分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型专题05 脱贫攻坚-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:829135
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:18
  • 大小:364.67KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题05 脱贫攻坚-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练中考真题 名校最新模拟题 专题 05 脱贫 攻坚 备战 2023 年中 英语 阅读 理解 热点话题 分类 训练 中考 名校 最新 模拟
    资源描述:

    1、备战2023中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题+名校最新模拟真题)专题05 脱贫攻坚(2022湖南长沙市开福区青竹湖湘一外国语学校二模)Poverty(贫穷)is a big problem in the world, but China has done a good job to deal with it and made the proud achievement. During fighting poverty, weve been moved by many heroes. Helping Girls Zhang Guimei Lijiang, Yunnan Many gir

    2、ls couldnt go to school because they were very poor. Mrs. Zhang started a girls school for free and helped over 1,800 girls go to college. Building a Road Mao Xianglin Wushan, Chongqing. Villagers lived on the 1, 000-meter-high cliffs(悬崖峭壁). So it took them three days to walk to the nearest town in

    3、the past. Mr. Mao led villagers to build a road. Now they spend just an hour driving to the nearest town. Local people can sell fruit to other places conveniently. Planting Mushrooms(蘑菇) Chen Zaiming Jingdong Yi, Yunnan This place was famous for its wild mushrooms. But villagers didnt know how to gr

    4、ow them. Mr. Chen taught villagers to plant mushrooms and helped them make over 5 million yuan. So far, China has got great achievements in fighting poverty. 832 counties(县)and 128, 000 villages are no longer in poverty. 98.99 million villagers have been lifted out of poverty in the past 8 years. Ch

    5、ina has reduced 70 percent of poverty since the late 1970s all over the world.1Who helped girls go to college?AZhang Guimei.BMao Xianglin.CChen Zaiming.2How did people go to the nearest town in Wushan, Chongqing in the past?AOn footBBy bus.CBy train.3Which of the following is TRUE?AGirls didnt want

    6、to go to school in Lijiang, Yunnan.BPeople in Jingdong Yi made much money by growing fruit.CChina has got great achievements on lifting out of poverty.(2022四川广安二模)When I was very young, people in our village lived by planting fruit trees. My grandmother always took me to the orchard (果园) on the hill

    7、. At that time, they had to carry water from the river at the foot of the hill to halfway up the hill. Even though we worked so hard, the production level of fruit was still low , because it was short of water there.One day, two young men led a group of workers to our village. They learned about the

    8、 difficulties we faced, and later, canals (渠) and other projects began to be built in my village. They were good men from our government. Later, I moved to another city. The only reason I ever came back to my hometown was my grandmother.One day, my family and I made time to return. We were surprised

    9、 because everything had changed. The canal ran past every orchard, so villagers didnt have to go up and down the hill anymore. The river was now so clean that fish swam happily in it. When we arrived home, my grandma took out some fresh pears and apples. She told us that after the water conservation

    10、 project (水利工程) was completed, a policy (政策) was made to encourage more people to increase the fruit production with clean water in the river.Nowadays, many people live in a big city. However, we should not forget our hometowns where we are from.4Why was the production level of fruit low?ABecause th

    11、ey had too much work.BBecause it was easy to go up the hill.CBecause they could only grow fruit trees.DBecause there wasnt enough water .5The good men came and offered help probably because of _.Athe villagers suggestionsBthe governments supportCa schools practical activityDa companys engineering pl

    12、an6We can infer(推断) from the passage that _.Athe grandmother doesnt like to live in the cityBthe village is a place of interest for tourists nowCthere will be more fruit production in the villageDmore people like to work in the countryside nowadays7What do you think of the villagers life now?ASad.BH

    13、appy.CNervous.DHopeless.8What is the main idea of the passage?AMy village had changed a lot.BWho are the good men?CFish swam happily.DWhere is my poor hometown?(2022辽宁沈阳市第一八四中学一模)Shashiyu was once a poor village in Hebei Province, but now it has changed into a rich and livable place.In the 1940s, vi

