北京四中2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京四中2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析 北京 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、北京四中2020-2021学年下学期高二年级期中考试英语试卷(试卷满分140分,考试时间为120分钟)第一部分:知识运用(共三节,满分60分)第一节 听力理解(共20小题;每小题1. 5分,共30分)一共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分。听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What are they talking about?A. Animals. B. Sports. C. Habits.2. What will the m
2、an do this weekend?A. Work in his garden. B. Go to the barbeque. C. Go to the company.3. How does the man feel?A. Angry. B. Excited. C. Worried.4. When will the book be available to the writer?A. September. B. Next year. C. November.5. What is the woman doing?A. Giving an order. B. Asking for inform
3、ation. C. Making a request.二共10小题:每小题1. 5分,满分15分。听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. Who used the car this morning?A. The son. B. The aunt. C. The mother.7. Where are the keys found?A. In the purse. B
4、. In the pocket. C. In the drawer.听第7段材料,回答第8至9题。8. Which of the following is true about the man?A. He borrowed some money.B. He is caught in the traffic.C He will meet his teacher.9. How is the man going home?A. By train. B. By bus. C. By taxi.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the man want to buy?A. A
5、 camera. B. A mobile phone. C. A music player.11. Which of the following does the man choose?A. The PE310. B. The RT230. C. The FG160.12. How much does the man pay?A $300. B. $270. C. $100.听第9段材料,回答第13至15题。13. What is the woman?A. A dress designer. B. A basketball player. C. A headmaster.14. What do
6、 we know about the mans travel plan?A. Hes going by air.B. Hes leaving for Paris.C. Hes arriving this afternoon.15. Who is going to pick up the man?A. The womans son. B. The womans brother. C. The woman herself.三共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分。听下面一段对话,完成第16至第20五道小题,每小题仅填写一个词。听对话前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时
7、间。这段独白你将听两遍。Essay Competition InstructionsTopic: My Ideal CityQuestionsExamples or requirementsLocationNear the sea, by the (16) , or on an islandSizeDepending on Your own (17)FeaturesMountains to make it (18) , or the fastest train in the world(19)No less than three pointsPrize: a free trip to Euro
8、pe for a stay of two (20)第二节 完形填空(共10小题;每小题1. 5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。On a hot summer day in late August, I sought shade and a cool drink at a waterfront cafe on a Greek island. Over a hundred degrees in_1_air. Crowded. Tempers of both the tourists and waiters had_
9、2_to meet the situation, making it a rather quarrelsome environment.At the table next to mine sat an attractive, well-dressed couple, waiting for _3_. They held hands, whispered, kissed, and laughed._4_they stood, picked up their metal table and stepped together off the edge of where they were sitti
10、ng to place the table in the sea water. The man stepped back for the two chairs. He politely _5_his lady in the knee-deep water and then sat down himself. All people around laughed and cheered.A waiter appeared. He paused for just a second, walked into the water to set the table and take their_6_,an
11、d then walked back to the loud cheers of the rest of his customers. Minutes later, he returned carrying a bottle of wine and two glasses. Without_7_, he went once more into the water to serve the wine. The couple toasted each other, the waiter and the crowd. And the crowd _8_by cheering and throwing
12、 flowers to them. Three other tables joined in to have lunch in the water. The place was now filled with laughter.One doesnt step into water in ones best summer clothes. Why not? Customers are not served in the sea. Why not? Sometimes one should consider _9_the line of convention and enjoy _10_ to t
13、he fullest.1. A. freshB. coolC. stillD. thin2. A. managedB. expectedC. attemptedD. risen3. A. cheersB. serviceC. attentionD. flowers4. A. SuddenlyB. ImpatientlyC. ReluctantlyD. Purposely5. A. ledB. seatedC. watchedD. received6. A. menuB. billC. foodD. order7. A. pausingB. restingC. askingD. hoping8.
