分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型专题06 阅读理解之记叙文(近年中考真题)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(天津专用).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:829582
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:21
  • 大小:709.25KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题06 阅读理解之记叙文近年中考真题-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递天津专用 专题 06 阅读 理解 记叙文 近年 中考 2024 年中 英语 冲刺 名校 模拟 速递 天津 专用
    资源描述:

    1、2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(天津专用)第一期专题06 阅读理解之记叙文(近年中考真题)(2023天津统考中考真题)In the morning, Daniel and Peter finished their breakfast quickly. They put on their school uniforms (校服), took their school bags and walked quickly to the bus stop. They had to wait for their school bus as usual. They waited for half

    2、an hour but the bus didnt come. The two brothers were starting to get worried. They did not want to be late for school.Just then, Daniels classmate, Ben, came with a football on his bike. They were surprised to see that Ben wasnt in his school uniform.Ben stopped in front of the two brothers and ask

    3、ed, “Where are you going?”“To school,” replied Peter quickly.“Why arent you ready for school, Ben?” Daniel asked.“Have you forgotten that today is a school holiday?” laughed Ben. “We have no lessons today!”When Daniel and Peter told their mother about it, they all laughed. At last, the brothers join

    4、ed Ben in playing football in the field nearby.What a special morning!1When did the story happen?AIn the morning.BAt noon.CIn the afternoon.DIn the evening.2How did Daniel and Peter feel when their school bus didnt come?AAngry.BExcited.CLonely.DWorried.3Why were the two brothers surprised?ABen was a

    5、 football fan.BBen wasnt in his school uniform.CBen had a bicycle.DBen was leaving school.4The bus didnt come because _.Athe weather was badBthe driver was sickCit was a school holidayDthere was something wrong with it5What did the two brothers do at last?AThey went to the cinema.BThey played footba

    6、ll with Ben.CThey read books at home.DThey cooked with their mother.(2022天津统考中考真题)Steve is James and Johns big brother. One day, when their mum left for work, James and John started crying. They didnt want her to leave. Steve tried to stop them crying and said, “Lets play hide-and-seek (捉迷藏). You hi

    7、de and Ill count to ten. Then Ill try to find you.” Steve found James under a chair and John behind a door. They played over and over again. Each time, the two boys hid in the same places. Finally, Steve felt too bored with the game. “Lets take the dog for a walk,” he said.When Steve walked the dog,

    8、 he found James and John were running in the street. He thought it was so dangerous. Then he had an idea. “Anyone who walks back to the house with me can have some snacks!” Steve shouted.At home, the boys ate some cookies and got ready for a sleep. James and John wanted a story. Steve told them the

    9、story about the little red hen. When their mum returned home, she was pleased to find the three sleeping boys.6James and John started _ when their mum left home.AcryingBrunningCreadingDsleeping7Where did James hide during the game?AUnder a table.BUnder a chair.CBehind a door.DBehind a box.8Why did S

    10、teve feel bored with the game?ABecause he was not good at it.BBecause he didnt know where to hide.CBecause his brothers made the room dirty.DBecause his brothers always hid in the same places.9What were James and John doing when Steve walked the dog?AStaying in the house.BShouting at Steve.CRunning

    11、in the street.DEating some snacks.10How did their mum feel when she found the sleeping boys?AAngry.BPleased.CAfraid.DSad.(2021天津统考中考真题)When the days grew long in the middle of summer, Lisa liked to go to the park and watch the clouds. One day, Lisa saw a cloud that looked like a standing dragon. Aft

    12、er a few minutes it became a flying dragon. Then it seemed to change direction. Another cloud moved in to mix with it, and the dragon changed into a dancing elephant. Then it became a sitting dog then a barking(吠、叫)dog, and then a tiger. “This is better than TV!” Lisa shouted. Mr Thomas, the music t

    13、eacher at Lisas school, was flying a kite with his son in the park. He heard Lisas voice. He gave the kite string(线)to his son and came to Lisa. “Hi, Mr Thomas!” Lisa said. “Look at those clouds. They keep changing! First they looked like a dragon, then an elephant, then a dog, and now a tiger!”Mr T

    14、homas looked up. “A tiger?” he said. “That looks like a horse to me. Its running towards the sun, Thats so lively.”Lisa looked again. He was right! “How do clouds know how to make so many shapes?”The clouds dont know how to make shapes. Your imagination(想象力)helps you see those shapes in the clouds,

    15、“Mr Thomas answered as the horse changed into a chicken.”11What did Lisa like to do in the park in the middle of summer?ATrain her dog.BWatch the clouds.CFeed animals.DRead books.12Lisa found that “a barking dog” in the clouds changed into “_”.Aa dragonBan elephantCa tigerDa giraffe13What was Mr Tho

