2022年高考英语真题完全解读(全国乙卷)(真题解读).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 年高 英语 完全 解读 全国 题解
- 资源描述:
-
1、2022高考英语真题深度解读(全国卷1) 真题解读:试卷导航听力话题形式词数1搭便车下车短对话182通宵赶项目短对话183寻找安静谈话地点短对话184糟心的邻居家的狗短对话115饭店订桌短对话176晚上聚餐安排长对话347公司搬迁计划长对话568艺术家采访长对话829平衡打工与学习长对话7510一个运动员的经历自述独白98语篇话题体裁词数阅读理解A画家亨利雷伯恩爵士展览 应用文202+85阅读理解BDorothy Wickenden的书籍书评321+122阅读理解C“空中之眼”的技术应用于无人机说明文320+142阅读理解D征收的糖税来解决青少年儿童健康问题说明文325+127阅读七选五五种维
2、系异地友谊的方法应用文247+76完形填空孩子们捉迷藏时坚持相互承认和尊重说明文276+184语法填空中国商会博物馆所庆祝第一个国际茶日说明文242短文改错骑自行车的好处议论文97书面表达Learning English Beyond the Classroom应用文100(左右)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读
3、下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。1. What does the man want to do? A. Have breakfast. B. Take a walk. C. Call his office. 2. What was George doing last night? A. Having a meeting. B. Flying home. C. Working on a project. 3. Why does the man suggest going to the
4、park? A. Its big. B. Its quiet. C. Its new. 4. How does the woman sound? A. Annoyed. B. Pleased. C. Puzzled. 5. Where is the mans table? A. Near the door. B. By the window. C. In the corner. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小
5、题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers going to do tonight? A. Eat out. B. Go shopping. C. Do sports. 7. What is the probable relationship between the speakers? A. Boss and secretary. B. Hostess and guest. C. Husband and wife. 听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does the woman think July
6、is the best time to move? A. Their business is slow. B. The weather is favorable. C. Its easy to hire people. 9. How will they handle the moving? A. Finish it all at once. B. Have the sales section go first. C. Do one department at a time. 听第8段材料,回答第10至12题。10. What did Peter learn from his grandfath
7、er? A. How to appreciate art works. B. How to deal with artists. C. How to run a museum. 11. What did Peter do in Chicago? A. He studied at a college. B. He served in the army. C. He worked in a gallery. 12. Whose works did Peter like best? A. Rembrandts. B. Botticellis. C. Rubens. 听第9段材料,回答第13至16题。
8、13. Where does the conversation take place? A. At a library. B. In a law firm. C. On a train. 14. By what time did John plan to finish his term paper? A. March. B. August. C. October. 15. Why did John quit his part-time job? A. He had to catch up with his study. B. He was offered a better one. C. He
9、 got tired of it. 16. What is Susans attitude to Johns problem? A. Carefree. B. Understanding. C. Forgiving. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What did the speaker do before the year 2012? A. A fitness coach. B. A chess player. C. A marathon runner. 18. Why was the 2016 Olympics important for the speaker? A. He
10、 was motivated by Bolt. B. He broke a world record. C. He won fifth place. 19. Which is the hardest for the speaker? A. Getting over an injury. B. Doing strength training. C. Representing Botswana. 20. What is the speaker mainly talking about? A. His plan to go for the gold.B. His experience on the
11、track.C. His love for his home country. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)AHenry Raeburn(1756-1823)The ExhibitionThis exhibition of some sixty masterpieces celebrating the life and work of Scotlands best loved painter, Sir Henry Raeburn, comes to London. Selected from collections throughout the world, it is the f
12、irst major exhibition of his work to be held in over forty years. Lecture SeriesScottish National Portrait(肖像画)Gallery presents a series of lectures for the general public. They are held in the Lecture Room. Admission to lectures is free. An Introduction to RaeburnSunday 26 Oct., 15.00DUNCAN THOMSON
13、Raeburns English ContemporariesThursday 30 Oct., 13.10JUDY EGERTONCharacters and Characterisation in Raeburns PortraitsThursday 6 Nov., 13.10NICHOLAS PHILLIPSONRaeburn and Artists Training in the 18th CenturyThursday 13 Nov., 13.10MARTIN POSTLEExhibition TimesMonday-Saturday 10.0017.45 Sunday 12.001
14、7.45Last admission to the exhibition: 17.15. There is no re-admission. Closed: 2426 December and 1 January. Admission4. Children under 12 years accompanied by an adult are admitted free. Schools and CollegesA special low entrance charge of f2 per person is available to all in full-time education, up
15、 to and including those at first degree level, in organised groups with teachers. 21. What is the right time for attending Raeburns English Contemporaries? A. Sun. 26 Oct. B. Thurs. 30 Oct. C. Thurs. 6 Nov. D. Thurs.13 Nov. 22. How much would a couple with two children under 12 pay for admission? A.
