分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 37

类型9_9、江苏省扬州中学2021-2022高二下学期期中检测英语.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:778103
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:37
  • 大小:140.74KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    _9 江苏省 扬州 中学 2021 2022 高二下 学期 期中 检测 英语
    资源描述:

    1、江苏省扬州中学2021-2022学年度第二学期期中试题高二英语第I卷(选择题共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How would the man prefer to travel to the forest park?A. By bus. B. By taxi. C. By train.2. What did the customer complain about

    2、?A. The womans service.B. The size of the swimming pool.C. The hotels location.3. What does the man find difficult about Shakespeares plays?A. The humor. B. The plots. C. The language.4. What does the man like most about going back home?A. Eating at home.B. Sleeping in his own bed.C. Seeing his chil

    3、dren.5. Why isnt the woman going to Cathys party?A. She has to catch a plane.B. She had a conflict with Cathy.C. She is working extra hours.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6

    4、. What is Rosie going to do?A. Go to college. B. Live in Europe. C. Travel and work.7. Why is Rosie making such a decision?A. To get new experiences.B. To make more money.C. To change jobs.听第7段材料,回答第8至10题。8. What day is it today?A. Saturday. B. Friday. C. Thursday.9. What does the woman think of Jac

    5、k?A. He is too optimistic.B. He should work harder.C He is under too much pressure.10. Where does the conversation probably take place?A. In an office. B. At a race track. C. At a restaurant.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation take place?A. In a classroom. B. In a TV studio. C. In a spe

    6、ech hall.12. How do Japanese prefer to travel around cities?A On foot. B. By car. C. By bike.13. What is the sixth leisure activity in Japan according to the survey?A. Listening to music.B. Watching DVDs & videos.C. Trips to museums and zoos.听第9段材料,回答第14至16题。14. Whats the relationship between the tw

    7、o speakers?A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Friends.15. Where will the woman stay during her trip?A. At a friends home.B. At a hotel.C. At a university dormitory.16. Why is the woman coming to London next week?A. To teach at a university there.B. To dine with Craig.C. To attend a confer

    8、ence.听第10段材料,回答第17至20题17. Why does the speaker suggest the passengers arrive early?A. To get a better seat.B. To get their boat tickets.C. To have time for breakfast.18. What does the speaker advise the passengers to bring?A. A hat. B. A jacket. C. A packed lunch.19. What are the passengers expected

    9、 to do in Sausalito?A. Do some shopping.B. Visit the museum.C. Watch a performance.20. How long can the passengers stay at the Golden Gate Park?A. One hour.B. Two hours.C. Two and a half hours.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe capital of a country is of

    10、ten a very populated city where much history has been made due to the high-level political and economic functions that occur there. However, sometimes government leaders decide to move the capital from one city to another. Capital relocation has been done hundreds of times throughout history. The an

    11、cient Egyptians, Romans, and Chinese changed their capital frequently.Some countries choose new capitals that are more easily defended in a time of invasion (侵略) or war. Some new capitals are planned and built in previously undeveloped areas to promote development. Countries sometimes change their c

    12、apital because they expect some type of political, social, or economic benefit. They hope and expect that the new capitals will surely develop into cultural treasure and hopefully make the country a more stable place.Here are capital relocations that have occurred in approximately the last few centu

    13、ries.AsiaJapanfrom Kyoto to Tokyo 1868Turkeyfrom Istanbul to Ankara 1923Israelfrom Tel Aviv-Jaffo to Jerusalem 1950EuropePolandfrom Krakow to Warsaw 1596Finlandfrom Turku to Helsinki 1812Italyfrom Turin to Florence to Salerno to Rome 1871The AmericasThe USfrom New York to Washington 1800Jamaicafrom

    14、Port Royal to Spanish Town to Kingston 1872OceaniaNew Zealandfrom Auckland to Wellington 18651. Why did some countries decide to move the capital?A. To further expand their land.B. To uncover ancient treasure.C. To develop undeveloped areas.D. To declare war on another country.2. Which country was t

    15、he earliest to move its capital?A. Turkey.B. Poland.C. The United Sate.D. New Zealand.3. What do Italy and Jamaica have in common?A. They moved the capitals more than once.B. Their capitals were destroyed in the war.C. They moved their capitals in the same year.D. Their capitals moved because of the

    16、 economy.BI was sitting at my desk when another graduate student in my lab approached me. “Can you help?” he begged. His experiment wasnt working and he desperately needed help. I was a fifth year PhD student, the senior member of the lab at the time. As I had many times before, I gave in and said y

    17、es.I had a hard time saying no to such requests. I was new to the United States for graduate school. I found it difficult to make new friends and discover afterwork activities I enjoyed. So I spent a huge chunk of my time in the lab with my labmates serving as my primary source of social connection.

    18、 I feared that if I brushed them off, Id lose their favor.After I graduated and started a job in industry, I continued to carry the same attitude with me, and it continued to cost me. It wasnt until my wife gave birth to our first child that I realized how thin I had stretched myself and how misguid

    19、ed my priorities(重要的事) were. While she lay in a hospital bed in the early stages of labor(分娩阵痛), I sat nearby, busy in correcting a work report on my laptop for my colleague. Hours later, after hearing my daughters first cry and watching her tiny fingers grab tightly onto mine, it dawned on me that

    20、I should have been fully present during my daughters birth.From then on, I determined to spare more time for my family by reducing my work tasks and carefully considering each request for help. I still enjoyed cooperating with others, but I dealt with mutually(共同地) beneficial tasks first, rather tha

    21、n accepting everything that came my way.I noticed many benefits, and few disadvantages. My daily work schedule was not so crowded. I no longer worked overtime, and I was able to improve my work performance by focusing more on important tasks. I was also pleased to discover that “Sorry, Id love to he

    22、lp but I have a deadline coming up” is an acceptable response to a request for assistance. Most colleagues seem to understand.Its hard to say “no” to those you work with. But Ive learned that sometimes thats the best way to avoid too much workload and lead a freer and happier life.4. Why was it hard

    23、 for the author to refuse others requests in school?A. He was eager for good relations with others.B He was interested in helping others.C. He was fond of doing experiments.D. He was the most experienced student.5. What did the author realize after his daughters birth?A. He was guilty for his absenc

    24、e when she was born.B. His wife had sacrificed a lot for the family.C. He should have balanced work and life better.D. He should work harder due to the increased responsibilities.6. What happened to the author after refusing others?A. He got along badly with his colleagues.B. He got a lot more vital

    25、 tasks.C. He received assistance from his colleagues.D. He got less work and more joy.7. What is the passage mainly about?A. Enjoying family life.B. Giving priority to family.C. Giving and taking.D. Learning to say “no”.CAs a popular subject of study among evolutionary ecologists, three-spined stick

    26、leback (三刺鱼) is known for their different shapes, sizes, and behaviors-they can even live in both seawater and freshwater, and under a wide range of temperatures. But what makes that?The researchers tracked six populations of the fish before and after seasonal changes to their environment, using gen

    27、ome sequencing. Seasonal changes result in great changes in habitat structure and balance of salt and freshwater, and only those fish able to tolerate these rapid changes survive into the next season. “After comparing these changes, we find that they probably resemble the habitat shits experienced b

