四川省成都外国语学校2020-2021学年高二英语12月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都 外国语学校 2020 2021 学年 英语 12 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都外国语学校2020-2021学年高二英语12月月考试题(含解析)注意事项:1. 本试题分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分;2. 本堂考试120分钟,满分150分;3. 答题前,考生务必先将自己的姓名、学号填写在答题卡上,并使用2B铅笔填涂;4. 考试结束后,将答题卡交回。第I卷(选择题 共70分)第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑。AApps can help any users, even those who are not
2、 students, get more organized and improve their work. Whether or not you are a student, here are some apps worth considering.QuizletQuizlet is a study aid app. It is filled with flash cards on many subjects to study. Quizlet has links to subjects like: Arts & Literature; Languages & Vocabulary; Math
3、 & Science; History & Geography; Standardized Tests; Professional & Careers. The app has a mix of text, images and audio recordings, including pronunciation of words in different languages. Quizlet has games to play and tests to take. Cards are available on the app even when you are not connected to
4、 the Internet. Quizlet is available as a free app from Apples iTunes store.Free Graphing Calculator AppThe Free Graphing Calculator lets the user create up to four graphs at once, and lets users adjust the graphs for the best views. You can change measurements within the image easily using the app.
5、The mathematics and science guide within the app can explain some important math or science ideas. The Free Graphing Calculator is free. Users can pay to remove the advertising.PomoDone AppThe PomoDone app can help divide time into blocks for work and for breaks. The app on the computer helps keep t
6、rack of time blocks for each activity. The app will say when it is time to take a break and when it is time to get back to work. PomoDone can work with other apps and help the user keep track of ones activities over long periods of time. The app is available for computers from the PomoDone website.
7、The app is free. Paid extra features are available.1. Whats the same feature of the three apps?A. They can be used to help users for free.B. They can be used to divide time into blocks.C. They can be used to explain some important maths.D. They can be used to study English freely.2. What kind of wor
8、k can you use Free Graphing Calculator App to do?A. Remove the advertising for free.B. Make a graph clearer.C. Keep track of time blocks.D. Study Arts & Literature.3. Where can you get the PomoDone App?A. At Apples iTunes store.B. In the advertising column.C. From the PomoDone website.D. From the Fr
9、ee Graphing Calculator.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】本文是说明文。应用程序可以帮助任何用户。文章介绍了三个值得考虑的应用程序。【1题详解】细节理解题。根据Quizlet部分的“Quizlet is available as a free app from Apples iTunes store.”Free Graphing Calculator App部分的“The Free Graphing Calculator is free.”以及PomoDone App部分的“The app is free.”可知,这三个软件都是免费的。故选A。【2题详解】细节理
10、解题。根据Free Graphing Calculator App部分的“The Free Graphing Calculator lets the user create up to four graphs at once, and lets users adjust the graphs for the best views. You can change measurements within the image easily using the app.( The Free Graphing Calculator允许用户一次创建多达四个图形,并允许用户调整图形以获得最佳视图。你可以使用
11、应用程序轻松地更改图像中的测量值)”可知,这款软件可以让图表更清楚。故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一段的“The app is available for computers from the PomoDone website.”可知,这款软件可以从PomoDone网站获得。故选C。BDo you love food? Whether youre a foodie or someone who just likes eating, there is so much to choose from. We know that too much of the wrong kind of f
12、ood can be bad for our health, but for some people having a food allergy means eating certain things can actually be harmful and now, it seems, this is affecting more and more of us.An allergy is caused by the immune system fighting substances in the environment, known as allergens(过敏原), which shoul
13、d be seen as harmless. Food allergies can cause life-threatening reactions, which means people have to spend their lives following strict dietary restrictions and worrying about the ingredients of everything they consume. Allergy specialist Dr Adam Fox says, “If you look back over, say, 30 or 40 yea