14、 A. insistedB. repliedC. agreedD. understood9. A. followingB. keepingC. limitingD. crossing10. A. mealB. wineC. lifeD. toast【答案】1. C 2. D 3. B 4. A 5. B 6. D 7. A 8. B 9. D 10. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了在一个8月下旬的一个炎热夏日,作者在希腊一座岛上的一家海滨咖啡馆里寻找阴凉和一杯冷饮,天气炎热顾客和侍者都脾气不好,一对夫妇却选择将桌子放到了海水里,坐在海水里就餐,作者从中感悟到有时一个人应该考虑跨越传统
15、的界限,尽情享受生活。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:静止空气中温度超过100度。A. fresh新鲜的;B. cool凉爽的;C. still静止的;D. thin瘦的。根据上文“On a hot summer day in late August”可知天气炎热,因此此处为了强调炎热程度,形容静止空气中温度超过100度。故选C。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:为了应付这种局面,游客和侍者都发了脾气,使这里成了争吵的场所。A. managed设法;B. expected期待;C. attempted企图;D. risen升高。根据上文“Tempers of both the tour
16、ists and waiters had”可知,天气炎热让游客和侍者的脾气都升高了。故选D。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:在我旁边的桌子上坐着一对漂亮、穿着考究的夫妇,正在等待服务。A. cheers欢呼;B. service服务;C. attention注意力;D. flowers花朵。根据上文可知作者他们是在一家餐厅里,因此这对夫妇是在等待着侍者的服务。故选B。【4题详解】考查副词词义辨析。句意:突然,他们站了起来,拿起他们的金属桌子,一起从他们坐着的地方的边缘走下来,把桌子放在海水里。A. Suddenly突然;B. Impatiently不耐烦地;C. Reluctantly不情
17、愿地;D. Purposely故意地。根据后文“they stood, picked up their metal table and stepped together off the edge of where they were sitting to place the table in the sea water.”可知这对夫妇本来在等待服务,结果突然站了起来。故选A。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:他礼貌地让他的夫人坐在齐膝深的水里,然后自己也坐了下来。 A. led领导;B. seated就座;C. watched观看;D. received收到。根据后文“his lady in
18、 the knee-deep water and then sat down himself”指丈夫让夫人在齐膝深的水里就座。故选B。【6题详解】考查名词词义辨析。句意:他停了一会儿,走到水里摆好桌子,点了菜,然后回到其他顾客的欢呼声中。 A. menu菜单;B. bill账单;C. food食物;D. order订单。根据上文“A waiter appeared. He paused for just a second, walked into the water to set the table and take their”可知服务员是来给夫妇点餐的。故选D。【7题详解】考查动词词义辨析
19、。句意:他不假思索地又一次下水去倒酒。A. pausing暂停;B. resting休息;C. asking询问;D. hoping希望。上文“Minutes later, he returned carrying a bottle of wine and two glasses.”提到服务员拿了一瓶酒和两个杯子过来,后文“he went once more into the water to serve the wine”提到他倒酒,可见他没有停下来,直接下去倒酒了。故选A。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:人们欢呼着向他们投掷鲜花作为回应。A. insisted坚持;B. replied
20、回答;C. agreed同意;D. understood理解。根据上文“The couple toasted each other, the waiter and the crowd.”可知夫妇给所有人祝酒,因此人们欢呼着回应他们。故选B。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:有时一个人应该考虑跨越传统的界限,尽情享受生活。A. following跟随;B. keeping保持;C. limiting限制;D. crossing跨越,穿过。根据后文“the line of convention”指跨越传统界限,cross符合语境。故选D。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:有时一个人应该考虑跨
21、越传统的界限,尽情享受生活。A. meal一餐;B. wine酒;C. life生活;D. toast干杯。根据后文“to the fullest”以及上文讲述的这对夫妇故事,可知这里作者是指要尽情享受生活。故选C。第三节 语法填空(共10小题;每小题1. 5分,共15分)A阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。From picture-perfect beaches to mountains, wildlife and iconic structures, New South Wales, Australia,
22、 offers plenty to enjoy. This beautiful state, _11_ (locate) on Australias breathtaking eastern coast, boasts more than 5 million people. No trip to Sydney would be complete without a visit to Australias most famous landmark, the Sydney Opera House._12_ (it)unique appearance was designed to resemble
23、 a ships sails, _13_ is recognized by people all over the world. In 2007, the structure _14_ (declare)a World Heritage Site.【答案】11. located 12. Its 13. which 14. was declared【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了澳大利亚新南威尔士州的人文地理等景观。【11题详解】考查非谓语动词。句意:这个美丽的州位于澳大利亚令人叹为观止的东海岸,拥有500多万人口。短语be located on表示“位于”,此处省略be动词,用过
24、去分词作状语。故填located。【12题详解】考查代词。句意:它独特的外观被设计成类似船帆的样子,这被全世界的人们所认可。修饰后文名词appearance应用形容词性物主代词its,句首单词首字母要大写。故填Its。【13题详解】考查定语从句。句意:它独特的外观被设计成类似船帆的样子,这被全世界的人们所认可。此处为非限制性定语从句修饰上文整个句子,从句中缺少主语,故应用关系代词which引导,that不能引导非限制性定语从句。故填which。【14题详解】考查动词时态语态。句意:2007年,该建筑被宣布为世界遗产。根据上文“In 2007”可知应用一般过去时,主语与谓语动词构成被动关系,为一
25、般过去时的被动语态,主语为the structure,谓语用单数。故填was declared。B阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Paper cutting _15_ (date) back to the sixth century. Chinese women would cut shapes from gold and silver foil to paste to their hair. Families later adopted the tradition of putting paper cut
