四川省成都艺术高级中学2021届高三英语上学期开学考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都 艺术 高级中学 2021 届高三 英语 上学 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都艺术高级中学2021届高三英语上学期开学考试试题(含解析)本试卷分第1卷(选择题)和第卷(非选择题)。共150分,考试时间120分钟。注意事项:1答第1卷前,考生务必将自己的姓名、考号填写在答题卡上。2选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第I卷(选择题共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小
2、题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. What time is it now?A. 10:00. B. 9:50. C. 9:10.2. What does the woman think of the weather?A. Its cold B. Its fine. C. Its warm.3. What will the man do?A. Give a lecture. B. Attend a meeting. C. Leave his office.4. Whats the probable
3、 relationship between the speakers?A. Classmates. B. Boss and secretary. C. Doctor and patient.5. What does the woman want the man to do?A. Apologize to her. B. Speak louder. C. Turn off the radio.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;
4、听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why did the crowd get crazy according to the man?A. The visiting team played terribly.B. Europeans are just very aggressive fans.C. They felt the game wasnt worth the money.7. What is the womans attitude towards the game?A. The athletes are to blame.B.
5、 Fans neednt take a game so seriously.C. She completely agrees with the crowd.听第7段材料,回答第8、9题。8. Who might be Harry Webb?A. Maria Joness doctor. B. Maria Joness friend. C.Maurice Caines colleague.9. What will Maurice Caine do after the meeting?A. Call Maria Jones B. Go to meet Maria Jones. C. Remembe
6、r the phone number.听第8段材料,回答第10至12题。10. What field is the man probably in?A. Finance B. Engineering. C. Medicine.11. How does the woman travel to New York?A. By train. B. By car. C. By plane.12. What does the woman think about New York?A. She cant stand it. B. She dislikes it a little bit. C. She fe
7、els relaxed there.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the woman go to New York today?A. To visit a friend. B. To go shopping. C. To do business.14. What kind of tickets will the woman buy?A. Weekly return ones. B. Single ones. C. First-class ones.15. When will the return flight leave?A. At 6:00 am. A. At
8、8:00 am. C. At 12:00 pm.16. How much will the woman pay in total?A.75. B.150. C.300.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker?A. A teacher. B. A driver. C. A host.18. Whats Leaf Linking Environment and Farming?A. An organization. B. A programme. C. A company.19. What is Annabel Shackletons reaction
9、to peoples not going out into the country?A. Sad. B. Surprised. C. Frightened20. What is the biggest reason people gave for their not going out into the country?A. The weather is not good.B. They havent got the right clothing.C. It wouldnt look good on their social media.第二部分 阅读理解(共两节, 满分40 分)第一节(共1
10、5小题;每小题2 分, 满分30 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AServices covered by Healthy Smiles OntarioHealthy Smiles Ontario is a free dental program for children and youth 17 and under. Good oral health is important to the overall health of children and youth. Its very important to start seeing a dentist
11、when your child is 12 months old and to keep going regularly. Healthy Smiles Ontario covers regular check-ups, preventive care and treatment. With Healthy Smiles Ontario you can prevent oral health problems before they start!Getting registeredWho is eligible (符合条件)Children and youth 17 and under may
12、 be eligible if:They are residents (居民)of Ontario; and they are members of a household that meets the income eligibility requirements.How long is a client (当事人)eligible for serviceUp to one benefit year (August 1st to July 31st) , or 12 months from the date of registration or up to their 18th birthd
13、ay.How to applyVisit Ontario, ca/healthysmiles or visit your local Public Health Unit.If you have any questions f please call the ServiceOntario INFOline toll-free at:ServiceOntario toll-free: 1-844-296-6306ServiceOntario TTY toll-free: 1-800-387-5559 416-327-4282 (TTY Toronto only)Once a childs reg
14、istration has been confirmed, they will receive a Healthy Smiles Ontario dental card. The dental card must be presented to a dental provider at each visit to receive dental care under the Program.Who may apply onlineTo apply online you will have to:Enter your Social Insurance NumberSign and mail a c