14、rs there are much more allergic problems around now than there were.”We often hear about people having allergies to dairy products and to peanuts. Last year a young girl died after suffering a deadly allergic reaction from eating a baguette containing sesame seeds. This led to a call for better food
15、-labelling laws.Research has found that this problem is particularly affecting children. More and more of them are having allergic reactions to certain foodstuffs. Dr Alexandra Santos from Kings College London says “food allergy now affects about 7 percent of children in the UK and 9 percent of thos
16、e in Australia. Across Europe, 2 percent of adults have food allergies”.So what might be the cause? Dr Santos says the increase in allergies is not simply the effect of society becoming more aware of them and better at diagnosing them; it seems to be more environmental. She says possible factors are
17、 “pollution, dietary changes and less exposure to microbes (微生物), which change how our immune systems respond”. A lot of work is being done to try and find a cure, but thats not easy. So for now allergy sufferers must watch what they eat and they must rely on clear and accurate labelling.4. What doe
18、s the underlined word “this” in paragraph 1 refer to?A. Having an imbalanced diet.B. Being allergic to some certain food.C. Consuming too much of harmful food.D. Fighting substances in the environment.5. Which of the following writing skills is NOT used in paragraph 2 & 3?A. Giving a definition.B. M
19、aking a comparison.C. Offering an example.D. Presenting specific data.6. What can we infer from the text?A. Dairy products are to blame for most food allergies.B. Kids dont suffer from food allergies as much as adults.C. Allergies unknown in the past may be diagnosed now.D. More exposure to microbes
20、 can reduce food allergies.7. Whats a practical suggestion for allergy sufferers?A. Never try new food.B. Make efforts to find a cure.C. Have a balanced diet.D. Read labels before eating.【答案】4. B 5. D 6. C 7. D【解析】本文是一篇说明文。研究表明,似乎越来越多的人对不同类型的食物产生了过敏反应,究竟有哪些原因导致了这一现象呢?文章就此展开说明。【4题详解】词义猜测题。根据第一段的“for
21、some people having a food allergy means eating certain things can actually be harmful and now, it seems, this is affecting more and more of us.”可知,对于一些有食物过敏症的人来说,意味着吃某些种类的东西事实上是有害的并且现在似乎这正在影响着越来越多的人。根据句意,推测划线部分指代上文提到的“对某种食物过敏的情况”。故选B项。【5题详解】细节理解题。第二段中使用了下定义的说明方法,如“An allergy is caused by the immune
22、system fighting substances in the environment, known as allergens”(过敏是由于免疫系统对抗环境中的物质,被称为过敏原);作比较的说明方法,如“If you look back over, say, 30 or 40 years there are much more allergic problems around now than there were.”(如果你回顾三四十年前现在有更多的过敏问题);第三段使用了举例子的说明方法,如“Last year a young girl died after suffering a f
23、atal allergic reaction from eating a baguette containing sesame seeds.”(去年,一个年轻女孩因为吃了含有芝麻的法棍面包而导致致命的过敏反应而死亡),但是这两个自然段都没有提供具体的数据信息,故选D项。【6题详解】推理判断题。根据第五段的“Dr Santos says the increase in allergies is not simply the effect of society becoming more aware of them and better at diagnosing them”(桑托斯博士说,过敏症
24、的增加并不仅仅是因为越来越意识到它们的存在,和越来越善于诊断出它们)可知,现在人们对过敏症意识更强、过敏症也能够更好地诊断出来。由此推测,以前不为人们所知道的过敏症,现在可能被诊断出来。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据最后一段的“So for now allergy sufferers must watch what they eat and they must rely on clear and accurate labelling.”(所以现在过敏症患者必须看他们是什么,他们必须依靠清楚和准确的标签)可知,给过敏症患者实用的建议是在吃东西前先认真阅读标签。故选D项。CWhat mak
25、es one a great person? The legendary volleyball coach Lang Ping gave the answer in the recent documentary The Iron Hammer, titled after her nickname for her powerful strikes.The documentary features Lang s inspiring journey from her gold medal victory as a volleyball player in the 1984 Olympics to h
26、er unparalleled(无可比拟的)career as a successful coach for both Team USA from 2005 to 2008 and China since 2013.She led the US to a silver medal finish and China to a gold medal triumph in the 2008 and 2016 Olympic Games, making her the first person to win Olympic volleyball gold as a player and coach.L
27、ang Ping revealed the secret to such remarkable achievements in the documentary. “I believe volleyball was my destiny, she said.But glory and challenges go hand in hand. Troubled by severe injuries to her cervical vertebra(颈椎),back, waist and knees, caused by intense exercise and hard work, the 60-y