    28、y stickleback populations during the past 10,000 years.” says Professor Barrett “We hope to gain insight into the genetic changes that may have resulted from natural selection long in the past.”Remarkably, the researchers discovered the evidence of genetic changes driven by the seasonal shifts in ha

    29、bitats, which mirrored the differences found between long-established freshwater and saltwater populations. “These genetic changes occurred in independent populations over a single season, highlighting just how quickly the effects of natural selection can be detected,” says Professor Barrett, The fi

    30、ndings suggest that we may be able to use the genetic differences to predict how populations may adapt to environment.The research emphasizes the importance of studying species in dynamic environments to gain a better understanding of how natural selection operates. In further research, they plan to

    31、 investigate how repeatable the observed genetic changes are, by testing whether they show up year after year. Doing so would demonstrate their ability to reliably forecast the evolutionary future of these populations.8. Why is stickleback a popular subject of study?A. The fish is adaptable to diffe

    32、rent living conditions.B. Seasonal changes make little difference to the fish.C. Six populations of the fish are worthy to being trackedD. Ecologists can study a wide range of temperatures by tracking the fish.9. In which way did researchers get the findings?A. By explaining a concept.B. By analyzin

    33、g the data.C. By studying a specific case.D. By making comparisons.10. Whats the significance of the study?A. It will arouse peoples awareness of protecting stickleback.B. It makes researchers pay more attention to genetic changesC. It helps us gain deep insight into the law of natural selection.D.

    34、It proves that stickleback is a really popular subject of study11. Whats the purpose of studying the repetition of the genetic changes?A. To study species in dynamic environments.B. To test the reliability of the present discoveries.C. To predict the evolutionary future of certain species.D. To know

    35、 the frequency of certain species appearance.DSingapore has announced new measures designed to quickly increase local food production, including rooftop farming. Officials in the city-state recently set a goal to meet 30 percent of Singapores nutritional needs with locally produced food by 2030. The

    36、 plan includes $21 million in government money to support local production of eggs, vegetables and fish “in the shortest possible time”. The plans were announced as the worldwide spread of COVID-19 has caused shortage of many products, including food in some areas.Restrictions on population movement

    37、s around the world have weakened supply chains and raised concerns about worsening shortages and price increases. Currently, densely populated Singapore produces only about 10 percent of its own food needs. Only 1 percent of Singapores 724 square kilometers are currently used for agriculture. And pr

    38、oduction costs there are higher than the rest of Southeast Asia. Singapores Food Agency says its goal is to raise local food production levels to make up for climate change and population growth that could threaten worldwide food supplies. “The current COVID-19 situation underscores the importance o

    39、f local food production, as part of Singapores strategies to ensure food security,” the Food Agency said in a statement.Singapore officials have repeatedly told citizens that the city-state has enough food to get through the COVID-19 crisis. But they have decided to speed up the process of increasin

    40、g local production to begin within the next six months. This plan includes efforts to identify alternative farming spaces, such as industrial areas and empty building spaces. It also calls for adding new technologies to improve farming methods. Officials said one part of the project aims to establis

    41、h roof top farms on public housing parking areas beginning in May.12. What can we know about Singapores new plan?A. More money will be given to support local food production.B Local produced food will play the most part by 2030.C. It aims to increase food import.D. It will help reduce the spread of

    42、COVID-19.13. Why did Singapore announce new measures?A. To case the concerns caused by restrictions.B. To prepare for the possible shortage of worldwide food supplies.C. To promote population growth of the nation.D. To reduce local food production cost.14. Which of the following can replace the unde

    43、rlined word “underscores” in paragraph 2?A. Reduces.B. Explains.C. Replaces.D. Highlights.15. What does the last paragraph mainly talk about?A. The reasons to speed up local food production.B. The troubles the new plan is facing.C. The ways to increase food production.D. The benefits brought by the

    44、new measures.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Located on cliffs above a river, Hongyadong is a stilt-house complex (高脚屋建筑群) in traditional style in Chongqing. The past few years have seen an explosive increase in the number of visitors. _16_ For a while, it became t

    45、he biggest attraction in China after only the Forbidden City, according to travel website Mafengwo._17_ Instead of having fun, some people now went to remote strawberry farms to take photos to impress their friends on Instagram. But unlike Instagram users, Douyins fans commonly use the app to watch

    46、popular videos posted by strangers.In China, uploading a picture or video from a beautiful spot to sites such as Douyin is known as daka. The word is also used to refer to the practice of recording your presence at a location that has already become hot, such as Hongyadong. The aim is simply to show

    47、 that you have also been to the places that are popular. _18_ _19_ So-called dakazu“daka tribes”can be found in Chongqing and other cities. Visitors try to check in at as many hot locations as possible within a single day. _20_ Companies offer “daka tours”. Douyin users can use the app to create “da

    48、ka videos”: super-speed slideshows of themselves at daka sites.A. Social media has transformed tourism worldwide.B. Daka is catching on with local residents in many cities.C. The beauty of the attraction is less important than being there.D. The main reason, it seems, has been its sudden popularity

    49、on Douyin.E. Guides can be found online, to show the most efficient ways to achieve this.F. A subculture has developed among young people who accept daka as a lifestyle.G. With the popularity of social media, especially Douyin, there has been a boost in tourism.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,滿分

    50、15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。My 7-year-old daughter Leeny always has her nose in a book. She even _21_ reading in the car on the long drive to summer camp, which was where she _22_ the book. My family has always been overeducated, but we were _23_ I didnt own books. I borrowed books.

    51、However, when Leeny realized she had lost the book, she _24_. “Sorry. I cant find it,” she said. “Its only $20, right? Whats the big deal?”I felt the need to make her feel _25_ for the book. She agreed to help me clean the chicken coop (笼子) _26_ my paying the library fine. I thought this idea was ve

    52、ry clever because cleaning the coop is some work I had been _27_ for months. It was summertime and dust floated in the air. But my girl thought shoveling chicken poop (铲鸡粪) was the most _28_ shed had on a Saturday morning. In fact, she looked as if she might lose another _29_ in order to clean the c

    53、oop again. I stood, somewhat _30_, watching her.It took me a while to realize why my punishment had _31_. The fact is that I was there, too, shoveling chicken poop, fetching the clean straw and feed. Leenys little sister, Vicki, was watching a cartoon while my husband paid bills. Only Leeny and I we

    54、re _32_. She had me all to herself for the first time _33_ Vicki was born, and she was enjoying all the attention for once. I dont know what she learned about responsibility, but I didnt _34_ the book any more. We _35_ over that unpleasant job and spent quality time together: mother, daughter, and c

    55、hicken poop.21. A. took toB. took downC. took inD. took over22. A. foundB. lostC. borrowedD. tore23. A. richB. respectableC. closeD. poor24. A. noddedB. fearedC. laughedD. shrugged25. A. responsibleB. concernedC. thankfulD. anxious26. A. in response toB. in line withC. in trade forD. in charge of27.

