分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型专题01阅读理解之细节理解题(讲义)(解析版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:827131
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:21
  • 大小:461.91KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题01 阅读理解之细节理解题讲义解析版 专题 01 阅读 理解 细节 讲义 解析
    资源描述:

    1、专题01 阅读理解之细节理解题(讲义)目 录考点 阅读理解之细节理解题 -1页 -1页 -1页【真题研析规律探寻】-2页考向1 考查直接信息题-2页考向2 考查间接信息题-4页考向3 考查数字计算题-7页【核心提炼考向探究】-9页1命题规律-9页2 细节题的设题方式-9页3常用的解题方法-10页4阅读理解之细节理解题的解题关键-11页5细节理解题的实用技巧-11页【题型特训命题预测】-12页预测考向1 考查直接信息题-12页预测考向2 考查间接信息题-14页预测考向3 考查数字计算题-17页考点 阅读理解之细节理解题考情分析:分析2021-2023年新高考阅读理解细节理解题考向分布。考点题型细

    2、节理解阅读理解2023 试卷类型阅读考点2023新高考I卷阅读21、22、23、24、26、28、33细节理解2023年新高考全国卷阅读21、22、23、24、25、27、29、32、35细节理解20222022新高考I卷阅读22、25、26、27、32、33细节理解2022年新高考全国卷阅读21、22、23、25、26、27、29、34细节理解20212021新高考I卷阅读21、22、23、24、26、27、28、32细节理解2022年新高考全国卷阅读21、22、23、24、27、28、30、32、33、34细节理解总结高考考点,探究细节理解的命题规律。近年来,高考阅读理解细节理解题主要考查

    3、:直接信息题、间接信息题和数字计算题。考点要求考题统计考情分析直接信息题3年8考【命题规律】根据新高考三年的考情分析,细节理解题主要集中考查:直接信息题、间接信息题;数字计算题。【命题预测】2024年高考还会集中考查细节理解的这三种形式,而且细节理解题仍然占阅读理解的较高比重。间接信息题3年37考数字计算题3年3考考向1 考查直接信息题1.(2023新高考卷阅读理解A 篇节选)Guided City ToursThe 2.5-hour tour covers the Gooyer Windmill, the Skinny Bridge, the Rijksmuseum, Heineken Br

    4、ewery and much more. The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:00 pm every day. You can buy your ticket in a MacBike shop or book online.3. Where does the guided city tour start?A. The Gooyer, Windmill.B. The Skinny Bridge.C. Heineken Brewery.D. Dam Square.【答案】D【解析】细节理解题

    5、。根据文章最后一段“The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:00 pm every day. (旅游团每小时从大坝广场出发,每天下午1点开始)”可知,导游城市之旅从大坝广场开始。故选D。做事实细节题最基本也最常用的方法是题干定位法。一般在原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定答案。1.题干关键词where和start。注意文章重点定位关键词:The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:

    6、00 pm every day. 2. 注意相关的同意表达:start开始;depart离开,出发。这两个词采用同义词手段,进行同义句表达。2.(2023年新高考卷阅读理解A篇) Yellowstone National Park offers a variety of ranger programmes throughout the park, and throughout the year. The following are descriptions of the ranger programmes this summer.Experiencing Wildlife in Yellows

    7、tone (May 26 to September 2)Whether youre hiking a backcountry trail (小径), camping, or just enjoying the parks amazing wildlife from the road, this quick workshop is for you and your family. Learn where to look for animals and how to safely enjoy your wildlife watching experience. Meet at the Canyon

    8、 Village Store.Junior Ranger Wildlife Olympics (June 5 to August 21)Kids can test their skills and compare their abilities to the animals of Yellowstone. Stay for as little or as long as your plans allow. Meet in front of the Visitor Education Centre.Canyon Talks at Artist Point (June 9 to September

    9、 2)From a classic viewpoint, enjoy Lower Falls, the Yellowstone River, and the breathtaking colours of the canyon (峡谷) while learning about the areas natural and human history. Discover why artists and photographers continue to be drawn to this special place. Meet on the lower platform at Artist Poi

    10、nt on the South Rim Drive for this short talk.Photography Workshops (June 19 & July 10)Enhance your photography skillsjoin Yellowstones park photographer for a hands-on programme to inspire new and creative ways of enjoying the beauty and wonder of Yellowstone.6/19Waterfalls & Wide Angles: meet at A

    11、rtist Point.7/10Wildflowers & White Balance: meet at Washburn Trailhead in Chittenden parking area.21.Which of the four programmes begins the earliest?A.Photography Workshops.B.Junior Ranger Wildlife Olympics.C.Canyon Talks at Artist Point.D.Experiencing Wildlife in Yellowstone.【答案】D【解析】根据各个活动的时间“Ex

    12、periencing Wildlife in Yellowstone (May 26 to September 2)”、“Junior Ranger Wildlife Olympics (June 5 to August 21)”、“Canyon Talks at Artist Point (June 9 to September 2)”及“Photography Workshops (June 19 & July 10)”做事实细节题最基本也最常用的方法是题干定位法。一般在原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定答案。题干关键词the earliest。注意文章重点定位:找到文章中