16、 4. B. 8. C. 12. D. 16. 23. How can full-time students get group discounts? A. They should go on Sunday mornings. B. They should come from art schools. C. They must be led by teachers. D. They must have ID cards with them. 语篇解读关键词 Scottish National Portrait Gallery,Sir Henry Raeburn主旨概要主要介绍了为纪念苏格兰最受
17、欢迎的画家亨利雷伯恩爵士进行的展览的相关情况。百科知识雷伯恩 (1756-1823年) 亨利雷伯恩,年幼父母双亡,沦为孤儿,早年跟一金饰匠学艺,开始画细密画,后转师于爱丁堡画家大卫马丁。28岁时在伦敦认识雷诺兹,受其艺术深刻影响。次年赴意大利考察学习两年,这时已形成自己的艺术个性,31岁重回爱丁堡建立自己的画室,接受肖像订件,到59岁才成为皇家美术学院院士,66岁被英王乔治四世授予爵士称号,聘为苏格兰御用画家。语言知识重难点词Masterpieces代表作,available可得,重难点词块 a series of lectures一系列讲座,the general public公众,acco
18、mpanied by陪同长难句A special low entrance charge of f2 per person is available to all in full-time education, up to and including those at first degree level, in organised groups with teachers. 所有全日制学生,包括学士学位以下的学生,都可以以有组织的教师团体的形式,享受每人2英镑的特别低入学费。【答案】21. B 22. B 23. C【解析】【21题详解】细节理解题。根据表格右上角Raeburns Engli
19、sh Contemporaries部分“Thursday 30 Oct. (10月30日星期四)”可知,在10月30日星期四可以去参加Raeburns English Contemporaries。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据Admission部分“4. Children under 12 years accompanied by an adult are admitted free.(4英镑。12岁以下儿童在一位成人陪同下免费入场。)”可知,一对夫妇应付4+4=8英镑,两个12岁以下的儿童在成人陪同下免费,即入场费为8英镑。故选B项。【23题详解】细节理解题。根据最后一段“A s
20、pecial low entrance charge of 2 per person is available to all in full-time education, up to and including those at first degree level, in organised groups with teachers.(所有全日制教育的学生,高至并包括那些学士学位水平的学生,在有教师的组织团体中,均可享受每人2英镑的特别低入场费。)”可知,全日制学生在有教师的组织团体中,可以获得折扣,即他们必须由教师带领。故选C项。BIn 1916, two girls of wealth
21、y families, best friends from Auburn, N. Y.Dorothy Woodruff and Rosamond Underwoodtraveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. The girls had gone to Smith College. They wore expensive clothes. So for them to move to Elkhead, Colo. to instruct the children whose
22、 shoes were held together with string was a surprise. Their stay in Elkhead is the subject of Nothing Daunted: The Unexpected Education of Two Society Girls in the West by Dorothy Wickenden, who is a magazine editor and Dorothy Woodruffs granddaughter. Why did they go then? Well, they wanted to do s
23、omething useful. Soon, however, they realized what they had undertaken. They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning. Some mornings, Rosamond and Dorothy would arrive at the sch
24、oolhouse to find the children weeping from the cold. In spring, the snow was replaced by mud over ice. In Wickendens book, she expanded on the history of the West and also on feminism, which of course influenced the girls decision to go to Elkhead. A hair-raising section concerns the building of the
25、 railroads, which entailed(牵涉)drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms. The book ends with Rosamond and Dorothys return to Auburn. Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism(坚忍)of the people move her to some beautiful writing. Here is a picture of
26、Dorothy Woodruff, on her horse, looking down from a hill top: When the sun slipped behind the mountains, it shed a rosy glow all around them. Then a full moon rose. The snow was marked only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, which turned white in the winter.24. Why did Doroth
27、y and Rosamond go to the Rocky Mountains? A. To teach in a school. B. To study American history. C. To write a book. D. To do sightseeing. 25. What can we learn about the girls from paragraph 3? A. They enjoyed much respect. B. They had a room with a bathtub. C. They lived with the local kids. D. Th
28、ey suffered severe hardships. 26. Which part of Wickendens writing is hair-raising? A. The extreme climate of Auburn. B. The living conditions in Elkhead. C. The railroad building in the Rockies. D. The natural beauty of the West. 27. What is the text? A. A news report. B. A book review. C. A childr
29、ens story. D. A diary entry. 语篇解读关键词Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood, Nothing Daunted: The Unexpected Education of Two Society Girls in the West by主旨概要本文简要介绍了Dorothy Wickenden的书籍并对其进行了评价。百科知识语言知识重难点词Undertake承担,从事;entailed牵涉;stoicism坚忍重难点词块Rocky Mountains落基山脉;The sweep of 连绵一片; a blanket of一大
