四川省成都蓉城名校联盟2020-2021学年高一英语上学期期中联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都 蓉城 名校 联盟 2020 2021 学年 英语 学期 期中 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都蓉城名校联盟2020-2021学年高一英语上学期期中联考试题 (含解析)考试时间共120分钟,满分150分注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、姓名、班级、准考证号用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,考生考试条形码由监考老师粘贴在答题卡上的“条形码粘贴处”。2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡上对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再填涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔在答题卡的对应区域内作答,超出答题区域答题的答案无效;在草稿纸上、试卷上答题无效。3.考试结束后由监考老师将答题卡收回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,
2、满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the man feel about the interview?A. Satisfied. B. Confident. C. Unsure.2. Where did the woman probably go?A. To the cinema. B. To the school. C. To the park.3. How does the man feel abou
3、t his going to work?A. It takes him too much time. B. The distance is so long. C. He feels OK with it.4. What will the speakers do next?A. Visit some 4S shops. B. Fix their car. C. Visit some tourist places.5. How many clothes would the woman like to take for this travel?A. Quite a lot. B. Not too m
4、any. C. Few.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. When did the womans father retire?A. One year ago. B. Eight months ago. C. Six months ago.7. What does the womans father do now?A. An Eng
5、lish teacher. B. An editor. C. A translator.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What is the overcoat made of?A. Cotton. B. Wool. C. Leather.9. What could be the reason if the woman does not buy the overcoat?A. The color. B. The size. C. The price.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. Why does the woman regret going to Disne
6、y?A. It was not fun. B. She missed Johannas party. C. She missed her school.11. What will the woman do on weekend?A. Ask Johanna to stay. B. Call Johanna and meet her. C. Give Johanna a surprise.12. What does the man ask the woman to do?A. Visit him. B. Help him. C. Call him.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13
7、. Who has a carsickness(晕车)?A. The man. B. The womans brother. C. The womans child.14. Where are the carsickness pills made in?A. Germany. B. America. C. China.15. Why is the carsick boy still sleeping?A. He didnt sleep last night.B. He always keeps sleeping when hes in a car.C. He took the wrong me
8、dicine.16. Whats the most possible relationship between the speakers?A. Family. B. Friends. C. Passenger and conductor.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Why is the boy begging?A. Hes blind. B. Hes lazy. C. Hes sick.18. What happened after the man changed the boys sign?A. More people laughed at the boy.B. Mo
9、re people gave money to the boy.C. More people talked about the sign.19. What did the man write on the sign?A. Its true. He needs help.B. Three days to see.C. Today is a beautiful day, but I cannot see it.20. How is the second sign compared to the first one?A. More negative. B. More effective. C. Mo
10、re surprising.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMaria Rogers123 Main Street Fairfax, Virgnia 22222 (703) 555-5555Education:Praha 5 Gymnasium, May 2011-May 2013J. E. B. Stuart Transitional High School, June 2015-May 2016Experience:Cashier, McDo
11、nalds, June 2014-May 2015.Took customer orders, handled customer complaints(投诉), mopped floors.Caregiver, McDaniels family, June 2015-May 2018.Took care of three children, ages I to 7, prepared lunch and dinner, drove children to school, organized childrens activities.Caregiver, Smith family, June 2
12、018-presentTakes care of twins babies, prepares meals and feeds children, cleans and organizes house, takes children to activities like music class.References:Jose Mendez, McDonalds Manager. 703-111-1111.Jane McDaniels, employer. 571-555-5555.Nancy Smith, employer. 301-555-5555.Leona Riley1234 Red O
13、ak Drive Flint, MD 64000 Home: 404-555-5555Cell: 404-555-5556 Email: Leona Reiley frontfocus. ComObjectiveTo obtain a waitress position in the Food and Beverage Industry.Qualifications SummaryExtensive knowledge of principles and processes for providing customer service, and so on.Wide knowledge of
14、principles and methods for showing, promoting, and selling products or services.EducationMaryland Customer Service Academy, Baltimore, MDAssociates Degree (July 2015), 404-554-4556Work ExperienceWaitress: June 2016-Present, Royal Oak Restaurant, Flint, MDResponsibilities include: Checking customers
15、identification to ensure that they meet minimum age requirements for consumption of alcoholic beverages, checking with customers to ensure that they are enjoying their meals, and so on.Waitress: May 2013-May 2016, Chez Fayette, Flint, MDResponsibilities included: Collecting payments from customers,
16、writing food orders on order slips.Prepared hot, cold, and mixed drinks for patrons.Described and recommended wines to customers.References available upon request.1. Where did Roger work in 2016?A. In McDonalds.B. In Smith family.C. In McDaniels family.D. In Chez Fayette, Flint, MD.2. Which will Rog
