专题01阅读理解之细节理解题(讲义)(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题01 阅读理解之细节理解题讲义解析版 专题 01 阅读 理解 细节 讲义 解析
- 资源描述:
-
1、专题01 阅读理解之细节理解题(讲义)目 录考点 阅读理解之细节理解题 -1页 -1页 -1页【真题研析规律探寻】-2页考向1 考查直接信息题-2页考向2 考查间接信息题-4页考向3 考查数字计算题-7页【核心提炼考向探究】-9页1命题规律-9页2 细节题的设题方式-9页3常用的解题方法-10页4阅读理解之细节理解题的解题关键-11页5细节理解题的实用技巧-11页【题型特训命题预测】-12页预测考向1 考查直接信息题-12页预测考向2 考查间接信息题-14页预测考向3 考查数字计算题-17页考点 阅读理解之细节理解题考情分析:分析2021-2023年新高考阅读理解细节理解题考向分布。考点题型细
2、节理解阅读理解2023 试卷类型阅读考点2023新高考I卷阅读21、22、23、24、26、28、33细节理解2023年新高考全国卷阅读21、22、23、24、25、27、29、32、35细节理解20222022新高考I卷阅读22、25、26、27、32、33细节理解2022年新高考全国卷阅读21、22、23、25、26、27、29、34细节理解20212021新高考I卷阅读21、22、23、24、26、27、28、32细节理解2022年新高考全国卷阅读21、22、23、24、27、28、30、32、33、34细节理解总结高考考点,探究细节理解的命题规律。近年来,高考阅读理解细节理解题主要考查
3、:直接信息题、间接信息题和数字计算题。考点要求考题统计考情分析直接信息题3年8考【命题规律】根据新高考三年的考情分析,细节理解题主要集中考查:直接信息题、间接信息题;数字计算题。【命题预测】2024年高考还会集中考查细节理解的这三种形式,而且细节理解题仍然占阅读理解的较高比重。间接信息题3年37考数字计算题3年3考考向1 考查直接信息题1.(2023新高考卷阅读理解A 篇节选)Guided City ToursThe 2.5-hour tour covers the Gooyer Windmill, the Skinny Bridge, the Rijksmuseum, Heineken Br
4、ewery and much more. The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:00 pm every day. You can buy your ticket in a MacBike shop or book online.3. Where does the guided city tour start?A. The Gooyer, Windmill.B. The Skinny Bridge.C. Heineken Brewery.D. Dam Square.【答案】D【解析】细节理解题
5、。根据文章最后一段“The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:00 pm every day. (旅游团每小时从大坝广场出发,每天下午1点开始)”可知,导游城市之旅从大坝广场开始。故选D。做事实细节题最基本也最常用的方法是题干定位法。一般在原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定答案。1.题干关键词where和start。注意文章重点定位关键词:The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:
6、00 pm every day. 2. 注意相关的同意表达:start开始;depart离开,出发。这两个词采用同义词手段,进行同义句表达。2.(2023年新高考卷阅读理解A篇) Yellowstone National Park offers a variety of ranger programmes throughout the park, and throughout the year. The following are descriptions of the ranger programmes this summer.Experiencing Wildlife in Yellows
7、tone (May 26 to September 2)Whether youre hiking a backcountry trail (小径), camping, or just enjoying the parks amazing wildlife from the road, this quick workshop is for you and your family. Learn where to look for animals and how to safely enjoy your wildlife watching experience. Meet at the Canyon
8、 Village Store.Junior Ranger Wildlife Olympics (June 5 to August 21)Kids can test their skills and compare their abilities to the animals of Yellowstone. Stay for as little or as long as your plans allow. Meet in front of the Visitor Education Centre.Canyon Talks at Artist Point (June 9 to September
9、 2)From a classic viewpoint, enjoy Lower Falls, the Yellowstone River, and the breathtaking colours of the canyon (峡谷) while learning about the areas natural and human history. Discover why artists and photographers continue to be drawn to this special place. Meet on the lower platform at Artist Poi
10、nt on the South Rim Drive for this short talk.Photography Workshops (June 19 & July 10)Enhance your photography skillsjoin Yellowstones park photographer for a hands-on programme to inspire new and creative ways of enjoying the beauty and wonder of Yellowstone.6/19Waterfalls & Wide Angles: meet at A
11、rtist Point.7/10Wildflowers & White Balance: meet at Washburn Trailhead in Chittenden parking area.21.Which of the four programmes begins the earliest?A.Photography Workshops.B.Junior Ranger Wildlife Olympics.C.Canyon Talks at Artist Point.D.Experiencing Wildlife in Yellowstone.【答案】D【解析】根据各个活动的时间“Ex
