2023年高考英语二轮复习教案(新高考专用)阅读理解03细节理解(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2023 年高 英语 二轮 复习 教案 新高 专用 阅读 理解 03 细节 Word 解析
- 资源描述:
-
1、【高频考点解密】2023年高考英语二轮复习讲义阅读理解 解密03 细节理解的复习要点【构建知识体系】细节理解题考点1事实细节题考点2细节转换与是非判断题考点3数字计算题【英语学科素养解读】题型解读命题要求素养解读要求考生阅读4篇短文,从每题所给的4个选项中选出最佳选项。题材广泛,包括科普、社会、文化、政治、经济等多方面内容。体裁多样,以记叙文、议论文、说明文为主。考查主旨大意、细节理解、推理判断、词义猜测、篇章结构等。主旨大意题包括精确归纳标题、概括文章大意和总结段落大意,主要考查考生能否分辨主题和细节,是否具备提纲挈领的能力,也就是能否在理解全文的基础上运用概括、判断、归纳、推理等逻辑方法对
2、文章进行高度概括和总结,做这类题目时要高瞻远瞩,不可以以偏概全。【剖析全国高考真题】预测高考命题方向2023年命题解读和近年考点再现细节理解 考点1 事实细节1.A【2022新高考I卷】Grading Policies for Introduction to LiteratureGrading Scale90-100, A; 80-89, B; 70-79, C; 60-69, D; Below 60, E. Essays (60%)Your four major essays will combine to form the main part of the grade for this c
3、ourse: Essay 1 = 10%; Essay 2 = 15%; Essay 3 = 15%; Essay 4 = 20%.Group Assignments (30%)Students will work in groups to complete four assignments (作业) during the course. All the assignments will be submitted by the assigned date through Blackboard, our online learning and course management system.
4、Daily Work/In-Class Writings and Tests/Group Work/Homework (10%)Class activities will vary from day to day, but students must be ready to complete short in-class writings or tests drawn directly from assigned readings or notes from the previous class lecture/discussion, so it is important to take ca
5、reful notes during class. Additionally, from time to time I will assign group work to be completed in class or short assignments to be completed at home, both of which will be graded. Late WorkAn essay not submitted in class on the due date will lose a letter grade for each class period it is late.
6、If it is not turned in by the 4th day after the due date, it will earn a zero. Daily assignments not completed during class will get a zero. Short writings missed as a result of an excused absence will be accepted.2. How many parts is a students final grade made up of?A. Two.B. Three.C. Four.D. Five
7、.【答案】2. B 【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了文学概论课程评分办法。2. B细节理解题。根据黑体小标题“Essays (60%)”、“Group Assignments (30%)”和“Daily Work/In-Class Writings and Tests/Groups Work/Homework (10%)”可知,学生的最终成绩由3部分组成。故选B。2.A【2022年新高考全国卷】Childrens Discovery MuseumGeneral Information about Group PlayPricingGroup Play $7/personScholarshi
8、psWe offer scholarships to low-income schools and youth organizations, subject to availability. Participation in a post-visit survey is required. Scholarships are for Group Play admission fees and/or transportation. Transportation invoices (发票) must be received within 60 days of your visit to guaran
9、tee the scholarship. Group SizeWe require one chaperone (监护人) per ten children. Failure to provide enough chaperones will result in an extra charge of $50 per absent adult. Group Play is for groups of 10 or more with a limit of 35 people. For groups of 35 or more, please call to discuss options. Hou
10、rsThe Museum is open daily from 9:30 am to 4:30 pm. Group Play may be scheduled during any day or time the Museum is open. Registration PolicyRegistration must be made at least two weeks in advance. Register online or fill out a Group Play Registration Form with multiple date and start time options.
