2019版高考英语一轮复习精选题辑:阅读提速练(五) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2019版高考英语一轮复习精选题辑:阅读提速练五 WORD版含解析 2019 高考 英语 一轮 复习 精选 阅读 提速 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、阅读提速练(五)时间:40分钟阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。A(2018福州市高三毕业班适应性练习)No human has set foot on the Moon since 1972.Now,after more than four decades of inactivity,interest in putting humans back on the Moon is finally heating up again.But who will get there first?
2、CHINAOn 14 December 2013,China successfully landed its Jade Rabbit rover(探测车)on the Moon.It is now working on its next exploration mission.Named Change 4,the mission is scheduled to touch down in the Aitken Basin near the end of 2018.If successful,it will be the first landing on the Moons far side.R
3、USSIARussia plans a manned Moon landing in 2030.It is currently working on a project whose idea is that the landers will explore the south pole of the Moon,exploring for resources such as minerals and water ice to be used to provide for a human outpost(前哨站)INDIAFollowing the success of its Chandraya
4、an1 in 2008,India announced a followon mission.Chandrayaan2 was meant to cooperate with Russia.But when the Russians failed to deliver the promised lander in 2013,India decided to go it alone.Chandrayaan2 is about to be sent up in 2018.USAIn December 2018,NASA plans to send up the Exploration Missio
5、n 1,an uncrewed test of their Orion astronaut capsule in which the craft will circle around the Moon before returning to Earth.All being well,a crewed capsule will follow in 2023.Should the mission prove a success,the astronauts will be the first humans to see the far side of the Moon with their own
6、 eyes since Apollo 17 in 1972.1What will China do in its next space mission?AImprove its Jade Rabbit rover.BWork with other countries.CLand Change 4 on the Moon.DExplore the south pole of the Moon.2Why did India try to carry out its followon mission alone?AIt couldnt find a partner.BIt didnt get the
7、 lander as planned.CThe Russians refused to work with India.DIt planned to launch Chandrayaan2 in advance.3Which country is interested in resources on the Moon?ARussia.BChina.CIndia. DUSA.【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国、俄罗斯、印度和美国的登月计划。【难句分析】It is currently working an a project whose idea is that the landers
8、will explore the south pole of the Moon,exploring for resources such as minerals and water ice to be used to provide for a human outpost(前哨站)分析:该句为主从复合句。句中whose idea is that the landers will explore the south pole of the Moon,exploring for resources such as minerals and water ice to be used to provi
9、de for a human outpost(前哨站)为whose引导的定语从句,修饰先行词a project;该定语从句中含有that引导的表语从句。译文:当前(俄罗斯)正启动一项工程,其思路是登陆器将探索月球的南极,寻找矿物质和水冰等资源以供人类前哨站使用。1C考查细节理解。根据第二段第三句“Named Change 4, the mission is scheduled to touch down in the Aitken Basin near the end of 2018”可知,嫦娥四号将在2018年底降落在月球Aitken Basin地区。据此可知,中国的下一步空间计划是嫦娥四号
10、登月,故C项正确。根据第三段第二句“It is currently working on a project whose idea is that the landers will explore the south pole of the Moon”可知,探索月球南极是俄罗斯的计划,而不是中国的计划,故D项错误;A、B项文中没有提及。2B考查细节理解。根据第四段第三句“But when the Russians failed to deliver the promised lander in 2013, India decided to go it alone”可知,由于俄罗斯没能给印度提供
11、着陆器,故印度决定自己实施登月计划,故B项正确。根据第四段第二句“Chandrayaan2 was meant to cooperate with Russia”可知,印度Chandrayaan2任务计划和俄罗斯合作完成,故A项错误;根据第四段第三句可知,俄罗斯没能给印度提供着陆器,而不是拒绝合作,故C项错误;D项文中没有提及。3A考查细节理解。根据第三段第二句“It is currently working on a project whose idea is that the landers will explore the south pole of the Moon,exploring
12、 for resources such as minerals and water ice to be used to provide for a human outpost(前哨站)”可知,当前俄罗斯正启动一项工程,其思路是登陆器将探索月球的南极,寻找矿物质和水冰等资源以供人类前哨站使用。故A项正确。B(2018云南高三年级八校跨区调研考试)If our kids dont fall,they dont learn to get up.I still remember the day in high school that my mom forgot to pick me up from s
13、chool.Im the oldest of four children,and no doubt shed had a long day with the other kids and itd slipped her mind.After waiting at school for an hour,I walked the three miles home,and when I got to my house,I shut our front door with anger,stormed into the kitchen and screamed in my moms face that
14、shed forgotten me.Later that night,my dad told me I no longer had a ride to school the next day.I figured my mom would still take me,but when the morning came,she refused.It was midterm,and as a straightA student ready to start college applications,being late wasnt an option.In my mind,missing these
15、 tests would have been the end of my academic career.I begged my mom.I told her she was ruining my future and everything Id worked for.But she held_her_ground,and that day,I walked to school.And I missed my tests.My mom didnt rescue me from failure.She let me suffer from it.She let me figure it out.
