山东省威海市2020-2021学年高二英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 威海市 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省威海市2020-2021学年高二英语上学期期末考试试题(含解析)本试卷共 10 页。满分 150 分。考试用时 120 分钟。注意事项:1. 答卷前,务必用 0.5 毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考试号填写在答题卡上。2. 选择题,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。笔答题,用 0.5 毫米黑色签字笔将答案写在答题卡上。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)该部分分为第一、第二两节。注意:回答听力部分时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡
2、上。第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where are the speakers at the moment?A. In a forest. B. In grasslands. C. On a mountaintop.2. How much longer will it take the speakers to find the orchestra?A. 5
3、minutes. B. 8 minutes. C. 15 minutes.3. What problem may the woman be faced with?A. Being short of money.B. Spending money unwisely.C. Being uncertain of her property.4. Whats the reason for the man to refuse the election?A. He has no time for it. B. He considers it stressful. C. He lacks required a
4、bilities.5. When will the treasure hunt start?A. At 12:00 a.m. B. At 1:00 p.m. C. At 1:30 p.m.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第 6 和第 7 题。6. Why does the woman star
5、t the conversation?A. To do a survey for her project.B. To prepare for her life abroad.C. To solve problems for foreigners.7. How do people probably behave while communicating in the womans country?A. Touching each other a lot.B. Standing closer to each other.C. Keeping a distance from each other.听下
6、面一段对话,回答第 8 至第 10 题。8. Where will the girl work if she gets the job?A. At a magazine. B. In a natural park. C. In the southern wetlands.9. What does the job involve?A. Taking tourists on a boat tour.B. Looking after plants and animals.C. Collecting information about living things.10. What may help q
7、ualify the girl for the job?A. Being an eco-volunteer. B. Taking a relevant course. C. Doing some research.听下面一段对话,回答第 11 至第 13 题。11. What might be the reason for the mans being late?A. Getting a wrong address. B. Taking a wrong turn. C. His car breaking down.12. What distracted the man while drivin
8、g?A. Making a phone call. B. Listening to music. C. Checking the directions.13. What suggestion did the woman offer for driving?A. Rely on APPs. B. Avoid multi-task. C. Use a hand-free kit.听下面一段对话,回答第 14 至第 16 题。14. What are the speakers talking about?A. Improving memory. B. Singing. C. Teaching.15.
9、 What is the woman going to do next?A. Ask for more tips. B. Raise questions. C. Answer the calls.16. Who is the program intended for?A. Teachers. B. Students. C. Parents.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 题。17. Whats the topic of the text?A. College life. B. Work efficiency. C. Time management.18. What should we
10、 do before we start work?A. Keep relaxed. B. Know our aims. C. List experts suggestions.19. Why must we have a start date according to the text?A. To act more effectively.B. To keep us more focused.C. To know the completing time.20. What is the purpose of a short walk?A. To refresh the brain. B. To
11、control the results. C. To figure out vital points.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAll living organisms are uniquely adapted to the environment in which they live. Scientists are studying the design and the biological processes o
12、f these organisms to get ideas for products and technologies. This field of study is called biomimetics. Here are two examples.Toucan Bills and Car SafetyToucan usually has enormous bills. Scientists have found that the toucans beak is designed to be both strong and light. The surface is made of ker
13、atin, the same material in human fingernails and hair. But the inside of the bill has a foam-like structure and is made up of a network of light, thin pieces of bone. It contains a lot of air, and some areas are hollow, not solid. This design makes the bill hard but very light.The design of the touc
