分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型专题13阅读理解议论文-学易金卷:五年(2019-2023)高考英语真题分项汇编(解析版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:831830
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:25
  • 大小:95.97KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题13 阅读理解议论文-学易金卷:五年2019-2023高考英语真题分项汇编解析版 专题 13 阅读 理解 议论文 学易金卷 2019 2023 高考 英语 真题分项 汇编 解析
    资源描述:

    1、五年(2019-2023)年高考英语真题分项汇编专题13 阅读理解议论文(解析版)2023年高考真题题组【2023全国乙卷】If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had texts, while most of the world, for most of the

    2、time, has not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing but in things.Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, bu

    3、t in many cases we simply cant. The clearest example of this between literate and non-literate history is perhaps the first conflict, at Botany Bay, between Captain Cooks voyage and the Australian Aboriginals. From the English side, we have scientific reports and the captains record of that terrible

    4、 day. From the Australian side, we have only a wooden shield (盾) dropped by a man in flight after his first experience of gunshot. If we want to reconstruct what was actually going on that day, the shield must be questioned and interpreted as deeply and strictly as the written reports.In addition to

    5、 the problem of miscomprehension from both sides, there are victories accidentally or deliberately twisted, especially when only the victors know how to write. Those who are on the losing side often have only their things to tell their stories. The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the Af

    6、rican people of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as

    7、 these, all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue. If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects.32. What is the first paragraph mainly about?A. How past events should be presented.B. What humanity is

    8、 concerned about.C. Whether facts speak louder than words.D. Why written language is reliable.33. What does the author indicate by mentioning Captain Cook in paragraph 2?A. His report was scientific.B. He represented the local people.C. He ruled over Botany Bay.D. His record was one-sided.34. What d

    9、oes the underlined word “conversation” in paragraph 3 refer to?A. Problem.B. History.C. Voice.D. Society.35. Which of the following books is the text most likely selected from?A. How Maps Tell Stories of the WorldB. A Short History of AustraliaC. A History of the World in 100 ObjectsD. How Art Works

    10、 Tell Stories【答案】32. A 33. D 34. B 35. C【导语】本文是一篇议论文。本文讨论了仅仅依靠书面文本来讲述世界历史的局限性,并强调了将物品纳入历史叙事以更好地理解无文字社会的重要性。32.主旨大意题。根据文章第一段“If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world

    11、 has ever had texts, while most of the world, for most of the time, has not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing but in things. (如果你想讲述整个世界的历史,一段不以人类某一部分为特权的历史,你不能仅仅通过文本来讲述,因为世界上只有一部

    12、分人曾经有过文本,而世界上大多数人,在大多数时间里,都没有。写作是人类较晚的成就之一,直到最近,甚至许多有文字的社会也不仅用文字,而且用物件来记录他们所关心的事情。)”可推知,第一段主要讲述的是历史应该如何呈现给我们。故选A。33.推理判断题。根据文章第二段首句“Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, but in many cases we simply cant. (理想情况下,历史应该将文本和物品结合

    13、在一起,本书的某些章节能够做到这一点,但在许多情况下,我们根本做不到。)”可推断,作者认为历史应该是文本和物品相结合的产物,但是很多情况下,我们做不到。再根据所举例子的下文“From the English side, we have scientific reports and the captains record of that terrible day. From the Australian side, we have only a wooden shield (盾) dropped by a man in flight after his first experience of g

    14、unshot. (在英国方面,我们有科学报告和船长对那可怕的一天的记录。从澳大利亚方面来看,我们只有一个木制盾牌,这是一名男子在第一次经历枪击后在飞行中扔下的。)”可知,作者举这个例子是为了说明船长的记录是片面的,只从自己的角度描述了问题。故选D。34.词句猜测题。根据划线单词上文“The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African people of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now of their past

    15、 achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as these, all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue. (加勒比海的泰诺人、澳大利

    16、亚的土著人、贝宁的非洲人以及印加人,所有这些人都出现在这本书中,他们现在都可以通过他们制造的物品向我们讲述他们过去最强大的成就:通过物品讲述的历史给了他们一个声音。当我们考虑诸如此类的有文化社会和无文化社会之间的接触时,我们所有的第一手资料都必然是扭曲的,只有对话的一半。)”结合划线句“If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects. (如果我们要找到对话的另一半,我们不仅要读文本,还要读物体。)”可知,我们对过去历史的了解,只是

    17、书写历史的人所想要让我们了解的历史,如果我们想要了解历史的另一半,我们不仅仅要读文本也要读对象。所以conversation指的是“历史”。故选B。35.推理判断题。根据文章第一段“If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had texts, while most o

    18、f the world, for most of the time, has not.(如果你想讲述整个世界的历史,一段不以人类某一部分为特权的历史,你不能仅仅通过文本来讲述,因为世界上只有一部分人的历史曾经被文字记录过,而世界上大多数人,在大多数时间里,都没有。)”结合最后一段的“ If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects. (如果我们要找到对话的另一半,我们不仅要读文本,还要读物体。)”可知,本文讲述仅仅依靠书面文本来讲

    19、述世界历史有局限性,想要更好的了解历史就要将文本和物品结合在一起。从而推断文章最有可能选自100件物品中的世界史。故选C。2022年高考真题题组【2022北京卷】Quantum ( 量子 ) computers have been on my mind a lot lately. A friend has been sending me articles on how quantum computers might help solve some of the biggest challenges we face as humans. Ive also had exchanges with t

    20、wo quantum-computing experts. One is computer scientist Chris Johnson who I see as someone who helps keep the field honest. The other is physicist Philip Taylor.For decades, quantum computing has been little more than a laboratory curiosity. Now, big tech companies have invested in quantum computing

