专题 23 阅读理解之细节理解题-2024年新高考英语一轮复习练小题刷大题提能力(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 23 阅读理解之细节理解题-2024年新高考英语一轮复习练小题刷大题提能力解析版 阅读 理解 细节 2024 新高 英语 一轮 复习 练小题刷大题提 能力 解析
- 资源描述:
-
1、专题 23 阅读理解(细节理解题) 刷大题、提能力1.(2023江苏高三扬州中学模拟测试)Metal-organic frameworks (MOFs) are compounds(化合物;复合物) that are set to solve some tough challenges: producing water in the desert, removing greenhouse gases from the air and storing dangerous gases more safely.The Arizona desert is really dry. Anyone stuc
2、k in it without water would die from dehydration (脱水) within three days, unless he had one of Omar Yaghis next-generation water harvesters, who is a chemist at the University of California, Berkeley. Although daytime wetness is only about 10 percent, this rises to 40 percent at night, which means th
3、eres enough water in the atmosphere to support life - if it can be transformed into liquid form.Thats exactly what Yaghis invention does. Its about the size of a small microwave oven, designed to suck the water from the air at night and turn it into drinking water the next day using only the heat of
4、 the sun as its power source. What makes it work is a special material called a MOF, which at normal temperatures attracts water molecules (分子) onto the surface of its internal small holes. Warm it up and get the water, each harvest producing one-third of a cup of pure drinking water. A device the s
5、ize of a washing machine could produce enough water for the basic needs of a household, says Yaghi.These crystalline (结晶的) groups of metals linked by organic molecules can be made into materials with an extremely high absorption ability, attracting specific molecules to their surfaces. In this way,
6、MOFscling toa variety of liquids and gases.MOFs work thanks to their distinctive structure. In fact, one MOF the size of a sugar cube has so many small holes that they would cover an area as large as six football fields. MOFs are also extremely stable, light and have many different uses: their molec
7、ular structure can be varied to attract specific molecules. Adding a small amount of heat or pressure causes the MOF to give what its holding. More than 70,000 different MOFs have been produced to date for various applications.1Why is the Arizona desert mentioned in the second paragraph?ATo introduc
8、e water harvesters.BTo stress the importance of water.CTo show the severity of its condition.DTo express the urgent need for water there.2What plays a vital role in water harvesters?ASolar energy.BWater molecules.CMetal-organic frameworks.DMOFs internal small holes.3Which can explain the phrase clin
9、g to underlined in paragraph 4?AGive off.BTum into.CHold onto.DBreak down.4What will probably be covered in the following paragraphs?AThe future of the MOF technology.BOther uses of the MOF technology.CThe improvement to the MOF technology.DPossible limitations of the MOF technology.【答案】1A 2C 3C 4B【
10、分析】这是一篇说明文。文章介绍了金属有机骨架(MOFs)的用途,结构和性能。1推理判断题。由第二段“The Arizona desert is really dry. Anyone stuck in it without water would die from dehydration(脱水)within three days. Unless, that is, they had one of Omar Yaghis next-generation water harvesters.”可知,亚利桑那沙漠非常干燥。任何没有水的人都会在三天内死于脱水。除非他们有奥马尔亚吉的下一代水收集器,所以奥马
11、尔亚吉的下一代水收集器可以解决沙漠中缺水的问题。故判断出第二段提到亚利桑那沙漠是为了介绍水收集器。故选A。2.细节理解题。由第三段“What makes it work is a special material called a metal-organic framework (MOF).”可知,使它工作的是一种称为有机框架(MOF)的特殊的材料,所以金属有机框架在水收集器中起着至关重要的作用。故选C。3词句猜测题。由第四段“These crystalline cluster(结晶群)of metals, such as aluminum or magnesium, linked by or
12、ganic molecules can be made into materials with an extremely high absorption ability, attracting specific molecules to their surface. In this way, MOFs cling to a variety of liquids and gases.”可知,这些由有机分子连接的金属结晶群,例如铝或镁,可制成具有极高吸收能力的材料,将特定分子吸到其表面。可知划线词所在的句子意思是MOF就是通过这种方式紧紧吸附各种液体和气体。第四段中划线词cling to意思是ho
