分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型专题06 阅读理解之细节理解题-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练(新高考通用)(原卷版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:829580
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:21
  • 大小:96.88KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题06 阅读理解之细节理解题-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练新高考通用原卷版 专题 06 阅读 理解 细节 2024 年高 英语 二轮 热点 题型 归纳 演练 新高 通用 原卷版
    资源描述:

    1、专题06 阅读理解之细节理解题2020-2023年高考英语阅读理解考情分析项目年份 卷别语篇类型题型应用文记叙文说明文议论文细节理解推理判断主旨要义词义猜测2023新高考I卷ABC/D6711新高考卷ABC/D8331全国甲卷ABC/D951全国乙卷BA/CD58112022新高考I卷ACDB10311新高考卷ABC/D7512全国甲卷AC/DB8331全国乙卷AC/DB112112021新高考I卷ABC/D6621新高考卷ABC/D9411全国甲卷ACBD6711全国乙卷A/B/C/D48212020新高考I卷AB/CD7512全国I卷AC/DB4821全国卷ADB/C8232细节理解题是指

    2、原文提到了某事物,现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。一般包括直接信息题、直接理解题、间接信息题、数字计算题、排列顺序题、图表图画题等。这类题型是目前阅读理解中考查最多的题型,其中前三种是高考英语中常考的题型,后两种近年考查较少。尽管近几年高考英语阅读试题中推断题呈不断上升的趋势,但细节题仍占有较大比例,而且已由过去简单的对号入座直接答题,转向通过语句的同义或反义转换来考查对英语语言的理解能力,因此难度比往年有所增加。考查文章细节理解的测试题的常见问题:Thisarticleisparticularlywrittenfor .?Whenthewritersayshereallymeans

    3、 .?Theauthorsattitudetoisthat .?Whatkindofatmospheredoesthewriterwanttocreateinthispassage?Thewriterregardsas .?Thewriterspurposeinwritingthisstoryis .高考细节理解题主要分直接辨认和间接辨认两种。1.直接辨认:细节的直接辨认不要求读者对客观事实作解释或判断,只要求他们从阅读材料中直接获取信息,要求学生记住重要的细节,在需要的时候能准确而迅速地将他们回忆出来。2.间接辨认:间接辨认不仅要求读者能从阅读材料中直接获取信息,还要将获得的信息进行同义转换

    4、,用同义或近义的形式复述出来,为阅读材料中某些词汇、短语及句型等找到正确的英语释义,以检测考生的句义复述能力。题型归纳题型01 直接信息题【题型诠释】对于直接信息题,学生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在原文中直接找到明确的信息,往往只考查文章中的个别事实,通常只涉及原文一两句话的信息。也就是说,命题者设置的题目比较直接,理解字面意思即可作答。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体,大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答

    5、案。【典例1】(2023上江苏南通高三如皋市搬经中学校联考期中)Welcome to our stand-up comedy classesThis is the workshop where beginners have grown into headliners and headliners have grown into stars. Our workshop stresses stand-up comedy writing and performing the two key components of stand-up comedy. Our classes are conducte

    6、d by award-winning, comedy director and writer Stephen Rosenfield and his stand-up staff. They are conducted so that when its time for your club performance, you will have solidly written, funny material and you will be well rehearsed and ready to perform beyond your expectations. These stand-up com

    7、edy classes are offered to both beginners and advanced students. The workshop consists of group classes, private coaching sessions and a performance at Gotham or West Side Comedy Club. Seats available: 2Start date: May 17thIn-person show: May 20th at Gotham Comedy Club Live streamed show: May 22nd o

    8、n YouTube Fees: If you are a first time student: $410. If you are a returning student: $350. We accept cash, checks or credit cards. Your instructor: Becky Veduccio Becky has been a professional comedian, writer and actress for over 15 years. She has performed stand-up comedy in New York, Los Angele

    9、s, Las Vegas and London. Besides, she has appeared in commercials, theater and feature films. And she competed in the 2018 season of Americas GotTalent. Her film works include Return to Me, Maid in Manhattan and Random Hearts. As a writer, she was chosen as one of Parenting. coms top five “Favorite

    10、Mommy Bloggers” for her humorous articles on the website. In 2015, she won the New York Press Club Award for humorous writing. As an instructor, Becky has taught stand-up comedy to every age group from elementary school kids and teenagers to university students and adults. She believes everyone has

    11、a comedic voice.1. What can be learned about the workshop?A. There are three seats left at present.B. It focuses on both writing and acting.C. There are online shows on May 20th.D. It is specially designed for headliners.【答案】B 【解析】细节理解题。根据第一段中“Our workshop stresses stand-up comedy writing and perfor

    12、ming the two key components of stand-up comedy. (我们的研讨班强调单口喜剧的写作和表演,这是单口喜剧的两个关键组成部分。)”可知,研讨班专注于写作和表演。故选B项。2. How much will a returning student save on the fee?A. $10.B. $50.C. $60.D. $80.【答案】C【解析】细节理解题。根据Fees部分中“If you are a first time student: $410. If you are a returning student: $350. (如果你是新生:410

