Unit 2 单元话题读后续写专项练习-2022-2023学年高一英语必修第一册单元重难点易错题精练(人教版2019).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- Unit 单元话题读后续写专项练习-2022-2023学年高一英语必修第一册单元重难点易错题精练人教版2019 单元 话题 后续 专项 练习 2022 2023 学年 英语 必修 一册 难点 易错题
- 资源描述:
-
1、Unit 2单元话题读后续写专项练习(名校最新真题)1(2022辽宁沈阳市回民中学高一期中)阅读下面短文,根据所给其内容和所给的段落开头语续写成两段,使之构成一个完整的短文。Boys like to be considered to be brave, but what kind of things can be considered to be brave? It is not a question that can be answered by words, but by the actual deed. A boy with the name Henry gave us a good e
2、xample. Ronny and Henry were two friends in the same class. They and together and went home together. One day as Ronny and Henry were going home after school, they saw some people fighting in the street comer. Ronny said excitedly, “Some people are fighting! Lets go and have a look!” But Henry refus
3、ed. “Its none of our business. Wed better go home and dont get close to them. Also our parents are expecting to have dinner with us together at home and I dont want them to worry about me.”“You are a coward, and afraid to go.” said Ronny, and off he ran to the spot with some other boys. Henry had to
4、 go ho alone and didnt think about it anymore. But Ronny thought Henry was a coward and told all the boys that. They laughed at him a great deal. From then on, they looked down upon Henry and didnt want to play with him. Henry was sad but he wasnt angry with Ronny for his rude behavior, because he h
5、ad learned that true courage was shown most in bearing misunderstanding when it was not deserved, and that he ought to be afraid of nothing but doing wrong. Thus, he just ignored the other boys laughter.注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph 1: A few days later, something terrible hap
6、pened to Ronny._Paragraph 2: At that moment, Henry happened to pass by. _【答案】Paragraph 1:A few days later, something terrible happened to Ronny. That afternoon after school, Ronny was bathing with some of his new friends in the river happily. Suddenly, he was stuck in the mud and couldnt get out. He
7、 struggled hard but he was still trapped. He screamed for help, but all in vain. The boys who had called Henry a coward got out of the water as fast as they could. They were so scared and did not even try to help him.Paragraph 2:At that moment, Henry happened to pass by. He heard the screams and ran
8、 to the river as soon as possible. Seeing Ronny was almost drowned, Henry took off his clothes immediately and jumped into the water without any hesitation. He reached Ronny just as he was sinking the last time. With great effort, and with much danger to himself, he brought Ronny to the shore in tim
9、e. Henry was happy to help his friend, though he was extremely tired.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了罗尼和亨利是同班同学也是好朋友。一天放学回家,罗尼看到有人在打架,想去看看,被亨利拒绝后,罗尼便和班上的其他几个人一起去了,最后在班上到处说亨利是懦夫。但是有一天,罗尼遇到了非常可怕的事情,这个时候,班上的其他小伙伴都因为害怕而弃他而去,只有亨利勇敢地站出来,帮助罗尼脱离了困境。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“几天后,罗尼身上发生了可怕的事情。”可知,第一段可描写罗尼遇到了什么样的困境,他的新伙伴们都是什么反应。由
10、第二段首句内容“这时,亨利正好经过。”可知,第二段可描写亨利是如何不惧困难将罗尼最终救出困境的。2.续写线索:罗尼和班上的新朋友在河里洗澡陷进泥里拼命挣扎新朋友们都非常害怕跑掉了亨利经过亨利脱下衣服跳进河里救下罗尼3.词汇激活行为类.陷入:be stuck in / be caught in.大声叫:screamed / shriek / cry.脱掉:took off / peel off / strip off情绪类.开心:happily / delightedly.害怕:scared / frightened【点睛】高分句型1. The boys who had called Henry
11、 a coward got out of the water as fast as they could.(运用了who引导的限制性定语从句)高分句型2. Seeing Ronny was almost drowned, Henry took off his clothes immediately and jumped into the water without any hesitation.(运用了现在分词短语作状语)高分句型3. Henry was happy to help his friend, though he was extremely tired.(运用了though引导的让
12、步状语从句)2(2022山东临沂高一期中)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。“Whoa! What are you doing? ” I asked, shocked.I had just walked into my daughters room as she was working on a science project. Normally, I would have been pleased at such a sight. But this time, her project needed sand, a lot of it. And, whi
13、le she had put some plastic below her work area, it wasnt nearly enough. The sand was spreading all over our newly decorated floors.My daughter, who immediately felt my displeasure, began to defend herself. “I used plastic!” she responded angrily.I reacted more angrily, “But the sand is getting all
14、over!” “Where else am I supposed to do it?” she yelled.Why wont she admit (承认) when shes done something wrong? I thought to myself. I felt my fear, projecting into the future: What would her life look like if she couldnt admit her mistakes? My fear translated into more anger, this time about how imp
15、ortant it was for her to admit mistakes, and we began to argue. She said something that felt disrespectful to me and I raised my voice. It started to get out of control. This scene had happened in my family over and over again, a hysterical (歇斯底里的) daughter and a yelling mom. It usually started with
16、 unrealized expectations and ended in anger, frustration (挫败), sadness, and loss of confidence on both sides.I tried my best to calm down, but somehow I stormed out of her room. Just at the moment, her door shut heavily behind me. How could she do this to me! So angry was I that I decided to give he
