分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型35 文学作品阅读-2022年中考英语最新热点时文阅读.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:773323
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:18
  • 大小:298.24KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    35 文学作品阅读-2022年中考英语最新热点时文阅读 文学作品 阅读 2022 年中 英语 最新 热点 时文
    资源描述:

    1、2022年中考英语最新热点时文阅读-文学作品阅读题型主要内容1阅读理解讲述了欧亨利的小说最后一片叶子的节选2阅读理解出自马克吐温所著小说哈克贝利费恩历险记,文中主要记述了主人公哈克贝利过着流浪的生活,而后被寡妇道格拉斯收养的故事。3阅读理解节选自小说黑骏马,主要讲述了“我”在Squire Gordon家的故事4阅读理解节选自绿山墙的安妮,介绍安妮救了米妮,他们都对她赞不绝口5阅读理解节选自来自海底两万里,讲述“我”上了Nemo船长的潜艇诺第留斯号,饱餐了一顿,Nemo船长还带“我”欣赏了画廊、博物馆,机器等。6阅读理解节选自小说金银岛,主要讲述了吉姆上岛之后看到的惊险一幕7阅读理解美国作家杰克

    2、伦敦的代表作野性的呼唤节选01(2020四川绵阳二模)The last Leaf is a short story written by US author O Henry, one of the most famous short story writers in history. His stories are known for their surprising endings, now called “O Henry endings”. In the story of The Last Leaf, Sue and Joanna are two artists living in New

    3、 York City. Unfortunately, Joanna is ill and will probably die. In the hospital, something touching and unexpected happens. Lets find out more in the following excerpt (节选).Sue looked out of the window. All she saw was an old yellow and green ivy (常春藤) plant. The half-dead plant had few leaves on it

    4、 because of the autumn winds.“There are only five, now,” said Joanna. “Five what, dear? What are you counting?”“The ivy leaves,” replied Joanna. “When the last one goes, Ill die. Ive known that for two days. Didnt the doctor tell you about it?”“Janna, dont say that. Now, eat some soup and Ill finish

    5、 my picture.”“I dont want any soup,” said Joanna, looking out of the window. “Now there are only four.” “Joanna dear, try to sleep. I must ask Mr. Berman to come up. I want to draw a picture of him as a poor old farmer.”Mr. Berman, who was over 60 years old, lived downstairs. He was a painter, too,

    6、but he never sold anything, and he drank a lot. Sue told him all about what Joanna was saying.“She cant really think that this will happen! The poor woman!” he cried. Finally there was only one last leaf on the ivy plant. After a few windy days, the leaf was still there.“Susie,” said Joanna, “Ive be

    7、en a bad girl. That last leaf is telling me that it was very wrong of me to want to die. Bring me some soup, dear.”The next day, the doctor said, “Shes out of danger. But poor Mr. Berman down stairs is dying. Theres no hope for him, Im afraid.”That afternoon Sue went into Joannas bedroom. “Joanna, d

    8、ear, Mr. Berman died today. And do you know why? One terrible, cold, wet night he took a ladder and some green and yellow paint and he climbed up, and-oh, look at the last ivy leaf on the wall! Why didnt it ever move in the wind? Cant you see? It was Mr. Bermans last great picture. He painted it the

    9、re the night that the last leaf fell.”1Which of the following is NOT TRUE according to the passage?AThe author of the Last Leaf was an American.BMr. Berman would not have died that day if he hadnt painted the leaf.CJoanna thought she was wrong because of Mr. Bermans death.DIn fact all the ivy leaves

    10、 fell.2In this sentence “She cant really think that this will happen!” “this” refers to _.AJoanna didnt eat any soup.BThe doctor said she would die.CJoanna counted the leaves of the ivy plant.DJoanna thought when the last ivy leaf went, she would die.3Why didnt the last ivy leaf fall after a few win

    11、dy days?ABecause it was painted on the wall. BBecause the leaf was green.CBecause the wind wasnt strong.DBecause it was tied to the tree. 4Why did Mr. Berman paint an ivy leaf on that wall on a terrible, cold wet night?ABecause Susie asked him to do so.BBecause he drank a lot and nobody could stop h