11、 Once the registration form is received and processed, we will send a confirmation email within two business days. GuidelinesTeachers and chaperones should model good behavior for the group and remain with students at all times. Children are not allowed unaccompanied in all areas of the Museum. Chil
12、dren should play nicely with each other and exhibits. Use your indoor voice when at the Museum.1What does a group need to do if they are offered a scholarship?APrepay the admission fees.BUse the Museums transportation.CTake a survey after the visit.DSchedule their visit on weekdays.2How many chapero
13、nes are needed for a group of 30 children to visit the Museum?AOne.BTwo.CThree.DFour.3What are children prohibited from doing at the Museum?AUsing the computer.BTalking with each other.CTouching the exhibits.DExploring the place alone.【答案】1C2C3D【解析】本文是一篇应用文,文章提供了关于儿童博物馆团体游的相关信息。1细节理解题。根据Scholarship标
14、题下“We offer scholarships to low-income schools and youth organizations, subject to availability. Participation in a post-visit survey is required.(我们会视情况而定,为低收入学校和青年组织提供奖学金,并需要其参与访问后调查问卷)”可知,如果一个团体获得了奖学金,需要在参加一个访后的调查问卷,与选项C“Take a survey after the visit.(接受参观后的问卷调查)”属于同义替换,故选C。2细节理解题。根据“Group Size”标
15、题下“We require one chaperone (监护人) per ten children.(我们要求每十个孩子有一个监护人)”可知,10个孩子需要1个监护人,那么30个孩子则需要3个监护人。故选C。3细节理解题。根据“Guidelines”标题下“Children are not allowed unaccompanied in all areas of the Museum.(无人陪伴的儿童不得进入博物馆的所有区域)”可知,儿童必须在监护人陪伴下才能进入博物馆,即儿童不能单独进入博物馆进行探索。与选项D“Exploring the place alone.(独自探索博物馆)”属于
16、同义替换,故选D。3.A【2021全国新高考I卷】Rome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel ( 旅 社 ). The hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around $25 a night, and for that, youll often get to stay in a central location (位置) with security and comfort.Yellow HostelIf I had to
17、make just one recommendation for where to stay in Rome, it would be Yellow Hostel. Its one of the best-rated hostels in the city, and for good reason. Its affordable, and its got a fun atmosphere without being too noisy. As an added bonus, its close to the main train station.Hostel Alessandro Palace
18、If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome. Hostel Alessandro Palace is fun. Staff members hold plenty of bar events for guests like free shots, bar crawls and karaoke. Theres also an area on the rooftop for hanging out with other travelers during the summer.Youth Station Ho
19、stelIf youre looking for cleanliness and a modern hostel, look no further than Youth Station. It offers beautiful furnishings and beds. There are plenty of other benefits, too; it doesnt charge city tax; it has both air conditioning and a heater for the rooms; it also has free Wi-Fi in every room.Ho
20、tel and Hostel Des ArtistesHotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and its close to all of the citys main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the city when you arrive, and offering advice if you require some
21、. However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi.21What is probably the major concern of travelers who choose to stay in a hostel?AComfort.BSecurity.CPrice.DLocation.22Which hotel best suits people who enjoy an active social life?AYellow Hostel.BHostel Alessandro Palace.CYouth Station Hostel.DHote
22、l and Hostel Des Artistes.23What is the disadvantage of Hotel and Hostel Des Artistes?AIt gets noisy at night.BIts staff is too talkative.CIt charges for Wi-Fi.DIts inconveniently located.【答案】21C22B23C【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了罗马的几个价格低廉,安全舒适的旅馆。21细节理解题。通过文章第一段“Rome can be pricey for travelers, which is why
23、many choose to stay in a hostel ( 旅 社 ).”(对旅行者来说,罗马可能很昂贵,这就是许多人选择住旅社的原因)可知选择住旅社的旅行者可能最关心的是价格。故选C。22细节理解题。根据Hostel Alessandro Palace部分“If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome.”(如果你喜欢社交旅馆,这是罗马最适合你的旅馆)可知如果你喜欢社交旅馆,Hostel Alessandro Palace是罗马最适合你的旅馆。故选B。23细节理解题。根据Hotel and Hos