    21、, as have many smaller ones. According to Business Weekly, quantum machines could help us “cure cancer, and even take steps to turn climate change in the opposite direction.” This is the sort of hype ( 炒作 ) that annoys Johnson. He worries that researchers are making promises they cant keep. “Whats n

    22、ew,” Johnson wrote, “is that millions of dollars are now potentially available to quantum computing researchers.”As quantum computing attracts more attention and funding, researchers may mislead investors, journalists, the public and, worst of all, themselves about their works potential. If research

    23、ers cant keep their promises, excitement might give way to doubt, disappointment and anger, Johnson warns. Lots of other technologies have gone through stages of excitement. But something about quantum computing makes it especially prone to hype, Johnson suggests, perhaps because “quantum stands for

    24、 something cool you shouldnt be able to understand.” And that brings me back to Taylor, who suggested that I read his book Q for Quantum.After I read the book, Taylor patiently answered my questions about it. He also answered my questions about PyQuantum, the firm he co-founded in 2016. Taylor share

    25、s Johnsons concerns about hype, but he says those concerns do not apply to PyQuantum.The company, he says, is closer than any other firm “by a very large margin ( 幅度 )” to building a “useful” quantum computer, one that “solves an impactful problem that we would not have been able to solve otherwise.

    26、” He adds, “People will naturally discount my opinions, but I have spent a lot of time quantitatively comparing what we are doing with others.”Could PyQuantum really be leading all the competition “by a wide margin”, as Taylor claims? I dont know. Im certainly not going to advise my friend or anyone

    27、 else to invest in quantum computers. But I trust Taylor, just as I trust Johnson.31. Regarding Johnsons concerns, the author feels _.A. sympatheticB. unconcernedC. doubtfulD. excited32. What leads to Taylors optimism about quantum computing?A. His dominance in physics.B. The competition in the fiel

    28、d.C. His confidence in PyQuantum.D. The investment of tech companies.33. What does the underlined word “prone” in Paragraph 3 most probably mean?A. Open.B. Cool.C. Useful.D. Resistant.34. Which would be the best title for the passage?A. Is Johnson More Competent Than Taylor?B. Is Quantum Computing R

    29、edefining Technology?C. Will Quantum Computers Ever Come into Being?D. Will Quantum Computing Ever Live Up to Its Hype?【答案】31 A32. C33. A34. D【导语】本文是一篇议论文。主要论述了“量子计算真的会像它的宣传那样成功吗?”,计算机科学家克里斯约翰逊和物理学家菲利普泰勒分别阐明了自己的观点。31.推理判断题。根据第三自然段“As quantum computing attracts more attention and funding, researchers

    30、 may mislead investors, journalists, the public and, worst of all, themselves about their works potential. If researchers cant keep their promises, excitement might give way to doubt, disappointment and anger, Johnson warns. (随着量子计算吸引了更多的关注和资金,研究人员可能会误导投资者、记者、公众,最糟糕的是,他们自己的工作潜力。约翰逊警告说,如果研究人员不能兑现承诺,兴

    31、奋可能会让位于怀疑、失望和愤怒)”根据最后一段“ But I trust Taylor, just as I trust Johnson.”(但我相信泰勒,就像我相信约翰逊一样)可知,关于约翰逊的担忧,作者是支持的。A. sympathetic同情的,赞同的;B. unconcerned不关心的;C. doubtful怀疑的;D. excited激动的。故选A。32.细节理解题。根据倒数第二段“The company, he says, is closer than any other firm “by a very large margin ( 幅度 )” to building a “us

    32、eful” quantum computer, one that “solves an impactful problem that we would not have been able to solve otherwise.” He adds, “People will naturally discount my opinions, but I have spent a lot of time quantitatively comparing what we are doing with others.”(他说,这家公司比其他任何公司都“在很大程度上”接近于制造出“有用的”量子计算机,它“

    33、解决了一个有影响力的问题,否则我们无法解决这个问题”。他补充说:“人们自然会不相信我的观点,但我已经花了很多时间来定量地比较我们与他人的做法)”可知,泰勒对量子计算的乐观来源于他对PyQuantum的信心。故选C。33.词义猜测题。根据第三自然段“But something about quantum computing makes it especially prone to hype, Johnson suggests, perhaps because “quantum stands for something cool you shouldnt be able to understand

    34、.”(但约翰逊表明,量子计算的某些方面使得它特别 prone被炒作,可能是因为“量子”代表了一些你不应该理解的酷东西。”)”可知,本句中含有一个原因状语从句,因为“量子”代表了一些你不应该理解的酷东西”,所以它特别容易被炒作。故prone意为“易于的”。A. Open.开放的;易受损害的;B. Cool. 酷的;C. Useful. 有用的;D. Resistant. 有抵抗力的。故选A。34.主旨大意题。根据第二自然段“Now, big tech companies have invested in quantum computing, as have many smaller ones.

    35、According to Business Weekly, quantum machines could help us “cure cancer, and even take steps to turn climate change in the opposite direction. This is the sort of hype ( 炒作 ) that annoys Johnson.”(现在,大型科技公司和许多小型公司都在量子计算领域进行了投资。据商业周刊报道,量子机器可以帮助我们“治愈癌症,甚至采取措施将气候变化转向相反的方向。这种炒作让约翰逊感到恼火。”)”以及最后一段“Could

    36、 PyQuantum really be leading all the competition “by a wide margin”, as Taylor claims? I dont know. Im certainly not going to advise my friend or anyone else to invest in quantum computers.(PyQuantum真的能像泰勒所说的那样“以巨大的优势”领先所有竞争对手吗?我不知道。我当然不会建议我的朋友或其他人投资量子计算机。但我信任泰勒,就像我信任约翰逊一样。)”可知,本文主要论述了“量子计算真的会像它的宣传那