    16、mas doing in the park when Lisa shouted?AStudying plants.BFlying a kiteCHaving music lessons.DPlaying tennis.14What did Mr Thomas think of the running horse in the clouds?AIt was strong.BIt was shy.CIt was noisy.DIt was lively.15According to Mr Thomas, what helped Lisa see different shapes in the cl

    17、ouds?ATradition.BSilence.CImagination.DEnvironment.(2021天津统考中考真题)Im Kevin, a student of Grade 9. Most of my friends walk to school, but I like to ride my bike each day. I wake up at 7:00. After I wash my face and eat breakfast, I throw the schoolbag on my back. Do I have my books and homework? Yes,

    18、I do.I take my bike, hop(跳)onto it and ride to school at 7: 30. “See you later. Mum,” I say. I pass my friends when I ride by. “Hi, Kevin!” they call when I pass. Mary does not want to ride with me. She does not like to wear a schoolbag. She likes to carry her books in her arms when she walks. She l

    19、ikes to kick the autumn leaves. But she likes to look at the flowers the best.Not me! I like to ride my bike to feel the fresh air in my face. When I get to school, I lock my bike in the bicycle park. I walk across the field to say hi to Mr Brown and wait for my friends in our classroom.16What grade

    20、 is Kevin in?AGrade 6.BGrade 7.CGrade 8.DGrade 9.17What time does Kevin ride to school?AAt 6:30.BAt 7:00.CAt 7:30.DAt 8:00.18On her way to school, Mary likes to _ the best.Aride with KevinBlook at the flowersCwear a schoolbagDkick the autumn leaves19Why does Kevin like to ride a bike?ATo take his mu

    21、m with him.BTo meet his grandpa.CTo feel the fresh air in his face.DTo show he is brave.20Where does Kevin wait for his friends?AAt home.BIn the field.CAt the school gate.DIn the classroom.(2019天津中考真题)One day, Toms teacher, Miss Mark, held a class meeting. “There will be a flag day next Saturday. Do

    22、es anyone want to join this meaningful event (活动)?” asked Miss Mark. Tom was interested in raising money for homeless children but he was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat.“Tom. You havent sold flags before,” said Miss Mark suddenly. “Would you like to have a tr

    23、y?”Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded.On the flag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. “Ex-cuse me, Could y-o-u pl-ea-se buy .?” said Angela softly to the first person she met. The man smiled and put five-dollar coin into Angelas collection bag. Then she said thanks and put a fl

    24、ag under his shoulder. “I did it!” said Angela happily. “Its your turn now.”Feeling nervous. Tom began to shake. Soon, he saw a young lady walking towards him. The lady was smiling and holding a few coins in her hand. She asked, “Are you selling flags for Fund for the Homeless Children?” Toms face b

    25、ecame red and said yes. Then the lady made the donation(捐赠) and Tom gave her a flag. “You made it!” laughed Angela.In the next couple of hours, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. At last, their collection bags were so heavy that they had to hold them with both arms. They felt very proud.

    26、21Why did Tom keep quiet in his seat?AHe had other plans.BHe didnt like Miss Mark.CHe was not interested in the activity.DHe was not brave enough to talk to the strangers.22When Miss Mark asked Tom to have a try, he finally .AlaughedBnoddedCrefusedDcried23Where did Tom and Angela sell flags?AIn a bu

    27、sy street.BIn their school.CIn a tall building.DIn a small garden.24How much did the first man pay Angela for the flag?AFive dollars.BTen dollars.CFifteen dollars.DTwenty dollars.25How did Tom and Angela feel after they sold the flags?ABored.BShy.CConfident.DSad.(2019天津中考真题)Dear LucyHow are you? It

    28、has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine.England is very different from Hong Kong. The weather is terrible and it rains a lot. The buildings are funny. They are in rows and not high. I love them because the rooms are much larger. Im having a wonderful at my new sch

    29、ool and my new home!Mum and Dad are happy with their new jobs. But my brother Jack doesnt like moving to England because he misses his friends so much.Ive made lots of new friends at school. My teachers are really nice too and my English has improved a lot. After school, we can take part in relaxing

    30、 activities such as sport, watching films or playing computer games. Theres a park near the school where I often go with the other students at the weekend.We are travelling back to Hong Kong for the summer holiday. I will visit you and bring you a present! Write back soon!Love Sandy26Where did Sandy

    31、s family live before?AHong Kong.BSydney.CNew York.DLondon.27Sandy loves the buildings in England because their rooms are .AcheaperBwarmerCnewerDlarger28How many people are there in Sandys family?A2.B4.C6.D8.29Who does not like moving to England?ADad.BMum.CJack.DSandy.30What is the letter mainly abou

    32、t?ASandys summer holiday.BSandys parents.CSandys new classmates.DSandys new life.(2017天津中考真题)On my recent trip to Sydney with my parents, we visited the Wildlife Park.The Wildlife Park has lots of different animals and birds. Some are native (当地的) toAustralia and can only be found there. There are o