30、批,一大片长难句Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism(坚忍)of the people move her to some beautiful writing.Wickenden 很会讲故事。大地的辽阔和人民的坚忍不拔使她写出了一些优美的文字。When the sun slipped behind the mountains, it shed a rosy glow all around them. Then a full moon rose. The snow was marke
31、d only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, which turned white in the winter.“当太阳落到山后,它散发出玫瑰色的光芒。然后一轮满月升起。雪上只有一些小动物: 狐狸、土狼、老鼠和各种各样的野兔,它们在冬天变成了白色。”【答案】24. A 25. D 26. C 27. B【解析】【24题详解】细节理解题。根据第一段“In 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N.Y.-Dorothy Woo
32、druff and Rosamond Underwood -traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. (1916年,来自纽约奥本市的两个富裕家庭的女孩Dorothy Woodruff和Rosamond Underwood来到落基山脉的一个定居点,在一间只有一个房间的学校教书。)”可知,Dorothy和Rosamond去落基山脉是为了去学校里教书。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“They moved in with a local family, the
33、Harrisons, and like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning.(他们和一个当地家庭,哈里森一家一起搬进去,和他们一样,几乎没有隐私,很少洗澡,早上醒来时被子上覆盖着一层雪。)”以及“In spring, the snow was replaced by mud over ice.(在春天,雪被泥替代覆盖在冰上。)”可知,女孩们的生活条件非常艰苦,她们饱受磨难。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据倒数
34、第二段“A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms.(令人毛骨悚然的一段与铁路建设有关,这涉及到在令人眩目的暴风雪中钻穿落基山脉。)”可知,Wickenden的作品中涉及落基山脉的铁路建设这一部分是令人毛骨悚然的。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The book ends with Rosamond and Dorothys return to A
35、uburn.(这本书以Rosamond和Dorothy回到奥本结束。)”以及最后一段“Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism of the people move her to some beautiful writing.( Wickenden是个很好的讲故事的人。大地的辽阔和人们的坚忍使她创作出了一些美丽的作品。)”可知,本文简要介绍了Wickenden的书籍内容,并对其进行了评价,所以文本是一篇书评。故选B项。CCan a small group of drones(无人机)
36、guarantee the safety and reliability of railways and, at the same time, help railway operators save billions of euros each year? That is the very likely future of applying todays eyes in the sky technology to making sure that the millions of kilometres of rail tracks and infrastructure(基础设施)worldwid
37、e are safe for trains on a 24/7 basis. Drones are already being used to examine high-tension electrical lines. They could do precisely the same thing to inspect railway lines and other vital aspects of rail infrastructure such as the correct position of railway tracks and switching points. The more
38、regularly they can be inspected, the more railway safety, reliability and on-time performance will be improved. Costs would be cut and operations would be more efficient(高效)across the board. That includes huge savings in maintenance costs and better protection of railway personnel safety. It is calc
39、ulated that European railways alone spend approximately 20 billion euros a year on maintenance, including sending maintenance staff, often at night, to inspect and repair the rail infrastructure. That can be dangerous work that could be avoided with drones assisting the crews efforts. By using the l
40、atest technologies, drones could also start providing higher-value services for railways, detecting faults in the rail or switches, before they can cause any safety problems. To perform these tasks, drones for rail dont need to be flying overhead. Engineers are now working on a new concept: the rail
41、 drones of the future. They will be moving on the track ahead of the train, and programmed to run autonomously. Very small drones with advanced sensors and AI and travelling ahead of the train could guide it like a co-pilot. With their ability to see ahead, they could signal any problem, so that fas
42、t-moving trains would be able to react in time. 28. What makes the application of drones to rail lines possible? A. The use of drones in checking on power lines. B. Drones ability to work at high altitudes. C. The reduction of cost in designing drones. D. Drones reliable performance in remote areas.