    12、im.CBecause he liked the ivy plant and wanted to paint it before he died.DBecause that night the last ivy leaf fell, he didnt want Joanna to lose hope.5From the passage we know that _.AJoanna was a bad girl without hope in her lifeBMr. Berman was a very kind, great artistCSusie never let Mr. Berman

    13、know what Joanna saidDMr. Bermans pictures were so terrible that he couldnt sell them out02(2022四川绵阳一模)Hucks my name, Huckleberry Finn. My mother died a long time ago and then my dad, Pap, disappeared. He was a violent(暴力的)man especially when he was drunk, which was most of the time, and he often be

    14、at me. I was scared of him. I didnt go to school like the other boys of my age. I lived on the streets and in the woods.My story of a journey and adventures all started when my best friend, Tom Sawyer, and I found $12,000 in a cave. That money made us rich. We got $6,000 each. And I put it in the ba

    15、nk.Then a kind old lady called Widow(寡妇)Douglas invited me to live with her. My life changed after I went to live with the widow. She gave me a bed to sleep in and bought new clothes for me. She read stories to me and taught me how to eat at a table.Widow Douglas sent me to school every day. I didnt

    16、 like going there at first because learning was very difficult. But when I could read and write a bit. I didnt mind going. The hardest things for me were eating my meals at the table and sleeping in a soft bed. Sometimes I ran away and spent a few days in the woods. I felt free there and I was happy

    17、. I fished and hunted all day. At night I slept under the stars.On a winter morning, I woke up and there was snow on the ground. On my way to school I saw some footprints (脚印) outside the widows house. There was a cross on the heel of the left one. My heart jumped. Only one person wore boots with a

    18、cross on the left heel! Pap!“Hes heard about my money,” I thought. “And he wants it!”6How did Huck get the money?AHucks father gave him.BWidow Douglas gave him.CHuck and Tom found the money in a cave.DHucks mother left the money to him before she died.7Why did Huck sometimes spend days in the woods?

    19、AHe missed his old free days.BHe fished for Douglas in return.CHe hated sleeping in the soft bed.DHe waited for his father to appear.8What can we learn about Huck?AHe thought learning was easy at first.BHe changed after living with the widow.CHe found his fathers footprints in the woods.DHe took adv

    20、entures with Tom to leave his father.9Which of the pictures is the footprints mentioned in the passage?ABCD10How did Huck feel when he saw Paps footprints?AHe was calm but hopeless.BHe was happy and surprised.CHe didnt care whose footprints they were.DHe was scared and nervous.03(2022江苏扬州中学教育集团树人学校一

    21、模)I learned to carry my master on my back and pull a coach. I learned to wear reins (缰绳) and a bit in my mouth. I did not like them but all the horses had to wear them.My master had two horses. One of them was Ginger. She was not friendly. She bit and kicked people.Ginger and I pulled a coach togeth

    22、er. The coachmans name was John. Ginger and I worked very hard. We became friends.Ginger told me about her life when she was young. She told me, “My master was not kind to me. My reins and bit hurt me. My master did not care.”Squire Gordon and his men felt sorry for Ginger. They were always kind to

    23、her. She stopped biting and kicking people. She became a happy horse.One day in autumn Squire Gordon went on a long journey. John went with him and I pulled the coach. The weather was rainy and windy. Mr. Gordon and John could not see well in the rain. We came to a bridge. I stopped. “Something is w

    24、rong,” I thought. I did not want to go on to the bridge. Mr. Gordon and John wanted me to go on to the bridge. I did not move. Just then a man saw us. “Stop!” he cried.“The bridge is broken in the middle, If you go on to it, you are all going to in the river.”“Thank God!” said the Squire. Then John

    25、said, “Black Beauty saved our lives. He knew the bridge was dangerous.”When we returned home, Squire Gordon told his wife, “We are all safe, thanks to Black Beauty.”That night, I was glad though I was very tired.11All the horses have to wear _ and bits in the mouths.AreinsBhatsCscarvesDcoats12From t

    26、he passage, we know Ginger is a _ name.AmastersBhorsesCcoachsDcoachmans13Which is the RTIGH order according to the passage?a. Ginger bit and kicked people. b. We didnt cross the bridge.c. Ginger and I became friends. d. John began a long journey.Aa-b-c-dBd-a-c-bCa-c-d-bDd-b-a-c14I didnt want to go o