    37、样成功吗?”,计算机科学家克里斯约翰逊和物理学家菲利普泰勒分别阐明了自己的观点。所以短文的最佳标题为“量子计算真的会像它的宣传那样成功吗?”。故选D。【2022天津卷】Ralph Emerson once said that the purpose of life is not to be happy, but to be useful, to be loving, to make some difference in the world. While we appreciate such words of wisdom, we rarely try to follow them in our

    38、 lives.Most people prefer to live a good life themselves, ignoring their responsibilities for the world. This narrow perception of a good life may provide short-term benefits, but is sure to lead to long-term harm and suffering. A good life based on comfort and luxury may eventually lead to more pai

    39、n be-cause we spoil our health and even our character, principles, ideals, and relationships.What then, is the secret of a good life? A good life is a process, not a state of being : a direction, not a destination. We have to earn a good life by first serving others without any expectation in return

    40、 because their happiness is the very source of our own happiness. More importantly, we must know ourselves inside out. Only when we examine ourselves deeply can we discover our abilities and recognize our limitations, and then work accordingly to create a better world.The first requirement for a goo

    41、d life is having a loving heart. When we do certain right things merely as a duty, we find our job so tiresome that well soon burn out. However, when we do that same job out of love, we not only enjoy what we do, but also do it with an effortless feeling.However, love alone is insufficient to lead a

    42、 good life. Love sometimes blinds us to the reality. Consequently, our good intentions may not lead to good results. To achieve desired outcome, those who want to do good to others also need to equip themselves with accurate world knowledge. False knowledge is more dangerous than ignorance. If love

    43、is the engine of a car knowledge is the steering wheel(方向盘). If the engine lacks power, th car cant move; if the driver loses control of the steering, a road accident probably occurs. Only with love in heart and the right knowledge in mind can we lead a good life.With love and knowledge, we go all o

    44、ut to create a better world by doing good to others. When we see the impact of our good work on the world we give meaning to our life and earn lasting joy and happiness.51. What effect does the narrow perception of a good life have on us?A. Making us simple-mindedB. Making us short-signted.C. Leadin

    45、g us onto a busy road.D. Keeping us from comfort and luxury.52. According to the author, how can one gain true happiness?A. Through maintaining good health.B. By going through pain and suffering.C. By recognizing ones abilities and limitations.D. Through offering help much needed by others.53. Accor

    46、ding to Paragraph 4, doing certain right things with a loving heart makes one_.A. less selfishB. less annoyingC. more motivatedD. more responsible54. In what case may good intentions fail to lead to desired results?A. When we have wrong knowledge of the world.B. When our love for the world is insuff

    47、icient.C. When we are insensitive to dangers in life.D. When we stay blind to the reality.55. According to Paragraph 5, life can be made truly good when _.A. inspired by love and guided by knowledgeB. directed by love and pushed by knowledgeC. purified by love and enriched by knowledgeD. promoted by

    48、 love and defined by knowledge【答案】51B52. D53. C54. A55. A【解析】【导语】本文是一篇议论文。文章主要论述了美好生活的秘诀是什么。人生的目的不是生而快乐,而是生而有益。【51题详解】细节理解题。根据文章第二段“This narrow perception of a good life may provide short-term benefits, but is sure to lead to long-term harm and suffering.(这种对美好生活的狭隘看法可能会带来短期的好处,但肯定会导致长期的伤害和痛苦。)”可知,对

    49、美好生活的狭隘看法只能给我们带来短期的好处,所以时间长了会让我们目光短浅、短视。故选B项。【52题详解】细节理解题。根据文章第三段“We have to earn a good life by first serving others without any expectation in return because their happiness is the very source of our own happiness.(我们必须先为他人服务而不求回报,因为他人的幸福是我们自己幸福的源泉。)”可知,我们能够从帮助他人获得真正的幸福。故选D项。【53题详解】推理判断题。根据文章第四段“H

    50、owever, when we do that same job out of love, we not only enjoy what we do, but also do it with an effortless feeling.(然而,当我们出于热爱做同样的工作时,我们不仅享受我们做的事情,而且也享受那种毫不费力的感觉。)”可知,带着热爱去做事会让人更加享受做这件事情;越享受做某件事,做事越有动力。故选C项。【54题详解】推理判断题。根据文章第五段“False knowledge is more dangerous than ignorance.(虚假的知识比无知更危险。)”可以推测出

    51、,当我们对世界有错误的认识的时候,就算意图良好,也可能导致不好的、违背预期的结局。故选A项。【55题详解】细节理解题。根据文章最后一段“With love and knowledge, we go all out to create a better world by doing good to others.(带着爱和知识,我们全力以赴,通过对他人做好事来创造一个更美好的世界。)”可知,有爱和知识,生活就会变得更美好。故选A项。2021年高考真题题组【2021新高考I卷】Popularization has in some cases changed the original meaning

    52、 of emotional (情感的) intelligence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a persons makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” Research has shown that emotiona

    53、l skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based emotional intelligence.We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeli

    54、ng may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person. Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reason

    55、ably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The most positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, educators and others interested in promoting social well-being. The popularization of emotional i

    56、ntelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions and how they serve people adaptively in everyday life.Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scie

    57、ntific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives (视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.32. What i

    58、s a common misunderstanding of emotional intelligence?A. It can be measured by an IQ test.B. It helps to exercise a persons mind.C. It includes a set of emotional skills.D. It refers to a persons positive qualities.33. Why does the author mention “doctor” and “cheater” in paragraph 2?A. To explain a

    59、 rule.B. To clarify a concept.C. To present a fact.D. To make a prediction.34. What is the authors attitude to the popularization of emotional intelligence?A. Favorable.B. Intolerant.C. Doubtful.D. Unclear.35. What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence?A. Its ap

    60、peal to the public.B. Expectations for future studies.C. Its practical application.D. Scientists with new perspectives.【答案】322-35 DBAB 【导读】本文是一篇议论文。主要论述了什么是情商以及情商普及的优势,并表达了作者自己的观点,同时提出了对情商研究的未来期望。32. D。细节理解题。根据第一段中的“Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable

