46 三孩儿政策的出台2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 46 三孩儿政策的出台2022年中考英语时事热点话题题型专练 孩儿 政策 出台 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、46 三孩儿政策的出台2022年中考英语时事热点话题题型专练一、完型填空 China has the largest population in the world. In order to control the population, China started to 1 the one-child policy in 1979. And it made great success. 2 , as the time went by, many people saw not only its advantages 3 disadvantages. So in 2016, our govern
2、ment started a new policy the two-child policy. Many people believed that if one couple(夫妻) had two children, the children could share the burden (负担) of looking after their parents.In modern society, we face a big problem of an aging population. To 4 this problem, the Chinese government decides to
3、carry out a three-child policy in June 2021. It 5 one couple to have three children. The new policy marks the 6 of the two-child policy. Experts hope the new policy can change the 7 of a falling population. However, many couples would like to have a second child, they 8 have a third one. Theyre worr
4、ied about the high cost of a third child, and they dont want to spend too much time 9 a new baby, although the government promises to take some measures to 10 the couples to raise three children. What will the new policy bring to the society is still on the way.1Atake outBcarry outCwork out2AIfBSoCH
5、owever3AandBbut alsoCor4AsolveBdealCanswer5ArequiresBasksCallows6AendBbeginningCperiod7AprojectBprogramCsituation8Aaccept toBrefuse toCtry to9AtoBinCon10AencouragingBencourageCencouraged【答案】1-5 BCBAC6-10ACBCB【分析】为了控制人口,中国从1979年开始实行独生子女政策。为了解决人口老年化问题,中国政府在2021年6月实施三胎政策,专家们希望新政策能够改变人口下降的局面。尽管政府承诺采取一些措
6、施鼓励夫妇抚养三个孩子,但很多夫妇担心生第三个孩子的费用太高,拒绝生三孩。1句意:为了控制人口,中国从1979年开始实行独生子女政策。take out取出;carry out执行;work out解答;根据“In order to control the population”和“the one-child policy”提示可知此处指“为了控制人口,实行独生子女政策”;故选B。2句意:但随着时间的推移,许多人不仅看到了它的优点,也看到了它的缺点。If如果,引导条件状语从句;So因此,并列连词;However但是,副词;空格在句前,且有逗号句子隔开,填副词;根据上文“And it made g
7、reat success”和下文“disadvantages”提示可知上下文含有转折意义;故选C。3句意:但随着时间的推移,许多人不仅看到了它的优点,也看到了它的缺点。and和;but also而且;or或者;根据“not only its advantages”可知此处是“not onlybut also”句式,意为“不但而且”;故选B。4句意:为了解决这个问题,中国政府决定在2021年6月实施三胎政策。solve解决;deal交易;answer回答;根据上文“In modern society, we face a big problem of an aging population”可知
8、此处指“解决人口老年化问题”;故选A。5句意:它允许一对夫妇生三个孩子。requires要求;asks问;allows允许;根据上文“the Chinese government decides to carry out a three-child policy in June 2021”可知此处指“三孩政策允许一对夫妇生三个孩子”;故选C。6句意:新政策标志着二孩政策的结束。end结束;beginning开始;period期间;根据上文“实行三孩政策”可知此处指“实行三孩政策标志着二孩政策的结束”;故选A。7句意:专家们希望新政策能够改变人口下降的局面。project项目;program节目
9、;situation形势;上文“In modern society, we face a big problem of an aging population”可知“三孩政策是为了改变人口下降的局面”;故选C。8句意:然而,许多夫妇想要第二个孩子,他们拒绝生第三个。accept to接受;refuse to拒绝;try to尽力;根据下文“Theyre worried about the high cost of a third child”可知“许多夫妇担心三孩费用高拒绝生第三个”;故选B。9句意:尽管政府承诺采取一些措施鼓励夫妇抚养三个孩子,他们担心生第三个孩子的费用太高,他们不想花太多时
10、间在一个新生孩上。to去、到;in在里;on在上面;根据“spend too much time”和“a new baby”可知此处是“spendon sth”句式,意为“花在某事上”;故选C。10句意:尽管政府承诺采取一些措施鼓励夫妇抚养三个孩子,他们担心生第三个孩子的费用太高,他们不想花太多时间在一个新生孩上。encouraging鼓励,动名词;encourage鼓励,原形;encouraged鼓励,过去式、过去分词;take measures to do sth“采取措施做某事”,可知填动词原形;故选B。二、阅读单选AThe government in China plans to en
11、d its one-child policy (政策) and let families have two children instead. The plan was meant to balance (平衡) population development and stop a falling birth rate (出生率).China started the one-child policy in the 1980s. But the government allowed only a small number of couples to have two children. For e
12、xample, some families in the countryside could have two children, if the first-born child is a girl. In 2013, the Chinese government gave other couples a chance to have two children if one of them was an only child.Jiang Quanbao, a population expert, explained how Chinese families react to the newes