13、ld onto“紧紧抓住”的意思。故选C。4推理判断题。由最后一段“More than 70,000 different MOFs have been produced to date for various applications.”可知迄今为止,已有七万多种不同的MOF被生产用于各类实际应用中,所以我们通过短文最后一段的内容可以判断出,接下来的段落可能会涉及MOF科技的其它用途。故选B。2.(2023江苏扬州高三扬州中学期末)Once a circle missed a wedge (楔子). The circle wanted to be whole, so it went aroun
14、d looking for its missing piece. But because it was incomplete and therefore could roll only very slowly, it admired the flowers along the way. It chatted with worms. It enjoyed the sunshine. Finally it found a piece that fit perfectly. It was so happy. Now that it was a perfect circle, it could rol
15、l very fast, too fast to notice flowers or talk to the worms. When it realized how different the world seemed when it rolled so quickly, it stopped, left its found piece by the side of the road and rolled slowly away.In some strange sense we are more whole when we are missing something. The man who
16、has everything is in some ways a poor man. He will never know what it feels like to yearn, to hope, to nourish(滋润) his soul with the dream of something better. He will never know the experience of having someone who loves him give him something he has always wanted or never had.There is wholeness ab
17、out the person who has come to terms with his limitations, who has been brave enough to let go of his unrealistic dreams and does not feel like a failure for doing so. There is wholeness about the man or woman who has learned that he or she is strong enough to go through a tragedy(悲剧) and survive he
18、 or she can lose someone and still feel like a complete person.Life is more like a baseball season, when even the best team loses one third of its games and even the worst team has its days of brilliance. Our goal is to win more games than we lose. When we accept that imperfection is part of being h
19、uman, and when we can continue rolling through life and appreciate it, we will have achieved wholeness that others can only long for.5Which may be an example of being whole?AA person has everything.BA person accepts his or her limitations.CA person loves someone and is loved.DA person feels blue for
20、 dropping unrealistic goals.6How is a baseball season similar to life?AEasy come, easy go.BFailure is the mother of success.CEnergy and persistence conquer all things.DSome battles you win and some battles you lose.7How does the author clarify his idea?AMainly by comparing.BMainly by reasoning.CMain
21、ly by informing.DMainly by arguing.8What can be the best title for the passage?APursue perfection in lifeBBe whole in lifeCLife without mistakes is wholeDNo pains, no gains【答案】5B 6D 7A 8B【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章。文章以一个小故事引出话题人生不在于完美, 而在于完整。5细节理解题。根据第三段There is wholeness about the person who has come to terms
22、 with his limitations, who has been brave enough to let go of his unrealistic dreams and does not feel like a failure for doing so.(人生的完整性在于一个人知道如何面对他的缺陷,如何勇敢地摒弃那些不现实的幻想而又不以此为缺憾)可知一个人接受他或她的缺陷,可能是“完整”的例子。故选B。6推理判断题。根据最后一段Life is more like a baseball season, when even the best team loses one third of
23、its games and even the worst team has its days of brilliance. Our goal is to win more games than we lose. (人生更像是一个棒球赛季,即使最好的球队也会输掉三分之一的比赛,而最差的球队也有春风得意的时候。我们的目标是赢的比赛比输的多)可知棒球赛季和生活的相似之处在于你有输有赢。故选D。7推理判断题。第二段内容(人生“完美”的人)和第三段内容(人生完整的人)作对比; 最后一段又拿baseball season和life作比较, 因此作者主要是通过作对比和作比较的方法来澄清他的观点的。故选A。8
24、主旨大意题。本文作者通过圆和楔子的小故事感悟出这样的道理:从某种奇怪的意义上讲,当我们失去某些东西的时候,我们反而会更加完整,人生不在于完美而在于完整。因此不管是从故事内容还是从其诠释的人生哲理上,B项“完整的生命”作标题是最佳的。故选B。3.(2023福建省永春第一中学阶段练习)Jeremy from America cannot understand why a lady he met outside the Hyde Park in London said, “Ooh, isnt it cold?”, and he thinks of this behaviour as a distin