    33、ver 600 animals there, including kangaroos,koalas and crocodiles (鳄鱼). They are kept in their natural environment. I like the Wildlife Park better than a zoo where most of the animals are in cages (笼子).We first spent some time with the kangaroos. We were allowed to touch and feed them. It was very e

    34、xciting to be so close to them. There were koalas there too. They looked very cuddly (令人想拥抱的). Although we were not allowed to carry them, I got to take a photo with one. It is a wonderful souvenir (纪念品) of my holiday in Sydney.The Wildlife Park has plenty of freshwater and saltwater crocodiles. Som

    35、e of them arereally big and scary (吓人的) with huge teeth! I did not want to get too close to them.There was also a bird show. The keepers showed us different species (种类) they had. I saw an old parrot which could “talk”. It made a great impression on me.I enjoyed the trip very much. There was so much

    36、 to see.31Where is the Wildlife Park? AIn Sydney. .BIn Cairo. .CIn Athens. .DIn Rome.32What is a wonderful souvenir of the writers holiday? AA parrot that could talk. .BA chance to feed a koala. CA photo with a koala. .DFood for the kangaroos.33Why didnt the writer want to get very close to the croc

    37、odiles? AThey lived in water. BThe writer was afraid of them. CThe writer did not want to feed them. DThe writer did not like the smell of saltwater.34Which of the following is true? AThe kangaroos are kept in cages in the Wildlife Park. BThe writer travelled to the Wildlife Park alone. CThe writer

    38、went to see koalas first. DThe writer watched a bird show.35How did the writer feel after visiting the Wildlife Park? AExcited. .BUnhappy. .CBored. .DHopeless.(2016天津中考真题)Our new neighbours are the Browns. They have two children, a boy and a girl. The boy is Jack and the girl is Alice. Jack is 11, a

    39、nd he is one year older than me. Alice and my sister Nancy are 8 years old.At weekends, Nancy and I like to go to play with Alice and Jack. Both Jack and I really enjoy playing computer games. Sometimes the girls join us, but the games they enjoy are different from the ones we like.There is a big pa

    40、rk near our house. Sometimes, when the weather is fine, the four of us will go for bike rides there. We often stop at the huge playground to have some fun. Jack and I like to play basketball, but the girls prefer to sing and dance.Our families often have dinner together. On some days, they come over

    41、 to our house and on other days, we go over to theirs. Mr Brown and his wife cook really well.Nancy and I are very glad to have the Browns next door. Its great to have friends living so near.36Who are the writers new neighbours?AA family of three.BThe Browns.CJack and Nancy.DAlice and Nancy.37How ol

    42、d is Alice?A8B9C10D1138The girls prefer to _ at the playground in the park.Alisten to musicBplay basketballCsing and danceDplay computer games39Where do the two families have dinner together?AAt a park nearby.BAt a restaurant.CIn a forest.DAt their houses.40The writer thinks its _ to be friends with

    43、 the new neighbours.AboringBgreatCdifficulDsafe(2015天津中考真题)Mr Robin(知更鸟)had his house in a tree.His four baby robins lived in it. They grew very fast. Soon the house was too little for them.“It is time for you to fly,” said Mr Robin.“Oh, we can not fly,” said the baby robins.“You can, if you try, ”

    44、said Mr Robin.A robin tried. He flew into a tree.“Oh, how interesting!” said the little robin. “I like to fly. See me go!”Then the other robins tried.In a little while they could all fly.The robins could fly, but they could not sing.“No, Dad, we can not sing.”“You can, if you try. Hear the other bir

    45、ds sing. Look at the pretty flowers and the blue sky. Then you will want to sing. Hear me sing to you. Now sing for me.”One little robin sang.Then they all sang.A little girl came by. “Wow, hear the birds sing!” she said. “How happy they are!”41How many baby robins lived in the house?A3.B4.C6.D7.42W

    46、hat did Mr Robin ask his babies to do first?ATo fly.BTo jump.CTo look for food.DTo build houses.43How did the little robin feel when he flew into a tree?AInterested.BBored.CTired.DWorried.44What else did the baby robins learn to do?ATo have dinner.BTo take a trip.CTo have a party.DTo sing.45What did

    47、 the girl think of the birds?AThey were poor.BThey were rude.CThey were happy.DThey were sad.(2014天津中考真题)A man lived in a village. He had an old cat at home. The cat couldnt run fast, and she couldnt bite, because she was so old. One day, when she saw a mouse, she jumped and caught it. But she could

    48、 not bite it. The mouse got out of her mouth and ran away.Then the man became very angry and began to beat the cat. The cat said, “Dont beat your old servant. I know Im old and cant kill a mouse. But I have worked for you for many years, and I still want to work for you. Be kind to the old, and reme

