46 Z世代-2023年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 46 Z世代-2023年中考英语时事热点话题题型专练 世代 2023 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、46 Z世代2023年中考英语时事热点话题题型专练一、阅读单选A篇What do you remember about the 2022 Beijing Winter Olympic and Paralympic Games (北京 2022 年冬奥会和冬残奥会)? Maybe the mascots (吉祥物) Bing Dwen Dwen and Shuey Rhon Rhon. And what do the volunteers (志愿者) and players from different countries remember about the Games?“Welcome to
2、 China!”These words from a volunteer Sun Zeyu warmed the US snowboarder (单板滑雪运动员) Tessa Maud at the Olympics opening ceremony (开幕式). “The volunteers like Sun who had said Welcome to China really just makes me cry every time because they are so nice. We feel so welcomed,” said Maud in the video.Sun,
3、a junior student from Tsinghua University, is an example of how Gen Z (people born between 1995 and 2010) helped players at the Beijing Winter Games. They did many things in their own ways to make them feel at home they helped to not make them get lost, told them what they should do in their languag
4、e and took them to different places on time.Many Gen Z players told their friends about China travels on social media (社交平台) and some became lovers of Chinese food. One of them is Maud, and she shared what she ate every day on TikTokfried rice, Kung Pao chicken and Peking duck. What to eat each day
5、was difficult for her. “Everything is so delicious,” she said. Jenise Spiteri, another Gen Z player, is also a snowboarder from Malta. She became known as the “red bean bread girl” in China after she took a big bite (咬) while waiting for her grades. “Goodbye to the great workers who made food for us
6、 every day,” she wrote on social media when she left the Olympic Village.1What does the underlined word “they” in Paragraph Three refer to (指代)?AThe volunteers.BThe players.C“Welcome to China!”DThe mascots.2Who can be called Gen Z?AA baby.BA child.CA teenager.DAn old man.3How did the volunteers help
7、 players in their ways?AAsked them to visit their homes.BBought food and fruits for them.CWrote something on social media.DTook them to places on time.【短文大意】本文主要介绍了志愿者以及运动员对于北京冬奥会的记忆。【答案解析】1词义猜测题。根据“The volunteers like Sun who had said.because they are so nice”可知此处指志愿者非常友好,故此处划线部分指代“志愿者”。故选A。2细节理解题。
8、根据“Gen Z (people born between 1995 and 2010)”可知Z世代指在1995年至2010年出生的人,是一个青少年。故选C。3细节理解题。根据“took them to different places on time”可知志愿者带他们按时去不同的地方。故选D。B篇During the two sessions (两会), people around the world talk about China. Have you ever wondered what topics Generation Z (people born 19952009) are mos
9、t interested in? In March 2022, China Daily did a survey on topics of the two sessions to see what interests Generation Zers most. Lets take a look.Among all topics, “mental health” got the most votes (投票). “Spreading traditional culture” (83%) followed closely. The top choice is not unexpected. Rep
10、orts on mental health problems of teenagers have increased in recent years. The rate of depression (抑郁) among them was nearly 25%. The attention they give to mental health shows that they care for their own well-being. When they dont feel well, they dare to speak out and ask for help. Although Gener
11、ation Zers are young, they understand the power of traditional culture. They believe that China is deeply rooted in traditional culture and would like to spread it to the world. Zhao Yan, a junior 2 student from Liaoning Riwan Middle School, said, “My school set up many clubs to help students unders
12、tand the importance of traditional culture. I join a paper-cutting workshop and a hanfu club. I have learned a lot. I made a tiger-shaped paper-cutting. It has not only helped me practise my handwork skills but also let me know the beauty of art. Its our duty to pass this great art to future generat
13、ions.”Instead of only focusing on themselves, Generation Zers also set their eyes on social problems. Kevin Xu, a 16-year-old boy from Shenzhen, told the reporter. “I care about the prevention and control measures (防治措施) of COVID-19. Im now studying in the UK. In February, the UK government ended qu