    13、美元。如果你是老生:350美元。)”可知,老生可以节省60美元的学费。故选C项。题型02 直接理解题【题型诠释】细节类阅读理解题,一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。其中的直接理解题,在原文中可以直接找到答案。因此所选答案一定要符合原文,这里的符合原文是指所选答案有下列特征:1. 是原文的再现;2. 是原文的改写;3. 是原文的简化。这类题主要形式有广告、公告、演出信息、航班时刻表等。做这类题时没有必要阅读全文,宜采用“题干定位法”。根据题干中提供的信息,快速从原文中找到相应的信息。【典例2】(2023上安徽合肥高三合肥一六八中学校联考阶段练习)Camping tips: Which

    14、overnight wilderness experience is right for you?If youre an experienced backpacker, read no further. This article is for camping rookies, those who have never slept beneath the stars or havent pitched a tent since their youth but are seriously thinking about overnighting in the wilderness.Car campi

    15、ngAt its most basic, car camping involves packing a tent, sleeping bag, fold-up chair, cooler and camp stove into your vehicle and staying at a drive-up campground. Nearly every national park, and many state and county parks and private facilities, offer drive-up campgrounds with restrooms, potable

    16、water, fire rings or pits, and maybe even hot showers. So there are lots of choices.The downside of car camping is the fact that these campgrounds are often packed with other campers. Not a lot of privacy, they can be noisy, and possibly hinder your quest of communing with nature.BackpackingNo vehic

    17、le required; just your feet and a good pair of hiking boots or shoes to get you to the next overnight spot. A multi-day hiking trip is without doubt the most immersive way to experience the great outdoors.Different from maybe car camping, it requires the least expense and equipment. All you really n

    18、eed are a backpack, sleeping bag, water bottle, small first-aid kit, enough food to last the entire travel. It can be done just about anywhere on the planet.Boat CampingWhile this does involve owning or renting a watercraft or using a ferry or water taxi service to reach the overnight site, camping

    19、via canoe, kayak, raft or boat offers a similar get-away-from-it-all adventure as backpacking.Experienced paddlers and boaters usually prefer to camp on their own along a secluded shoreline. But many adventure or wilderness outfitters offer guided trips that can last anywhere from a couple of days t

    20、o two or three weeks. With a boat, you can sometimes camp places that not even backpackers can reach.22. What can you learn from the passage?A. Backpacking allows you to communicate with nature deeply.B. Car camping is the most economic way to experience nature.C. The drive-up campgrounds provide pe

    21、ople with private environment.D. Boat camping offers the same adventures as backpacking.【答案】A 【解析】细节理解题。根据Backpacking中“A multi-day hiking trip is without doubt the most immersive way to experience the great outdoors. (多日徒步旅行无疑是体验户外美景的最身临其境的方式)”可知,背包旅行可以让你与自然进行深入的交流。故选A项。题型03 间接信息题【题型诠释】间接信息题一般无法在文中直

    22、接找到明确的信息,因为其答案选项的表述通常不是使用文章的原话,而是使用与文中同义或近义的词语来表达。考生需对原文信息进行加工处理,然后再进一步推理鉴别;做这类题目时,学生需要对原文信息进行加工处理,然后再进行进一步的推理或鉴别,这是介于事实细节题和推理判断题之间的一种题型,对学生来说有一定难度。做这类题时学生可运用排除法,将“无此细节”和“与此细节相反”的选项提前排除。【典例3】(2023上江苏苏州高三苏州中学校考期中) The older I get, the more I understand how my teachers have transformed my life. On a r

    23、ecent Sunday afternoon, I went to see Mr. C at Roxbury Park in Beverly Hills. His love of life has not faded despite the fact that his legs no longer work like they used to. He visited some of his former students while he was in town. At Beverly Hills High School, Mr. C taught ancient history, coach

    24、ed football and golf, and risked his life teaching drivers training on Saturday mornings from 1964 to 1988. The now gray students lined up one after another to thank their favorite teacher. One called him a rock star. Another thanked him for knowing he needed help when he couldnt say so. It was a be

    25、autiful tribute (致敬), especially in these times of severe teacher shortages. Mr. C deserves our love. To say that Mr. C changed my life is an understatement. And by that, I mean he changed who I thought I could be. Rather than seeing myself as a loser cheerleader who couldnt compete with the smart k

    26、ids, I realized how much I loved learning. His history class was so interesting. In his classes about the Persians, Greeks, and Romans, extra credits can be earned for creativity. During earthquake drills, we counted on Mr. C to scream his head off in pretended terror. It should come as little surpr

    27、ise that Id value the role of teachers in my life. Both of my parents taught; so did my brothers, aunts, uncles and cousins. I, too, have become a teacher and I try to follow in Mr. Cs footsteps. Some days, I fantasize what it would be like to go on a teacher tour, reaching out to my mentors to expr

    28、ess my deep gratitude for all theyve given me. Seeing Mr. C sparked that fantasy again. When I finally worked up my courage to thank him, knowing a floodgate of tears would open, he said to me with his typical modesty, “You were doing me more good than I was doing you.”4. Why was the tribute to Mr.