    14、llagers in Shashiyu had little food and few clothes, but they had a strong wish for a better life.Zhang Guishun, the Party secretary of Shashiyu, encouraged his villagers to do their best to pull themselves out of poverty. “In the ancient Chinese story, Yu Gong could move mountains with his strong w

    15、ill and hard work, why cant we? Nobody was born to be poor?” Hearing his words, the villagers decided to make a difference.Led by the Communist Party of China(中国共产党), the villagers carried water and soil to their village from faraway places to improve their land. From 1966 to 1971, they reclaimed(开垦

    16、) lots of land and greatly improved their life.However, the village encountered a new problem two decades later as the environment became heavily polluted by chemical plants and mine refineries built in 1990s.The polluting factories were shut down in 2004, and villagers started grape cultivation, wh

    17、ich soon became a main industry in Shashiyu.In 2009, the city-level government invested over 1 million yuan ($152,723) to change the villages exhibition hall into a museum in memory of development efforts made by earlier generations.After 10 years, the village was called “National Forest Village”.Zh

    18、ang said that the village started a yearly tourism festival in 2015 to attract travelers to pick grapes. “The grapes could be sold at a better price once Shashiyu becomes famous through this festival. Our villagers can then live even better lives,” he said.9Why did Zhang Guishun use the story of Yu

    19、Gong to encourage the villagers?ABecause Yu Gong had strong will and hard work.BBecause Yu Gong was born poor too.CBecause the villagers worshiped Yu Gong.DBecause Yu Gong became rich at last.10From 1966 to 1971, what did the villagers do to improve their living situation?_AThey planted grapes to ea

    20、rn money.BThey carried water and soil to their village to improve their lands.CThey moved to another place to live a better life.DThey built a lot of factories.11Which word can be used to describe the villagers?_AHard-working.BLazy.CKind-hearted.DStupid.12Where can you probably read the passage?_AIn

    21、 a storybook.BIn a sports magazine.CIn a newspaper.DIn a science book.(2022陕西西安模拟预测)In Changsha, Hunan, there is a small unknown village called Baiyun. Thats where Qin Yue fei works and lives.Born in 1985 in Chongqing, Qin has been known as a gifted boy since his childhood. When he graduated from Ya

    22、le in 2011, he gave up finding a well-paid job in big cities. To everyones surprise, he took the exam held by the local government and became a village chief (村官) in Hejiashan Village. His monthly pay was only 1,450 yuan. It was a very poor village. Qin tried his best to improve it. He raised over 8

    23、00, 000 yuan in one year from the government and some rich people. With the money, they established new schools, bought school buses and so on. The village was getting much better.Three years later, he went to work in Baiyun Village. It was a small village. Lots of camellia (山茶) trees grew well ther

    24、e. But the people there didnt know how to use them to make money. He helped them open a factory to make camellia oil and sell it online. The factory has made over 120, 000 yuan by selling camellia oil.Because of the success of the factory, many young people of the village came back to their hometown

    25、 to work. The village was becoming better and richer.13What did Qin do in Hejiashan Village?AHe bought buses and cars for the village.BHe raised money from the government and rich people.CHe helped people plant trees.DHe opened a factory.14Qin began to work in Baiyun Village _.Ain 2008Bin 2011Cin 20

    26、13Din 201415Whats the main idea of the third paragraph?AQin did great things to help young people.BThe reason why the Baiyun Village is poor.CWhat Qin did to help people in Baiyun Village.DHow to teach people to make camellia oil.(2022安徽模拟预测)Recently, an elderly woman touched many peoples hearts. Sh

    27、e was honored (给与奖励) as a role model in Chinas fight against poverty (贫穷). Her name is Xia Sen.Over the past years, 98-year-old Xia Sen has given away most of her personal savings to help students from poor families in Danfeng, Shaanxi, and Shangyou, Jiangxi get an education.Born in 1923, Xia was on