12、periencing Wildlife in Yellowstone (May 26 to September 2)”、“Junior Ranger Wildlife Olympics (June 5 to August 21)”、“Canyon Talks at Artist Point (June 9 to September 2)”及“Photography Workshops (June 19 & July 10)”做事实细节题最基本也最常用的方法是题干定位法。一般在原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定答案。题干关键词the earliest。注意文章重点定位:找到文章中
13、所有的时间信息,找出最早的一个。3.(2023全国甲卷阅读理解A节选)Bo. tanBo. tan has been making waves in Bangkoks culinary scene since it opened in 2009. Serving hard-to-find Thai dishes in an elegant atmosphere, the restaurant is true to Thai cuisines roots, yet still manages to add a special twist. This place is good for a can
14、dlelit dinner or a work meeting with colleagues who appreciate fine food. For those extremely hungry theres a large set menu.2. Which restaurant offers a large set menu?A. Gaggan.B. Bo. tan.C. Issaya Siamese Club.D. Nahm.【答案】B【解析】细节理解题。根据小标题Bo. tan下的段落中“For those extremely hungry theres a large set
15、menu. (对于那些极度饥饿的人来说,这里有一份很大的套餐)”可知,Bo. tan提供大型套餐。故选B。4. (2023全国乙卷阅读理解A节选)PRACTITIONERSRebecca Lee Crumpler (1831 1895) worked as a nurse for eight years before studying in medical college in Boston in 1860. Four years later, she was the first African American woman to receive a medical degree. She m
16、oved to Virginia in 1865, where she provided medical care to freed slaves.23. Who was the first African American with a medical degree?A. Jacqueline Felice de Almania.B. Tan Yunxian.C. James Barry.D. Rebecca Lee Crumpler.【答案】D【解析】文章最后一个人物介绍的第二句原词出现the first African American woman,可知,Rebecca Lee Crum
17、pler是第一个拥有医学学位的非裔美国人。考向2 考查间接信息题1.(2023新高考卷阅读理解C 篇节选)CThe goal of this book is to make the case for digital minimalism, including a detailed exploration of what it asks and why it works, and then to teach you how to adopt this philosophy if you decide its right for you.To do so, I divided the book i
18、nto two parts. In part one, I describe the philosophical foundations of digital minimalism, starting with an examination of the forces that are making so many peoples digital lives increasingly intolerable,before moving on to a detailed discussion of the digital minimalism philosophy.()28.What is th
19、e book aimed at?A.Teaching critical thinking skills.B.Advocating a simple digital lifestyle.C.Solving philosophical problems.D.Promoting the use of a digital device.【答案】B【解析】细节理解题。根据文章第一段“The goal of this book is to make the case for digital minimalism, including a detailed exploration of what it as
20、ks and why it works, and then to teach you how to adopt this philosophy if you decide its right for you. (这本书的目标是为数字极简主义辩护,包括详细探索它的要求和为什么有效,然后如果你认为它适合你,教你如何采用这种哲学)”可知,这本书的目的是倡导简单的数字生活方式。故选B。间接信息题的核心是识别同义句表达。最常用的方法是:1.采用同义词改写选项或题干;2.用反义词改写选项或题干,采用正话反说的方式;3.采用相关句式改写。例如:本题的解题思维过程如下:【题干定位】关键词 be aimed a
21、t【文章定位】The goal of this book is to make the case for digital minimalism, including a detailed exploration of what it asks and why it works, and then to teach you how to adopt this philosophy if you decide its right for you.【文章中的关键词】 The goal of this book【同义句表达手段】be aimed at =The goal of this book【内容
22、定位】 to make the case for digital minimalism【选项关键词】Advocating v. 提倡( advocate的现在分词 );为辩护【同义句表达手段】Advocating v. 提倡( advocate的现在分词 );为辩护=make the case for为辩护;提出理由【正确选项】B2.(2023新高考卷阅读理解B 篇节选)When John Todd was a child, he loved to explore the woods around his house, observing how nature solved problems.