    29、C particularly touching?A. Mr. Cs passion for life dimmed due to injuries.B. Mr. C worked hard when school was short-handed.C. Mr. C was treated as a rock star by his colleagues.D. Mr. C risked his life in teaching football and golf.【答案】B 【解析】细节理解题。根据第二段最后一句“It was a beautiful tribute (致敬), especial

    30、ly in these times of severe teacher shortages. (这是一个美丽的致敬,特别是在这个教师严重短缺的时代。)”可知,对C先生的致敬特别感人是因为C先生在学校人手不足时努力工作。故选B。5. Which is not the reason why Mr. C became a beloved teacher?A. His history class was engaging.B. He coached students in earthquake drills.C. He encouraged innovative ideas.D. He sparked

    31、 students interest in learning.【答案】B 【解析】细节理解题。根据第三段“Mr. C deserves our love. To say that Mr. C changed my life is an understatement. And by that, I mean he changed who I thought I could be. Rather than seeing myself as a loser cheerleader who couldnt compete with the smart kids, I realized how much

    32、 I loved learning. His history class was so interesting. In his classes about the Persians, Greeks, and Romans, extra credits can he earned for creativity. During earthquake drills, we counted on Mr. C to scream his head off in pretended terror.(C先生值得我们爱。说C先生改变了我的生活是轻描淡写的。我是说他改变了我对自己的看法。我不再把自己看作是一个无

    33、法与聪明的孩子竞争的失败者啦啦队长,而是意识到我是多么热爱学习。他的历史课很有趣。在他关于波斯人、希腊人和罗马人的课程中,他可以因创造力而获得额外的学分。地震演习时,我们指望C先生假装害怕地尖叫。)”可知,C先生并没有在地震演习中训练学生。故选B。题型04 数字计算题【题型诠释】数字计算题也是近几年高考中常考的内容,此类试题是在文章中直接表现出来细节事实,有的要经过具体的计算才能够得出正确的答案。具体的计算题可以是对年代的计算、月份的计算或比例的计算等。文章中经常会出现许多数字,它们对解题产生一定的影响。解答此类试题的方法是先理解文章的大意,然后经过对比、分析、计算等就能够得出正确的答案。【典

    34、例4】(2023上重庆沙坪坝高三重庆八中校考阶段练习) Benefiting from the 5,000 years history, many ancient cities exist in the vast land of China. Here are 4 ancient cities in China and each has their unique features.Shangqiu Ancient CityHistory: 4,000 yearsOpening Hours: 08:00-17:30 in winter; 08:00-18: 00 in summerTicket

    35、Price: 70 per combo ticket (组合票)Situated in the Yellow River Valley, Shangqiu area is considered the birthplace of Chinese civilization. The best time to visit it is around the Chinese New Year, when the grandest temple fair at Shangqiu is held to worship the God of Fire.Ancient City of PingyaoHisto

    36、ry: 2,700 yearsOpening Hours: 08: 00-17: 30Ticket Price: Free entryIt has no charming landscape, green mountains or clear waters. What is unique there is the well-pre served ancient city with a grand City Wall, traditional residences, time-honored shops, and even the previous government office.Fengh

    37、uang Ancient TownHistory: 467 yearsOpening Hours: all day;08: 00-17: 30 for Tuo River day cruise;18: 00-22: 30 for night cruiseTicket Price: Free entryConstructed in 1556, Fenghuang Ancient Town is another historical city in China known for ethnic diversity. Generations of Miao, Tujia and Han people

    38、 live here, and it now accommodates28 ethnic groups in total.Huizhou Ancient CityHistory: 2,240 yearsOpening Hours: 08: 00-17: 00Ticket Price: 95 for one adult; 140 for one adult and one child; 230 for two adults and one child. Huizhou Ancient City is famous for its unique architectural style since

    39、the old days. The Huizhou-style building is one of the most important architectural schools in China, using bricks, wood, and stones as the raw materials.23. How much will a family of a couple and a child pay for Huizhou Ancient City?A. 95.B. 140.C. 230.D. 235.【答案】C 【解析】细节理解题。根据Huizhou Ancient City中

    40、的“Ticket Price: 95 for one adult; 140 for one adult and one child; 230 for two adults and one child (票价:成人95元;成人1人、儿童1人140元;2名成人和1名儿童230元)”可知,一对夫妇,即两名成年人和一个孩子共支付230元。故选C项。题型05 排列顺序题【题型诠释】排序题要求考生根据事件发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生、发展的正确顺序。如果是记叙文,排序题通常以事件发生的时间为线索;如果是说明文,排序题通常以说明的先后顺序为线索;如果是议论文,排序题通常以逻辑顺序为线索。

