34 人口普查与人口问题 2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 34 人口普查与人口问题 2022年中考英语时事热点话题题型专练 人口普查 人口 问题 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、34 人口普查与人口问题2022年中考英语时事热点话题题型专练背景事件人口普查2021公布结果2021年5月11日上午10时,国新办举行新闻发布会,介绍第七次全国人口普查主要数据结果并答记者问。国家统计局局长宁吉喆在会上通报,全国人口共141178万人,与2010年相比增长5.38%;年平均增长率为0.53%,比2000年到2010年的年平均增长率0.57%下降0.04个百分点。数据表明,我国人口10年来继续保持低速增长态势。全国人口中,全国男性人口为723339956人,占51.24%;全国女性人口为688438768人,占48.76%。总人口性别比为105.07。算下来,中国男性比女性整整
2、多了34901188人。总人口性别比(以女性为100,男性对女性的比例)为105.07,与2010年基本持平,略有降低,出生人口性别比为111.3,较2010年下降6.8。我国人口的性别结构持续改善。人口普查数据的意义1、养老政策的未来走向。人口的老龄化趋势不会改变,那么变化成何等呢?能加剧到什么程度呢?我国人口的平均寿命已经接近78岁了,此次就是等数据来看了。数据中显示出的各个年龄段的老年人的总比,以及各个岁数老人的总数量,以及发布情况会显得尤为重要。假如我国的老龄化趋势越来越明显,新增劳动力不能有效供给补充,那么延迟退休的具体方案,可能就会呼之欲出了。同时老年人养老的个性化政策调整,地区养
3、老政策的差异化调整,也会慢慢制定出来。相信未来会针对性地针对不同地区的养老政策,要做精细化的不同推出,养老行业将进入到黄金时代。2、生育政策的未来走向。鼓励全面二胎肯定是个大方向,但是未来是否会落实一些扶持措施,让多生二胎者得到更好的鼓励,这就需要看此次的政策了。那么看到我们新生儿的比例,以及全国各个地区的差异,民族的生育差异,可能要制定一些针对性的精细化政策,让我国人口可以得到均衡的延续。那么随之而来的就是教育政策的不断调整,再摸清楚不同区域不同人口段的生育率以及适龄儿童的数量之后,那么本地小学、初中和高中的教育政策可以出台一些精细化的方案。更重要的是大学的全国名额录取方案,可以针对各个省市
4、进行均衡的分配。此次第7次人口普查数据将配合地区人口特点,未来做地域化的因地制宜的调整?教育资源相对要更加合理地散布在全国各个地区,进一步提升我们的教育质量以及公民教育水平。3、户口政策的未来走向。有可能在此次普查数据中,我国人口流动性会更快,而且区域逐渐越来越集中。人口还是不断积聚在东部以及三大经济带地区。那么针对还执行户口控制的特大城市和一线城市,年轻人仍然会被作为户口抢夺的重点,因为他们代表着新增的劳动人口,代表着强劲的消费力,代表着地区经济的保障未来。国家经济发展一盘棋,不可能人口全部集中在某些少数地区。那么猜想未来国家会不会根据此次数据显示,针对人口外流严重的城市,制定更多的经济扶持
5、措施,将更多的人口保留在本地,让经济得以均衡发展,否则不少地区的经济将长期陷于停滞乃至下降。但是大家也不用担心,我国人口的拐点肯定没有出现,专家估计要到2035年才有可能出现人口拐点。同样,根据人口数据结果,其实未来还有可能针对地区的行政规划,以及公务事业单位的编制和机构大小,进行一些更精细的调整。小地方应该有小机构,精简公务开支,将财政经费省出来,去扶持经济发展,去扶持民生和谐,这也是未来的人口普查数据的重大意义。一、阅读单选AFrom November 1st to December 10th in 2020, China started its seventh national popu
6、lation census (人口普查). 7 million census takers have asked each family about their name, gender (性别), age, education, employment (职业) and so on. This census is different from the ones in the past. For the first time, people can use smartphones and other digital tools to record their information.China
7、has a national population census every ten years. The first one was done in 1953. At that time, there were about 600 million people in China. But Chinas population has boomed. It was about 1.37 billion in 2010.The 2020s national population census include all residents (居民) of China. But Chinese citi
8、zens who had settled (定居) abroad and foreign citizens who were staying in China on either business or tourist visas (签证) were not counted.“The census is very important for every citizen,” said Ning Jizhe, director of the NBS. “It will help improve infrastructure(基础建设)and public services.” For exampl
