专题06 选句填空六选四解题技巧之一-2021年高考英语题型大冲关(上海专用).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题06 选句填空六选四解题技巧之一-2021年高考英语题型大冲关上海专用 专题 06 填空 六选四 解题 技巧 之一 2021 年高 英语 题型 冲关 上海 专用
- 资源描述:
-
1、阅读六选四解题技巧分析(1) 知识导图要点精析一、 题型介绍: 2017年上海高考阅读题型除了增加一篇summary writing之外,还增加一个语篇,挖出4个句子, 进行6选4。此题型在篇章后附有6个句子,每句出自篇章的某一段落,要求考生找出与每句相匹配的段落。这一阅读新题型固然有着不同于传统阅读解题方法的种种方面,但同时也具备一些可以为考生所利用的新特点。二、 题型特点:1. 题干中的细节往往反映文章的主旨或段落主题,考生可据此了解原文内容。通过快速阅读题干中的若干条细节信息,考生可以迅速了解文章的主旨大意,从而能够在回头阅读原文时加快阅读速度,节省定位时间。2. 题干提供的细节信息中往
2、往暗含一些文章所必需的逻辑关系,考生可以利用这种关系预先对一些表述进行排序。长篇阅读的文章一般为说明文或议论文,而这类文章最显著的特点就是具有严密的逻辑性。所以,在介绍一个新事物时,文章通常会采用循序渐进、前因后果的方法来叙述,而根据这种逻辑进行解题之前的预先排序对于解答此类题型有着非常重要的意义。3. 题干提供的信息表述中通常会出现一些具有特殊意义的指示性词语,这类词语虽然不是通常意义上的定位关键词,但其特殊含义可将考生的注意力指向原文的开头、结尾或是某个具: 特殊特征的段落。这些词通常包括如下三类:能够指示开头段的词,如:overview,introduction, initiation,
3、 main idea, definition 等;能够指示结尾段的词,如 future,solution, conclusion, suggestion, summary等;能够帮助考生回原文定位的特殊词,如rate,ratio, proportion, percentage, number, figure, statistics等。考生能够通过这些指示性词语缩小回原文定位的范围,从而快速判定其所在细节信息对应的原文段落。三、 解题步骤:1. 看标题、副标题预测文章大意2. 看选项,找出和文章相对应的关键词3. 通读全文,查看主题句,分析结构4. 看空前空后内容,分析之间的逻辑性5. 灵活掌握
4、答题顺序(先易后难)6. 代入答案,重点核查逻辑关系。四、 题型分解段首题1空格为主旨句在某段第一句设空的内容通常是该段落主旨句,学生需要通过认真研读该段的内容,然后从选项中查找下文的同义词或其他相关词或句的方法,从而确定答案;有时则需反复读设空处后面一两句或更多内容,确定关键信息词,然后在各个选项中查找关联词和信息句。一般正确答案选项与所设空后的第一句在意义上是紧密衔接的,因此正确选项和原文的内容是连贯且符合逻辑的。典例_37_ In order to make a change,you need to decide why its important. Do you want to get
5、 up in time to have breakfast with your family, get in some exercise, or just be better prepared for your day?Once you are clear about your reasons, tell your family or roommates about the change you want to make.B. Find the right motivation.分析:本题空格在段首,需要填一个主旨句或一个承上启下句。由本段中的“为了作出改变,你需要决定为什么它很重要”及“一旦
6、你清楚了自己的理由”等描述可知,你要想清楚为什么要早起,故选B项“找到合适的动机”。本设空类型属于段落主题句类。典例_ If the key to success is to increase our failure, then it makes sense to celebrate our setbacks. Yes, you heard right: if someone turns you down, celebrate it! Instead of mentally punishing yourself for not succeeding, buy yourself ice crea
7、m and say, “Im one step closer to success!” Stop letting failure have a negative impact on your thoughts and emotions. A. See courage as a “muscle”.B. Celebrate your failures.C. Everyone sets success goals.D. With this thought in mind, youre succeeding even when you fail.E. All the courage you need
8、to achieve success is already in you, just waiting for you to take action.F. They see themselves in the middle, and do everything they can to move toward success and away from failure. 【分析】B 本段主要讲对待失败的态度,由此可知应选B为本段标题。2空格为承上启下句在某段第一句设空的内容也有可能为承上启下的句子,这就需要学生做到瞻前顾后,既熟悉上一段结尾的内容,又结合下一段的内容,分析所选的答案是否能够将两段内
9、容连贯起来。典例 No matter where you are on the riskseeking range, scientists say that your willingness to take risks increases during your teenage years. 74 (E.This is when you start to move away from your family and into the bigger world.)To help you do that,your brain increases your hunger for new experi
10、ences.New experiences often mean taking some risks,so your brain a rinses your tolerance for risk as well._75_For the riskseekers, a part of the brain related to pleasure becomes active, while for the rest of us,a part of the brain related to fear becomes active.GNew brain research suggests our brai
11、ns work differently when we face a nervous situation.分析:本题空格在段首,需要填一个主旨句或一个承上启下句。上文主要讲述了科学家的观点对冒险活动的热爱在青少年时期有所增长。大脑增加了对新经历的渴望,而新的经历也意味着许多冒险。75题承接上文,引入下文的讲述,即“新的大脑研究表明当我们面对紧张的情况时,我们的大脑的工作方式是不同的。”接着阐述是如何的不同。故选G项。段尾题1空格为总结、概括句做题时一要注意空格前的一句或两句;二是注意在选项中查找表示结果、结论、总结的信号词,如to conclude,in a word,thus,hence,i
12、n short,to sum up,therefore,as a result等词语;三是要注意与前文的逻辑关系,找到关键的线索词句,如表示转折、对比、并列或排比的关系。如果第一段的段尾是空格,要认真阅读,看此处是细节还是主题。通常文章第一段要提出文章的主题,如果在段尾提出主题,会用一些信号词如转折词引出来,正确答案中应有这样的特征词。 【典例】Rumination: This is when you are too worried about how bad the situation is, focusing only on your fears. Psychologists say th