    27、n to the bridge because _.AI knew the bridge was dangerousBI was too tired at that timeCit was rainy and windyDthe bridge was very long04(2021江苏射阳外国语学校八年级阶段练习)On Monday, Anne went to see if Diana was feeling better. She soon ran back home with tears rolling down her cheeks. “Whatever has happened, A

    28、nne?” asked Marilla. “Mrs. Barry says that I sent Diana home drunk on Saturday. She says shes never, ever going to let Diana play with me again!”Marilla went to the cupboard and then came back to the kitchen with a bottle of wine(葡萄酒), trying not to smile. “Anne, you gave Diana wine instead of raspb

    29、erry(山莓) juice. Didnt you know the difference?”“I never tasted it,” said Anne. “But Mrs. Barry will never believe me. And now Ill never be able to play with Diana again!”One evening, Anne was at home doing her homework. She was now top of the class. Matthew was at home, but Marilla had gone to town

    30、with the Barrys and Mr Lynde. Suddenly, Anne looked up and saw Diana standing at the door. She looked very worried. “What is the matter, Diana?” cried Anne. “Oh, Anne, do come quick,” said Diana nervously. “Minnie May is very sick. Father and Mother are away in town and theres nobody to go for the d

    31、octor.”Matthew quietly got his cap and coat and went for the doctor. The two little girls ran to Dianas house hand in hand. Minnie May was Dianas three-year-old sister. She was very sick. Anne saw her and immediately went to work. She had looked after many children before and knew what to do. “First

    32、 we must have lots of hot water. Put the fire on. Im going to give her some medicine.” Minnie May did not like the medicine, but Anne did not give up. All night, Diana and Anne stayed with Minnie May. It was three oclock when Matthew came with the doctor. But by then, Minnie May was sleeping. Anne e

    33、xplained to the doctor what she had done. He was very impressed(印象深刻的). Later on, he told Mr. and Mrs. Barry, “That little red-headed girl is very smart. She saved that babys life.”The next day at dinner, Marilla had something important to tell Anne. “Mrs. Barry was here this afternoon, Anne. She sa

    34、ys you saved Minnie Mays life, and she is very sorry she acted as she did about the wine. She says she is happy for you to play with Diana again.”That night, Anne was invited to the Barrys for a lovely dinner. They all said wonderful things about her, and she felt very special.15What did Diana drink

    35、 on Saturday?ASome wine.BSome medicine.CSome water.DSome raspberry juice.16Whats wrong with Minnie May one evening?AShe got drunk.BShe was ill.CShe gave up her study.DShe was unhappy.17Who went for a doctor?AMarilla.BMrs Barry.CMatthew.DMr Lynde.18The doctor was very impressed that _.AAnne played wi

    36、th Diana happilyBAnne saved Minnie Mays life in timeCAnne stayed with Minnie May all nightDAnne said sorry for her action on Saturday19What was Anne like according to the passage?ASmart but boring.BShy and quiet.CGood-looking but dishonest.DClever and helpful.05(2022江苏宿迁九年级期末)Captain Nemo took me to

    37、 the dining room. We sat at a table in the middle of the room and ate a delicious lunch. He told me that all the food came from the sea. “I love the sea,” he said. “It gives me everything that I need. Even my clothes come from the sea. It is a place of perfect peace. There are no governments, no tax

    38、es, and no wars. Here, I am truly free! I will never return to the land. “He took me to see the library which had thousands of books in many languages. Then he showed me the art gallery. It had many paintings by famous artists. The nextroom was a museum with all kinds of treasures from the sea. I ha

    39、d never seen such a good museum.Captain Nemo was very proud of his collection and very proud of the Nautilus(鹦鹉螺号). He told me that he had discovered a way to make electricity(电) using salt and mercury(水银). This electricity gave the Nautilus all the power it needed to move through the water. Huge pu

    40、mps filled and emptied (排空)tanks of air and water to make the Nautilus sink or rise.After we got to the engine room, Captain Nemo showed me the engine and explained how it worked. The Nautilus was seventy meters long and eight meters wide. It had a cylindrical(圆柱形的) shape with points on each end and

    41、 weighed 1,500 tons. “Its a wonderful ship!” I exclaimed(惊叫). “I love it as if it were my child,” he replied.“How did you build it in secret?” I asked. “All the parts were made in different countries. I used different names each time I placed an order. I took all the parts to a desert island, and my