43、 29. What does maintenance underlined in paragraph 3 refer to? A. Personnel safety. B. Assistance from drones. C. Inspection and repair. D. Construction of infrastructure. 30. What function is expected of the rail drones? A. To provide early warning. B. To make trains run automatically. C. To earn p
44、rofits for the crews. D. To accelerate transportation. 31. Which is the most suitable title for the text? A. What Faults Can Be Detected with DronesB. How Production of Drones Can Be ExpandedC. What Difficulty Drone Development Will FaceD. How Drones Will Change the Future of Railways语篇解读关键词Drones,t
45、he safety and reliability of railways主旨概要应用今天的“空中之眼”的技术,无人机能在保证铁路安全可靠的同时又能帮助铁路运营商每年节省数十亿欧元。百科知识无人机自动机场按照公路路网沿线有序部署,依照平台预设的任务计划,无人机自主起飞,遵循云管控平台规划的巡检航线,开展巡检任务,任务完成后自动降落回收,全流程可无需人工干预。得益于图像分割与识别技术,无人机可对路面进行精准定位,采集的图像实时传输至云端AI识别系统,自主识别道路落石、路面损坏、山体滑坡等异常事件,输出公路安全风险评估报告。语言知识重难点词drones无人机;infrastructure基础设施;
46、重难点词块That is the very likely . 很有可能.;high-tension electrical lines高压电线;on a 24/7 basis每周7天、每天24小时运行长难句By using the latest technologies, drones could also start providing higher-value services for railways, detecting faults in the rail or switches, before they can cause any safety problems. 通过使用最新的技术
47、,无人机还可以开始为铁路提供更高价值的服务,检测铁路或道岔的故障,以免引起任何安全问题【答案】28. A 29. C 30. B 31. D【解析】【28题详解】细节理解题。根据文章第二段“Drones are already being used to examine high-tension electrical lines. They could do precisely the same thing to inspect railway lines and other vital aspects of rail infrastructure such as the correct po
48、sition of railway tracks and switching points.(无人机已经被用于检查高压电线。他们完全可以做同样的事情来检查铁路线路和铁路基础设施的其他重要方面,如铁路轨道和换乘点的正确位置)”可知使用无人机检查电力线路使无人机应用于铁路线路成为可能。故选A。【29题详解】词义猜测题。根据后文“It is calculated that European railways alone spend approximately 20 billion euros a year on maintenance, including sending maintenance s
49、taff, often at night, to inspect and repair the rail infrastructure. (据统计,仅欧洲铁路公司每年在铁路维护上的花费就约为200亿欧元,其中包括经常在夜间派遣维修人员检查和维修铁路基础设施)”可知花在maintenance上的费用是用于“inspect and repair the rail infrastructure (检查和维修铁路基础设施”,由此可知“That includes huge savings in maintenance costs and better protection of railway pers
50、onnel safety”是指大幅节省检修成本和更好地保护铁路人员安全,划线词和 C项:Inspection and repair(检修)含义相近。故选C。【30题详解】推理判断题。根据文章最后一段 “Engineers are now working on a new concept: the rail drones of the future. They will be moving on the track ahead of the train, and programmed to run autonomously(工程师们现在正在研究一个新概念:未来的铁路无人机。它们将在列车前方的轨道
51、上运行,并被设定为自动运行)”可知铁路无人机有望让火车自动运行。故选B。【31题详解】主旨大意题。根据文章主题段第一段“Can a small group of drones(无人机)guarantee the safety and reliability of railways and, at the same time, help railway operators save billions of euros each year? That is the very likely future of applying todays “eyes in the sky” technology
52、to making sure that the millions of kilometers of rail tracks and infrastructure(基础设施)worldwide are safe for trains on a24/7 basis.(一小群无人机能否在保证铁路安全可靠的同时,帮助铁路运营商每年节省数十亿欧元?这很可能是应用今天的“空中之眼”技术的未来,以确保全球数百万公里的铁路轨道和基础设施全天候安全运行。)”以及后文第二段讲到了使用无人机检查电力线路使无人机应用于铁路线路成为可能;第三段讲到了使用无人机大幅节省维护成本和更好地保护铁路人员安全;第四段讲到了通过使
53、用最新的技术,无人机还可以开始为铁路提供更高的价值,可知文章主要讲述了无人机将如何改变铁路的未来,所以D项“无人机将如何改变铁路的未来。”符合文章中心思想,适合作为本文的最佳标题。故选D。DThe Governments sugar tax on soft drinks has brought in half as much money as Ministers first predicted it would generate, the first official data on the policy has shown. First announced in April, 2016, t