24、tel Des Artistes部分“However, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi.”(但是,你需要支付每天2欧元的Wi-Fi)可知Hotel and Hostel Des Artistes的缺点是Wi-Fi收费。故选C。4.A【2021年新高考全国卷】Things to Do in Yorkshire This Summer Harrogate Music Festival Since its birth, Harrogate Music Festival has gone from strength to strength. This y
25、ear, we are celebrating our 50th anniversary. We begin on 1st June with Manchester Camerata and Nicola Benedetti, presenting an amazing programme of Mozart pieces. Dates:1 June-31 July Tickets:12-96 Jodies Fitness Summer ClassesAs the summer months roll in, our Georgian country estate makes the perf
26、ect setting for an outdoor fitness session. Come and work out with our qualified personal trainer, Jodie McGregor, on the grounds of the Middleton Lodge estate. We will be holding a free taster session on 23rd May, at 10 am, to demonstrate the variety of effective and active exercises. There are eig
27、ht spaces available for the taster session. Advance bookings are required(infomiddletonlodge.co.uk.paris) Dates:23 May-11 July Tickets: 7.50 per session Felt Picture Making Working from an inspirational picture, this workshop at Helmsley Arts Centre will teach you the techniques you will need to rec
28、reate your picture in wool. We will also discuss the origins of felt, what enables wool fibres to become felt and how the processes we use work. Dates: 12 June-12 July Tickets: 40 including materials Figure It Out!-Playing with Math A new exhibition in Halifax uses everyday activities to explain the
29、 hidden math principles we all use on a regular basis. Pack a bag, cut a cake, guess which juice container holds the most liquid, and much more. Discover how architects, product designers and scientists use similar skills in their work. Dates:7 May-10 June Tickets: Free1What should you do if you wan
30、t to attend the taster session of Jodies fitness classes?AJoin a fitness club.BPay a registration fee.CMake a booking.DHire a personal trainer.2How much is the ticket for Felt Picture Making?A7.50.B12.C40.D96.3Which of the following starts earliest?AHarrogate Music Festival.BJodies Fitness Summer Cl
31、asses.CFelt Picture Making.DFigure It Out!-Playing with Math.【答案】1C2C3D【解析】这是一篇应用文。主要介绍了今年夏天约克郡的四个活动的情况。1细节理解题。根据Jodies Fitness Summer Classes部分中“Advance bookings are required(infomiddletonlodge.co.uk.paris)( 需要提前预订(infomiddletonlodge.co.uk.paris))”可知,如果你想参加Jodie的健身课程,你应该预约。故选C。2细节理解题。根据Felt Picture
32、 Making部分中“Tickets: 40 including materials(门票:40英镑(含材料))”可知,Felt Picture Making的票需要40英镑。故选C。3细节理解题。根据文章内容可知,Harrogate Music Festival从6月1日到7月31日;Jodies Fitness Summer Classes从5月23日到7月11日;Felt Picture Making从6月12日到7月12日;Figure It Out!-Playing with Math从5月7日到6月10日。故Figure It Out!-Playing with Math最早开始。
33、故选D。5. 【2020全国新高考I山东卷】APOETRY CHALLENGEWrite a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life. Prizes3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice. Trip includes round-trip air
34、tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World. 6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch. 50 Honorable Mentions:Judges will choose up to
35、50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight. RulesFollow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines. Write by hand or type on a single sheet of paper. Yo
36、u may use both the front and back of the paper. On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date. Mail your entry to us by October 31 this year. 1881. How many people can each grand prize winner take on the free trip? ( )A. Two. B. Three. C. Four. D. Six
37、. 2. What will each of the honorable mention winners get? ( )A. A plane ticket. B. A book by Corinne Szabo. C. A special T-shirt. D. A photo of Amelia Earhart. 3. Which of the following will result in disqualification? ( )A. Typing your poem out. B. Writing a poem of 120 words. C. Using both sides o
38、f the paper. D. Mailing your entry on October 30. 【答案】1.A2.C3.B【文章大意】本文是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。1.细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选A。2.细节理