14、arantine (隔离) rules. It means that COVID-19 patients can go out. This would never happen in China! I think Chinas “dynamic zero-case” policy (动态清零政策) sounds more responsible. A country should protect its people in a pandemic.”People seem to know little about Generation Zers. Thanks to this survey, w
15、e are able to take a closer look at “what Generation Zers care about” and paint a picture of what they are like.4According to the passage, what might be the percent of votes of mental health in the survey?A95%B84%C55%D82%5What does the author mean by saying, “The top choice is not unexpected.”?AIt i
16、s delighted to find teenagers pay attention to their own health.BThe author is surprised that the mental health problems of teenagers are serious.CThe author is surprised that the rate of depression is unexpectedly high.DIts known to all that the mental health problems of teenagers are serious.6Acco
17、rding to the third paragraph, what is Zhao Yan like?ACreative and artistic.BLazy and selfish.CImpolite and unsocial.DIntelligent and expressive.7What can we infer from the fourth paragraph?AKevin Xu studies in the UK and he is satisfied with everything there.BKevin Xu agrees with the control measure
18、s of COVID-19 in the UK.CKevin Xu thinks Chinas “dynamic zero-case” policy is a wise decision.DKevin Xu thinks its fine for COVID-19 patients to go out.8What is the best title of this passage?A“Mental health” vote.BWhat Generation Zers care about.CPower of traditional culture.D“Dynamic zero-case” po
19、licy.【短文大意】本文主要讲述了Z时代的青少年在两会期间较为关注的话题。【答案解析】4推理判断题。根据第二段的“Among all topics, mental health got the most votes (投票). “Spreading traditional culture” (83%) followed closely.”可知,在所有主题中,“心理健康”获得的选票最多。“传播传统文化”(83%)紧随其后。因此选项B的85%最接近83%。故选B。5词句猜测题。根据第二段的“Reports on mental health problems of teenagers have i
20、ncreased in recent years. The rate of depression (抑郁) among them was nearly 25%.”可知近年来,关于青少年心理健康问题的报告有所增加。其中抑郁的发生率接近25%,由此可知青少年心理健康问题是严重的问题。故选D。6细节理解题。根据第三段的“It has not only helped me practise my handwork skills but also let me know the beauty of art. Its our duty to pass this great art to future ge
21、nerations.”可知赵彦认为剪纸不仅帮助我练习了手工技巧,也让我知道了艺术之美。我们有责任将这种伟大的艺术传给后代,因此她是有创造力的,也是有艺术细胞的。故选A。7推理判断题。根据第四段的“I think Chinas “dynamic zero-case” policy (动态清零政策) sounds more responsible. ”可知他认为中国的“动态清零政策”听起来更负责任,由此可推知他认为这个政策是一个明智的决定。故选C。8最佳标题题。通读全文,可知主要介绍了当代00后青少年最关心的热点话题分别是:心理健康,传播传统文化,还有像新冠肺炎疫情这种社会问题。选项B“Z时代的人
22、关注什么”符合。故选B。C篇“Welcome to China!” These simple words from volunteer Sun Zeyu warmed the heart of US snowboarder (单板滑雪运动员) Tessa Maud when she arrived in Beijing for the 2022 Winter Olympics. “The young volunteers who say Welcome to China makes me almost cry(哭) every time because they are so nice. We
23、 can feel their kindness and warmth, ” said Maud. Like Sun, many Gen Zpeople born(出生) between 1995 and 2010 volunteers served the event with heart. Sun is just such an example of how Gen Z improved cultural and people-to-people communications at the Beijing Winter Olympic Games. Active and open-mind
24、ed, they are bridges between China and outside world. Their excellent abilities and new-age thinking made the Games even more fantastic. Many players had a great time during the Winter Olympics with the help of volunteers. These young volunteers not only helped them when necessary, but also told man
25、y things about Chinese culture such as Chinese traditional festivals, history and special Chinese food. Maud shared what she ate every day on the Internetfired rice, gongbao chicken and Pelking duck. What to eat each day was a hard choice for her. “ Everything is so good. ”she said. Jenise Spiteri i
26、s a snowboarder from Malta. She became known as the “red bean bun(红豆包) girl” in China after she took a big bite at the Chinese special while waiting for her score(得分). “Goodbye to the wonderful workers who served our food every day,” she wrote on the Internet when she left the Olympic Village. In th
27、e picture, she holds a big red bean bun.9How might Maud feel when she arrived in Beijing at first?ATerrible.BRelaxed.CMoved.10Which of the following blank can be filled with the underlined word “bite”?AThe schoolbag is not mine but my sisters. Mom gave me it even without a _ at it.BThe room was very