26、tings on gates and windows_16_ special days. Eventually, red paper cuttings became a way to express happy feelings and well wishes. No matter how simple and _17_(complicate) the design is, paper cutting remains a beloved Chinese craft. The next time you see a paper cutting, take a moment to apprecia
27、te it.【答案】15. dates 16. on 17. complicated【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了剪纸的历史、寓意以及受中国人的喜爱程度。【15题详解】考查时态。句意:剪纸可以追溯到6世纪。此处陈述客观事实用一般现在时,主语为Paper cutting,谓语动词用第三人称单数形式。故填dates。16题详解】考查介词。句意:后来,家家户户都采用了在特殊日子把剪纸贴在门窗上的传统。根据后文“special days”表示在具体某天应用介词on。故填on。【17题详解】考查形容词。句意:无论设计多么简单或复杂,剪纸仍然是深受中国人喜爱的工艺。表示“复杂的”,作表语应
28、用形容词complicated作表语。故填complicated。C阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Chinas economy will witness major improvement in the next five years, as _18_(reform) for sustainable development are underway based on the outline of the 14th Five-Year Plan and the long-range objectives t
29、hrough 2035, Tsinghua University economist Li Daokui said at a recent forum, Economic Information Daily reported. Innovation development, industrial transformation, _19_ (region) distribution optimization, coordinating development and security, green and low-carbon development and peoples well-being
30、 are the six major highlights of the plan, Li said, _20_ (add) six major changes are expected to occur during the period.【答案】18. reforms 19. regional 20. adding【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要是关于清华大学经济学家李稻奎就中国经济未来五年的变革进行了说明。【18题详解】考查名词。句意:据经济参考报报道,清华大学经济学家李稻奎在最近的一次论坛上表示,中国经济在未来5年将有重大改善,因为可持续发展的改革正在按照第十四个五年规划纲要
31、和到2035年的长期目标进行。此处作从句主语,表示“改革”应用名词reform,结合后文are可知用复数。故填reforms。【19题详解】考查形容词。句意:李说,创新发展、产业转型、区域分布优化、协调发展与安全、绿色低碳发展和人民福祉是该计划的六大亮点,并补充说在此期间预计将发生六大变化。修饰后文名词短语distribution optimization,应用形容词regional,作定语。故填regional。【20题详解】考查非谓语动词。句意:李说,创新发展、产业转型、区域分布优化、协调发展与安全、绿色低碳发展和人民福祉是该计划的六大亮点,并补充说在此期间预计将发生六大变化。分析句子结构
32、可知add在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语Li构成主动关系,故应用现在分词作状语。故填adding。第二部分;阅读理解(共两节,满分38分)第一节 阅读理解(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe Tropical Paradise HolidayWelcome to St. Anna, our tropical paradise just off the coast of Latin America. You can spend two weeks in our luxury four-star
33、 hotel. The cost of your flight is included in the holiday, and you can be picked up from your home by our special airport bus. On your arriving, our coach will be waiting to take you to the hotel. All flights leave from Heathrow on a Monday morning.The Cowrie Hotel is built right on the beachfront,
34、 and many rooms have wonderful ocean views. If swimming and surfing are not enough for you, the hotel also offers horse rides on the island, and a discount membership of the golf club.The Rain Forest Adventure HolidayEvery year Broughton holidays offer twelve days of unforgettable adventure in a tro
35、pical rain forest. You may have a choice of Borneo, Malaysia, Indonesia, or even to the greatest rain forest of them all, the mighty Amazonian forest.You will fly to our special base camps at the edge of the forest, where you will be given five days of survival training, and talks on the local wildl
36、ife.Then you take a bus into the forest. You will have to walk the final five miles to the camp sites to avoid disturbing the local ecology. All of the camp sites have been carefully built to cause the minimal amount of disturbance to the local wildlife.Remember that these adventure holidays take yo
37、u deep into the wilderness, and they are not suitable for families with young children. Also remember that no more than two dozen guests can stay at any camp at one time, so if you want to go on one of these very special holidays, you will need to book early!21. Choosing the Tropical Paradise Holida