    42、 workmen put them together. Then, we burned our workshops.” “It must have cost a fortune!(大笔的钱)” I exclaimed.“Millions of dollars,” he replied. “However, I have billions!”Taken from 20,000 Leagues Under the Sea20What does Captain Nemo think of his life at sea?ABoring.BEnjoyable.CMeaningless.DBusy.21

    43、Which can replace(替换)the word sink?Ago downBgo upCgo aroundDgo back22Which is the correct order of what happened in the passage?a. We had a delicious dinner together.b. Captain Nemo showed “me” how the engine workedc. “I” was amazed at the cost of building the ship.d. “I” saw thousands of books in d

    44、ifferent languages.e. Captain Nemo told “me” a new way to make electricity.Aa-d-e-c-bBa-b-d-e-cCa-b-c-e-dDa-d-e-b-c23We can know from the passage that _.ACaptain Nemo would show “me” around his workshopsBCaptain used his name to place orders in different countriesCCaptain devoted almost all his mone

    45、y to building NautilusDNautilus could rise to the surface by filling tanks of air and emptying water24Which may be the best title for the passage?AMy first tour around Nautilus.BWhat Nautilus looked like.CA private conversation with Captain Nemo.DCaptain Nemos collections.06(2021浙江衢州二模)The Hispaniol

    46、a anchored (抛锚) in a safe place near the shore. Captain Smollett decided to allow the sailors to go from the ship to the island in the boats. Secretly, he gave a gun to me. Long John Silver took thirteen men in the boats. Six sailors stayed on the ship. I suddenly had a crazy idea. As one of the boa

    47、ts was leaving the ship, I jumped over the side and got in it.“Is that you, Jim?” shouted Silver from another boat.I was afraid. I was separated from my friends and with the enemies. As soon as the boat reached the beach, I jumped out and ran as fast as I could into the forest.“Jim! Jim!” shouted Si

    48、lver. But I continued to run.I enjoyed exploring the island. I saw beautiful flowers, snakes, wild ducks and a large marsh (沼泽). Then I heard voices. I crept secretly through the bushes (灌木) until I was able to hear the conversation. It was Silver and one of the sailors, Tom. Tom was an honest sailo

    49、r but the cook wanted him to join him in his plan to steal the treasure and kill us. There was the sound of a gun from another part of the island. They were shooting another honest sailor.“I wont help you,” said brave Tom and walked away from the one-legged cook.Silver stood next to a tree and leane

    50、d on it. He took his crutch and threw the heavy piece of wood at Tom. It hit him and broke the poor mans back. Immediately, Silver moved forward, took out a knife and killed the sailor. It was terrible!The cook took the knife and cleaned the blood from it. I quickly went silently away. I was sick an

    51、d afraid. I began to run towards the hills.(Adapted from Treasure Island by Robert Stevenson) 25Whats the correct order of the following?Silver killed the honest sailor. Jim went to the island alone. The Captain gave a gun to Jim.Jim was afraid and ran to the hills.ABCD26Which of the following is th

    52、e best to fill in the blank “”? AI wanted to run away!BI wanted to go on the island too!CI wanted to find the treasure!DI wanted to stay on the ship too!27They killed another sailor probably because _.Ahe went to the island by boatBhe took the knife and cleaned the blood from itChe heard the convers

    53、ation by accidentDhe refused to join Silver to steal the treasure28According to the passage, what is Jim like?AStupid and boring.BLazy and bad.CWise and careful.DFunny and helpful.07(2022浙江温州一模)Bucks first day in the frozen Northland was terrible. Every hour there was filled with shock and frighteni

    54、ng surprise. Here was neither peace, nor rest, nor a moments safetyonly endless noise and movement. And every minute there was danger, because these dogs and men were not town dogs and men. They knew only the law of club and tooth.Buck had never seen dogs fight like these dogs: they were like wolves

    55、. He learnt this from his friend, Curly. She tried to make friends with a big dog. But without warning, the dog jumped on Curly. Curlys face was torn open from eye to mouth. And the fight did not finish then. More dogs ran up and made a circle around the fight, watching silently. Curly tried to atta

    56、ck the dog who had bitten her. He bit her a second time, and jumped away. When Curly tried to attack again, he knocked her backwards. And she fell on the ground. Curly never stood up, because this was what the other dogs were waiting for. In a moment, she was under a crowd of dogs. Then Francois and

    57、 other men with clubs jumped in among the dogs. Soon the dogs were chased away. But Curly lay dead in the snow, her body torn almost to pieces. Curlys death often came back to Buck in his dreams. He understood that once a dog was down on the ground, he was dead. That night Buck discovered a problem.