    61、in a persons makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and people skills.”可知,许多人误把情商理解为一个人的性格中无法被智商测试所衡量的几乎可取的一切,也就是指一个人的积极的品质。33. B。推理判断题。第二段首句“We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can

    62、 be used for either good or bad purposes.”是介绍情商的概念。由此推断出提到的“医生”和“骗子”是对这一概念的解释。34. A。推理判断题。根据题干中的“the authors attitude to the popularization of emotional intelligence”可定位到第三段。根据第三段的首句“Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the

    63、overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful.”可知,作者认为情商普及利大于弊。又根据“The most positive aspect of this popularization.”和“The popularization of emotional intelligence has helped.”可知,作者对于情商普及是赞成的。35. B。主旨大意题。根据最后一段中的“Although the continuing popular appeal of emotional intelligen

    64、ce is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion.”可知,虽然情商的持续流行吸引力是可取的,但我们希望这种关注能引起人们对情感的科学研究和学术研究的更大的兴趣。又根据下文的“It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives (视角) from which to study h

    65、ow people manage their lives.”可知,我们希望在未来的数十年后,科学的进步提供新的视角来研究人们如何管理他们的生活。由此可知,这些是对未来研究的期望。【2021全国甲卷】Who is a genius? This question has greatly interested humankind for centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the international symbol for genius. But we want to go beyond

    66、 one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of us? And who are they? In the sciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European origin. Perhaps this is not a surprise. Its said tha

    67、t history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the clubwomen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others.A study recently published by Science fou

    68、nd that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender (性别) are “really, really smart.” Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.” Can our p

    69、lanet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the answer: absolutely not.Heres the good news. In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear. And the more we look, the mo

    70、re we will see that social factors(因素)like gender, race, and class do not determine the appearance of genius. As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance (毅力), and simple good fortune, who are able to change the world.”12. What does the author think

    71、 of victors standards for joining the genius club?A. Theyre unfair. B. Theyre conservative. C. Theyre objective.D. Theyre strict.13. What can we infer about girls from the study in Science?A. They think themselves smart.B. They look up to great thinkers.C. They see gender differences earlier than bo

    72、ys.D. They are likely to be influenced by social beliefs14. Why are more geniuses known to the public?A. Improved global communication.B. Less discrimination against women.C. Acceptance of victors concepts.D. Changes in peoples social positions.15. What is the best title for the text?A. Geniuses Thi

    73、nk AlikeB. Genius Takes Many FormsC. Genius and IntelligenceD. Genius and Luck【答案】12-15 ADAB 【导读】这是一篇议论文。文章由问题“谁是天才?”引入,论述了世人对天才的狭隘定义,提出事实上“天才”有很多种形式,不要让思维限制了我们的“天才”能力。12. A。推理判断题。根据第三段的“It is said that history is written by victors, and those victors set the standards for admission to the genius cl

    74、ub. When contributions were made by geniuses outside the club-women, or people of a different color or belief-they were unacknowledged and rejected by others.( 据说历史是由胜利者书写的,而那些胜利者为进入天才俱乐部设定了标准。当俱乐部以外的天才女性或不同肤色或信仰的人做出贡献时,他们不会被承认并且被其他人拒绝)”可推知,作者认为那些“胜利者”对进入“天才俱乐部”设置的标准是不公平的,因为女性或者不同肤色或信仰的人做出的成就是得不到承认的

    75、。13. D。推理判断题。根据第四段的“Even worse, the study found that girls act on that belief. Around age six they start to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.”(更糟糕的是,研究发现女孩们是按照这个信念行事的。六岁左右,她们开始避免那些据说是“非常非常聪明”的孩子参加的活动)”可推知,女孩容易受到社会信仰的影响,认为自己在六岁左右就不适合做“聪明孩子”做的事情。14. A。细节理解题。根据最后一段

    76、的“In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear.( 在一个全球通讯不断的有线世界里,我们随时随地都能看到天才的闪现)”可知,进步的全球通讯让更多的天才被公众所知道。15. B。主旨大意题。根据文章的主要内容,结合文章第一段提出问题“Who is a genius?(谁是天才)”和最后一段的“As a writer says, future geniuses come from those with “i

    77、ntelligence, creativity, perseverance, and simple geniuses, who are able to change the world.”(正如一位作家所说,未来的天才来自那些具有“智慧、创造力、毅力和那些能够改变世界的简单天才。”)”可知,天才不一定是那些有巨大贡献的人,他们也可以是某一方面比较突出的普通人。由此可知B项“天才有多种形式”可以作为本文最佳标题。【2021天津卷】There is something to be said for being a generalist, even if you are a specialist.

    78、Knowing a little about a lot of things that interest you can add to the richness of a whole, well-lived life.Society pushes us to specialize, to become experts. This requires commitment to a particular occupation, branch of study or research. The drawback to being specialists is we often come to kno

    79、w more and more about less and less. There is a great deal of pressure to master ones field. You may pursue training, degrees, or increasing levels of responsibility at work. Then you discover the pressure of having to keep up.Some people seem willing to work around the clock in their narrow special

    80、ty. But such commitment can also weaken a sense of freedom. These specialists could work at the office until ten each night, then look back and realize they would have loved to have gone home and enjoyed the sweetness of their family and friends, or traveled to exciting places, meeting interesting p

    81、eople. Mastering one thing to the exclusion (排 除)of others can hold back your true spirit.Generalists, on the other hand, know a lot about a wide range of subjects and view the whole with all its connections. They are people of ability, talent, and enthusiasm who can bring their broad perspective (视

    82、角)into specific fields of expertise (专长).The doctor who is also a poet and philosopher is a superior doctor, one who can give so much more to his patients than just good medical skills.Things are connected. Let your expertise in one field fuel your passions in all related areas. Some of your interes