    49、mber what good work they did when they were young.”When the man heard that, he realized that he was wrong.46Where did the man live?AIn a village.BIn a city.CIn a factory.DIn a hotel.47What could the old cat do?ARun fast.BBite.CCatch a mouse.DKill a mouse.48How did the man feel when the mouse ran awa

    50、y?AAngry.BHappy.CAfraid.DSad.49How long did the cat work for the man?ASeveral days.BA few months.CAbout a year.DMany years.50What happened at the end of the story?AThe cat left home.BThe man realized his mistake.CThe man killed the cat.DThe man didnt believe the cat.(2013天津中考真题)My grandfather Jack i

    51、s 96 years old, and he has had an interesting life. He has travelled a lot in his life in the Far East. He visited the Taj Mahal in India and the Pyramids in Egypt. He hunted (狩猎) lions in Africa, and rode a camel in the Sahara Desert. He says the most beautiful place he has travelled to is Kathmand

    52、u in Nepal. Jack has married twice. His first wife died when she was 32. He met his second wife Maria while he was cycling round France. They have been married for 50 years, and they have lived happily in a small village since they got married. Jack says that he has never been ill in his life. The s

    53、ecret of good health, according to my grandfather, is exercise. He goes swimming every morning. He has done this since he was a boy. He also has a glass of wine every night! Perhaps that is his secret!51What kind of life has Jack lived?AA short life.BAn interesting life.CA lonely life.DA poor life.5

    54、2Which of the following does Jack think is the most beautiful place?AKathmandu.BThe Pyramids.CThe Sahara Desert.DTaj Mahal.53How many times has Jack married?AOnce.BTwice.CThree times.DFour times.54Where did Jack meet Maria?AIn India.BIn Nepal.CIn France.DIn Egypt.55What does Jack do every night?AHe

    55、has a glass of wine.BHe goes swimming.CHe hunts lions.DHe rides a camel.(2011天津中考真题)Nowadays, computer games are becoming more and more popular in many cities and towns. A lot of small shops along busy streets have been made into small game houses in order to get more money. These places are always

    56、crowded with people, especially young boysIn the computer game houses, people spend a lot of money competing (较量) with the machines. Its hard for one to win the computer, but one can make progress after trying again and again. People have a kind of gambling psychology (赌博心理) when they play computer

    57、games. The more they lose, the more they want to win. When class is over, the school boys run to the nearby computer game houses. Little by little (渐渐地), they forget all about their lessons and fall far behind others. Some of them can get enough money from their parents. But some of them are not luc

    58、ky enough to get the money. They begin to take away other students money and become thieves.56Who always go to the computer game houses?AYoung girls.BYoung children.CYoung students.DYoung boys.57People made small shops into small game houses in order to _Amake computer games more popularBget more mo

    59、neyChelp people to learn the computer betterDmake people happy58What must be brought to play games in the game homes?ATickets.BPaper.CCards.DMoney.59What will happen to the boys if they keep going to the game houses?AThey will win a lot of money.BThey will make a lot of good friends there.CThey will

    60、 fail in their study and even break laws.DThey will live a happy life in the future.60What is the passage mainly about?AGame houses have a bad effect on young boys.BMore and more small shops have been made into game houses.CYoung boys spend a lot of money playing computer games.DPeople play games be

    61、tter after trying again and again.(2015天津中考真题)In northern Scotland there is a long, deep lake called Loch Ness. More than 200 meters deep, it is the largest lake in the UK. People say a big monster(怪兽)lives in its dark, cold waters. It weighs more than 1,000 kilos and is at least ten meters long. So

    62、me people say it has a heard like a horse. Others say it looks like a snake. Many people travel to Loch Ness to look for this strange monster, but only a few people have seen it. At least, they say they have seen it.The Loch Ness Monster is a famous legend(传说). The first story about a monster in Loc

    63、h Ness was told over 500 years ago, but the legend of the monster spread widely only in the twenties century. In 1933, a husband and wife reported that they saw a big monster in Loch Ness. Several people have taken photos, but at least one of them was a hoax(骗局). During the 1960s, a team was formed

    64、to look for the monster. They took many photos and made movies, but they were never able to find a monster.There is no real fact that a monster lives in Loch Ness, but there is also no fact that one doesnt live. One thing is true about Loch Ness: there are a lot of tourists there.61In northern _ the

    65、re is a long, deep lake called Loch Ness.AScotlandBHong KongCRomeDParis62What do people say about the monster in Loch Ness?AIt weighs about 100 kilos.BIt is one meter long.CIt has a tail like a horse.DIt looks like a snake.63When was the first story about the monster told?A200 years ago.BOver 500 ye

    66、ars ago.CIn 1933.DIn 1960.64Why was a team formed during the 1960s?ATo kill the monster.BTo look for the monster.CTo catch the monster.DTo sell the monster.65What is the passage mainly about?APeople that saw a monster.BA trip to Loch Ness.CA legend about a monster.DA team that took photos.参考答案:1A 2D

