专题12阅读理解专题政治经济文化类- (2018-2022)高考英语真题分项汇编.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题12阅读理解专题政治经济文化类- 2018-2022高考英语真题分项汇编 专题 12 阅读 理解 政治经济 文化 2018 2022 高考 英语 真题分项 汇编
- 资源描述:
-
1、阅读理解专题12 政治经济文化类(2018-2022)高考英语真题分项汇编(全国)2022年(全国乙卷)The Governments sugar tax on soft drinks has brought in half as much money as Ministers first predicted it would generate, the first official data on the policy has shown. First announced in April, 2016, the tax which applies to soft drinks contain
2、ing more than 5g of sugar per 100ml, was introduced to help reduce childhood obesity (肥胖). It is believed that todays children and teenagers are consuming three times the recommended level of sugar, putting them at a higher risk of the disease.Initially the sugar tax was expected to make 520m a year
3、 for the Treasury. However, data of the first six months showed it would make less than half this amount. At present it is expected to generate 240m for the year ending in April 2019, which will go to school sports.It comes after more than half of soft drinks sold in shops have had their sugar level
4、s cut by manufacturers (制造商) so they can avoid paying the tax. Drinks now contain 45 million fewer kilos of sugar as a result of manufacturers efforts to avoid the charge, according to Treasury figures. Since April drinks companies have been forced to pay between 18p and 24p for every litre of sugar
5、y drink they produce or import, depending on the sugar content. However some high sugar brands, like Classic Coca Cola, have accepted the sugar tax and are refusing to change for fear of upsetting consumers. Fruit juices, milk-based drinks and most alcoholic drinks are free of the tax, as are small
6、companies manufacturing fewer than 1m litres per year. Todays figures, according to one government official, show the positive influence the sugar tax is having by raising millions of pounds for sports facilities (设施) and healthier eating in schools. Helping the next generation to have a healthy and
7、 active childhood is of great importance, and the industry is playing its part. 32. Why was the sugar tax introduced?A To collect money for schools.B. To improve the quality of drinks.C. To protect childrens health.D. To encourage research in education.33. How did some drinks companies respond to th
8、e sugar tax?A. They turned to overseas markets.B. They raised the prices of their products.C. They cut down on their production.D. They reduced their products sugar content.34. From which of the following is the sugar tax collected?A. Most alcoholic drinks.B. Milk-based drinks.C. Fruit juices.D. Cla
9、ssic Coke.35. What can be inferred about the adoption of the sugar tax policy?A. It is a short-sighted decision.B. It is a success story.C. It benefits manufacturers.D. It upsets customers.【答案】32. C 33. D 34. D 35. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国政府对软饮料征收的糖税来解决儿童以及青少年的健康问题,同时该收入用于学校体育。【32题详解】细节理解题。根据文章第二
10、段中的“First announced in April, 2016, the tax which applies to soft drinks containing more than 5g of sugar per 100ml, was introduced to help reduce childhood obesity .(该税于2016年4月首次宣布,适用于每100毫升含糖超过5g的软饮料,旨在帮助减少儿童肥胖)”可知,征收糖税的目的是帮助儿童减少肥胖,保护儿童健康。故选C项。【33题详解】细节理解题。根据第四段中的“It comes after more than half of
11、soft drinks sold in shops have had their sugar levels cut by manufacturers so they can avoid paying the tax.(此前,制造商已经降低了商店中销售的超过一半的软饮料的含糖量,以避免纳税)”可知,一些饮料公司通过降低了产品的含糖量来避税。故选D项。【34题详解】细节理解题。根据第五段中的“However, some high sugar brands, like Classic Coca Cola, have accepted the sugar tax and are refusing to
12、 change for fear of upsetting consumers. Fruit juices, milk-based drinks and most alcoholic drinks are free of the tax, as are small companies manufacturing fewer than 1m litres per year.(然而,一些高糖品牌,如经典可口可乐,已经接受了糖税,并拒绝改变,因为担心会惹恼消费者。果汁、以牛奶为原料的饮料和大多数酒精饮料是免税的,每年生产不到100万升的小公司也是免税的)”可知,糖税主要来自经典可口可乐这些高糖品牌。
13、故选D项。【35题详解】推理判断题。根据文章最后一段中“Todays figures, according to one government official, show the positive influence the sugar tax is having by raising millions of pounds for sports facilities and healthier eating in schools.(根据一位政府官员的说法,今天的数据显示了糖税的积极影响,它为学校的体育设施和健康饮食筹集了数百万英镑)”可推断,糖税政策的实施是一个成功的政策。故选B项。2022