    13、所有的时间信息,找出最早的一个。3.(2023全国甲卷阅读理解A节选)Bo. tanBo. tan has been making waves in Bangkoks culinary scene since it opened in 2009. Serving hard-to-find Thai dishes in an elegant atmosphere, the restaurant is true to Thai cuisines roots, yet still manages to add a special twist. This place is good for a can

    14、dlelit dinner or a work meeting with colleagues who appreciate fine food. For those extremely hungry theres a large set menu.2. Which restaurant offers a large set menu?A. Gaggan.B. Bo. tan.C. Issaya Siamese Club.D. Nahm.【答案】B【解析】细节理解题。根据小标题Bo. tan下的段落中“For those extremely hungry theres a large set

    15、menu. (对于那些极度饥饿的人来说,这里有一份很大的套餐)”可知,Bo. tan提供大型套餐。故选B。4. (2023全国乙卷阅读理解A节选)PRACTITIONERSRebecca Lee Crumpler (1831 1895) worked as a nurse for eight years before studying in medical college in Boston in 1860. Four years later, she was the first African American woman to receive a medical degree. She m

    16、oved to Virginia in 1865, where she provided medical care to freed slaves.23. Who was the first African American with a medical degree?A. Jacqueline Felice de Almania.B. Tan Yunxian.C. James Barry.D. Rebecca Lee Crumpler.【答案】D【解析】文章最后一个人物介绍的第二句原词出现the first African American woman,可知,Rebecca Lee Crum

    17、pler是第一个拥有医学学位的非裔美国人。考向2 考查间接信息题1.(2023新高考卷阅读理解C 篇节选)CThe goal of this book is to make the case for digital minimalism, including a detailed exploration of what it asks and why it works, and then to teach you how to adopt this philosophy if you decide its right for you.To do so, I divided the book i

    18、nto two parts. In part one, I describe the philosophical foundations of digital minimalism, starting with an examination of the forces that are making so many peoples digital lives increasingly intolerable,before moving on to a detailed discussion of the digital minimalism philosophy.()28.What is th

    19、e book aimed at?A.Teaching critical thinking skills.B.Advocating a simple digital lifestyle.C.Solving philosophical problems.D.Promoting the use of a digital device.【答案】B【解析】细节理解题。根据文章第一段“The goal of this book is to make the case for digital minimalism, including a detailed exploration of what it as

    20、ks and why it works, and then to teach you how to adopt this philosophy if you decide its right for you. (这本书的目标是为数字极简主义辩护,包括详细探索它的要求和为什么有效,然后如果你认为它适合你,教你如何采用这种哲学)”可知,这本书的目的是倡导简单的数字生活方式。故选B。间接信息题的核心是识别同义句表达。最常用的方法是:1.采用同义词改写选项或题干;2.用反义词改写选项或题干,采用正话反说的方式;3.采用相关句式改写。例如:本题的解题思维过程如下:【题干定位】关键词 be aimed a

    21、t【文章定位】The goal of this book is to make the case for digital minimalism, including a detailed exploration of what it asks and why it works, and then to teach you how to adopt this philosophy if you decide its right for you.【文章中的关键词】 The goal of this book【同义句表达手段】be aimed at =The goal of this book【内容

    22、定位】 to make the case for digital minimalism【选项关键词】Advocating v. 提倡( advocate的现在分词 );为辩护【同义句表达手段】Advocating v. 提倡( advocate的现在分词 );为辩护=make the case for为辩护;提出理由【正确选项】B2.(2023新高考卷阅读理解B 篇节选)When John Todd was a child, he loved to explore the woods around his house, observing how nature solved problems.

    23、 A ditry stream, for example, often became clear after flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived. When he got older, John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making. After studying agriculture, medicine, and fisheries in college,

    24、 John went back to observing nature and asking questions. Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)? Which kinds of fish can eat cancer-causing chemicals? With the right combination of animals and plants, he figured, maybe he could clean up waste the way nature did. He decided to build what

    25、he would later call an eco-machine.4. What can we learn about John from the first two paragraphs?A. He was fond of traveling.B. He enjoyed being alone.C. He had an inquiring mind.D. He longed to be a doctor.【答案】C【解析】细节理解题。对原文多处信息整合。根据第一段“When John Todd was a child, he loved to explore the woods arou

    26、nd his house, observing how nature solved problems. A ditry stream, for example, often became clear after flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived. When he got older, John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making.(当约翰托德还是个孩子的时

    27、候,他喜欢探索房子周围的树林,观察大自然是如何解决问题的。例如,一条肮脏的小溪流经植物和微小生物居住的岩石后,往往变得清澈。长大后,约翰开始思考这个过程是否可以用来清理人们制造的混乱)”以及第二段“After studying agriculture, medicine, and fisheries in college, John went back to observing nature and asking questions. Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)? Which kinds of fish can eat c

    28、ancer-causing chemicals?(在大学学习了农业、医学和渔业之后,约翰又回到了观察自然和提出问题的生活中。为什么某些植物能捕获有害细菌?哪些鱼类会食用致癌化学物质?)”可知,约翰聪颖好学、好奇心很强。故选C。当一个细节理解题涉及一段内的多个信息点或者多段的具体内容,需要考生进行概括和归纳后才能回答,虽然此类试题各个细节信息都能在文章中找到,但需要考生具有一定的概括和归纳能力。本题就是对两段信息的整合,归纳出的正确答案 。2.(2023全国甲卷阅读理解B篇节选)Terri, who now rents a house with friends in Wandsworth, So