    56、 A. enjoyingB. avoidingC. practicingD. directing28. A. challengeB. workC. funD. trouble29. A. on purposeB. by chanceC. at lengthD. without doubt30. A. contentedB. frightenedC. thrilledD. amazed31. A. succeededB. failedC. endedD. changed32. A. outsideB. playingC. separatedD. attentive33. A. asB. when

    57、C. beforeD. since34. A. pay forB. care aboutC. look forD. call for35. A. workedB. relaxedC. bondedD. chatted第卷(非选择题共55分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Do stars only appear at night? The answer is no. Venus(金星)is the only star _36_ can be seen in daytime. It is the second _37

    58、_(bright) natural object, behind the earths moon, in the night sky. Why is it so bright? First of all, Venus is the closest planet to the earth. Besides, it _38_(cover) with highly reflective clouds, which reflect about 70 percent of the sunlight _39_(strike) it.If Venus is so bright and close to us

    59、, isnt it a better choice for human _40_(explore) than Mars? It is closer to the earth than Mars and its closer to the earth _41_ size. The closer distance to the sun means solar power would be easier _42_(generate) as well._43_, with a temperature of about 465C on the surface. Venus is the hottest

    60、planet in our solar system! But scientists never give up and _44_(create) new computer equipment that can stand 480C recently. _45_ they expect next is to send a probe(探测器)to Venus by 2025.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假如你是李华,最近你班就“是否使用高科技修复与展示扬州的历史建筑”进行了讨论。请你根据以下提示,用英语写一篇短文介绍讨论结果并发表个人观点。写作内容包括:1.

    61、 支持的观点:2. 反对的观点:3. 你的观点。注意:1. 词数80左右;2. 适当增加细节,以使行文连贯。_第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。A boy named Ali had a large and harmonious family, happily living with his sisters, parents and grandmother. His grandmother loved everyone a lot and was respected by all family members. she was

    62、 very old, yet sometimes she would recall things from her past and share with them. Sometimes they would believe her but at other times they would think that Granny might be mixing up the facts due to her old age.One day, when Ali was in school, suddenly while knitting (编织),Granny remembered somethi

    63、ng and she couldnt contain her emotions so she got up to tell her son-Alis father She walked as fast as she could to his room and said, “You always asked about my birth date but do you know today is the day when I was born.”She looked at her son with an excited expression, expecting an immediate res

    64、ponse. However, her son wondered how she could remember her date of birth in this old age when she forgot so many other things, so he didnt pay much attention to this. Disappointed at her sons reaction, Granny then went to Alis mother and Alis sister, but like Alis father, nobody believed her.Dishea

    65、rtened, she went and sat in the terrace (庭院).When Ali returned from his school, he found his grandmother sitting alone with a sad expression. Ali asked his granny about the matter, but she said there was nothing to worry about. After a lot of persuasion she revealed what was troubling her-nobody see

    66、med to care that it was her birthday today!After hearing what Granny said, Ali thought of a plan. Purely by chance, some of Alis friends were playing nearby so he shared his plan with them.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。His friends were all willing to help Ali achieve what he planned._Ali was

    67、so happy to see his granny with tears of joy shining in her eyes._听力答案:1-5 BBCCA 6-10 CABCB 11-15 BBAAB 16-20 CABAB答案解析江苏省扬州中学2021-2022学年度第二学期期中试题高二英语第I卷(选择题共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How would

    68、 the man prefer to travel to the forest park?A. By bus. B. By taxi. C. By train.2. What did the customer complain about?A. The womans service.B. The size of the swimming pool.C. The hotels location.3. What does the man find difficult about Shakespeares plays?A. The humor. B. The plots. C. The langua

    69、ge.4. What does the man like most about going back home?A. Eating at home.B. Sleeping in his own bed.C. Seeing his children.5. Why isnt the woman going to Cathys party?A. She has to catch a plane.B. She had a conflict with Cathy.C. She is working extra hours.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话

    70、或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is Rosie going to do?A. Go to college. B. Live in Europe. C. Travel and work.7. Why is Rosie making such a decision?A. To get new experiences.B. To make more money.C. To chan

    71、ge jobs.听第7段材料,回答第8至10题。8. What day is it today?A. Saturday. B. Friday. C. Thursday.9. What does the woman think of Jack?A. He is too optimistic.B. He should work harder.C. He is under too much pressure.10. Where does the conversation probably take place?A. In an office. B. At a race track. C. At a

    72、restaurant.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation take place?A. In a classroom. B. In a TV studio. C. In a speech hall.12. How do Japanese prefer to travel around cities?A. On foot. B. By car. C. By bike.13. What is the sixth leisure activity in Japan according to the survey?A. Listening t

    73、o music.B. Watching DVDs & videos.C. Trips to museums and zoos.听第9段材料,回答第14至16题。14. Whats the relationship between the two speakers?A. Mother and son. B. Teacher and student. C. Friends.15. Where will the woman stay during her trip?A. At a friends home.B. At a hotel.C. At a university dormitory.16.

    74、Why is the woman coming to London next week?A. To teach at a university there.B. To dine with Craig.C. To attend a conference.听第10段材料,回答第17至20题17. Why does the speaker suggest the passengers arrive early?A. To get a better seat.B. To get their boat tickets.C. To have time for breakfast.18. What does

    75、 the speaker advise the passengers to bring?A. A hat. B. A jacket. C. A packed lunch.19. What are the passengers expected to do in Sausalito?A. Do some shopping.B. Visit the museum.C. Watch a performance.20. How long can the passengers stay at the Golden Gate Park?A. One hour.B. Two hours.C. Two and

    76、 a half hours.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe capital of a country is often a very populated city where much history has been made due to the high-level political and economic functions that occur there. However, sometimes government leaders decide to

    77、 move the capital from one city to another. Capital relocation has been done hundreds of times throughout history. The ancient Egyptians, Romans, and Chinese changed their capital frequently.Some countries choose new capitals that are more easily defended in a time of invasion (侵略) or war. Some new

    78、capitals are planned and built in previously undeveloped areas to promote development. Countries sometimes change their capital because they expect some type of political, social, or economic benefit. They hope and expect that the new capitals will surely develop into cultural treasure and hopefully

    79、 make the country a more stable place.Here are capital relocations that have occurred in approximately the last few centuries.AsiaJapanfrom Kyoto to Tokyo 1868Turkeyfrom Istanbul to Ankara 1923Israelfrom Tel Aviv-Jaffo to Jerusalem 1950EuropePolandfrom Krakow to Warsaw 1596Finlandfrom Turku to Helsi

    80、nki 1812Italyfrom Turin to Florence to Salerno to Rome 1871The AmericasThe USfrom New York to Washington 1800Jamaicafrom Port Royal to Spanish Town to Kingston 1872OceaniaNew Zealandfrom Auckland to Wellington 18651. Why did some countries decide to move the capital?A. To further expand their land.B

    81、. To uncover ancient treasure.C. To develop undeveloped areas.D. To declare war on another country.2. Which country was the earliest to move its capital?A. Turkey.B. Poland.C. The United Sate.D. New Zealand.3. What do Italy and Jamaica have in common?A. They moved the capitals more than once.B. Thei

    82、r capitals were destroyed in the war.C. They moved their capitals in the same year.D. Their capitals moved because of the economy.【13题答案】【答案】1. C 2. B 3. A【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了历史上一些经常迁都的国家以及其背后的原因。【1题详解】细节理解题。根据第二段“Some new capitals are planned and built in previously undeveloped areas to promote de