9、e, if census results show that there are many children living in a particular area, the government will know that it should build more school there.1The 2020s national population census in China doesnt mention peoples _.AnameBtransportCeducationDage2The fifth national population census in China is d
10、one _.Ain 1953.Bin 1964.Cin 2000.Din 2010.3What does the underlined word “boomed” in paragraph 2 mean in Chinese?A下降B包括C测量D增长4_ were in the 2020s national population census.AChinese residents travelling abroadBPeople living in other countriesCForeigners staying in China on business visasDForeign tou
11、rists staying in China for holidays5The national population census is important because _.Apeople can use the digital tools to record the information.Bthe government will build more schools.Cit is helpful to improve infrastructure and public services.Dthe population in the cities of China grows fast
12、.【答案】1-5BCDAC【分析】本文介绍了中国第七次全国人口普查情况。时间是2020年11月1日至12月10日,有700万人口普查员参与调查,询问每个家庭的姓名、性别、年龄、教育、就业等等。人们第一次可以使用智能手机和其他数字工具记录信息。人口普查对每个公民都非常重要。这将有助于改善基础设施和公共服务。1细节理解题。根据第一段第二句“7 million census takers have asked each family about their name, gender (性别), age, education, employment (职业) and so on.”可知中国2020年的
13、人口普查包括姓名、性别、年龄、教育、职业等,没有交通,故选B。2推理判断题。根据第2段第1句“China has a national population census every ten years.”和第1段第1句“From November 1st to December 10th in 2020, China started its seventh national population census (人口普查).”可知2020是第7次人口普查,中国每十年进行一次人口普查,所以推断,第5次人口普查是在2000年,故选C。3词义猜测题。根据“At that time, there w
14、ere about 600 million people in ChinaIt was about 1.37 billion in 2010.”可知中国的人口从6亿增长到13.7亿。由此可推知,此句“But Chinas population has boomed.”句意为“但中国的人口已经激增。” “boomed”的意思为“激增,增长”,故选D。4细节理解题。根据第3段“The 2020s national population census include all residents (居民) of China. But Chinese citizens who had settled (
15、定居) abroad and foreign citizens who were staying in China on either business or tourist visas (签证) were not counted.”可知2020年的全国人口普查包括所有中国的居民。但是不包含已经定居外国的中国公民和 持商务或旅游签证在中国停留的外国公民。由此可知,选项A“中国居民出国旅游”包含在内,故选A。5细节理解题。根据第四段中“The census is very important for every citizen,” said Ning Jizhe, director of the
16、 NBS. “It will help improve infrastructure(基础建设)and public services.”可知,全国人口普查很重要,因为它有助于改善基础设施和公共服务。故选C。 BA very important world problem is the growing population on the earth. The population of the world today is more than 6, 500, 000,000. That is a great number and we know it quite well. The impor
17、tant thing is not how large the population of the world is now, but is the rate of the growth it is about 1.63 percent every year.Every second, four babies are born in the world. Another baby! Another baby! Another baby! Another baby! You can not speak quickly enough to keep up with the birth rate.