39、解题。根据Prizes部分中第三段“50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。故选C。3.细节理解题。根据最后一部分中的“Follow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 wor
40、ds or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100字。否则,将会被取消资格。故结合选项,B选项(写一首120字的诗)是会被取消资格的。故选B。6. A【2020海南卷】Pali Overnight Adventures offers children and teens exciting experiences this summer. From broadcasting to street art, these are just 4 of the 17 highly unique camps being offered. Broadcasting Camp Become the nex
41、t star reporter, news writer, director or producer. While running every aspect of our own news station, kids and their fellow campers will create and host a broadcast airing each night at dinner for the entire camp. Every night it goes on the web, keeping parents and the world informed of the happen
42、ings at Pali. Secret Agent Camp In the movie Mission Impossible, Tom Cruise made being a secret agent seem like the coolest job ever. Campers who sign up for the 2-week secret agent camp can get to know about the life of real secret agents by learning strategies and military skills on the paintball
43、field.Culinary Camp If your child enjoys being in the kitchen, then the culinary camp is definitely the right fit. Campers learn technical skills of roasting, frying and cutting, as well as some recipes that they can take home and share with their families. Street Art Camp This camp takes creative l
44、icense to an entirely new level. Campers will share their colorful ideas and imagination with each other and work together to visualize, sketch and paint with non-traditional techniques to create the coolest mural(壁画)which will be displayed in public for all to see. 23221. How many camps does Pali O
45、vernight Adventures offer this summer? ( )A. 2. B. 4. C. 17. D. 21. 22. What will campers do at the Broadcasting Camp? ( )A. Create a website. B. Run a news station. C. Meet a star reporter. D. Hold a dinner party. 23. Which camp will attract children who are interested in cooking? ( )A. Broadcastin
46、g Camp. B. Secret Agent Camp. C. Culinary Camp D. Street Art Camp. 【答案】21C22B23C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个不同类型的夏令营的情况。21细节理解题。根据第一段中“From broadcasting to street art, these are just 4 of the 17 highly unique camps being offered.”可知从广播到街头艺术,这只是17个非常独特的营地中的4个。由此可知,今年夏天巴利岛有17个露营地。故选C。22细节理解题。根据第一段中“While run
47、ning every aspect of our own news station, kids and their fellow campers will create and host a broadcast airing each night at dinner for the entire camp.”可知在经营好我们自己的新闻电台的方方面面的同时,孩子们和他们的营员们将在每天晚上的晚餐时,为整个夏令营创作并主持播出一个广播。由此可知,营员在广播营会经营一家新闻电台。故选B。23细节理解题。根据倒数第二段“If your child enjoys being in the kitchen
48、, then the culinary camp is definitely the right fit. Campers learn technical skills of roasting, frying and cutting, as well as some recipes that they can take home and share with their families.”可知如果你的孩子喜欢呆在厨房里,那么烹饪夏令营绝对是最合适的选择。露营者学习烘焙、油炸和切菜的技术技能,以及一些他们可以带回家和家人分享的食谱。由此可知,Culinary Camp会吸引对烹饪感兴趣的孩子。
49、故选C。细节理解 考点2 细节转换与是非判断题1.B【2022新高考I卷】Like most of us, I try to be mindful of food that goes to waste. The arugula (芝麻菜)was to make a nice green salad, rounding out a roast chicken dinner. But I ended up working late. Then friends called with a dinner invitation. I stuck the chicken in the freezer. B
50、ut as days passed, the arugula went bad. Even worse, I had unthinkingly bought way too much; I could have made six salads with what I threw out.In a world where nearly 800 million people a year go hungry, “food waste goes against the moral grain,” as Elizabeth Royte writes in this months cover story
51、. Its jaw-dropping how much perfectly good food is thrown away from “ugly” (but quite eatable) vegetables rejected by grocers to large amounts of uneaten dishes thrown into restaurant garbage cans.Producing food that no one eats wastes the water, fuel, and other resources used to grow it. That makes