28、ear-old has undergone more than 10 surgeries. “No parts of my body function well, she joked.But illness is certainly not the only difficulty Lang has faced throughout her career. In 2005, she struggled with balancing raising her daughter Lydia Bai Lang, who lived in the US, and her coaching career,
29、according to China Sports Daily. She eventually decided to work for USA Volleyball that year and this decision aroused a lot of negative comments back in China.“Im proud of being Chinese.” Lang responded in an interview.Later,she returned to head the Chinese women s volleyball team in 2013, leading
30、the team successfully defending its World Cup crown with a perfect record of 11 straight wins last year.There is no doubt that Lang is one of the greatest players and coaches in history. As an athlete commented in the documentary, “Lang Ping is like Michael Jordan in our minds.”8. What does this pas
31、sage mainly talk about?A. Ways to become a great person.B. Reasons for Lang Pings success.C. Lang Ping and her successful career.D. Great athletes and their achievements.9. Why did Lang Ping go to work for USA Volleyball in 2005?A To make a big fortune.B. To take care of her family.C. To avoid negat
32、ive comments.D. To establish her reputation abroad.10. What does the underlined sentence in paragraph 4 probably mean ?A. Success comes at a price.B. Challenges are as important as glory.C. Athletes are likely to get their hands injured.D. Lang Ping has trouble in achieving her goals.11. Why is Mich
33、ael Jordan mentioned at the end of the passage?A. To honor the legendary pop star.B. To draw the attention of readers to another field.C. To illustrate there are lots of great people in the world.D. To acknowledge Lang Pings status and achievements.【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲了郎平和她成功
34、的事业。郎平付出了许多努力,才获得了今天瞩目的成就,大家对她评价很高,认为她是人们心目中的迈克尔乔丹。【8题详解】主旨大意题。根据第一段“What makes one a great person? The legendary volleyball coach Lang Ping gave the answer in the recent documentary The Iron Hammer, titled after her nickname for her powerful strikes.”(是什么让一个人成为伟大的人?传奇女排教练郎平在最近的纪录片铁榔头中给出了答案。铁榔头以郎平的绰
35、号命名,郎平因为她的强力击球而得此绰号)结合全文内容,可知这篇文章主要讲了郎平和她成功的事业。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第五段“In 2005, she struggled with balancing raising her daughter Lydia Bai Lang, who lived in the US, and her coaching career, according to China Sports Daily. She eventually decided to work for USA Volleyball that year and this decision
36、 aroused a lot of negative comments back in China.”(据中国体育报报道,2005年,她在抚养住在美国的女儿Lydia Bai Lang和自己的教练生涯之间挣扎。那年,她最终决定为美国排球队工作,这一决定在国内引起了很多负面评论)可知2005年郎平去美国排球队工作是为了照顾她的家庭。故选B。【10题详解】词句猜测题。根据划线词后的部分“Troubled by severe injuries to her cervical vertebra(颈椎),back, waist and knees, caused by intense exercise
37、and hard work, the 60-year-old has undergone more than 10 surgeries. “No parts of my body function well, she joked.”(由于剧烈运动和艰苦工作,她的颈椎、背部、腰部和膝盖严重受伤,60岁的她已经经历了10多次手术。“我身体的任何部位都不能正常工作,”她开玩笑说)可知郎平在取得瞩目成就的同时,也因繁重的工作得了许多疾病。由此推知,第四段中划线句子的意思是“成功是有代价的”。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“There is no doubt that Lang is o
38、ne of the greatest players and coaches in history. As an athlete commented in the documentary, “Lang Ping is like Michael Jordan in our minds.”( 毫无疑问,郎平是历史上最伟大的球员和教练之一。一位运动员在纪录片中评论道:“郎平就像我们心目中的迈克尔乔丹。”)可推知,在文章的最后提到了迈克尔乔丹是肯定郎平的地位和成就。故选D。DThe Insurance Institute for Highway Safety, a research group sup
39、ported by companies that insure owners of motor vehicles, says U. S. crashes involving large trucks rose by nearly one-third since hitting a record low in 2009. A total of 4,136 people died in such crashes in 2018, with 119 deaths resulting from large trucks rear-ending other vehicles.However, a new
40、 study has found that when the rear-end crashes happened, safety systems were able to slow down the vehicles by over 50 percent, resulting in fewer injuries and less damage. The institutes Eric Teob did the study. He examined crash records from 62 trucking companies that operate tractor-trailers or
41、other large trucks. He found about 2,000 crashes. Those accidents involved vehicles that traveled more than 3. 2 billion kilometers from 2017 to 2019.The safety systems use cameras, radar and other sensors to watch the roadway. Some are designed to warn drivers of dangers, while more complex systems
