69 气候变暖南极“高温”天气破纪录 2022年中考英语时文热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 69 气候变暖,南极“高温”天气破纪录 2022年中考英语时文热点话题题型专练 气候 变暖 南极 高温 天气 破纪录 2022 年中 英语 时文 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、69 气候变暖,南极“高温”天气破纪录2022年中考英语时文热点话题题型专练相关时文链接南极“高温”天气破纪录,比正常水平高约30度中国日报双语新闻2022-03-24 13:32近来,地球上最寒冷的地方经历了一段前所未有的“高温”天气:东南极冰盖处的温度比其正常水平高出约10到33度。如此反常的气温打破了原有的最高温度纪录,也让科学家们吃惊不已。The coldest location on the planet has experienced an episode of warm weather this week unlike any ever observed, with temper
2、atures over the eastern Antarctic ice sheet soaring 10 Celsius to 33Celsius above normal. The warmth has smashed records and shocked scientists.以南极洲上空为中心,基于美国GFS模型对3月18日气温与正常气温温差的模拟图源:WeatherBell“这改写了南极气候学”,发表过南极温度研究报告的研究员Stefano Di Battista在推特上写道。他说,这种异常高温在实际发生之前会被认为是“不可能”且“难以想象”的。Antarctic climato
3、logy has been rewritten, tweeted Stefano Di Battista, a researcher who has published studies on Antarctic temperatures. He added that such temperature anomalies would have been considered impossibleand unthinkablebefore they actually occurred.当然,这里的“高温”是相对而言的。南极洲东部的温度不再是零下四十度到五十度,而是上升到了零下十度到二十度对于南极洲
4、来说,这是一场巨大的热浪。What is considered warmover the eastern Antarctica is, of course, relative. Instead of temperatures being minus-45.6 or minus-51.1 Celsius, theyve been closer to minus-17.8Celsius or minus-12.2 Celsius. Thats a massive heat wave by Antarctic standards.沃斯托克站(Vostok Station)是一个位于东部冰原中心的俄罗
5、斯气象观测站,距离南极极点大约1300千米,海拔3488米,其因观测到了地球上的最低温度(1983年7月21日的零下89.2度)而闻名。该观测站以往观测到的三月份平均高温在零下52.3度左右,但在3月18日,这里的气温跃升至零下17.7度。这也是该观测站建站65年来观测到的3月份最高温度。The average high temperature in Vostok at the center of the eastern ice sheet is around minus-52.3Celsiusin March. But on Friday, the temperature leaped to
6、 minus-17.7 Celsius, the warmest its been there during March since record keeping began 65 years ago.思韦茨冰川同时,在南极洲西部,冰盖正在减少这里与南极半岛是地球上变暖最快的地区之一。此处的海洋暖流也加速了思韦茨冰川(Antarcticas Thwaites Glacier)的融化。这块与美国佛罗里达州面积相当的冰体有着“末日冰川”之称,它的融化占每年全球海平面上升的4%。The western Antarctic ice sheet is losing mass while western
7、parts of the continent and the peninsula are among the fastest-warming regions on Earth. Warm ocean temperatures threaten to destabilize Antarcticas Thwaites Glacier, a slab the size of Florida that contributes about 4 percent of annual global sea level rise.近来南极与北极温度与正常温度的差异图源:ClimateReanalyzer.org
8、在此之前,地球的另一极也出现了异常高温。3月16日,北极附近的温度比正常水平高出10度,已经接近冰的熔点。The historically high temperatures in Antarctica follow a pulse of exceptional warmth on the planets opposite end. On Wednesday, temperatures near the North Pole catapulted about 10 Celcius above normal, close to the melting point.是什么导致了高温?“这两种天气事
9、件都与热量和水分向极地输送有关”,美国科罗拉多州立大学气候科学家扎卡里拉贝博士在推特上说。澳大利亚新南威尔士大学副教授亚历克斯森古普塔表示,来自澳大利亚的强风是造成南极洲温度异常的原因。在澳大利亚南部的南大洋上,一系列剧烈的天气系统形成了从澳大利亚一直延伸到南极洲东部的极强风。澳大利亚莫纳什大学气候研究员朱莉阿尔布拉斯特教授表示,强降雨云团将温暖潮湿的空气带到了南极东部上空,也是导致当地高温的主要因素。“目前,南极洲的海冰面积是有记录以来最低的”,阿尔布拉斯特说,“南极洲周围靠近大陆的许多海冰现在已经变成了海洋。了解南极低海冰面积和这些高温之间是否存在联系将会非常有趣。”编辑:朱迪齐实习生:房
10、晓玥来源:科技日报华盛顿邮报一、阅读单选第1篇Robert Swan wanted to be an adventurer (冒险家) when he was 11. He wanted to become the first person to walk to both the North Pole and the South Pole (南极和北极). People told him he was crazy, but he never gave up his dream.In January 1986, Swan and his team reached the South Pole f
11、or the first time. Just three years later, Swan created a new team to head for the North Pole. During those two long trips, Swan noticed some terrible things. At the South Pole, the color of his eyes changed because of a kind of rays. This kind of rays are harmful to both humans and the environment.