13、e best way to fight this type of thinking is to find something positive about the experience, no matter how small, and refocus your thinking on that thing. It could be the nice view out your window or the movie being shown. _ A. The best way to fight it is to close your eyes and relax, trying to enj
14、oy a good sleep.B. In this case, it might involve severely criticizing oneself for being afraid of flying.C. The best way to fight this type of fear is acknowledge your fear and challenge it.D. Whatever it is, moving your thoughts outside the situation can help calm your anxiety.E. This is when you
15、cant stop thinking about what may happen if you leave anything valuable behind.F. This is when a person allows himself to feel hopelessly out of control of the environment around him.【分析】D . 本句是对本段的总结。通读本段可知,本段介绍了害怕飞行的原因之一,即过度专注于自己的害怕情绪,并提出了最好的解决方案是想想飞行中积极正面的东西来转移对害怕情绪的过度关注,与选项D的内容相符。2空格为承上启下句还有可能这一
16、空是引出下一段的内容。如果在选项中找不出与前文之间的关联,此时可考虑与下一段开头是否有一定的衔接。认真阅读下一段开头几句,看是否能与选项的最后一句紧密连接起来。【典例】Making good choices about your own health requires reasonable evaluation. A key first step in bettering your evaluation ability is to look carefully at your sources of health information. Reasonable evaluation includ
17、es knowing where and how to find relevant information, how to separate fact from opinion, how to recognize poor reasoning, and how to analyze information and the reliability of sources._. 【分析】G这个选项是一个段落的结尾句,这种选项通常起着总结上文,提示下文的功能。根据文章第二段、第三段、第四段的首句可以看出作者提供了一些建议,因此本空引出了下文的多个建议,故选择G项。段中题段中设空即主题句或展开句。尤其注
18、意分析空前后的逻辑关系和行文逻辑及内容的连贯性,注意句间的衔接手段。其特点主要以转折手法引出主题句,或者是用来承上启下的过渡句,也可能是补充前文具体的事实、事例和说明。因此第一步需要依据信息词将选项进行排除之后,把剩下的几个可能正确的选项依次代入设空处,最终判断和确定一个选项和空白处前后内容能达到语意连贯,逻辑关系清晰,于是得出了正确答案。下面列举常考的依据逻辑关系设置的考题。1.从行文逻辑上判断例证关系前后句的某句是为了证明另一句而举的例子。例证的形式具有多样性,思维过程基本是归纳(从例子到观点)和推理(从观点到例子)。【典例】The Bottom Line. _70_ Consumer R
19、eports recommends that adults eat no more than 1 to 2 cups of cooked (brown or white) rice a week. And here is a way to lessen risk: Rinse your rice, cook it in six parts water to one part rice until it reaches eating texture, and then pour off the extra water. This can remove about half the arsenic
20、.D. Until more studies are done, curb your consumption of arsenic.F. Brown rice tends to have more arsenic because the metal concentrates in the outer layers, which are burnished off in white rice.【分析】D。总起句为The Bottom Line.底线,而后文又提及到一系列具体做法,所以判断为D,直到更多相关研究出来之前,控制你自身对于砷的消耗。2.从行文逻辑上判断转折关系转折关系主要指英语行文中后
21、句对前句构成逆转逻辑关系。如果空格前后两句话之间有however(然而),nevertheless(然而,不过),still(还,仍然),though(可是,不过,然而),yet(然而),on the contrary(正相反),in contrast(与此相反,相比之下),in comparison(比较起来,与比较),by comparison(相比之下)等连接词,则表明前后两句话是逻辑上的逆转,空格处很有可能表示转折。【典例】People tend to think in an either-or way. If youre stuck in traffic, then everythi
22、ng else must be going horribly too, says Anne Parker, a wellness counselor. . Instead, acknowledge that youre stuck in traffic, but also bring to mind something good, like the beautiful scenery outside the window. That way, youll get in the habit of forbidding negative circumstances from blanketing
23、your whole day.C. Act in an optimistic way: smile, laugh, tell a joke.D. By blowing negative events out of proportion, you re setting yourself up for feeling down all day.F. Being grateful and happy arent always easy.【分析】D。根据后句Instead, acknowledge that youre stuck in traffic, but also bring to mind
24、something good, like the beautiful scenery outside the window.可知该空要填的句子应与instead内容相反,所以选D.3.从行文逻辑上判断因果关系做题时最重要的是要在读懂空格前后的句子的基础上,依据彼此的关系来确认答案。有时,前后的句子之间出现as a result(结果),thus/therefore(因此),so(such).that(如此以至于)等标志性词语,表明前后句有着原因和结果之间的关系,说明前因后果或者前果后因等情况。【典例】Large cities were impossible until agriculture