17、ers potential employer call to know about her present work situation?A. 301-555-5555.B. 571-555-5555.C. 703-111-1111.D. 404-555-5556.3. What does Riley do now?A. Shes a caregiver.B. Shes a cashier.C. Shes a teacher.D. Shes a waitress.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章是Maria Rogers和Leona Riley的简历,主
18、要介绍了两个人的教育背景和工作经历等基本信息。【详解】1. 细节理解题。根据Maria Rogers的简历中Experience部分“Caregiver, McDaniels family, June 2015-May2018.”可知,可知,从2015年6月 到2018年5月期间,Maria Rogers在McDaniels家做小孩护理员。选C项。2. 细节理解题。根据Maria Rogers的简历中“Caregiver, Smith family, June2018-present”可知,从2018年6月至今,Maria Rogers在史密斯家做家庭护理员,所以潜在的雇主可以通过拨打电话 3
19、01-555-5555联系到他。选A项。3.细节理解题。根据Leona Riley 简历中“Work Experience Waitress: June 2016-Present, Royal Oak Restaurant, Flint, MD”可知,从2016年6月至今,Leona Riley在皇家橡树餐厅做服务员。故选D项。BHave you wondered what your pets are feeling? When your dog wags(来回摇摆)its tail, does that mean it is happy? A new app called Happy Pet
20、s can tell you whats going on.The app uses artificial intelligence (AI) to analyze the facial expressions of cats and dogs. Then it can tell you what breed(品种)your pet is and how it is feeling. It can show the five most common feelings-happy, angry, neutral, sad and scared.Researchers at the Univers
21、ity of Melbourne in Australia developed the app. The key technology used in the app is facial recognition, a common use of Al. We can unlock our mobile phones or enter train stations with facial recognition readers. But this is the first time that the tech has been used with animals.The apps AI was
22、first taught to recognize a picture of an animal. Then, it was taught to recognize the facial features of cats and dogs. Next came the most important step-teaching it to detect(察觉)emotions based on certain facial features. For instance, if a dog tightens up its eyes and mouth while changing the posi
23、tion of its ears, this means the dog is scared. To master this skill, the AT program saw and read thousands of example images.How accurate are the results? The researchers think they are trustworthy since the app has been tested many times. Interestingly, they have found that cats are harder to read
24、 than dogs. In the future, the app might also be able to analyze a pets body to make its readings more accurate.4. What is the app Happy Pets used to do?A. To make pets happy.B. To tell us how the pets are feeling.C. To recognize an animals picture.D. To unlock our mobile phones.5. What does Paragra
25、ph 4 mainly talk about?A. What emotions the app can recognize.B. What certain facial features mean.C. How people use the app.D. How the apps Al was trained.6. What can we infer about the app Happy Pets?A. It has been used with animals for a long time.B. It works harder on dogs than cats.C. It uses f
26、acial recognition technology.D. It can analyze a pets body.7. What is the purpose of the author to write the passage?A. Show how to make animals happy.B. Introduce a study on animals.C. Show how to play with animalsD. Introduce a new app.【答案】4. B 5. D 6. C 7. D【解析】分析】这是一篇说明文。文章主要是关于一种新的应用程序:Happy Pe
27、ts,主要介绍了这款软件的原理、功能等基本信息。【详解】1.细节理解题。根据文中第二段中“ it can tell you what breed(品种)your pet is and how it is feeling. ”(它可以告诉你你的宠物是什么品种,以及它的感受。)可知,这个应用可以告知你你的宠物的种类及它的感受。故选B。2. 主旨大意题。根据第四段“The apps AI was first taught to recognize a picture of an animal. Then, it was taught to recognize the facial features
28、of cats and dogs. Next came the most important step-teaching it to detect(察觉)emotions based on certain facial features. For instance, if a dog tightens up its eyes and mouth while changing the position of its ears, this means the dog is scared. To master this skill, the AT program saw and read thous
29、ands of example images.”(这款应用程序的AI首先被教会识别动物的图片。然后,它被教导识别猫和狗的面部特征。接下来是最重要的一步,教它根据某些面部特征来检测(察觉)情绪。例如,如果一只狗在改变耳朵位置的同时收紧眼睛和嘴巴,这就意味着它害怕了。为了掌握这项技能,AT程序“看到”和“阅读”了成千上万的示例图像。)可知,主要介绍了这个应用中AI是如何训练的。故选D。3. 推理判断题。根据第三段中“The key technology used in the app is facial recognition, a common use of Al. We can unlock
30、our mobile phones or enter train stations with facial recognition readers. But this is the first time that the tech has been used with animals. ”可知,这个应用程序使用的关键技术是面部识别,这是人工智能的一个常见用途,我们可以用面部识别读卡器解锁手机或进入火车站。但这是这种技术第一次用于动物。选项C(它使用面部识别技术)和文意相符。故选C。4.推理判断题。本文主要是关于一种新的应用程序:Happy Pets,主要介绍了这款软件的原理、功能等基本信息,作
31、者写这篇文章就是为了介绍这款应用程序,故选D。CShoppers around the world are crazy buying because of fears over the coronavirus(新型冠状病毒), which caused a critical plague in China and even other countries at the beginning of 2020. People in countries such as England, Japan, Singapore and Australia have been emptying supermar
32、ket shelves of toilet paper, face masks, hand wash products and dried and canned food. Photos and videos of shoppers in Australia quarreling over the last pack of toilet roll in a supermarket have spread across social media swiftly.However, governments have advised their citizens that there is no ne
33、ed to panic buy. They added that panic buying would only reduce the supply of products needed by patients and medical staff, which could exacerbate the problems the COVID-19 virus is causing. Singapores prime minister comforted Singaporeans that: We have enough supplies. Theres no need to stock up.