    41、从近几年高考试题来看,这类试题主要出现在记叙文和说明文中。近几年高考英语题中,这类试题出现较少,但也需要引起学生注意。解答此类试题的方法:可采用“首尾定位法”,即先找出第一个事件和最后一个事件,迅速缩小选择范围,从而快速选出正确答案。【典例5】(2023上湖北高三华中师大一附中校考期中) With the availability of easy-to-use at-home kits, DNA testing for dogs has become increasingly popular among dog owners in recent years. It can provide in

    42、valuable insights into a dogs breed, health risks, and even behaviors. DNA testing typically works by analyzing the genetic material found in a sample of cells taken from the inside of your dogs cheek. This sample is then compared to a database of known breeds and genetic markers associated with cer

    43、tain traits or health conditions. The first step in obtaining a DNA test kit is selecting which type you want. Most companies offer several different types of tests that vary in cost and complexity. For instance, some tests just analyze your dogs breed composition, while others can assess additional

    44、 genetic markers associated with certain diseases or behaviors. Then its time to collect your dogs sample using the provided swab (拭子) kit or saliva-collection tube included with most kits. The swab should be gently rubbed inside your pets cheek according to the kits directions before being placed i

    45、nto the collection container provided by the company. After collecting the sample, it should be mailed back to the laboratory for processing according to instructions given by the company providing the service. Once received by the lab, it typically takes 1-2 weeks for results to be processed and se

    46、nt back via email or mail. Results will vary depending on which type of test was purchased, but they generally include detailed information about your pets breed composition as well as any potential health risks or behavioral traits associated with their genetics that could affect their overall well

    47、-being and quality of life. If youre looking for an easy way to learn more about your pups background without spending too much money, then DNA testing might just be right up your alley.10. What is the correct order of having an DNA test?get the sample processedrub the swab gentlyreceive the results

    48、elect the type of testplace the swab into the containermail the sample back to the labA. -B. -C. -D. -【答案】B 【解析】细节理解题中的排列顺序题。根据第三段“The first step in obtaining a DNA test kit is selecting which type you want. (获得DNA检测试剂盒的第一步是选择你想要的类型。)”和第四段“Then its time to collect your dogs sample using the provided

    49、 swab (拭子) kit or saliva-collection tube included with most kits. The swab should be gently rubbed inside your pets cheek according to the kits directions before being placed into the collection container provided by the company. After collecting the sample, it should be mailed back to the laborator

    50、y for processing according to instructions given by the company providing the service. Once received by the lab, it typically takes 1-2 weeks for results to be processed and sent back via email or mail. Results will vary depending on which type of test was purchased, but they generally include detai

    51、led information about your pets breed composition as well as any potential health risks or behavioral traits associated with their genetics that could affect their overall well-being and quality of life.(然后是时候使用大多数试剂盒中提供的拭子试剂盒或唾液采集管采集你的狗的样本了。在将拭子放入公司提供的收集容器之前,应根据试剂盒的指示在宠物的脸颊内轻轻擦拭。采集样本后,应根据提供服务的公司的指示

    52、将样本邮寄回实验室进行处理。一旦实验室收到结果,通常需要1-2周的时间来处理并通过电子邮件或邮件发回。根据购买的测试类型,结果会有所不同,但通常包括有关宠物品种组成的详细信息,以及任何潜在的健康风险或与其基因相关的行为特征,这些信息可能会影响宠物的整体健康和生活质量。)”可知,做DNA检测的顺序应该是:选择测试类型,轻轻擦拭拭子,将拭子放入容器,将样本邮寄回实验室,处理样本,接收结果。故选A。题型06 图表图画题【题型诠释】在有图表图画的阅读理解中,有的图表图画出现在阅读理解文章中,有的出现在选项中,这些图片的出现增加了试题的直观性,同时也暗含着和文章内容相关的信息。学生应该把握准图表图画中的

    53、一些细微处,找准和题干相关的信息,不得疏忽。解答此类试题的时候, 一定要把握图表图画中所暗含的信息, 特别是有些事实是通过图片来叙述的, 我们可以采用按图寻找正确答案的方法。【典例6】(2023上山东青岛高三山东省青岛第五十八中学校考期中) Bringing Goods into the UKYou are allowed to bring some goods for personal use without paying tax or duty.Arrivals from EU countriesYou can bring goods from EU countries without b

    54、eing charged tax or duty if they are:transported by yourself; a gift or for personal use; bought with tax and duty includedYou can bring alcohol and tobacco from EU countries without restriction but an inquiry might be required depending on the amount of your goods.Arrivals from outside the EUYou wi

    55、ll be free of duty or tax on certain amounts of goods brought from outside the EU, as long as they are for your own use. Any goods that are beyond your allowance should be declared.Alcohol & tobacco allowanceType of goodsCigarettesCigarsTobaccoBeerWine (not sparking wine)SpiritsAlcoholic drinksA

    56、mount20050250 grams16 litres4 litres1 litres2 litresThere are no duty-free allowances for tobacco or alcohol if youre under 17.Allowance for other goods:The maximum value of other goods you can bring is 390. Any single item that is worth more than the allowance will be charged duty or tax on its ful