    83、ts may not appear to be connected but, once you explore their depths, you discover that they are. My editor Toni, who is also a writer, has edited several history books. She has decided to study Chinese history. Fascinated by the structural beauty of the Forbidden City as a painter, she is equally i

    84、nterested to learn more about Chinese philosophy. I dont know where it will lead, but Im excited Im on this pursuit.These expansions into new worlds help us by giving us new perspectives. We begin to see the interconnectedness of one thing to another in all aspects of our life, of ourselves and the

    85、universe. Develop broad, general knowledge and experience. The universe is all yours to explore and enjoy.51. To become a specialist, one may have to_.A. narrow his range of knowledgeB. avoid responsibilities at workC. know more about the societyD. broaden his perspective on life52. The specialists

    86、mentioned in Paragraph 3 tend to_.A. treasure their freedomB. travel around the worldC. spend most time workingD. enjoy meeting funny people53. According to the author, a superior doctor is one who_.A. is fully aware of his talent and abilityB. is a pure specialist in medicineC. should love poetry a

    87、nd philosophyD. brings knowledge of other fields to work54. What does the author intend to show with the example of Toni?A. Passion alone does not ensure a persons success.B. In-depth exploration makes discoveries possible.C. Everyone has a chance to succeed in their pursuit.D. Seemingly unrelated i

    88、nterests are in a way connected.55. What could be the best title for the passage?A. Be More a Generalist Than a SpecialistB. Specialist or Generalist: Hard to DecideC. Turn a Generalist into a SpecialistD. Ways to Become a Generalist【答案】51. A 52. C 53. D 54. D 55. A【分析】本文是议论文。文章论述了要当一个多面手,而不是当某方面的专家

    89、。51.推理判断题。文章第二段中提到“This requires commitment to a particular occupation, branch of study or research. The drawback to being specialists is we often come to know more and more about less and less.(成为专家需要对特定的职业、研究领域的投入。成为专家的缺点是我们常常对越来越少的知识领域了解得越来越多。)”根据“know about less and less”可知,要成为一名专家,了解到的知识领域会越来越少

    90、,会缩小他的知识范围。故选A。52.细节理解题。第三段中提到“Some people seem willing to work around the clock in their narrow specialty. These specialists could work at the office until ten each night (有些人似乎愿意在他们狭隘的专业领域夜以继日地工作。 这些专家可以每天晚上在办公室工作到十点。)”由此可知,这些专家往往花大部分的时间在工作上。故选C。53.细节理解题。根据文章第四段中“The doctor who is also a poet and

    91、philosopher is a superior doctor, one who can give so much more to his patients than just good medical skills. (这位既是诗人又是哲学家的医生是一位优秀的医生,他能给他的病人提供比良好的医术更多的东西。)”可知,作者认为一名优秀的医生可以将其他领域的知识带到工作中。故选D。54.推理判断题。文章第五段中提到“Things are connected. Let your expertise in one field fuel your passions in all related ar

    92、eas. Some of your interests may not appear to be connected but, once you explore their depths, you discover that they are.(事物之间是有联系的。让你在一个领域的专长激发你在所有相关领域的热情。你的一些兴趣可能看起来没有联系,但一旦你深入探索,你就会发现它们是有联系的。)”;下文举出Toni的例子“My editor Toni, who is also a writer, has edited several history books. She has decided to

    93、 study Chinese history. Fascinated by the structural beauty of the Forbidden City as a painter, she is equally interested to learn more about Chinese philosophy.(我的编辑Toni也是一位作家,她编辑过几本历史书。她已决定学习中国历史。作为一名画家,她痴迷于紫禁城的建筑之美,同时也对更多地了解中国哲学感兴趣。)”由此可以推断,作者想通过Toni的例子说明看似不相关的兴趣,如果深入探索的话,在某种程度上是有联系的。故选D。55.主旨大意题

    94、。文章第一段提出观点“There is something to be said for being a generalist, even if you are a specialist.”作者提出即使你是一个专家,也应该当一个通才;文章第二段提出“The drawback to being specialists is we often come to know more and more about less and less. ”说明成为专家的不足之处是我们常常对越来越少的知识领域了解得越来越深;第四段中提到“Generalists, , know a lot about a wide

    95、range of subjects and view the whole with all its connections.”说明当通才的优点往往对广泛的学科了解得很多,并从整体上来看其中的所有的联系。作者的观点是应该当一个通才。因此文章的标题应为“Be More a Generalist Than a Specialist(做一个通才,而不是专家)”。故选A。2020年高考真题题组【2020北京卷】Certain forms of AI are indeed becoming ubiquitous. For example, algorithms(算法)carry out huge volu

    96、mes of trading on our financial markets, self-driving cars are appearing on city streets, and our smartphones are translating from one language into another. These systems are sometimes faster and more perceptive than we humans are. But so far that is only true for the specific tasks for which the s

    97、ystems have been designed. That is something that some AI developers are now eager to change. Some of todays AI pioneers want to move on from todays world of “weak” or “narrow” AI, to create “strong” or “full” AI, or what is often called artificial general intelligence(AGI). In some respects, todays

    98、 powerful computing machines already make our brains look weak. AGI could, its advocates say, work for us around the clock, and drawing on all available data, could suggest solutions to many problems. DM, a company focused on the development of AGI, has an ambition to “solve intelligence”. “If were

    99、successful,” their mission statement reads, “we believe this will be one of the most important and widely beneficial scientific advances ever made.”Since the early days of AI, imagination has outpaced what is possible or even probable. In 1965, an imaginative mathematician called Irving Good predict

    100、ed the eventual creation of an ultra- intelligent machinethat can far surpass all the intellectual (智力的) activities of any man, however clever. Good went on to suggest that “the first ultra -intelligent machine could be “the last invention that man need ever make.Fears about the appearance of bad, p