14、an bill can be used to make cars and planes safer. Studies show that the beaks structure can absorb high energy impacts very well. Car body panels that mimic toucan bills may offer better protection to motorists involved in crashes.Shark Scales and SwimsuitsShark skin may look smooth, but its actual
15、ly rough. Sharks are covered in scales made from the same material as their teeth. Viewed up close, the scales actually look like tiny teeth. These scales protect the shark and help to keep it clean. They are also flexible and can turn or bend in the water. This movement reduces the waters drag on t
16、he shark and helps it to swim quickly.Scientists discovered that the shortfin makos scales vary in size and flexibility over its body. For instance the scales on the sides of the body are tapered wide at one end and narrow at the other. They can turn up or flatten to adjust to the flow of water arou
17、nd the shark and to reduce drag.Scientists believe that shark scales can inspire designs for machines that experience drag, such as airplanes. Designers are also getting ideas from shark scales for designing swimwear and coating ship bottoms.1. Why do car body panels copy the design of toucan bill?A
18、. To better protect passers-by.B. To reduce the injury to drivers.C. To decrease the chances of crashes.D. To make cars lighter and easier to control.2. What product or technology is inspired by shark scales?A. Coating for ship bottoms to run faster.B. Coating for airplanes to experience drag.C. The
19、 panel that makes the plane safer.D. Swimwear that is smooth to keep itself clean.3. Whats the purpose of the text?A. To present two innovative products.B. To introduce biomimetics by example.C. To show the unique adaptations of animals.D. To discuss the link between humans and animals.【答案】1. B 2. A
20、 3. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了仿生学的概念以及两个用到了仿生学的例子。【1题详解】细节理解题。根据第三段“The design of the toucan bill can be used to make cars and planes safer. Studies show that the beaks structure can absorb high energy impacts very well. Car body panels that mimic toucan bills may offer better protection to motorists invo
21、lved in crashes.(巨嘴鸟喙的设计可以用来使汽车和飞机更安全。研究表明,喙的结构可以很好地吸收高能冲击。模仿巨嘴鸟喙的汽车车身面板可能会为驾驶者提供更好的撞车保护)”可知,汽车车身面板复制巨嘴鸟的设计是为了减少对司机的伤害。故选B。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“Scientists believe that shark scales can inspire designs for machines that experience drag, such as airplanes. Designers are also getting ideas from shark sca
22、les for designing swimwear and coating ship bottoms.(科学家们相信,鲨鱼鳞片可以启发设计那些经受阻力的机器,比如飞机。设计师们还从鲨鱼鳞片中汲取灵感,设计泳装和船底涂层)”可知,可以使船跑得更快的船底涂层是受到了鲨鱼鳞片的启发。故选A。【3题详解】推理判断题。根据第一段“All living organisms are uniquely adapted to the environment in which they live. Scientists are studying the design and the biological pro
23、cesses of these organisms to get ideas for products and technologies. This field of study is called biomimetics. Here are two examples.(所有的生物都能独特地适应它们所生活的环境。科学家们正在研究这些生物体的设计和生物过程,为产品和技术提供思路。这个研究领域被称为仿生学。这里有两个例子)”结合文章主要介绍仿生学的概念以及两个用到了仿生学的例子。可推知,这篇文章的目的是举例介绍仿生学。故选B。BThe sun was rising as we drove acro
24、ss the Minnesota state line to New York for my new Ph.D. program. The move was good for me professionally, but I worried about my husband and daughters. I also feared that I wouldnt be able to give my kids the childhood they deserved.Anne, our first daughter, came into the world when I was a junior
25、majoring in biology in college. It was challenging to balance classes, work schedules, and being a mom. But I got through it, finding moments of joy along the way. On the nights when I was home, Id read my class notes out loud with my daughter. Shed respond by asking questions, such as “Mom, what ar
26、e bacteria?” It helped us both learn.After I graduated, I knew that I would need a Ph.D. to land the kind of job I wanted. I arrived in New York feeling more than the usual new-grad-student anxiety. I also suffered from a more personal fear that I was being selfishthat my decision to invigorate my c
27、areer was going to have long-term negative impacts on my kids.Over the past year, though, Ive started to let go of some of this worry. Ive realized that we have not only adapted to our new situation, but things are getting better. My husband landed a job that he is happy with. Anne dreams of becomin