28、 dark so I couldnt make sure who had a _ at my head.CThe cake didnt taste delicious at all and I never want one more _ .11Why does the writer tell us Mauds and Jenises stories?ATo show us that Chinese food is popular with foreign players.BTo show us how to make friends with foreign sport players.CTo
29、 show us that Chinese food is the best food in the world.12What can we know from the passage?AMany foreigners like to travel to China and taste Chinese food.BThe Olympics is a good chance(机会) for cultural communications.CMost of volunteers in the Beijing 2022 Winter Olympics are Gen Z.13In which col
30、umn(专栏) of a newspaper can we find this passage?AFestival.BCulture.CEducation.【短文大意】本文主要讲述了冬奥会涌现出一批优秀的志愿者,他们给运动员带来温暖和感动。【答案解析】9细节理解题。根据“makes me almost cry(哭) every time because they are so nice. We can feel their kindness and warmth”可知,莫德刚到北京时很感动。故选C。10词义猜测题。根据“after she took a big bite at the Chin
31、ese special while waiting for her score(得分).”可知女孩在等分数时咬了一口红豆包,故“bite”表示“咬”。结合选项可知C“蛋糕不好吃,我一口都不想咬”符合语境,故选C。11细节理解题。根据“Maud shared what she ate every day on the Internetfired rice, gongbao chicken and Pelking duck. What to eat each day was a hard choice for her. Everything is so good.”及“Jenise Spiteri
32、 is a snowboarder from Malta. She became known as the red bean bun(红豆包) girl in China after she took a big bite at the Chinese special while waiting for her score(得分).”可知这两人都喜欢中国的食物,说明中国食物在外国运动员中受欢迎,故选A。12细节理解题。根据“These young volunteers not only helped them when necessary, but also told many things
33、about Chinese culture such as Chinese traditional festivals, history and special Chinese food.”可知志愿者在散播中国文化,说明奥运会是沟通文化的好机会。故选B。13推理判断题。本文主要讲奥运会志愿者,结合选项可知应出现在文化专栏。故选B。D篇During the two sessions(两会), people around the world talk about China. Have you ever wondered what topics Generation Z (people born
34、19952009) are most interested in? In March 2022, China Daily did a survey on topics of the two sessions to see what interests Generation Zers most. Lets take a look.Among all topics, “mental health” got the most votes. “Spreading traditional culture”(83%) followed closely. The top choice is not unex
35、pected. Reports on mental health problems of teenagers have increased in recent years. The rate of depression(抑郁) among them was nearly 25%. The attention they give to mental health shows that they care for their own well-being. When they dont feel well, they will speak out and ask for help.Although
36、 Generation Zers are young, they understand the power of traditional culture. They believe that China is deeply rooted in traditional culture and would like to spread it to the world. Zhao Yan, a junior 2 student from Liaoning Riwan Middle School, said, “My school set up many clubs to help students
37、understand the importance of traditional culture. I join a paper-cutting workshop and a hanfu club. I have learned a lot. I made a tiger-shaped paper-cutting. It has not only helped me practise my handwork skills but also let me know the beauty of art. Its our duty to pass this great art to future g
38、enerations.”Instead of only care about themselves, Generation Zers also set their eyes on social problems. Kevin Xu, a 16-year-old boy from Shenzhen, told the reporter.” I care about the prevention and control measures(防治措施) of COVID-19. Im now studying in the UK. In February, the UK government ende
39、d quarantine(隔离) rules. It means that COVID-19 patients can go out. This would never happen in China! I think Chinas “dynamic zero-case” policy(动态清零政策) sounds more responsible. A country should protect its people in a pandemic.”People seem to know little about Generation Zers. Thanks to this survey,
40、 we are able to take a closer look at “what Generation Zers care about” and paint a picture of what they are like.14According to the passage, what might be the percent of votes of mental health in the survey?A95%B84%C55%D82%15What does the author mean by saying, “The top choice is not unexpected.” ?