16、She let me learn.Now,as a mom myself,Ive realized that I want my kids to experience failure because failure is how we grow,learn and think outside of ourselves.Its how we selfeducate to learn whats right and respectable,and whats not.Its how we become responsible and enthusiastic.Falling down makes
17、us better,because we learn how to get up.4Why did the author shout at her mother?ABecause she was tired after walking home.BBecause she missed some important tests.CBecause her mother had ruined her future.DBecause her mother didnt pick her up home.5How does the author feel about her experience now?
18、ADisappointed. BMerciful.CBeneficial. DEmbarrassed.6What does the underlined phrase“held her ground”in Paragraph 2 mean?AStuck to her decision.BGave in to me.CSaid yes to me.DStayed in the place.7What is the best title for the text?AOffer Your Kids Help if NecessaryBStop Rescuing Your Kids from Fail
19、ureCBe Responsible for Your Kids FailureDTry to Meet Your Kids Demands【解题导语】本文作者通过亲身体会告诉我们:失败让我们变得更好,因为我们在失败中学会成长。【难句分析】Now, as a mom myself, Ive realized that I want my kids to experience failure because failure is how we grow,learn and think outside of ourselves.分析:这是一个复合句。本句含有that引导的宾语从句;because引
20、导原因状语从句, how引导表语从句。译文:现在,作为一个母亲,我意识到我想让我的孩子经历失败,因为失败是我们如何成长、学习和思考的一个过程。4D考查细节理解。根据第一段的“After waiting at school for an hour, I walked the three miles home,and when I got to my house,I shut our front door with anger,stormed into the kitchen and screamed in my moms face that shed forgotten me”可知,作者在学校等
21、了一个小时,后来自己走回了家,因此她对妈妈没有去学校接她非常生气。故选D。5C考查细节理解。根据第三段中的“Now, as a mom myself, Ive realized that I want my kids to experience failure because failure is how we grow,learn and think outside of ourselves”说明作者现在认为她之前的经历对她是有益的(Beneficial)。6A考查词义猜测。根据第二段的“But she help_her_ground,and that day, I walked to sc
22、hool”中But的转折意味以及后面作者仍然走着去上学可知,妈妈仍坚持她的观点,没有送作者去上学。7B考查标题判断。根据第三段和第四段的叙述,尤其是第三段的“My mom didnt rescue me from failure”及“I want my kids to experience failure because failure is how we grow,learn and think outside of ourselves”可知,B项最适合做文章标题。A项“如果有必要,给你的孩子提供帮助”与D项“尽力满足你孩子的要求”均与文章内容相悖。C项“对你孩子的失败负责”是年少时作者对妈
23、妈的不满。C(2018江西名校联盟检测)For over a century,the Nashua River in Massachusetts provided power for mills(工厂),which gave jobs to thousands of people.Over the years,these paper,cotton,wood,and woolen mills had dumped their waste into its waters.By the 1960s,the Nashua River was about as polluted as any river
24、 could get.Its waters ran red or green or blue with dye (染料)from paper mills situated on its banks.The fumes(烟)from this dye blackened paint on the buildings near the river.Then along came Marion Stoddart with a simple but overwhelming ideaclean up the Nashua.This was no onewoman campaign.Stoddart e
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