    29、uth West London, says DIY also saves her from losing any deposit when a tenancy (租期) comes to an end. She adds: “Ive moved house many times and I always like to personalise my room and put up pictures, so, its been useful to know how to cover up holes and repaint a room to avoid any charges when Ive

    30、 moved out.”26. How did Terri avoid losing the deposit on the house she rented?A. By making it look like before.B. By furnishing it herself.C. By splitting the rent with a roommate.D. By cancelling the rental agreement.【答案】 A【解析】根据本段最后一句“ “So, its been useful to know how to cover up holes and repain

    31、t a room to avoid any charges when Ive moved out. ”可知,Terri是通过粉饰房间,让它看起来像以前一样,来避免被扣除租房的押金的。【解题的关键词】题干中的avoid losing the deposit避免损失押金 和文章中的avoid any charges 避免被扣除租房的押金,是同义句表达。3.(20231月浙江卷阅读理解C篇节选)What Hammond is referring to is the question of meaning, and meaning is central to what distinguishes th

    32、e least intelligent of humans from the most intelligent of machines. A computer works with symbols. Its program specifies a set of rules to transform one string of symbols into another. But it does not specify what those symbols mean. Indeed, to a computer, meaning is irrelevant. Humans, in thinking

    33、, talking, reading and writing, also work with symbols. But for humans, meaning is everything. When we communicate, we communicate meaning. What matters is not just the outside of a string of symbols, but the inside too, not just how they are arranged but what they mean. 30What is Project Debater un

    34、able to do according to Hammond?ACreate rules.BComprehend meaning.CTalk fluently.DIdentify difficult words.【答案】B【解析】细节理解题。根据倒数第二段的“What Hammond is referring to is the question of meaning, and meaning is central to what distinguishes the least intelligent of humans from the most intelligent of machin

    35、es. A computer works with symbols. Its program specifies a set of rules to transform one string of symbols into another. But it does not specify what those symbols mean. Indeed, to a computer, meaning is irrelevant.(Hammond所指的是意义的问题,而意义是区分最不聪明的人类和最聪明的机器的关键。计算机使用符号。它的程序指定了一组将一串符号转换为另一串符号的规则。但它并没有具体说明

    36、这些符号的含义。事实上,对于计算机来说,意义是无关紧要的。)”可知,根据Hammond的说法,Project Debater不能理解意义,故选B。【解题的关键词】题干中的unable to do不能做 和文章中的does not specify未指定,是同义句表达。考向3 考查数字计算题1.(2023新高考卷阅读理解A 篇)Bike Rental & Guided ToursWelcome to Amsterdam, welcome to MacBike. You see much more from the seat of a bike! Cycling is the most econom

    37、ical, sustainable and fun way to explore the city, with its beautiful canals, parks, squares and countless lights. You can also bike along lovely landscapes outside of Amsterdam.Why MacBikeMacBike has been around for almost 30 years and is the biggest bicycle rental company in Amsterdam. With over 2

    38、,500 bikes stored in our five rental shops at strategic locations, we make sure there is always a bike available for you. We offer the newest bicycles in a wide variety, including basic bikes with foot brake (刹车), bikes with hand brake and gears (排挡), bikes with child seats, and childrens bikes.Pric

    39、esHand Brake, Three GearsFoot Brake, No Gears1 hour7.505.003 hours11.007.501 day (24 hours)14.759.75Each additional day8.006.00Guided City ToursThe 2.5-hour tour covers the Gooyer Windmill, the Skinny Bridge, the Rijksmuseum, Heineken Brewery and much more. The tour departs from Dam Square every hou

    40、r on the hour, starting at 1:00 pm every day. You can buy your ticket in a MacBike shop or book online.2. How much do you pay for renting a bike with hand brake and three gears for two days?A. 15.75.B. 19.50.C. 22.75.D. 29.50.【答案】C【解析】细节理解题。根据定价表可知,租一辆带手刹和三档的自行车一天需要14.75欧元,额外增加天数每天8欧元。所以租一辆带手刹和三档的自行

    41、车两天需要14.75+8=22.75欧元。故选C。【易错提醒】【题干定位】关键词a bike with hand brake and three gears two days【文章定位】Hand Brake, Three GearsFoot Brake, No Gears1 hour7.505.003 hours11.007.501 day (24 hours)14.759.75Each additional day8.006.00【文章关键词】 Each additional day8.00是容易出现错误的信息【计算方法】14.75+8=22.75【答案定位】 C2.(20231月浙江卷阅读

    42、理解A篇节选)Explorers CampFull day camp for kids aged 5-13. Monday-Friday, July 8-26, 9am-4pm. Week 1 | July 8-12Week 2 | July 15-19Week 3 | July 22-26Register for a single week or multiple weeks. Fees: $365 per week. The last day to cancel registration and receive a full refund (退款) is June 15. Camp Str

    43、uctureThe day is divided into two thematic sessions per age group. Campers have a three-hour morning class engaging with a morning theme (9am to 12 noon) and a one-hour lunch break, followed by another three-hour class engaging with an afternoon theme (1pm to 4pm). Snack periods are held throughout