    58、 Where was he going to sleep? He found Francois was in the tent. Buck followed him quietly. But when he went in and wanted to sleep in the corner, Francois shouted angrily and beat him with a club. Buck ran out and walked around the tent, very, very cold, wondering what to do. Suddenly, the snow und

    59、er his feet fell in. There, something was moving under the snow.So he knew what he could do. . He slept well, although his dreams were bad. In the north, Buck was learning the law of club and tooth. He learnt to eat any foodanything that he could get his teeth into. He learnt to break the ice on wat

    60、er holes with his feet when he wanted to drink. He learnt to travel through the forest and kill for meat with wild dogs. He was stronger, and could see and smell better than ever before. It was easy for him to learn to fight like a wolf, because it was in his blood.29Curlys death made Buck realize _

    61、 in the north.how terrible the new life was the secret of winning a fantastic friendhow dangerous the men were the importance of fighting like wolvesABCD30Which of the following can be put in _.ABuck ran into the tent secretly and rested in the corner.BBuck dug himself a hole and soon was warm and a

    62、sleep.CBuck walked around the tent, shouting from time to time.DBuck lay on the snow and finally fell asleep, nearly frozen.31Whats the best title for the passage?AThe way to be wildBA cold world for animalsCThe days that used to beDA clever dog from the south32What made Buck learn to fight like a w

    63、olf?(请用约40词回答)_参考答案:1C2D3A4D5B【解析】本文讲述了欧亨利的小说最后一片叶子的节选。1推理判断题。根据“Susie,” said Joanna, “Ive been a bad girl. That last leaf is telling me that it was very wrong of me to want to die” 可知,乔安娜认为自己想死是非常错误的,不是因为贝尔曼的死。因此C项与原文不符,故选C。2词义猜测题。根据“When the last one goes, Ill die. Ive known that for two days”可知,此

    64、处this表示乔安娜认为最后一片叶子落了,她也就死了,故选D。3推理判断题。根据“Why didnt it ever move in the wind? Cant you see? It was Mr. Bermans last great picture. He painted it there the night that the last leaf fell.”可知,最后一片常青藤叶子在刮风几天后没有掉下来,是因为它是画在墙上的,故选A。4推理判断题。根据“One terrible, cold, wet night he took a ladder and some green and

    65、yellow paint and he climbed up, and-oh, look at the last ivy leaf on the wall! Why didnt it ever move in the wind? Cant you see? It was Mr. Bermans last great picture. He painted it there the night that the last leaf fell.”可知,贝尔曼要在一个可怕的、寒冷的、潮湿的夜晚在墙上画了一个常春藤的叶子,因为在这样的一个夜晚最后一片叶子会掉下来,故选D。5推理判断题。根据“One t

    66、errible, cold, wet night he took a ladder and some green and yellow paint and he climbed up, and-oh, look at the last ivy leaf on the wall! Why didnt it ever move in the wind? Cant you see? It was Mr. Bermans last great picture. He painted it there the night that the last leaf fell.”可知,贝尔曼为生病的乔安娜画叶子

    67、,让她有活下去的勇气,因此推断他是一个伟大,善良的画家,故选B。6C7A8B9C10D【解析】本文出自马克吐温所著小说哈克贝利费恩历险记,文中主要记述了主人公哈克贝利过着流浪的生活,而后被寡妇道格拉斯收养的故事。6细节理解题。根据“My story of a journey and adventures all started when my best friend, Tom Sawyer, and I found $12,000 in a cave.”可知,哈克和汤姆是在山洞中发现的那笔钱。故选C。7细节理解题。根据“Sometimes I ran away and spent a few

    68、days in the woods. I felt free there and I was happy.”可知,哈克有时去树林里是因为他怀念过去自由的日子。故选A。8细节理解题。根据“My life changed after I went to live with the widow.”以及后文的详细叙述可知,被寡妇收养后,哈克发生了一些改变。故选B。 9细节理解题。根据“There was a cross on the heel of the left one.”可知,脚印左边的鞋跟上有一个十字,C项与之相符。故选C。10推理判断题。根据“My heart jumped. Only on