52、 food waste an environmental problem. In fact, Royte writes, “if food waste were a country, it would be the third largest producer of greenhouse gases in the world.”If thats hard to understand, lets keep it as simple as the arugula at the back of my refrigerator. Mike Curtin sees my arugula story al
53、l the time but for him, its more like 12 bones of donated strawberries nearing their last days. Curtin is CEO of DC Central Kitchen in Washington, D.C., which recovers food and turns it into healthy meals. Last year it recovered more than 807,500 pounds of food by taking donations and collecting ble
54、mished (有瑕疵的) produce that otherwise would have rotted in fields. And the strawberries? Volunteers will wash, cut, and freeze or dry them for use in meals down the road.Such methods seem obvious, yet so often we just dont think. “Everyone can play a part in reducing waste, whether by not purchasing
55、more food than necessary in your weekly shopping or by asking restaurants to not include the side dish you wont eat,” Curtin says.5. What is a consequence of food waste according to the test?A. Moral decline.B. Environmental harm.C. Energy shortage.D. Worldwide starvation.6. What does Curtins compan
56、y do?A. It produces kitchen equipment.B. It turns rotten arugula into clean fuel.C. It helps local farmers grow fruits.D. It makes meals out of unwanted food.7. What does Curtin suggest people do?A. Buy only what is needed.B. Reduce food consumption.C. Go shopping once a week.D. Eat in restaurants l
57、ess often.【答案】 5. B 6. D 7. A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了我们日常生活中的食物浪费现象以及华盛顿DC中央厨房的首席执行官科廷为解决食物浪费而采取的努力。5. B细节理解题。根据文章第三段中的“Producing food that no one eats wastes the water, fuel, and other, resources used to grow it. That makes food waste an environmental problem. In fact, Royte writes, “if food waste were a
58、 country, it would be the third largest producer of greenhouse gases in the world.”(生产没人吃的食物会浪费用于种植食物的水、燃料和其他资源。这使得食物浪费成为一个环境问题。事实上,罗伊特写道,“如果食物浪费是一个国家,它将是世界上第三大温室气体排放国。”)”可知,根据文中的说法,浪费食物的一个后果是对环境的危害。故选B。6. D细节理解题。根据文章倒数第二段中的“Curtin is CEO of DC Central Kitchen in Washington. D.C., which recovers foo
59、d and turns it into healthy meals. Last year it recovered more than 807,500 pounds of food by taking donations and collecting blemished (有瑕疵的) produce, that otherwise would have rotted in fields. And the strawberries? Volunteers will wash, cut, and freeze or dry them for use in meals down the road.(
60、科廷是华盛顿DC中央厨房的首席执行官,该公司把食物复原,变成健康的食物。去年,该组织通过接受捐赠和收集有瑕疵的农产品,收回了超过807500磅的食物,否则这些农产品就会在地里腐烂。草莓呢?志愿者们将清洗、切割、冷冻或干燥它们,以便在路上的餐食中使用)”可知,科廷的公司用人们不想要的食物重新制作食物。故选D。7. A细节理解题。根据最后一段中的“Everyone can play a part in reducing waste, whether by not purchasing more food than necessary in your weekly shopping or by as
61、king restaurants to not include the side dish you wont eat,” Curtin says.(“每个人都可以在减少浪费方面发挥作用,无论是在每周的购物中不购买不必要的食物,还是要求餐馆不包括你不吃的配菜,”科廷说)”可知,科廷建议人们只买需要的东西来避免浪费食物。故选A。2.D【2022新高考I卷】Human speech contains more than 2,000 different sounds, from the common “m” and “a” to the rare clicks of some southern Afr
62、ican languages. But why are certain sounds more common than others? A ground-breaking, five-year study shows that diet-related changes in human bite led to new speech sounds that are now found in half the worlds languages. More than 30 years ago, the scholar Charles Hockett noted that speech sounds
63、called labiodentals, such as “f” and “v”, were more common in the languages of societies that ate softer foods. Now a team of researchers led by Damin Blasi at the University of Zurich, Switzerland, has found how and why this trend arose. They discovered that the upper and lower front teeth of ancie
64、nt human adults were aligned (对齐), making it hard to produce labiodentals, which are formed by touching the lower lip to the upper teeth. Later, our jaws changed to an overbite structure (结构), making it easier to produce such sounds.The team showed that this change in bite was connected with the dev
65、elopment of agriculture in the Neolithic period. Food became easier to chew at this point. The jawbone didnt have to do as much work and so didnt grow to be so large.Analyses of a language database also confirmed that there was a global change in the sound of world languages after the Neolithic age,
