四川省乐山市2020届高三英语第一次调查研究考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 乐山市 2020 届高三 英语 第一次 调查研究 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省乐山市2020届高三英语第一次调查研究考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 作答时,务必将答案写在答题卡上,写在本试卷及草稿纸上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后面有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Wh
2、at are the speakers mainly talking about?A. The mans work. B. Their secret. C. A news report. 2. What was the original price of the Jacket?A. $50. B. $100. C. $75. 3. How did the man get to the meeting?A. By taxi. B. By subway. C. By bus. 4. What will the speakers probably do next?A. Order some boxe
3、s. B. Go home and rest. C. Continue working. 5. How does the woman feel about the art exhibition?A. Disappointed. B. Satisfied. C. Excited. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题
4、。6. What time was the plane originally scheduled to leave?A. At 3:00. B. At 4:00. C. At 5:00. 7. Why is the woman worried?A. The weather is bad. B. The report is not finished. C. An appointment will be delayed. 听第7段材料,回答第8至10题。8. What are the speakers mainly talking about?A. What job to do in the fu
5、ture. B. Which professor to follow. C. What abilities to possess. 9. What subject does the man probably prefer?A. History. B. Politics. C. Art. 10. What is the woman good at doing?A. Working with people. B. Dealing with kids. C. Painting pictures. 听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation pro
6、bably take place?A. At home. B. At school. C. At a restaurant. 12. Where does the girl like to talk with her friends?A. In a cafe. B. In a classroom. C. In a shopping centre. 13. What does the man advise the girl to do?A. Shop with her friends. B. Give the form to her teacher. C Get in touch with he
7、r friends often. 听第9段材料,回答第14至16题。14. What does the woman think of the living expenses in the city?A. Very high. B. Just Okay. C. Fairly low. 15. What does the woman spend most on?A. Meals. B. Trains. C. Clothes. 16. What does the woman do in her free time?A. See films. B. Travel abroad. C. Go for a
8、 drink. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What do we know about the travel destination, Costa Rica?A. Its suitable for newly-married couples. B. Its suitable for a family with children. C. Its suitable for old people. 18. Which language do the locals speak in Costa Rica?A. English. B. French. C. Spanish. 19. Wh
9、at can travelers see in Costa Rica?A. Sand beaches. B. Dead volcanoes. C. Fish farms. 20. How much will it cost a family to travel in Costa Rica?A. 80 dollars. B. 185 dollars. C. Half the cost of a trip to Disneyland. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ATher
10、e are so many breathtaking famous castles in the world and its very hard to make a list. Here are some directors picks. Youre welcome to add a comment with your favorite castles. Castle Howard, YorkshireC. Howard, Yorkshire is one of the grandest and most famous castles as well as the private reside
11、nce in Britain. This beautiful palace of Europe has been home to the Howard family for over 300 years. It is 15 miles north of York. Today, it is part of the Treasure Houses group of heritage houses. Location: Castle Howard, York Y060 7DA, UK Timing: The Garden is open daily from loam4pmNeuschwanste
12、in Castle, GermanyThis castle is one of the most famous castles in the world. This Castle was built by Ludwig II of Bavaria as a personal refuge. After he died in 1886 Neuschwanstein opens to the paying public and has over 60 million visitors in a year. Neuschwanstein is a 120-year-old luxury Castle
13、, which has a remarkable view of two lakes, two castles, towns, and localities. Tickets can be reserved online or you can buy at the Ticket center in the village of Hohenschwangau below the castle. Location: Neuschwansteinstra Be 20, 87645 Schwangau, Germany Timing: Sunday to Saturday 8am-5pmEdinbur
14、gh Castle, ScotlandThis castle is a historic fortress (城堡) which dominates the skyline of the city of Edinburgh. In this castle, different parts of the castle were constructed in different centuries, from the 12th to the 20th century. It is the most famous landmark and one of the most famous castles
15、 in the world. The castle is still in use today for ceremonial and military purposes and also rented for wedding receptions. Location: Castlehill, Edinburgh EH1 2NG, UK Timing: Sunday to Saturday 9:30am-5pm1. Which of the following demand(s) admission fees?A. Castle Howard, Yorkshire.B. Neuschwanste