25、ctively English concern about the weather. In fact, the female was just trying to strike up a conversation with Jeremy. Not necessarily a long conversation just an exchange of greetings. It is not always quite that obvious, but all English weather conversations have a distinctive structure conducted
26、 according to unwritten but accepted rules.The unpredictable nature of our weather ensures that there is always something new to comment on, or perhaps most importantly, agree about. We have already established that weather-speak greetings like “Cold, isnt it?” require the response expressing agreem
27、ent, as in “Yes, isnt it?” .It would be very rude to respond with “No, actually its quite mild.” or “Its pretty hot to me.” If you deliberately break the rule, you will find that the atmosphere becomes rather tense and awkward. There may be an uncomfortable silence. Most likely, they will either cha
28、nge the subject or continue talking about the weather among themselves politely, if coldly, ignoring your faux pas.There is, however, one situation in which English weather-speakers are not required to observe the agreement rule at all and that is the male-bonding argument, particularly the pub-argu
29、ment. In the special environment of the pub, constant disagreement not just on the weather, but on everything else as well is a means of expressing friendship.While we may spend much of our time complaining about our weather, foreigners are not allowed to criticize it. Indeed, this brings us to the
30、weather as family rule. In this respect, we treat the English weather like a member of our family: one can complain about the behavior of ones own children or parents, but any blame from an outsider is unacceptable. The weather may be one of the few things about which the English are still unconscio
31、usly and unashamedly patriotic (爱国的).9Why did the lady comment on the weather to Jeremy?ATo build up friendship.BTo begin a casual chat.CTo send seasonal greetings.DTo express dissatisfaction.10What does the underlined phrase “faux pas” in Paragraph 2 probably mean?AImproper response.BCareless attit
32、ude.CRude interruption.DFrequent complaint.11What is Paragraph 3 mainly about?AMale bonding in pubs.BArgument about weather.CException to the agreement rule.DMaking friends by disagreement.12What is the best title for this text?APoliteness Tips for ForeignersBAccepted Rules in Social LifeCEnglish Po
33、liteness in Weather ConversationDHidden Rules of English Weather Conversation【答案】9B 10A 11C 12D【分析】本文是说明文。文章讲述英国人在谈论天气时是按照未成文但被人们普遍接受的规则进行的,谈论天气是英国人一种独有的情怀。9细节理解题。根据第一段中的“In fact, the female was just trying to strike up a conversation with Jeremy. Not necessarily a long conversation just an exchange
34、 of greetings.”可知,实际上这名女性只是想与Jeremy搭一下话。不必是长时间的对话,只是互相问好。因此这位女士对Jeremy评论天气是为了开始一个随便的聊天。故选B。10短语猜测题。根据第二段中的“The unpredictable nature of our weather ensures that there is always something new to comment on, or perhaps most importantly, agree about.”可知,我们天气的不可预测性确保我们始终有新的东西可以评论,或者说最重要的是要达成对天气的共识。由此可知,人
35、们在谈论天气时,双方往往会有一致的看法。由“If you deliberately break the rule, you will find that the atmosphere becomes rather tense and awkward. There may be an uncomfortable silence.”可知,如果你故意违反规则,你会发现气氛变得非常紧张和尴尬。可能会有不舒服的沉默。因此说话双方就要做出选择,即下文的“他们很可能会改变话题,或者继续礼貌地谈论天气”。如果对话氛围不好的话,他们自然会忽略你的回应。因此,这说明你的回应是不合适的,即违背了人们默认的规则。即划
36、线短语意为“不当的回应”。 故选A。11段落大意题。根据第三段中的“There is, however, one situation in which English weather-speakers are not required to observe the agreement rule at all and that is the male-bonding argument, particularly the pub-argument. In the special environment of the pub, constant disagreement not just on th