    83、velopment.( 一些新的首都被规划和建设在以前未开发的地区,以促进发展。)”可知,一些国家决定迁都是为了开发欠发达地区。故选C。【2题详解】推理判断题。根据表格中“Poland from Krakow to Warsaw 1596 (波兰于1596年将首都从克拉科夫迁到华沙)”可推知,波兰于1596年将首都从克拉科夫迁到华沙;再对比表格中其它国家迁都时间可知,波兰迁都的时间最早。故选B。【3题详解】细节理解题。根据表格中“Italy from Turin to Florence to Salerno to Rome 1871 (意大利在1871年将首都从都灵迁到佛罗伦萨,再迁到到萨勒诺

    84、,最后再迁到罗马)”可知,意大利曾经将首都从都灵迁到佛罗伦萨,再迁到到萨勒诺,最后再迁到罗马;再结合表格中“Jamaica from Port Royal to Spanish Town to Kingston-1872 (牙买加在1872年将首都从皇家港迁到西班牙城,最后再迁到金斯敦)”可知,牙买加曾将首都从皇家港迁到西班牙城,最后再迁到金斯敦。由此可知,意大利和牙买加的共同之处在于这两个国家都不止一次迁都。故选A。BI was sitting at my desk when another graduate student in my lab approached me. “Can you

    85、 help?” he begged. His experiment wasnt working and he desperately needed help. I was a fifth year PhD student, the senior member of the lab at the time. As I had many times before, I gave in and said yes.I had a hard time saying no to such requests. I was new to the United States for graduate schoo

    86、l. I found it difficult to make new friends and discover afterwork activities I enjoyed. So I spent a huge chunk of my time in the lab, with my labmates serving as my primary source of social connection. I feared that if I brushed them off, Id lose their favor.After I graduated and started a job in

    87、industry, I continued to carry the same attitude with me, and it continued to cost me. It wasnt until my wife gave birth to our first child that I realized how thin I had stretched myself and how misguided my priorities(重要的事) were. While she lay in a hospital bed in the early stages of labor(分娩阵痛),

    88、I sat nearby, busy in correcting a work report on my laptop for my colleague. Hours later, after hearing my daughters first cry and watching her tiny fingers grab tightly onto mine, it dawned on me that I should have been fully present during my daughters birth.From then on, I determined to spare mo

    89、re time for my family by reducing my work tasks and carefully considering each request for help. I still enjoyed cooperating with others, but I dealt with mutually(共同地) beneficial tasks first, rather than accepting everything that came my way.I noticed many benefits, and few disadvantages. My daily

    90、work schedule was not so crowded. I no longer worked overtime, and I was able to improve my work performance by focusing more on important tasks. I was also pleased to discover that “Sorry, Id love to help but I have a deadline coming up” is an acceptable response to a request for assistance. Most c

    91、olleagues seem to understand.Its hard to say “no” to those you work with. But Ive learned that sometimes thats the best way to avoid too much workload and lead a freer and happier life.4. Why was it hard for the author to refuse others requests in school?A. He was eager for good relations with other

    92、s.B. He was interested in helping others.C. He was fond of doing experiments.D. He was the most experienced student.5. What did the author realize after his daughters birth?A. He was guilty for his absence when she was born.B. His wife had sacrificed a lot for the family.C. He should have balanced w

    93、ork and life better.D. He should work harder due to the increased responsibilities.6. What happened to the author after refusing others?A. He got along badly with his colleagues.B. He got a lot more vital tasks.C. He received assistance from his colleagues.D. He got less work and more joy.7. What is

    94、 the passage mainly about?A. Enjoying family life.B. Giving priority to family.C. Giving and taking.D. Learning to say “no”.【47题答案】【答案】4. A 5. C 6. D 7. D【解析】【导语】这是一篇夹叙夹议文。文章主要通过自己的事例,说明要学会拒绝,学会说“不”才会使自己减少过量的工作,增加生活的快乐。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“I found it difficult to make new friends and discover afterwor

    95、k activities I enjoyed. So I spent a huge chunk of my time in the lab, with my labmates serving as my primary source of social connection. I feared that if I brushed them off, Id lose their favor.(我发现很难交到新朋友,也很难发现我喜欢的课外活动。所以我花了大量的时间在实验室里,我的实验室伙伴是我社会联系的主要来源。我担心如果我拒绝他们,我会失去他们的好感。)”可知,作者在学校很难拒绝别人的请求是因为

    96、他渴望与别人建立良好的关系。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“Hours later, after hearing my daughters first cry and watching her tiny fingers grab tightly onto mine, it dawned on me that I should have been fully present during my daughters birth. (几个小时后,听到女儿的第一次啼哭,看着她的小手紧紧抓住我的手,我突然意识到,在女儿出生的时候,我本应该全程在场。)”以及第四段中“From then o

    97、n, I determined to spare more time for my family by reducing my work tasks and carefully considering each request for help. (从那时起,我决定减少我的工作任务,仔细考虑每一个别人请求的帮助,花更多的时间在我的家庭。)”可知,作者在女儿出生后意识到了他应该更好地平衡工作和生活。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“I noticed many benefits, and few disadvantages. My daily work schedule was

    98、 not so crowded. (我注意到有很多好处,没什么缺点。我的日常工作安排不那么紧张了。)”和最后一段“Its hard to say no to those you work with. But Ive learned that sometimes thats the best way to avoid too much workload and lead a freer and happier life. (对你的同事说不是很难的。但我知道,有时这是避免过多工作量、过上更自由、更快乐生活的最好方法。)”可知,作者拒绝别人之后,他的工作量减少了,快乐增多了。故选D项。【7题详解】主

    99、旨大意题。通读全文,尤其根据最后一段“Its hard to say no to those you work with. But Ive learned that sometimes thats the best way to avoid too much workload and lead a freer and happier life. (对你的同事说不是很难的。但我知道,有时这是避免过多工作量、过上更自由、更快乐生活的最好方法。)”可知,本文主要通过自己的事例,说明要学会拒绝,才会使自己减少过量的工作,增加生活的快乐。所以,“学会说不”是这篇文章的主题。故选D项。CAs a popu

    100、lar subject of study among evolutionary ecologists, three-spined stickleback (三刺鱼) is known for their different shapes, sizes, and behaviors-they can even live in both seawater and freshwater, and under a wide range of temperatures. But what makes that?The researchers tracked six populations of the

    101、fish before and after seasonal changes to their environment, using genome sequencing. Seasonal changes result in great changes in habitat structure and balance of salt and freshwater, and only those fish able to tolerate these rapid changes survive into the next season. “After comparing these change

    102、s, we find that they probably resemble the habitat shits experienced by stickleback populations during the past 10,000 years.” says Professor Barrett “We hope to gain insight into the genetic changes that may have resulted from natural selection long in the past.”Remarkably, the researchers discover

    103、ed the evidence of genetic changes driven by the seasonal shifts in habitats, which mirrored the differences found between long-established freshwater and saltwater populations. “These genetic changes occurred in independent populations over a single season, highlighting just how quickly the effects

    104、 of natural selection can be detected,” says Professor Barrett, The findings suggest that we may be able to use the genetic differences to predict how populations may adapt to environment.The research emphasizes the importance of studying species in dynamic environments to gain a better understandin

    105、g of how natural selection operates. In further research, they plan to investigate how repeatable the observed genetic changes are, by testing whether they show up year after year. Doing so would demonstrate their ability to reliably forecast the evolutionary future of these populations.8 Why is sti

    106、ckleback a popular subject of study?A. The fish is adaptable to different living conditions.B. Seasonal changes make little difference to the fish.C. Six populations of the fish are worthy to being trackedD. Ecologists can study a wide range of temperatures by tracking the fish.9. In which way did r