23、 A ditry stream, for example, often became clear after flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived. When he got older, John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making. After studying agriculture, medicine, and fisheries in college,
24、 John went back to observing nature and asking questions. Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)? Which kinds of fish can eat cancer-causing chemicals? With the right combination of animals and plants, he figured, maybe he could clean up waste the way nature did. He decided to build what
25、he would later call an eco-machine.4. What can we learn about John from the first two paragraphs?A. He was fond of traveling.B. He enjoyed being alone.C. He had an inquiring mind.D. He longed to be a doctor.【答案】C【解析】细节理解题。对原文多处信息整合。根据第一段“When John Todd was a child, he loved to explore the woods arou
26、nd his house, observing how nature solved problems. A ditry stream, for example, often became clear after flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived. When he got older, John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making.(当约翰托德还是个孩子的时
27、候,他喜欢探索房子周围的树林,观察大自然是如何解决问题的。例如,一条肮脏的小溪流经植物和微小生物居住的岩石后,往往变得清澈。长大后,约翰开始思考这个过程是否可以用来清理人们制造的混乱)”以及第二段“After studying agriculture, medicine, and fisheries in college, John went back to observing nature and asking questions. Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)? Which kinds of fish can eat c
28、ancer-causing chemicals?(在大学学习了农业、医学和渔业之后,约翰又回到了观察自然和提出问题的生活中。为什么某些植物能捕获有害细菌?哪些鱼类会食用致癌化学物质?)”可知,约翰聪颖好学、好奇心很强。故选C。当一个细节理解题涉及一段内的多个信息点或者多段的具体内容,需要考生进行概括和归纳后才能回答,虽然此类试题各个细节信息都能在文章中找到,但需要考生具有一定的概括和归纳能力。本题就是对两段信息的整合,归纳出的正确答案 。2.(2023全国甲卷阅读理解B篇节选)Terri, who now rents a house with friends in Wandsworth, So
29、uth West London, says DIY also saves her from losing any deposit when a tenancy (租期) comes to an end. She adds: “Ive moved house many times and I always like to personalise my room and put up pictures, so, its been useful to know how to cover up holes and repaint a room to avoid any charges when Ive
30、 moved out.”26. How did Terri avoid losing the deposit on the house she rented?A. By making it look like before.B. By furnishing it herself.C. By splitting the rent with a roommate.D. By cancelling the rental agreement.【答案】 A【解析】根据本段最后一句“ “So, its been useful to know how to cover up holes and repain
31、t a room to avoid any charges when Ive moved out. ”可知,Terri是通过粉饰房间,让它看起来像以前一样,来避免被扣除租房的押金的。【解题的关键词】题干中的avoid losing the deposit避免损失押金 和文章中的avoid any charges 避免被扣除租房的押金,是同义句表达。3.(20231月浙江卷阅读理解C篇节选)What Hammond is referring to is the question of meaning, and meaning is central to what distinguishes th
32、e least intelligent of humans from the most intelligent of machines. A computer works with symbols. Its program specifies a set of rules to transform one string of symbols into another. But it does not specify what those symbols mean. Indeed, to a computer, meaning is irrelevant. Humans, in thinking
33、, talking, reading and writing, also work with symbols. But for humans, meaning is everything. When we communicate, we communicate meaning. What matters is not just the outside of a string of symbols, but the inside too, not just how they are arranged but what they mean. 30What is Project Debater un
34、able to do according to Hammond?ACreate rules.BComprehend meaning.CTalk fluently.DIdentify difficult words.【答案】B【解析】细节理解题。根据倒数第二段的“What Hammond is referring to is the question of meaning, and meaning is central to what distinguishes the least intelligent of humans from the most intelligent of machin
35、es. A computer works with symbols. Its program specifies a set of rules to transform one string of symbols into another. But it does not specify what those symbols mean. Indeed, to a computer, meaning is irrelevant.(Hammond所指的是意义的问题,而意义是区分最不聪明的人类和最聪明的机器的关键。计算机使用符号。它的程序指定了一组将一串符号转换为另一串符号的规则。但它并没有具体说明