37、e weather, but on everything else as well is a means of expressing friendship.”可知,有一种情况下,英国谈论天气的人不需要遵守规则,这是发生在男人小圈子里的,尤其是在酒吧。在酒吧的特殊环境中,天气上的不断的分歧和在其他所有方面的分歧都是表达友谊的一种手段。即第3段主要讲的是遵守天气对话规则的例外。故选C。12标题判断题。通读全文尤其是第一段的“all English weather conversations have a distinctive structure conducted according to un
38、written but accepted rules.”可知,所有关于天气的对话都是按照未成文但被人们普遍接受的规则进行的。文章接下来具体地对该规则进行了解释,因此本文的最佳标题是“英国人天气对话的潜规则”。故选D。4.(2023河南郑州外国语学校高三期末)Occupational Licenses with the Biggest Bang for BuckSome 1.8 million American were laid off or discharged from their jobs each month on average in 2019, according to data
39、from the U. S. Bureau of Labor statistics. People who lose their jobs often confront a difficult choice: should they take a new job that pays less, or should they make a costly investment in gaining new skills so that they can compete for another similar job or an even better one?If they do decide o
40、n retraining ,which programs and occupational licenses are worth their while? In general, the highest-paying jobs tend to have the most difficult education/ training and experience requirements. But that is not always the case. The following are five occupational licenses with the biggest bang for y
41、our buck. Drone Pilots: If you want to become a drone pilot, all you need to do is be above 16 years old, pass the Federal Aviation Administrations Remote Pilot Certificate exam (which requires about 15 to 20 hours of studying), and pay a $ 150 licensing fee. Pay for drone pilots averages $ 56,426 p
42、er year, and jobs are growing rapidly across a range of industries. For example, companies like UPS are making substantial investments in drone delivery and will need to hire thousands of drone pilots in the coming years. Home Inspectors: If you need a job that makes about $ 60K per year, you might
43、want to consider becoming a Home Inspector. Both Home Inspectors and HVAC Contractors earn about $ 61K per year, on average, but getting a state HVAC Contractor license typically requires about 4,000 hours of training and experience (those systems are becoming even more complex), whereas a Home Insp
44、ector license only requires 360 hours of training and experience, and much of the training can be gained free of charge on the job. Massage Therapists: On average, Manicurists/Pedicurists are required to complete more hours of training than Massage Therapists (700 hours versus 500 hours), but Massag
45、e Therapists earn almost twice as much, on average ($54,639 versus $ 32,509). Radiologic Technologists: Licensing requirements for cosmetologists(美容师)have become so onerous that candidates now need 2,700 hours of training and experience on average. Thats not much less than the requirement for becomi
46、ng a Radiologic or MRI Technologist (3,300 hours), a job which is growing considerably faster than average, is more recession - proof, and pays twice as much ($ 56,162 versus $ 28,608). Dental Hygienists: Among jobs that require a two-year associates degree granted by a college or university, some p
47、ay substantially more than others. The average state licensing fee for becoming a Dental Hygienist is a hefty $ 1,600, but the pay bump youll receive will likely make up for it ten times over in the first year.13The underlined expression the biggest bang for your buck in Paragraph 2 probably means _
48、.Athe job loss for your hesitation to investBa good income resulting from your skillsCa good return for the money you have spentDthe great efforts youd make to change your life.14Which of the following statements is true according to the passage?AAmong the drone operators, those who work for deliver
49、y services can earn the most.BCompared to a home inspector, being an HVAC Contractor is more cost-effective.CAs an MRI technologist, youd be less likely to be jobless during an economic crisis.DHigher education isnt a compulsory requirement if you want to be a dental hygienist.15Which of the followi