    107、esearchers get the findings?A. By explaining a concept.B. By analyzing the data.C. By studying a specific case.D. By making comparisons.10. Whats the significance of the study?A. It will arouse peoples awareness of protecting stickleback.B. It makes researchers pay more attention to genetic changesC

    108、. It helps us gain deep insight into the law of natural selection.D. It proves that stickleback is a really popular subject of study11. Whats the purpose of studying the repetition of the genetic changes?A. To study species in dynamic environments.B. To test the reliability of the present discoverie

    109、s.C. To predict the evolutionary future of certain species.D. To know the frequency of certain species appearance.【811题答案】【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】【导语】本文是说明文。文章主要讲述进化生态学家们通过对三刺鱼的研究来预测物种未来是如何进化的。【8题详解】细节理解题。根据第一段“As a popular subject of study among evolutionary ecologists, three-spined sticklebac

    110、k(三刺鱼)is known for their different shapes, sizes, and behaviors-they can even live in both seawater and freshwater, and under a wide range of temperatures. But what makes that?”(作为进化生态学家们中间受欢迎的一个研究话题,三刺鱼因为它们不同的形状,尺寸和行为它们甚至可以既生活在海水中又可以生活在淡水中,并且在很大的温度范围内。但是什么使得它们这样的呢?)可知,三刺鱼是受欢迎的一个研究话题,是因为这种鱼可以在不同的环境中

    111、生存。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段“After comparing these changes, we find that”(在比较了这些变化之后,我们发现)可知,研究者们是通过对比的方法获得他们的结果的。故选D。【10题详解】推理判断题。根据第三段“We hope to gain insight into the genetic changes that may have resulted from natural selection long in the past.”(我们希望能深入了解自然选择长期以来可能导致的基因变化。)可知,这项研究的意义在于,研究者们可以更多的了解基

    112、因变化。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第四段“The findings suggest that we may be able to use the genetic differences to predict how populations may adapt to environment.”(研究表明我们可以利用基因差异来预测人口是如何适应环境的。)和第五段“ Doing so would demonstrate their ability to reliably forecast the evolutionary future of these populations.(这样做将

    113、证明它们有能力可靠地预测这些种群的进化未来。)”可知,研究基因变化的重复性的目的是为了预测物种未来是如何进化的。故选C。DSingapore has announced new measures designed to quickly increase local food production, including rooftop farming. Officials in the city-state recently set a goal to meet 30 percent of Singapores nutritional needs with locally produced fo

    114、od by 2030. The plan includes $21 million in government money to support local production of eggs, vegetables and fish “in the shortest possible time”. The plans were announced as the worldwide spread of COVID-19 has caused shortage of many products, including food in some areas.Restrictions on popu

    115、lation movements around the world have weakened supply chains and raised concerns about worsening shortages and price increases. Currently, densely populated Singapore produces only about 10 percent of its own food needs. Only 1 percent of Singapores 724 square kilometers are currently used for agri

    116、culture. And production costs there are higher than the rest of Southeast Asia. Singapores Food Agency says its goal is to raise local food production levels to make up for climate change and population growth that could threaten worldwide food supplies. “The current COVID-19 situation underscores t

    117、he importance of local food production, as part of Singapores strategies to ensure food security,” the Food Agency said in a statement.Singapore officials have repeatedly told citizens that the city-state has enough food to get through the COVID-19 crisis. But they have decided to speed up the proce

    118、ss of increasing local production to begin within the next six months. This plan includes efforts to identify alternative farming spaces, such as industrial areas and empty building spaces. It also calls for adding new technologies to improve farming methods. Officials said one part of the project a

    119、ims to establish roof top farms on public housing parking areas beginning in May.12. What can we know about Singapores new plan?A. More money will be given to support local food production.B. Local produced food will play the most part by 2030.C. It aims to increase food import.D. It will help reduc

    120、e the spread of COVID-19.13. Why did Singapore announce new measures?A. To case the concerns caused by restrictions.B. To prepare for the possible shortage of worldwide food supplies.C. To promote population growth of the nation.D. To reduce local food production cost.14. Which of the following can

    121、replace the underlined word “underscores” in paragraph 2?A. Reduces.B. Explains.C. Replaces.D. Highlights.15. What does the last paragraph mainly talk about?A. The reasons to speed up local food production.B. The troubles the new plan is facing.C. The ways to increase food production.D. The benefits

    122、 brought by the new measures.【1215题答案】【答案】12. A 13. B 14. D 15. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了新加坡政府宣布了旨在快速增加当地粮食产量的新措施,其中包括屋顶种植,介绍了采取这一措施的原因以及增加粮食产量的方法。【12题详解】细节理解题。由第一段中的“The plan includes $21 million in government money to support local production of eggs, vegetables and fish “in the shortest possible t

    123、ime”. (该计划包括2100万美元的政府资金,用于“在尽可能短的时间内”支持当地鸡蛋、蔬菜和鱼类的生产)”可知,在新加坡的新计划中更多的钱将被用于支持当地的食品生产。故选A项。【13题详解】细节理解题。由第一段中的“The plans were announced as the worldwide spread of COVID-19 has caused shortage of many products, including food in some areas. (这些计划是在COVID-19全球传播导致包括一些地区的食品在内的许多产品短缺的情况下宣布的)”和第二段中的“Singap

    124、ores Food Agency says its goal is to raise local food production levels to make up for climate change and population growth that could threaten worldwide food supplies. (新加坡食品局表示,其目标是提高当地的粮食生产水平,以弥补气候变化和人口增长可能威胁全球粮食供应的问题)”可知,新加坡宣布新措施是为可能的全球食物供应短缺做准备。故选B项。【14题详解】词句猜测题。由第一段中的“The plans were announced

    125、as the worldwide spread of COVID-19 has caused shortage of many products, including food in some areas. (这些计划是在COVID-19全球传播导致包括一些地区的食品在内的许多产品短缺的情况下宣布的)”和第二段中的中的“The current COVID-19 situation underscores the importance of local food production, as part of Singapores strategies to ensure food securit

    126、y (目前的COVID-19局势underscores当地粮食生产的重要性,这是新加坡确保粮食安全战略的一部分)”可知,由于COVID-19疫情,全球部分地区出现食物供应短缺,可得出目前的COVID-19局势突出了当地粮食生产的重要性,underscores在此处意为“使突出(Highlights)”。故选D项。【15题详解】主旨大意题。由最后一段中的“But they have decided to speed up the process of increasing local production to begin within the next six months. This pla

    127、n includes efforts to identify alternative farming spaces, such as industrial areas and empty building spaces. It also calls for adding new technologies to improve farming methods. Officials said one part of the project aims to establish roof top farms on public housing parking areas beginning in Ma

    128、y. (但他们已决定加快提高当地产量的进程,在未来六个月内开始。该计划包括努力确定替代农业空间,如工业区和空建筑空间。它还呼吁增加新技术来改进耕作方法。官员们表示,该项目的一部分旨在从5月开始在公共住房停车场建立屋顶农场)”可知,最后一段主要讲了增加粮食产量的方法。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Located on cliffs above a river, Hongyadong is a stilt-house complex (高脚屋建筑群) in traditional st

    129、yle in Chongqing. The past few years have seen an explosive increase in the number of visitors. _16_ For a while, it became the biggest attraction in China after only the Forbidden City, according to travel website Mafengwo._17_ Instead of having fun, some people now went to remote strawberry farms

    130、to take photos to impress their friends on Instagram. But unlike Instagram users, Douyins fans commonly use the app to watch popular videos posted by strangers.In China, uploading a picture or video from a beautiful spot to sites such as Douyin is known as daka. The word is also used to refer to the

    131、 practice of recording your presence at a location that has already become hot, such as Hongyadong. The aim is simply to show that you have also been to the places that are popular. _18_ _19_ So-called dakazu“daka tribes”can be found in Chongqing and other cities. Visitors try to check in at as many

    132、 hot locations as possible within a single day. _20_ Companies offer “daka tours”. Douyin users can use the app to create “daka videos”: super-speed slideshows of themselves at daka sites.A. Social media has transformed tourism worldwide.B. Daka is catching on with local residents in many cities.C.