12、 At the North Pole, the ice started to melt four months earlier than the usual “melt season”. These two things made Swan realize the poles were in danger. He thought he must do something.Now he works to help people pay more attention to the environment protection, especially the poles. Swan hopes th
13、at he can not only save the two amazing places, but also help protect humans health. Because protecting the nature is protecting ourselves.1When did Swan go to the South Pole with his team?AIn 1986.BIn 1987.CIn 1988.DIn 1989.2What did Swan notice at the North Pole?AThe air smelt terrible.BThe sun ch
14、anged color.CSome rays can harm peoples health.DThe ice began to melt earlier.3What do we know about Swan from the last paragraph?AHe advises people to visit the poles.BHe is preparing for new journeys to the poles.CHe believes saving the nature is saving ourselves.DHe thinks the poles are the earth
15、s most important places.4In what part of the newspaper can we read this passage?AEnvironment.BSport.CMusic.DHealth.【答案】1-4ADCA【短文分析】Robert Swan是一个冒险家,他成功到达南极和北极。在北极冰雪融化提前了四个月,这也让他意识到,保护环境的重要性。因此他现在致力于环境保护。【答案解析】【第1题】 细节理解题。根据“In January 1986, Swan and his team reached the South Pole for the first ti
16、me.”可知Swan和他的团队在1986年1月到达南极。故选A。【第2题】细节理解题。根据“At the North Pole, the ice started to melt four months earlier than the usual melt season. ”可知在北极,他看到冰雪融化比正常提前四个月。故选D。【第3题】细节理解题。根据“Swan hopes that he can not only save the two amazing places, but also help protect humans health. Because protecting the n
17、ature is protecting ourselves.”可知Swan号召人们保护环境,因为保护自然就是保护我们自己。故选C。【第4题】推理判断题。根据“Now he works to help people pay more attention to the environment protection, especially the poles.”可知介绍Swan的事迹,最后号召人们保护环境,因此最有可能出现在环境版。故选A。 第2篇 Scientists predict(预测) that most polar bears will disappear by the year 2100
18、 because of global warming. There are about 25,000 polar bears. They spend most of their lives on the ice which covers the Arctic(北冰洋).As the world gets hotter because of man-made climate(气候)change, the Arctic is warming about twice as quickly as other places. This is making the ice smaller and thin
19、ner. Scientists say that by 2040, the ice could melt(融化) completely during the summers. For polar bears, thats a matter of life and death(死亡).In the winter, when theres ice, polar bears eat as much as possible, to store(贮存) up energy. But these days, theres less winter ice. And summers are the harde
20、st time for polar bears. Because there is less ice to travel on, they have to spend more time on land. But there isnt much food on land.The scientists believe that by 2040, polar bears will start disappear in southern areas of the Arctic, like Canada. In places like Alaska and Russia, the bears may
21、start to disappear by 2080.To help save polar bears, Its time for us to take rapid action to reduce the effect(影响) of global heating.1According to the scientists, in _ years, there will maybe no polar bears on Earth.A20B40C60D802Why dont polar bears like summers?AThere is not enough food then. BTher
22、e is too much ice on land.CThey dislike the cold weather. DThey must live in the water then.3What can we learn from the fourth paragraph?AThe Arctic is the best living place for polar bears.BCanada has taken action to save polar bears.CThe situation of polar bears is serious.D2080 is a turning point
23、 for polar bears.4Why does the writer write the passage?ATo welcome people to visit the Arctic. BTo ask people to help save polar bears.CTo introduce polar bears to people. DTo warn people not to kill polar bears.5In which part of a newspaper can we see the passage?ACULTUREBGEOGRAPHY. CNATURE DTECHN
24、OLOGY.【答案】1-5DACBC【短文分析】文章介绍了因为全球气候变暖,科学家预测在2100年前北极熊将会消失,呼吁我们要采取行动来减少全球气温变暖的影响。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据第一段“Scientists predict (预测) that most polar bears will disappear bythe year 2100 because of global warming.”可知科学家预测到2100年大多北极熊可能会消失,因此推断80年后可能世界上将会没有北极熊。故选D。【第2题】细节理解题。根据第三段“And summers are the hardest