42、 will stop the truck. Trucks with crash warning systems reduced rear crashes by 44 percent, while automatic emergency braking systems cut rear crashes by 41 percent, the study found.The institute called on the federal government to require such systems on new large trucks. Its noted that many truck
43、operators are already adding emergency braking on their own.“Rear-end crashes with trucks and other vehicles happen a lot, often with horrible consequences, said Teob. “This is an important countermeasure to that.The study found that trucks equipped with a crash warning system bad 22 percent fewer c
44、rashes than those without the technology. Trucks with emergency braking systems had 12 percent fewer crashes.Teob said the findings could be valuable for trucking companies and drivers who are considering whether to get safety devices on their next vehicles.In the United States, there are currently
45、no requirements for either system. In Europe, automatic emergency braking with forward collision warning has been required by the European Union on most new large trucks since late 2013, the institute said.12. What does the author want to tell us about U. S. traffic accidents in Paragraph 1? A. The
46、seriousness.B. The consequence.C. The unpredictability.D. The causes.13. How can safety systems help achieve fewer injuries and less damage while crashing?A. By sending alerts.B. By cutting speed.C. By making noises.D. By turning off the engine.14. What is Teobs attitude towards the safety systems?A
47、. Indifferent.B. Neutral.C. Approving.D. Negative.15. Which of the following can be the best title for the text?A. Safety Devices Can be Hard to Ease Your WorriesB. Safety Devices Can Reduce Big Truck Rear CrashesC. Making Yourself a Perfect DriverD. Driving Well for Less Damage【答案】12. A 13. B 14. C
48、 15. B【解析】这是一篇说明文。一项新的研究发现,当追尾事故发生时,安全系统能够使车辆减速50%以上,从而减少伤害和损害。文章介绍了这种安全系统的工作方式,对减少追尾事故的作用和人们对此的看法。【12题详解】推理判断题。根据第一段“The Insurance Institute for Highway Safety, a research group supported by companies that insure owners of motor vehicles, says U. S. crashes involving large trucks rose by nearly one
49、-third since hitting a record low in 2009. A total of 4,136 people died in such crashes in 2018, with 119 deaths resulting from large trucks rear-ending other vehicles.(高速公路安全保险协会,一个由为机动车车主投保的公司支持的研究小组,说美国涉及大型卡车的撞车事故自2009年创历史新低以来上升了近三分之一。2018年,共有4136人死于此类事故,其中119人死于大型卡车追尾)”可推知,第一段作者想告诉我们关于美国交通事故的严重性
50、。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“However, a new study has found that when the rear-end crashes happened, safety systems were able to slow down the vehicles by over 50 percent, resulting in fewer injuries and less damage.(然而,一项新的研究发现,当追尾事故发生时,安全系统能够使车辆减速50%以上,从而减少伤害和损害)”可知,安全系统通过降低速度帮助在追尾时减少伤害和损害。故选B。【14题详解】
51、推理判断题。根据倒数第二段“Teob said the findings could be valuable for trucking companies and drivers who are considering whether to get safety devices on their next vehicles.(Teob表示,这一发现对卡车公司和司机来说可能很有价值,因为他们正在考虑是否在下一辆车上安装安全装置)”可推知,Teob对安全系统持支持态度。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第二段中“However, a new study has found that when
52、the rear-end crashes happened, safety systems were able to slow down the vehicles by over 50 percent, resulting in fewer injuries and less damage.(然而,一项新的研究发现,当追尾事故发生时,安全系统能够使车辆减速50%以上,从而减少伤害和损害)”以及第三段中“Trucks with crash warning systems reduced rear crashes by 44 percent, while automatic emergency b
53、raking systems cut rear crashes by 41 percent, the study found.(研究发现,装有碰撞预警系统的卡车尾部碰撞事故减少了44%,而自动紧急制动系统将尾部碰撞事故减少了41%)”结合文章介绍了这种安全系统的工作方式,对减少追尾事故的作用和人们对此的看法。可知,B选项“安全装置可以减少大型卡车追尾事故”最符合文章标题。故选B。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。At some point when you were a child,a trusted
54、adult likely told you that if you held a seashell up to your ear, youd hear the ocean._16_Seashells are not special capsules that have stored the sounds of their native homes.But what exactly is that rushing sound youre hearing?_17_ “The sound of an empty shell held up to the ear is created by echoe
55、s(回声)from sounds made in the environment.”Geerat J. Vermeil, a distinguished professor of Earth and Planetary Sciences at the University of California,told us._18_Other structures with openings, like empty bowls or bottles, can produce similar sounds. “When the noise around us hits the internal surf