    67、 3B 4C 5B【导语】本文主要讲Daniel和Peter等不到校车很担心,他们看到Ben没有穿校服,一问才知道这一天休假,不用去上学。1细节理解题。根据“In the morning, Daniel and Peter finished their breakfast quickly.”可知故事发生在早上。故选A。2细节理解题。根据“They waited for half an hour but the bus didnt come. The two brothers were starting to get worried.”可知校车没来让Daniel和Peter开始感到担心。故选D。

    68、3细节理解题。根据“They were surprised to see that Ben wasnt in his school uniform.”可知他们惊讶是因为看到Ben没有穿校服。故选B。4细节理解题。根据“Have you forgotten that today is a school holiday?”可知校车没来是因为这一天休假,不用上学。故选C。5细节理解题。根据“At last, the brothers joined Ben in playing football in the field nearby.”可知最终他们和Ben一起踢足球去了。故选B。6A 7B 8D 9

    69、C 10B【导语】本文主要讲述了在Steve妈妈上班时,Steve在家里带着两个弟弟度过愉快一天的经历。6细节理解题。根据“One day, when their mum left for work, James and John started crying”可知,妈妈去上班时,他们就开始哭,故选A。7细节理解题。根据“Steve found James under a chair and John behind a door”可知,James躲在了椅子下面,故选B。8细节理解题。根据“Each time, the two boys hid in the same places. Final

    70、ly, Steve felt too bored with the game”可知,因为两个弟弟总是藏在同一个位置,所以Steve对这个游戏感到无聊,故选D。9细节理解题。根据“When Steve walked the dog, he found James and John were running in the street”可知,当Steve遛狗时,James和John在街上跑,故选C。10细节理解题。根据“When their mum returned home, she was pleased to find the three sleeping boys”可知,妈妈回来看到三个孩

    71、子都睡着了感到很开心,故选B。11B 12C 13B 14D 15C【分析】本文是一篇记叙文。主要叙述了丽莎在盛夏的白天去公园看云的景象。11细节理解题。根据文中“When the days grew long in the middle of summer, Lisa liked to go to the park and watch the clouds.”可知,在盛夏丽莎喜欢去公园里看云。故选B。12细节理解题。根据文中“Then it became a sitting dog then a barking(吠、叫)dog, and then a tiger.”可知,丽莎发现云中的“吠狗

    72、”变成了“老虎”。故选C。13细节理解题。根据文中“Mr Thomas, the music teacher at Lisas school, was flying a kite with his son in the park. He heard Lisas voice.”可知,丽莎大叫时托马斯先生在公园里放风筝。故选B。14细节理解题。根据文中“Thats so lively.”可知,托马斯先生认为云中的跑马很活泼。故选D。15细节理解题。根据文中“Your imagination(想象力)helps you see those shapes in the clouds,”可知,据托马斯先

    73、生说,是想象力帮助丽莎在云层中看到了不同的形状。故选C。16D 17C 18B 19C 20D【分析】本文主要讲述了Kevin喜欢骑自行车去上学,他喜欢感受清新空气吹在脸上的感觉,而Mary喜欢走路去上学,她喜欢踢秋天的树叶,她最喜欢看花。16细节理解题。根据“Im Kevin, a student of Grade 9”可知,他是9年级的学生,故选D。17细节理解题。根据“I take my bike, hop (跳)onto it and ride to school at 7: 30”可知,他7:30骑自行车去上学,故选C。18细节理解题。根据“But she likes to look

    74、 at the flowers the best”可知,她最喜欢看花,故选B。19细节理解题。根据“I like to ride my bike to feel the fresh air in my face”可知,他喜欢骑自行车感受新鲜的空气吹在脸上,故选C。20细节理解题。根据“I walk across the field to say hi to Mr Brown and wait for my friends in our classroom”可知,在教室里等朋友,故选D。21D 22B 23A 24A 25C【分析】本文介绍了下周六将有一个募捐售旗日,汤姆对为无家可归的孩子筹款很

    75、感兴趣,但他没有勇气和陌生人交谈,所以他在座位上保持安静。在马克老师的鼓励下汤姆同意了参加这个活动。在国旗日那天,汤姆和安吉拉在一条繁忙的街道上卖国旗。安吉拉首先以五美元的价格卖掉了一面国旗,现在该轮到汤姆了。他感到紧张。汤姆开始发抖。不久,他看见一位年轻的女士朝他走来。那位女士微笑着,手里拿着几枚硬币。她问:“你是在为无家可归的孩子卖国旗吗?”汤姆的脸变红了,答应了。然后这位女士捐赠了,汤姆给了她一面旗帜。“你成功了!”安吉拉笑了。在接下来的几个小时里,安吉拉和汤姆很快勇敢地卖掉了国旗。最后,他们的收集袋太重了,他们不得不用双臂抱着。他们感到很自豪。21细节理解题。根据Tom was int