    69、e person wore boots with a cross on the left heel! Pap! Hes heard about my money, I thought. And he wants it! ”可知,看到酒鬼爸爸的脚印后,哈克心跳加速,他知道爸爸是为钱而来,由此推测哈克此时害怕又紧张。故选D。11A12B13C14A【解析】本文是一篇记叙文。节选自小说黑骏马,主要讲述了“我”在Squire Gordon家的故事。11细节理解题。根据“I learned to wear reins (缰绳) and a bit in my mouth.I did not like t

    70、hem but all the horses had to wear them.”可知,所有的马都得戴缰绳,嘴里戴嚼子。故选A。12细节理解题。根据“My master had two horses. One of them was Ginger.”可知,主人有两只马,一只叫Ginger。可见Ginger是一只马的名字。故选B。13推理判断题。根据“She bit and kicked people”可知,Ginger喜欢踢人;根据“Ginger and I pulled a coach together. We became friends”可知,它们变成了朋友;根据“One day in

    71、autumn Squire Gordon went on a long journey”可知,它们有一次长途旅行;根据“The bridge is broken in the middle, If you go on to it, you are all going to in the river.”可知,他们没有过桥。正确的顺序是a-c-d-b。故选C。14细节理解题。根据“We came to a bridge. I stopped. Something is wrong, I thought. I did not want to go on to the bridge.”可知,这匹马觉察

    72、不对劲,桥有危险。故选A。15A16B17C18B19D【解析】本文节选自绿山墙的安妮,介绍安妮救了米妮,他们都对她赞不绝口。15细节理解题。根据“Mrs. Barry says that I sent Diana home drunk on Saturday.”可知,戴安娜周六晚上喝了酒,故选A。16细节理解题。根据“Minnie May is very sick.”可知,米妮生病了,故选B。17细节理解题。根据“It was three oclock when Matthew came with the doctor.”可知,马修去请医生,故选C。18推理判断题。根据“Anne expla

    73、ined to the doctor what she had done. He was very impressed(印象深刻的).”和“That little red-headed girl is very smart. She saved that babys life.”可知,安妮在医生来之前对米妮进行照料,医生对安妮做的印象深刻,安妮救了米妮的命。故选B。19推理判断题。根据“That little red-headed girl is very smart. She saved that babys life.”可知,安妮很聪明,救了米妮的命,是很乐于助人的,故选D。20B21A2

    74、2D23D24A【解析】本文节选自来自海底两万里,讲述“我”上了Nemo船长的潜艇诺第留斯号,饱餐了一顿,Nemo船长还带“我”欣赏了画廊、博物馆,机器等。20细节理解题。根据“I love the sea.It gives me everything that I need.”可知,Nemo船长热爱海上的生活,故选B。21词句猜测题。分析“Huge pumps filled and emptied (排空)tanks of air and water to make the Nautilus sink or rise.”可知,巨大的抽水机把储藏库中的空气和水抽出来,使诺第留斯号下沉或上升。此

    75、处sink的意思是“下沉”,与go down意思相近,故选A。22细节理解题。根据“We sat at a table in the middle of the room and ate a delicious lunch.He took me to see the library which had thousands of books in many languages.He told me that he had discovered a way to make electricity(电) using salt and mercury(水银).After we got to the e

    76、ngine room, Captain Nemo showed me the engine and explained how it worked.It must have cost a fortune!”可知,事件发生的顺序是a-d-e-b-c,故选D。23推理判断题。根据“Huge pumps filled and emptied (排空)tanks of air and water to make the Nautilus sink or rise.”可知,巨大的抽水机把储藏库中的空气和水抽出来,使诺第留斯号下沉或上升。所以“诺第留斯号把储藏库的空气装满,把储藏库的水倒出来,浮到水面上来

    77、”表述正确,故选D。24最佳标题题。本文讲述“我”上了Nemo船长的潜艇诺第留斯号,饱餐了一顿,Nemo船长还带“我”欣赏了画廊、博物馆,机器等。选项A“我第一次绕着诺第留斯号旅行”符合主题,故选A。25D26C27D28C【解析】本文节选自小说金银岛,主要讲述了吉姆上岛之后看到的惊险一幕。25细节理解题。根据第一段中“Secretly, he gave a gun to me.”可知船长先给了吉姆一支枪;根据第三段第一句“I was afraid. I was separated from my friends and with the enemies.”可知接下来吉姆独自上了岛;根据倒数第