34、A week after the panic buying fever, things have calmed down and shoppers have gone back to purchasing items in normal quantities.Psychologists say panic buying is an unwise behaviour that is part of a condition called FOMO一the fear of missing out. Dr. Katharina Wittgens said a herd mentality(从众心理)s
35、ets in during disasters that causes people to copy the actions of others. People watch the news of items being bought in quantity and immediately rush out to the stores to do the same. She said people were taking on too much the risks of dying from the coronavirus. She said: Far more people die in c
36、ar accidents or household accidents per year but we dont panic about these things in the morning before we go to work.8. What is the reason for shoppers in different countries crazy buying?A. The approach of 2020 New Years Day.B. The shortage of resources and supplies in their nationsC. The discount
37、 from supermarkets.D. Their concern about the virus.9. What does the word exacerbate in Paragraph 2 probably mean?A. releaseB. worsenC. solveD. quicken10. What caused this behavior according to expert?A. People think no one needs the supplies.B. People do not believe what others said.C. People tend
38、to follow others actions in the period of disaster.D. People are wiser in making decisions.11. What can we learn from the last paragraph?A. People should not panic over the virus.B. People want to do something different from others.C. People buy little when they go to the stores.D. More people die f
39、rom car accidents.【答案】8. D 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。面对新冠疫情,世界各地很多人非常惊慌,疯狂抢购,导致超市商场货架空空。政府建议市民没有必要这样做。心理学家也表示,恐慌性购买是一种“不明智”的行为,是人们的从众心理导致的。【详解】1.细节理解题。根据第一段第一句“Shoppers around the world are crazy buying because of fears over the coronavirus, which caused a critical plague in China and even oth
40、er countries at the beginning of 2020.”可知,由于对这种冠状病毒的恐惧,世界各地的购物者疯狂购物。在2020年初,这种病毒在中国甚至其他国家引发了一场严重的瘟疫。由此可知,对病毒的担忧导致不同国家的人疯狂购物。故选D。2. 词句猜测题。根据第二段中“They added that panic buying would only reduce the supply of products needed by patients and medical staff,”可知,他们补充说,恐慌性购买只会减少患者和医护人员所需产品的供应。另结合下文中“A week a
41、fter the panic buying fever, things have calmed down and shoppers have gone back to purchasing items in normal quantities.”可知,在恐慌性购买热潮过去一周后,情况已经平息,购物者已经回到正常数量的购物。所以可推知,这种恐慌性的购买会加剧COVID-19病毒造成的问题。由此可知,划线单词意思为“恶化”。故选B。3.细节理解题。根据第三段第二句“Dr. Katharina Wittgens said a herd mentality(从众心理)sets in during di
42、sasters that causes people to copy the actions of others.” 可知Katharina Wittgens博士说,在发生灾难时,人们会产生从众心理,导致他们模仿别人的行为。由此可知,专家认为造成这种现象的原因是在灾难时期,人们倾向于跟随别人的行为。故选C。4.推理判断题。根据最后一段中“Psychologists say panic buying is an unwise behaviour that is part of a condition called FOMO一the fear of missing out.”可知,心理学家表示,恐
43、慌性购买是一种“不明智”的行为,属于一种名为 Fomo something 的疾病,也就是害怕错过机会。所以,人们不必恐慌。选项A.“People should not panic over the virus.” (人们不应该对病毒感到恐慌。)与文意相符。故选A。DMankinds most famous “eye in the sky” turned 30 this year, taking a beautiful image of “space clouds” to celebrate.The Hubble Space Telescope, known to most simply as
44、 “Hubble”, was sent into space on April 24, 1990. The telescope, one of our best space exploration tools, uses a large mirror to collect light and direct it into a powerful digital camera. This allows it to see parts of outer space that are located 10 to 15 billion light-years away.Each year on its