    76、erested in raising money for homeless children but he was not brave enough to talk to the strangers, so he kept quiet in his seat. 可知,汤姆对为无家可归的孩子筹款很感兴趣,但他没有勇气和陌生人交谈,所以他在座位上保持安静。故选D。22细节理解题。由句子Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded. 汤姆犹豫了一下,但最后还是点了点头。可知,当马克小姐让汤姆试一试时,他终于点头了。故选B。23细节理解题。根据On the f

    77、lag day, Tom and Angela sold flags in a busy street. 可知,在国旗日,汤姆和安吉拉在一条繁忙的街道上卖国旗。故选A。24细节理解题。根据The man smiled and put five-dollar coin into Angelas collection bag. 那人笑了笑,把五美元硬币放进安吉拉的收藏袋里。可知,第一个男人付给安吉拉五美元买国旗。故选A。25推理判断题。A. Bored. 烦闷的;B. Shy. 腼腆的;C. Confident. 自信的;D. Sad.难过的。根据In the next couple of hou

    78、rs, Angela and Tom sold flags quickly and bravely. At last, their collection bags were so heavy that they had to hold them with both arms. They felt very proud. 在接下来的几个小时里,安吉拉和汤姆很快勇敢地卖掉了国旗。最后,他们的收集袋太重了,他们不得不用双臂抱着。他们感到很自豪。可以推知汤姆和安吉拉卖旗后的感觉是自信的。故选C。26A 27D 28B 29C 30D【分析】本文介绍了桑迪一家离开香港去英国已经一个月了,他们很好。文中介

    79、绍了英国和香港大不相同。天气很糟糕,经常下雨。爸爸妈妈对新工作很满意。但是弟弟杰克不喜欢搬到英国,因为他非常想念他的朋友。作者在学校交了很多新朋友。老师也很好,她的英语进步了很多。放学后,她也可以参加一些放松活动。近期她们要回香港度暑假。26细节理解题。根据It has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine. 我的家人离开香港去英国已经一个月了,我们很好。可知,桑迪的家人以前住在香港。故选A。27细节理解题。由句子I love them because the rooms are much

    80、 larger. 我喜欢它们,因为房间大得多。可知,桑迪喜欢英国的建筑,因为他们的房间更大。故选D。28细节理解题。根据Mum and Dad are happy with their new jobs. But my brother Jack doesnt like moving to England because he misses his friends so much. 可知,爸爸妈妈对他们的新工作很满意。但我弟弟杰克不喜欢搬到英国,因为他非常想念他的朋友。再加上桑迪本人。一共有四口人。故选B。29细节理解题。根据. But my brother Jack doesnt like m

    81、oving to England because he misses his friends so much. 但我弟弟杰克不喜欢搬到英国,因为他非常想念他的朋友。可知,杰克不喜欢搬到英国。故选C。30主旨大意题。A. Sandys summer holiday. 桑迪的暑假。B. Sandys parents. 桑迪的父母。C. Sandys new classmates. 桑迪的新同学。D. Sandys new life. 桑迪的新生活。根据Im having a wonderful at my new school and my new home! 我在新学校和新家里过得很愉快!以及句

    82、子We are travelling back to Hong Kong for the summer holiday. I will visit you and bring you a present! 我们要回香港去度暑假。我会来看你,给你带来礼物!可知,桑迪一家在英国定居了。是桑迪的新生活的开始。故选D。【点睛】用细节定位法来做细节理解题。细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意

    83、掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。做细节题具体方法与步骤如下:j 略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。 k 按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。 l 将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。31A 32C 33B 34D 35A【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了作者

    84、跟他的父母亲一起参观悉尼野生动物园的情况。与普通动物园相比,作者更喜欢野生动物园,因为动物们生活在自然环境中,而在一般动物园里大部分动物都被关在笼子里。除了可爱的袋鼠与考拉熊以外,作者还看到危险的鳄鱼,也观看了一次鸟展。总之,作者非常喜爱这次旅行。31题意:野生动物园在哪里?细节理解题。A. In Sydney. 在悉尼;B. In Cairo在开罗;C. In Athens在雅典;D. In Rome. 在罗马。根据第一段“On my recent trip to Sydney with my parents, we visited the Wildlife Park.”可知,野生动物园是在

    85、悉尼,故选A。32题意:作家假期的精彩纪念品是什么?细节理解题。A. A parrot that could talk. 会说话的鹦鹉;B. A chance to feed a koala. 喂养无尾熊的机会;C. A photo with a koala. 一张无尾熊的照片;D. Food for the kangaroos.给袋鼠的食物。根据第三段后半部分“There were koalas there too. They looked very cuddly(令人想拥抱的). Although we were not allowed to carry them, I got to ta