25、 time for polar bears. Because there is less ice to travel on, they have to spend more time on land. But there isnt much food on land.”可知夏天对于北极熊来说是最艰难的时刻,因为冰很少,它们必须待在陆地上,而陆地上没有太多食物,因此可知这是北极熊不喜欢夏天的原因。故选A。【第3题】推理判断题。根据第四段“The scientists believe that by 2040,polar bears will start disappear in southern
26、 areas 0f the Arctic, like Canada. In places like Alaska and Russia,the bears may start to disappear by 2080.”可知北极熊将会逐渐灭绝,因此判断我们从第四段知道了北极熊的处境非常糟糕。故选C。【第4题】推理判断题。根据最后一段“To help save polar bears,its time for us totake rapid action to reduce the effect (影响) of global heating.”可知作者倡议人们拯救北极熊,采取行动减少全球变暖的影
27、响,因此判断作者的目的是让人们帮助拯救北极熊,故选B。【第5题】推理判断题。根据第一段“Scientists predict (预测) that most polar bears will disappear bythe year 2100 because of global warming.”可知本文主要讲了科学家预测北极熊面临灭绝的危险,是有关动物的,因此判断我们可以在报纸的自然部分读到这篇文章。故选C。 第3篇We often think the Arctic(北极) only has snow and ice. But in fact, it has far more than tha
28、t! The Arctic is on top of Earth. The Arctic Ocean makes up two-thirds of the Arctic, while one-third is made up of land in eight countries, including Russia, Canada, and the US.The Arctic lands have many various lives. Some plants and animals can grow in very cold temperatures. In fact, the Arctic
29、is home to more than 21,000 kinds of lives. There are whales. Arctic foxes and many more The polar bear(北极熊)is the most famous Arctic animal.You might think that the Arctic is too cold for people to live in. But surprisingly, there are about 4 million people living there. Thats the same population a
30、s the city of Taiyuan in Shanxi. China. About 10 percent are local people. They have been there for thousands of years. They make living by fishing. hunting(打猎)and so on.A group of scientists recently came back from a one-year-long study in the Arctic. They have bad news: the Arctic is dying. The am
31、ount of Arctic sea ice is falling by around 3 percent every year. There will be no more ice during the summer in the near future. What does this mean for us? Many animals, such as polar bears, hunt for their food on the ice. If they cant do this anymore, they will die of hunger. Local people hunt an
32、imals for food. But since so many animals are dying, they need to change their way of life.1Which of the following countries is NOT mentioned in the passage?AAmerica.BJapan.CCanada.DChina.2What does the word “various” in Paragraph 3 mean in Chinese?A濒危的B稀有的C不同的D珍贵的3The local people of the Arctic mak
33、e a living by _.AfishingBhuntingCfarmingDBoth A and B4From the passage, we know that _.Athe polar bear is the most famous Arctic animalBall the animals in the Arctic will die of hungerCtwo-thirds of the Arctic is made up of landDthe population of the city of Taiyuan is about 400,000.5This passage is
34、 mainly about _.Athe people in the ArcticBthe animals in the ArcticCthe lives in the ArcticDthe weather in the Arctic【答案】1-5BCDAC【短文分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了北极的地理情况、生存在北极的生命以及北极面临的危险冰川融化。【答案解析】【第1题】 细节理解题。根据第二段“while one-third is made up of land in eight countries, including Russia, Canada, and the US.”和第
35、四段“Thats the same population as the city of Taiyuan in Shanxi, China. ”可知,本文一共提及了俄罗斯、加拿大、美国和中国四个国家,并未提及日本。故选B。【第2题】 词句猜测题。根据第三段“In fact, the Arctic is home to more than 21,000 kinds of lives.”可知,北极是超过两万一千种动物的家,也就是说在北极生存的动物种类很多,所以它有很多“不同的”生命,C选项符合文意。故选C。【第3题】 细节理解题。根据第四段“They make a living by fishing
36、, hunting and so on.”可知,生活在北极的人主要以捕鱼和打猎等为生;“fishing”和“hunting”都符合题意。故选D。【第4题】 细节理解题。根据第三段“The polar bear (北极熊) is the most famous Arctic animal.”可知,北极熊是最著名的北极动物,A选项符合文意。故选A。【第5题】 主旨大意题。本文主要花大篇幅在写北极动物的种类和人在北极的生活以及他们以后可能都要面临的危险,总的来说这篇文章主要是关于生存在北极的生物的。故选C。 第4篇 Antarctica(南极洲) is known for being a vast