    101、owerful, man-made intelligent machines have been reinforced (强化) by many works of fictionMary Shelleys Frankenstein and the Terminator film series, for example. But if AI does eventually prove to be our downfall, it is unlikely to be at the hands of human-shaped forms like these, with recognisably h

    102、uman motivations such as aggression (敌对行为). Instead, I agree with Oxford University philosopher Nick Bostrom, who believes that the heaviest risks from A GI do not come from a decision to turn against mankind but rather from a dogged pursuit of set objectives at the expense of everything else. The p

    103、romise and danger of true A GI are great. But all of todays excited discussion about these possibilities presupposes the fact that we will be able to build these systems. And, having spoken to many of the worlds foremost AI researchers, I believe there is good reason to doubt that we will see A GI a

    104、ny time soon, if ever:42. What does the underlined word “ubiquitous” in Paragraph I probably mean? A. Enormous in quantity. B. Changeable daily. C. Stable in quality. D. Present everywhere.43. What could A GI do for us, according to its supporters? A. Help to tackle problems. B. Make brains more act

    105、ive. C. Benefit ambitious people. D. Set up powerful databases. 44. As for Irving Goods opinion on ultra-intelligent machines, the author is _. A. supportive B. disapprovingC. fearful D. uncertain45. What can be inferred about A GI from the passage? A. It may be only a dream. B. It will come into be

    106、ing soon. C. It will be controlled by humans. D. It may be more dangerous than ever. 【答案】42. D 43. A 44. B 45. A这是一篇议论文。文章主要就通用人工智能(AGI)实现的可能性进行了论述。42.词义猜测题。根据划线词所在句后面的For example, algorithms (算法) carry out huge volumes of trading on our financial markets, self-driving cars are appearing on city str

    107、eets, and our smartphones are translating from one language into another(例如,算法在我们的金融市场上进行大量交易,自动驾驶汽车出现在城市街道上,我们的智能手机正在从一种语言翻译成另一种语言)可知,人工智能在我们生活中用处十分广泛。由此推知,划线词所在句意为“某些形式的人工智能确实正在变得无处不在”,即划线词与D选项“Present everywhere.(在任何地方存在)”意思接近。故选D项。43.细节理解题。根据第二段AGI could, its advocates say, work for us around th

    108、e clock, and drawing on all available data, could suggest solutions to many problems(AGI的倡导者说,AGI可以24小时为我们工作,并利用所有可用的数据,可以提出许多问题的解决方案)可知,AGI(通用人工智能)的倡导者认为,AGI(通用人工智能)可以提出许多问题的解决方案,帮助我们解决问题。因此,A选项“Help to tackle problems(帮助解决问题)”符合题意。故选A项。44.推理判断题。根据第三段Since the early days of AI, imagination has outp

    109、aced what is possible or even probable. In 1965, an imaginative mathematician called Irving Good predicted the eventual creation of an “ultra-intelligent machinethat can far surpass all the intellectual (智力的) activities of any man, however clever.”(自从人工智能的早期,想象力已经超过了可能。1965年,一位富有想象力的数学家欧文古德预言,最终将创造出

    110、一台“超智能机器它将远远超过任何一个人的智力活动,无论他有多聪明。”)可知,作者认为Irving Good对“超智能机器”的想象力超出了实现的可能,作者并不赞成他的观点,因此B项“disapproving(不赞成)”符合题意。故选B项。45.推理判断题。根据文章最后一句And, having spoken to many of the worlds foremost AI researchers, I believe there is good reason to doubt that we will see A GI any time soon, if ever. (而且,在与世界上许多顶尖

    111、的人工智能研究人员交谈后,我相信有充分的理由怀疑我们是否会很快看到AGI)可推断出,通用人工智能(AGI)或许只是一个梦想,A选项“It may be only a dream(它也许仅仅是一个梦想)”符合题意。故选择A项。2019年高考真题题组【2019全国III卷】For Western designers, China and its rich culture have long been an inspiration for Western creative.Its no secret that China has always been a source(来源)of inspirat

    112、ion for designers, says Amanda Hill, chief creative officer at A+E Networks, a global media company and home to some of the biggest fashion(时尚)shows.Earlier this year, the China Through A Looking Glass exhibition in New York exhibited 140 pieces of China-inspired fashionable clothing alongside Chine

    113、se works of art, with the aim of exploring the influence of Chinese aesthetics(美学)on Western fashion and how China has fueled the fashionable imagination for centuries. The exhibition had record attendance, showing that there is huge interest in Chinese influences.China is impossible to overlook, sa

    114、ys Hill. Chinese models are the faces of beauty and fashion campaigns that sell dreams to women all over the world, which means Chinese women are not just consumers of fashion they are central to its movement. Of course, only are todays top Western designers being influenced by China; some of the be

    115、st designers of contemporary fashion are themselves Chinese. Vera Wang, Alexander Wang, Jason Wu are taking on Galiano, Albaz, Marc Jacobs-and beating them hands down in design and sales, adds Hil.For Hill, it is impossible not to talk about China as the leading player when discussing fashion. The m

    116、ost famous designers are Chinese, so are the models, and so are the consumers, she says. China is no longer just another market; in many senses it has become the market. If you talk about fashion today, you are talking about China-its influences, its direction, its breathtaking clothes, and how youn

    117、g designers and models are finally acknowledging that in many ways.24. What can we learn about the exhibition in New York?A. It promoted the sales of artworks.B. It attracted a large number of visitors.C. It showed ancient Chinese clothes.D. It aimed to introduce Chinese models.25. What does Hill sa

    118、y about Chinese women?A. They are setting the fashion.B. They start many fashion campaigns.C. They admire super models.D. They do business all over the world.26. What do the underlined words taking on in paragraph 4 mean?A. learning fromB. looking down on C. working withD. competing against27. What

