[32072988]03 说明文阅读 动名词用法复习 题型套餐练-【寒假特训】2022年高一英语寒假特训课程(上海专用).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 32072988
- 资源描述:
-
1、03 说明文阅读+动名词用法复习+题型套餐练 【课程目标】专题知识:针对考试题型,进行系统梳理,感悟解题方法。题型检测:链接考试真题,题型组合练,能力逐个突破。 说明文阅读解题技巧方法1细节理解题说明文通常突出介绍事件的过程、步骤和方法,同时通过具体的事例、数字、定义或图表等加以说明,所以该文体中的细节理解题常常和这些过程、步骤、方法、事例、数字、定义、图表等相关。考生解题时一定要准确地理解这些事实细节,进而做好相关的细节理解题。【典例】When a leafy plant is under attack, it doesnt sit quietly.Back in 1983,two scie
2、ntists,Jack Schultz and Ian Baldwin,reported that young maple trees getting bitten by insects send out a particular smell that neighboring plants can get.These chemicals come from the injured parts of the plant and seem to be an alarm.What the plants pump through the air is a mixture of chemicals kn
3、own as volatile organic compounds,VOCs for short.Scientists have found that all kinds of plants give out VOCs when being attacked.Its a plants way of crying out.But is anyone listening?Apparently.Because we can watch the neighbors react.Some plants pump out smelly chemicals to keep insects away.But
4、others do double duty.They pump out perfumes designed to attract different insects who are natural enemies to the attackers.Once they arrive, the_tables_are_turned.The attacker who was lunching now becomes lunch.In study after study,it appears that these chemical conversations help the neighbors.The
5、 damage is usually more serious on the first plant,but the neighbors,relatively speaking,stay safer because they heard the alarm and knew what to do.Does this mean that plants talk to each other?Scientists dont know.Maybe the first plant just made a cry of pain or was sending a message to its own br
6、anches, and so, in effect, was talking to itself.Perhaps the neighbors just happened to “overhear” the cry.So information was exchanged, but it wasnt a true, intentional back and forth.Charles Darwin, over 150 years ago, imagined a world far busier, noisier and more intimate (亲密的) than the world we
7、can see and hear.Our senses are weak.Theres a whole lot going on.语篇解读:植物受到攻击时会自卫吗?它们受到攻击时,一旁的其他植物会伸出援手吗?植物也会彼此交谈吗?或许这篇文章会为你解开这些疑惑,让你对植物世界有一个全新的认识。1What does a plant do when it is under attack?AIt makes noises. BIt gets help from other plants.CIt stands quietly. DIt sends out certain chemicals.解析细节理解
8、题。本题问的是一株植物受到攻击后会做什么?结合第一段的“Back in 1983,two scientists,Jack Schultz and Ian Baldwin,reported that young maple trees getting bitten by insects send out a particular smell that neighboring plants can get.These chemicals come from the injured parts of the plant and seem to be an alarm.”和第二段的“Scientist
9、s have found that all kinds of plants give out VOCs when being attacked.”可知,D项符合题意。答案D 方法2主旨大意题说明文中的主旨大意题通常会体现作者写作的目的、文章主题思想、段落大意及阅读人群、文章出处等。这样,考生需要根据文章或段落的主题句、作者说明的主要内容等信息确定和主旨大意相关的试题,从而做出正确的选择。【典例】Many of us love July because its the month when natures berries and stone fruits are in abundance. Th
10、ese colourful and sweet jewels form British Columbias fields are little powerhouses of nutritional protection.Of the common berries, strawberries are highest in vitamin C, although, because of their seeds, raspberries contain a little more protein , iron and zinc (not that fruits have much protein).
