2021届高考英语(统考版)二轮备考小题提升精练18 七选五之词汇复现型 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语统考版二轮备考小题提升精练18 七选五之词汇复现型 WORD版含解析 2021 高考 英语 统考 二轮 备考 提升 精练 18 七选五 词汇 复现 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、小题必练18:七选五之词汇复现型常考考点:1)单词同词及同义复现;2)句子的同义替换。(2020全国II卷)Emoji(表情符号) and Workplace CommunicationIn Asia, messaging platforms are growing rapidly, with users in the hundreds of millions, both at work and play. 36 . Its been reported that 76 percent of employees in some western countries are using emojis
2、 at work.Written communications can often read as cold and dull. Using emojis can add humor and feeling, keeping intention clear. 37 , encouraging better and more frequent communication.In any given office, employees can range from age 22 to 70 and beyond, and finding common ground in communication
3、style can be a challenge. 38 . While the younger generations prefer to communicate visually, for those used to working with traditional tools like email, it may feel like a learning curve(曲线). The good news is that its simple to learn and can be worth the effort.There is also the matter of tone(语气).
4、 Who hasnt received an email so annoying that it ruined an entire day? 39 . Emoji can help communication feel friendlier, and even a serious note can be softened with an encouraging smile. 40 , and emoji can contribute directly to that positive outcome. And when your employees begin adding smiling e
5、mojis to their business communication, youll know you have succeeded in improving your work culture.A. Messages with emojis feel more conversational B. Even a formal email can seem cold and unfriendlyC. Sending smiling faces to colleagues may seem strange D. The popularity of these platforms is spre
6、ading globally E. Giving employees the tools enables them to communicate honestly F. Studies show that friendlier communication leads to a happier workplace G. An easy way to bring all work generations together is with a chat platform【答案】DAGBF【解析】本文为说明文,主要讲述表情符号在工作交流中的积极影响。36.考查细节支撑句。根据36空前的关键词In As
7、ia和platforms,以及空后的76 percent of employees和western countries,可知不仅是亚洲,在西方国家也很受欢迎,故D选项(这些平台的受欢迎程度正在全球蔓延)符合。其中platforms词汇复现,故选D。37.考查细节支撑句。根据37空前可知书面交流通常被认为冷漠和无趣,空后的“encouraging better and more frequent communication”是说鼓励更好更频繁的交流,可知选A。38.考查细节支撑句。根据38空前range from age 22 to 70 and beyond和空后的younger genera
8、tions,可知选G。39.考查过渡衔接句。根据39空前“谁没有收到过毁掉了一整天的邮件呢?”,可知B选项(甚至一封正式的电子邮件也会显得冷淡和不友好)符合。故选B。40.考查主旨概括句。根据上文阐述的内容,40空是一个主题句。空格后句说:表情符号可以直接促成这种积极的结果,空处也应该是表情符号的积极影响,所用and连接。因此选项F(研究表明,更友好的沟通会使得工作场所更加让人愉快)符合。故选F。(2020山东卷)Some individuals are born with a gift for public speaking. 16 Do you want to be a good publ
9、ic speaker? Here are some principles you must master.People want to listen to someone who is interesting, relaxed and comfortable. Too often, when you stand up to give a speech, you focus on the“public”at the expense of the“speaking.” 17 Focus on the speaking.Talk directly to your audience, be yours
10、elf and make a connection.Even the most successful public speaker will make mistakes. Yet, the only one who cares about any mistake is the one who is speaking.Peoples attention wanders constantly. In fact, most people only absorb about 20 percent of a speakers message.So, dont stop speaking when you
11、 make a mistake unless its a truly serious one. 18 Your goal is not to be a perfect public speaker. 19 And like everything else in life, that takes practice.Remember, even world champion athletes practice their skills on a consistent basis. 20 Its rare to hear someone say, “I wish that speaker had s
12、poken longer”.On the other hand, you probably cant count the times that youve thought, “Im glad that talk is over. It seemed to go on forever!”So surprise your audience. Always make your presentation just a bit shorter than anticipated. Its better to leave your listeners wishing for more than shifti
13、ng restlessly in their seats waiting for your speech finally to end.A. Do the opposite.B. You want to be an effective public speaker.C. You dont need to apologize for a minor slip.D. When it comes to public speaking, less is usually more.E. The objective of most speeches is to benefit the audience.F
14、. Take the fear out of public speaking by focusing on your listeners.G. However, the majority of people are effective speakers because they are trained to be.【答案】GACBD【解析】本文是一篇说明文,主要讲述了成为一个优秀的演说家必须掌握的原则。16.过渡衔接句。本文结构为总分,第一段总领全文,设空前一句谈到有些人生来就有演讲的天赋,后一句设问则是:你想成为一个优秀的演说家吗?以下是一些你必须掌握的原则。前后为转折关系,审视选项,G项(
15、然而,大多数人之所以能成为有效的演讲者,是因为他们受过训练。)符合文意,故选G。17.细节支撑句。设空前一句:很多时候,当你站起来演讲时,你会把注意力放在公众上,而不是演讲上。后文谈到专注于演讲,直接和你的听众交谈,做你自己,建立联系。审视选项,A项(做相反的事。)符合文意,故选A。18.主旨概括句。设空处位于段末,此段主要告诉人们不要害怕犯错,听众的注意力总是分散的,所以,当你犯错时不要停止,除非是非常严重的错误,审视选项,C项(你不需要为一个小失误道歉。)符合文意,故选C。19.细节支撑句。设空前一句:你的目标不是成为一个完美的公众演说家。根据复现词“speaker”,且根据设空后文(就像
