分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型【高考专题辅导】湖南省2022版高考英语 专题检测卷(二十三)阅读理解.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:812379
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:7
  • 大小:56.52KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    高考专题辅导
    资源描述:

    1、阅读理解(建议用时:25分钟)A体裁新闻报道话题建造“泰坦尼克二号”词数364NEW YORKAustralian mining enterpriser Clive Palmer on Tuesday unveiled(公布)blueprints for Titanic, a modern copy of the doomed ocean liner, although he didnt call the ship unsinkable any more. The ship will largely recreate the design and decoration of the fable

    2、d original, with some modifications to keep it in line with current safety rules and shipbuilding practices, and the addition of some modern comforts such as air conditioning, Palmer said at a press conference in New York. The three passenger classes, however, will be prevented from mingling(混杂), as

    3、 in 1912, Palmer said. “Im not too superstitious(迷信的). ”Palmer said when asked whether recreating a ship best-known for sinking was tempting fate. White Star Line, the operator of the original ship, had said the Titanic was designed to be unsinkable. About 1, 500 people died on Titanics maiden voyag

    4、e in 1912 from Southampton to New York after the ship collided with an iceberg in the North Atlantic. Palmer, who created the company Blue Star Line last year, refused to make a similar boast. “Anything will sink if you put a hole in it, ”Palmer said. “I think it would be very cavalier to say it. ”U

    5、nlike the original, Titanicwill have more than enough space in its lifeboats for every person on board and will have additional escape staircases. Markku Kanerva, sales director at Deltamarin, the Finnish company designing the ship, said it would be the“safest cruise ship in the world”. Palmer refus

    6、ed to answer questions about the projects cost. Although the Titanic was the worlds largest ship in her time, she would be smaller than many of todays modern cruise ships. “Its not about the money, ”Palmer said. “Ive got enough money for it. I think thats all that matters. ”Forbesestimated Palmers n

    7、et worth to be $795 million in 2022. He describes himself as a billionaire. Titanicwill be built by Chinese state-owned CSC Jinling Shipyard, which is already building four ore carriers for Palmers mining business, he said. The contract to build Titanichas not yet been signed, Palmer said. 1. Whats

    8、the best title of the passage? A. The old TitanicB. The blueprints of TitanicC. The unsinkable TitanicD. Clive Palmera billionaire2. Whats the meaning of the underlined word“maiden”in Paragraph 4? A. First. B. Trial. C. Second. D. Last. 3. What can be inferred about Titanicfrom the passage? A. Titan

    9、icwill have more space in its lifeboats than the Titanic. B. Titanicwill be the largest cruise ship in the world. C. Titanicwill allow different classes of passengers to mingle. D. Titanicwill be a real unsinkable cruise ship. 4. Which of the following statements is TRUE according to the passage? A.

    10、 1, 500 people died on Titanics maiden voyage in 1912. B. The Titanic collided with an iceberg in the South Pacific. C. The Titanic was equipped with air conditioning. D. The Titanic was the worlds largest ship at that time. 5. Whats the authors purpose of writing the passage? A. To tell us the stor

    11、y of the Titanic. B. To tell us Titanicwill cost a lot of money. C. To tell us about the future Titanic. D. To tell us a Chinese Shipyard will build Titanic. B体裁议论文话题电影院不许外带零食词数335(2022衡阳模拟)You and your friends are settling into your seats. The new Spider-Man movie is about to start and youve got th

    12、e snacks: soda and popcorn. Food is part of what makes the movie fun. Just as the lights go out, you catch a slight smell of. . . tuna fish? ! You turn your head, searching for the source. Then you spot him: A couple rows back, some guy is enjoying a tuna fish sandwich. Howd he get that here? You wo

    13、nder. Then you remember how much you paid for your snacks. What invites the unwelcome outside food is probably the price. Why pay $5 for a bag of M&Ms when you can get them for a dollar at the corner store? Earlier this year, a Michigan man decided to fight for his right to snacks. Joshua Thompson i