    119、can be a suitable title for the text?A. Young Models Selling Dreams to the World B. A Chinese Art Exhibition Held in New York C. Differences Between Eastern and Western Aesthetics D. Chinese Culture Fueling International Fashion Trends【答案】24. B25. A26. D27. D【解析】这是一篇议论文。文章论述了中国文化及中国美学对国际时尚界的影响。24.细节

    120、理解题。根据第三段中The exhibition had record attendance, showing that there is huge interest in Chinese influences.可知,此次展览吸引的参观者人数创下了记录,显示出人们对中国影响的浓厚兴趣。故选B。25.细节理解题。根据第四段中Hill所说的话“Chinese models are the faces of beauty and fashion campaigns that sell dreams to women all over the world, which means Chinese wo

    121、men are not just consumers of fashion they are central to its movement.”(中国模特是向世界各地的女性推销梦想的美丽和时尚运动的面孔,这意味着中国女性不仅仅是时尚的消费者她们是这场运动的核心。)可知,Hill说中国女性正在引领新时尚,故选A。26.词义猜测题。根据下文and beating them hands down in design and sales说在设计和销售上击败他们,由此推断出上文Vera Wang, Alexander Wang, Jason Wu are taking on Galliano, Alba

    122、z, Mare Jacobs的意思是Vera Wang、Alexander Wang和Jason Wu正在与Galliano、Albaz和 Mare Jacobs竞争。taking on意思是“竞争”,故选D。27.主旨大意题。本文通过Amanda Hill的评论,论述了中国文化、中国艺术、中国设计师等等在国际时尚中发挥着非常重要的作用。因此,“中国文化刺激着国际时尚的发展和潮流”最能概括文章大意。故选D。【2019天津卷】Would you BET on the future of this man? He is 53 years old. Most of his adult life ha

    123、s been a losing struggle against debt and misfortune. A war injury has made his left hand stop functioning, and he has often been in prison. Driven by heaven-knows-what motives, he determines to write a book.The book turns out to be one that has appealed to the world for more than 350 years. That fo

    124、rmer prisoner was Cervantes, and the book was Don Quixote(堂吉诃德). And the story poses an interesting question: why do some people discover new vitality and creativity to the end of their days, while others go to seed long before?Weve all known people who run out of steam before they reach lifes halfw

    125、ay mark. Im not talking about those who fail to get to the top. We cant all get there. Im talking about people who have stopped learning on growing because they have adopted the fixed attitudes and opinions that all too often come with passing years.Most of us, in fact, progressively narrow the vari

    126、ety of our lives. We succeed in our field of specialization and then become trapped in it. Nothing surprises us. We lose our sense of wonder. But, if we are willing to learn, the opportunities are everywhere.The things we learn in maturity seldom involve information and skills. We learn to bear with

    127、 the things we cant change. We learn to avoid self-pity. We learn that however much we try to please, some people are never going to love usan idea that troubles at first but is eventually relaxing.With high motivation and enthusiasm, we can keep on learning. Then we will know how important it is to

    128、 have meaning in our life. However, we can achieve meaning only if we have made a commitment to something larger than our own little egos(自我), whether to loved ones, to fellow humans, to work, or to some moral concept.Many of us equate(视等同于) “commitment” with such “caring” occupations as teaching an

    129、d nursing. But doing any ordinary job as well as one can is in itself an admirable commitment. People who work toward such excellencewhether they are driving a truck, or running a storemake the world better just by being the kind of people they are. Theyve learned lifes most valuable lesson.51. The

    130、passage starts with the story of Cervantes to show that _.A. loss of freedom stimulates ones creativityB. age is not a barrier to achieving ones goalC. misery inspires a man to fight against his fateD. disability cannot stop a mans pursuit of success52. What does the underlined part in Paragraph 3 p

    131、robably mean?A. End ones struggle for liberty.B. Waste ones energy taking risks.C. Miss the opportunity to succeed.D. Lose the interest to continue learning.53. What could be inferred from Paragraph 4?A. Those who dare to try often get themselves trapped.B. Those who tend to think back can hardly go

    132、 ahead.C. Opportunity favors those with a curious mind.D. Opportunity awaits those with a cautious mind.54. What does the author intend to tell us in Paragraph 5?A. A tough man can tolerate suffering.B. A wise man can live without self-pity.C. A man should try to satisfy people around him.D. A man s

    133、hould learn suitable ways to deal with life.55. What is the authors purpose in writing the passage?A. To provide guidance on leading a meaningful adult life.B. To stress the need of shouldering responsibilities at work.C. To state the importance of generating motivation for learning.D. To suggest a

    134、way of pursuing excellence in our lifelong career.【答案】51. B 52. D 53. C 54. D 55. A【解析】这是一篇议论文,本文讲述要成功,就需要不断的学习,这样的生活才会有意义。【51题详解】推理判断题。第一段讲述塞万提斯一生不幸,负债累累,因为战争受伤左手残疾,同时还身陷囹圄,在53岁的时候决定写书,最终写出成名作唐吉柯德,根据后文可知,所有的困境都没有阻挡他的成功,年龄也是如此,故选B。【52题详解】词义猜测题。根据第三段Im not talking about those who fail to get to the t

    135、op. We cant all get there. Im talking about people who have stopped learning on growing because they have adopted the fixed attitudes and opinions that all too often come with passing years.可知,作者谈论的不是那些没有到达巅峰的人,而是谈论那些不再学习成长的人,故可知run out of steam可知,停止学习,故选D。【53题详解】推理判断题。根据第四段中But, if we are willing t

    136、o learn, the opportunities are everywhere.可知,我们失去了好奇感,但是如果我们愿意学习,机会无处不在,故可知机会总是留给那些有好奇心的人,故选C。【54题详解】推理判断题。根据第五段We learn to bear with the things we cant change. We learn to avoid self-pity. We learn that however much we try to please, some people are never going to love usan idea that troubles at fi