    28、ly 15 years old when she became a teacher in Yanan. While teaching she kept learning. Years later, she went to work as a researcher at the Chinese Academy of Social Sciences.In 2006, Xia visited Xijie Primary School in Danfeng. The school was old and in bad condition. That made her very sad. She spe

    29、nt 20,000 yuan buying desks and books for the students.In 2008, she took out 200,000 yuan and helped Zhaogou Primary School in Danfeng build a classroom building. It is a building with eight bright and clean classrooms, which is a complete change from what their old classrooms looked like.Five years

    30、 later, Xia used 1 million yuan of her savings to set up the “Xia Sen Scholarship (夏森助学金)” to help high school and college students from poor families in Danfeng and Shangyou. So far, at least 182 students have gotten help from the scholarship to pay for their education.Some students who got Xias sc

    31、holarship went to Xias home to visit her in 2018. To their surprise, Xia and her husband led a very simple life. “I was moved by Granny Xia and her husband,” one student said.Though Xia and her husband have given away most of their savings to help the poor students, they always say that what they ha

    32、ve done is far from enough. Xia often says her life is much better than her life in Yanan. Now her only hope is that she can help more students.16The underlined word “savings” means _ in Chinese.A救助B避免C储蓄D减少17What happened when Xia was 15 years old?AShe left Yanan.BShe went to college.CShe became a

    33、teacher.DShe studied in Danfeng.18What did Xia do for Zhaogou Primary School?AShe gave away 20,000 yuan to it.BShe gave talks to encourage its students.CShe bought desks and books for its students.DShe helped build a classroom building for it.19Which can be the best title for the text?AA big honorBA

    34、 big changeCA role modelDAn elderly couple(2022重庆模拟预测)Poverty (贫困) is a big problem around the world. But China has done a good job of dealing with it and it has found its own way to fight poverty. Instead of just giving money to poor people, it has tried to educate people and give them the tools th

    35、ey need to lift themselves out of poverty. Ordinary people play a big role in the fight.Here are two of them.Zhang Guimei, 64Zhang Guimei has been helping girls pursue (追求) education since she traveled to Yunnan at the age of 17. As a teacher, Zhang was heartbroken when she saw her students quit sch

    36、ool after finishing senior high school. They couldnt go to college because their families couldnt afford it. So in 2008, Zhang started a free school for poor girls. Since then, Zhang has been busy asking for donations to provide money for the school. She has convinced (说服) parents to send their daug

    37、hters back to school. The school has sent more than 1,800 students to universities and colleges.When Mao Xianglin started to work as the Party secretory of his village, there was only one pathway out of the village for many years. He led more than 100 villagers to build a road with their hands. It t

    38、ook them seven years to build an eight-kilometer road. Mao then encouraged the villagers to grow oranges. Last year, their orange yield (产量) was nearly 40 tons. Young people have returned to the village to sell oranges online. By the end of 2019, 269 villagers had been lifted out of poverty. The per

    39、 capital income(人均收入) reached 12, 670 yuan, 40 times more than that in the 1990s.Over the last eight year, 98.99 million rural people have been lifted of poverty. The 832 counties (县) and 128, 000 villages which these people live in are no longer in poverty. China has been responsible for reducing 7

    40、0 percent of poverty worldwide since the late 1970s.20What do you know about Mao Xianglin according to the text?AHe works as a teacher in the village.BHe did two things to help the villagers.CHe encouraged the villagers to sell oranges.DHe led villagers to build a road with some tools.21Whats the ri

    41、ght structure (结构) of the text? - Paragraph 1- Paragraph 2 - Paragraph 3 - Paragraph 4ABCD22What is the purpose of using the numbers in the last paragraph?ATo praise the spirits of model workers.BTo show great achievements against poverty.CTo spread the ways of fighting against poverty.DTo describe