66、 with the use of “f” and “v” increasing remarkably during the last few thousand years. These sounds are still not found in the languages of many hunter-gatherer people today.This research overturns the popular view that all human speech sounds were present when human beings evolved around 300,000 ye
67、ars ago. ”The set of speech sounds we use has not necessarily remained stable since the appearance of human beings, but rather the huge variety of speech sounds that we find today is the product of a complex interplay of things like biological change and cultural evolution,“ said Steven Moran, a mem
68、ber of the research team.12. Which aspect of the human speech sound does Damin Blasis research focus on?A. Its variety.B. Its distribution.C. Its quantity.D. Its development.13. Why was it difficult for ancient human adults to produce labiodentals?A. They had fewer upper teeth than lower teeth.B. Th
69、ey could not open and close their lips easily.C. Their jaws were not conveniently structured.D. Their lower front teeth were not large enough.【答案】12. D 13. C 【解析】本篇是一篇说明文。主要介绍因为饮食的改变导致了现在在世界上一半的语言中发现了新的语音。12. D细节理解题。根据文章第一段中的“More than 30 years ago, the scholar Charles Hockett noted that speech soun
70、ds called labiodentals, such as “f” and v, were more common in the languages of societies that ate softer foods. Now a team of researchers led by Damian Blasi at the University of Zurich, Switzerland, has found how and why this trend arose.(30多年前,学者Charles Hockett注意到,被称为唇齿音的语音,如“f”和“v”,在吃软食物的社会的语言中更
71、常见。现在,瑞士苏黎世大学的Damian Blasi领导的一组研究人员发现了这一趋势产生的方式和原因。)”可知Damian Blasi的研究重点是在语言的演变上。故选D。13. C细节理解题。根据文章第三段中的“They discovered that the upper and lower front teeth of ancient human adults were aligned,making it hard to produce labiodentals,which are formed by touching the lower lip to the upper teeth. La
72、ter, our jaws changed to an overbite structure , making it easier to produce such sounds.(他们发现,古人类的上门牙和下门牙是对齐的,因此很难产生唇齿音,唇齿音是通过下唇接触上牙齿而形成的。后来,我们的下颚变成了覆盖咬合结构,更容易发出这样的声音)”可知,因为古代成年人的下颚结构使他们很难发出唇齿音。故选C。3.【2022年新高考全国卷】BWe journalists live in a new age of storytelling, with many new multimedia tools. Man
73、y young people dont even realize its new. For them, its just normal.This hit home for me as I was sitting with my 2-year-old grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. I had brought a childrens book to read. It had simple words and colorful pictures a perfect match for his age. Picture thi
74、s: my grandson sitting on my lap as I hold the book in front so he can see the pictures. As I read, he reaches out and pokes (戳) the page with his finger.Whats up with that? He just likes the pictures, I thought. Then I turned the page and continued. He poked the page even harder. I nearly dropped t
75、he book. I was confused: Is there something wrong with this kid? Then I realized what was happening. He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colorful pictures that come alive when you poke them. He thought my storybook wa
76、s like that. Sorry, kid. This book is not part of your high-tech world. Its an outdated, lifeless thing. An antique, like your grandfather. Well, I may be old, but Im not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. Ive even built websites. Theres
77、one notable gap in my new-media experience, however: Ive spent little time in front of a camera, since I have a face made for radio. But that didnt stop China Daily from asking me last week to share a personal story for a video project about the integration of Beijing, Tianjin and Hebei province. An
78、yway, grandpa is now an internet star two minutes of fame! I promise not to let it go to my head. But I will make sure my 2-year-old grandson sees it on his tablet.5Why did the kid poke the storybook?AHe took it for a tablet computer.BHe disliked the colorful pictures.CHe was angry with his grandpa.