15、ompleted Consent Form within 30 days of submitting an online Application.1. What can Healthy Smiles Ontario program offer?A. Overall physical examination.B. Prevention of dental disease.C. Regular check-up for babies.D. Life-long free oral treatment.2. What is the age range required by Healthy Smile
16、s Ontario program?A. 0-12.B. 1-12.C. 0-18.D. 1-17.3. What must a client do at each visit to the dental care?A. Apply online.B. Make an appointment.C. Present the dental card.D. Enter Social Insurance Number.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】这是一篇说明文。安大略省的健康微笑是一个儿童和青少年的免费牙科项目。文章介绍了这个项目的相关情况,包括怎么注册,谁可以申请,和网上申请的相关要
17、求等。【1题详解】细节理解题。根据第一段With Healthy Smiles Ontario you can prevent oral health problems before they start!可知,安大略省的健康微笑项目,可以预防口腔健康问题。由此可以看出,安大略省的健康微笑项目可以预防牙病。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Getting registered部分的Who is eligible (符合条件)Children and youth 17 and under may be eligible if:可知,孩子以及17岁以下符合条件。因此,安大略省的健康微笑项目的年龄
18、要求是1-17岁。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Getting registered部分的The dental card must be presented to a dental provider at each visit to receive dental care under the Program.可知,每次就诊时,必须向牙科医生出示牙科卡。因此,病人的在牙科中心就诊时,必须要出示牙科卡。故选C。BMacinley Butson was just 16 years old when she first had the idea to try and protect women
19、from more than necessary radiation during breast cancer treatmentsand now, her invention could be a game-changer in the medical field.Butson, whose father works in medical physics, has always been interested in science. But she only began researching the harmful side effects of radiation treatment a
20、fter her father discussed his experience with ineffective cancer treatments in his work. Since Butson had also recently lost a relative to breast cancer, she felt inspired to conduct her own research on the subject. She tried to begin her medical research by consulting scientific journals, but she f
21、ound their academic terms almost impossible to understand.She then turned to the Internet to find videos that taught how to read scientific journals. As she went deeper in her research, she stumbled upon a key bit of information: copper (铜)has been shown to be effective at protecting skin from radia
22、tion. An idea hit this Australian teen as she was viewing a film on medieval wars in her 10th grade history class. When she saw the scaled (鳞片) patterns of the mail (盔甲),she was inspired to create a wearable protective tool out of copper. She then headed back online and watched videos on how to put
23、together tiny scales. She made her own flexible scale-mail which she now calls SMART: Scale Mail for Radiation Therapy.When her invention was tested in a laboratory setting, it reduced surface exposure to unnecessary radiation by 75%. And now Butson is working on getting her SMART into clinical sett
24、ings for use.4. Why did Macinley Butson start her research?A. To assist her father with his work.B. To save her relative from cancer.C. To publish some articles in journals.D. To find effective ways to treat cancer.5. What does the underlined phrase “stumbled upon in Paragraph 3 probably mean?A. Cam
25、e across.B. Missed.C. Passed on.D. Required.6. Where did Macinley Buston get inspiration for her invention?A. Videos online.B. Scientific journals.C. History textbooks.D. Soldiers defensive clothes.7. Which of the following best describes Macinley Buston?A. Stubborn.B. Creative.C. Selfless.D. Consid
26、erate.【答案】4. D 5. A 6. D 7. B【解析】本文是记叙文。文章讲述了当时只有16岁的Macinley Butson用铜制成了一种可穿戴的防护工具,使乳腺癌症患者在接受检查时能够减少受到不必要的辐射。现在Butson正在努力将她的发明投入到临床使用。【4题详解】推理判断题。根据第二段中的“But she only began researching the harmful side effects of radiation treatment after her father discussed his experience with ineffective cancer
27、treatments in his work.”可知,但在她的父亲讲述了自己在工作中治疗癌症无效的经历后,她开始研究放射治疗的有害副作用。因此判断出Macinley Butson开始她的研究的原因是寻找治疗癌症的有效方法。故选D。【5题详解】词句猜测题。根据第三段中的“She then turned to the internet to find videos that taught how to read scientific journals. An idea hit this Australian teen as she was viewing a film on medieval wa