    57、l value.The rate of duty or tax on items above the allowance is:2.5% for goods worth up to 630;decided by the type of goods worth above 630-check by calling the VAT, Customs and Excise Helpline.Inside the UK; 0300 200 3700Outside the UK: +44 2920 501 261Working time: 8 am to 6 pm, Monday to Friday,B

    58、anned and restricted goodsGoods banned include:illegal drugs; offensive weapons; endangered animal and plant species;meat and dairy products from most non-EU countries.Food and plant products restricted include;products containing pests and diseases;products grown outside the EU;products not for you

    59、r own use.We reserve the right to seize the goods which are on suspicion of violating intellectual property rights.4. Which of the following products from outside the EU has the largest duty-free allowance?A. Beer.B. Wine (not sparkling wine).C. Spirits.D. Alcoholic drinks.【答案】A 【解析】细节理解题。根据Alcohol

    60、& tobacco allowance 表格中“Beer:16 litres(啤酒:16升)”是所有商品中数额最大的,故“啤酒”这种来自欧盟以外的产品有最大的免税额度。故选A。5. How much tax shall one coming from China pay for a ring bought in America worth 500?A. 2. 75B. 12.5C. 110.D. 130.【答案】B 【解析】细节理解题。根据 “The rate of duty or tax on items above the allowance is: 2.5% for goods

    61、worth up to 630(超过免税额的物品的税率为:630英镑以下的商品价格为2.5%)”可知,一个来自中国的人在美国买一枚价值500英镑的戒指要交税500*2.5%=12.5英镑。故选B。6. Which of the following items shall be banned or restricted?A. A set of Russian dolls.B. A bottle of French wine.C. A brick of Australian cheese.D. A package of Spanish cigarettes.【答案】C 【解析】细节理解题。根据“G

    62、oods banned include: meat and dairy products from most non-EU countries.(禁止的商品包括:来自大多数非欧盟国家的肉类和奶制品)”可知,澳大利亚奶酪砖会被禁止带入。故选C。高考练场题型01 直接信息题(2023年新课标高考英语I卷A篇)Bike Rental & Guided ToursWelcome to Amsterdam, welcome to MacBike. You see much more from the seat of a bike! Cycling is the most economical, sust

    63、ainable and fun way to explore the city, with its beautiful canals, parks, squares and countless lights. You can also bike along lovely landscapes outside of Amsterdam.Why MacBikeMacBike has been around for almost 30 years and is the biggest bicycle rental company in Amsterdam. With over 2,500 bikes

    64、 stored in our five rental shops at strategic locations, we make sure there is always a bike available for you. We offer the newest bicycles in a wide variety, including basic bikes with foot brake (刹车), bikes with hand brake and gears (排挡), bikes with child seats, and childrens bikes.Prices Hand Br

    65、ake, Three GearsFoot Brake, No Gears1 hour7.505.003 hours11.007.501 day (24 hours)14.759.75Each additional day8.006.00Guided City ToursThe 2.5-hour tour covers the Gooyer Windmill, the Skinny Bridge, the Rijksmuseum, Heineken Brewery and much more. The tour departs from Dam Square every hour on the

    66、hour, starting at 1:00 pm every day. You can buy your ticket in a MacBike shop or book online.22. How much do you pay for renting a bike with hand brake and three gears for two days?A. 15.75.B. 19.50.C. 22.75.D. 29.50.23. Where does the guided city tour start?A. The Gooyer, Windmill.B. The Skinny Br

    67、idge.C. Heineken Brewery.D. Dam Square.题型02 直接理解题(2023年新课标高考英语甲卷B篇) Terri Boltonis a dab hand when it comes to DIY (do-it-yourself). Skilled at putting up shelves and piecing together furniture, she never pays someone else to do a job she can do herself.She credits these skills to her late grandfath

    68、er and builder Derek Lloyd. From the age of six, Terri, now 26, accompanied Derek to work during her school holidays. A days work was rewarded with 5 in pocket money. She says: “Im sure I wasnt much of a help to start with painting the rooms and putting down the flooring throughout the house. It too

    69、k weeks and is was backbreaking work, but I know he was proud of my skills.”Terri, who now rents a house with friends in Wandsworth, South West London, says DIY also saves her from losing any deposit when a tenancy (租期) comes to an end. She adds: “Ive moved house many times and I always like to pers

    70、onalise my room and put up pictures. So, its been useful to know how to cover up holes and repaint a room to avoid any charges when Ive moved out.”With millions of people likely to take on DIY projects over that coming weeks, new research shows that more than half of people are planning to make the

    71、most of the long, warm summer days to get jobs done. The average spend per project will be around 823. Two thirds of people aim to improve their comfort while at home. Two fifth wish to increase the value of their house. Though DIY has traditionally been seen as male hobby, the research shows it is