16、in Castle, Germany.C. Edinburgh Castle, Scotland.D. All of them.2. What do we know about Castle Howard?A. It boasts lake view.B. It is the landmark of the UK.C. It once served as a private house.D. It has the longest opening hours.3. Which is NOT available in Edinburgh Castle?A. Having a good view o
17、f Edinburgh.B. Holding a wedding ceremony there.C. Appreciating ancient art and architecture.D. Honoring the nations military tradition.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了几个世界上令人叹为观止的著名城堡。【1题详解】细节理解题。由Neuschwanstein Castle, Germany中的“After he died in 1886, Neuschwanstein opens to the paying public a
18、nd has over 60 million visitors in a year.”(1886年他去世后,新天鹅向付费公众开放,一年内有超过6000万游客。),可知Neuschwanstein Castle需要入场费。故选B项。【2题详解】细节理解题。由Castle Howard, Yorkshire中的“C. Howard, Yorkshire is one of the grandest and most famous castles as well as the private residence in Britain.”(Castle Howard是英国最宏伟和最著名的城堡之一,也是
19、英国的私人住宅。),可知Castle Howard曾是私人住宅。故选C项。【3题详解】细节理解题。由Edinburgh Castle, Scotland中的“This castle is a historic fortress (城堡) which dominates the skyline of the city of Edinburgh.”(这座城堡是一座历史悠久的城堡,俯瞰着爱丁堡市的天际线。),可知A项正确;由“The castle is still in use today for ceremonial and military purposes and also rented fo
20、r wedding receptions.”(这座城堡今天仍在用于仪式和军事用途,还出租用于婚宴。),可知BD项正确;C项未提及。故选C项。BId been trying for weeks to come up with an idea for my next book. And then suddenly the idea came: Why not write about a celebrity reporter signing up as a hospital volunteer so she could gain access to a movie star who was a pa
21、tient of the hospital? The heroine would be motivated totally by her career until she learned that in helping others, we help ourselves. Sounded like a romantic comedy with uplifting message, but first, there was the matter of research. Id have to observe hospital volunteers. I headed over to my nea
22、rby hospital and asked the director of volunteers if I might hang around for a day or two just to research my story. Her answer, “No. If you really want to see what its like to be a volunteer, you should become one.”Become a volunteer? I was not wild about being in close to people with germs (细菌). I
23、 would just skip the research, I thought, then reminded myself that I did need to spend quality time at the hospital if I wanted to write credibly about my heroines journey. So I signed up, was given my uniform and ID badge (徽章), and reported for duty. My “job” was to wheel a magazine cart throughou
24、t the large facility and, in the process, be a shoulder to lean on. At the beginning, my focus was on my novel. And then a funny thing happened: I stopped researching and started realizing that I might actually be making a difference in peoples lives. A woman whod just been diagnosed with lung cance
25、r thanked me for brushing her hair and applying her lipstick. A man who was wasting away from AIDS called me his “angel”, simply because I took twenty minutes to note down the letter he dictated to his mother. Now long after finishing my book, I continued to volunteer. Friends would ask, “Isnt it de
26、pressing at that place?” “On the contrary,” Id say and mean it.4. Why did the author want to observe hospital volunteers?A. She intended to write stories about them.B. She was preparing for her volunteering jobs.C. She hoped to gain access to a movie star.D. She wanted to make her heroines story rea
27、listic.5. What can we infer from paragraphs 3&4?A. The author was determined to become a volunteer in the beginning.B. The author was meant to shoulder the responsibility of the patients.C. The patients the author met and the appreciation she received changed her.D. The patients relied on the author
28、 to help them survive in the hospital.6. In what way is the author similar to the heroine of her book?A. Motivated by their career, they succeed.B. By lifting others spirits, they lift their own.C. Being volunteers, they spread uplifting messages.D. By providing support to others, they are appreciat
29、ed.7. What can be a suitable title of the passage?A. My Turn: Life as a Hospital Volunteer.B. My Discovery: I Can Make a Difference.C. My Investigation: Celebrities in Hospital.D. My Identity: a Volunteer in a Hospital.【答案】4. D 5. C 6. B 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者想写一本关于医院志愿者的书,因此去医院做志愿者获取相关写作经历,书写完了,但作