    14、s suing(起诉)his local theater after it banned outside food. He argues the ban breaks a Michigan law that prevents businesses from charging extremely high prices. However, most legal experts believe Thompson has little chance of winning his case, though he does have a point: 85 cents out of every doll

    15、ar of treats a movie theatre sells is pure profit. The truth is that movie theaters are more in the snack business than the movie business. A huge part of the ticket income goes to the Hollywood studio. This makes sense, since the studios have to pay the costs of movie production and advertising. Bu

    16、t that often doesnt leave much cash for the theater, which also has its own running costs. If customers stopped buying food, owners would have to raise ticket prices even higher. Of course, theres another reason to think twice before bringing food into the theaters: Its against the rules. Breaking t

    17、hose rules can have unpleasant consequences too. Some theaters will kick you out if they catch you. Even without the threat of punishment, we should follow rules all the timeout of respect. Heres a good idea: Eat before the movie. 6. What is the topic of the text? A. The pleasure of enjoying snacks.

    18、 B. A Michigan mans fight for his right. C. Movie theatersban on outside food. D. Bad manners in movie theaters. 7. What can we infer about the guy mentioned in Paragraph 2? A. He prefers eating things in the dark. B. He brought the sandwich from outside. C. He showed little interest in the new movi

    19、e. D. He dislikes the food provided by the cinema. 8. What do we know about Joshua Thompson? A. He broke a Michigan law. B. He is likely to lose the case. C. He thinks cinema tickets are too expensive. D. He was forbidden to have snacks at the theater. 9. In Paragraph 5 the author mainly explains. A

    20、. how movie studios work with movie theatersB. how movie theaters reduce their operating costsC. why Hollywood studios must pay high costsD. why snack sales are important to movie theaters10. How does the author feel about bringing outside food into the cinema? A. It is unacceptable. B. It is conven

    21、ient. C. It is great fun. D. It is lawful. C体裁记叙文话题米歇尔红裙词数300Michelle Obama made a daring decision to return to the same designer who created her Inaugural(就职的)Ball dress four years agoand the risk paid off. The First Lady looked extremely attractive in a thin, sweeping, and ruby-colored dress by de

    22、signer Jason Wu. She teamed the dramatic gown with heels by Jimmy Choo and a diamond ring by Kimberly McDonald. She surprised the fashion establishment by returning to a Wu design which had been custom-made for her. Four years ago at her first Inauguration Ball, Michelle shimmered in an off-white, o

    23、ne-shouldered floor-length couture gown by the designer. Wu, who was 26 at the time and had only been working in fashion for three years, saw his career take off after the First Ladys surprise decision to wear one of his dresses. He said at the time that he was unaware she had chosen the gown and ha

    24、d been watching at home on his couch and eating pizza when she appeared. After her 2022 decision, Wu told Womens Wear Daily: “Mrs Obama likes to keep her secrets. She fooled me again. ”Wu released a womens clothing and accessories(装饰品)collection at Target last year and continues to be popular with t

    25、he First Lady for official engagements. The sleeveless, cross-halterneck dress with low-cut back flattered 49-year-old Michelles toned arms and neat waist. It had been created especially for her by Wu and was a departure from the dark and plain color tone she stuck to at earlier inauguration events.