28、rs in her 10th grade history class. When she saw the scaled (鳞片) patterns of the mail, she was inspired to create a wearable protective tool out of copper.”可知,她到网上找到可教如何阅读科学期刊的视频。这位澳大利亚青少年在10年级历史课上观看一部有关中世纪战争的电影时,心中产生了一个念头。当她看到盔甲的鳞片图案时,她受到启发,用铜制成了一种可穿戴的防护工具。因此划线句子的意思是“随着研究的深入,她偶然发现了一些关键信息:铜被证明可以有效保护
29、皮肤免受辐射。”由此可知,划线短语的意思是“偶然发现”。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“An idea hit this Australian teen as she was viewing a film on medieval wars in her 10th grade history class. When she saw the scaled (鳞片) patterns of the mail (盔甲),she was inspired to create a wearable protective tool out of copper.”可知,这位澳大利亚青少年在10
30、年级历史课上观看一部有关中世纪战争的电影时,心中产生了一个念头。当她看到盔甲的鳞片图案时,她受到启发,用铜制成了一种可穿戴的防护工具。因此Macinley Buston的发明灵感来自士兵的防护铠甲。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第三段“When she saw the scaled (鳞片) patterns of the mail (盔甲),she was inspired to create a wearable protective tool out of copper.可知,文章讲述了当时只有16岁的Macinley Butson用铜制成了一种可穿戴的防护工具,使癌症患者在接受检
31、查时能够减少受到不必要的辐射。现在Butson正在努力将她的发明投入到临床使用。因此B项(有创造力的)最能描述Macinley Buston。故选B。CRecently according to a new research, humans have had a link to starches (含淀粉的食物) for up to 120,000 years thats more than 100,000 years longer than weve been able to plant them in the soil during the time of the ice Ages dra
32、wing to an end. The research is part of an ongoing study into the history of Middle Stone Age communities.An international team of scientists identified evidence of prehistoric starch consumption in the Klasies River Cave, in present-day South Africa. Analyzing small, ashy, undisturbed hearths(壁炉) i
33、nside the cave, the researchers found “pieces of burned starches” ranging from around 120,000 to 65,000 years old. It made them the oldest known examples of starches eaten by humans.The findings do not come as a complete surprise but rather as welcome confirmation of older theories that lacked the r
34、elated evidence. The lead author Cynthia Larbey said that there had previously only been genetic biological evidence to suggest that humans had been eating starch for this long. This new evidence, however, takes us directly to the dinner table, and supports the previous assumption that humans digest
35、ion genes gradually evolved in order to fit into an increased digestion of starch.Co-author Sarah Wurz said, “The starch remains show that these early humans living in the Klasies River Cave could battle against their tough environment and find suitable foods and perhaps medicines. And as much as we
36、 all still desire the tubers (块茎), these cave communities were gilling starches such as potatoes on their foot-long hearths. They knew how to balance their diets as well as they could, with fats from local fish and other animals.”As early as the 1990s, some researchers started to study the hearths i
37、n the Klasies River Cave. Scientist Hilary Deacon first suggested that these hearths contained burned plants. At the time, the proper methods of examining the remains were not yet available. We now know human beings have always been searching for their desired things.8. When did humans begin to farm
38、 starches?A. After the Ice Age.B. After the Middle Stone Age.C. About 20,000 years ago.D. About 100,000 years ago.9. What was the previous assumption of starches?A. Starch diet promoted food culture.B. Starch diet shaped humans evolution.C. Starches had a variety of functions.D. Starches offered hum
39、ans rich nutrition.10. What can we learn about the early humans described by Sarah Wurz?A. They were smart and tough.B. They preferred plants to meat.C. They were generally very healthy.D. They got along with each other.11. Whats the best title for the text?A. Great Civilization of South AfricaB. Th
40、e Evolution of Foods in HistoryC. Starches-the Important Food of TodayD. Big Findings-the Starches in Ancient Times【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】这是一篇说明文。研究发现人类和含淀粉类食物的关系可追溯到120,000多年前。比我们种植淀粉类植物的历史还要早100,000 多年。【8题详解】细节理解题。根据文章第1段Recently according to a new research, humans have had a link to starche
41、s (含淀粉的食物) for up to 120,000 years thats more than 100,000 years longer than weve been able to plant them in the soil可知,人类种植含淀粉食物晚了100,000多年。故时间大约是在20,000 年前左右。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第3段This new evidence, however, takes us directly to the dinner table, and supports the previous assumption that humans di
