云南省昆明市第一中学2022届高三年级上学期第二次双基检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省昆明市第一中学2022届高三年级上学期第二次双基检测英语试题 WORD版含解析 云南省 昆明市 第一 中学 2022 三年级 上学 第二次 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届云南省昆明市第一中学高三年级上学期第二次双基检测英语试题本试卷共四个部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚,并认真核准条形码上的准考证号、姓名、考场号、座位号及科目,在规定的位置上贴好条形码。.2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其他答案标号。答在试卷上的答案无效。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,
2、从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who is Peter probably talking with?A. His mother. B. His teacher. C. His dentist.2. How many coats will the woman buy?A. Three. B. Four. C. Two.3. What does the man think about the woman?A. She is right. B. She is interes
3、ting. C. She is illogical.4. What is the weather like now?A. Its raining. B. Its windy. C. Its sunny.5. Why does Mary become thinner?A. She has been on a diet. B. She has had an illness. C. She has worked out a lot.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。
4、听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the probable relationship between the speakers?A. Interviewer and interviewee. B. Co-workers. C. Businessman and client.7. Which do they think is the most important for the laptop?A. The appearance. B. User-friendl
5、iness. C. The writing.听第7段材料,回答第8至10题。8. When did the woman see the robbery?A. This morning. B. Last night. C. Yesterday morning.9. Where was the woman when she saw the robbery?A. At Tonnys house. B. At school. C. Inside her sisters house.10. What did the woman feel when she saw the robbery?A. Terri
6、fied. B. Excited. C. Sad.听第8段材料,回答第11至14题。11. Why did the woman do the Working Out Day?A. To do more exercise. B. To make new friends. C. To try something different.12. What was the womans feeling at the end of the Working Out Day?A. Thirsty. B. Sick. C. Tired.13. When is the next Working Out Day?A.
7、 On April 14th. B. On May 14th. C. On July 5th.14. What sport has the woman chosen for her next Working Out Day?A. Boating. B. Cycling. C. Running.听第9段材料,回答第15至17题。15. Where was the man probably yesterday?A. In the hospital. B. On the playground. C. In the hotel.16. How does the man feel toward the
8、womans suggestion of taking medicine?A. Acceptable. B. Unconcerned. C. Terrible.17. What will the man probably do to help his leg recover?A. Rest in the hotel. B. Go to see a doctor. C. Take some medicine.听第10段材料,回答第18至20题。18. Who wrote the book Tea Classics?A. Shennong. B. Lu Yu. C. Li Shizhen.19.
9、What kind of water is considered the best to make tea?A. Mountain spring water. B. River water. C. Well water.20. In what way can people benefit from tea drinking?A. People can feel relaxed.B. People can get physically relaxed.C. People can get physical and spiritual enjoyment.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一
10、节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中, 选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATaste of Home Farmhouse Family DinersTurn Sunday night meals into lifelong memoriesBy The Editors of Taste of HomePublished by Trusted Media Brands, Inc., Taste of HomeFew things bring families together like sharing a comforting ho
11、mecooked meal. Creating those memories is easier, quicker and more rewarding than ever with Taste of Home Farmhouse Family Dinners.This lovely keepsake cookbook features more than 200 recipes perfect for special nights around the dinner table. From Roasted Chicken and Savory Pot Roast to Hearty Pota
12、to Chowder and Five-Cheese Lasagna, the appeal of a homemade Sunday meal simply cant be beaten. Youll find all of these classic recipes and hundreds of others in addition to a handy menu planner, table settings, time-saving tips and stories from families about their own Sunday dinners. Cherish the s
13、atisfaction of serving a meal you prepare yourself and create memories that last a lifetime.SELLING POINTS: 200 + Recipes. From classic pot pies to crispy fried chicken, these are the mouthwatering foods that made Sunday dinners a piece of Americana. Youll find them within the pages of this beautifu
14、l book, as well as home-baked breads and biscuits, stick-to-your ribs sides and desserts that cap off any meal deliciously. Hundreds of Color Photos. Featuring the beautiful photography youve come to expect from Taste of Home, this truly is a book youll hand down for generations to come.“Serve It Wi