14、年(新高考I卷)Like most of us, I try to be mindful of food that goes to waste. The arugula (芝麻菜)was to make a nice green salad, rounding out a roast chicken dinner. But I ended up working late. Then friends called with a dinner invitation. I stuck the chicken in the freezer. But as days passed, the arugul
15、a went bad. Even worse, I had unthinkingly bought way too much; I could have made six salads with what I threw out.In a world where nearly 800 million people a year go hungry, “food waste goes against the moral grain,” as Elizabeth Royte writes in this months cover story. Its jaw-dropping how much p
16、erfectly good food is thrown away from “ugly” (but quite eatable) vegetables rejected by grocers to large amounts of uneaten dishes thrown into restaurant garbage cans.Producing food that no one eats wastes the water, fuel, and other resources used to grow it. That makes food waste an environmental
17、problem. In fact, Royte writes, “if food waste were a country, it would be the third largest producer of greenhouse gases in the world.”If thats hard to understand, lets keep it as simple as the arugula at the back of my refrigerator. Mike Curtin sees my arugula story all the time but for him, its m
18、ore like 12 bones of donated strawberries nearing their last days. Curtin is CEO of DC Central Kitchen in Washington, D.C., which recovers food and turns it into healthy meals. Last year it recovered more than 807,500 pounds of food by taking donations and collecting blemished (有瑕疵的) produce that ot
19、herwise would have rotted in fields. And the strawberries? Volunteers will wash, cut, and freeze or dry them for use in meals down the road.Such methods seem obvious, yet so often we just dont think. “Everyone can play a part in reducing waste, whether by not purchasing more food than necessary in y
20、our weekly shopping or by asking restaurants to not include the side dish you wont eat,” Curtin says.24. What does the author want to show by telling the arugula story?A. We pay little attention to food waste.B. We waste food unintentionally at times.C. We waste more vegetables than meat.D. We have
21、good reasons for wasting food.25. What is a consequence of food waste according to the test?A. Moral decline.B. Environmental harm.C. Energy shortage.D. Worldwide starvation.26. What does Curtins company do?A. It produces kitchen equipment.B. It turns rotten arugula into clean fuel.C. It helps local
22、 farmers grow fruits.D. It makes meals out of unwanted food.27. What does Curtin suggest people do?A. Buy only what is needed.B. Reduce food consumption.C. Go shopping once a week.D. Eat in restaurants less often.【答案】24. B 25. B 26. D 27. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了我们日常生活中的食物浪费现象以及华盛顿DC中央厨房的首席执行官科廷为解决食物
23、浪费而采取的努力。【24题详解】推理判断题。根据第一段中的“Like most of us, I try to be mindful of food that goes to waste.(像我们大多数人一样,我努力关注那些被浪费的食物)”及“But as days passed, the arugula went bad. Even worse, I had unthinkingly bought way too much; could have made six salads with what I threw out.(但随着时间的推移,芝麻菜变坏了。更糟糕的是,我不假思索地买了太多东西
24、;我扔掉的东西可以做六份沙拉)”可推知,作者想通过讲述芝麻菜的故事来表明我们有时会无意间浪费食物。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第三段“Producing food that no one eats wastes the water, fuel, and other, resources used to grow it. That makes food waste an environmental problem. In fact, Royte writes, “if food waste were a country, it would be the third largest pr
25、oducer of greenhouse gases in the world.”(生产没人吃的食物会浪费用于种植食物的水、燃料和其他资源。这使得食物浪费成为一个环境问题。事实上,罗伊特写道,“如果食物浪费是一个国家,它将是世界上第三大温室气体排放国。”)”可知,根据文中的说法,浪费食物的一个后果是对环境的危害。故选B。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“Curtin is CEO of DC Central Kitchen in Washington. D.C., which recovers food and turns it into healthy meals. Last y
26、ear it recovered more than 807,500 pounds of food by taking donations and collecting blemished (有瑕疵的) produce, that otherwise would have rotted in fields. And the strawberries? Volunteers will wash, cut, and freeze or dry them for use in meals down the road.(科廷是华盛顿DC中央厨房的首席执行官,该公司把食物复原,变成健康的食物。去年,该组