    133、The beauty of the attraction is less important than being there.D. The main reason, it seems, has been its sudden popularity on Douyin.E. Guides can be found online, to show the most efficient ways to achieve this.F. A subculture has developed among young people who accept daka as a lifestyle.G. Wit

    134、h the popularity of social media, especially Douyin, there has been a boost in tourism.【1620题答案】【答案】16. D 17. A 18. C 19. F 20. E【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要讲的是社交媒体改变了世界各地的旅游业及打卡文化的兴起。【16题详解】D选项“主要原因似乎是它在抖音上突然流行起来。”说明了上文“Located on cliffs above a river, Hongyadong is a stilt-house complex (高脚屋建筑群) in tradit

    135、ional style in Chongqing. The past few years have seen an explosive increase in the number of visitors. (洪崖洞位于一条河上的悬崖上,是重庆传统风格的高脚屋建筑群。在过去的几年里,游客数量呈爆炸式增长)”洪崖洞游客数量爆炸式增长的原因。故选D项。【17题详解】由下文“Instead of having fun, some people now went to remote strawberry farms to take photos to impress their friends on

    136、Instagram. (现在,一些人不再享受乐趣,而是去偏远的草莓农场拍照,以便在Instagram上给朋友留下深刻印象)”可知,与过去相比,现在人们去旅游不是为了享受乐趣,而是为了拍照发社交媒体上让朋友们看,所以社交媒体改变了旅游业,A选项“社交媒体改变了世界各地的旅游业。”承接下文讲旅游业改变的具体例子。故选A项。【18题详解】C选项“吸引力的美不如在那里重要。”承接上文“The word is also used to refer to the practice of recording your presence at a location that has already becom

    137、e hot, such as Hongyadong. The aim is simply to show that you have also been to the places that are popular. (这个词也被用来指在一个已经很热门的地方记录你的存在,比如洪崖洞。目的只是为了表明你也去过那些受欢迎的地方)”讲“打卡的本质在于你去过那里”这一事实。故选C项。【19题详解】由下文“So-called dakazu“daka tribes”can be found in Chongqing and other cities. (所谓的打卡族“打卡部落”可以在重庆和其他城市找到)”

    138、可知,打卡游客可以归属为打卡族“打卡部落”,有特定的群体,说明打卡已经形成了一种文化,承接下文,F选项“在接受打卡作为一种生活方式的年轻人中形成了一种亚文化。”切题。故选F项。【20题详解】E选项“可以在网上找到指南,网上展示实现这一目标的最有效方法。”承接上文“Visitors try to check in at as many hot locations as possible within a single day. (游客试图在一天内去尽可能多的热门地点)”讲游客如何实现“一天内打卡尽可能多的景点”的方法。故选E项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1

    139、分,滿分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。My 7-year-old daughter Leeny always has her nose in a book. She even _21_ reading in the car on the long drive to summer camp, which was where she _22_ the book. My family has always been overeducated, but we were _23_ I didnt own books. I borrowed boo

    140、ks. However, when Leeny realized she had lost the book, she _24_. “Sorry. I cant find it,” she said. “Its only $20, right? Whats the big deal?”I felt the need to make her feel _25_ for the book. She agreed to help me clean the chicken coop (笼子) _26_ my paying the library fine. I thought this idea wa

    141、s very clever because cleaning the coop is some work I had been _27_ for months. It was summertime and dust floated in the air. But my girl thought shoveling chicken poop (铲鸡粪) was the most _28_ shed had on a Saturday morning. In fact, she looked as if she might lose another _29_ in order to clean t

    142、he coop again. I stood, somewhat _30_, watching her.It took me a while to realize why my punishment had _31_. The fact is that I was there, too, shoveling chicken poop, fetching the clean straw and feed. Leenys little sister, Vicki, was watching a cartoon while my husband paid bills. Only Leeny and

    143、I were _32_. She had me all to herself for the first time _33_ Vicki was born, and she was enjoying all the attention for once. I dont know what she learned about responsibility, but I didnt _34_ the book any more. We _35_ over that unpleasant job and spent quality time together: mother, daughter, a

    144、nd chicken poop.21. A. took toB. took downC. took inD. took over22. A. foundB. lostC. borrowedD. tore23. A. richB. respectableC. closeD. poor24. A. noddedB. fearedC. laughedD. shrugged25. A. responsibleB. concernedC. thankfulD. anxious26. A. in response toB. in line withC. in trade forD. in charge o

    145、f27. A. enjoyingB. avoidingC. practicingD. directing28. A. challengeB. workC. funD. trouble29. A. on purposeB. by chanceC. at lengthD. without doubt30. A. contentedB. frightenedC. thrilledD. amazed31. A. succeededB. failedC. endedD. changed32. A. outsideB. playingC. separatedD. attentive33. A. asB.

    146、whenC. beforeD. since34. A. pay forB. care aboutC. look forD. call for35. A. workedB. relaxedC. bondedD. chatted【2135题答案】【答案】21. A 22. B 23. D 24. D 25. A 26. C 27. B 28. C 29. A 30. D 31. B 32. A 33. D 34. B 35. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者因为女儿丢了一本书而惩罚她打扫鸡舍,但是女儿享受了和作者单独在一起的美好时光。【21题详解】考查动词短语辨析。句意:她甚至在去

    147、夏令营的路上喜欢在车里看书,书就是在那里丢的。A. took to开始,从事,喜爱;B. took down记下;C. took in吸收,欺骗;D. took over接管。根据“My 7-year-old daughter Leeny always has her nose in a book.”可知,作者7岁的女儿Leeny总是埋头读书,说明她喜欢读书。故选A。【22题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. found找到;B. lost丢失;C. borrowed借入;D. tore撕碎。根据“when Leeny realized she had lost the book”可知,此

    148、处表示她把书丢了。故选B。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的家庭一直过度教育,但我们很穷,我没有书。A. rich富有的;B. respectable体面的,值得尊敬的;C. close接近的;D. poor贫穷的。根据“I didnt own books. I borrowed books.”可知,作者没有自己的书,说明很穷。故选D。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,当Leeny意识到她把书弄丢了时,她耸了耸肩。A. nodded点头;B. feared害怕;C. laughed大笑;D. shrugged耸肩。根据“she said. “Its only $20, ri