15、th”Suggestions. Planning a Sunday dinner is simple when you follow the suggested ideas in these special callouts. Prepare Moms Meat Loaf on page 107,then see the “Serve It With” suggestion, that recommends pairing it with Garlic Mashed Potatoes from page 228.Sunday-Dinner Stories. Read heartwarming,
16、 hilarious and thought-provoking stories from around the dinner table as shared by other home cooks.$15 per electronic version for kindle on Amazon. 10% off for the first book when new users register.$25 per hardcover on Amazon. 10% off for the first book when new users register.1. You can refer to
17、the book, if you want to_A. clean the dining tableB. make some Chinese foodC. save cooking timeD. take some food photos2. What can we know about the books selling points?A. It allows readers to write down their own stories.B. It features more than 200 heartwarming family photos.C. It can provide you
18、 200 recipes to cook delicious biscuits.D. It can provide suggestions to help readers match different dishes.3. How much does it cost for a new user registering on Amazon to buy two hardcovers?A. $47.5.B. $45.C. $27. 5.D. $28. 5.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。本文是一本美食菜谱的广告。【1题详解】细节理解题。根据本书简介部分提到的
19、“Youll find all of these classic recipes and hundreds of others in addition to a handy menu planner, table settings, time-saving tips and stories from families about their own Sunday dinners(你会发现所有这些经典的食谱和数百个其他的,除了一个方便的菜单计划,桌子设置,节省时间的技巧和来自家庭的关于他们自己周日晚餐的故事).” 可知本书中能查到节省烹饪时间的技巧。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文章SEL
20、LING POINTS部分第三点所举例子“ Prepare Moms Meat Loaf on page 107, then see the Serve It With. suggestion, that recommends pairing it with Garlic Mashed Potatoes from page 228(准备在第107页的Moms Meat Loaf,然后翻到 “Serve It With.”建议,用228页的蒜蓉土豆泥搭配。). ” 可知本书可以提供建议,帮助读者搭配不同的菜肴。故选D。【3题详解】细节理解题。根据 “$25 per hardcover on Am
21、azon. 10% off for the first book when new users register(亚马逊上的精装本每本25美元,新用户注册后第一本书打9折).”可知一位亚马逊的新用户买第一本精装书可打9折,两本精装本共47.5美元,故选A。BDuring my years teaching communication courses at East Carolina University and College of Charleston, I got to hear many incredible true-life stories through students pres
22、entations. Stories that stick out in my mind include a young mans sharing his experience of being falsely diagnosed with a fatal illness, another who failed repeatedly to try out for the baseball team before getting into a game he enjoys much more - golf, and so on. So many unforgettable stories; so
23、 much wisdom.But one story really stands out in my mind to illustrate our incredible power. Heres what happened to this young girl, Suzy.One Christmas Suzy had her heart set on getting a new Barbie. But not just any Barbie, it was one where she could cut her hair. At least the doll came with scissor
24、s. It was the last gift that litle seven-year-old Suzy opened, and she felt pure delight. Barbies hair went from hip length, to waist length, to long layers to irregular, to shoulder length, to pixie (小精灵) short. finally ending with a total buzz cut (圆寸).Everythings ready and the logical thing to do
25、 next was of course for Suzy to cut her own hair. She cut layers and more layers and couldnt wait to show her parents and class.Little Suzy had a hard time understanding why her mother wanted to take her to a beauty salon to “fix” her hair style. But Suzy firmly believed everyone at school would be
26、so envious of her design concept and skill. Her friends would turn green with envy. Absolutely, her complete and unquestioned confidence in her appearance caused other people to see her beauty.That story was told 12 years after the fact and Suzy still has pictures of that haircut. She would never cu
27、t her hair again, but she cherishes that memory of boundless self-value.Confidence is like a muscle that you exercise. You decide to be more confident, to choose the positive performance, to take care of yourself, and the feeling of confidence comes to you after that. We all have had that level of c
28、onfidence at times, but where is it when you need it?4. Whats the purpose of the first paragraph?A. To introduce the authors background.B. To tell some incredible stories.C. To summarize the main idea of the article.D. To pave the way for the following.5. The reason why Suzy wants the Barbie is that