    44、the day. All campers should bring their own bagged lunch and snacks. 23How many hours of class will you have altogether if you register for a single week?A15.B21.C30.D42.【答案】C【解析】细节理解题。根据“Monday-Friday, July 8-26, 9am-4pm.( 7月8日至26日,星期一至星期五,上午9点至下午4点)”可知,每周安排5天的活动。根据Camp Structure部分中的“Campers have a

    45、 three-hour morning class engaging with a morning theme (9am to 12 noon) and a one-hour lunch break, followed by another three-hour class engaging with an afternoon theme (1pm to 4pm).(露营者有一个三小时的上午课程(上午9点到中午12点)和一个小时的午休时间,然后是另一个三个小时的下午课程(下午1点到下午4点))”可知,全天有6个小时的课程。5*6=30。由此可知,如果你注册一周,你总共有30小时的课程。故选C。

    46、3. (2023全国乙卷阅读理解C 篇节选)According to a new study from market analysts, 1 in 5 Britons say that watching cookery programmes on TV has encouraged them to try different food. Almost one third say they now use a wider variety of ingredients (配料) than they used to, and just under 1 in 4 say they now buy be

    47、tter quality ingredients than before. One in four adults say that TV chefs have made them much more confident about expanding their cookery knowledge and skills, and young people are also getting more interested in cooking. The UKs obsession (痴迷) with food is reflected through television scheduling.

    48、 Cookery shows and documentaries about food are broadcast more often than before. With an increasing number of male chefs on TV, its no longer “uncool” for boys to like cooking.Which is the percentage of the people using more diverse ingredients now?A. 20%.B. 24%.C. 25%.D. 33%.【答案】 D【解析】细节理解题。根据第三段的

    49、“Almost one third say they now use a wider variety of ingredients (配料) than they used to, and just under 1 in 4 say they now buy better quality ingredients than before.”(几乎三分之一的人表示他们现在使用的配料比以前更多,将近四分之一的人表示他们现在购买的配料质量比以前更好。)可知,三分之一左右的人,也就是33%左右的人,使用的配料比以前更多。故选D项。数字计算题最常用的方法是:1.仔细理解题干中的信息要求;2.从文章中定位计算

    50、需要的信息;3.通过计算得出答案。阅读理解之细节理解考点的必备知识:1命题规律:1命题规律:细节理解题考查理解具体信息,占阅读总题量的60%左右,是最重要的得分点。2考查类型:主要考查直接信息理解类、间接信息理解类、概括信息理解类、数字计算类等。3考查趋势:考查方式更灵活,设问形式有所创新;在文中的答题信息变得较为隐蔽,有时要将多个信息(有时需要跨段落寻找)综合起来才可得出答案。2. 细节题的设题方式:(1) 简单细节题标志:5个W,1个H。According to the passage, when / where / what / who / why / how (many).例如:Whe

    51、n / Where did the story happen?What did the author think about after getting up? Who is Lucy according to the passage?Why did the author bring back home an old milk box?How many hours of class will you have altogether if you register for a single week?(2) 文段篇章细节题Which of the following is (not) true

    52、/ false according to the passage?From the passage, we can learn that _.According to passage, we know that _.(3) 排序题(不常考)Choose the right time order of the following events in .3. 常用的解题方法1. 判断(定位)关键词(1) 识记关键词类别,主要分为以下类别:a. 大写字母开头的词(人名、地名、专有名词等),数字(时间、英文时间),形容词副词(比较级、最高级),动词,名词。b. 若题干中没有细节信息,如 “What c

    53、an you learn from the passage?无法找到定位词,就从选项中寻找定位词,方法一致。(2) 划出关键词。如:1.Why did Dr. Minor refuse to visit Oxford?大写字母开头的词(人名、地名)2.The TV ads of Sparrow _.大写字母开头的词(专有名词、人名)3.From Paragraph 2 we can learn that _.数字4.Why is June 6, 1990 a special day for Mommy? 数字(时间),大写字母开头的词5.The writer mentions the two

    54、nineteenth-century cottages to show that _.数字(英文时间)6.We can learn from the last paragraph that _.形容词7.We learn from the text that in 2008 _.数字(时间)8.At the age of thirteen, the author regarded keeping a diary as a way of _.数字(英文时间)9.What was a new use for wind power in the late 19th century? 形容词,数字(时

    55、间)10.While the Bowler family was living in the 1900 house, _.大写字母开头的词(人名),数字(时间)2. 关键词回文定位即把选项内容和原文内容进行对比分析,判断是否符合相关句的意义或在原文中提到过,然后进行排队解答。阅读理解之细节理解题的解题关键:信息题的核心关键是识别同义句表达。目前高考中直接读出答案的细节理解题占的比重越来越少,很多情况下是对文章命题出处语句的不同程度的改写,因此,要想准确定位就要识别同义句表达。最常用的方法是:1.采用同义词改写选项或题干;2.用反义词改写选项或题干,采用正话反说的方式;3.采用相关句式改写。改写

    56、类别:1.改写阅读理解的题干。把题干中的关键词通常采用同义词的手段改写为同义句,这时,我们要找到文章中的同义词进行定位。2.改写阅读理解中的选项。阅读理解问题中的选项很大程度上不是文章定位中的原句,大多采用了同义句表达的形式。识别选项中与原文定位中的同义句是选出正确答案的关键。细节理解题的实用技巧:1.直接信息理解题干定位法在解答直接信息理解题时,考生可以采取“题干定位法”,即“带着问题找答案”。先从题干中提取关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读和寻读的技巧快速在文章中寻找与此关键词相关的段落、语句,快速定位该题与哪一段、哪一句有关,然后仔细推敲,仔细比对所给选项与文中细节的细微区别,