37、land of ice and snow, a place too cold for most life. Despite (尽管) this, the continent is slowly starting to turn warm. According to the Guardian, the Antarctic has registered (登记) a new high temperature for the first time on record, prompting fears of climate instability(不稳定性) in the worlds iciest
38、place.On Feb 9, Brazilian researchers at Seymour Island reported a temperature of 20.75 on the icy continent of Antarctica. It was almost a full degree higher than the previous record of 19.8, taken on Signy Island in January 1982.This record-breaking reading was taken at a monitoring (监测) station i
39、n the northern part of Antarctica. According to Brazilian soil scientist Carlos Schaefer, the temperature was documented during a 20-year-long research project. The focus of this project is to study the effect that climate change has on the permafrost (永久冻土) within the region. Permafrost is soil tha
40、t stays frozen for at least two years. Although this is a first record high for Antarctica, Schaefer stressed that “We cant use this to anticipate (预测) climatic changes in the future. Its simply a signal that something different is happening in that area.”But in fact, the last high temperature readi
41、ng was in the 19 range. These higher temperatures can cause ice and glaciers (冰川) in Antarctic regions to melt. The Antarctic peninsula (半岛) the long finger of land(狭长地带) that stretches towards Argentina(阿根廷)is most dramatically affected. Scientists saw glaciers that have retreated by more than 100
42、meters in Discovery Bay where the snow melted in little more than a week, leaving dark exposed rock. This melted ice leads to a rise in sea levels that can threaten the safety of coastal areas. Its believed to be behind an alarming decline of more than 50 percent in chinstrap penguin (帽带企鹅) colonies
43、, which are dependent on sea ice.Like American writer Ernest Hemingway once said, “The Earth is a fine place and worth fighting for.” We should do everything we can to help save our planet. Otherwise, it may become too hot for us to fix.1What did Brazilian researchers report on Feb 9?ASigny Island i
44、s the warmest region in the Antarctic.BAntarctica hit a record high temperature of 20.75. CThe average temperature of Antarctica ranges from 19.8 C to 20.75.DAntarcticas new record temperature is a full degree higher than the previous decade.2Whats the main purpose of the 20-year-long research proje
45、ct?ATo predict possible climatic change in the future.BTo monitor Antarcticas contributions to world climate change.CTo explain why the permafrost may cause glaciers to melt.DTo examine how the permafrost is influenced by climate change.3What does the underlined word “retreated” probably mean?AMoved
46、 backward.BIncreased in size.CCovered a certain areaDStretched in an opposite direction.4According to the text, the melted glacier may lead to_.Athe pollution of ocean waterBthe release of various virusesCthreats to penguin habitatsDdisappearances of coastal cities【答案】1-4BDAC【短文分析】本文是一篇说明文,介绍了南极洲的气候
47、受到影响,气温开始上升。科学家检测到了有史以来的最高温,同时也对冻土进行了研究观察。气温升高会导致冰川融化,造成海平面上升,危及一些企鹅的栖息地。作者呼吁大家阻止气候变暖。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据“On Feb 9, Brazilian researchers at Seymour Island reported a temperature of 20.75 on the icy continent of Antarctica”,可知南极洲温度达到20.75摄氏度,故选B。【第2题】细节理解题。根据“The focus of this project is to study th
48、e effect that climate change has on the permafrost within the region”,可知这个研究项目的主要目的是研究气候变化在这片区域内对永久冻土的影响,故选D。【第3题】词义猜测题。划线词所在句句意为“科学家们在愉景湾看到冰川_了100多米,雪在不到一周的时间里融化,留下了黑色的裸露岩石”。根据句意,可推知此处冰川是“缩减、融化”了100米,才能露出下面的岩石,故选A。【第4题】细节理解题。根据“This melted ice leads to a rise in sea levels that can threaten the saf
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-776609.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022七年级英语下册 Unit 7 Its raining第五课时作业课件 (新版)人教新目标版.pptx