    42、the experiences of fighting against poverty.23Which of the following is TRUE according to the text? .AThe teacher helped the poor areas out of poverty by giving materials.BThe per capital income in the village was more than 500 in the 1990s.CThe young people who stayed in the village grew oranges in

    43、 the past.DZhang Guimei has been helping girls pursue education for over 40 years.(2021湖北襄阳一模)Instead of just giving money to poor people, China has tried to educate people and give them the tools they need to shake off poverty(贫困). Mao Xianglin, 62, a village head of Xiazhuang village, Wushan count

    44、y in Chongqing. In 1997, 38-year-old Mao started to work as the Party secretary(党支书) of his village. Around the village are 1,000-meter-tall cliffs(悬崖峭壁), and there was only one pathway out of the village for many years. It took villagers three days to walk to the nearest town. Mao decided to build

    45、a road.“We cant stay poor forever. Ill lead us as we try, even though it will be hard.” Mao said. He led more than 100 villagers to build the road with their hands. They hung from ropes and used hammers(锤) and drills(钻) to create the road. Falling rocks led to the deaths of six villagers. It took th

    46、em seven years to build an eight-kilometer road. But their work has improved peoples lives. It now takes just one hour to drive to the nearest town.Mao then encouraged the villagers to grow oranges. Last year, their orange yield(产量) was nearly 40 tons. Young people have returned to the village to se

    47、ll oranges online. By the end of 2019, 269 villagers had been lifted out of poverty. The per capita income(人均收入) reached 12,670 yuan, 40 times more than in the 1990s.24How does China deal with poverty according to the article?ABy giving people books.BBy giving people clothes.CBy giving people food.D

    48、By educating and providing tools.25Which of the following can replace “shake off” in Para.1?Aget intoBget out ofCget in the way ofDget used to26What does Mao Xianglin do?AA villagerBA village headCA workerDAn old teacher27It takes villagers _ to the nearest town now.Aseven hours to rideBone hour to

    49、driveCthree weeks to walkDthree days to walk28About Xiazhuang village, which is NOT right?AThere was only one pathway in the past.BThe village spent 7 years building a road.CThe villagers grow apples and sell online.D269 villagers have shaken off poverty.(2021山东青岛二模)With the development of China, ma

    50、ny traditional ink paintings (水墨画) show the changes in southern Chinese villages. Shang Xinzhou, a painter from the Guangxi Arts University, has been creating traditional ink paintings for many years. His paintings show the life in poor areas.“Thanks to my experience in Duomai Village, I can make th

    51、e paintings much lovelier,” said the 36-year- old painter, who has spent two and a half years working there.Shangs paintings show the progress in the fight against poverty. His works show changes from difficult local conditions and peoples hard times to better conditions and happy lives.“I like draw

    52、ing peoples real lives, and paintings can be a bridge for communication between the local people and me.” said Shang.During his stay, he put his paintings about the local life on the Internet to help villagers sell their products. To make the nightlife there richer, he sold paintings to buy streetli

    53、ghts, so people could enjoy square dancing in the evening.Shangs excellent works were popular in the village. “I love his paintings and they show great changes in our village,” said a farmer.In recent years, more artists have traveled to mountain villages to record the development of Chinas poor are

    54、as, telling stories of the countrys fight against poverty. “Ive seen the local poverty alleviation. I want to record the changes of the poor areas and create more works about people,” said Shang.29What made Shangs paintings lovelier?AHis happy life.BHis stay in a city.CHis experience in a village.DH

    55、is experience in a university.30What does the underlined word “poverty” mean in Chinese?A沉默B交流C富有D贫穷31What did Shang do for the people in Duomai Village?he taught them to dance.He bought them streetlights.He helped them sell their products.He taught them to create paintings.ABCD32What can we learn f

    56、rom the last paragraph? AWhy Shang created the paintings.BWhen Shang started to paint.CHow Shangs life was in the village.DWhere Shang will work in the future.33Whats the main idea of the passage?AA painter spent his whole life fighting against poverty in his city.BA painter tried to show the world

    57、Chinese traditional ink paintings.CA painter used his paintings to record the changes in poor areas.DA painter found the easiest way to make himself famous in his country.(2022广东揭阳八年级期末)Bai Yinyin is from Yanan. She lived in a cave house(窑洞)with her family for nearly seven years after she was born.