    57、在准确理解细节的前提下,最后确定答案。2.概括信息理解综合事实定答案概括细节理解题要求通过思维分析对原文中比较分散或复杂的信息进行归纳概括。为了增加细节信息试题的难度,命题人有时也会采用较为概括的方式来进行命题,一个细节理解题涉及一段内的多个信息点或者多段的具体内容,需要考生进行概括和归纳后才能回答,虽然此类试题各个细节信息都能在文章中找到,但需要考生具有一定的概括和归纳能力。3.准确数字计算仔细辨别规则条文准确找到应用文中与数字计算有关的信息,格外注意信息的某些附加条件。1.仔细理解题干中的信息要求;2.从文章中定位计算需要的信息;3.通过计算得出答案。【2024年高考命题预测】根据高考考情

    58、分析2024年高考将:(1)考查细节理解中的直接信息题;(2)考查间接信息题;(3)数字计算题;(4)考查多个信息点概括题。预测考向1 考查直接信息题1.(2024河北省石家庄市教学质量检测阅读理解A)The UK has a rich literary heritage, with cities packed with bookshops, literary landmarks and comfortable cafes. If you love books, try one of these city breaks. York Earning a remarkable “bookspira

    59、tion” score of 9. 4/10, York has claimed the title of the best UK city for book lovers. Having the highest number of reading spots per 100, 000 people among all cities analysed, literary lovers will find themselves spoiled for choice in this city. Home to 20 libraries and 33 highly-rated bookshops,

    60、this serves as a significant literary resource for a city of its population size. Books inspired by York include: The Secret Garden, Wuthering Heights, Jane Eyre Bath Bath comes second, receiving a final “bookspiration” score of 8. 1/10. Beyond its plentiful quiet reading spots, more than seven libr

    61、aries and 16 bookshops per 100, 000 people, the city also offers sufficient green spaces, perfect for eager readers to dive into their favourite books. Its a dream destination for those with a preference for Jane Austens works. Its also host to the annual Jane Austen Festival in September, featuring

    62、 many immersive(沉浸式的)Regency-themed experiences. Books inspired by Bath include: Northanger Abbey, Persuasion, Vathek BelfastIn third place is Belfast, scoring a respectable 7. 3/10. The Northern Irish city has 18 libraries and 55charming bookshops to choose from. Serving as the backdrop of inspirat

    63、ion for CS Lewiss The Chronicles of Narnia, Belfast also has a bookish culture as it plays host to an annual book festival drawing in the nations biggest bookworms. Books inspired by Belfast include: Eureka Street, Mystery Man, The Star Factory BristolBristol with a score of 6. 8/10 secures fourth p

    64、lace to be a literary lovers paradise. Thanks to its treasure of bookshops from independent to second-hand, over 17 bookshops per 100, 000 people, the lively South West city makes an incredible destination for book-shopping. Books inspired by Bristol include: Shadow Dance, Birdcage Walk, Keep Him Cl

    65、ose1Which city is the source of the inspiration for Wuthering Heights?AYork.BBath.CBelfast.DBristol.2What can you do during Jane Austen Festival?ARate bookstores of the city.BAttend theme-based activities.CDive into CS Lewiss books.DTake a South West city tour.3What is a feature of Belfast?AThe best

    66、 green reading spaces.BThe highest “bookspiration” score.CThe most attractive book festival.DThe biggest second-hand bookstore.【答案】1A 2B 3C【解析】本文是应用文。文章介绍了英国的几个著名书店。1细节理解题。根据York下面的“Books inspired by York include: The Secret Garden, Wuthering Heights, Jane Eyre(受约克启发的书籍包括:秘密花园、呼啸山庄、简爱)”可知,呼啸山庄的灵感来自约

    67、克城市。故选A。2细节理解题。根据Bath下面的“Its also host to the annual Jane Austen Festival in September, featuring many immersive(沉浸式的)Regency-themed experiences.(每年9月,这里还会举办一年一度的简奥斯汀节(Jane Austen Festival),提供许多以摄政为主题的沉浸式体验。)”可知,在简奥斯汀节期间你可以参加主题活动。故选B。3细节理解题。根据Belfast下面的“ Serving as the backdrop of inspiration for CS

    68、 Lewiss The Chronicles of Narnia, Belfast also has a bookish culture as it plays host to an annual book festival drawing in the nations biggest bookworms.(作为CS Lewis的纳尼亚传奇的灵感来源,贝尔法斯特也有着浓厚的书文化,每年都会举办图书节,吸引英国最大的书虫。)”可知,贝尔法斯特的特色是最吸引人的图书节。故选C。2.(2024湖南省长沙市雅礼中学高三上学期期中阅读理解A节选)Thailand tourism has always b

    69、een the top destination for Chinese travelers due to its affordable prices and excellent services. Therefore, we recommend that you also travel to Thailand after the Gaokao to reward yourself for ten years of hard work and studying. Wat Arun, BangkokWat Arun is a stunning Buddhist temple that sits o