30、者也发现医院志愿者经历真的在改变人们的生活,还改变了自己。【4题详解】细节理解题。由第三段的“I would just skip the research, I thought, then reminded myself that I did need to spend quality time at the hospital if I wanted to write credibly about my heroines journey.”(我会跳过这项研究,我想,然后提醒自己,如果我想可信地写我女主人公的旅程,我确实需要在医院花大量的时间。),可知作者观察医院志愿者是为了使女主人公的故事逼真
31、。故选D项。【5题详解】推理判断题。由第三段的“I was not wild about being in close to people with germs (细菌)”(我不喜欢和有病菌的人亲近。),第四段的前两句“At the beginning, my focus was on my novel. And then a funny thing happened: I stopped researching and started realizing that I might actually be making a difference in peoples lives. ”( 一开始
32、,我的注意力集中在我的小说上。然后一件有趣的事情发生了:我停止了研究,开始意识到我可能真的在改变人们的生活。)和第四段最后两句“A woman whod just been diagnosed with lung cancer thanked me for brushing her hair and applying her lipstick. A man who was wasting away from AIDS called me his “angel”, simply because I took twenty minutes to note down the letter he di
33、ctated to his mother.”(一位刚刚被诊断出患有肺癌的妇女感谢我给她梳头和涂口红。一个因艾滋病而消瘦的男人叫我“天使”,仅仅是因为我花了20分钟记下他口述给他母亲的信。),可推断出作者变得愿意接近病人,遇到的病人和她得到的赏识改变了她,作者停止了研究并开始意识到自己可能真的在改变人们的生活。故选C项。【6题详解】推理判断题。由第一段的“The heroine would be motivated totally by her career until she learned that in helping others, we help ourselves.”(女主角会完全被
34、自己的事业所激励,直到她知道在帮助别人的过程中,我们帮助自己。),第四段的“And then a funny thing happened: I stopped researching and started realizing that I might actually be making a difference in peoples lives.”(一开始,我的注意力集中在我的小说上。然后一件有趣的事情发生了:我停止了研究,开始意识到我可能真的在改变人们的生活。)和最后一段的“Now long after finishing my book, I continued to volunte
35、er. Friends would ask, “Isnt it depressing at that place?” “On the contrary,” Id say and mean it.”(写完书后很久,我继续做志愿者。朋友们会问:“在那个地方不是很郁闷吗?“恰恰相反,”我认真地说。),可推断出作者和她书中女主角相似之处在于通过提升别人的灵魂,他们提升了自己的灵魂。故选B项。【7题详解】主旨大意题。第一二两段讲述了,作者去做医院志愿者的起源;第三四两段讲述了作者成为医院志愿者的经历,在此过程中,作者不仅帮助了他人还改变了自己;第五段作者总结医院志愿者经历很值得;全文围绕作者医院志愿者经
36、历展开,作者通过志愿者经历不仅帮助了他人还改变了自己,A项“我的转折点:做医院志愿者的生活。”,符合文章大意。故选A项。CNANCHANG - In the Chinese Lunar Year of the Pig, pigs have attracted a large amount of attention as there has been a huge rise in the price of pork, Chinas major meat, resulting in high living costs. Chinas pig herd(群) has shrunk considera
37、bly due to multiple factors including an outbreak of African swine fever(非洲猪瘟) and the bad effect of the last market cycle when low pork prices drove many out of business. Xiong Lijiao, a resident in Nanchang, a major pig-breeding region, said her family eats less pork now. “Prices of pork have doub
38、led, making it much more expensive.” said Xiong. The weekly average price of a carcass-weight hog(胭体瘦肉型生猪) in 16 provincial-level regions was 37. 57 yuan($5. 3) per kg in mid-September, up 94. 1 percent year-on-year, according to the information center of the Ministry of Agriculture and Rural Affair
39、s. It is not only pork prices that are being affected, demand for soybeans, used as food for hogs, as well as other kinds of meat prices are also being affected. The Ministry of Agriculture and Rural Affairs said favorable government policies and market conditions have boosted some farmers confidenc
40、e in restoring production. China has rolled out 17 measures to support hog production since the end of August, and most of them have been carried out. To meet the market gap, China is increasing imports and releasing frozen pork from its central reserves. But eyeing a long-term solution, China is en
41、couraging large-scale pig farming. The industry concentration will further increase with many small and medium-sized breeding companies leaving the business. Despite the current challenges, Chinas pig breeding industry is heading toward a more intensive, environmental-friendly and risk-resistant gro
42、wth model.8. Which is NOT a cause of the rise of the price of pork?A. The spread of African swine fever.B. A supply shortage of pork.C. The high living cost in recent years.D. Marketable hogs on the decline.9. What kind of phenomenon is described in paragraph 2?A. Butterfly effectsmall change leads
43、to great variation.B. Buckets effectthe weakest influences the whole.C. Pygmalion effectexpectation influences performance.D. Anchoring effectfirst information affects later decisions.10. Which of the following measures can get to the root of the problem?A. Releasing frozen pork from the stock.B. Im
44、porting pork from overseas markets.C. Establishing industrial-scale pig farms.D Encouraging small breeding companies.11. In which section of the newspaper can you read this article?A. Editorial & Opinion.B. Health & Wellbeing.C. Home & International News.D. Celebrities & Social.【答案】8. C 9. A 10. C 1
