四川省宜宾市2021届高三英语11月“一诊”试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 宜宾市 2021 届高三 英语 11 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省宜宾市2021届高三英语11月“一诊”试题(含解析)(考试时间:120分钟 满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. 【此处可播放相关音
2、频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. In a shop.B. At the airport.C. In a cinema.【答案】C【解析】【原文】W: You are late! You should have come earlier to see the wonderful beginning of the film.M: Well, I met my brother at the airport and we bought something on the way back.2. 【此处可播放相关音频,
3、请去附件查看】How does the man usually go to the airport?A. By car.B. By bus.C. By taxi.【答案】B【解析】【原文】W: Excuse me, do you know an easy way to get to the airport?M: Why dont you take the bus? Thats what I always do when I fly.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time did the woman set for?A. 8:00.B. 8:15.C. 8:30.【答案】A
4、【解析】【原文】M: Why did you set the alarm for 8:00?W: Dear, but you said you had a meeting to attend at 8:30. Hurry up, you have to get to the office in 15 minutes.M: Oh, Im so tired.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What makes the woman believe the medicine?A. A newspaper.B. A doctor.C. A TV advertisement.【答案】C【解析】【
5、原文】M: Why are you taking the pills? Are you sick?W: No. These pills are helping me to lose weight.M: Are they from a doctor?W: No. A TV commercial said they would help.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Doctor and patient.C. Husband and wife.
6、【答案】B【解析】【原文】W: Hows your stomach this morning?M: Much better, thanks.W: But you must stay in bed for another day or two, and you mustnt eat too much.M: But, doctor, I havent eaten anything since the day before yesterday.W: Oh, thats terrible. You should eat something.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段
7、对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the woman do?A. She practiced swimming.B. She prepared for the exams.C. She went for a walk with the man.7. Where is the man probably going?A. The gym.
8、B. The swimming pool.C. The dining hall.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】M: Hey, Mary! What have you been doing these days?W: Oh, hi, Tom. Ive been studying a lot lately. All my classes seem to have exams during the same week.M: Thats awful. Where are you going now?W: Im heading to the gym. Ive been sitting at
9、my desk all day and I need some exercise. Do you want to walk out there with me?M: Actually, Im on the way back from the gym. I just had swimming practice and Im going to dinner.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. How does the man like dance music?A. Serious.B. Peaceful.C. Lively.9. Which kind of
10、music does good to students according to the woman?A. Classical music.B. Folk music.C. Dance music.10. When does the woman prefer to listen to folk music?A. As working in the officeB. In the early morning.C. In the evenings.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【原文】W: What kind of music do you like listening to?M:
11、 I like music that has a fast beat and is lively, like dance music, which is sometimes too loud though. You prefer classical music, dont you?W: Yes, I do. I find it very relaxing. I often listen to Mozart or Bach in the evening after a hard day at work.M: I must admit that I like several pieces of c
12、lassical music.W: Classical music is supposed to be good for your brain. Students who listen to classical music while studying perform better.M: Really? Perhaps I should listen to classical music often. I heard that listening to classical music is helpful in reducing stress.W: Yes. Thats why I liste
13、n to it in the evenings. But in the early morning when I get up, I prefer to listen to folk music, which is more traditional.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Who has influenced the man most in sports?A. His mother.B. His best friend.C. His PE teacher.12. What does the woman think of the mans a
14、nswers?A. Theyre surprising.B. Theyre satisfying.C. Theyre off the point.13. What does the man think is very important in sports?A. Teaching students to be good losers.B. Encouraging students to train hard.C. Making students love all sports activities.【答案】11. A 12. B 13. A【解析】【原文】W: Well, Jack. Take
15、 a seat, please. And, where does your enthusiasm for sports come from?M: Hmm, let me think. Its difficult to choose one thing in particular. I grew up around sport. My best friend Mike likes sports. My mum was a really good athlete, actually.W: Oh, yes?M: We used to go and see her running marathons,
16、 which made a big impression on me as a child. I suppose its in my blood.W: Right, fantastic. And how do you think teachers can encourage their students to enjoy sports?M: Hmm, thats an interesting question. On one hand, I think many students enjoy the competitive activities. They want to be the bes