50、ng matching for the chart is correct according to the passage?A Radiologic Technologist; Cosmetologist; General ContractorB Drone Pilot; General Contractor; Dental HygienistsC Message Therapist; Radiologic Technologist; CosmetologistD Drone Piolt; Cosmetologist; Radiologic Technologist【答案】13C 14C 15
51、D【分析】这是一篇说明文。讲述了五种含金量最高的职业执照。13词义猜测题。结合下文对五种职业的介绍得知,五种职业执照的获得都需要花费一定的学习和费用,但获得执照后得到的工作的薪资是无比诱人的。据此可知,黑体字表达的意思为花的钱少,但回报多。选项C充分表达了这个含义。故选C。14细节理解题。根据Drone Pilots段落的内容介绍,文章提到了无人机操作员的薪水,并未对做与此工作相关的职业进行比较。选项A.:在无人机操作员中,那些从事送货服务的人可以赚到最多的钱。在文中并未提及。结合Home Inspectors段落,根据Both Home Inspectors and HVAC Contrac
52、tors earn about $ 61K per year, on average, but getting a state HVAC Contractor license typically requires about 4,000 hours of training and experience (those systems are becoming even more complex), whereas a Home Inspector license only requires 360 hours of training and experience, and much of the
53、 training can be gained free of charge on the job. 房屋检查员和HVAC 承包商平均每年赚61000美元,但获得州HVAC承包商执照通常需要4000小时的培训和经验(这些系统正变得更加复杂) ,而房屋检查员执照只需要360小时的培训和经验,大部分培训可以在工作中免费获得。可知做房屋检查员比做暖通空调承包商更划算。选项B:和房屋检查员相比,做暖通空调承包商更划算。和文意不符。结合Radiologic Technologists段落,根据Thats not much less than the requirement for becoming a
54、Radiologic or MRI Technologist (3,300 hours), a job which is growing considerably faster than average, is more recession - proof, and pays twice as much ($ 56,162 versus $ 28,608). 这并不比成为一名放射科或核磁共振技师(3300小时)的要求低多少,(核磁共振技师)这份工作的增长速度远远超过平均水平,更能抵御经济衰退的影响,而且报酬是平均水平的两倍(56162美元对28608美元)。可知,成为了核磁技术专家,能抵御经济
55、衰退的影响。换句话说,核磁技术专家不太可能失业。选项C:作为核磁共振技术专家,在经济危机期间,你不太可能失业。与文章意义相符。结合Dental Hygienists的介绍:Among jobs that require a two-year associates degree granted by a college or university, some pay substantially more than others. The average state licensing fee for becoming a Dental Hygienist is a hefty $ 1,600,
56、but the pay bump youll receive will likely make up for it ten times over in the first year. 在那些需要学院或大学授予的两年制大专文凭的工作中,有些工作的薪水要比其他工作高得多。 成为牙结石清除专家术的平均费用是1600美元,但是第一年你会得到10倍的加薪。可知,成为牙结石清除专家,大学教育是必须的,会让你的薪水加薪。选项D:如果你想成为一名牙结石清除专家,高等教育不是必修课。和文章意义不符。据此,可知选项C符合题意。故选C。15细节理解题。结合第三段If you want to become a dro
57、ne pilot, all you need to do is be above 16 years old, pass the Federal Aviation Administrations Remote Pilot Certificate exam (which requires about 15 to 20 hours of studying), and pay a $ 150 licensing fee. Pay for drone pilots averages $ 56,426 per year,如果你想成为一名无人机飞行员,你只需要年满16岁,通过联邦航空管理局的远程飞行员证书考
58、试(需要15至20小时的学习) ,并支付150美元的执照费。无人机驾驶员的年薪平均为56426美元。可知,成为无人机飞行员,需要花费150美元的执照费,15至20小时的学习,无人机驾驶员的年薪平均为56426美元,;结合第六段Licensing requirements for cosmetologists(美容师)have become so onerous that candidates now need 2,700 hours of training and experience on average. Thats not much less than the requirement f
59、or becoming a Radiologic or MRI Technologist (3,300 hours), a job which is growing considerably faster than average, is more recession - proof, and pays twice as much ($ 56,162 versus $ 28,608).美容师的执照要求变得如此艰巨,以至于现在的申请者平均需要2700小时的培训和经验。这并不比成为一名放射科或核磁共振技师(3300小时)的要求低多少,)(核磁共振技师)这份工作的增长速度远远超过平均水平,更能抵御经
60、济衰退的影响,而且报酬是平均水平的两倍(56162美元对美元)。可知道美容师的学时要求需要2700小时的培训和经验;薪水为28608美元;核磁共振技师需要3300小时的学习和培训,薪水为56162美元;据此,结合图像可知,为无人机驾驶员,为美容师,为核磁共振技师。选项D符合题意。故选D。5.(2023黑龙江大庆高三铁人中学校考期末)Technology is supposed to make our lives easier, allowing us to do things more quickly and efficiently. But too often it seems to mak
61、e things harder. This increase in complexity, often called feature creep, costs consumers time, but it also costs business money. Product returns in the U.S. cost a hundred billion dollars a year, and a recent study by Elke den Ouden, of Philips Electronics, found that at least half of returned prod
