30 情满人间 -2023年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 30 情满人间 -2023年中考英语时事热点话题题型专练 满人 2023 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、30 情满人间2023年中考英语时事热点话题题型专练一、完形填空A篇I grew up in a house where my mother did not trust my sisters and me to manage our own appearance. As a result, there were _1_, and fashion was largely ignored (忽视).However, two years ago, I was home for a visit when my mom, in her early 70s, called me into her bedr
2、oom. “I dont know what to wear”, she _2_ “You girls always look so good.” I looked at her, wondering if Id misunderstood. “What do you mean?” I asked her, “You know what to wear.”“No, I dont.” She answered. “Can you pick something for me?” She repeated the question again. I was so _3_ and couldnt be
3、lieve my ears.This was the same woman who had told my younger sister she wasnt allowed to wear a pair of ripped (有破洞的) jeans; the same woman who, in high school, called me while I was out at a party to ask if my hair was up. “Dont do that, because you look _4_ with your hair down.” she told me, befo
4、re I could _5_.Suddenly, I realized that my motheralways so strongnot only wanted my opinion _6_ needed it.I pulled a pair of blue jeans from the closet. “This _7_ your black shoes perfectly,” I told her. She did. My mother certainly doesnt need anyone to take care of her. In fact, she still looks a
5、fter my grandmother who lives with her. But with that _8_, my mother and I started the role exchange reversal (转变) that happens with all parents and all children, from caregiver to receiver.Now, if Im visiting or were together, its _9_ for her to wear anything without asking me for advice first. Im
6、still always a bit surprised by the admission (承认) of her uncertainty. But every so often, it seems like she asks me just to be able to disagree with my answer and pick out something on her own instead. And _10_ she does, I just tell her what I think of the way she looks. Sometimes its “great”. And
7、sometimes its “awful”.1ApraisesBideasCplansDrules2ArepliedBcomplainedCagreedDadvised3AsurprisedBangryCpleasedDafraid4AworseBharderCslimmerDbetter5AstopBsmileCanswerDleave6AsoBbutCandDor7AfitsBbalancesCmatchesDsuits8AsayingBcallCorderDquestion9ArareBpossibleClikelyDoften10AbeforeBwhenCunlessDsince【短文
8、大意】本文介绍曾经不相信作者和姐妹们能自己打理好外表的母亲,如今开始就穿着征询作者的意见,这让作者很惊讶,也意识到和母亲的角色发生了转换,母亲从看护人变成了受看护的人。【答案解析】1句意:结果,有了规则,时尚在很大程度上被忽视了。praises派对;ideas想法;plans计划;rules规则。根据“I grew up in a house where my mother did not trust my sisters and me to manage our own appearance.”可知,作者和姐妹们穿什么由妈妈决定,所以是有规则。故选D。2句意:“我不知道该穿什么,”她抱怨道,
9、“你们女孩子总是这么漂亮。”replied回复;complained抱怨;agreed同意;advised建议。根据“I dont know what to wear”可知,母亲在抱怨不知道穿什么,故选B。3句意:我很惊讶,不敢相信自己的耳朵。surprised惊讶的;angry生气的;pleased高兴的;afraid害怕的。根据“couldnt believe my ears”可知,作者很惊讶,故选A。4句意:不要这样做,因为你披着头发看起来更好看。worse更坏的;harder更难的;slimmer更瘦的;better更好的。根据“Dont do that, because you lo
10、ok.with your hair down.”可知,披着头发看起来更好看。故选D。5句意:我还没来得及回答,她就告诉我。stop停止;smile微笑;answer回答;leave离开。根据“called me while I was out at a party to ask if my hair was up”可知,打电话来问作者,所以作者要回答,故选C。6句意:突然间,我意识到一向强势的母亲不仅想要我的意见,而且需要我的意见。so因此;but但是;and和;or或者。根据“not only wanted my opinion.needed it.”可知此处是not only.but al
11、so.“不仅而且”。故选B。7句意:“这和你的黑鞋很配,”我告诉她。fits适合;balances平衡;matches相配;suits适合。根据“This.your black shoes perfectly”可知,强调搭配,故选C。8句意:但带着这个问题,我和母亲开始了所有父母和孩子都会发生的角色互换,从照顾者到接受者。saying谚语;call称呼;order命令;question问题。根据“My mother certainly doesnt need anyone to take care of her. In fact, she still looks after my grandm