17、t, and its motivating for them. On the other hand, we need to encourage the ones who are not as confident. So we need to reward them for participating and trying their best. Its not all about winning!W: OK, thank you very much, Jack. You make some good points.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. W
18、hat does the woman do?A. A teacher.B. A doctor.C. A manager.15. What did the woman major in at university?A. Engineering.B. Computers.C. Management.16. What does the woman like about her work?A. The business travel.B. The long vacation time.C. The flexible working hours.【答案】14. C 15. B 16. A【解析】【原文】
19、M: Anna, what do you do now? Are you a doctor? Or a teacher?W: Neither, Im a manager in an American company that produces iPods.M: Ah, that must be a position with a good salary.W: Yes, it is! But I have to work hard for what I gettwelve to fourteen hours a day.M: I see. So whats your degree in? Som
20、ething related to iPods?W: Well, I have a degree in computers at university, and Ive taken a course in typing and various forms of office training. There arent many opportunities for women in management. This work was about the only thing I could find.M: Do you get much time off work?W: Only two day
21、s off a month. But I sometimes get to travel with my boss, and I enjoy that.M: Thats good that you like your job so much. I have to say, though, I prefer my eight-hour days, even though I dont earn all that much.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many more hours do children spend on TV than in
22、 a classroom?A. 6,000 hours.B. 12,000 hours.C. 18,000 hours.18. What is Sesame Street according to the passage?A. A program for cartoon.B. An educational program.C. A recreational program.19. What is the main idea of the passage?A. Children should watch less TV.B. TV commercials should be cut down.C
23、. US TV programs are good for children.20. What will be the result of children seeing hours of TV every day?A. They will forget their homework.B. They will follow the TV programs.C. They will become inactive and dull.【答案】17. A 18. B 19. A 20. C【解析】【原文】W: Television is the most significant influence
24、on children in the United States, because the habit of watching television usually begins before children go to school. And, by the time that the average child finishes high school, he or she will have spent 18, 000 hours in front of a television set as opposed to 12, 000 hours in a classroom.Parent
25、s are concerned about these figures and the lack of quality in television programs for children. They are worried the violence in many of these shows may have a negative effect on the young minds. Many parents would like to see fewer commercials during programs for children. Educational television h
26、as no commercials and has programs for children that many parents are in favor of. The most famous of these is “Sesame Street”, which tries to give preschool children a head start in learning the alphabet and numbers. It also tries to teach children useful things about the world in which they live.E
27、ven though most parents and educators give “Sesame Street” and shows like it high marks for quality, some argue that all television, whether educational or not, is harmful to children. They say that the habit of watching hours of television a day turns children into bored and passive consumers of th
28、eir world rather than encouraging them to become active explorers of it.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhat can holidaymakers in Argentina do in the country? Express.co.uk spoke to the travel experts to find out more.The best time to visit A
29、rgentinaIf you want to avoid crowds and peak prices while still enjoying everything offered, Lloyd, Director of Sunvil Latin America, advises visiting from October to mid-December and April to mid-June.If you want to see the Patagonia penguins (企鹅), Tom Bourlet, a travel blogger, advises going betwe
30、en October and March.The best places to visit in Argentina“Buenos Aires is a melting pot of cultures,” said Tom Hughes, “Here travellers will discover a wealth of culture, not to mention it is the birthplace of a fast dance, tango. Nature lovers should head to the worlds largest waterfall system, Ig
31、uazu Falls.”“I highly recommend San Carlos de Bariloche,” Tom Bourlet said. “Its a quite beautiful and fantastic, and also acts as a good base for exploring the Lake District.”“The best holiday destination in Argentina is Patagonia. The most famous place is Ushuaia the southernmost city in the world
32、. Expect glaciers (冰川), national parks, wildlife and end of the world cruising,” said Lloyd.The best accommodation in ArgentinaLloyd advises avoiding some of the chain hotels. “While it may be attractive to stay at famous hotels, I recommend some of the smaller boutique hotels in the city,” he said.