    149、ght? Whats the big deal?”可知,Leeny对于丢书的事情感觉无所谓,只是耸了耸肩。故选D。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:我觉得有必要让她觉得自己对这本书负有责任。A. responsible有责任的;B. concerned关心的;C. thankful感谢的;D. anxious焦虑的。根据下文“I dont know what she learned about responsibility,”可知,作者想锻炼女儿的责任感。故选A。【26题详解】考查介词短语辨析。句意:她同意帮我打扫鸡舍,条件是我得付图书馆的罚款。A. in response to对做出回

    150、应;B. in line with和一致;C. in trade for和交换;D. in charge of负责,主管。根据“She agreed to help me clean the chicken coop”和“my paying the library fine.”可知,女儿同意打扫鸡舍,以换取作者支付图书馆罚款。故选C。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我认为这个主意很聪明,因为打扫鸡舍是我几个月来一直逃避的工作。A. enjoying享受,喜欢;B. avoiding避免;C. practicing练习;D. directing指导。根据“It was summertime

    151、 and dust floated in the air.”可知,这是夏天,空气中飘散着灰尘,说明作者也是避免在这样的天气打扫鸡舍。故选B。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:但我女儿认为铲鸡屎是她周六早上最开心的事。A. challenge挑战;B. work工作;C. fun乐趣,快乐;D. trouble麻烦。根据“and she was enjoying all the attention for once.”可知,女儿享受了所有的关注,因此打扫鸡舍让她感觉非常开心。故选C。【29题详解】考查介词短语辨析。句意:事实上,为了再次清理鸡笼,她看起来好像要故意再丢一本书。A. on pu

    152、rpose故意地;B. by chance偶然;C. at length最后,终于;D. without doubt毫无疑问。根据“in order to clean the coop again”可知,为了再次清理鸡笼,女儿看起来好像要故意再丢一本书。故选A。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:我站在那里,有点惊讶地看着她。A. contented满意的,满足的;B. frightened受惊吓的;C. thrilled激动的,兴奋的;D. amazed惊奇的,惊讶的。根据“In fact, she looked as if she might lose another _9_ in o

    153、rder to clean the coop again.”可知,为了再次打扫鸡舍,女儿看起来好像故意丢了一本书,这让作者感到惊讶。故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:我花了一段时间才明白为什么我的惩罚失败了。A. succeeded成功;B. failed失败;C. ended结束;D. changed改变。根据“she was enjoying all the attention for once.”可知,作者花了一段时间才明白自己的惩罚失败的原因。故选B。【32题详解】考查形容词和动词词义辨析。句意:只有我和Leeny在外面。A. outside外部的,在外面的;B. play

    154、ing表演,玩;C. separated分离的,分开的;D. attentive注意的,专心的。根据“The fact is that I was there, too, shoveling chicken poop, fetching the clean straw and feed.(事实上,我也在那里,铲鸡屎,拿干净的稻草和饲料)”可知,作者和女儿Lenny在外面。故选A。【33题详解】考查连接词词义辨析。句意:自从Vicki出生以来,她第一次独享我的一切,她也享受了这一次所有人的关注。A. as随着;B. when当时候;C. before在之前;D. since自从。根据“Vicki

    155、 was born”可知,自从Vicki出生以来,Lenny第一次独享作者的一切。故选D。【34题详解】考查动词短语辨析。句意:我不知道她学到了什么责任,但我不再关心那本书了。A. pay for支付;B. care about关心,在意;C. look for寻找;D. call for呼吁,要求。根据“spent quality time together”可知,作者不在乎那本丢失的书了。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:我们因为那份不愉快的工作而团结在一起,一起度过了美好的时光:母亲、女儿和鸡屎。A. worked工作;B. relaxed使放松;C. bonded使牢固结合

    156、;D. chatted聊天。根据“spent quality time together”可知,打扫鸡舍让母女的感情更加牢固了。故选C。第卷(非选择题共55分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Do stars only appear at night? The answer is no. Venus(金星)is the only star _36_ can be seen in daytime. It is the second _37_(bright) natural object, behind the ear

    157、ths moon, in the night sky. Why is it so bright? First of all, Venus is the closest planet to the earth. Besides, it _38_(cover) with highly reflective clouds, which reflect about 70 percent of the sunlight _39_(strike) it.If Venus is so bright and close to us, isnt it a better choice for human _40_

    158、(explore) than Mars? It is closer to the earth than Mars and its closer to the earth _41_ size. The closer distance to the sun means solar power would be easier _42_(generate) as well._43_, with a temperature of about 465C on the surface. Venus is the hottest planet in our solar system! But scientis

    159、ts never give up and _44_(create) new computer equipment that can stand 480C recently. _45_ they expect next is to send a probe(探测器)to Venus by 2025.【3645题答案】【答案】36. that 37. brightest 38. is covered 39. striking 40. exploration#explorations 41. in 42. to generate 43. However#Yet#Nevertheless 44. ha

    160、ve created 45. What【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了宇宙中距离地球最近的行星金星。【36题详解】考查定语从句。句意:金星是唯一能在白天看到的星星。句中先行词为star,在定语从句中担当主语,由于star前有the only修饰,只能用关系代词that引导。故填that。【37题详解】考查形容词最高级。句意:它是夜空中第二亮的自然天体,仅次于地球的月亮。the+序数词+形容词最高级,表示“第几”,这里表示第二亮。故填brightest。【38题详解】考查时态、语态和主谓一致。句意:此外,它被高反射云覆盖,反射约70%照耀它的阳光。主语为it,和cover之间存在

    161、被动关系,且表示客观事实,所以用一般现在时的被动语态。故填is covered。39题详解】考查非谓语动词。句意:此外,它被高反射云覆盖,反射约70%的照耀它的阳光。句中已有谓语动词,所以用非谓语动词担当后置定语,和被修饰词the sunlight之间存在主动关系,用现在分词形式。故填striking。【40题详解】考查名词。句意:如果金星如此明亮,离我们如此近,那么它不是比火星更好的人类探索的选择吗?考查介词之后用名词形式,human exploration可表示人类探索,也可表示多次探索经历。故填exploration(s)。【41题详解】考查介词。句意:它比火星更接近地球,在大小上也更接

    162、近地球。in size在面积上、在大小上。故填in。【42题详解】考查非谓语动词。句意:距离太阳越近,太阳能发电也就越容易。主语+ be +adj. +to do主语做起来,不定式一定要用主动形式表被动意思。故填to generate。【43题详解】考查副词。句意:然而,其表面温度约为465C。上文讲的是从距离和大小上来说金星都是进行人类探索的最佳选择,而下文讲的是去金星上进行探索的困难,两者之间存在转折关系,根据后面的逗号,可知选用表示转折的副词。故填However/Yet/Nevertheless。【44题详解】考查时态语态和主谓一致。句意:但科学家们从未放弃,最近发明了能承受480C的新

    163、计算机设备。根据时间状语recently可知,此处用现在完成时,主语为scientists,和动词create之间存在主动关系。故填have created。【45题详解】考查名词性从句。句意:他们下一步的目标是在2025年之前向金星发射探测器。分析句子结构可知,本句为主语从句。从句动词expect之后缺少宾语,且指物,所以用连接代词what引导。置于句首,首字母大写。故填What。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假如你是李华,最近你班就“是否使用高科技修复与展示扬州的历史建筑”进行了讨论。请你根据以下提示,用英语写一篇短文介绍讨论结果并发表个人观点。写作内容包