    72、women now leading the charge.26. How did Terri avoid losing the deposit on the house she rented?A. By making it look like before.B. By furnishing it herself.C. By splitting the rent with a roommate.D. By cancelling the rental agreement.27. What trend in DIY does the research show?A. It is becoming m

    73、ore costly.B. It is getting more time-consuming.C. It is turning into a seasonal industry.D. It is gaining popularity among females.题型03 间接信息题(2023年新课标高考英语乙卷C篇) What comes into your mind when you think of British food? Probably fish and chips, or a Sunday dinner of meat and two vegetables. But is Br

    74、itish food really so uninteresting? Even though Britain has a reputation for less-than-impressive cuisine, it is producing more top class chefs who appear frequently on our television screens and whose recipe books frequently top the best seller lists. Its thanks to these TV chefs rather than any ad

    75、vertising campaign that Britons are turning away from meat-and-two-veg and ready-made meals and becoming more adventurous in their cooking habits. It is recently reported that the number of those sticking to a traditional diet is slowly declining and around half of Britains consumers would like to c

    76、hange or improve their cooking in some way. There has been a rise in the number of students applying for food courses at UK universities and colleges. It seems that TV programmes have helped change what people think about cooking.According to a new study from market analysts, 1 in 5 Britons say that

    77、 watching cookery programmes on TV has encouraged them to try different food. Almost one third say they now use a wider variety of ingredients (配料) than they used to, and just under 1 in 4 say they now buy better quality ingredients than before. One in four adults say that TV chefs have made them mu

    78、ch more confident about expanding their cookery knowledge and skills, and young people are also getting more interested in cooking. The UKs obsession (痴迷) with food is reflected through television scheduling. Cookery shows and documentaries about food are broadcast more often than before. With an in

    79、creasing number of male chefs on TV, its no longer “uncool” for boys to like cooking.28. What do people usually think of British food?A. It is simple and plain.B. It is rich in nutrition.C. It lacks authentic tastes.D. It deserves a high reputation.30. Which is the percentage of the people using mor

    80、e diverse ingredients now?A. 20%.B. 24%.C. 25%.D. 33%.题型04 数字计算题(2022年新课标高考英语乙卷A篇)Henry Raeburn (17561823)The ExhibitionThis exhibition of some sixty masterpieces celebrating the life and work of Scotlands best loved painter, Sir Henry Raeburn, comes to London. Selected from collections throughout t

    81、he world, it is the first major exhibition of his work to be held in over forty years.Lecture SeriesScottish National Portrait (肖像画) Gallery presents a series of lectures for the general public. They are held in the Lecture Room. Admission to lectures is free.An Introduction to RaeburnSunday 26 Oct.

    82、,15:00DUNCAN THOMSONRaeburns English ContemporariesThursday 30 Oct., 13:10JUDY EGERTONCharacters and Characterisation in Raeburns PortraitsThursday 6 Nov., 13:10NICHOLAS PHILLIPSONRaeburn and Artists Training in the 18th CenturyThursday 13 Nov.,13:10MARTIN POSTLEExhibition TimesMonday-Saturday: 10:0

    83、0-17:45Sunday: 12:00 -17:45Last admission to the exhibition: 17:15.There is no re-admission.Closed: 24-26 December and 1 JanuaryAdmission4: Children under 12 years accompanied by an adult are admitted free.Schools and CollegesA special low entrance charge of 2 per person is available to all in full-

    84、time education, up to and including those at first degree level, in organised groups with teachers.22. How much would a couple with two children under 12 pay for admission?A.4.B.8.C.12.D.16.名校模拟A(2023上安徽合肥高三合肥一六八中学校联考阶段练习)Camping tips: Which overnight wilderness experience is right for you?If youre

    85、an experienced backpacker, read no further. This article is for camping rookies, those who have never slept beneath the stars or havent pitched a tent since their youth but are seriously thinking about overnighting in the wilderness.Car campingAt its most basic, car camping involves packing a tent,

    86、sleeping bag, fold-up chair, cooler and camp stove into your vehicle and staying at a drive-up campground. Nearly every national park, and many state and county parks and private facilities, offer drive-up campgrounds with restrooms, potable water, fire rings or pits, and maybe even hot showers. So

    87、there are lots of choices.The downside of car camping is the fact that these campgrounds are often packed with other campers. Not a lot of privacy, they can be noisy, and possibly hinder your quest of communing with nature.BackpackingNo vehicle required; just your feet and a good pair of hiking boot

    88、s or shoes to get you to the next overnight spot. A multi-day hiking trip is without doubt the most immersive way to experience the great outdoors.Different from maybe car camping, it requires the least expense and equipment. All you really need are a backpack, sleeping bag, water bottle, small firs

    89、t-aid kit, enough food to last the entire travel. It can be done just about anywhere on the planet.Boat CampingWhile this does involve owning or renting a watercraft or using a ferry or water taxi service to reach the overnight site, camping via canoe, kayak, raft or boat offers a similar get-away-f