    58、Bai remembered that there was a tunnel(地道)in her cave house. Her grandfather said it was for protecting themselves during wartime(战争时期). Yanan used to be poor. By the end of 2014, there were 693 villages with 205, 200 people living poorly according to Qiushi Journal(求是杂志). In 2015, President Xi Jinp

    59、ing stressed(强调)the need to end poverty(贫困). People started to move out of cave houses with the help of the government. Bais family moved to a modern apartment several years ago. Many of her classmates were moving to cities, too. In the countryside, Bais grandmother moved from a cave house to a bung

    60、alow(平房). Their lives have changed for the better. In May 2019, the last two poor areas in Yanan got out of poverty, and Yanan absolutely put an end to poverty. “The CPC has promised to put people first,” said Bai. “Its actions speak louder than words.”34According to the girls grandfather, the tunne

    61、l in the cave house was _.Afor protecting themselvesBfor keeping vegetablesCfor hiding treasuresDfor planting flowers35When did President Xi Jinping stress the need to end poverty?AIn 2014.BIn 2015.CIn 2019.DIn 2020.36What can we infer from the passage?AYinyin was good at learning.BYinyin moved to a

    62、 bungalow.CYinyin had a better life than before.DYinyin missed the life in the cave house.37What does the underlined word “absolutely” mean?AHeavily.BProbably.CCompletely.DSuddenly.38Whats the passage mainly about?AThe Reasons for Changing.BThe Living Conditions of People.CThe Life of Poor Families.

    63、DThe Story of a Young Girl.参考答案:1A2A3C【导语】本文介绍了中国在脱贫攻坚的道路上做出突出贡献的几个人。1细节理解题。根据“Mrs. Zhang started a girls school for free and helped over 1,800 girls go to college.”可知,张桂梅帮助女孩上大学,故选A。2细节理解题。根据“So it took them three days to walk to the nearest town in the past.”可知,过去人们花费三天时间步行到最近的城镇,故选A。3细节理解题。根据“So

    64、far, China has got great achievements in fighting poverty.”可知,迄今为止,中国在摆脱贫困方面取得了巨大成就,故选C。4D5B6C7B8A【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍作者家乡过去和现在的变化,多亏水利工程和政府的扶持政策,作者的村里得到了很大的发展。4细节理解题。根据“the production level of fruit was still low, because it was short of water there”可知,水果的产量低是因为水资源缺乏。故选D。5细节理解题。根据“They were good men f

    65、rom our government”可知,好人来提供帮助,是因为政府的支持。故选B。6推理判断题。根据“a policy (政策) was made to encourage more people to increase the fruit production with clean water in the river”可知,政策鼓励更多人增加水果产量。故选C。7推理判断题。根据文章内容可知,水利工程和政府的扶持政策让作者的村里得到了很大的发展。因此推测人们现在生活得很开心。故选B。8主旨大意题。通读全文可知,主要介绍作者家乡过去和现在的变化,多亏水利工程和政府的扶持政策,作者的村里得到

    66、了很大的发展。故选A。9A10B11A12C【导语】本文主要记叙了河北省的一个贫困村沙市峪在中国共产党脱贫攻坚的正确领导下,在全体村民的共同努力下,发生了翻天覆地的变化的故事。9细节理解题。根据文章第二段倒数两句“In the ancient Chinese story, Yu Gong could move mountains with his strong will and hard work, why cant we? Nobody was born to be poor?” Hearing his words, the villagers decided to make a diffe