13、t policy. “Lots of young people in the cities are no longer interested in having a second child,” he said.At the end of 2014, China had a population of 1.37 billion people. But the labor market population will drop in 35 years. That is to say, the country will be in great need of labor by the year 2
14、050. With the “two children” policy, an increase in births can solve this problem.11Why does the government plan to end the one-child policy?ABecause we need a larger population.BBecause millions of people have jobs.CBecause most families want to have a second child.DBecause a falling birth rate mus
15、t be stopped.12How do most young people in the cities react to the “two children” policy?AThey support the policy.BThey dont think it is good.CTheyre very interested.DTheyre not interested.13When will our country be seriously short of labor if the one-child policy continues?AIn 2025.BIn 2035.CIn 205
16、0.DIn 2070.14Whats the correct time order of the following events?The “two children ” policy was announced.China had a population of 1.37 billion people.Some families in the countryside could have two children.Families could have two children if one parent was an only child.ABCD15What may happen aft
17、er we have the “two children” policy?AThere will be more old people.BThe labor market population will drop.CAlmost every family will have a second child.DThe population development will be balanced.【答案】11-15DDCAD【分析】本文讲述的是我国的生育政策的变化情况:全面放开二胎生育。短文分析了我国的人口出生率及劳动力现状,指出了该项政策的必要性及人们对该政策的态度。11细节理解题。根据第一段第
18、二句“The plan was meant to balance (平衡) population development and stop a falling birth rate (出生率).”可知,这项计划是为了平衡人口发展,阻止出生率下降。故选D。12细节理解题。根据第三段最后一句“Lots of young people in the cities are no longer interested in having a second child, he said.”可知,城市里的许多年轻人对生二胎的政策不感兴趣。故选D。13细节理解题。根据最后一段第三句“That is to say
19、, the county will be in great need of labor by the year 2050.”可知,如果独生子女的政策继续下去,到2050年,我们国家将急需劳动力。故选C。14推理判断题。根据第二段最后两句“For example, some families in the countryside could have two children, if the first-born child is a girl. In 2013, the Chinese government gave other couples a chance to have two chi
20、ldren if one of them was an only child.”可知,例如,在农村的一些家庭可以有两个孩子,如果第一胎是女孩。2013年,中国政府给予独生子女的夫妇生两个孩子的机会;根据第四段第一句“At the end of 2014, China had a population of 1.37 billion people.”可知,2014年底,中国有13.7亿人口。根据第四段最后一句 “With the two children policy, an increase in births can solve this problem.”可知,在“二胎”政策下,增加生育可
21、以解决这个问题。由此说明“二胎”政策全面放开;综上所述可判断,这些事件的正确时间顺序应是A项。故选A。15推理判断题。根据第一段第二句“The plan was meant to balance (平衡) population development and stop a falling birth rate (出生率).”可知,这项计划是为了平衡人口发展,阻止出生率下降。由此可推断,政府实行“二胎”政策之后,人口发展将会平衡。故选D。 BDid you hear about the Two-Children Policy? Someone says that a single child m
22、ay be a lonely child. There are no other children in the family to talk or play with and an only child is not able to get along well with children of his age. Thats why some parents regretted deciding to have only one child.However, it is quite difficult for parents to decide to have a second child.
23、 For some single-child parents, especially who are busy working every day, they dont have enough time to share with more children. For some people, money is the most difficult thing for them. They have to pay for feeding, clothing, schooling and so on. That will be a lot of money. For other people,
24、they are worried that they are not young enough to have one more child.This may be why more and more parents in many parts of the world choose to have only one child. In the US, for example, more than 14% of women between 18 and 34 plan to have just one child. The situation is the same in the UK. In
25、 Japan, the average number of children born in each family went down to 1.38 by 2019. The government of Japan advises people to get married early, hoping to see an increase in the number of young people starting families. This will help with the nations birth rate.16The passage is probably from a _.