27、织通过接受捐赠和收集有瑕疵的农产品,收回了超过807500磅的食物,否则这些农产品就会在地里腐烂。草莓呢?志愿者们将清洗、切割、冷冻或干燥它们,以便在路上的餐食中使用)”可知,科廷的公司用人们不想要的食物重新制作食物。故选D。【27题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Everyone can play a part in reducing waste, whether by not purchasing more food than necessary in your weekly shopping or by asking restaurants to not include the si
28、de dish you wont eat,” Curtin says.(“每个人都可以在减少浪费方面发挥作用,无论是在每周的购物中不购买不必要的食物,还是要求餐馆不包括你不吃的配菜,”科廷说)”可知,科廷建议人们只买需要的东西来避免浪费食物。故选A。2021(全国乙卷)During an interview for one of my books, my interviewer said something I still think about often. Annoyed by the level of distraction(干扰)in his open office, he said,
29、 “Thats why I have a membership at the coworking spaceacross the street so I can focus”. His comment struck me as strange. After all, coworking spaces also typically use an open office layout(布局). But I recently came across a study that shows why his approach works.The researchers examined various l
30、evels of noise on participants as they completed tests of creative thinking. They were randomly divided into four groups and exposed to various noise levels in the background, from total silence to 50 decibels( 分 贝 ), 70 decibels, and 85 decibels. The differences between most of the groups were stat
31、istically insignificant; however, the participants in the 70 decibels group those exposed to a level of noise similar to background chatter in a coffee shop significantly outperformed the other groups. Since the effects were small, this may suggest that our creative thinking does not differ that muc
32、h in response to total silence and 85 decibels of background noise.But since the results at 70 decibels were significant, the study also suggests that the right level of background noise not too loud and not total silence may actually improve ones creative thinking ability. The right level of backgr
33、ound noise may interrupt our normal patterns of thinking just enough to allow our imaginations to wander, without making it impossible to focus. This kind of “distracted focus” appears to be the best state for working on creative tasks.So why do so many of us hate our open offices? The problem may b
34、e that, in our offices, we cant stop ourselves from getting drawn into others conversations while were trying to focus. Indeed, the researchers found that face-to-face interactions and conversations affect the creative process, and yet a coworking space or a coffee shop provides a certain level of n
35、oise while also providing freedom from interruptions.41. Why does the interviewer prefer a coworking space?A. It helps him concentrate.BIt blocks out background noise.CIt has a pleasant atmosphere.DIt encourages face-to-face interactions.42. Which level of background noise may promote creative think
36、ing ability?A. Total silence.B50 decibelsC70 decibels.D8 5 decibels.43. What makes an open office unwelcome to many people?A. Personal privacy unprotected.BLimited working space.CRestrictions on group discussion.DConstant interruptions.44. What can we infer about the author from the text?A. Hes a ne
37、ws reporter.B. Hes an office manager.C. Hes a professional designer.Hes a published writer.52A53C54D55D【分析】这是一篇说明文。作者通过自身经历讲述人们为什么不喜欢开放性办公室以及有关多少分贝的噪音最有利于人们的创造性思维的研究。 52细节理解题。根据第一段“Thats why I have a membership at the coworking space across the street - so I can focus.(这就是为什么我在街对面的公用办公空间有会员资格这样我就可以集
38、中精力了。)”可知,采访者喜欢共享办公空间的原因是那里可以帮助他集中精力。故选A 项。 53细节理解题。根据第二段“The differences between most of the groups were statistically insignificant; however, the participants in the 70 decibels group - those exposed to a level of noise similar to background chatter in a coffee shop- significantly outperformed the
39、 other groups.(大多数组之间的差异在统计学上是不显著的;然而,音量为 70 分贝的那组参与者(置身于类似于咖啡店背景噪音的环境中)的表现明显好于其他组。)”和第三段“But since the results at 70 decibels were significant, the study also suggests that the right level of background noise - not too loud and not total silence - may actually improve ones creative thinking ability
40、.(但由于 70 分贝的结果很显著,该研究还表明,适当的背景噪音不要太大声,也不要完全安静实际上可能会提高一个人的创造性思维能力。)”可知,70 分贝的那组参与者表现好于其他组,所以 70 分贝的噪音背景环境更有可能促进创造性思维能力。故选C 项。 54细节理解题。根据最后一段“So why do so many of us hate our open offices? The problem may be that, in our offices, we cant stop ourselves from getting drawn into others conversations whil