36、这些符号的含义。事实上,对于计算机来说,意义是无关紧要的。)”可知,根据Hammond的说法,Project Debater不能理解意义,故选B。【解题的关键词】题干中的unable to do不能做 和文章中的does not specify未指定,是同义句表达。考向3 考查数字计算题1.(2023新高考卷阅读理解A 篇)Bike Rental & Guided ToursWelcome to Amsterdam, welcome to MacBike. You see much more from the seat of a bike! Cycling is the most econom
37、ical, sustainable and fun way to explore the city, with its beautiful canals, parks, squares and countless lights. You can also bike along lovely landscapes outside of Amsterdam.Why MacBikeMacBike has been around for almost 30 years and is the biggest bicycle rental company in Amsterdam. With over 2
38、,500 bikes stored in our five rental shops at strategic locations, we make sure there is always a bike available for you. We offer the newest bicycles in a wide variety, including basic bikes with foot brake (刹车), bikes with hand brake and gears (排挡), bikes with child seats, and childrens bikes.Pric
39、esHand Brake, Three GearsFoot Brake, No Gears1 hour7.505.003 hours11.007.501 day (24 hours)14.759.75Each additional day8.006.00Guided City ToursThe 2.5-hour tour covers the Gooyer Windmill, the Skinny Bridge, the Rijksmuseum, Heineken Brewery and much more. The tour departs from Dam Square every hou
40、r on the hour, starting at 1:00 pm every day. You can buy your ticket in a MacBike shop or book online.2. How much do you pay for renting a bike with hand brake and three gears for two days?A. 15.75.B. 19.50.C. 22.75.D. 29.50.【答案】C【解析】细节理解题。根据定价表可知,租一辆带手刹和三档的自行车一天需要14.75欧元,额外增加天数每天8欧元。所以租一辆带手刹和三档的自行
41、车两天需要14.75+8=22.75欧元。故选C。【易错提醒】【题干定位】关键词a bike with hand brake and three gears two days【文章定位】Hand Brake, Three GearsFoot Brake, No Gears1 hour7.505.003 hours11.007.501 day (24 hours)14.759.75Each additional day8.006.00【文章关键词】 Each additional day8.00是容易出现错误的信息【计算方法】14.75+8=22.75【答案定位】 C2.(20231月浙江卷阅读
42、理解A篇节选)Explorers CampFull day camp for kids aged 5-13. Monday-Friday, July 8-26, 9am-4pm. Week 1 | July 8-12Week 2 | July 15-19Week 3 | July 22-26Register for a single week or multiple weeks. Fees: $365 per week. The last day to cancel registration and receive a full refund (退款) is June 15. Camp Str
43、uctureThe day is divided into two thematic sessions per age group. Campers have a three-hour morning class engaging with a morning theme (9am to 12 noon) and a one-hour lunch break, followed by another three-hour class engaging with an afternoon theme (1pm to 4pm). Snack periods are held throughout
44、the day. All campers should bring their own bagged lunch and snacks. 23How many hours of class will you have altogether if you register for a single week?A15.B21.C30.D42.【答案】C【解析】细节理解题。根据“Monday-Friday, July 8-26, 9am-4pm.( 7月8日至26日,星期一至星期五,上午9点至下午4点)”可知,每周安排5天的活动。根据Camp Structure部分中的“Campers have a
45、 three-hour morning class engaging with a morning theme (9am to 12 noon) and a one-hour lunch break, followed by another three-hour class engaging with an afternoon theme (1pm to 4pm).(露营者有一个三小时的上午课程(上午9点到中午12点)和一个小时的午休时间,然后是另一个三个小时的下午课程(下午1点到下午4点))”可知,全天有6个小时的课程。5*6=30。由此可知,如果你注册一周,你总共有30小时的课程。故选C。
46、3. (2023全国乙卷阅读理解C 篇节选)According to a new study from market analysts, 1 in 5 Britons say that watching cookery programmes on TV has encouraged them to try different food. Almost one third say they now use a wider variety of ingredients (配料) than they used to, and just under 1 in 4 say they now buy be
47、tter quality ingredients than before. One in four adults say that TV chefs have made them much more confident about expanding their cookery knowledge and skills, and young people are also getting more interested in cooking. The UKs obsession (痴迷) with food is reflected through television scheduling.