26、AguidebookBnewspaperCpublic letterDsports magazine17The underlined “regretted” in Paragraph 1 means _.Awere pleased withBgot ready forCfelt sorry aboutDlooked forward to18According to the passage, before having a second child, parents will think about the following except _.Abeing too old to have an
27、other childBhaving no one to look after the childCthe high cost of raising a second childDhaving no time to spend with the child19The passage mainly wants to tell us _.Amore people want to have a second childBit is quite difficult to raise a second childCsome good ways to increase the birth rateDthe
28、 difficult situation of Two-Children Policy【答案】16-19BCBD【分析】本文是一篇说明文。主要讲述了人们为什么不要二胎的一些原因。16推理判断题。通读全文可知,文章就二胎政策说明了人们不要二胎的原因,因此这篇文章可能来自报纸。故选B。17词义猜测题。根据“There are no other children in the family to talk or play with and an only child is not able to get along well with children of his age.”可知,家里没有其他孩子
29、可以聊天或玩耍,独生子女不能与同龄的孩子相处融洽,因此有些父母由于这些原因后悔只生一个孩子,所以“regretted”在文章里表示后悔之意。故选C。18细节理解题。根据“they dont have enough time to share with more children.”;“they are not young enough to have one more child.”以及“money is the most difficult thing for them”可知,父母不生二胎的原因有没有足够的时间跟孩子一起;没有钱抚养孩子;年纪大了。故选B。19推理判断题。通读全文可知,文章讲
30、述了一些父母不要二胎的原因,因此也就说明了二胎政策的艰难处境。故选D。 BPan Jiachen is a 15-year-old girl from Beijing. She is the only child of her family. She is happy and confident, but she feels lonely sometimes. “Its not fun, especially when I travel with my parents. How I wish I could have a brother or a sister!” she said. It c
31、ould be time for Pan to realize her dream. China has ended its long one-child policy and every couple can have two children now. But what will a kids life be like if he or she grows up with a sibling(兄弟姐妹)?A sibling can stop children from having bad feelings such as loneliness and fear, according to
32、 an expert(专家). “Siblings give children something that parents cant give, ” said the expert. A kid may not feel lonely because there is someone else to play with. They can also talk about different kinds of things and share secrets with each other. But there are disadvantages too. You need to share
33、things with your sibling, including attention from parents, toys, the bathroom and even the TV. There could be lots of competitions, arguments(争吵)and even fights. Children with siblings need to learn to compromise and control their feelings. Even the birth order can make a difference. According to a
34、 recent research, the birth order decides how parents treat their children. It will then lead to different personalities in children. Parents are usually nervous and strict with their first child. So first-borns are often responsible and thirsty for success. When the couple has a second child, they
35、are more relaxed. So the late-born children are usually funny and Creative.20Which of the following is TRUE about Pan Jiachen?AShe is 17 years old.BShe comes from Nanjing.CShe doesnt like travelling.DShe wishes that she could have a brother or a sister.21What does the underlined word “compromise” me
36、an in Chinese?A争斗B妥协C遵守D坚持22Which of the following is the disadvantage of having a brother or a sister?AHaving arguments and even fights.BSharing secrets with each other.CHaving a partner to play with.DTalking about something with each other.23From the last paragraph we can know that _.Athe first ch
37、ildren are usually funny and creativeBthe birth order has nothing to do with childrens personalitiesCparents are usually strict with their first childDthe late-born children are often responsible and thirsty for success【答案】20-23DBAC【分析】本文是一篇议论文。通过一个15岁孩子之口引出了文章的主题,中国“二胎”政策的施行对一个家庭的影响,有兄弟姐妹的孩子有优势也有劣势
38、。优点是不再孤独,可以分享;劣势是有竞争,有争吵甚至打架。而且出生顺序也会决定孩子的个性特点。20细节理解题。根据“How I wish I could have a brother or a sister!”可知,她很希望自己有一个兄弟姐妹。故选D。21词义猜测题。根据“Children with siblings need to learn to compromise and control their feelings.”可知,此处划线词和“control”表达的意思应该是一致的,control意为“控制”,与之接近的就是“妥协”。故选B。22细节理解题。根据“You need to s
39、hare things with your sibling, including attention from parents, toys, the bathroom and even the TV. There could be lots of competitions, arguments(争吵)and even fights.” 可知有兄弟姐妹分享东西可能会有很多竞争、争吵甚至打斗。故选A。23细节理解题。根据“Parents are usually nervous and strict with their first child.”可知,父母通常对第一个孩子是紧张的并且也很严格。故选
40、C。From November 1st to December 10th in 2020, China started its seventh national population census (普查). 7 million census takers have asked each family about their name, gender (性别), age, education, job and so on. This census is different from the ones in the past. For the first time, citizens were
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