11、 Blueberries are particularly high in antioxidants (抗氧化物质). The yellow and orange stone fruits such as peaches are high in the carotenoids we turn into vitamin A and which are antioxidants. As for cherries ), they are so delicious who cares? However, they are rich in vitamin C.When combined with ber
12、ries of slices of other fruits, frozen bananas make an excellent base for thick, cooling fruit shakes and low fat “ice cream”. For this purpose, select ripe bananas for freezing as they are much sweeter. Remove the skin and place them in plastic bags or containers and freeze. If you like, a squeeze
13、of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown. Frozen bananas will last several weeks, depending on their ripeness and the temperature of the freezer.zx.x.kIf you have a juicer, you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve” cre
14、amy dessert, to be eaten right away. This makes a fun activity for a childrens party; they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below. From which is the text probably taken?A. A biology textbook. B. A health magazine. C. A research
15、 paper. D. A travel brochure.语篇解读:本文是一篇日常生活类说明文。文中讲述了人们热爱水果丰盛的7月,这时候各种水果营养丰富且含有对人体有益的微量元素,尤其是香蕉。我们可以利用它做一些孩子喜欢的甜点或冰淇淋。【解析】文章出处题。文章首先指出七月是水果盛产的季节,并指出各种水果富含的营养,最后一段指出我们可以用a juicer为孩子们做一些甜点和冰激凌,故最可能是从健康杂志上摘取的文章。A项意为:生物教科书;B项意为:一本健康杂志;C项意为:一篇研究论文;D项意为:一本旅游手册。答案 B 方法3标题判断题科普说明文多出现标题判断题,考查考生对全文的理解,它常以What
16、 would be the best title for this passage? What can be a suitable title for the text?等为设问方式,文章标题可以是单词,短语,也可以是句子,它的特点是:短小精悍,多为一短语;涵盖性强,一般要求能覆盖全文,其确定的范围要恰当,既不能太大,也不能太小;精确性强,不能随意改变语言表意的程度及色彩。答案需要理解文章后归纳文章中心。【典例】3D printing is becoming more and more popular. We are now able to create things we need very
17、 quickly and easily using 3D printers. But can you imagine printing food?Some scientists are trying to revolutionize the dining experience by doing this. They hope that having a 3D printer in the kitchen will be as common as the microwave oven or blender.Scientists say that itll be quite easy: you s
18、imply have to select a recipe and put the raw food inks into the printer. You can also modify the instructions to make the food exactly how you want it. This means that it would be very quick and easy to create tasty and nutritious meals.Using 3D printers to create your meals would also be saving th
19、e environment. There would be less need for traditional growing, transporting and packaging processes as food production would be a lot more efficient. For example, alternative ingredients such as proteins from algae, beetroot leaves and insects could be converted into tasty products.Printing food c
20、ould also help people who suffer from dysphasia (a swallowing disorder). They could program the printer to print softer versions of their favorite foods so that they would not have trouble in swallowing them.However, some people think that a future of 3D food printing would be a disaster. It could t
21、ake away many jobs, including those fro growing, transporting and packaging food. Imagine a world where there was no need for farming or growing crops and the same tastes could be printed from a raw “food ink”. Likewise, traditional cafes and restaurants might lose business. Also, there are concerns
22、 about the nutritional value of printed food: is it really possible to be get the nutrients we need from food based inks and gels(凝胶)?Whats more , cooking and eating together with family and friends has long been a traditional and enjoyable activity. It is hard to imagine a world where the pleasure
23、of cooking is dead and meals can be created at the touch of a button.Which of the following can be the best title for the text?A. 3D food “printing”: coming to the kitchen B. Can 3D printing create everything?C. 3Dprinting food will be in fashion! D. The disadvantage of 3D food printing语篇解读:本文介绍了一块新
24、发明-3D食物打印机,它是一款能像打印文件一样把食物印出来的机器。根据科学家拟定的设计蓝图,这部3D食物打印机配合传统工程计算机所用的CAD设计软件,懂得把什么材料放在什么位置,逐行逐层那样铺上去。他们相信,这部新产品将来可以作商业用途,只要普及成功,势必大大改变人类的生活面貌。【解析】主旨大意题。根据全文大意得知本文讲述了一项新发明-即将进入厨房的3D食物打印机。答案 A 方法4推理判断题为了考查考生的逻辑推理判断能力,说明文中的推理判断题通常要求考生推断出事件发展过程和步骤的重要环节以及作者使用举例和对比等写作手法的具体目的等。这时,考生需要联系文章的主题思想对推理判断题加以突破。【典例】