79、DHe wanted to read it by himself.6What does the author think of himself?ASocially ambitious.BPhysically attractive.CFinancially independent.DDigitally competent.7What can we learn about the author as a journalist?AHe lacks experience in his job.BHe seldom appears on television.CHe manages a video de
80、partment.DHe often interviews internet stars.【答案】5A6D7B【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者曾经是一名记者,在春节期间,作者给孙子拿了一本儿童读物,孙子却以为是平板电脑,不停地戳书。5细节理解题。根据第五段中“He was actually a stranger to books. His father frequently amused the boy with a tablet computer which was loaded with colorful pictures that come alive when you pok
81、e them. He thought my storybook was like that.(事实上,他对书本并不熟悉。他的父亲经常用一台装有彩色图片的平板电脑逗他开心,当你戳它们的时候,这些图片就会变得栩栩如生。他认为我的故事书就是那样的)”可知,那孩子戳故事书是因为他把它当成了平板电脑。故选A。6细节理解题。根据倒数第三段中“Well, I may be old, but Im not hopelessly challenged, digitally speaking. I edit video and produce audio. I use mobile payment. Ive ev
82、en built websites. (我可能老了,但从数字角度来说,我还没有毫无希望的挑战。我编辑视频,制作音频。我用移动支付。我甚至建立了网站)”可知,作者认为自己懂数码技术。故选D。7细节理解题。根据倒数第二段中“Theres one notable gap in my new-media experience, however: Ive spent little time in front of a camera, since I have a face made for radio.(然而,在我的新媒体体验中有一个明显的差距:我很少在镜头前呆着,因为我的脸是为电台而生的)”可知,作者
83、作为记者他很少上电视。故选B。4.B【2021全国新高考I卷】By day, Robert Titterton is a lawyer. In his spare on stage beside pianist Maria Raspopova not as a musician but as her page turner. “Im not a trained musician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.”Mr Titterton is chairman of the Omega E
84、nsemble but has been the groups official page turner for the past four years. His job is to sit beside the pianist and turn the pages of the score so the musician doesnt have to break the flow of sound by doing it themselves. He said he became just as nervous as those playing instruments on stage.“A
85、 lot of skills are needed for the job. You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot.” Mr Titterton explained.Being a page turner requires plenty of practice. Some pieces of music can go for 40 minutes
86、 and require up to 50 page turns, including back turns for repeat passages. Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.But like all performances, there are moments when things go wr
87、ong. “I was turning the page to get ready for the next page, but the draft wind from the turn caused the spare pages to fall off the stand,” Mr Titterton said, “Luckily I was able to catch them and put them back.”Most page turners are piano students or up-and-coming concert pianists, although Ms Ras
88、popova has once asked her husband to help her out on stage.“My husband is the worst page turner,” she laughed. “Hes interested in the music, feeling every note, and I have to say: Turn, turn! “Robert is the best page turner Ive had in my entire life.”24What should Titterton be able to do to be a pag
89、e turner?ARead music.BPlay the piano.CSing songs.DFix the instruments.26What does Titterton need to practise?ACounting the pages.BRecognizing the “nodding”.CCatching falling objects.DPerforming in his own style.27Why is Ms Raspopovas husband “the worse page turner”?AHe has very poor eyesight.BHe ign
90、ores the audience.CHe has no interest in music.DHe forgets to do his job.【答案】24A26B27D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了为钢琴演奏者做翻页工作的Robert Titterton和他的工作情况。24细节理解题。根据第一段“Im not a trained musician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.(我不是受过训练的音乐家,但我学会了识谱,这样我就可以在Maria的表演中帮助她)”可知,Titte
91、rton因为识谱,所以可以在Maria的钢琴表演中为她翻页。故选A项。26细节理解题。根据第四段“Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.(无声的舞台交流是关键,每个钢琴家都有自己的“点头”风格来表示翻页,他们需要和翻页者进行练习)”可知,Titterton需要和钢琴演奏者练习识别他们的“点头”示意来翻页。故选B项
92、。27细节理解题。根据最后一段“Hes interested in the music, feeling every note, and I have to say: Turn, turn!(他对音乐很感兴趣,感受着每一个音符,所以我不得不说:“翻页,翻页!”)”可知,Ms Raspopova的丈夫因为对音乐感兴趣,所以帮她翻页的时候总是沉浸在音乐中而忘掉自己的工作,她不得不去提醒。故选D项。5.B【2021年新高考全国卷】I have worked as a keeper at the National Zoo, Paris for 11 years. Spot and Stripe are
93、 the first tiger cubs that have ever been born here. Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home. Ive got two childrenthe younger one, Kynan, was extremely happy about the tigers arriving - but all of us really looked f
94、orward to being part of their lives and watching them grow. I wasnt worried about bringing them into my home with my wife and kids. These were cubs. They weighed about 2.5 kg and were so small that there was absolutely no risk. As they grew more mobile, we let them move freely around the house durin