33、Bourlet also recommends staying in some of Argentinas more unique accommodation, such as a youth hostel and a boutique hotel in the heart of Argentinas wine country.21. Which time is available for tourists to observe penguins?A. May 1st.B. July 24th.C. September 3rd.D. November 11th.22 What makes Bu
34、enos Aires worth visiting especially?A. Tango was born there.B. Its scenery is quite beautiful.C. Tourists can explore in national parks.D. It is the southernmost city in the world.23. Where do both Lloyd and Bourlet advise staying?A. A chain hotel.B. A youth hostel.C. A boutique hotel.D. A well-kno
35、wn hotel.【答案】21. D 22. A 23. C【解析】这是一篇应用文。文章介绍了去阿根廷旅游的最佳时间,最佳地点和最佳住宿。【21题详解】细节理解题。由The best time to visit Argentina部分第二段“If you want to see the Patagonia penguins (企鹅), Tom Bourlet, a travel blogger, advises going between October and March.”可知,如果你想看巴塔哥尼亚企鹅,旅游博客作者Tom Bourlet 建议你在10月到3月之间去阿根廷。由此可知,游客可
36、以在11月11日观察企鹅,A项“5月1日”, B项“7月24日”, C项“9月3日”均不在10月到3月这一时间段内,排除A,B,C。故选D项。【22题详解】细节理解题。由The best places to visit in Argentina部分第一段Tom Hughes所说的“Buenos Aires is a melting pot of cultures(布宜诺斯艾利斯是文化的大熔炉)”和“Here travellers will discover a wealth of culture, not to mention it is the birthplace of a fast da
37、nce, tango.(在这里,旅行者会发现丰富的文化,更不用说它是一种快速舞蹈探戈的诞生地)”可知,探戈诞生在布宜诺斯艾利斯,让这个地方特别值得一游。故选A项。【23题详解】细节理解题。由The best accommodation in Argentina部分第一段Lloyd 所说的“While it may be attractive to stay at famous hotels, I recommend some of the smaller boutique hotels in the city(尽管住在知名酒店可能很有吸引力,但我还是推荐一些城市中的小型精品酒店)”和第二段“B
38、ourlet also recommends staying in some of Argentinas more unique accommodation, such as a youth hostel and a boutique hotel in the heart of Argentinas wine country.( Bourlet还推荐住在阿根廷一些更为独特的酒店,比如位于阿根廷葡萄酒产区中心的青年旅馆和精品酒店)”可知,Lloyd和Bourlet都建议住在精品酒店。故选C项。BShimon, a four-armed robot with a ball-like head, h
39、olds small mallets (球棍) in “hands” to play a kind of music called a marimba. As he plays, his head moves around in time to the music.Using “deep learning”, Shimon was taught to write his own music. He could not only make up his own music, but do it in real time, while playing with other musicians. T
40、his is called “improvising”.Now he is back with a whole bunch of new tricks. He can write the words to his own songs, and sing them. Shimon learned to write the words for the songs the same way he learned to write music by being “fed” thousands of examples. Shimon was trained on the lyrics (歌词) to 5
41、0,000 songs.Georgia Tech professor Gil Weinberg, who leads the Shimon project, gets Shimon going with a starting idea. Shimon then writes the lyrics based around that idea. Mr. Weinberg usually provides much of the music for the songs, but Shimon helps out there, too.Singing the songs is another sto
42、ry. To give Shimon a voice, the Georgia Tech team worked with experts at Pompeu Fabra University. The voice was created using AI and sounds very much like a man.Later this spring, the team plans to put out an album of about 8-10 of Shimons songs. The album will be released on the music streaming ser
43、vice Spotify. There are also plans for Shimon to go on tour with a band to play and sing his songs live.For Mr. Weinberg, thats the main goal behind the Shimon Project not to have robots take over, but to have robots and humans make something beautiful together.24. Whats the main purpose of Paragrap
44、h 1?A. To describe what the robot looks like.B. To tell readers how Shimon performs.C. To arouse readers curiosity to read further.D. To advertise functions of the robot Shimon.25. What skill does Shimon NOT have?A. Writing music.B. Releasing albums.C. Singing songs.D. Playing the marimba.26. How do
45、es Shimon gain the ability to write lyrics?A. By deep learning.B. By copying songs.C. By feeding himself.D. By teaching himself.27. What does the Shimon Project mainly aim to?A. Have Shimon achieve more amazing skills.B. Make robots take the place of human beings.C. Carry out a music tour to make mo