    164、括:1. 支持的观点:2. 反对的观点:3. 你的观点。注意:1. 词数80左右;2. 适当增加细节,以使行文连贯。_【46题答案】【答案】One possible version:Recently, we had a class discussion about whether to use high technology to restore and display historic buildings in Yangzhou. Our opinions are divided.Some support the creative measures, saying that the use

    165、of high technology can beautify the buildings and hence attract more visitors. However, those who are against the idea say that it will destroy the original appearance of the buildings. More importantly, it is essential to respect the history and our tradition.In my opinion, lots of work can be done

    166、 to appeal to more visitors. Its our duty to provide the complete and true ancient buildings in Yangzhou for the world.【解析】【导语】本篇书面表达属于议论文。要求考生就“是否使用高科技修复与展示扬州的历史建筑”进行观点表达。【详解】1.词汇积累支持:support be in favor of反对:be against be opposed to重要的:important essential吸引:attract appeal to2.句式拓展合并句子原句:Some suppo

    167、rt the creative measures. They say that the use of high technology can beautify the buildings and hence attract more visitors.拓展句:Some support the creative measures, saying that the use of high technology can beautify the buildings and hence attract more visitors.【点睛】高分句型1Some support the creative m

    168、easures, saying that the use of high technology can beautify the buildings and hence attract more visitors.(运用了现在分词作状语)高分句型2Those who are against the idea say that it will destroy the original appearance of the buildings.(运用了定语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。A boy named Ali had

    169、 a large and harmonious family, happily living with his sisters, parents and grandmother. His grandmother loved everyone a lot and was respected by all family members. she was very old, yet sometimes she would recall things from her past and share with them. Sometimes they would believe her but at o

    170、ther times they would think that Granny might be mixing up the facts due to her old age.One day, when Ali was in school, suddenly while knitting (编织),Granny remembered something and she couldnt contain her emotions so she got up to tell her son-Alis father She walked as fast as she could to his room

    171、 and said, “You always asked about my birth date but do you know today is the day when I was born.”She looked at her son with an excited expression, expecting an immediate response. However, her son wondered how she could remember her date of birth in this old age when she forgot so many other thing

    172、s, so he didnt pay much attention to this. Disappointed at her sons reaction, Granny then went to Alis mother and Alis sister, but like Alis father, nobody believed her.Disheartened, she went and sat in the terrace (庭院).When Ali returned from his school, he found his grandmother sitting alone with a

    173、 sad expression. Ali asked his granny about the matter, but she said there was nothing to worry about. After a lot of persuasion she revealed what was troubling her-nobody seemed to care that it was her birthday today!After hearing what Granny said, Ali thought of a plan. Purely by chance, some of A

    174、lis friends were playing nearby so he shared his plan with them.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。His friends were all willing to help Ali achieve what he planned._Ali was so happy to see his granny with tears of joy shining in her eyes._【47题答案】【答案】His friends were all willing to help Ali achieve

    175、 what he planned.With Ali acting as the director, stage designer and host, preparation for a performance stage was soon finished. Afterwards, a series of eye-catching performances, ranging from dancing, crosstalk, acrobatics and magic tricks were given by Alis friends. By this time, the audience had

    176、 expanded from granny to Alis whole family, all of whom gave thunderous applause to the carefully staged shows. Towards the end, a huge banner saying Happy Birthday, granny! was put up on the central stage, which pushed the warm and loving atmosphere to its peak.Ali was so happy to see his granny wi

    177、th tears of joy shining in her eyes.“For all my life I have never spent my birthday with so many relatives and lovely kids. Thank you, Ali and all of you kids.” Granny stammered, choking up with gratitude and bliss. “Never mind, granny!” Ali grinned, knowing deep down that the real reason for granny

    178、s tears was not the party itself, but love, care and trust from her family members, which she believed were gone when they reacted indifferently to her made-up birthday.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Ali的祖母年纪很大了,她经常会回忆起过去的事情和家人们分享。有一次祖母想起今天是她的生日,但是家人们都不相信她,认为她记错了。祖母很伤心。Ali放学回来后知道了这件事,和朋友们一起为祖母办了一个生日会。【详解】1.段

    179、落续写:由第一段首句内容“他的朋友们都愿意帮助阿里实现他的计划。”可知,第一段可描写阿里的朋友是如何帮助他给祖母办生日会的。由第二段首句内容“看到奶奶眼里闪着喜悦的泪光,阿里非常高兴。”可知,第二段可描写祖母的反应以及阿里的感悟。2.续写线索:准备表演鼓掌祝福感动感悟3.词汇激活行为类完成:finish/complete扩大:expand/extend反应:react/respond情绪类感谢:gratitude/appreciation欣喜:bliss/happiness【点睛】高分句型1 Afterwards, a series of eye-catching performances,

    180、ranging from dancing, crosstalk, acrobatics and magic tricks were given by Alis friends. (运用了现在分词作状语)高分句型2 By this time, the audience had expanded from granny to Alis whole family, all of whom gave thunderous applause to the carefully staged shows. (运用了whom引导的非限制性定语从句)听力答案:1-5 BBCCA 6-10 CABCB 11-15

    181、 BBAAB 16-20 CABAB若您具有丰富教学经验,若您对教辅资料有独到的见解,若您也希望“让每一位学生分享高品质教育”,别犹豫,我们寻找的就是您!加入我们,共同打造师生喜爱的优质教辅!招募要求:1. 热爱教育教学,认同曲一线“让每一位学生分享高品质教育”的企业使命2. 6年以上高中一线教学经验,带过两届毕业班,中一以上职称3. 3. 对高考、新教材有深入研究4. 有良好的沟通表达能力与团队协作精神,责任心强5. 有无教辅编写、审稿经验均可,全职、兼职均可为提高5年高考3年模拟高中同步教辅书的质量,保证图书内出现的练习题为最新、最优质的试题资源。现长期有偿征集全国最新优质试卷,欢迎大家踊跃提供,为教育事业贡献一份力量!征集要求:1. 试卷范围:百强校卷、省前十校卷、联考卷、统考卷、市区卷2. 试卷类别:仅限高一、高二的新学年、新学期月考、期中、期末卷联系人:李老师:13810445359(同微信) 殷老师:13810455358(同微信)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:9_9、江苏省扬州中学2021-2022高二下学期期中检测英语.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-778103.html
    相关资源 更多
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案(满分必刷).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案(满分必刷).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案(培优b卷).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案(培优b卷).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案(a卷).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案(a卷).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案解析.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案解析.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案下载.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案下载.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷带答案.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷完美版.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷完美版.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷完整版.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷完整版.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷完整.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷完整.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷学生专用.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷学生专用.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含解析答案.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含解析答案.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含精品答案.docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含精品答案.docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(黄金题型).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(黄金题型).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(预热题).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(预热题).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(达标题).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(达标题).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(轻巧夺冠).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(轻巧夺冠).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(能力提升).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(能力提升).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(综合题).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(综合题).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(综合卷).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(综合卷).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(精练).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(精练).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(突破训练).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(突破训练).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(研优卷).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(研优卷).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(满分必刷).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(满分必刷).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(模拟题).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(模拟题).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(最新).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(最新).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(新).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(新).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(巩固).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(巩固).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(完整版).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(完整版).docx
  • 人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(夺分金卷).docx人教版二年级数学上册期末模拟试卷含答案(夺分金卷).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1