29、A. she will make a comparisonB. she would like to practice hair cuttingC. she feel like showing off her collectionD. she wants to give her classmates a surprise6. Which of the following words best describes Suzy?A. Determined.B. Absurd.C. Sympathetic.D. Aggressive.7. What is the best title for the p
30、assage?A. Lifelong WisdomB. Confident ScissorsC. Unforgettable StoriesD. Barbies Encouragement【答案】4. D 5. B 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。通过一位老师的口吻讲述了学生Suzy不顾他人看法自己剪头发的故事,传递了自信的重要性。【4题详解】推理判断题。根据第一段“I got to hear many incredible true-life stories through students presentations.(通过学生的呈现,我了解了许多难以置信的真实故事)”和
31、第二段第一句“But one story really stands out in my mind to illustrate our incredible power. (但是其中一个故事在我的大脑中特别深刻去解释我们的难以置信的力量)”可知,第一段作者列举了其教学生涯中遇到的不同学生身上的故事是为了引出令他印象最深刻的本文主人公Suzy。为下文做铺垫。故选D。【5题详解】推理判断题。根据文章第三段中 “ But not just any Barbie, it was one where you could cut her hair. At least the doll came with
32、scissors. (但不仅仅是巴比娃娃,这是一个你能够剪她的头发的地方。至少用剪刀玩玩具) ”和第四段中 “Everythings ready and the logical thing to do next was of course for Suzy to cut her own hair. (一切准备就绪,接下的的事情当然就是让Suzy给自己剪头发)”可知,Suzy想通过给芭比娃娃剪头发得到练习,最后给自己剪头发。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Absolutely, her complete and unquestioned confidence in her app
33、earance caused other people to see her beauty. (在她脸上表现出的完全的和不容置疑的自信促使其他人来看她的美丽)”可以了解到Suzy想要芭比并且坚定地练习,给自己剪了头发后不顾旁人看法非常自信,所以Suzy是一个内心坚决的女孩。A. Determined. 坚决的;B. Absurd. 荒谬的;C. Sympathetic.同情的;D. Aggressive.好斗的。A符合语境,故选A。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“Confidence is like a muscle that you exercise. You decide to be
34、 more confident, to choose the positive performance, to take care of yourself, and the feeling of confidence comes to you after that. (自信就像肌肉,需要你去锻炼。你决定要更自信,就选择积极的表现,照顾好自己,自信就会随之而来)”可知,本文通过女孩Suzy自己给自己剪头发的故事展现出自信的重要性。故选B。CIt seems that everyone seeks for bright white teeth. There are whitening materi
35、als in toothpastes, mouthwash, and even chewing gum. Yellow teeth seem to get a bad reputation and are usually associated with poor oral hygiene (卫生) . Fortunately, we have some good news for those who lack those pearly whites. Yellow teeth are actually stronger than bright white teeth!We know, its
36、hard to believe. According to sciencefocus. com, the enamel (珐琅质) on your teeth is naturally a blueish white color and the dentine ( 牙质) beneath it is naturally yellow. Since the enamel is semitransparent, the yellow shows through the blueish white. This creates a light grey or light yellow color. H
37、owever, if your teeth are significantly darker than a light yellow, there may be a potential cause such as disease or tooth decay.The process of bleaching your teeth is what weakens them.“Some products contain hydrogen peroxide (过氧化氢) that spread through the enamel. It breaks down the compounds that
38、 are causing color changing, and your teeth become lighter, ”Adriana Manso, a clinical assistant professor in the Faculty of Dentistry, told The University of British Columbia.“Those products can have multiple side effects such as damaging the dental enamel, causing harm to the gums, tooth sensitivi
39、ty and more,” Manso adds.“Some of these effects are lasting; for example, the damage to the dental enamel is permanent and irreversible.If you sill long for those white teeth though, there are plenty of chemical-free routes to take that wont damage your enamel一like eating celery, spinach, onions, ca
40、rrots, shiitake mushrooms, peanuts or drinking green tea, or consulting a doctor to try, other more advisable ways to naturally brighten your teeth.8 What can we learn from paragraph 1 and 2?A. Yellow teeth are weaker than white ones.B. People who have yellow teeth have a bad reputation.C. The ename
41、l and dentite beneath it are the same color.D. Your teeth may become darker than a light yellow due to tooth decay.9. What does the underlined word “bleaching” in paragraph 3 mean?A. Whitening.B. Brushing.C. Strengthening.D. Protecting.10. Which is the proper way to whiten teeth according to this pa
42、ssage?A. Drinking whatever you want.B. Seeing a doctor for surgery.C. Adopting approaches to protecting enamel.D. Using some whitening oral products.11. What does the passage mainly talk about?A. The benefits of keeping yellow teeth.B. The methods of whitening teeth.C. The reasons for not whitening