18、The population is growing larger and larger. In one day, people have to find food for over 350, 000 mouths.This great growing population will make a big problemthere have been over 7 billion people on the earth. So this is one of the biggest problems which you are going to see in your life.6One of t
19、he most important world problem today is _ according to the passage.Athe number of dead peopleBthe heavy trafficCthe growing populationDthe food shortage7The population of the world is increasing by _ every year.A350, 000Bone fifthC1.63 percentD20 percent8Whats the meaning of the word “rate” in the
20、passage in Chinese?A人口B速度C数量D大小9From the passage, we know there are about _ new babies to be born in a minute.Atwo hundred and fortyBthree hundred and fifty thousandCfourteen thousand, four hundredDforty-eight10Which of the following is NOT true?AThe population on earth is very large.BThe large popu
21、lation may be good for the worldCThe growing population will be a big problem in our life.DThe large population may cause lots of problem.【答案】6-10CCBAB【分析】本文阐述了一个非常重要的世界问题是地球上不断增长的人口,并通过列数字和举例子的方法说明了人口的大量增长将成为一个大问题也是生活中看到的最大问题之一。6细节理解题。根据文中“A very important world problem is the growing population on
22、 the earth.”以及“This great growing population will make a big problemthere have been over 7 billion people on the earth. So this is one of the biggest problems which you are going to see in your life.”可知,人口的巨大增长将成为一个大问题。故选C。7细节理解题。根据文中“but is the rate of the growth it is about 1.63 percent every year
23、”可知,.每年增长率约为1.36%,故选C。8词义猜测题。根据文中“Every second, four babies are born in the world. Another baby! Another baby! Another baby! Another baby! You can not speak quickly enough to keep up with the birth rate.”可知,说话的速度跟不上出生的速度,所以“rate”指的是“速度”,故选B。9细节理解题。根据文中“Every second, four babies are born in the world
24、.”可知,每秒钟,世界上就有4个婴儿出生,那么一分钟出生的婴儿有60*4=240个,故选A。10细节理解题。根据文中“This great growing population will make a big problemthere have been over 7 billion people on the earth. So this is one of the biggest problems which you are going to see in your life.”可知,人口的巨大增长将成为一个大问题。故选B。二、阅读还原7选5 China will carry out it
25、s seventh population census(人口普查) from November 1. Census workers will go to every home to check who lives here. 11China holds a census every 10 years. The first one was in 1963. 12 But in 2010, the number was 1.37 billion(十亿).Why does our country carry out a population census?13 China has the bigge
26、st population in the world, and it is still growing. The government(政府) could use the information from the census to help people live better lives. For example, if the population census shows that there are a lot of kids in your area, the government will know that they have to build more schools the
27、re.Second, from the population census, scientists can learn more about population growth(增长). In some years, the population grows faster than in others. 14 Scientists can use the information to look for reasons behind the growth.Third, the census will help to find the number of foreigners living in
28、China. It can also find out how many Chinese have moved to other countries.15 In the US, census workers first mail out a questionnaire(调查问卷) to every house. If they dont get it back, they call the house by phone. In Australia, people can fill in a questionnaire online.AEven in the same year, populat
29、ion growth is different in different places.BThey will ask each family questions about their names, ages, jobs and so on.CThere is no population census in England.DAt that time, there were only about 600 million people in China.E.Chinas population grows slower these years.F.First, the census will he
30、lp draw a big picture of the country.G.Most countries carry out a census, but the ways of doing it are different.【答案】11-15BDFAG【分析】本文是一篇说明文,介绍了我国即将到来的第七次人口普查以及其他国家进行人口普查的一些做法。11根据上文“Census workers will go to every home to check who lives here”可知,工作人员会上门去调查住在每户里的人,询问他们的一些详细个人情况。B选项They will ask each
31、family questions about their names, ages, jobs and so on“他们会问每个家庭关于他们的名字、年龄、工作等问题”符合语境,故选B。12根据下文“But in 2010, the number was 1.37 billion”可知,空格处与下文之间为转折关系,且内容应与人口数字有关。D选项At that time, there were only about 600 million people in China“那时,中国只有大约6亿人口”符合语境,故选D。13根据下文“Second Third ”可知,此处也应是标有序号first的句子。
32、F选项First, the census will help draw a big picture of the country“首先,人口普查将有助于勾勒出这个国家的大局”符合语境,故选F。14通读本段可知,本段的主要内容与人口增长有关,所以空格处应填句子也应与population growth有关。A选项Even in the same year, population growth is different in different places“即使在同一年,不同地区的人口增长也不尽相同”符合语境,故选A。15根据下文“In the US In Australia ”可知,本段说的是其
33、他国家的人口普查方式。G选项Most countries carry out a census, but the ways of doing it are different“大多数国家都会进行人口普查,但各自的方式不同”符合语境,故选G。三、阅读回答问题 Most new babies were born in the developing countries. These countries are found in Africa, South America and parts of Asia. In the developed countries of Europe and North
34、 America, the population(人口) is growing very slowly. This is because women in these countries have, on average (平均), only one or two children. In the developing countries, many women have five or more children. In 1950, about one quarter of the worlds population lived in the developed countries. By
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
《全能练考卷》二年级上册数学苏教版.pdf