62、ucts have nothing wrong with them. Consumers just couldnt figure out how to use them. Companies now know a great deal about problems of usability and consumer behavior, so why is it that feature creep proves unstoppable?In part, fieature creep is the product of the so-called internal-audience proble
63、m: the people who design and sell product are not the ones who buy and use them, and what engineers and marketers think is important is not necessarily whats best for consumers. The engineers tend not to notice when more options make a product less usable. And marketing and sales departments see eac
64、h additional feature as a new selling point, and a new way to attract customers.You might think, then, that companies could avoid fieature creep by just paying attention to what customers really want. But thats where the trouble begins, because although consumers find overloaded gadgets( 配件)unmanage
65、able, they also find them attractive. It turns out that when we look at a new product in a store we tend to think that the more features there are, the better. It is only once we get the product home and try to use it that we realize the virtues of simplicity.It seems strange that we dont expect fea
66、ture tiredness and thus avoid it. But, as numerous studies have shown, people are not, in general, good at predicting what will make them happy in the future. As a result, we will pay more for more features because we systematically overestimate how often well use them. We also overestimate our abil
67、ity to figure out how a complicated product works.The fact that buyers want bells and whistles but users want something clear and simple creates an unusual problem for companies. A product that doesnt have enough features may fail to catch our eye in the store. But a product with too many features i
68、s likely to annoy consumers.16What does the first paragraph mainly discuss?AThe benefits brought by the advanced technology.BThe recent study conducted by Elke den Ouden.CThe loss caused by the feature creep of technology.DMany problems of usability known by the consumers.17Which of the following is
69、 true according to the second paragraph?AIt is the audience problem that leads to feature creep.BWhat matters to designers and marketers is not good for consumers.CFeature creep brings blessings to the people in marketing and sales.DThe engineers will not pay attention to the quality of the product1
70、8What do we know about the buyers in paragraph 4?AThey are deeply convinced that all the products work in simple way.BThey are fed up with the more and more features of the products.CThey are too confident of their ability to use the complicated products.DThey are quite clear about the products whic
71、h will make them happy.19What can be a suitable title for the text?ASaying No to Feature Creep is No Easy ThingBFeature-heavy Products in DemandCThe More Features, the BetterDSimplicity Outweighs Complexity【答案】16C 17C 18C 19A【分析】本文是一篇说明文,介绍了科技的“功能蔓延”是不可阻挡的,拒绝“功能蔓延”不是一件容易的事情。16主旨大意题。根据第一段内容,特别是“This
72、increase in complexity, often called feature creep, costs consumers time, but it also costs business money.”可知,“功能蔓延”不但消耗消费者的时间,而且还消耗企业的资金,由此可知,本段主要讲的是技术的“功能蔓延”造成的损失,故C项正确。17细节理解题。根据第二段中的“And marketing and sales departments see each additional feature as a new selling point, and a new way to attract
73、 customers.”可知,营销和销售人员把它看作一个新的卖点,一个吸引顾客的新方法,由此可知,“功能蔓延”给营销和销售人员带来福音,故C项正确。18细节理解题。根据第四段中的“We also overestimate our ability to figure out how a complicated product works.”可知,购买者高估了自己理解复杂产品工作原理的能力,也就是说他们对自己使用复杂产品的能力过于自信,故C项正确。19主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段中的“so why is it that feature creep proves unstoppable?”