48、 Cookery shows and documentaries about food are broadcast more often than before. With an increasing number of male chefs on TV, its no longer “uncool” for boys to like cooking.Which is the percentage of the people using more diverse ingredients now?A. 20%.B. 24%.C. 25%.D. 33%.【答案】 D【解析】细节理解题。根据第三段的
49、“Almost one third say they now use a wider variety of ingredients (配料) than they used to, and just under 1 in 4 say they now buy better quality ingredients than before.”(几乎三分之一的人表示他们现在使用的配料比以前更多,将近四分之一的人表示他们现在购买的配料质量比以前更好。)可知,三分之一左右的人,也就是33%左右的人,使用的配料比以前更多。故选D项。数字计算题最常用的方法是:1.仔细理解题干中的信息要求;2.从文章中定位计算
50、需要的信息;3.通过计算得出答案。阅读理解之细节理解考点的必备知识:1命题规律:1命题规律:细节理解题考查理解具体信息,占阅读总题量的60%左右,是最重要的得分点。2考查类型:主要考查直接信息理解类、间接信息理解类、概括信息理解类、数字计算类等。3考查趋势:考查方式更灵活,设问形式有所创新;在文中的答题信息变得较为隐蔽,有时要将多个信息(有时需要跨段落寻找)综合起来才可得出答案。2. 细节题的设题方式:(1) 简单细节题标志:5个W,1个H。According to the passage, when / where / what / who / why / how (many).例如:Whe
51、n / Where did the story happen?What did the author think about after getting up? Who is Lucy according to the passage?Why did the author bring back home an old milk box?How many hours of class will you have altogether if you register for a single week?(2) 文段篇章细节题Which of the following is (not) true
52、/ false according to the passage?From the passage, we can learn that _.According to passage, we know that _.(3) 排序题(不常考)Choose the right time order of the following events in .3. 常用的解题方法1. 判断(定位)关键词(1) 识记关键词类别,主要分为以下类别:a. 大写字母开头的词(人名、地名、专有名词等),数字(时间、英文时间),形容词副词(比较级、最高级),动词,名词。b. 若题干中没有细节信息,如 “What c
53、an you learn from the passage?无法找到定位词,就从选项中寻找定位词,方法一致。(2) 划出关键词。如:1.Why did Dr. Minor refuse to visit Oxford?大写字母开头的词(人名、地名)2.The TV ads of Sparrow _.大写字母开头的词(专有名词、人名)3.From Paragraph 2 we can learn that _.数字4.Why is June 6, 1990 a special day for Mommy? 数字(时间),大写字母开头的词5.The writer mentions the two
54、nineteenth-century cottages to show that _.数字(英文时间)6.We can learn from the last paragraph that _.形容词7.We learn from the text that in 2008 _.数字(时间)8.At the age of thirteen, the author regarded keeping a diary as a way of _.数字(英文时间)9.What was a new use for wind power in the late 19th century? 形容词,数字(时
55、间)10.While the Bowler family was living in the 1900 house, _.大写字母开头的词(人名),数字(时间)2. 关键词回文定位即把选项内容和原文内容进行对比分析,判断是否符合相关句的意义或在原文中提到过,然后进行排队解答。阅读理解之细节理解题的解题关键:信息题的核心关键是识别同义句表达。目前高考中直接读出答案的细节理解题占的比重越来越少,很多情况下是对文章命题出处语句的不同程度的改写,因此,要想准确定位就要识别同义句表达。最常用的方法是:1.采用同义词改写选项或题干;2.用反义词改写选项或题干,采用正话反说的方式;3.采用相关句式改写。改写
56、类别:1.改写阅读理解的题干。把题干中的关键词通常采用同义词的手段改写为同义句,这时,我们要找到文章中的同义词进行定位。2.改写阅读理解中的选项。阅读理解问题中的选项很大程度上不是文章定位中的原句,大多采用了同义句表达的形式。识别选项中与原文定位中的同义句是选出正确答案的关键。细节理解题的实用技巧:1.直接信息理解题干定位法在解答直接信息理解题时,考生可以采取“题干定位法”,即“带着问题找答案”。先从题干中提取关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读和寻读的技巧快速在文章中寻找与此关键词相关的段落、语句,快速定位该题与哪一段、哪一句有关,然后仔细推敲,仔细比对所给选项与文中细节的细微区别,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