    70、n the banks of the Chao Phraya River. The temple is known for its great design and impressive top, which are covered in colorful mosaics and seashells. Its open daily from 8:30 am to 5:30 pm, and admission costs 100 baht per person. Note that visitors are required to dress modestly and remove their

    71、shoes before entering the temple. 2Which attraction has dress requirements for visitors?AGrand Palace, Bangkok.BWat Arun, Bangkok.CPhuket Old Town, Phuket.DChiang Mai Night Bazaar, Chiang Mai.【答案】B【解析】细节理解题。根据“Wat Arun, Bangkok”下面的“Note that visitors are required to dress modestly and remove their s

    72、hoes before entering the temple.(请注意,游客在进入寺庙之前必须穿着得体并脱下鞋子。)”可知,该景点要求穿着得体,进寺庙需脱鞋。故选B。3.(2024广西壮族自治区广西贵港市、百色市、河池市高三上学期三模联考阅读理解A节选)Beyond the blue: Some of the best aquariums worldwideGeorgia AquariumLocated in the heart of Atlanta, Georgia Aquarium is among the worlds largest aquariums featuring more

    73、than 11 million gallons of water and over 500 different species. The aquarium also offers behind-the-scene tours, animal encounters, and even sleepovers for a truly immersive experience. 1What is special about Georgia Aquarium?AIt is located in Singapore.BIts the largest aquarium in Europe.CVisitors

    74、 can spend nights there.DThere are three large ecological zone exhibits.【答案】C【解析】细节理解题。根据Georgia Aquarium部分中的“The aquarium also offers behind-the-scene tours, animal encounters, and even sleepovers for a truly immersive experience.( 该水族馆还提供幕后游览、动物邂逅,甚至在外过夜的真正身临其境的体验。)”可知,乔治亚水族馆的特别之处在于游客可以在那里过夜,故选C。预

    75、测考向2 考查间接信息题1.(2024河北省石家庄市教学质量检测阅读理解B)That gentle attendant might have said something like, Excusez-moi? Or Pardon? But I could not even register (表达出) that he was speaking to me. I, in Paris for the very first time, was apparently deaf to even the cues (提示) of vocal tone and facial expression. Thou

    76、gh I knew that my French was not good, it was then that I realized just being able to count to 15 and say “Je mappelle Kyla” was not going to work.I had tried very hard to learn some French before I went on my long-weekend. Despite all the available resources, Id really had no intention of studying

    77、French in a meaningful way until I was in Paris. But as soon as Id made up my mind, I ran into a roadblock. As a teenager. Id learned Spanish almost passively, never receiving less than an AMeanwhile, Id taken Russian for a year, and learning a new alphabet and its grammar had given me an almost uns

    78、hakable sense of confidence. So why, when trying to take up French, a language closest to English, could I not even remember how to use the most ordinary verb, etre?When, months after my trip, I still hadnt gotten much further, I started to wonder. am I bad at this? And though I was only in my 30s,

    79、was my lack of facility a result of aging?Yet alongside my frustration (沮丧), a surprising feeling emerged. Not discouragementbut delight in my failure. At 32, having lived in the same city for over ten years, having finished school and started a career, having achieved many of the milestones of youn

    80、g adulthood, it had been so long since Id been an absolute beginner that being bad at something actually felt refreshing.What so many people experience when they travel is the realization of how big the world is and how much more of it there is than you could have imagined. Thats what I gainedan exp

    81、anded sense of belief, not limited by what I had already seen; a humble belief in the power of what I didnt yet know.1What prevented the author understanding the attendant?AThe attendants accent.BThe authors disability.CThe authors poor French.DThe attendants low tone.2How did the author feel about

    82、the lack of progress in learning French?ADisappointed and embarrassed.BDelighted and refreshed.CIndifferent and unconcerned.DConfident and motivated.3What did the author gain from the travel experience in Paris?AAn increased ability to speak French.BA desire to go abroad for-further study.CA sense o

    83、f openness to unknown world.DA feeling of accomplishment in career.【答案】1C 2B 3C 7【解析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了作者法国旅行发生的事情和感受。1细节理解题。由文章第一段中“I, in Paris for the very first time, was apparently deaf to even the cues (提示) of vocal tone and facial expression. Though I knew that my French was not good, it was then

    84、 that I realized just being able to count to 15 and say “Je mappelle Kyla” was not going to work. (我第一次来到巴黎,显然连声音和面部表情的暗示都一无所知。虽然我知道我的法语不好,但那时我才意识到,仅仅能够数到15,然后说“Je m appelle Kyla”是行不通的。)”可知,作者的法语很差,因此作者没能理解服务员的意思。故选C。2细节理解题。由文章第四段中“Yet alongside my frustration (沮丧), a surprising feeling emerged. Not

    85、 discouragementbut delight in my failure. (然而,在我沮丧的同时,一种令人惊讶的感觉出现了。不是气馁,而是为失败而高兴。)”和“it had been so long since Id been an absolute beginner that being bad at something actually felt refreshing (我已经很久没有成为一个绝对的初学者了,所以在某件事上表现不佳实际上让我感到耳目一新。)”可知,作者对法语学习缺乏进展这件事高兴又精神抖擞。故选B。3细节理解题。由文章最后一段中“Thats what I gain