38、y, travellers can enjoy _.A. a welcome partyB. beautiful ocean viewsC. different indoor activitiesD. free membership of the golf club22. What kind of people will probably choose the rain forest holiday?A. People loving water sports.B. People travelling with children.C. People preferring comfortable
39、hotels.D. People concerned with environment and wildlife.23. Which of the following is mentioned in both holidays?A. Price.B. Transportation.C. Reservation.D. Departure time.【答案】21. B 22. D 23. B【解析】【分析】本文是应用文。你想去海边享受美景吗?你想去热带雨林探险吗?那就来瞧瞧这两则关于旅行的广告吧热带天堂假日游和热带雨林冒险。【21题详解】细节理解题。根据第一段第一句Welcome to St. A
40、nna, our tropical paradise just off the coast of Latin America.可知,其坐落在Latin America的海边上,再由第二段第一句The Cowrie Hotel is built right on the beachfront, and many rooms have wonderful ocean views可知,热带天堂假日可以观赏到美丽的海景。故选B。【22题详解】推理判断题。根据题干关键词the rain forest holiday找到文章对应部分The Rain Forest Adventure Holiday中的第三
41、段的You will have to walk the final five miles to the camp sites to avoid disturbing the local ecology. All of the camp sites have been carefully built to cause the minimal amount of disturbance to the local wildlife可知,应该是关注环境和野生动物的人们去野营。故选D。【23题详解】细节理解题。根据文章The Tropical Paradise Holiday部分和The Rain Fo
42、rest Adventure Holiday都提到的是flight,这两段都提到交通方式。故选B。BI left home to support my sister in her efforts to present a music festival. She lives on the other side of the world, and I went to visit her, not wanting to leave and feeling like I was leaving home against my will. However, I wanted to show her my
43、 support because she is my only sister.So I boarded the plane in mid-August, and hated the long flight. I arrived, tired and hungry. I had left my husband of 2 years, alone, in our old New Orleans house.I was all set and ready to perform for my sister for the music festival on Sunday morning when I
44、received a call from Chicago. The hurricane was predicted to hit our city, and many people had already evacuated, but my husband chose to stay behind. He could not get a call to me on the other side of the world, but he could call his cousin in Chicago. He gave his cousin a message for me, that he w
45、ould be just fine, and not to worry.As the day wore on, I finally took the stage in front of hundreds of Europeans, and I realized, thanks to CNN, that New Orleans was under water.I performed, hoping that my husband would survive. And I performed perfectly. The audience stood and applauded. I left t
46、he stage and went straight to the TV. I saw the street sign near my home, of Humanity Street, but nothing below it except water.In the days that followed, I found out that my house, my car, my clothes, my furniture, everything that Id left behind was gone but not my husband. He survived by riding on
47、 the rear bumper of a VW bus, holding on to the overhead luggage rack, in the pouring rain, down the highway from New Orleans, half-way to Baton Rouge. The rest of the journey was a long walk, but he survived.By the first week of September, I flew back to the Baton Rouge airport, and hugged my husba
48、nd. Since then, our relationship has grown deeper; we have completely rebuilt our house, bought a new car, bought new furniture and new clothes and joined an inspirational, spirit-filled community.24. How did the author feel when she left home?A. Disappointed.B. Worried.C. Tired.D. Unwilling.25. Wha
49、t does the underlined word evacuated mean?A. Gathered.B. Struggled.C. Escaped.D. Hid.26. What might be the title for the passage?A. Lost It All, Gained Even MoreB. Once Gone, Never ReturnedC. Caught in the HurricaneD. Trapped in a Dilemma【答案】24. D 25. C 26. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章叙述了作者离开家帮助妹妹的音乐节,在此期间作者
50、所在的城市遭遇到飓风的袭击,她家里的东西都损失了,幸好丈夫幸存下来,他们重建了家园,而且感情更好了。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“She lives on the other side of the world, and I went to visit her, not wanting to leave and feeling like I was leaving home against my will.(她住在世界的另一边,我去看望她,不想离开,感觉像是违背了自己的意愿离开了家)”可知,作者在离开家的时候是不愿意的。故选D。25题详解】词句猜测题。根据画线词上文“The hurr