43、teeth.D. The side effects of whitening teeth.【答案】8. D 9. A 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要分析了不要过度追求洁白牙齿的原因。【详解】1. 细节理解题。根据第二段中“ However, if your teeth are significantly darker than a light yellow, there may be a potential cause such as disease or tooth decay. ”可知,如果牙齿明显比浅黄色深,则可能存在潜在因素,例如疾病或蛀牙,因此,由于蛀牙,
44、你的牙齿可能会变得比浅黄色还要深。故选D。2. 词义猜测题。根据第三段中“ Some products contain hydrogen peroxide(过氧化氢) that spread through the enamel. It breaks down the compounds that are causing color changing, and your teeth become lighter,” 可知,有些产品含有通过牙釉质扩散的过氧化氢,会分解导致颜色变化的化合物,牙齿会变得更亮,由此可知划线词词义为“亮白”,故选A。3. 细节理解题。根据最后一段然中“ If you s
45、till long for those white teeth though, there are plenty of chemical-free routes to take that wont damage your enamel ”可知,如果你仍然渴望那些洁白的牙齿,有很多不含化学物质的方法可以选择,它们不会损害你的牙釉质,因此要采用保护牙釉质的方法,故选C。4. 主旨大意题。通读全文可知,本文从科学角度分析了不要过度追求洁白的牙齿的原因。故选C。DMalaria (疟疾) has affected humans for thousands of years and has killed
46、 people on every continent except Antarctica. It was not until 1880, when Alphonse Laveran, a French military surgeon, performed autopsies (验尸) on malaria victims, that scientists understood the illness was caused by parasites - small animals that live on or in their hosts. In the 20th century alone
47、 as many as 300m people in the world may have died of the disease - a chilling 5% of all deaths. .On June 30th China was confirmed “malaria free” by the World Health Organization, a status presented to countries that have seen no transmission of the disease for “at least the previous three continuou
48、s years.In the 1940s China had an estimated 30m local cases and 300, 000 deaths a year. As recently as 2010 it recorded nearly 5, 000 cases, but that figure dropped to zero four years ago. In 1955 Chinese authorities launched the National Malaria Control Programme, which promoted the use of insectic
49、ide (杀虫剂) sprays, improved irrigation and case detection and increased the supply of anti-malarial treatments. Though simple, these measures helped achieve steady progress in the country. By 1990 death rates had declined by 95%. And in 2010 the Chinese Ministry of Heath brought together 13 governmen
50、t departments to conduct the Malaria Elimination Action Plan, an ambitious scheme to remove malaria by 2020. It can be seen that cross-department cooperation plays the most significant role in fighting against Malaria.When the covid-19 hit, the Chinese government continued to monitor at-risk zones.
51、Other countries, however, have had to redistribute resources usually reserved for malaria to deal with the coronavirus. The WHO estimates that the covid-19 destroyed about a third of countries eforts to prevent, diagnose and treat malaria in the first three months of 2021.12. What can we know about
52、Malaria?A Malaria is more dangerous than the covid-19.B. Malaria has killed a lot of people all over the world.C. 300m people have died of Malaria in China in the 20th century.D. Malaria has been cleared up in China according to official certification.13. In what way does the writer develop paragrap
53、h 3?A. Set examples.B. Display data.C. Make comparisons.D. Present arguments.14. Which of the followings contributes to Chinas achievement on malaria?A. Joining the World Health Organization.B. Calling for most departments to work together.C. Improving the conditions of industrial production.D. Redi
54、stributing enough medical resources for anti-malaria.15. What can we infer in the last paragraph?A. The WHO is to blame for the covid-19.B. Other countries found out new methods to deal with malaria.C. China goes on using its successful experience to cope with malaria.D. The covid-19 disaster cause
55、people suffering from malaria to death.【答案】12. D 13. B 14. B 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了中国经过努力实现了全国无疟疾。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“On June 30th China was confirmed malaria-free by the World Health Organization (6月30日,中国被世界卫生组织认证“无疟疾”)” 可知,根据官方认证,中国的疟疾已经清除,故选D项。【13题详解】推理判断题。根据第三段“In the 1940s China had an es
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-434066.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