46、re profits.D. Have Robots and humans work hand in hand.【答案】24. C 25. B 26. A 27. D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了机器人Shimon能够利用深度学习实现编曲和音乐演奏的功能。【24题详解】推理判断题。根据第一段中“Shimon, a four-armed robot with a ball-like head, holds small mallets (球棍) in “hands” to play a kind of music called a marimba. As he plays, his head
47、 moves around in time to the music.”可知,Shimon个四臂机器人,头像球,“手”里拿着小木槌,弹奏一种叫做马林巴的音乐。当他演奏的时候,他的头会随着音乐的节拍转动。由此可知,第一段的目的是引出下文对机器人Shimon的具体介绍,引起读者阅读兴趣。故选C项。【25题详解】细节理解题。根据第一段中“play a kind of music called a marimba(演奏一种叫做马林巴的音乐)”以及第二段中“He can write the words to his own songs, and sing them.(他可以将单词写到自己的歌曲中,然后演
48、唱)”可知,Shimon具备写歌、唱歌和演奏马林巴的功能,而不具备发专辑的能力。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据第二段中“Using “deep learning”, Shimon was taught to write his own music.(通过使用“深度学习”,Shimon学会了写自己的音乐)”可知,Shimon通过深度学习获得了写歌词的能力。故选A项。【27题详解】推理判断题。根据最后一段中“For Mr. Weinberg, thats the main goal behind the Shimon Project not to have robots take ove
49、r, but to have robots and humans make something beautiful together.(对于Weinberg先生来说,这是Shimon项目背后的主要目标不是让机器人接管工作,而是让机器人和人类共同创造美好的事物)”可知,Shimon项目的主要目的是让机器人与人类携手合作。故选D项。COn Monday, about 270 pilot whales got into difficulty on a sandbank at Macquarie Heads, near Strahan on Tasmanias west coast, about 19
50、0 kilometres from Hobart. Another 200 of the animals were found early on Wednesday, making it Tasmanias largest recorded stranding event. The Department of Primary Industry, Parks, Water and Environment (DPIPWE) said that about a third had died.Marine biologists arrived in the area to carry out resc
51、ue operations. They planned to use specialized equipment such as special tarpaulins to push the whales back into the deep water. The local police also assisted in the rescue.The whales that were stranded are Pilot Whales and they are found in almost all the oceans of the world, according to the Mari
52、ne conservation group. Pilot whales are in fact one of the largest members of the dolphin family, but they are treated as whales for the Marine Mammals Protection Regulations issued in 1992.They were named pilot whales because it was thought that each pod followed a pilot in the group.Cetacean stran
53、ding, commonly known as beaching, is a phenomenon in which whales and dolphins strand themselves on land, usually on a beach. Several explanations for why cetaceans strand themselves have been proposed, including changes in water temperatures, unusual features of whales echo location in certain surr
54、oundings, and geomagnetic disturbances, but none have so far been universally accepted as a definitive reason for the behavior.In recent years, whale strandings have become more frequent around the world. In November 2018, a dead sperm whale that had washed ashore in eastern Indonesia consumed a hor
55、rifying collection of plastic trash, including 115 drinking cups, 25 plastic bags, plastic bottles, two flip-flops and a bag containing more than 1,000 pieces of string. In all, the plastic contents of the whales stomach weighed 13.2 pound (six kilograms). The bags are black due to a reaction with t
56、he creatures stomach acids, according to Thai Whales organization. A person, on average, breathes or swallows at least 74,000 microscopic particles of plastic each year.28. How many whales died according to DPIPWE?A. About 160.B. About 200.C. About 270.D. About 470.29. What does the underlined word
57、“stranding” mean in Paragraph 1?A. Being put into danger.B. Being trapped in trouble.C. Being found in extinction.D. Being left or driven ashore.30. What does the author want to tell us by the numbers in Paragraph 5?A. Whales mistake plastics for food.B. Whales need the ability of self-protection.C.