    86、ke a photo with one. It is a wonderful souvenir(纪念品) of my holiday in Sydney.”可知作者的绝妙的纪念品是拍到的考拉的照片。故选C。33题意:作者为什么不想接近鳄鱼呢?推理判断题。A. They lived in water. 他们住在水里; B. The writer was afraid of them. 作者害怕他们;C. The writer did not want to feed them. 作者不想给他们喂食;D. The writer did not like the smell of saltwater

    87、. 作者不喜欢咸水的味道。根据“The Wildlife Park has plenty of freshwater and saltwater crocodiles. Some of them are really big and scary(吓人的) with huge teeth! I did not want to get too close to them.”可知“我”害怕的原因是因为鳄鱼很大、很吓人,有着巨大的牙,让“我”觉得很害怕。故选B。34题意:下列哪一项是正确的?细节理解题。A. The kangaroos are kept in cages in the Wildlife

    88、 Park. 袋鼠被关在野生动物园的笼子里;B. The writer travelled to the Wildlife Park alone. 作者独自去了野生动物园;C. The writer went to see koalas first. 作者先去看考拉了;D. The writer watched a bird show. 作者观看了一场鸟类表演。根据倒数第二段“There was also a bird show. The keepers showed us different species(种类) they had. I saw an old parrot which co

    89、uld “talk”. It made a great impression on me.”可知,作者看了一场鸟的表演,故选D。35题意:参观野生动物园后,作者有何感受?主旨大意题。A. Excited. 兴奋的。B. Unhappy不快乐的;C. Bored无聊的;D. Hopeless绝望的。根据作者游览野生动物园的经历和最后一段中“I enjoyed the trip very much.”可知,作者很兴奋、激动,很喜欢这次游览的经历。故选A。点睛:首先,快速阅读短文,了解短文大意和背景,然后阅读题目,正确理解题意,再阅读文章,找出与题意有关的内容,仔细想想,根据题目要求正确回答。最后再

    90、阅读短文,检查一下,确保正确,提高正确率。36B 37A 38C 39D 40B【分析】试题分析:本文描述的是作者一家和新邻居布朗一家的快乐生活。周末作者姐弟喜欢和布朗家的两孩子一起玩耍;他们经常去家附近的公园;两家人经常一起聚餐。有好朋友住在附近真好。36B 细节理解题。题意:谁是作者的新邻居?A. A family of three.一个三口之家;B. The Browns.布朗一家;C. Jack and Nancy杰克和南西;D. Alice and Nancy.艾丽丝和南西。由短文第一句:Our new neighbours are the Browns.可知,作者的新邻居是布朗一家

    91、。故选B。37A细节理解题。题意:艾丽丝几岁? A. 8;B. 9;C. 10;D. 11。根据第一段最后一句:Alice and my sister Nancy are 8 years old.可知艾丽丝和南西都是八岁。故选A。38C 细节理解题。题意:女孩们在公园的操场上更喜欢做什么?A. listen to music 听音乐;B. play basketball打篮球;C. sing and dance唱歌、跳舞;D. play computer games玩电脑游戏。由第三段最后一句but the girls prefer to sing and dance.可知,女孩们喜欢唱歌、跳

    92、舞。故选C。39D 推理判断题。题意:两家人在哪儿一起聚餐?A. At a park nearby.在附近的公园;B. At a restaurant.在一家饭店;C. In a forest.在一个树林里;D. At their houses.在他们家里。根据短文第四段,有时布朗一家来作者家里聚餐,有时作者一家去布朗家里聚餐。因此他们是在彼此的家里聚餐。故选D。40B 细节理解题。题意:作者认为和新邻居作朋友是怎样的?A. boring无聊的;B. great很棒的;C. difficult困难的;D. safe安全的。由短文最后一句:Its great to have friends li

    93、ving so near.可知,作者认为那是一件很棒的事。故选B。41B 42A 43A 44D 45C【分析】试题分析:本文介绍了小知更鸟学习飞翔和唱歌。知更鸟先生先看见自己的家太小了,容纳不了四只小知更鸟,于是想让他们的孩子飞去。小知更鸟一会就学会飞翔,他们觉得非常有趣。然后他们又学习唱歌。一个小女孩走过来,听见小鸟正在唱歌,她说:“他们多么高兴啊!”41B细节理解题。根据His four baby robins lived in it.可知有四只小知更鸟住在家里。故选B。42A细节理解题。根据“It is time for you to fly,” said Mr Robin.可知知更鸟

    94、先生先让他的孩子们去飞。故选A。43A细节理解题。根据“Oh, how interesting!” said the little robin.可知当小知更鸟飞回大树上时,他们感到非常有趣。故选A。44D推理判断题。根据The robins could fly, but they could not sing.可知小知更鸟学会了飞翔,还又去学习唱歌。故选D。45C推理判断题。根据she said. “How happy they are!”可知作者认为这些小鸟非常高兴。故选C。【考点定位】故事类短文。46A 47C 48A 49D 50B【分析】试题分析:一个人住在一个村庄里。他家里有一只年老