28、g a marine biologist. Recently, while driving past the cancer institute I work at, Anne said, “Thinking about people having cancer is so sad, but I feel better knowing that you are researching it to help.”Navigating academia as a young mother is hard, but its also rewarding. My kids are learning to
29、look at the world through the lens of science, and watching their mom succeed inspires them. I look forward to seeing them follow my footsteps, whatever path they choose.4. How did the writer feel about the move for her Ph.D. program?A. It was fruitful but exhausting.B. It was the last thing she wou
30、ld do.C. It was hopeful but challenging.D. It was promising for the whole family.5. Which can best replace the word “invigorate” in Paragraph 3?A. boost.B. change.C. create.D. choose.6. What could be inferred from Annes words in Paragraph 4?A. People are afraid of having cancer.B. Cancer is health e
31、nemy No.1.C. Her mother takes her job seriously.D. Anne is proud of her mother.7. What might be the best title of the text?A. Onwards and UpwardsB. Double Gains of Mums PursuitC. Like Mother Like DaughterD. Generation Gap Narrowed by Love【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者对学业和家庭的双重追求和收获的故事。
32、【4题详解】细节理解题。根据第一段中“The move was good for me professionally, but I worried about my husband and daughters. I also feared that I wouldnt be able to give my kids the childhood they deserved.( 搬家对我的职业生涯有好处,但我担心我的丈夫和女儿。我也担心我不能给我的孩子应有的童年。)”可知,作者认为因她的博士项目而搬家既是充满希望的,也是具有挑战性的。故选C项。【5题详解】词句猜测题。根据第三段中“After I
33、graduated, I knew that I would need a Ph.D. to land the kind of job I wanted. (毕业后,我知道我需要一个博士学位才能得到我想要的工作。)”可知,作者决定读博士来获得自己想要的工作,由此可知,这个决定是为了促进自己事业发展的,因此猜测划线词invigorate意为“促进,帮助”,可用动词boost替换。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“Recently, while driving past the cancer institute I work at, Anne said, “Thinking abou
34、t people having cancer is so sad, but I feel better knowing that you are researching it to help.”(最近,当开车经过我工作癌症研究所时,安妮说:“想到人们得了癌症让我很难过,但知道你在研究它来帮助他们,我感觉好多了。”)”可推知,安妮以她的母亲为荣。故选D项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“The sun was rising as we drove across the Minnesota state line to New York for my new Ph.D. program. The
35、 move was good for me professionally, but I worried about my husband and daughters. I also feared that I wouldnt be able to give my kids the childhood they deserved. (当我们驱车穿过明尼苏达州州界去纽约攻读我的新博士学位时,太阳正在升起。搬家对我的职业生涯有好处,但我担心我的丈夫和女儿。我也担心我不能给我的孩子应有的童年。)”,倒数第二段的“Over the past year, though, Ive started to le
36、t go of some of this worry. Ive realized that we have not only adapted to our new situation, but things are getting better. My husband landed a job that he is happy with. Anne dreams of becoming a marine biologist.”(然而,在过去的几年里,我已经开始放下这些担忧。我意识到我们不仅适应了新的环境,而且情况也在好转。我丈夫找到了一份满意的工作。安妮梦想成为一名海洋生物学家)和最后一段中“
37、Navigating academia as a young mother is hard, but its also rewarding. (作为一个年轻的母亲,在学术界航行是困难的,但它也有回报。)”可知,本文主要讲述了作者为了攻读博士学位搬家,但她担心丈夫和孩子不适应新环境。但最后的结果很好,丈夫找到了新工作,女儿也在她的影响下有了梦想和追求,自己也在工作领域发展得很好。因此文章的最佳标题是选项B“妈妈追求的双重收获”。故选B项。CBarton Seaver is a chef and conservationist who wants our help to save the ocea
38、ns. He believes that our eating choices have a direct impact on the oceans health. In this interview, Seaver discusses how individuals can make a big difference by making informed choices.Q: Should people stop eating seafood?A: There are certain species that have been over fished and that people sho
39、uld definitely avoid. But I dont think we need to stop eating seafood altogether. I believe that we can save the oceans while continuing to enjoy seafood. For example, some types of seafood, come from well-managed fisheries. And others, such as farmed mussels and oysters, actually help to restore de
40、clining wild populations and clean up polluted waters.Q: What kind of seafood should people eat? What should they not eat?A: My general advice is to eat fish and shellfish that are lower on the food chain and that can be harvested with little impact on the environment. Some examples include farmed c