25、became industrialized. Even in advanced agricultural societies, it took about ninetyfive people on farms to feed five people in cities. _.A.That kept cities very small.【分析】A 空格的上一句话提到了,即使在先进的农业社会,也需要大约95个农民养活5个城市人,这只有一个结果,就是使得城市很小,与A项信息呼应。4.从行文逻辑上判断递进关系递进关系主要指英语行文中后句对前句是一种顺承逻辑关系。如果空格前后两句话之间有also(也,而
26、且),further(进一步地,而且),furthermore(而且,此外),likewise(同样地,也),similarly(相同地,类似地),moreover(而且,此外),in addition(另外,加之),whats more(更重要的是),not only.but also(不但而且)等连接词或词组,则表明前后两句是逻辑上的递进关系,空格处很有可能是个递进的句子。【典例】Over the past two centuries, the Industrial Revolution has broken this balance between the city and the co
27、untry. _. Today, instead of needing ninetyfive farmers to feed five city people, one American farmer is able to feed more than a hundred nonfarmers.F.Modernization drew people to the cities and made farmers more productive.【分析】F。解析空格前面的一句话提到,在过去的两个世纪里,工业革命打破了城乡之间的平衡。后一句话提到,现在的情况不需要95个农民养活5个城市人了,在美国一
28、个农民就能养活一百多个非农民,与F项信息,即:“现代化把人们吸引到城市里来,并使得农民更加多产”一致。5.从行文逻辑上判断并列关系如果空格前后两句话之间有first(首先,第一),second(第二),third(第三);firstly(第一,首先),secondly(第二(点),其次),thirdly(第三);first(第一),next(其次),then(那么,然后);in the first place(第一,首先),in the second place(第二,其次);for one thing(首先,一则),for another(其次);to begin with(首先,第一),t
29、o conclude(最后)等连接词或词组,则表明前后两句是逻辑上的并列关系,空格处很有可能是个并列的句子。【典例】Swearing to lose 20 pounds or to run a marathon seems like goals leading to happiness, but they take time to achieve. By focusing on not having accomplished them yet, you will start to feel down on yourself. _. However: if you focus on the sm
30、all milestones that occur along the way, you will feel positive about your progress, which will give you the strength to keep going.B. Youll fail to appreciate more important things in your life.E. You may even end up admitting that you have been defeated. 【分析】E。根据By focusing on not having accomplis
31、hed them yet, you will start to feel down on yourself.及空格后However: if you focus on the small milestones that occur along the way, you will feel positive about your progress, which will give you the strength to keep going.可知空格应与前句构成并列与后句构成转折关系,所以选E.课堂典例1Directions: Read the following passage. Fill in
32、 each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that there are two more sentences than you need.(8%)A. Not only must minerals be solid but they also must have a fixed chemical makeup.B. The meaning of mineral depends on its originC. What exactly is mean
33、t by a mineral in chemistry term?D. She is establishing habits of thought she can call upon in order to understand or solve future problems.E. For example, many minerals originate from melted rock called magma(岩浆)that comesfrom deep within Earth.F. Instead, its deliberate practice. Have you ever pla
34、yed the game Twenty Questions? If so, you may have been asked the questions”Is it animal, vegetable, or mineral? “The definition of mineral in chemistry, however, differs from the definition of mineral in Twenty Question. (1)_Minerals share five basic characteristics in chemistry. If a material lack
35、s even one of these characteristics, the material is not a minerals. To begin with, minerals must be naturally occurring. Scientists define “naturally occurring” as coming from natural processes within the earth. Because minerals come from the earth, they are indeed naturally occurring. (2)_ Over ti
36、me. Some of it rises to the surface, and large glassy particles called crystals are formed. Crystals come in a variety of colors and include quartz and diamond. Minerals must also be inorganic(无机). (3)_ Inorganic material doesnt have any organic matter. Additionally, minerals have a solid structure.