    90、rom-it-all adventure as backpacking.Experienced paddlers and boaters usually prefer to camp on their own along a secluded shoreline. But many adventure or wilderness outfitters offer guided trips that can last anywhere from a couple of days to two or three weeks. With a boat, you can sometimes camp

    91、places that not even backpackers can reach.1. Who are the intended readers?A. Red-blooded males. B. White-collar staff. C. Blue-blooded tourists.D. Green-hand campers.2. What can you learn from the passage?A. Backpacking allows you to communicate with nature deeply.B. Car camping is the most economi

    92、c way to experience nature.C. The drive-up campgrounds provide people with private environment.D. Boat camping offers the same adventures as backpacking.3. In which column will you find this passage?A. Feature.B. Style.C. Travel.D. Entertainment.B(2023上安徽合肥高三合肥一中校考阶段练习) On July 11, 2023, scientists

    93、selected Crawford Lake in Canada to represent the start of the Anthropocene, a new geological (地质的) time period dominated by human beings instead of the force of nature. The scientists said that sediments (沉积物) at the bottom of the lake clearly show the impact of industrialized humanity on Earth fro

    94、m the 1950s onwards.The Anthropocene Working Group (AWG) was set up in 2009. In 2016, it concluded that human-caused changes to Earth were so great that a new geological time unit was necessary. The AWG then assessed twelve sites across the world as candidates for what geologists call a “golden spik

    95、e”, the place where the sudden and global changes marking the start of the new geological time period are best recorded in Earth. After three rounds of voting, the AWG selected Crawford Lake.“The lake is 24 meters deep but covers only 6 acres,” said Francine McCarthy, a member of the AWG. “It is so

    96、special that the bottom waters and surface waters do not mix, except for what gently sinks to the bottom and settles down in sediments. As a result, they allow us to see the changes in Earth history.”The AWG has chosen the plutonium isotopes (钚同位素) from H-bomb tests as the key marker for the Anthrop

    97、ocene, as they were spread globally from 1952 but declined rapidly after the nuclear test ban in the mid-1960s, creating a spike in sediments. There are other important markers in the lake sediments, including CO2 fingerprints produced by the burning of fossil fuels in power plants.“The 1950s saw th

    98、e start of a sharp increase in industrial, transport and economic activities that have had huge impacts on Earth,” added McCarthy. “But it is the sharp increase in plutonium specifically that we chose as the key marker.”Experts said the decision has social and political importance, as it would draw

    99、attention to the role that industrialized humanity plays in shaping Earth. The climate crisis is the most obvious impact of the Anthropocene, but huge losses of wildlife, the spread of foreign species, and the widespread pollution of the planet are also key features.4. Why is Crawford Lake selected

    100、as the “golden spike”?A. It can best show the sudden and global changes in Earth.B. It is close to the testing site of the first nuclear bomb.C. It can completely separate its sediments from the air.D. It is located in one of the most industrialized countries.5. When did the Anthropocene start?A. In

    101、 1950.B. In 1952.C. In 2009.D. In 2016.6. What is considered as the key marker for the Anthropocene?A. The climate crisis.B. The losses of wildlife.C. The CO2 fingerprints.D. The plutonium isotopes.7. What might be the significance of the adoption of the Anthropocene?A. It will play a key role in sl

    102、owing down industrialization.B. It might help human beings to understand their importance.C. It would raise public awareness of environment protection.D. It can encourage the unity between the public and politicians.C(2023上福建厦门高三厦门一中校考期中) The curb cut (路缘坡). Its a convenience that most of us rarely,

    103、 if ever, notice. Yet, without it, daily life might be a lot harderin more ways than one. Pushing a baby stroller onto the curb, skateboarding onto a sidewalk or taking a full grocery cart from the sidewalk to your carall these tasks are easier because of the curb cut.But it was created with a diffe

    104、rent purpose in mind.Its hard to imagine today, but back in the 1970s, most sidewalks in the United States ended with a sharp drop-off. That was a big deal for people in wheelchairs because there were no ramps to help them move along city blocks without assistance. According to one disability rights

    105、 leader, a six-inch curb “might as well have been Mount Everest”. So, activists from Berkeley, California, who also needed wheelchairs, organized a campaign to create tiny ramps at intersections to help people dependent on wheels move up and down curbs independently.I think about the “curb cut effec

    106、t” a lot when working on issues around health equity (公平). The first time I even heard about the curb cut was in a 2017 Stanford Social Innovation Review piece by Policy Link CEO Angela Blackwell. Blackwell rightly noted that many people see equity as “a zero-sum game (零和游戏)” and that it is commonly

    107、 believed that there is a “prejudiced societal suspicion that intentionally supporting one group hurts another.” What the curb cut effect shows though, Blackwell said, is that “when society creates the circumstances that allow those who have been left behind to participate and contribute fully, ever

    108、yone wins.”There are multiple examples of this principle at work. For example, investing in policies that create more living-wage jobs or increase the availability of affordable housing certainly benefits people in communities that have limited options. But, the action also empowers those people wit