    95、的猫。有一天,当这只猫看到一只老鼠,跳起来并抓住了它。但是猫不能咬死它。让老鼠从她的嘴跑掉了。这个男子变得非常生气,开始打这只猫。最后这个男子意识到他错了。46细节理解题。问题:这个男子住在哪里?联系原文:A man lived in a village.句意:一个男子住在一个村庄里。明确居住的地点为一个村庄。故选A。47细节理解题。问题:这只老猫应该做什么?联系原文:One day, when she saw a mouse, she jumped and caught it. But she could not bite it. The mouse got out of her mouth

    96、 and ran away.句意:有一天,当她看到一只老鼠,她跳起来并抓住了它。但是她不能咬它。鼠标走出她的嘴跑掉了。提到这只猫没有抓住老鼠,这不是他应该做的。故选 C。48细节理解题。问题:当这只老鼠逃跑了,这个男子的感觉如何?联系原文:Then the man became very angry。句意:这个男子变得非常生气。因此选择第一项。故选A。49细节理解题。问题:这只猫为这个男子工作了多长时间?联系原文:I have worked for you for many years, and I still want to work for you.句意:我已经为你工作多年,我仍然想为你工

    97、作。明确答案为第四项。故选D。50细节理解题。问题:这个故事的结尾发生了什么?联系原文:When the man heard that, he realized that he was wrong.句意:当这个男子听到这此,他意识到他错了。明确答案为第二项。故选B。51B 52A 53B 54C 55A【导语】本文作者主要简要介绍了自己的爷爷的爱好,婚姻及健康三方面的情况。51细节理解题。根据第一段“My grandfather Jack is 96 years old, and he has had an interesting life.”可知杰克过着一种有趣的生活。故选B。52细节理解题

    98、。根据第一段“He says the most beautiful place he has travelled to is Kathmandu in Nepal.”可知他认为加德满都是最美丽的地方。故选A。53细节理解题。根据第二段“Jack has married twice.”可知杰克结过两次婚。故选B。54细节理解题。根据第二段“He met his second wife Maria while he was cycling round France”可知他是在法国遇到玛利亚的。故选C。55细节理解题。根据短文最后一段“He also has a glass of wine ever

    99、y night!”可知他每晚都喝一杯葡萄酒。故选A。56D 57B 58D 59C 60A【导语】本文讲述了电脑游戏的流行对青少年产生不好的影响。56细节理解题。根据文章第一段“These places are always crowded with people, especially young boys”可知,游戏厅被人们挤满,尤其是年轻的男孩,故选D。57细节理解题。根据文章第一段“A lot of small shops along busy streets have been made into small game houses in order to get more mone

    100、y.”可知,为了赚取更多的钱沿街的小店已经变成了小游戏厅,故选B。58细节理解题。根据文章第二段“In the computer game houses, people spend a lot of money competing with the machines.”可知,在游戏厅里人们花费了大量的钱,所以在游戏厅里必须带钱,故选D。59细节理解题。根据文章第二段“ Little by little, they forget all about their lessons and fall far behind othersThey begin to take away other stud

    101、ents money and become thieves.”可知,学生们忘记功课并落在其他学生后面,如果没有足够的钱还可能变成小偷,故选C。60主旨大意题。文章讲的是游戏厅的兴起及对学生的影响,故选A。61A 62D 63B 64B 65C【分析】试题分析:本文介绍了尼斯湖和尼斯湖怪兽的传奇故事。尼斯湖在苏格兰北部,又长又深。传说里面有怪兽。人们说这个怪兽重1000多千克,至少10米长,头像马, 还有人说它长得像蛇。在二十世纪六十年代,组建了一个小队为了寻找怪兽。但是,实际上没有怪兽。而那里有很多游客。61细节理解题。根据In northern Scotland there is a lon

    102、g, deep lake called Loch Ness.可知在苏格兰北部有个又长又深的湖叫尼斯湖。故选A。62细节理解题。根据It weighs more than 1,000 kilos and is at least ten meters long. Some people say it has a head like a horse. Others say it looks like a snake.可知人们说这个怪兽重1000多千克,至少10米长,头像马,还有人说它长得像蛇。故选D。63细节理解题。根据The first story about a monster in Loch Ness was told over 500 years ago,可知关于尼斯湖里怪兽的故事最早是在500多年前开始的。故选B。64细节理解题。根据 During the 1960s, a team was formed to look for the monster.可知在二十世纪六十年代,为了寻找怪兽组建了一个小队。故选B。65概括归纳题。本文主要围绕尼斯湖里有怪兽的故事展开的,故本文主要的内容就是关于怪兽的传奇故事。故选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题06 阅读理解之记叙文(近年中考真题)-2024年中考英语逆袭冲刺名校模拟真题速递(天津专用).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-829582.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1