    78、二段中“Immediately, Silver moved forward, took out a knife and killed the sailor.”可知西尔弗在岛上杀害了刚正不阿的水手汤姆;根据最后一段中“I quickly went silently away.”可知吉姆很快默默地走开了,所以选项D排序正确。故选D。26推理判断题。结合小说内容和前一句“I suddenly had a crazy idea.”以及下文第五段中“the cook wanted him to join him in his plan to steal the treasure”可知小说里的各路人马都是

    79、为了寻宝,可推断出吉姆也想去找到宝藏。故选C。27推理判断题。结合语境和上下文“Tom was an honest sailor but the cook wanted him to join him in his plan to steal the treasure”以及“I wont help you, said brave TomImmediately, Silver moved forward, took out a knife and killed the sailor.”可知刚正不阿的水手汤姆不肯与西尔弗同流合污被杀害,可推断出另一个正直的水手也是因此被杀害。故选D。28推理判断题

    80、。根据第一段中“As one of the boats was leaving the ship, I jumped over the side and got in it.”和第三段中“As soon as the boat reached the beach, I jumped out and ran as fast as I could into the forest.”以及第五段中“I crept secretly through the bushes (灌木) until I was able to hear the conversation.”,尤其是最后一段中“I quickly

    81、 went silently away.”可知吉姆悄悄地上船、登岛、得知西尔弗的阴谋等,还能及时地默默走开,可推断出吉姆很机智且谨慎。故选C。29C30B31A32Curlys death, the environment and the wild.【解析】本文是美国作家杰克伦敦的代表作野性的呼唤节选。29推理判断题。根据“Buck had never seen dogs fight like these dogs: they were like wolves. ”和“Curlys death often came back to Buck in his dreams. He understo

    82、od that once a dog was down on the ground, he was dead.”可知Buck通过Curly的死知道新生活是多么可怕,这些狗像狼一样在战斗。故选C。30推理判断题。根据“There, something was moving under the snow. So he knew what he could do.”和选项可知他发现雪下面有东西在动,这给他启发,他挖了个洞,睡着了。故选B。31最佳标题题。根据“It was easy for him to learn to fight like a wolf, because it was in hi

    83、s blood.”和全文可知,Buck来到新地方,学会了像狼一样战斗,因此A选项“野性的方法”符合。故选A。32根据“Buck had never seen dogs fight like these dogs: they were like wolves. He learnt this from his friend, Curly.”可知Curly的死让Buck看到狗像狼一样战斗,根据“They knew only the law of club and tooth.”可知这里的人和环境让Buck知道了棍棒和牙齿的法则,他一点点学会像狼一样战斗。根据“It was easy for him to learn to fight like a wolf, because it was in his blood.”可知Buck身体里有这份野性。故填Curlys death, the environment and the wild.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:35 文学作品阅读-2022年中考英语最新热点时文阅读.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-773323.html
    相关资源 更多
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【新】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【新】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【巩固】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【巩固】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【实用】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【实用】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【完整版】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【完整版】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【夺分金卷】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【夺分金卷】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【基础题】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【基础题】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【培优】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【培优】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【培优b卷】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【培优b卷】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【培优a卷】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【培优a卷】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【名师推荐】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【名师推荐】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【典型题】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【典型题】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【a卷】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案【a卷】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案ab卷.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含答案ab卷.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(考点梳理).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(考点梳理).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(网校专用).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(网校专用).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(精品).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(精品).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(有一套).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(有一套).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(易错题).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(易错题).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(夺冠).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(夺冠).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(夺冠系列).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(夺冠系列).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(名校卷).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(名校卷).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(名师系列).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(名师系列).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(各地真题).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(各地真题).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(历年真题).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(历年真题).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(全国通用).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(全国通用).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(全优).docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案(全优).docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案【考点梳理】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案【考点梳理】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案【网校专用】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案【网校专用】.docx
  • 人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案【精选题】.docx人教版二年级下册数学 期中测试卷含完整答案【精选题】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1