41、lams and oysters anchovies, sardines, and herring. People should not eat the bigger fish of the sea, like tuna, shark, and swordfish. Otherwise, we will face severe shortages of these species and upset the balance of life in the oceans.Q: Why did you choose to dedicate your life to the ocean?A: I be
42、lieve that the next great advance in human knowledge will come from learning how we relate to our natural world. I have dedicated myself to helping people understand our place on this planet through the foods that we eat.Q: Why do you believe people should care about the health of the oceans?A: The
43、health of the oceans is directly linked to the health of people. The ocean provides most of the air that we breathe. It has a big effect on the weather. It also provides a necessary and vital diet for billions of people on the planet. So I am indeed trying to save the vital things that we rely on th
44、e ocean for.8. Which statement might Barton Seaver agree with?A. Fish farming is bad for the ocean.B. Fish higher on the food chain should be eaten.C. Overfishing has caused great damage to all species.D. Its OK to eat seafood from well-managed fisheries.9. Whats Barton Seavers main message in the i
45、nterview?A. We can understand our planet through the foods we eat.B. We need to protect the ocean because of its supply of food.C. Individuals right food choices can impact the ocean positively.D. People should stop eating seafood to restore the ocean ecosystem.10. In what TV program will the interv
46、iew appear?A. Science and Technology.B. Man and Nature.C. Mystery of the Ocean.D. Codes of Best Cuisines.11. Which words can best describe Barton Seaver?A. Devoted and farseeing.B. Flexible and competitive.C. Brave and risk-taking.D. Ambitious and creative.【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】这是一篇应用文。文章是一份采
47、访稿,主要讲述了作为主厨和环保主义者的Barton Seaver在采访中讨论了个人如何通过做出明智的饮食选择来做出重大改变,并希望我们能帮助拯救海洋。【8题详解】细节理解题。根据第一个问题答案中的“I believe that we can save the oceans while continuing to enjoy seafood. For example, some types of seafood, come from well-managed fisheries.”(我相信我们可以在继续享用海鲜的同时拯救海洋。例如,有些来自管理良好的渔业的海产品。)可知,Barton Seave
48、r认为来自管理良好的渔业的海鲜产品是可以的。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第一段的“In this interview, Seaver discusses how individuals can make a big difference by making informed choices.”(在此次采访中,Seaver讨论了个人怎样通过做出明智的选择来(对海洋)做出巨大影响。)可知,在这个采访中Barton Seavers 想要传达的主要内容是:个人明智的食物选择会对海洋产生积极的影响。故选C。【10题详解】推理判断题。根据第三个问题答案中的“I believe that the n
49、ext great advance in human knowledge will come from learning how we relate to our natural world.”(我认为人类知识的另一个巨大进步将来自于了解我们如何与自然世界相处。)和第四个问题答案中的“The health of the oceans is directly linked to the health of people.”(海洋的健康直接关系到人类的健康。)可知,本文主要讲述了人类的活动会对海洋造成影响。由此推知,这篇采访可能出自于“人与自然”类的电视节目。故选B。【11题详解】推理判断题。根据
50、第三个问题答案中的“I have dedicated myself to helping people understand our place on this planet through the foods that we eat.”(我一直致力于通过我们吃的食物来帮助人们了解我们在这个星球上的位置。)可推知,Barton Seaver对环保十分专注;根据第四个问题的答案“The ocean provides most of the air that we breathe. It has a big effect on the weather. It also provides a nec
51、essary and vital diet for billions of people on the planet.”(海洋提供了大部分我们所需要的空气。它对气候有很大影响。它为这个星球上数十亿人提供了必要和至关重要的食物。)可知,Barton Seaver看到了海洋对空气、气候和食物的影响,由此推知,他有远见。综上所述,Barton Seaver是一个专注环保,且有远见的人。故选A。DOn a Sunday afternoon, the sun was burning in eastern Singapore, and a group of young Singaporeans were
52、busy laying out scissors, electric razors, brushes, mirrors, aprons and chairs. They were here to volunteer with the community initiative Backalley Barbers(BAB), which has been snipping away at social barriers since 2014 by offering free haircuts to the discriminated and the poor.Among them is Cai Y
53、inzhou, the young man who heads BAB. He was inspired to take barbering matters into his own hands after befriending a group of migrant workers. “I was playing badminton with a group of workers who lived behind my house. And one of the workers, whose father had a health issue, was working very hard.