45、1. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍中国国内猪肉价格上涨的情况,并分析了原因,提出解决方法。【8题详解】细节理解题。根据第一段的Chinas pig herd(群)has shrunk considerably due to multiple factors including an outbreak of African swine fever(非洲猪瘟)and the bad effect of the last market cycle when low pork prices drove many out of business.可知,受多重因素影响,中国猪群规模大幅萎缩,因素包括
46、,非洲猪瘟的爆发,上一轮市场周期的负面影响,当时猪肉价格低,迫使许多养殖厂倒闭。由此可知,猪肉价格上涨不是最近几年的高生活成本导致的。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第二段的It is not only pork prices that are being affected, demand for soybeans, used as food for hogs, as well as other kinds of meat prices are also being affected.可知,受影响的不仅是猪肉价格,用作生猪食品的大豆需求,以及其他肉类价格也受到影响。可知,本段反应了蝴蝶效应
47、小改变会造成大变化。故选A。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的But eyeing a longterm solution, China is encouraging largescale pig farming. The industry concentration will further increase with many small and mediumsized breeding companies leaving the business.可知,但着眼于长远的解决方案,中国正在鼓励大规模化养猪,随着许多中小型养猪企业的退出,养猪业的集中度将进一步提高。由此可知,建立规模化养
48、猪场可以根本地解决问题。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第一段NANCHANG - In the Chinese Lunar Year of the Pig, pigs have attracted a large amount of attention as there has been a huge rise in the price of pork, Chinas major meat, resulting in high living costs.可知,南昌,在中国农历猪年,因为中国的主要肉类猪肉价格大幅上涨,猪吸引了大量注意,导致高生活成本。由此可知,文章是中国国内猪肉价格上涨
49、的相关情况;结合选项,可能在报纸的国内国际新闻版看到。故选C。DAs to the question what is a best age to learn a language, many would rush to the conclusion that its best to start young. Though it is true to some extent, now science offers a much more complex view of how our relationship with languages evolves over a lifetime-and
50、there is much to encourage late beginners.Broadly speaking, different life stages give us different advantages in language learning. As babies, we have a better ear for different sounds s as toddlers(幼儿), we can pick up native accents with astonishing speed. As adults, we have longer attention spans
51、 and important skills like literacy that allow us to continually expand our vocabulary, even in our own language. And a wealth of factors beyond ageinglike social circumstances, teaching methods, and even love and friendshipcan affect how many languages we speak and how well. “Not everything goes do
52、wnhill with age, “says Antonella Sorace, a professor of developmental linguistics and director of the Bilingualism Matters Centre at the University of Edinburgh. She gives the example of what is known as “explicit learning”: studying a language in a classroom with a teacher explaining the rules. “Yo
53、ung children are very bad at explicit learning, because they dont have the cognitive(认知) control and the attention and memory capabilities,” Sorace says. “Adults are much better at that. So that can be something that improves with age.”A study by researchers in Israel found, for example, that adults
54、 were better at grasping an artificial language rule and applying it to new words in a lab setting. The scientists compared three separate groups: 8-year-olds, 12-year-olds, and young adults. The adults scored higher than both younger groups, and the 12-year-olds also did better than the younger chi
55、ldren. They suggested that their older participants may have benefited from skills that come with maturitylike more advanced problem-solving strategiesand greater linguistic experience. In other words, older learners tend to already know quite a lot about themselves and the world and can use this kn
56、owledge to process new information.12. What is the correct understanding of the underlined sentence in paragraph 1?A. We should stay up late to learn a language.B. Late beginners strive hard to learn a language.C. Late beginners can also learn a language well.D. We should give much encouragement to
57、late beginners.13. According to the passage, language learning is NOT affected by .A. our inborn abilitiesB. our native accentsC. our cognitive controlD. our attention spans14. Why do the adults score higher than both younger groups in the test?A. They have already known quite a lot about the words.
58、B. They draw upon their existing knowledge to help.C. They have been taught the way to learn a language.D. They are better at learning artificial language rules.15. What is the purpose of the passage?A. To compare and evaluate.B. To examine and assess.C. To argue and discuss.D. To inform and explain
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