41、e were trying to focus. Indeed, theresearchers found that face-to-face interactions and conversations affect the creative process, and yet a coworking space or a coffee shop provides a certain level of noise while also providing freedom from interruptions.(那么,为什么我们中有那么多人讨厌开放式办公室呢?问题可能是,在我们的办公室里,当我们试
42、图集中注意力时, 我们无法阻止自己卷入别人的谈话中。的确,研究人员发现,面对面的互动和对话会影响创作过程,然而, 共同工作空间或咖啡馆在提供一定程度的噪音的同时,也提供不受干扰的自由。)”可知,开放式办公室不受人们欢迎的原因是让我们不断地卷入别人的谈话中,受到很多干扰。故选 D 项。2021年(上海卷) Enough “meaningless drivel”. Thats the message from a group of members of the UK government who have been examining how social media firms like Lin
43、kedIn gather and use social media data. The House of Commons Science and Technology Committees report, released last week, has blamed firms for making people sign up to long incomprehensible legal contracts and calls for an international standard or kitemark (认证标记) to identify sites that have clear
44、terms and conditions. “The term and conditions statement that we all carelessly agree to is meaningless drivel to anyone,” says Andrew Miller, the chair of the committee. Instead, he says, firms should provide a plain-English version of their terms. The simplified version would be checked by a third
45、 party and awarded a kitemark if it is an accurate reflection of the original. It is not yet clear who would administer the scheme, but the UK government is looking at introducing it on a voluntary basis. “we need to think through how we make that work in practice,” saysMiller. Would we pay any more
46、 attention to a kitemark? “I think if you went and did the survey, people would like to thinkthey would,” says Nigel Shadbolt at the University of Southampton, UK, who studies open data. “We do know people worry a lot about the inappropriate use of their information.” But what would happen in practi
47、ce is another matter, hesays. Other organizations such as banks ask customers to sign long contracts they may not read or understand, but Miller believes social media requires special attention because it is so new. “We still dont know how significant the long-term impact is going to be of unwise th
48、ings that kids put on social media that come back and bite them in 20 yearstime,” he says.Shadbolt, who gave evidence to the committee, says the problem is that we dont know how companies will use our data because their business models anduses of data are still evolving. Large collections of persona
49、l information havebecome valuable only recently, he says. The shock and anger when a social media firm does something with data that people dont expect, even if users have apparently permission, show that the current situation isnt working. If properly administered, a kitemark on terms and condition
50、s could help people know what exactly they are signing up to. Althoughthey would still have to actually read them. (1)What does the phrase “ meaningless drivel” in paragraphs 1 and 3 refer to?A.Legal contracts that social media firms make people sign up to.B.Warnings from the UK government against u
51、nsafe websites.C.Guidelines on how to use social media websites properly.D.Insignificant data collected by social media firms.(2)It can be inferred from the passage that Nigel Shadbolt doubts whether _.A.social media firms would conduct a survey on the kitemark schemeB.people would pay as much atten
52、tion to a kitemark as they thinkC.a kitemark scheme would be workable on a nationwide scaleD.the kitemark would help companies develop their business models(3)Andrew Miller thinks social media needs more attention than banks mainly because _.A.their users consist largely of kids under 20 years oldB.
53、the language in their contracts is usually harder to understandC.the information they collected could become more valuable in futureD.it remains unknown how users data will be taken advantage of(4)The writer advises users of social media to _.A.think carefully before posting anything onto such websi
54、tesB.read the terms and conditions even if there is a kitemarkC.take no further action if they can find a kitemarkD.avoid providing too much personal information(5)Which of the following is the best title of the passage?A. Say no to social media?B.New security rules in operation?C.Accept without rea