56、ace of this hard seashell, multiple reflection occurs,” said Vermeil. “Whether you hold a seashell or the mouth of an empty bowl around your ear, you experience the ocean-like sound quality as a result of a phenomenon called “resonance.”_19_ It says that youre hearing the sound of your own rushing b
57、lood in your body. But scientists also clarify that it doesnt change with variation of pulse or blood pressure. “All this is perhaps a bit unimportant, but a more interesting question is what controls the frequencies of echoes Vermeil added,indicating that theres a need for further research into sha
58、pe, volume and shell thickness in relation to pitch. _20_ Actually, if you put a shell to your ear on the beach, the sounds you hear will include partly some ocean noises.A. The same goes for shells.B. The answer is less mystical.C. This effect is not limited to shells.D. Now you probably know that
59、this is not true.E. Scientists are working hard to find the answer.F. Maybe the original myth is not completely false.G. Theres another explanation for the rushing sound in a seashell.【答案】16. D 17. B 18. C 19. G 20. F【解析】【分析】这是一篇说明文。文章通过贝壳回声介绍了一种回声共振现象。【16题详解】根据下文“Seashells are not special capsules
60、that have stored the sounds of their native homes.”(贝壳并不是用来储存家乡声音的特殊容器。)可知,上文所说的“.if you held a seashell up to your ear, youd hear the ocean.”(如果你把贝壳放在耳边,你就能听到海洋的声音)很可能不是真实的。选项D起承上启下的作用。故选D项。【17题详解】根据上文“But what exactly is that rushing sound youre hearing?”(但是你到底听到了什么急促声音?)的提问,以及后文的回答可知,这里选项B是对答案特点的
61、描述。故选B项。【18题详解】根据下文“Other structures with openings, like empty bowls or bottles, can produce similar sounds.”(其他有开口的结构,如空碗或空瓶,也能发出类似的声音。)以及上文对“贝壳回音”的介绍可知,其他有开口的结构和贝壳一样也能发出类似的声音。空格处用“This effect is not limited to shells.”(这种效应不仅限于贝壳),合乎逻辑,语义通顺。故选C项。【19题详解】根据上文Vermeil教授所解释的这是 a phenomenon called “reso
62、nance.”(一种叫做共振的现象)和下文“It says that youre hearing the sound of your own rushing blood in your body.”(它说你听到的是你自己身体里奔腾的血液的声音。)可知,两种解释并不一致,故本段开头应该是“对于贝壳中的急促声音还有另外一种解释”。故选G项。【20题详解】根据上文Vermeil教授对“贝壳回声”的另一种解释,和下文“Actually, if you put a shell to your ear on the beach, the sounds you hear will include partl
63、y some ocean noises.”( 事实上,如果你在海滩上把贝壳放在耳边,你听到的声音中会有一部分是海洋的声音。)可知,文章最后又回到了开头所说的“最初的神话传说”。故选F项。【点睛】七选五题型要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,理解句子之间、段落之间的关系,对诸如连贯性、一致性等语段特征有较强的意识和熟练的把握。所以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有用。如本文第1题中,把握文章的上下文逻辑联系,通过上文对“神话传说”的介绍,以及下文对传说科学的否定,可知选项D“Now you probably know that this is not true.”(现
64、在你很可能已知道这不是真的)是正确答案。第二部分 完形填空(共20小题;每题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A, B, C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。In the process of celebrating my 60th birthday with a 60 day kindness challenge, I got the greatest birthday surprise from my daughters. When they asked me what I_21_ for my birthday, I said,
65、 please do a _22_ act for someone in my _23_They took it way_24_They got in _25_ with all my friends and family members and asked them to do the _26_ thing I had asked of them, as my birthday _27_. Then they asked them to _28_ them after they had done their _29_and tell them what they had done. They
66、 also asked their friends to do the same.On my birthday,I was presented with a_30_ scrapbook(剪贴簿) filled with pictures and all the kindness acts written out in their own words,_31_ me what they had done and how it made them feel.The acts ranged from_32_ frequent flyer miles(飞行积分) so someone could vi
67、sit their mom, shortening showers duration(长度)to help with the water _33_, bringing an elderly neighbor coffee in the morning, stopping to buy a_34_ person lunch, _35_ at a Red Cross blood drive, to many, many other beautiful gestures.I cannot tell you how _36_ I was by this gift, and even more touc
68、hed that their young adult friends would _37_with such love and enthusiasm. I cannot _38_a better gift. I share this story with the _39_that many a beautiful someone” passes on this idea. The joy of it is _40_!21. A. wantedB. plannedC. recommendedD. suspected22. A. brightnessB. kindnessC. happinessD
69、. politeness23. A. reputationB. beliefC. honorD. trust24. A. fartherB. deeperC. biggerD. greater25. A. troubleB. agreementC. touchD. tune26. A. variousB. preciousC. meaningfulD. same27. A. presentB. promiseC. contributionD. sacrifice28. A. talk toB. write toC. stare atD. look after29. A. behaviourB.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