58、 Whales living conditions are worsening.D. Whales have an excellent digestive system.31. What will be discussed probably following the last paragraph?A. Protective measures for whales.B. The reasons for whale stranding.C. Studying whales stomach deeply.D. Researching the oceans ecosystem.【答案】28. A 2
59、9. D 30. C 31. A【解析】这是一篇新闻报道。文章讲述了星期一,大约270头领航鲸在麦格理海兹的沙洲上搁浅了。【28题详解】细节理解题。由第一段“On Monday, about 270 pilot whales got into difficulty on a sandbank at Macquarie Heads, near Strahan on Tasmanias west coast, about 190 kilometres from Hobart. Another 200 of the animals were found early on Wednesday, mak
60、ing it Tasmanias largest recorded stranding event. The Department of Primary Industry, Parks, Water and Environment (DPIPWE) said that about a third had died.”(星期一,大约270头领航鲸在麦格理海兹的沙洲上遇到了麻烦,这里靠近塔斯马尼亚州西海岸的斯特拉汉,距离霍巴特大约190公里。周三早些时候又发现了200只这种动物,这是塔斯马尼亚有记录以来最大的鲸搁浅事件。DPIPWE说,大约三分之一的鲸已经死亡。)可知总共有470头鲸搁浅,三分之一
61、的鲸已经死亡,说明157头鲸死亡,即大约有160头。故选A项。【29题详解】词句猜测题。由第二段中的“Marine biologists arrived in the area to carry out rescue operations. They planned to use specialized equipment such as special tarpaulins to push the whales back into the deep water.”(海洋生物学家抵达该地区展开营救行动。他们计划使用特殊的设备,如特殊的防水布将鲸鱼推回到深水中。)可知海洋生物学家要把鲸鱼推回到深
62、水中,说明这些鲸鱼在岸上搁浅了,stranding在此处意为“被留在或者被驱赶上岸”。故选D项。【30题详解】推理判断题。由第五段中的“In November 2018, a dead sperm whale that had washed ashore in eastern Indonesia consumed a horrifying collection of plastic trash, including 115 drinking cups, 25 plastic bags, plastic bottles, two flip-flops and a bag containing m
63、ore than 1,000 pieces of string. In all, the plastic contents of the whales stomach weighed 13.2 pound (six kilograms).”(2018年11月,一头在印尼东部被冲上岸的死抹香鲸吃掉了一堆骇人听闻的塑料垃圾,包括115个饮水杯、25个塑料袋、塑料瓶、两个人字拖和一个装有1000多条细绳的袋子。总的来说,鲸鱼胃中的塑料物质重13.2磅(6公斤)。)可知这头鲸鱼吃了很多的塑料垃圾,作者想通过第五段中的数字告诉我们鲸鱼的生存条件正在恶化。故选C项。【31题详解】推理判断题。由第五段中的“
64、In recent years, whale strandings have become more frequent around the world. In November 2018, a dead sperm whale that had washed ashore in eastern Indonesia consumed a horrifying collection of plastic trash, including 115 drinking cups, 25 plastic bags, plastic bottles, two flip-flops and a bag co
65、ntaining more than 1,000 pieces of string. In all, the plastic contents of the whales stomach weighed 13.2 pound (six kilograms). The bags are black due to a reaction with the creatures stomach acids, according to Thai Whales organization.”(近年来,鲸鱼搁浅在世界各地变得越来越频繁。2018年11月,一头在印尼东部被冲上岸的死抹香鲸吃掉了一堆骇人听闻的塑料垃
66、圾,包括115个饮水杯、25个塑料袋、塑料瓶、两个人字拖和一个装有1000多条细绳的袋子。总的来说,鲸鱼胃中的塑料物质重13.2磅(6公斤)。根据泰国鲸鱼组织的说法,这些袋子是黑色的,这是因为它们与胃酸发生反应。)可知搁浅鲸鱼越来越多,有些还吃了很多的塑料垃圾,鲸鱼的生存环境不好,导致鲸鱼死亡,接下来应该谈保护鲸鱼的措施。故选A项。DThe student arrived early, sat front and center, and stood out in my classroom in more ways than one. Id say that he had about 40 ye
67、ars on his classmates in my class. He eagerly jumped into class discussions, with his self-deprecating humor and wisdom of experience. And he was always respectful of the other students opinions, as if each of them were a teacher. Jerry Valencia walked in with a smile-and he left with one too.One da
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
四年级上册语文课件-15《神奇的鸟岛》|北京版(共14张PPT).ppt