    109、h opportunities for better health and the means to become contributing members of societyand that benefits everyone. Even the football huddle (密商) was initially created to help deaf football players at Gallaudet College keep their game plans secret from opponents who could have read their sign langu

    110、age. Today, its used by every team to prevent the opponent from learning about game-winning strategies.So, next time you cross the street, or roll your suitcase through a crosswalk or ride your bike directly onto a sidewalkthink about how much the curb cut, that change in design that broke down wall

    111、s of exclusion for one group of people at a disadvantage, has helped not just that group, but all of us.8. What does the underlined quote from the disability rights leader imply concerning a six-inch curb?A. It is an unforgettable symbol.B. It is an impassable barrier.C. It is an important sign.D. I

    112、t is an impressive landmark.9. According to Angela Blackwell, what do many people believe?A. Its not worthwhile to promote health equity.B. Its necessary to go all out to help the disabled.C. Its impossible to have everyone treated equally.D. Its fair to give the disadvantaged more help than others.

    113、10. Which of the following examples best illustrates the “curb cut effect” principle?A. Spaceflight designs are applied to life on earth.B. Four great inventions of China spread to the west.C. Christopher Columbus discovered the new world.D. Classic literature got translated into many languages.11.

    114、What conclusion can be drawn from the passage?A. Caring for disadvantaged groups may finally benefit all.B. Action empowers those with opportunities for better solutions.C. Society should create circumstances that get everyone involved.D. Everyday items are originally invented for people in need of

    115、help.D(2023上福建福州高三福建师大附中校考期中) Going green is good for business. Consumers are often willing to pay more for eco-friendly products than other comparable products on the market, according to market research. But not all environmental claims are created equally. “Greenwashing” is a form of misinformati

    116、on often used to fascinate an enthusiastic green consumer. Companies promising to be sustainable, or biodegradable sometimes fail to meet the promises they make to consumers. Greenwashing is particularly common in the fashion industry, says Maxine Bdat, director of The New Standard Institute, a thin

    117、k tank (智库) focused on improving the industrys environmental standards. Being sustainable is the latest trend and a way for the industry to attract consumers. “I think were at the top of green washing in the industry,” she says.” Retailers (零售商) will mislead consumers by distracting them from a comp

    118、anys larger issues. For example, a large retailer might roll out a new line of products, such as jeans, that uses less water and therefore theoretically has less of an environmental impact than the other clothes the company sells. “You think Oh that sounds great,” Bdat says. But that same company mi

    119、ght ignore water usage in the rest of their products lines, while doing nothing to address the other ways that their production might be harming the environment. When it comes to fashion, Brdat says to rethink shopping habits. After all, buying a new sweater labeled “carbon neutral (碳中和)” still prod

    120、uces more carbon than wearing a sweater already in your closet. She notes, “The most sustainable thing you can do as a consumer is wear the things you have more.”As more companies look to cash in on sustainable marketing, governments are beginning to take more action to safeguard consumers. In New Y

    121、ork, The Fashion Act would require fashion companies operating in the state to obey the Paris Climate Agreement. A new law brought forth by members of the European Union would more strictly regulate environmental claims and sustainability labels slapped on products sold in Europe.12. What is the pur

    122、pose of greenwashing?A. To advocate proper use of water.B. To introduce green ways to wash clothes.C. To reduce the impact on environment.D. To appeal to those eco-friendly customers.13. What does the example in paragraph 3 present?A. A new trend in fashion.B. A new kind of product.C. A trick of gre

    123、enwashing.D. A large issue of a company.14. What is Brdats attitude towards greenwashing?A. Doubtful.B. Indifferent.C. Disapproving.D. Tolerant.15. Why did European Union put forward a new law?A. To enhance the quality of products.B. To shelter customers from greenwashing.C. To raise peoples awareness of going green.D. To encourage carbon-neutral product lines.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题06 阅读理解之细节理解题-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练(新高考通用)(原卷版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-829580.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案(a卷).docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案(a卷).docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【黄金题型】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【黄金题型】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【预热题】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【预热题】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【达标题】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【达标题】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【轻巧夺冠】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【能力提升】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【能力提升】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【考试直接用】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【考试直接用】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【综合题】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【综合题】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【精练】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【精练】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【突破训练】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【突破训练】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【研优卷】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【研优卷】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【满分必刷】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【满分必刷】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【模拟题】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【模拟题】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【实用】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【实用】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【完整版】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【完整版】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【夺分金卷】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【夺分金卷】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【基础题】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【基础题】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【培优】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【培优】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【培优b卷】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【培优b卷】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【培优a卷】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【培优a卷】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【典型题】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【典型题】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【b卷】.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案【b卷】.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案ab卷.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附参考答案ab卷.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷附下载答案.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷附下载答案.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷通用.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷通用.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷精选答案.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷精选答案.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷精选.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷精选.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷精编.docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷精编.docx
  • 人教版小学六年级下册数学期末测试卷精品(黄金题型).docx人教版小学六年级下册数学期末测试卷精品(黄金题型).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1