    26、 Mrs Obamas new hairstyleshe had bangs cut in on her birthday last weekhad been loosely tousled for the special night. Vice-President Joe Bidens wife Jill also looked glamorous in a blue silk dress by Vera Wang at the Inauguration Ball. 11. Michelle Obamas brave decision proved to be a. A. riskB. da

    27、ngerC. successD. surprise12. According to the passage, which of the following is CORRECT? A. Joe Bidens wife Jill also had her dress created by Wu. B. Mrs Obamas inaugural dresses were made by the same designer. C. The color tone at Michelles earlier inaugural events was not satisfactory. D. Mrs Oba

    28、ma had straight forehead hair as her new hairstyle for the special night. 13. From the 6th and 7th paragraphs we know that. A. Wu didnt know Mrs Obama had chosen his creation againB. Wu was aware that Mrs Obama had chosen his work againC. Mrs Obama told Wu to give away her secretsD. Mrs Obama should

    29、 have told Wu the truth14. Which of the following best describes Jason Wu? A. Daring and gifted. B. Talented and lucky. C. Careful and brave. D. Unusual and cautious. 15. What does the passage mainly talk about? A. The First Ladys secrets. B. Wu, a great designer. C. Michelle Obamas inaugural ball d

    30、ress. D. Mrs Obamas 2022 decision. 【拓展训练】根据A篇文章回答问题。1. Whats the purpose of the first paragraph? _2. Whats the probable reason that Palmer wanted to let Jinling Shipyard build Titanic? _答案解析A【文章大意】本篇文章主要讲述澳大利亚一家公司欲建造“泰坦尼克二号”游轮的构想。1. 【解析】选B。主旨大意题。由文章第一段中的“Australian mining enterpriser Clive Palmer on

    31、 Tuesday unveiled blueprints for Titanic”可知这篇文章的标题为B。2. 【解析】选A。词义猜测题。由文章中的“About 1, 500 people died on Titanics maiden voyage in 1912”以及结合常识可知“泰坦尼克号”是在首航中沉没的。3. 【解析】选A。推理判断题。根据第七段第一句可知“泰坦尼克二号”上救生艇的空间要比“泰坦尼克号”大。4. 【解析】选D。细节理解题。由第八段第二句中“the Titanic was the worlds largest ship in her time”可知在当时“泰坦尼克号”是

    32、世界上最大的船。5. 【解析】选C。写作意图题。本篇文章主要介绍了未来的Titanic的设计、装修以及建造的情况, 故选C。B【文章大意】本文主要讲了不要把外面的零食带进电影院里。6. 【解析】选C。主旨大意题。根据全文尤其是第四段中的local theater after it banned outside food可知本文主要介绍了在电影院里不要带进外面的零食。7. 【解析】选B。推理判断题。根据文章第二段中的some guy is enjoying a tuna fish sandwich可知B为正确选项。8. 【解析】选B。细节理解题。根据第四段However, most legal

    33、experts believe Thompson has little chance of winning his case可知B为正确选项。9. 【解析】选D。主旨大意题。本段的大意是电影院里销售小食品对自身来说非常重要。10. 【解析】选A。推理判断题。根据倒数第二段中的think twice before bringing food into the theaters: Its against the rules. 可知A为正确选项。C【文章大意】社会生活话题, 讲述奥巴马就职舞会上, 米歇尔红裙惊艳。11. 【解析】选C。细节理解题。依据第一段. . . and the risk pa

    34、id off. 及下一段The First Lady looked extremely attractive可知。12. 【解析】选B。细节理解题。由第一段的Michelle Obama made a daring decision to return to the same designer. . . 和第三段的She surprised the fashion. . . 可知选B。13. 【解析】选A。细节理解题。由第六段的He said at the time that he was unaware. . . 和第七段的Mrs Obama likes to keep her secret

    35、s. She fooled me again. 可知选A。14. 【解析】选B。推理判断题。可从文中多处信息归纳。Four years ago . . . Michelle shimmered in an off-white, one-shouldered. . . ; . . . saw his career take off. . . The sleeveless. . . 。15. 【解析】选C。主旨大意题。A、B、D偏离文章主旨, 只有C项与全文主旨吻合。【拓展训练】1. To introduce the topic of this passage. 2. This company has already built one ship for his business.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:【高考专题辅导】湖南省2022版高考英语 专题检测卷(二十三)阅读理解.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-812379.html
    关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1