54、to try to save money to send back home,” Yinzhou recounts. “Why not learn how to cut my own hair and offer him a free haircut? It was a very small thing that I could do for him. That was how BAB started.”Till now, volunteers have styled more than 2,200 heads, picking up their skills from professiona
55、ls. “Our volunteers come from various kinds of background,” says Yinzhou. “The common heart is people who are willing to serve. With collective people working towards a common goal, we can change communities. Thats a great starting point.”Beyond the free haircuts, conversations form the root of BABs
56、 mission. “We learn about the sacrifices migrant workers have made, the challenges they have at work. And some of them with issues, for example, injuries, or salary claim problems, we refer them to the relevant authorities for help. But the baseline is really making friends with them first,” Yinzhou
57、 said.Yinzhou believes these friendships are invaluable, as they foster cultural understanding. “People come together although we are different, realising that we have the potential to help one another.”Yinzhou says.12. How does the author start the passage?A. By stressing the significance of BABs w
58、ork.B. By referring to social problems in Singapore.C. By describing the scene of BABs voluntary work.D. By praising young Singaporeans for their kindness.13. What can we know about BAB in Paragraph 2?A. Its birth.B. Its founder.C. Its goal.D. Its service.14. What does “a great starting point” in Pa
59、ragraph 3 refer to?A. Taking to professional hairdressing.B. Volunteering for a better community.C. Befriending people with different backgrounds.D. Becoming a worldwide non-profit organization.15. Whats the core factor to push BAB forwards according to Yinzhou?A. Offering free haircuts.B. Solving s
60、ocial problems.C. Holding conversations.D. Forming true friendships.【答案】12. C 13. A 14. B 15. D【解析】本文为新闻报道。本文讲述了“Backalley Barbers”(BAB)的志愿者们自2014年组织成立以来一直在消除社会障碍,为受歧视者和穷人免费理发。【12题详解】推理判断题。根据第一段“On a Sunday afternoon, the sun was burning in eastern Singapore, and a group of young Singaporeans were b
61、usy laying out scissors, electric razors, brushes, mirrors, aprons and chairs.( 周日下午,新加坡东部阳光明媚,一群年轻的新加坡人正忙着把剪刀、电动剃须刀、刷子、镜子、围裙和椅子摊开。)”可知,作者在本段中首先描述了BAB的志愿者工作场景,以引入话题,故选C。【13题详解】推理判断题。根据第二段“Among them is Cai Yinzhou, the young man who heads BAB. He was inspired to take barbering matters into his own h
62、ands after befriending a group of migrant workers.( 其中就有BAB的青年团长蔡银洲。在与一群外来务工人员交上朋友后,他受到启发,决定自己动手理发。)”和“Why not learn how to cut my own hair and offer him a free haircut? It was a very small thing that I could do for him. That was how BAB started.”(为什么不学学怎么给自己理发,然后免费给他理发呢?这只是我能为他做的一件小事。这就是BAB的由来。)”可知
63、,本段讲述了BAB的由来。故选A。【14题详解】词句猜测题。根据“With collective people working towards a common goal, we can change communities. Thats a great starting point. ( 通过集体为一个共同的目标努力,我们可以改变社区。这是一个很好的起点。)”可知,“a great starting point”是指为更好的社区服务,故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“Yinzhou believes these friendships are invaluable, as th
64、ey foster cultural understanding. “People come together although we are different, realising that we have the potential to help one another.”Yinzhou says.( Yinzhou认为,这些友谊是无价的,因为它们促进了文化理解。“尽管我们各不相同,人们还是走到一起,意识到我们有可能互相帮助。”Yinzhou说。)”可知,Yinzhou认为,建立真正的友谊是推动BAB前进的核心因素,故选D。第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
65、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。将相应选项的标号(A、B、C、D、E)涂在答题卡上。In 2010, a huge earthquake hit Haiti, causing the deaths of over a hundred thousand people and millions of dollars worth of damage._16_On this occasion, funds were raised with amazing speed-within a week of the quake, the American Re
66、d Cross had raised $22 million. The reason? People were donating via their mobile phones._17_ Gone are the days when people donated door by door. In todays world of computers, smartphones, tablets, and smartwatches, charities can now reach more people than ever before.Social media in particular has
67、had a great impact on charity._18_ This enables charities to raise money extremely quickly, as in Haiti. And the quicker aid can be delivered, the more lives can be saved. Individual fundraising has also benefited. Most people are now so well-connected through sites like Facebook that asking people
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
江西专版2020春七年级语文下册期中检测卷课件新人教版.ppt