16、生活中的其他事情一样,这需要练习。)可知,B项(你是想成为一个有效的公众演说家。)符合文意,故选B。20.主旨概括句。设空处位于段首,结合本段大意可知,听众希望演讲是言简意赅的,审视选项,D项(就公开演讲而言,通常少即是多。)符合文意,故选D。Passage 1Listening to your parents fight is very hard, and you maynot know how to respond when they start up again. However, there are some things you can do to try to make them
17、understand how you feel and hopefully get them to decide to stop on their own.Choose the right time to talk to your parents. Although you want their fighting to stop immediately, its best if you stay away(if possible) during your parents fight. 1 and led them that you want to talk about something th
18、ats been bothering you. 2 . Because you want your parents to understand things from your point of view, it can be a good idea to let them know what you think about the situation, even if what you think is that you are totally confused.Write out what you want to say in advance. 3, or if youre worried
19、 that youll be really emotional, it might help you to write things out before you talk to them. 4 . Listen to your parents explanations. Hopefully, your parents will be willing to talk to you about whats been going on between them and can explain why theyve been fighting.Talk to someone you trust ab
20、out your parents fighting. If youre not sure whether or not you should talk to your parents, if youre not sure what you should say to them when you do talk to them, or if youve talked to them but nothing has changed, you should try to find a trusted adult to talk to, 5 . Think about going to a relat
21、ive, a school counselor(咨询师), or your favorite teacher for advice.A. Explain how you feelB. Wait until theyve calmed downC. Tell your parents what you thinkD. Pick someone who cares about you and you can trustE. Describe to your parents how things seem to youF. If you are nervous about remembering e
22、verything you want to say to your parents G. If they are opening to talking, do your best to listen to them without interrupting(打断)【答案】1-5 BCFAD【解析】本文是一篇说明文。主要讲述了在家庭中父母吵架时,孩子们的正确应对之策。1.根据上文“Choose the right time to talk to your parents.”(选择适当的时间跟父母谈)以及“its best if you stay away(if possible) during
23、your parents fight”(父母吵架时,尽可能远离)可知,作者建议在父母争吵的时候不要去打扰,等到他们冷静的时候再让他们了解你内心的感受,B选项(等到他们冷静下来)衔接下文,故选B。2.根据下文“it can be a good idea to let them know what you think about the situation”(让他们知道你对整个事情的看法也是个好主意)可知,作者建议告诉父母你内心的看法,C选项(告诉他们你的想法)中有相同的词句what you think,与前文呼应,故选C。3.根据下文“or if youre worried that youll
24、 be really emotional, it might help you to write things out before you talk to them.”(或者,如果你担心自己会很情绪化,在跟他们谈之前写出来会起到很大作用。)可知,or应该并列两个结构形式相似的句子,且都表示担心焦虑的事情,F选项(如果你觉得要记住一切想对父母说的话而感到紧张)中的nervous与worried相呼应,故选F。4.下文“Listen to your parents explanations.”(倾听你父母的解释)以及“Hopefully, your parents will be willing
25、 to talk to you about whats been going on between them and can explain why theyve been fighting.”(希望你的父母愿意跟你谈谈他们之间发生了什么,并能向你解释他们为什么会吵架)中反复提到了解释explain,所以空格处应该用explain引出下文,所以A选项(解释你的感受)符合语境,故选A。5.根据上文“you should try to find a trusted adult to talk to”(你应该尽量找一个信得过的成年人交谈)可知,作者建议找一个你相信的人,D选项(选一个关心你而你也信任
26、的人)中的trust与之相照应,故选D。Passage 2What is classed as normal behaviour in one culture can sometimes be unsuitable, unacceptable, or even offensive in another. We re all different and we all have different beliefs and ways of doing things. Understanding this is what cultural awareness(意识)is all about. 6 we
27、 need to take a long, hard look at ourselves. What makes us the way we are? Well, theres history, tradition, education, and our parents. These are all good things. But do any of them make us better than others? No. 7 Its easy to understand why we start off believing that our culture is better than a
28、ny other. In fact, some argue that its necessary in order to survive. As children, we typically build our view of the world from our family and the place we grow up. 8 In the past, many people never left the comfort of their own town or district. They could all spend their days happily believing tha
29、t the life they knew was the best, that their way of doing things was the right way, and not imagining or caring what others might think. 9 We do business with people from different cultures, selling each other products and ideas. We learn each others languages. 10 We even live next door to each oth
30、er. So we all need to learn to appreciate each others cultures and ways of living.A. Not better, but different.B. We listen to each others music.C. Todays world isnt like that though.D. Culture influences many parts of peoples lives.E.Cultural awareness can begin by holding up a mirror.F.Our differe
31、nces make the world endlessly interesting.G.However, as we get older our understanding of the world grows with us.【答案】6-10 EAGCB【解析】这是一篇议论文。本文论述了人的文化意识受到历史、传统、教育和父母的影响,并无优劣之分,当今社会,人们要学会尊重和欣赏彼此的文化意识和生活方式。6.根据下文“we need to take a long, hard look at ourselves. What makes us the way we are? Well, theres
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-614092.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