    86、edan expanded sense of belief, not limited by what I had already seen; a humble belief in the power of what I didnt yet know. (这就是我所获得的一种扩展的信念,不受我已经看到的东西的限制;谦卑地相信未知事物的力量。)”可知,作者从巴黎的旅行经历中获得一种对未知世界的开放感。故选C。2.(2024湖北省黄冈市部分普通高中高三上学期期中)When I moved to northern New Jersey in 2012 and took a software test

    87、engineering job in midtown Manhattan, I suddenly found myself with an hour-long bus commute. Id solved newspaper crossword puzzles for many years, but I had little patience and wasnt very good. So when I started my crosswording again during those long trips, I was determined to become a better solve

    88、r. However, after noticing that all of The New York Times puzzles had bylines(署名行),I figured, “Why couldnt one of them be mine?”4What did the author intend to do after seeing the bylines?AApply to be a crossword puzzle editor.BCreate crossword puzzles by himself.CSolve some challenging word games.DD

    89、evelop crossword construction software.【答案】B【解析】细节理解题。根据第一段中的“Id solved newspaper crossword puzzles for many years, but I had little patience and wasnt very good. So when I started my cross wording again during those long trips, I was determined to become a better solver. However, after noticing tha

    90、t all of The New York Times puzzles had bylines(署名行),I figured, “Why couldnt one of them be mine?”(多年来,我一直在解决报纸上的填字游戏,但我没有耐心,也做得不太好。所以当我在长途旅行中再次开始填字游戏时,我下定决心要成为一个更好的解决者。然而,在注意到纽约时报上所有的谜题都有署名后,我想,“为什么不能有一个是我的呢?”)可知,作者看到纽约时报的字谜都有署名行,然后就打算亲自设计字谜,做填字游戏。故选B项。3.(2024湖南省长沙市雅礼中学高三上学期期中阅读理解B节选)The Christmas

    91、Pig explores a deep attachment to an old object. Its about the journey of a boy, Jack, who is a little lost himself but discovers his bravery and ability to love in a strange world. Of all the books Ive written, this is the one that made me cry the most, because I was dealing with emotions that run

    92、deep in all of us. Loss and change are hard for children, and acceptance of these unavoidable parts of life isnt much easier for adults. The Christmas Pig shows how human beings-even small, lost ones-are capable of wonderful, heroic acts. 5What is The Christmas Pig mainly about?AA boy discovered bra

    93、very in the real world.BA boy was weighed down by some earrings.CA boy saved his lost toy in the magical world.DA boy helped the earrings find their own value.6Why did the book make the author cry the most?AThe boy dealt with loss and change bravely.BIt was based on her own past experiences.CShe was

    94、 unable to forgive herself.DMany adults could hardly understand the main character.【答案】5.C 6.A【解析】细节理解题。根据第二段“The Christmas Pig explores a deep attachment to an old object. Its about the journey of a boy, Jack, who is a little lost himself but discovers his bravery and ability to love in a strange w

    95、orld.(圣诞猪探索了对一件旧物品的深深依恋。它讲述了一个男孩杰克的旅程,他有点迷失了自己,但在一个陌生的世界里发现了自己的勇气和爱的能力)”可知,圣诞猪主要讲述了一个男孩在现实世界中发现了勇气。故选C。【解析】细节理解题。根据第二段“Of all the books Ive written, this is the one that made me cry the most, because I was dealing with emotions that run deep in all of us. Loss and change are hard for children, and a

    96、cceptance of these unavoidable parts of life isnt much easier for adults. The Christmas Pig shows how human beings-even small, lost ones-are capable of wonderful, heroic acts.(在我写的所有书中,这本书是让我哭得最多的,因为我在处理我们所有人内心深处的情感。失去和改变对孩子来说很难,而接受生活中这些不可避免的部分对成年人来说也不容易。圣诞猪展示了人类即使是弱小的、迷失的人是如何能够做出精彩的英雄行为的)”可知,这本书让作者

    97、哭得最厉害,因为主人公成功地处理了失去和改变。故选A。预测考向3 考查数字计算题1.(2024湖北省黄冈市部分普通高中高三上学期期中阅读理解A)Rookery Bay Festival of BirdsJanuary 1-31Join Rookery Bay National Estuarine Research Reserve and partners in January for the 2023 Festival of Birds. All month long, festival participants can enjoy expert speaker presentations a

    98、nd virtual live adventures online. This 19th annual event is hybrid, so you can join Rookery Bay Research Reserve from wherever you are! A festival pass is required and it includes free admission to the Environmental Learning Center all month long!Virtual lectures Brown Pelican Biology by Rochelle S

    99、treker(1/6,2:002:45 pm) Audubon Floridas Rooftop Nesting Program by Rebekah Snyder(1/7,2:002:45 pm) Birds Need Natural Climate Solutions by Renee Wilson(1/13,2:002:45 pm)The Race to Save Seabirds Around the Globe by Ada m DiNuovo(1/19,2:002:45 pm) Birding Coast to Coast: The Life of a Big Year Birde

    100、r by David McQuade(1/27,5:307:00 pm)Live from the Field (1/11, 1/19 and 1/26, 11 :0011 : 45 am). Join Rookery BayResearch Reserve staff behind the scenes to observe how species and habitats in the Reserve are monitored and conserved for future generations.Included with your Festival of Birds pass- $