17、r a lesson. When my husband came back from work, seeing the look on my face, he figured out what had happened almost at once. “A rough fight again?” Eddie asked. After hearing the whole thing, he said gently “Have you ever thought that maybe you should have given her a chance to explain the situatio
18、n before you lost your temper?” His words set me thinking, I began to reflect on my behaviors.1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Just then, I heard footsteps coming._I couldnt believe what I just heard._【答案】Just then, I heard footsteps coming. I knew it was my daughter, but I kept turning my back to
19、her because I was still so angry. “Mom, Im sorry. I shouldnt have snapped at you,” my daughter whispered and approached me. “I was wrong. Next time Ill be careful not to scatter sand or plastic on the floor.” Standing right behind me, she continued, “But I hope youll give me a chance to explain myse
20、lf. Lets just settle this calmly. I dont want to make you angry.”I couldnt believe what I just heard. I couldnt help crying and regretted what I had just done. I wiped my eyes, turned around, took my daughters hand and said, “Moms shouldnt get mad at you without listening to your explanation. I will
21、 learn to control myself in the future.” With that, I hugged my daughter and my husband looked at us with a smile.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者和女儿常常为一些小事而大声争论。这天作者因为女儿做科学实验时把沙子弄在了新铺的地板上再一次情绪失控,夺门而出,想着等丈夫后来后给女儿一个教训。丈夫回来后建议作者反思一下自己的行为。【详解】1.段落续写。根据第一段首句“就在这时,我听到了脚步声”可知,下文可描写女儿走近作者时说了些什么。根据第二段首句“我简直不敢相信我听到的”可知,
22、下文可描写作者听了女儿话后的反应。2.续写线索听到脚步声女儿靠近承认错误,表达心声不敢相信自己所听感触回应女儿3.词类激活行为类低声说:whisper/say.in a low voice撒:scatter/cast/splash解决:settle/solve情不自禁做某事:cant help doing sth./cant help but do sth.情绪类生气的:angry/annoyed哭泣:cry/sob【点睛】高分句型1I knew it was my daughter, but I kept turning my back to her because I was still
23、so angry. (运用了because引导原因状语从句)高分句型2I couldnt help crying and regretted what I had just done.(运用了what引导宾语从句)3(2022江苏东海县教育局教研室高一期中)阅读下面短文, 根据所给情节进行续写, 使之构成一个完整的故事。Mrs. Oreille was a very economical woman to the point that even her husband was hardly allowed any pocket money. Although they lived a rich
24、 and comfortable life, it really pained Mrs. Oreille to see any money spent. Whenever she had to spend anything, no matter how necessary it might be, she slept badly the next night. Her husband, Mr. Oreille, was continually saying to his wife, “You really need to be more generous. You see, we never
25、get to enjoy our income.” “It is better to have too much than too little.” She used to reply to that. She was a little woman of about forty, very active, very neat and tidy, and with a very bad temper(脾气).Mr. Oreille frequently complained about his wife. For two years, he had always come to his offi
26、ce with the same old patched umbrella, which amused his colleagues a lot. At last he got so tired of their jokes that he insisted on his wife buying him a new one, a good silk one, for twenty francs. He also asked her to bring him the bill, so that he could see that its quality was all right. She bo
27、ught him one for eighteen francs, and said, getting red with anger as she gave it to her husband, “This will last you for five years at least.” Mr. Oreille felt quite achievable, and received a small applause at the office with his new umbrella. His colleagues even very much envied him!When he went
28、home in the evening, his wife said to him, “You must take care of your umbrella well, for I shall never buy you a new one again.” She took it to put it away safe, but suddenly was shocked with anger.注意:1.续写的短文词数应为150左右;2.请按如下格式在答题纸的相应位置作答。In the middle of the umbrella, there was a hole!_Half an hour
29、 later, she mended it with a piece cut out of the old umbrella._【答案】Possible versionIn the middle of the umbrella, there was a hole! Hard to believe her eyes, Mrs. Oreille screamed with an annoyed look, “What is it?” Without looking, her husband replied quietly, “What do you mean?” “You! Youve broke
30、n your umbrella!” Her husband kept saying that he did nothing about the umbrella. Mrs. Oreille became angry but didnt want to speak to her husband. She was also unwilling to buy a new one any more. So she decided to patch the umbrella.Half an hour later, she mended it with a piece cut out of the old
31、 umbrella. It was not the same material and looked awkward. Mrs. Oreille didnt tell his husband. The next day, Mr. Oreille went off with the patched umbrella. Upon unfolding his umbrella, he found the big patch. But he had no choice. That night, when Mr. Oreille was back, holding an umbrella without
32、 the patch, Mrs. Oreille was very amazed at it. Actually, one of his colleagues took his umbrella by mistake and Mrs. Oreille gave a big patch to his colleagues umbrella.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了太太很吝啬,一次意外丈夫将同事的破伞带回家去,太太将其修补好的乌龙趣事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“在伞的中间,有一个洞!”可知,第一段可描写夫妻二人对于伞破了这件事的对话,夫人生气之余打算把伞补好。由第二段首句
33、内容“半小时后,她用旧伞上剪下来的一块补好了。”可知,第二段可描写丈夫带着补好的伞上班之后的事情。2.续写线索:伞坏了妻子愤怒妻子补好伞丈夫上班同事拿错伞 3.词汇激活行为类.尖叫:scream/shout/yell.决定:decide/determine/make a decision情绪类.生气的:annoyed/anxious/angry.尴尬的:awkward/embarrassed. 惊喜的:amazed/surprized/astonished【点睛】高分句型1.Hard to believe her eyes, Mrs. Oreille screamed with an anno
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-780796.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