54、he tax which applies to soft drinks containing more than 5g of sugar per 100ml, was introduced to help reduce childhood obesity(肥胖). It is believed that todays children and teenagers are consuming three times the recommended level of sugar, putting them at a higher risk of the disease. Initially the
55、 sugar tax was expected to make 520m a year for the Treasury. However, data of the first six months showed it would make less than half this amount. At present it is expected to generate 240m for the year ending in April 2019, which will go to school sports. It comes after more than half of soft dri
56、nks sold in shops have had their sugar levels cut by manufacturers(制造商)so they can avoid paying the tax. Drinks now contain 45 million fewer kilos of sugar as a result of manufacturers efforts to avoid the charge, according to Treasury figures. Since April drinks companies have been forced to pay be
57、tween 18p and 24p for every litre of sugary drink they produce or import, depending on the sugar content. However, some high sugar brands, like Classic Coca Cola, have accepted the sugar tax and are refusing to change for fear of upsetting consumers. Fruit juices, milk-based drinks and most alcoholi
58、c drinks are free of the tax, as are small companies manufacturing fewer than 1m litres per year. Todays figures, according to one government official, show the positive influence the sugar tax is having by raising millions of pounds for sports facilities(设施)and healthier eating in schools. Helping
59、the next generation to have a healthy and active childhood is of great importance, and the industry is playing its part. 32. Why was the sugar tax introduced? A. To collect money for schools. B. To improve the quality of drinks. C. To protect childrens health. D. To encourage research in education.
60、33. How did some drinks companies respond to the sugar tax? A. They turned to overseas markets. B. They raised the prices of their products. C. They cut down on their production. D. They reduced their products sugar content. 34. From which of the following is the sugar tax collected? A. Most alcohol
61、ic drinks. B. Milk-based drinks. C. Fruit juices. D. Classic Coke. 35. What can be inferred about the adoption of the sugar tax policy? A. It is a short-sighted decision. B. It is a success story. C. It benefits manufacturers. D. It upsets customers. 语篇解读关键词sugar tax,soft drinks,childhood obesity主旨概
62、要文章主要介绍了英国政府对软饮料征收的糖税来解决儿童以及青少年的健康问题,同时该收入用于学校体育。百科知识软饮料(softdrink):酒精含量低于0.5%(质量比)的天然的或人工配制的饮料。又称清凉饮料、无醇饮料。所含酒精限指溶解香精、香料、色素等用的乙醇溶剂或乳酸饮料生产过程的副产物。语言知识重难点词obesity肥胖;manufacturers制造商;alcoholic含酒精的重难点词块sugar tax糖税;soft drinks软饮料;childhood obesity儿童肥胖; at a higher risk of the disease 高发病率;sports faciliti
63、es运动设施长难句 It is believed that todays children and teenagers are consuming three times the recommended level of sugar, putting them at a higher risk of the disease. 现在的儿童和青少年摄入的糖分是建议摄入量的三倍,使他们患病的风险更高。【答案】32. C 33. D 34. D 35. B【解析】【32题详解】细节理解题。根据文章第二段中的“First announced in April, 2016, the tax which a
64、pplies to soft drinks containing more than 5g of sugar per 100ml, was introduced to help reduce childhood obesity .(该税于2016年4月首次宣布,适用于每100毫升含糖超过5g的软饮料,旨在帮助减少儿童肥胖。)”可知,征收糖税的目的是帮助儿童减少肥胖。故选C项。【33题详解】细节理解题。根据第四段中的“It comes after more than half of soft drinks sold in shops have had their sugar levels cut
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