74、可知,本文从设计者和消费者的角度介绍了科技的“功能蔓延”是不可阻挡的,拒绝“功能蔓延”不是一件容易的事情,故A项正确。6.(2023黑龙江哈尔滨高三哈师大附中校考期末)Dutch author Marieke Lucas Rijneveld has become one of the youngest writers to be shortlisted (列入候选) for a Booker prize, after their debut novel (处女作)made the final line-up for the International Booker.Rijneveld. a r
75、ising star in Dutch literature, is 28 lightly older than British author Daisy Johnson was when she was shortlisted for the Booker prize in 2018 age 27. The author, who identifies as male and uses the pronouns they/them, was shortlisted after a six-hour virtual (虚拟的) judging meeting for the 50,000 pr
76、ize, which is shared equally between writer and translator, for The Discomfort of Evening, translated by Michele Hutchison. The novel, tells of a girl whose brother dies in a skating accident and draws from Rijnevelds own experiences: when they were three, their 12-year-old brother was knocked over
77、and killed by a bus.“Rijnevelds language renders (重现) the world again, revealing the shocks and violence of early youth through the angle of a Dutch dairy farm. The strangeness of a child looking at the strangeness of the world is in it,” said judges of the work.“The Discomfort of Evening is one of
78、six novels in the running for the International Booker, each of which,” said chair of judges Ted Hodgkinson, “restlessly reinvents (重 塑)received narratives, from foundational myths to family folklore, plunging us into discomfiting and delightful encounters with selves in a state of transition (过渡)”.
79、Hodgkinson chaired a panel (专家组)of five judges who selected the shortlist from 124 submissions. The coronavirus pandemic meant their meeting had to be virtual, but Hodgkinson said he and his panel still managed to discuss the line-up for more than six hours.The winner will be announced on 19 May.20W
80、e can learn from the 2nd paragraph that_.ARijneveld is a young male writer.BRijneveld and the translator Michele Hutchison will share the $50,000 prize.CDaisy Johnson was the youngest writer shortlisted for a Booker prize this year.DThe Discomfort of Evening is partly adapted from Rijnevelds own exp
81、eriences.21Which can we infer from the passage?ARijnevelds brother died from a skating accident.BThe judges of the work speak highly of Rijnevelds language.CSix novels reveal the shocks and violence of early youth on a Dutch dairy farm.DHodgkinson and his panel were unhappy to discuss the line-up on
82、line for over six hours.22Why did the panel have a virtual judging meeting?ABecause of the coronavirus pandemic.BBecause there were too many submissions.CBecause it was more effective online.DBecause the judges lives too far away from each other.23What is the most suitable title of the passage?ABook
83、er prize winner will be announcedBRijneveld, one of the most youngest Booker winnerCInternational Booker prize shortlist led by 28-year-olds debutDThe Discomfort of Evening a novel running for the International Booker【答案】20D 21B 22A 23C【分析】这是一篇说明文,主要介绍了一部由作者改编自身经历的处女作领跑国际布克奖入围没那个单。评审团对这部小说给予高度评价。20细
84、节理解题。由第二段“The novel, tells of a girl whose brother dies in a skating accident and draws from Rijnevelds own experiences: when they were three, their 12-year-old brother was knocked over and killed by a bus.”可知,小说讲述了一个女孩的弟弟在一次滑冰事故中丧生的故事,取材于Rijneveld自己的经历:在他们三岁的时候,他们12岁的弟弟被一辆公共汽车撞倒并丧生。可见,这部小说改编于作者本身的经
85、历。故选D项。21细节理解题。由第三段“Rijnevelds language renders (重现) the world again, revealing the shocks and violence of early youth through the angle of a Dutch dairy farm. ”可知,Rijneveld的语言再次呈现了这个世界,从一个荷兰奶牛场的角度揭示了早期青少年的震惊和暴力。评委说Rijneveld的语言再次呈现了世界,可见评委对这部小说的语言是高度赞扬的。故选B项。22细节理解题。由最后一段“The coronavirus pandemic me