    67、rence.”可知,张贵顺用愚公的故事来激励村民是因为愚公意志坚强,工作努力。故选A。10细节理解题。根据文章第三段第一句“Led by the Communist Party of China(中国共产党) , the villagers carried water and soil to their village from faraway places to improve their land.”可知,从1966年到1971年,村民们把水和土壤运到他们的村庄改善土地来改善他们的生活状况。故选B。11推理判断题。根据文章第三段“Led by the Communist Party of

    68、China(中国共产党) , the villagers carried water and soil to their village from faraway places to improve their land. From 1966 to 1971, they reclaimed (开垦) lots of land and greatly improved their life.”及第五段“and villagers started grape cultivation, which soon became a main industry in Shashiyu.”可推理出,沙石峪的村

    69、民是很勤奋的。故选A。12推理判断题。短文主要记叙了河北省的一个贫困村沙市峪在中国共产党脱贫攻坚的正确领导下,在全体村民的共同努力下,发生了翻天覆地的变化的故事,这是一篇新闻报道,故推理出,你可能在报纸上读到这篇文章。故选C。13B14D15C【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了秦玥飞放弃高薪回村扶贫的故事。13细节理解题。根据“He raised over 800, 000 yuan in one year from the government and some rich people. With the money, they established new schools, bough

    70、t school buses and so on.”可知,他在一年内从政府和一些富人那里筹集了80多万元。并用这些钱,建立了新的学校,购买了校车等等。因此可知他在何家山村从政府和富人那里筹集资金。故选B。14细节理解题。根据“When he graduated from Yale in 2011, he gave up findinga village chief (村官) in Hejiashan Village.”和“Three years later, he went to work in Baiyun Village.”可知,秦玥飞2011年毕业后成为了何家山村的村官,三年后,他去白云

    71、村工作。因此可知是2014年。故选D。15主旨大意题。根据“But the people there didnt know how to use them to make money. He helped them open a factory to make camellia oil and sell it online. The factory has made over 120, 000 yuan by selling camellia oil.”可知,白云村一开始很贫穷,那里的人不知道如何使用山茶树来赚钱。秦玥飞帮助他们开了一家工厂,生产茶油并在网上销售,通过销售茶油已经赚了12万元。

    72、因此这段主要是讲述秦玥飞为白云村的人们做了什么。故选C。16C17C18D19C【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了“全国脱贫攻坚楷模”夏森退休后资助贫困学生的光荣事迹。16词义猜测题。根据“Over the past years, 98-year-old Xia Sen has given away most of her personal savings to help students from poor families”可知,98岁的夏森把自己的个人积蓄捐赠出去帮助穷人家的学生们。故选C。17细节理解题。根据“Xia was only 15 years old when she be

    73、came a teacher in Yanan.”可知,夏森15岁的时候成为了延安的一名教师。故选C。18细节理解题。根据“In 2008, she took out 200,000 yuan and helped Zhaogou Primary School in Danfeng build a classroom building.”可知,夏森帮助赵沟小学修建了一座教学楼。故选D。19最佳标题题。根据“She was honored (给与奖励) as a role model in Chinas fight against poverty (贫穷). Her name is Xia Se

    74、n.”可知,本文主要介绍了“全国脱贫攻坚楷模”夏森的光荣事迹。故选C。20B21B22B23D【分析】这是一篇新闻报道,文章讲述中国在脱贫攻坚战中取得了胜利,文中具体讲述两个典型事例:张桂梅为贫困女生开办免费学校;毛相林带领100多名村名用手修路致富。20细节理解题。根据第三段“He led more than 100 villagers to build a road with their handsMao then encouraged the villagers to grow oranges”可知,毛相林为村民们做了两件事,一件是带领村民修路,另一件是鼓励村民们种橘子。故选B。21篇章