    101、 50 Childrens Book Author Signing Bird Banding Demonstration Eco-Tours: boat tours at Rookery Bay Research Reserve Access to 24 trips to Area Hotspots (additional fees may apply): Big Cypress NaturePreserve, Bunche Beach Preserve, Clam Pass Park, Corkscrew Swamp Sanctuary, DonnaFiala Eagle Lakes Com

    102、munity Park, Harns Marsh, Rookery Bay Research Reserve, and Tigertail Beach.Notice: If you purchase your festival pass and use your unique festival code to register, you will receive a 10% discount.3How much should you pay if you register with your festival code?A$40.B$45.C$50.D$55.【答案】B【解析】细节理解题。根据

    103、文中的“Included with your Festival of Birds pass- $ 50(包括在您的观鸟节门票中- $50。)”和最后一段中的“Notice: If you purchase your festival pass and use your unique festival code to register, you will receive a 10% discount.(注意:如果您购买节日通行证并使用您唯一的节日代码注册,您将获得10%的折扣。)”可知,观鸟节的门票是50美元,如果使用独特的节日代码进行注册购票,会打九折,所以只需支付45美元。故选B。2.(20

    104、24黑龙江省齐齐哈尔市高三月考阅读理解节选)Experts analyzed how language can affect childrens lives and the role it plays in everyday life They also determined which languages tend to lead to the best career opportunities as an adult. “We believe that language learning is hugely beneficial for childrens development and

    105、it is a real investment for the future,” said Antonella Sorace, professor of developmental linguistics (语言学) at Edinburgh University. The study involved a survey of 2,001 parents with children under the age of 18, as well as another survey of more than 500 business leaders.38How many parents surveye

    106、d believe learning a second language will increase their childs career opportunities?AAbout 500.BAbout 600.CAbout 700.DAbout 800.【答案】A 【解析】细节理解题。根据第一段“The study involved a survey of 2,001 parents with children under the age of 18, as well as another survey of more than 500 business leaders.(这项研究包括对2

    107、001名子女不满18岁的父母的调查,以及对500多名商界领袖的调查)”以及第三段中“A vast majority of parents surveyed in this study (85 percent) believe it is important for their children to learn a second language, and about one in four believe it will increase their childs career opportunities and improve their chance of being employed.

    108、(在这项研究中,绝大多数接受调查的父母(85%)认为学习第二语言对他们的孩子很重要,大约四分之一的人认为这将增加他们孩子的职业机会并提高他们就业的机会)”可知,有大约20011/4500个受访家长认为学习第二语言会增加孩子的就业机会。故选A。3.(2024广西南宁市武鸣区武鸣高级中学高三开学考试阅读理解A节选)A professional ProgramLearn Floral Design in Madrid in 2023, one of the most beautiful European cities.Designing with flowers has become a growi

    109、ng profession in recent years thanks to platforms such as Instagram, innovation in varieties, and the interest of a generation of artists who use flowers as their means of expression. Generating income and creating a flower-related business is no longer unique to families, but a profession taught in

    110、 schools.Madrid Flower School opened in the Spanish capital in order to offer a space where students are attracted by a lot of flowers and leaves, techniques and colors, styles, and fashions, where trial and error is allowed and where we open history books and browse art galleries as much as we go t

    111、hrough fashion magazines or shoot through the camera. The charm that flowers show demands physical, emotional, and intellectual devotion. The result is happiness. And we teach you how to experience and deliver it.Contact us at hola to find out about upcoming events and to reserve your place.Cell pho

    112、ne +34 682 277 696Investment5,400 4 weeks500 enrollment (注册) fee includes flowers, materials, and tools +80 hours of in-person classes.To qualify for the MFS Flora Designer Certificate, 85% attendance is required.23How many class hours at least are needed for the Certificate?A60.B68.C72.D80.【答案】B【解析】细节理解题。由Investment中“ 500 enrollment(注册) fee includes flowers, materials, and tools +80 hours of in-person classes.To qualify for the MFS Flora Designer Certificate, 85% attendance is required.(500英镑的报名费包括鲜花、材料和工具+80小时的面授课程。要获得MFS植物设计师证书,需要85%的出席率。)”可知,为了获得证书,至少需要80*0.85=68小时。故选B。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题01阅读理解之细节理解题(讲义)(解析版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-827131.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题答案免费.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题答案免费.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题有精品答案.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题有精品答案.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题最新.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题最新.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题必考题.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题必考题.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(预热题).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(预热题).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(综合卷).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(综合卷).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(模拟题).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(模拟题).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(基础题).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(基础题).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(培优).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带答案(培优).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带下载答案.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题带下载答案.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题完美版.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题完美版.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题完整.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题完整.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题学生专用.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题学生专用.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含解析答案.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含解析答案.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(达标题).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(达标题).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(能力提升).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(能力提升).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(考试直接用).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(考试直接用).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(研优卷).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(研优卷).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(名师推荐).docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案(名师推荐).docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案解析.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案解析.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案下载.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案下载.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【轻巧夺冠】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【考试直接用】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【考试直接用】.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【满分必刷】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【满分必刷】.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【巩固】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【巩固】.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【基础题】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【基础题】.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【培优】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【培优】.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【培优a卷】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【培优a卷】.docx
  • 人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【名师推荐】.docx人教版数学一年级(上册)期末综合素养提升题含答案【名师推荐】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1