12、other who lives with her.”可知,母亲当然不需要任何人来照顾她。事实上,她还在照顾和她住在一起的祖母。所以带着这个问题,跟母亲进行了角色的转换。故选D。9句意:现在,如果我去拜访她,或者我们在一起,她很少不征求我的意见就穿任何衣服。rare稀有的;possible可能的;likely可能的;often经常。根据“if Im visiting or were together, its.for her to wear anything without asking me for advice first.”可知,她很少不征求我的意见就穿任何衣服,故选A。10句意:当她这么
13、做的时候,我就告诉她我觉得她看起来怎么样。before在之前;when当时;unless除非;since自从。根据“And.she does, I just tell her what I think of the way she looks.”可知,当她这么做的时候,我就告诉她我觉得她看起来怎么样,用when引导时间状语从句。故选B。B篇Everybody knows that Alice is always ready to help others. She enjoys bringing _11_ to those around her.One day, her friends deci
14、ded to show her how thankful they were for her friendship. They met _12_ to think of a lovely surprise for Alice. Ann wanted to make a big cake. Susan wanted to organize a sports day, and Jay wanted to take her out on a special day. Everyone had a _13_ idea! They all started talking at the same time
15、, getting louder and louder.“Hold on a minute!” said Jay, “Lets stop _14_, think about this calmly and try to agree on something.” Susan came up with the idea of holding a party. The girls looked at each other and nodded. They liked the idea of a party.On the day of the surprise, all the friends met
16、 in the school hall. Ann made up an excuse to get Alice to the hall. Susan had turned off the lights and everyone was as _15_ as a mouse. _16_, the lights came on. “Surprise!” they all shouted. Alice looked very surprised. “I cant believe it!” she cried. “But its not my birthday today.”“We know its
17、not your birthday today. This party is to show _17_ we all love you and how happy we are to be your friends.” said Jay. Just at that moment. Alice noticed a big, home-made banner (条幅) at the other end of the hall. It _18_, “ALICE, THE BEST FRIEND IN THE WORLD”Alice was so happy and _19_! Just at tha
18、t moment, she realized the fact that helping others is helping _20_.根据短文内容选择最佳答案。11AhappinessBworriesCsadness12Ain publicBin totalCin secret13AcrazyBnewCdifferent14Ato argueBargueingCarguing15AfastBshyCquiet16ASuddenlyBRecentlyCLuckily17Ahow soonBhow muchChow many18AwroteBsaidCreads19AuneasyBmovedCw
19、orried20AherBherselfCthemselves【短文大意】本文为一篇记叙文。文章主要讲述了爱丽丝总是乐于助人,因此小伙伴们为她举办了惊喜派对,以此对她表示感谢。【答案解析】11句意:她喜欢给周围的人带来快乐。happiness快乐;worries担心,焦虑;sadness伤心。根据“Everybody knows that Alice is always ready to help others”和“One day, her friends decided to show her how thankful they were for her friendship”可知,爱丽丝是
20、喜欢给大家带来快乐。故选A。12句意:他们秘密会面,想给爱丽丝一个令人愉快的惊喜。in public公开;in total总计;in secret秘密的。根据“think of a lovely surprise for Alice”可知,他们应该是秘密会面。故选C。13句意:每个人都有不同的想法。crazy疯狂的;new新的;different不同的。根据“Ann wanted to make a big cake.and Jay wanted to take her out on a special day”可知,每个人的想法都不同。故选C。14句意:让我们停止争论,冷静地考虑这件事,试着
21、达成一致意见。to argue争论,动词不定式;argueing错误表达;arguing争论,动名词或现在分词。根据“stop”和“think about this calmly and try to agree on something”可知,是停止争论,“停止做某事”stop doing sth.。故选C。15句意:苏珊把灯关了,大家安静得像只老鼠。fast快速的;shy害羞的;quiet安静的。根据“as a mouse”可知,大家是安静得像只老鼠。故选C。16句意:突然,灯亮了。Suddenly突然地;Recently近来,最近;Luckily幸运地。根据“Susan had turn
22、ed off the lights and everyone was as.as a mouse”和“the lights came on”可知,这里形成鲜明的对比,故应是突然,灯亮了。故选A。17句意:这个聚会是为了表达我们是多么爱你,以及我们是多么高兴能成为你的朋友。how soon多快速,多久;how much多么多,许多;how many许多。根据“we all love you and how happy we are to be your friends”可知,此处表示多么爱你,表程度,应用how much。故选B。18句意:它写着,“爱丽丝,世界上最好的朋友。”wrote写;sa
