The marine park authority also had an observer on the flights. The s
31、urvey has released maps showing that serious levels of bleaching occurred in 2020 in all three sections of the reef: northern, central and southern. Some 25% of the reefs were seriously bleached meaning that more than 60% of the corals on each reef had bleached.The Great Barrier Reel has experienced
32、 five mass bleaching events 1998, 2002,2016, 2017 and 2020 all caused by rising ocean temperatures driven by global heating. Hughes said there probably would not be the same level of coral death in the north and central regions in 2020 as in previous years, but this was partly because previous bleac
33、hing outbreaks had kill off the less heat-tolerant species. The 2020 bleaching was second only to 2016 for severity(严重性), Hughes said.Dr. David Wachenfeld, chief scientist at the Great Barrier Reef Marine Park Authority, told Guardian Australia “My greatest fear is that people will lose hope for the
34、 reef. Without hope theres no action. People need to see these bleaching events. They are clear signals that the Great Barrier Reef is calling for urgent help and for us to do everything we can”.Measures to improve the ability of recovery of the reef include improving water quality, controlling outb
35、reaks of coral-eating starfish, and research and development to improve the heat tolerance of corals. “However, climate change brings a new scale of impact unlike anything we have seen before. Thus, dealing with the climate problem is the basis for everything else to work,” Wachenfeld said.28. What
36、does the underlined word “mild” in Paragraph 1 probably mean?A. SeriousB. Strong.C. Steady.D. Slight.29. What can we learn from Paragraphs2 & 3?A. The majority of the corals on each reef were bleached.B. The survey was carried out on a plane by Hughes alone.C. The 2020 bleaching killed off the less
37、heat-tolerant species.D. The 2020 bleaching was worse than those of all the previous years.30. We can infer from Wachenfelds words that people seeing the bleaching events .A. have done everything they can for the reefB. are sure to lose hope for the reefC. will care more about the reefD. will have n
38、o action at all31. Which is the essential measure to improve the ability of recovery of the reef?A. Improving water quality.B. Making efforts to prevent global warming.C. controlling outbreaks of coral-eating starfish.D. Doing research on the heat tolerance of corals.【答案】28-31 DACB【解析】这是一篇说明文。文章描述了五
39、年内大堡礁发生第三次大规模白化的现象,呼吁紧急援助应对气候变化。28.词义猜测题。根据第一段最后一句说到严重的白化会杀死珊瑚。根据后半句but severe(严重的)可知前后转折,mild应该是“轻微的”之意。故选D项。29.推理判断题。根据第三段:这项调查公布的地图显示,2020年,大堡礁北部、中部和南部的三个区域都出现了严重的白化现象。大约25%的珊瑚礁严重褪色,这意味着每个珊瑚礁上超过60%的珊瑚已经褪色。从调查可以看出,大部分的珊瑚已经白化了。故选A项。30.推理判断题。根据文章第五段Wachenfeld的话:我最担心的是人们会对珊瑚礁失去希望。没有希望就没有行动。人们需要知道这些白化
40、事件,这表明大堡礁正在寻求紧急帮助,我们应该尽我们所能。因此Wachenfeld认为人类需要看到白化事件,才能更关心珊瑚礁。故选C项。31.推理判断题。根据最后一段“dealing with the climate problem is the basis for everything else to work”(应对气候问题是一切工作的基础)可判断出最基础的措施是阻止全球变暖。故选B项。DAs Internet users become more dependent on the Internet to store information, do people remember less?
41、If you know your computer will save information, why store it in your own personal memory, your brain? Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.In a recent study, Professor Betsy Sparrow conducted some experiments. She and her research team wanted to know the Intern
42、et is changing memory. In the first experiment, they gave people 40 unimportant facts to type into a computer. The first group of people understood that the computer would save the information. The second group understood that the computer would not save it. Later, the second group remembered the in
43、formation better. People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.In another experiment, the researchers gave people facts to remember, and told them where to find the information on the Internet. The information was in a specific computer fol
44、der(文件夹). Surprisingly, people later remember the folder location(位置) better than the facts. When people use the Internet, they do not remember the information. Rather, they remember how to find it. This is called “transactive memory(交互记忆)”.According to Sparrow, we are not becoming people with poor
45、memories as a result of the Internet. Instead, computer users are developing stronger transactive memories; that is, people are learning how to organize huge quantities of information so that they are able to access it at a later date. This doesnt mean we are becoming either more or less intelligent
46、, but there is no doubt that the way we use memory is changing.32. The passage begins with two questions to _.A. introduce the main topicB. show the authors attitudeC. describe how to use the InternetD. explain how to store information33. What can we learn about the first experiment?A. Sparrows team
47、 typed the information into a computer.B. The two groups remembered the information equally well.C. The first group did not try to remember the information.D. The second group did not understand the information.34. In transactive memory, people _.A. keep the information in mindB. change the quantity
48、 of informationC. organize information like a computerD. remember how to find the information35. What is the effect of the Internet according to Sparrows research?A. We are using memory differently.B. We are becoming more intelligent.C. We have poorer memories than before.D. We need a better way to
49、access information.【答案】32-35 ACDA【解析】本文是议论文。文章主要讲的是互联网给人类的记忆带来的影响。互联网使用者越来越依赖互联网来储存信息,人们这样做是否会丧失记忆事物的能力呢?专家怀疑互联网可能正在改变人们的记忆内容和方式。32.推理判断题。根据第一段“Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.”可知专家们想知道,互联网是否正在改变我们的记忆以及如何改变我们的记忆。这是本文的中心话题。因此推断,作者使用两个问句是为了引出要讨论的话题。故选A。33.细节理
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(人教新课标)一年级语文下册第19课《乌鸦喝水》课件(2)(共25张PPT).ppt