86、ant their meeting had to be virtual, but Hodgkinson said he and his panel still managed to discuss the line-up for more than six hours.”可知,冠状病毒大流行意味着他们的会议必须是虚拟的,但霍奇金森说,他和他的评审小组仍然讨论了6个多小时的排名。这里可以直接看出来,评审会因为冠状病毒而不得不进行虚拟会议。故选A项。23主旨大意题。由第一段“Dutch author Marieke Lucas Rijneveld has become one of the you
87、ngest writers to be shortlisted (列入候选) for a Booker prize, after their debut novel (处女作)made the final line-up for the International Booker.”可知,荷兰作家Marieke Lucas Rijneveld成为入围布克奖的最年轻作家之一,此前他们的处女作进入了国际布克奖的决赛名单。结合全文,这篇文章不仅仅介绍了作者,也介绍了他们的获奖的这部处女作。故选C项。7.(2023浙江德清县高级中学校考模拟预测)The urgency and importance of
88、 Covid-19 over (he past year have driven almost everything else from most leaders5 minds. But since the vaccine is kicking in, Britains government is once again beginning to think about the things that will matter later. Next week, it is expected to publish a plan for growth“ to boost productivity,
89、with innovation at its centre.The world may be on the point of a technological boom with life sciences, at which Britain excels. Innovation is crucial to productivity, but on this front Britains performance has lagged behind its competitors in recent years. Its low spending on Research and Developme
90、nt (R&D) argues for a boost. Those who attributed the financial failure in the 1970s to the insufficiency of research funds may regard this as a threat to economic growth. Promoting innovation can quickly (um into an exercise in picking winners - or, as is more often the case, losers.A second da
91、nger is that policy agendas get mixed up. The government has promised to level up” poorer areas of the country, so deprived towns are campaigning for more money for their universities. But trying to boost innovation by sending money to weak institutions is likely to make our leading universities los
92、e their advantages, thus producing average ideas that could have been remarkable. Britains research-funding system has always been elitist(精英主义的). It should stay that way.The governments first move in boosting innovation was the announcement of a plan for an Advanced Research and Invention Agency (A
93、RIA). ARlAs purpose is to fund high-risk, high-reward research. But money is not all that mailers. The successful translation of life science research into treatments during the pandemic suggests some inexpensive measures that can also make a difference.One is to speed up governmental processes. The
94、 rapidity with which Britains medical regulator moved during the pandemic is one reason why the vaccine rollout is racing through the population. Urgency is not unique lo pandemics. Getting things done quickly can make an investment worthwhile and determine where a businessman chooses as a base.Anot
95、her useful measure the government should use is its unique ability to overcome barriers. At the beginning of the pandemic. Covid-19 researchers were unable to gain access to different strands of health service data. The government eased restrictions on existing data and allowed researchers to ask pe
96、ople who had tested positive tor Covid-19 to join trials. Both were crucial to the effort.A last principle is the value of connections between the government and the private sector. Kate Bingham, a venture capitalist who led the vaccine-purchase effort, understood how to deal with drug companies. Ma
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-827029.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