42、gestion genes gradually evolved in order to fit into an increased digestion of starch可知,原先对淀粉的猜测是人类的消化基因是为了适应不断增加的淀粉消化而逐渐进化的。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第4段The starch remains show that these early humans living in the Klasies River Cave could battle against their tough environment and find suitable foods an
43、d perhaps medicines. And as much as we all still desire the tubers (块茎), these cave communities were gilling starches such as potatoes on their foot-long hearths. They knew how to balance their diets as well as they could, with fats from local fish and other animals可知,早期人类可以与恶劣的环境作斗争,他们找到了适合他们的食物,并且
44、知道了如何尽可能地平衡自己的饮食,食用当地鱼类和其他动物的脂肪。由此可知,他们很辛苦也很聪明。故选A项。【11题详解】主旨大意题。文章第1段说,研究发现人类和含淀粉类的食物关系可追溯到120,000多年前。比我们种植淀粉类植物的历史还要早100,000 多年。后文还提到了,含淀粉类食物促进了人类的演化。综合分析可知,本篇讲述的是一个关于古代淀粉的发现。故选D项。DA lecture hall should be like a church-a little too darkmuch too cold,and uncomfortably silent.You should feel guilty
45、 opening your water bottle,because all 200 people in the room can hear it.So when Im trying to pay attention,the last thing you should be doing is carrying on a conversation about your last weekend party or anything else.During the past school term,Ive had enough.One of my biggest complaints of larg
46、e class sizes is the tendency for three to five friends to sit together and loudly whisper each others ears off for an hour and 15 minutes straight.My stupid monkey brain cant help but focus on your conversation about the difference between ash blonde and light blonde colored hair that look exactly
47、the same.To me,it just feels like a waste.Youre actively wasting money,and missing vital information.We(and the government)pay quite a lot for our education,but you are here to ignore someone significantly more experienced than us,in classes we picked,for hours every week.I know major requirements c
48、an be boring,but this is still an education.It requires two-way effort.Most of students here have at least one goal in common:success.Not every checkpoint on that path is going to be filled with joy.Sit down,shut up,and force yourself to listen to your professor.Society tells us it will eventually p
49、ay off.Or maybe it wont because you dont want to.I actually dont care if you decide to pay little or no attention to the lecture itself,so long as youre not being disturbing.For those willing to try,in 20 years when you finally pay off your debt with your fairly secure white-collar job,youll look ba
50、ck and be happy that you went through the lectures.12. Why is a lecture hall compared to a church by the author?A. Both places are open to the public.B. Both places are supposed to be quiet.C. Both places can seat over 200 people.D. Both places help rid people of their guilt.13. What can we infer ab
51、out the author from the passage?A. He likes persuading others.B. He tends to make complaints.C. He values education as a duty.D. He cares much about friendship.14. How does the author feel when writing the passage?A. Annoyed.B. Deserted.C. Thrilled.D. Worried.15. What may be the best title for the t
52、ext?A. Hard Work Pays Off!B. Focus on the Lectures!C. Wasting Your Time Is a Shame!D. Mind Your In-Class Behavior!【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】这是一篇议论文。通过描写“我”的听课经历:课堂上很多人窃窃私语,影响“我”听课。进而谈自己对这种行为的看法。“我”认为课堂上就要坐好,不说话,迫使自己听教授的课。社会最终会对我们有回报。因此,课堂上要注意自己的行为。【12题详解】细节理解题。从第一段“uncomfortably silent”“You sho
53、uld feel guilty opening your water bottle,because all 200 people in the room can hear it.”这两个地方可看出,报告厅和教堂都有很“安静”这个共同点,这样为下文其他同学在课堂上说话并打扰到作者学习做铺垫。故选B项。【13题详解】推理判断题。从第五段“I know major requirements can be boring,but this is still an education.It requires two-way effort”,和“Society tells us it will eventu
54、ally pay off.”可以看出作者认为虽然学习可能是枯燥的,但是依旧是教育。并且,需要老师和学生双方面努力。最终,社会会给你回报,所以作者认为学习是他的责任。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据文章中倒数第二段:I actually dont care if you decide to pay little or no attention to the lecture itself, so long as youre not being disturbing,可以得出,“我”对周围同学态度是:只要不打扰就行。可以推断“我”对周围打扰其他人的同学的行为是愤怒的,生气的。故选A项。【15
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