41、AIt is happy to find teenagers pay attention to their own health.BThe author is surprised that the mental health problems of teenagers are serious.CThe author is surprised that the rate of depression is unexpectedly high.DIts known to all that the mental health problems of teenagers are serious.16Ac
42、cording to the third paragraph, what is Zhao Yan like?ACreative(有创造力的) and artistic.BLazy and selfish(自私的).CImpolite and unsocial.DClever and expressive(富有表现力的).17What can we infer(推断) from the fourth paragraph?AKevin Xu studies in the UK and he is happy with everything there.BKevin Xu agrees with t
43、he control measures of COVID-19 in the UK.CKevin Xu thinks Chinas “dynamic zero-case” policy is a wise decision.DKevin Xu thinks its fine for COVID-19 patients to go out.18What is the structure of this passage?A/B/C/D/【短文大意】本文主要介绍了当代95后和00后青少年最关心的热点话题分别是:心理健康,传播传统文化,还有像新冠肺炎疫情这种社会问题。【答案解析】14推理判断题。根据第
44、二段的“mental health” got the most votes. “Spreading traditional culture”(83%) followed closely.”可知,精神健康得票数最高,紧跟着的是传播传统文化占83%排第二,因此比83%高的并接近83%的是选项B。故选B。15细节理解题。根据第二段的“Reports on mental health problems of teenagers have increased in recent years. The rate of depression(抑郁) among them was nearly 25%. ”可
45、知,青少年精神问题最近几年递增,抑郁概率趋近25%,从而可知青少年的心理健康问题是严重的。故选D。16推理判断题。根据第三段的“I have learned a lot. I made a tiger-shaped paper-cutting. It has not only helped me practise my handwork skills but also let me know the beauty of art.”可知,该同学学习剪纸,练习了手工技巧也让她知道艺术的美。因此可推断她是有创造力和有艺术天赋的人。故选A。17推理判断题。根据第四段的“I think Chinas “
46、dynamic zero-case” policy(动态清零政策) sounds more responsible. A country should protect its people in a pandemic.”可知,他认为这个政策是更加负责任的,国家就应该保护自己的国民,选项C“认为是一个明智地决定”正确。故选C。18文章结构题。通读全文可知,第一段是为了引出下文青少年的关注点:第二段至第四段是分别介绍青少年的关注点:最后一段总结概括,所以本文的结构是总分总。故选D。E篇The 24th Winter Olympics were held successfully in Beijin
47、g this year. There were many great moments during the competitions. What impressed you most?“Welcome to China!” This simple greeting from volunteer Sun Zeyu warmed the heart of a US snowboarder (单板滑雪运动员) Tessa Maud at the Olympics opening ceremony (开幕式).“That guy who had said Welcome to China really
48、 just makes me tear up every time because they volunteers are so nice. We feel so welcomed,” said Maud in the video she shared on Tik Tok.Sun, a junior student from Tsinghua University, is an example of how Generation Z (people born between 1995 and 2010) promoted (促进) cultural and people-to-people
49、exchanges at the Beijing Winter Games. Active and open-minded, they bridge gaps in their own ways. Their pleasant personalities, global vision and new-age thinking made the Games even more fantastic.Gen Z volunteers served the event with heart and soul. Alexandra Pozhidaeva, 23, from Russia, had a h
50、eart-warming moment with her Chinese peers. When the stadium (体育馆) was very cold, they lent her their gloves. She said it was touching as they didnt know each other.Another volunteer, Yang Jinhe, 18, started to work on COVID-related matters in mid-December. He also worked at the Paralympic Games. Ba
51、ck in 2008, he was impressed by the song You and Me. Now he said he really understands the meaning of “you and me” as well as the Olympic spirit of togetherness. “Even though the pandemic is going on, we are standing here in Beijing 2022,” he said on the show Youth Power.19Why did Maud cry over her
52、video?ABecause she wanted more care.BBecause she was stressed from traveling.CBecause she was touched by the volunteers.DBecause she missed her family.20What might “bridge gaps” mean in Paragraph 4?A变得更出名B形成新的隔阂C提升自我D消除隔阂21What do we know about Yang Jinhe?AHe was a volunteer at the 2008 Olympic Game
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