95、g the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise theyd get up to mischief. Wed come down in the morning to find theyd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look afte
96、r them. There were some tough times and I just felt extremely tired. I was grateful that my family was there to help. We had to have a bit of a production line going, making up “tiger milk”, washing baby bottles, and cleaning the floors. When Spot and Stripe were four months old, they were learning
97、how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go. It was hard for us to finally part with them. For the first few days, Kynan was always a bit disappointed that the cubs werent there. Im not sad about it. Im hands-on with them every day at the zoo, and I do look back
98、very fondly on the time that we had them.4Why did the author bring the tiger cubs home?ATo ensure their survival.BTo observe their differences.CTo teach them life skills.DTo let them play with his kids.7Why did the author decide to send Spot and Stripe back to the zoo?AThey frightened the children.B
99、They became difficult to contain.CThey annoyed the neighbours.DThey started fighting each other.【答案】4A7B【解析】这是一篇记叙文。讲述了作者为了保证两只老虎幼崽的存活,决定在家里全天候照顾它们。介绍了老虎在作者家生活的情况以及作者照顾老虎的感受。4细节理解题。根据第一段中“Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock
100、care at home. (在全球范围内,动物园里三分之一的苏门答腊老虎幼崽活不到成年,所以我决定在家里全天候照顾它们)”可知,作者把老虎幼崽带回家是为了确保他们的存活。故选A。7细节理解题。根据倒数第二段中“When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump fences, and we knew it really was time for them to go.(当Spot和Stripe四个月大的时候,他们正在学习如何开门和跳栅栏,我们知道是时候让他们离开了)”
101、可知,作者决定把Spot 和Stripe送回动物园是因为他们变得难以控制。故选B。6. B【2020新高考全国II卷(海南卷)】The end of the school year was in sight and spirits were high. I was back teaching after an absence of 15 years, dealing with the various kinds of forbidden fruit that come out of book bags. Now was the spring of the water pistol(手枪). I
102、 decided to think up a method of dealing with forbidden fruit. Please bring that pistol to me, I said. Im going to put it in my Grandmas Box.Whats that? they asked. Its a large wooden chest full of toys for my grandchildren, I replied, You dont have grandchildren, someone said.I dont now. I replied.
103、 But someday I will. When I do, my box will be full of wonderful things for them.My imaginary Grandmas Box worked like magic that spring, and later. Sometimes. students would ask me to describe all the things I had in it. Then I would try to remember the different possessions I supposedly had taken
104、awaysince I seldom actually kept them Usually the offender would appear at the end of the day, and I would return the belonging. The-years went by, and my first grandchild Gordon was born. I shared my joy with that years class. Then someone said, Now you can use your Grandmas Box. From then on inste
105、ad of coming to ask their possessions back, the students would say, Thats okay. Put it in your Grandmas Box for Gordon.I loved talking about the imaginary box, not only with my students but also with my own children. They enjoyed hearing about all the forbidden fruit I had collected. Then one Christ
106、mas I received a surprise gifta large, beautifully made wooden chest. My son Bruce had made my Grandmas Box a reality. 1. What was the authors purpose in having the conversation with the students? ( )A. To collect the water pistol. B. To talk about her grandchildren. C. To recommend some toys. D. To
107、 explain her teaching method. 2. What did the students do after they learned about the birth of Gordon? ( )A. They went to play with the baby. B. They asked to see the Grandmas Box. C. They made a present for Gordon. D. They stopped asking their toys back. 【答案】1A2D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲叙了作者为收集学生们带到学校的玩具,
108、想出了一个“奶奶的盒子”的办法。到后来,作者的第一个孙子出生,学生们也不再来要求归还他们的财物了,作者也在某一年圣诞节收到了儿子制作的大木箱,将“奶奶的盒子”变成了现实。1细节理解题。根据第一段中“I was back teaching after an absence of 15 years, dealing with the various kinds of forbidden fruit that come out of book bags. Now was the spring of the water pistol.(在缺席了15年之后,我又回到了教书的地方,处理从书包里掏出的各种各
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-404044.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018中考语文复习之特殊句式及固定搭配(共21张PPT).ppt