37、 Unlike gasses and liquids that expand to fill whatever container they are placed in, minerals maintain a constant solid shape. (4) _ Minerals are made from atoms that are linked in specific ways. For example, common salt is always composed of one chlorine(CI) atom bonded to one sodium(Na) atom. The
38、se atoms form one NaCI molecule. Therefore, no matter how much salt, or sodium chloride, is present, it is always arranged in a one-to-one ratio of sodium(Na) to chlorine(CI) atoms. The final feature required of minerals is that their individual atoms be organized into regular repeated patterns. The
39、se patterns are called crystal structures. Crystals are similar to a set of blocks, stacked alongside and on top of one another. What distinguishes crystals from other materials is that crystals have a 3D shape that is consistently repeated throughout the substance.【答案】CEDF【解析】1.横线前面一句是讲矿物质在化学中的定义是不
40、同两个问题中是不同的,横线后面是讲解矿物质又物种特性。所以中间很明显是它在化学术语中的不同所以选择C. 2. 前面两句主要说的是矿物质是来源于地表,所以选择E. 3. 前面一句讲矿物质必须是无机的。后面一句说无机物质是不会又有机物质的。所以很明显是选择D。4.需要把这一段读完,我们可以发现这段主要讲解是矿物质和其他化学成分不同所以选择F. 2Directions : Read the following passage. Fill in each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used o
41、nly once. Note that there are two more sentences than you need. A. Will cars eventually be able to drive themselves ?B. Magazine featuring future cars sell especially well.C. Airbags aren t the be-all and end-all in safety.D.Crazy fans look forward to the launch of future cars.E. All of these things
42、 are likely to change in the not-so-distant future.F. They featured unconventional things like small nuclear reactors as power sources.Like many other small boys, I was fascinated by cars, especially because my oldest brother was a bit of a car guy and subscribed to cool magazines like Car and Drive
43、r and Motor Trend.Every so often, one of those magazines would run an article on the Cars of the Future. (67) Yet, frankly, my car doesnt do anything that my brothers Studebaker didnt do. It goes, it stops, it burns gasoline. I still have to steer it, and it still runs into things if I dont steer it
44、 carefully. But guess what ? (68) It may not burn gasoline, I may not have to steer it, and it may be a lot better at not running into things. (69) In fact, considering the recent news about people occasionally being killed by their airbags in low-speed crashes, they obviously still need some develo
45、pment. But they arent going away, and in fact, you can expect to see cars appearing with additional, side-impact airbags, something some European car manufacturers already offer. Better than systems to minimize injury in the event of an accident, however, are systems that minimize the likelihood of
46、an accident happening in the first place ? Future cars may be able to remove many of the major causes of accidents, including drunk-driving, and tailgating (与前车距离过近) . Cars could be equipped with sensors that can detect alcohol in a drivers system and prevent the car from being started, for example.
47、 As early as next year, youll be able to buy cars with radar-equipped control systems. If the radar determines youre closing too quickly with the car in front, it will ease up on the throttle (油门). Scientists are now working on a system that can brake, accelerate and steer a vehicle down a highway o
48、n its own. _(70) 【答案】 67-70 FECA【分析】67.F中的They 代指前面的cars of the future,且句子意思对应。选F68.All of these things 代指前面的traditional cars 的内容。选E69.空格后面一句的they 代指前面的空格的airbags,跟安全有关。选C70.空格前面的内容其实代表的是autonomous driving,自动驾驶,所以空格选择的A。3Most parents know that they need life insurance. But many would rather have a r
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-829558.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
六年级下册英语课件-Unit 2 Good Health to You Lesson 11 Work Hard 1|冀教版(三起)(共17张PPT).ppt