23、id写着,印着;reads写着,印着,表示“读数”。根据“ALICE, THE BEST FRIEND IN THE WORLD”可知,这是横幅上写的具体的话,应用said。故选B。19句意:爱丽丝非常高兴和感动。uneasy不安的,担忧的;moved感动的;worried焦虑的,担心的。结合语境和“Alice was so happy and”可知,爱丽丝开心且感动。故选B。20句意:就在那一刻,她意识到帮助别人就是帮助她自己。her她;herself她自己;themselves她们自己。根据“she realized”可知,帮助别人就是帮助她自己。故选B。C篇Getting along w
24、ell with your neighbors can make your community a happier and funnier place to live in. The _21_ of being a good neighbor is having clear communication. Why not try the followings?Introduce yourself. When a new neighbor moves in, give them a bit of time to move in and then come over to say “_22_”. Y
25、ou might even offer them a welcoming gift when they are outside. A welcoming gift can be anything _23_ is from a friendly card to a basket full of local foods. When you first meet your neighbor, you might say, “Hi! Im Fred. I live two doors down from you and welcome you to the neighborhood.”Help you
26、r neighbors if possible. _24_ , if you see your neighbor carrying a big bag, offer to help him or her. They will feel very nice _25_ your kind help. When you are helpful to your neighbors, dont feel shy.Keep your space _26_ . If you share a yard, try your best to keep yours as nice as possible. Move
27、 your things away like bikes. _27_ any rubbish that you see. _28_ likes a neighbor who makes everything in a mess. Please keep tidy. Your effort will make your neighbors feel good.You may develop good friendship if you behave well towards your neighbors. Remember: everyone likes to live in a clean,
28、friendly and caring _29_ .In fact, nothing is impossible if you put your heart into it. _30_ you follow my advice, youll make it.根据短文内容选择最佳答案:21AnoteBsecretCspeed22AHelloBGood nightCGood bye23AwhoBwhichCthat24AFor exampleBIn factCAfter all25AwithoutBbecause ofCas a result26AcleanBdirtyCnormal27APut
29、offBPick upCPut down28ASomeoneBNo oneCAnyone29AenvironmentBbackgroundCunderground30AAs well asBAs far asCAs long as【短文大意】本文介绍了几点与邻居友好相处的建议。【答案解析】21句意:成为好邻居的秘诀在于有清晰的沟通。note便条;secret秘诀;speed速度。根据“The . of being a good neighbor is having clear communication.”可知,有清晰的沟通是成为一个好邻居的诀窍所在。故选B。22句意:当新邻居搬进来的时候,给
30、他们一点时间,然后过去说“你好”。Hello你好;Good night晚上好;Good bye再见。根据“When a new neighbor moves in”可知,新邻居搬进来,要对对方说“你好”。故选A。23句意:欢迎礼物可以是任何东西,从一张友好的卡片到装满当地食物的篮子。who谁;which哪一个;that无实义。分析句子可知,该句为定语从句,先行词“anything”为不定代词,故关系词应用that。故选C。24句意:例如,如果你看到你的邻居提着一个大袋子,主动帮助他或她。For example例如;In fact事实上;After all毕竟。根据“Help your neig
31、hbors if possible.”和“ if you see your neighbor carrying a big bag, offer to help him or her.”可知,后一句是对前一句的举例说明,故应用for example。故选A。25句意:他们会因为你的好心帮助而感觉很好。without没有;because of因为;as a result结果。根据“They will feel very nice . your kind help.”可知,因为你的好心帮忙,他们会感觉非常好。故选B。26句意:保持你的空间干净。clean干净的;dirty肮脏的;normal正常的
32、。根据下文“Please keep tidy.”可知,要保持空间干净。故选A。27句意:把你看到的垃圾捡起来。Put off推迟;Pick up捡起;Put down放下。根据“any rubbish that you see”可知,是捡起垃圾。故选B。28句意:没有人喜欢一个把一切都搞得一团糟的邻居。Someone某人;No one没有人;Anyone任何人。根据“. likes a neighbor who makes everything in a mess.”可知,没有人喜欢把一切搞得一团糟的邻居。故选B。29句意:记住:每个人都喜欢生活在一个干净、友好和关爱他人的环境中。enviro
33、nment环境;background背景;underground地铁。根据“everyone likes to live in a clean, friendly and caring .”和上文可知,每个人都喜欢生活在一个干净、友好的以及有爱的环境中。故选A。30句意:只要你听从我的建议,你就会做到。As well as和一样;As far as就而言;As long as只要。根据“. you follow my advice, youll make it.”可知,只要你遵从建议,你就能和邻居相处友好,生活在一个幸福且有趣的社区。故选C。D篇During my schooldays, I
34、have met many teachers. The one that I like best would be Ms. Davis.Ms. Davis was my 6th grade teacher. I can remember all the stories she _31_ the class. And I _32_ remember one story that changed me a lot. For weeks, I had always a(n) _33_ look on my face. She told a story about a friend of hers.