45、birthday, the telescope takes a new image to celebrate. On its 30th birthday, Hubble took an image titled “Cosmic Reef”. The picture shows two big clouds of cosmic dust and gas: the giant red nebula NGC 2014 and a smaller blue nebula called NGC 2020, according to Space. The title of the image comes
46、from NGC 2014s appearance, as it looks like a large reef of red coral.Hubble has made many important discoveries over the last 30 years. For example, the telescope helped us discover four of Plutos five moons. This discovery made it possible to plan a mission for the New Horizons probe, which took n
47、ever-before-seen images of Pluto in 2015. The telescope has also taken photos of pulsating stars. The regular pulses of light that come from these stars allow us to calculate the age of the universe, which is currently believed to be 13.7 billion years old.But Hubbles work is not done yet. It is exp
48、ected to continue working through the 2020s, when it will be joined by its successor, the James Webb Space Telescope, according to CNET.12. What is the text mainly about?A. How the Hubble Space Telescope works.B. The Hubble telescopes 30th anniversary.C. How the Hubble Space Telescope has helped us
49、explore space.D. How scientists chose the follower of the Hubble telescope.13. What can we learn from the passage about the Hubble Space Telescope?A. It was the best space exploration toolB. It was designed to be in service for about 40 years.C. It can see the whole outer space.D. The James Webb Spa
50、ce Telescope will take place of it soon.14. How is the telescopes birthday celebrated each year?A. By titling a new space picture.B. By naming a new nebula.C. By taking a new image of space.D. By taking a new image of itself.15. Where is the passage most likely to be found?A. A magazine.B. A novel.C
51、. A report.D. An advertisement.【答案】12. C 13. B 14. C 15. A【解析】本文为说明文。文章介绍了The Hubble Space Telescope(哈勃太空望远镜)对于人们探索太空所起的作用以及三十年来的成就等基本信息。【12题详解】主旨大意题。阅读全文可知,第一段引出The Hubble Space Telescope(哈勃太空望远镜);第二段介绍哈勃太空望远镜的功能;第三段说明哈勃太空望远镜给太空拍照纪念生日的方式;第四段讲解哈勃太空望远镜的主要成就;最后一段讲哈勃太空望远镜仍继续工作。故本文主要介绍哈勃太空望远镜如何帮助我们探索太空以
52、及其成就。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第四段“Hubble has made many important discoveries over the last 30 years.(哈勃望远镜在过去30年里有许多重要的发现)”以及“It is expected to continue working through the 2020s, when it will be joined by its successor(它预计将继续工作到本世纪20年代,届时它的继任者詹姆斯韦伯太空望远镜将加入它的行列)”可知,选项B(它被设计出来服务年限为40年左右)正确。故选B。【14题详解】细节理解题
53、。根据第三段“Each year on its birthday, the telescope takes a new image to celebrate. On its 30th birthday, Hubble took an image titled “Cosmic Reef”. The picture shows two big clouds of cosmic dust and gas: the giant red nebula NGC 2014 and a smaller blue nebula called NGC 2020, according to Space.(每年它生日
54、的时候,望远镜都会拍摄一张新照片来庆祝。在它30岁生日时,哈勃拍摄了一张名为“宇宙礁”的照片。据太空杂志报道,这张照片显示了两大片由宇宙尘埃和气体组成的星云:巨大的红色星云NGC 2014和较小的蓝色星云NGC 2020)”可知,哈勃望远镜每年都会拍一张太空的照片纪念自己的生日。故选C。【15题详解】推理判断题。文章介绍了The Hubble Space Telescope(哈勃太空望远镜)对于人们探索太空所起的作用以及三十年来的成就等基本信息。由此推知,该文章来源于科研杂志。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两
55、项为多余选项。Everybody yawns (打哈欠) from unborn babies to great-grandparents. But why, exactly, do we yawn?_16_.One theory (理论) is that when we are bored or tired, we just dont breathe as deeply as we usually do. _17_ .Therefore, yawning helps us bring more oxygen into the blood and move more carbon dioxid
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443076.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