25、Whether in the home or the workplace, social robots are going to become a lot more common in the next few years. Social robots are about to bring technology to the everyday world in a more humanized way, said Cynthia Breazeal, chief scientist at the robot company Jibo.While household robots today do
26、 the normal housework, social robots will be much more like companions than mere tools. For example, these robots will be able to distinguish when someone is happy or sad. This allows them to respond more appropriately to the user.How are social robots different from household robots?A. They can con
27、trol their emotions. B. They are more like humans.C. They do the normal housework. D. They respond to users more slowly.语篇解读:文章主要介绍了社会机器人的功能与作用。【解析】考查推理判断。根据第二段第一句可知,现在家务机器人做正常的家务,而社会机器人不仅仅是工具,更像是伙伴。由此可知社会机器人更像人类,故选B。答案 B 方法5代词指代判断题科技说明文在对自然奥秘、动植物生存侍点及产品工艺原理进行解释时,易出现动作变换多、人称转变频的现象,因此常出现代词指代判断题,这些试题常
28、以it;they;them 等表物的代词为命题题点,要求考生裉据上下文语语境逻辑推断其指代对象。解题时应认真分析动作转换背景,区分动作不同执行者,从而准确判断代词的正确指代。【典例】His blackandwhite pictures present a world almost lost in time.These pictures show people seemingly pushed into a world that they were unprepared for.These local citizens now have to balance their traditional
29、selfsupporting hunting lifestyle with the lifestyle offered by the modern French Republic,which brings with it not only necessary state welfare,but also alcoholism,betrayal and even suicide.What does the underlined world “it” in the last paragraph refer to?AThe modern French lifestyle. BThe selfsupp
30、orting hunting.CThe uncivilized world. DThe French Republic.解析分析画线词所在句的句子结构可知,which brings with it not only necessary state welfare,but also alcoholism,betrayal and even suicide为非限制性定语从句,修饰the lifestyle offered by the modern French Republic,故it指的是“法国现代的生活方式”。答案A 方法6生词词义猜测题科普说明文往往揭示自然奥秘、动植物生存特点及产品工艺原
31、理,易出现一些学术性较强的生词,因此常出现生词词义判断题,这种试题常以What does the underlined word mean?或What is the meaning of the underlined word?为设问方式考查对生词词义的判断。词义猜测题的设置通常和定义、概念、举例等有关,这有助于对词汇的理解,解题时考生要注意捕捉这些信息,正确理解相关词汇的意思。【典例】.In his book,he had challenged readers to make deep cuts in personal emissions to keep the world from rea
32、ching extremely important tipping points, such as the melting of the ice sheets in Greenland or West Antarctica.The underlined words “tipping points” most probably refer to “ _”Afreezing points Bburning pointsCmelting points Dboiling points解析本题要求猜测tipping points的意思,根据下文的例子“such as the melting(融化)of
33、the ice sheets in Greenland or West Antarctica”可知,tipping points的意思为“融化点”,与C项同义。答案C 方法7篇章结构题对文章组织结构的考查不外乎两个层次。一是按段落的组织方法理解文章的结构,一是按写作方法(论证方法)理解文章的结构。为突出主题作者可能采用不同的写作手法来组织文章,通过举例、比较、类比等手法来透彻阐明主题观点。对这类题型的考查主要体现在以下几个方面:最常见的提问方式是:The sentence in paragraph means _.; The example of in para.is used to illu
34、strate/show_ .Which of the following best shows the structure of the passage?【典例】The Indian government may use 3D paintings as virtual speed-breakers on major highways arid roads, in an attempt to check speeding and careless driving, and eventually make its deadly roads a little safer. “We are tryin
35、g out 3D paintings used as virtual speed breakers to avoid unnecessary requirements of speed breakers,” Indias transport minister Nitin Gadkari tweeted.The visual illusions are supposed to encourage drivers to slow down automatically. Earlier this month, India had ordered the removal of all speed br
36、eakers from highways, which are considered to be a danger to safety for high-speed vehicles.India has the highest number of road accident deaths in the world. According to the World Health Organisation, over 200,00 people are killed by road accidents due to poor application of road safety laws. This
37、 is considerably higher than its official figures of 141,526 for 2014.The use of visual illusions as speed breakers was first pioneered in the American city of Philadelphia in 2008, as part of a campaign against speeding motorists. The technique has also been tried out in China to create floating 3D
38、 crossings.In India, cities such as Ahmedabad and Chennai have already experimented with 3D zebra crossings in the last one year. In Ahmedabad for instance, two artists, mother and daughter have painted 3D crosswalks in the first few months of this year. The artists say their motto is “to increase t