35、Her friend _34_ kept a scowl(不悦)on her face. She would smile only when she was singing. _35_, she was very beautiful when she smiled. When Ms Davis told the story, she was looking directly at me. _36_ then, I have been careful about my expression.I also remember a trip. The bus didnt have enough _37
36、_ for all the children, so Ms. Davis chose me to ride with her. While in the car, we talked about my family. I liked to talk about _38_ life with her because she always gave me some good advice.I felt that Ms. Davis _39_ me differently, because she cared about me, gave me rides and talked about my f
37、amily. _40_ looking back, she didnt do special things for me but for the whole class. She just made each one of us feel that we were her favorite. Thanks, Ms Davis.31AtaughtBrepliedCtoldDexplained32AespeciallyBhardlyCnearlyDmainly33AhappyBshyCangryDexcited34AalreadyBevenCneverDalso35AIn factBIn the
38、endCAt firstDAt once36AWithBSinceCForDFrom37AteachersBdriversCwindowsDseats38AmyBhisCherDtheir39AneededBremainedCtreatedDnoticed40AAndBOrCButDSo【短文大意】文章介绍了作者最喜欢的戴维斯老师,讲述了老师与作者相处的若干小故事。【答案解析】31句意:我可以记得她给我们班讲的故事。taught教授;replied回答;told告诉;explained解释。根据“all the stories”可知tell stories意为“讲故事”。因此应用动词taugh
39、t。故选C。32句意:我尤其记得让我改变很大的一个故事。especially尤其、特别;hardly几乎不;nearly几乎、差不多;mainly主要地。根据“one story that changed me a lot”可知这个故事很大地改变了我,我一定记得格外清楚,这里表示强调,especially意为“尤其, 特别”。故选A。33句意:连续几个星期一来,我一直都是面带怒容的。happy快乐的;shy害羞的;angry愤怒的;excited兴奋的。根据下文“Her friendkept a scowl(不悦)on her face.”和“When Ms Davis told the st
40、ory, she was looking directly at me.”可知,老师讲了一个面带怒容的朋友的故事,当她讲述这个故事时,她正直视着我。由此可知,几周来作者也总是面带怒容。故选C。34句意:她的朋友也总是面带怒容。already已经;even甚至;never从来没有;also也。根据下文“She would smile only when she was singing.”可知,这位朋友只在唱歌的时候有笑容,说明她也是面带怒容的。“也”用副词also来表示。故选D。35句意:事实上,她笑起来很美。In fact事实上;In the end最后;At first首先;At once立
41、即。根据“she was very beautiful when she smile”可知,当她微笑时她很美,这是事实。故选A。36句意:自那时起,我就很注意自己的表情。With和;Since自从;For为也;From从。根据句子中的“have been”可知句子采用现在完成时,因此应与连词since连用。since then意为“自那时起”。故选B。37句意:公共汽车没有足够的座位给所有的孩子坐,因此戴维斯老师选择我和她一起开车去。teachers教师;drivers司机;windows窗户;seats座位。根据“Ms. Davis chose me to ride with her”可知,
42、老师选择我和她一起坐车,可推断出,此处是公共汽车应该是没有足够的座位。故选D。38句意:我喜欢和她谈自己的生活,因为她总是给我提一些好的建议。my我的;his他的;her她的;their他们的。根据“because she always gave me some good advice”可知,她总是给我一些好建议,由此可知我很喜欢和老师谈自己的生活。主语为I,因此应用形容词 性物主代词my。故选A。39句意:我感觉到戴维斯老师对待我很不一样,因为她关心我,给我搭便车并且谈论我的家庭。needed需要;remained保持;treated对待;noticed注意到。根据“because she
43、cared about me, gave me rides and talked about my life”可知,老师关心我,给我搭便车并且谈论我的家庭,可推断出,作者我到老师对我不同。故选C。40句意:但回想一下,她没有为我做特别的事,而是为全班做。And和;Or或者;But但是;So所以。根据“she didnt do special things for me but for the whole class.”可知,我认为老师对我不一样,但是她也没有为我做特别的事,而是为全班做,此处与上文存在转折关系,应用连词but来连接。故选C。二、阅读单选A篇There are a lot of
44、holidays in a year. Which one do you like best? My favorite holiday is Mothers Day. Mothers Day comes on the second Sunday of May each year. On that day, I buy some flowers for my mother to thank her for her hard work for me. My mother is very happy and says, “How wonderful the flowers look! Thank y