    75、结构题。根据“Here are two of them”可知,文章第一段主要是总体指出中国在脱贫攻坚方面取得的成就;第二、三段分别举例张桂梅和毛相林的事例;第四段再次总结脱贫方面取得的成绩。故选B。22推理判断题。根据最后一段“ have been lifted out of poverty. these people live in are no longer in poverty. China is responsible for reducing 70 percent of poverty worldwide”可知,使用列数字的方式是为了说明中国在脱贫道路上取得的成绩。故选B。23推理判

    76、断题。根据第二段“Zhang Guimei has been helping girls pursue education since she traveled to Yunnan at the age of 17 ”可知,她从17岁开始就帮助女孩们接受教育,而图片中显示她是64岁,可知她帮助女孩们接受教育已经40多年了。D选项表述准确。故选D。24D25B26B27B28C【分析】本文主要讲述了重庆市巫山县下庄村村长毛相林带领村民们摆脱贫困的故事。24细节理解题。根据“Instead of just giving money to poor people, China has tried t

    77、o educate people and give them the tools they need to shake off poverty”可知,中国通过努力教育人民,给他们摆脱贫困所需的工作来摆脱贫困,故选D。25词义猜测题。根据“ China has tried to educate people and give them the tools they need to shake off poverty”可知,中国通过教育人民,给他们所需要的工具来帮助他们摆脱贫困,所以shake off表示“摆脱”,与get out of同义,故选B。26细节理解题。根据“Mao Xianglin,

    78、 62, a village head of Xiazhuang village”可知,他是村长,故选B。27细节理解题。根据“It now takes just one hour to drive to the nearest town”可知,现在开车只需要1个小时就能到最近的镇里,故选B。28推理判断题。根据“Young people have returned to the village to sell oranges online”可知,在网上卖橙子而不是苹果,C表述错误,故选C。29C30D31B32A33C【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述画家尚新周通过画作来记录农村的变化。29

    79、细节理解题。根据文章第二段“Thanks to my experience in Duomai Village, I can make the paintings much lovelier,”可知,多亏了在农村的经历,他才可以使他的画更加可爱。故选C。30词义猜测题。根据“peoples hard times to better conditions and happy lives.”可知,人民的生活从艰难到更好、更幸福的方向发展,因此他的画展示了与贫困作斗争的进程。故选D。31细节理解题。根据文章“he put his paintings about the local life on t

    80、he Internet to help villagers sell their products. To make the nightlife there richer, he sold paintings to buy streetlights, ”可知,他通过画作帮助农民卖产品,通过卖画来买路灯。故选B。32细节理解题。根据“I want to record the changes of the poor areas and create more works about people,”可知,他是为了记录贫困地区的变化以及创造更多关于劳动人民的创作。故选A。33主旨大意题。根据文章第一

    81、段“With the development of China, many traditional ink paintings (水墨画) show the changes in southern Chinese villages. ”可知,很多水墨画反映了中国南方农村地区的变化。故选C。34A35B36C37C38B【导语】本文主要讲述了延安在政府部分的努力下实现了全面脱贫,人们的生活环境及条件得到了全面改善。34细节理解题。根据“Her grandfather said it was for protecting themselves during wartime(战争时期).”可知,窑洞

    82、里的隧道是用来保护他们自己的。故选A。35细节理解题。根据“In 2015, President Xi Jinping stressed(强调)the need to end poverty(贫困).”可知,2015年,习近平主席强调了消除贫困的必要性。故选B。36推理判断题。根据“People started to move out of cave houses with the help of the government. Bais family moved to a modern apartment several years ago.”可知,Yinyin的生活比以前好了。故选C。37词句猜测题。根据“In May 2019, the last two poor areas in Yanan got out of poverty, and Yanan absolutely put an end to poverty.”可知,2019年5月,延安最后两个贫困地区脱贫,延安完全结束了贫困。absolutely与Completely同义,表示“完全地”,故选C。38主旨大意题。本文主要讲述了延安在政府部分的努力下实现了全面脱贫,人们的生活环境及条件得到了全面改善。B选项“人们的生活条件”符合原文主旨。故选B。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题05 脱贫攻坚-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-829135.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1