39、he attention of drivers”, and that the concept has been successfully tested in zones where accidents easily occur on a highway.”However, critics argue that once drivers know that these speed breakers arc visual illusions, they may ignore them. Others also point out that Indias decision does not cons
40、ider the safety of a large number of walkers. In the end, the new policy may be just one step towards improving road safety.The author explains the experiment of 3D zebra crossings in India by _.A. giving examples B. analyzing causesC. providing figures D. making comparisons【答案】A 实战演练 Reading Compre
41、hension AThe Basics of MathMade ClearBasic Math introduces students to the basic concepts of mathematics, as well as the fundamentals of more tricky areas. These 30 fantastic lectures are designed to provide students with an understanding of arithmetic and to prepare them for Algebra(代数) and beyond.
42、The lessons in Basic Math cover every basic aspect of arithmetic. They also look into exponents(指数), the order of operations, and square roots. In addition to learning how to perform various mathematical operations, students discover why these operations work, how a particular mathematical topic rel
43、ates to other branches of mathematics, and how these operations can be used practically.Basic Math starts from the relatively easier concepts and gradually moves on to the more troublesome ones, so as to allow for steady and sure understanding of the material by students. The lectures offer students
44、 the chance to “make sense” of mathematical knowledge that may have seemed so frightening. They also help students prepare for college mathematics and overcome their anxiety about this amazingand completely understandablefield of study.By the conclusion of the course, students will have improved the
45、ir understanding of basic math. They will be able to clear away the mystery(神秘性) of mathematics and face their studies with more confidence than they ever imagined. In addition, they will strengthen their ability to accept new and exciting mathematical challenges.Professor H. Siegel, honored by Kent
46、ucky Educational Television as “the best math teacher in America,” is a devoted teacher and has a gift for explaining mathematical concepts in ways that make them seem clear and obvious. From the basic concrete ideas to the more abstract problems, he is master in making math lectures learner-friendl
47、ier and less scary.With a PhD in Mathematics Education from Georgia State University, Dr. Siegel teaches mathematics at Central Arizona College. His courses include various make-up classes and a number of lectures for future primary school teachers.If the course fails to provide complete satisfactio
48、n to you, you can easily exchange it for any other course that we offer. Or you can get your money back.1. What does the course Basic Math mainly cover?A. Algebra. B. College Mathematics.C. Arithmetic. D. Mathematics Education.2. What benefits can students expect from Basic Math?A. Stronger imaginat
49、ive ability.B. Additional presentation skills.C. More mathematical confidence.D. Greater chances of becoming teachers.3. What can we learn about Professor H. Siegel?A. He is a guest lecturer at Kentucky Educational Television.B. He is to deliver 30 lectures in Basic Math.C. He works in Georgia State
50、 University.D. He specializes in training teachers.4. Where is the passage most likely to have been taken from?A. A news report. B. A book reviewC. A lesson plan. D. An advertisement【答案及解析】1.C Basic Math包括哪些方面,第二段中The lessons in Basic Math cover every basic aspect of arithmetic.2.C. 第4段中,They will b
51、e able to clear away the mystery of mathematics and face their studies with more confidence than they ever imagined.3.B 第五段中,he is a devoted teacher and has a gift for explaining mathematical concepts in ways that make them seem clear and obvious.4.D 最后一段中,If the course fails to provide complete sat
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-784989.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
三年级数学下册电子教材素材pdf冀教版.pdf