45、ou!” I says I want to do all the housework(家务)for my beloved mother and she can take a rest(休息)for a day. After lunch I have another idea. I make a nice card on my computer and send it to her in an e-mail. Then I begin to make dinner. When mother comes home, she is glad to find a big meal on the tab
46、le. Then I ask her to check her email. She finds a beautiful card in her email-box. She is very happy.41Mothers Day often comes on _.AJanuary 1stBMay 1stCthe third Sunday of SeptemberDthe second Sunday of May42What does the writer do for her mother on Mothers Day?ABuying some flowers.BDoing some hou
47、sework.CMaking a nice card on the computer.DA, B and C43The meaning of underlined word “beloved” is _.A高兴的B心爱的C爱情的D操劳的44The best title of the passage is _.AThe gifts for Mothers DayBThanks a lot, motherCMy motherDI love my mother【短文大意】本文主要讲述了作者在母亲节那天帮母亲所做的事情以及送给母亲的礼物。【答案解析】41细节理解题。根据“Mothers Day com
48、es on the second Sunday of May each year.”可知母亲节在每年五月的第二个星期天。故选D。42细节理解题。根据“On that day, I buy some flowers for my mother to thank her for her hard work for me.”、“I says I want to do all the housework(家务)for my beloved mother”以及“After lunch I have another idea. I make a nice card on my computer and s
49、end it to her in an e-mail.”可知ABC都是作者为妈妈所做的事情,故选D。43词义猜测题。根据“I says I want to do all the housework(家务)for my beloved mother and she can take a rest(休息)for a day.”结合这一天是母亲节可知作者为心爱的母亲做所有的家务,故选B。44最佳标题题。根据全文可知,本文主要讲述了作者在母亲节那天帮母亲所做的事情以及送给母亲的礼物,故选A。B篇“A friend in need is a friend indeed.” Friends are imp
50、ortant to us. Friends help us get through hard times. Friends also influence us a lot. Lets enjoy two poems about friendship. To Wang LunI, Li Bai, sit aboard a ship about to go, When suddenly on shore your farewell songs your farewell. However deep the Lake of Peach Blossoms may be, It is not so de
51、ep, O Wang Lun!As your love for me.A Time to TalkBy Robert FrostWhen a friend calls to me from the road And slows his horse to a meaning walk, I dont stand still and look around On all the hills I havent hoed, And shout from where I am, what is it?No, not as there is a time to talk. I thrust my hoe
52、in the mellow ground (把锄头插入松土). Blade (刀片)-end up and five feet tall, And plod (吃力行进): I go up to the stone wall for a friendly visit. Both poems are famous in their cultures, but they tell different stories. Li Bai described the scene (场景) of his friend seeing him off. US poet Robert Frost wrote ab
53、out a friends visit when he was working. Li made a comparison. His poem shows the friendship between him and his friend is deeper than the deep water. Frosts poem, on the other hand, tells the readers that we should stop what we are doing to talk with our friends. It tells us that nothing should get
54、 in the way of spending time with friends. The language is simple but sincere.45What are friends in the passage?Friends are in need. Friends are important to us. Friends influence us a lot. Friends help us get through hard times.ABCD46What scene did Li Bai describe in the poem?AShips on the lake.BWa
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