51、icane was predicted to hit our city, and many people had already”以及后文“but my husband chose to stay behind”可知,据预测,飓风将袭击作者他们所在的城市,许多人evacuated,但作者的丈夫选择留下。结合but表示转折意义可知,其他人和作者丈夫的做法相反,由此可知他们逃离了,故画线词的意思是“逃离”。A. Gathered.聚集;B. Struggled.奋斗;C. Escaped.逃走;D. Hid.隐藏。故选C。【26题详解】主旨大意题。根据最后一段“By the first week
52、of September, I flew back to the Baton Rouge airport, and hugged my husband. Since then, our relationship has grown deeper; we have completely rebuilt our house, bought a new car, bought new furniture and new clothes and joined an inspirational, spirit-filled community.( 9月的第一个星期,我飞回巴吞鲁日机场,拥抱了我的丈夫。从
53、那以后,我们的关系加深了;我们已经完全重建了我们的房子,买了一辆新车,买了新家具和新衣服,并加入了一个鼓舞人心、振奋精神的社区)”结合文章叙述了作者离开家帮助妹妹的音乐节,在此期间作者所在的城市遭遇到飓风的袭击,她家里的东西都损失了,幸好丈夫幸存下来,他们重建了家园,而且感情更好了。可知,A选项“失去了一切,得到了更多”最符合文章标题。故选A。CLight is a complex phenomenon classically explained with a simple model based on rays and wavefronts. Many of the aspects of l
54、ight have been explored, but few people notice them happening in their real lives. For example, most of us observe some type of optical interference almost daily, but usually dont realize the events in play behind the ever-changing display of colors produced when light waves interfere with each othe
55、r. One of the best examples of interference is shown by the light reflected from a film of oil floating on water. Another example is the thin film of a soap bubble, which reflects a series of light with beautiful colors when shined by natural or man-made light sources. Electromagnetic radiation(电磁辐射
56、), the larger family of wave-like phenomena to which visible light belongs, is the primary vehicle transporting energy through the vast reaches of the universe. The means by which visible light is sent out or absorbed, and how it predictably reacts under different conditions as it travels through sp
57、ace and the atmosphere, form the basis of the existence of color in our universe. The human eye is sensitive to a form of electromagnetic radiation that lies in the wavelength range between 400 and 700 nanometers(纳米),commonly known as the visible light spectrum, which is the only source of color. Wh
58、en combined, all of the wavelengths present in visible light form colorless white light. Red, green, and blue colors are classically considered the primary colors because they are fundamental to human vision. Light is observed as white by humans when our eyes are affected by equal amounts of red, gr
59、een, and blue light at the same time. The concept of color temperature is of great importance in photography and digital imaging, regardless of whether the image capture device is a camera or a microscope. A lack of proper color temperature balance between the microscope light source and the image s
60、ensor is the most common reason for unexpected color shifts in photomicrography(显微照相术)and digital imaging. If the color temperature of the light source is too low for the film, photomicrographs will have an overall yellowish or reddish cast and will appear warm. On the other hand, when the color tem
61、perature of the light source is too high for the film, photomicrographs will have a blue cast and will appear cool. As problematic as these color shifts may seem, theyre always easily corrected by the proper use of conversion and light balancing filters(滤光器)。27. Which of the following is right accor
62、ding to the 1st paragraph of the passage?A. Most of us arent explicit about how colors are produced.B. Light is classically defined in terms of rays and wavefronts.C. People can understand optical interference by watching films.D. Shined by natural or man-made light sources, films reflect a series o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