55、ding?D.Administration matters!【答案】 (1)A(2)B(3)D(4)B(5)C 【考点】推理判断题,词义猜测题,社会现象类,议论文 【解析】【分析】这是一篇社会现象类阅读。当我们在社交媒体上注册登记的时候,总会签署一些无意义的法律合同,文章就此现象展开了讨论,并列举了多人的不同观点。(1)A 词义猜测题。根据第三段第一句可知很多社交媒体公司和用户签订了没有意义的法律合同。而这些合同是没有意义的废话,也起不到任何作用,很多用户根本没有仔细阅读合同的具体内容。故A正确。(2)B 推理判断题。根据第五段前二句“Would we pay any more attenti
56、on to a kitemark? “I thinkif you went and did the survey, people would like tothink they would,” 及本段最后一句可知Nigel Shadbolt认为如果我们去做相关调查,人们会认为他们会很注意这些认证标记的,但在实际操作上又是另一回事。故B项正确。(3)D 推理判断题。根据第六段最后一句“We still dont know how significant the long-term impact is goingto be of unwise things that kids put on soc
57、ial media that come back and bitethem in 20 years time,” he says.可知我们现在还不知道所签署的这些长期的无意义的合同未来会给他们带来什么样的影响。也不知道未来人们会怎么利用这样的信息。故D项正确。(4)B 推理判断题。根据文章最后一句If properly administered, a kitemark on terms andconditions could help people know what exactly they are signing up to. Althoughthey would still have t
58、o actually read them.可知文章建议我们即使有认证标志,我们也应该认真阅读那些无意义的合同中的条款和内容,我们要知道我们所签署的协议的具体内容。故B正确。(5)C 标题概括题。现在的网站中或者社交媒体软件中,我们在注册用户名或安装的时候,总会有一些合同或条约让我们签署。很多人从来都没有详细阅读这些合同条款就签名了。文章就此话题展开讨论,作者提出我们应该仔细阅读条款内容,然后再签名。故C项Accept without reading?未阅读就接受?符合文章中心思想。其余三项与文章内容不贴切。【点评】主旨大意题主要考查学生把握全文主题和理解中心思想的能力,这类题目考查的范围是:基
59、本论点、文章标题、主题或段落大意等。它要求考生在理解全文的基础上能较好地运用概括、判断、归纳、推理等逻辑思维方法,对文章进行高度概括或总结,属于高层次题。选择标题则是让考生给所读的文章选择一个合适的标题。通常标题由一个名词或名词短语充当,用词简短、精练。文章标题的选择或拟定要在阅读原文的基础上,仔细考虑这句话或短语与文章主题是否有密切的联系;再看它对文章的概括性或覆盖面如何;要注意题目是过大还是过小;要避免下列三种错误:概括不够(多表现为部分代整体,从而导致范围太小);过度概括(多表现为人为扩大范围);以事实、细节替代抽象概括的大意。 要恰当地选好标题,还需要了解标题的基本拟定方式。一般来说,
60、标题的拟定方式是:以话题为核心,将控制性概念的词按一定的语法浓缩为概括主题句句意或中心思想的词组。以第5小题为例, 现在的网站中或者社交媒体软件中,我们在注册用户名或安装的时候,总会有一些合同或条约让我们签署。很多人从来都没有详细阅读这些合同条款就签名了。作者提出我们应该仔细阅读条款内容,然后再签名。C项“Accept without reading?未阅读就接受?”符合文章中心思想。推理判断题。根据第一段“During an interview for one of my books, my interviewer said something I still think about oft
61、en.(在一次采访我的一本书时,我的采访者说了一些我至今还经常想起的话。)”可知,作者提到有人采访自己的书,所以可以推断,作者是一位作家。故选D 项。2021 年(天津卷)When starting college, most students enjoy a weeks stay on campus before classes actually begin. What should you do with that time? Below are several tips to ease(使熟悉) yourself into college life.Participating in Ca
62、mpus Welcome ActivitiesMost universities host welcome events before the academic year officially begins, including freshmen orientations(迎新会),campus picnics, and entertainments like concerts.Participating in such events is a great way to learn about school facilities and understand campus culture: W
63、hat do students do for fun? What are their favorite classes? What is the history of your university? It can help you observecampus life outside the classroom.Exploring CampusGetting to know where essential campus resources aresuch as the student advising center, psychological services, and the tutor
64、ing centerwill make your first few weeks on campus a lot easier, because you wont have to look for them while still getting used to your classes.Take some time to check out the buildings where your classes will be held. This will prevent you from getting lost in the first few days of classes, and fa
65、miliarize you with how long it takes to get from place to place. If youre worried about taking classes one after another in different buildings, a quick test run wont hurt. That way, you will avoidpotential time delays in getting to your classes.Starting a RoutineBefore getting too excited about all
66、 of the fun things you will be able to do during the week, remember that you do have a pretty big schedule change coming up. Starting classes means being in different places at different times, so its a great idea to start getting used to that routine right this week.What helps you most is to schedu
67、le your sleep. Following the planned time will ensure you have enough sleep to get to those early classes and stay wide awake.If you have other daily routines, such as exercising or talking on the phone with family, work those into your day- to-day life before classes start so that you get a better
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-831809.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
二年级上册语文课件-7.吃水不忘挖井人|语文S版.PPT