    137、rst but is eventually relaxing.可知,我们学会承受那些无法改变的事情,学会避免自怜,也学会了无论我们怎么去取悦别人,有些人是无法喜欢我们的,这个观点起初让我们苦恼,但是之后会让我们释怀,故可知本段作者告诉我们要学会使用恰当的方式来对待生活,故选D。【55题详解】主旨大意题。本文讲述要成功,就需要不断的学习,这样的生活才会有意义,故本文作者的目的是为了指导我们过一个有意义的成年人生活,故选A。【2018北京卷】Preparing Cities for Robot CarsThe possibility of self-driving robot cars has o

    138、ften seemed like a futurists dream, years away from materializing in the real world. Well, the future is apparently now. The California Department of Motor Vehicles began giving permits in April for companies to test truly self-driving cars on public roads. The state also cleared the way for compani

    139、es to sell or rent out self-driving cars, and for companies to operate driverless taxi services. California, it should be noted, isnt leading the way here. Companies have been testing their vehicles in cities across the country. Its hard to predict when driverless cars will be everywhere on our road

    140、s. But however long it takes, the technology has the potential to change our transportation systems and our cities, for better or for worse, depending on how the transformation is regulated.While much of the debate so far has been focused on the safety of driverless cars(and rightfully so), policyma

    141、kers also should be talking about how self-driving vehicles can help reduce traffic jams, cut emissions(排放) and offer more convenient, affordable mobility options. The arrival of driverless vehicles is a chance to make sure that those vehicles are environmentally friendly and more shared.Do we want

    142、to copy or even worsen the traffic of today with driverless cars? Imagine a future where most adults own individual self-driving vehicles. They tolerate long, slow journeys to and from work on packed highways because they can work, entertain themselves or sleep on the ride, which encourages urban sp

    143、read. They take their driverless car to an appointment and set the empty vehicle to circle the building to avoid paying for parking. Instead of walking a few blocks to pick up a child or the dry cleaning, they send the self-driving minibus. The convenience even leads fewer people to take public tran

    144、sport an unwelcome side effect researchers have already found in ride-hailing(叫车) services.A study from the University of California at Davis suggested that replacing petrol-powered private cars worldwide with electric, self-driving and shared systems could reduce carbon emissions from transportatio

    145、n 80% and cut the cost of transportation infrastructure(基础设施) and operations 40% by 2050. Fewer emissions and cheaper travel sound pretty appealing. The first commercially available driverless cars will almost certainly be fielded by ride-hailing services, considering the cost of self-driving techno

    146、logy as well as liability and maintenance issues(责任与维护问题). But driverless car ownership could increase as the prices drop and more people become comfortable with the technology.Policymakers should start thinking now about how to make sure the appearance of driverless vehicles doesnt extend the worst

    147、 aspects of the car-controlled transportation system we have today. The coming technological advancement presents a chance for cities and states to develop transportation systems designed to move more people, and more affordably. The car of the future is coming. We just have to plan for it.47. Accor

    148、ding to the author, attention should be paid to how driverless cars can _.A. help deal with transportation-related problemsB. provide better services to customersC. cause damage to our environmentD. make some people lose jobs48. As for driverless cars, what is the authors major concern?A. Safety.B.

    149、Side effects.C. Affordability.D. Management.49. What does the underlined word fielded in Paragraph 4 probably mean?A. Employed.B. Replaced.C. Shared.D. Reduced.50. What is the authors attitude to the future of self-driving cars?A. Doubtful.B. Positive.C. Disapproving.D. Sympathetic.【答案】47. A 48. D 4

    150、9. A 50. B【解析】本文为议论文。文章主要讨论有关无人驾驶汽车的发展前景和面临的问题。【47题详解】推理判断题。根据第二段While much of the debate so far has been focused on the safety of driverless cars(and rightfully so), policymakers also should be talking about how self-driving vehicles can help reduce traffic jams, cut emissions(排放) and offer more co

    151、nvenient, affordable mobility options.可知,政策制定者应该讨论无人驾驶车怎么帮助削减交通阻塞,减少尾气排放,提供更方便、更便宜的出行选择,由此可见人们应该多关注无人驾驶车怎么帮助处理与交通有关的问题。故选A。【48题详解】推理判断题。根据文章第一段But however long it takes, the technology has the potential to change our transportation systems and our cities, for better or for worse, depending on how th

    152、e transformation is regulated.可知,不管花多长时间,这项技术都有可能改变我们的交通系统和我们的城市,不管是好是坏,这取决于如何这种转变如何被规范,再根据文章最后一句话The car of the future is coming. We just have to plan for it.可知,我们需要为其做好计划,故作者的主要关注点是对这种转变的管理规范,故选D。【49题详解】词义猜测题。根据第四段The first commercially available driverless cars will almost certainly be fielded by

    153、 ride-hailing services, considering the cost of self-driving technology as well as liability and maintenance issues(责任与维护问题).可知,鉴于自主驾驶的费用以及责任和维护问题,无人驾驶车几乎可以肯定将会被打车服务使用。故划线词是“被应用”的意思。A. Employed被应用;B. Replaced被取代;C. Shared被分享;D. Reduced被减少。故选A。【50题详解】观点态度题。根据文章最后一段The coming technological advancement

    154、 presents a chance for cities and states to develop transportation systems designed to move more people, and more affordably. The car of the future is coming. We just have to plan for it.中的 advancement,move more people, and more affordably.以及plan for it可推知,作者是积极的态度。故选B。点睛:根据用词风格,推断情感态度。一篇好的文章,其用词风格常

    155、常直接流露或蕴含作者的内心世界和情感态度。所以阅读时要善于捕捉表达或暗示情感态度的词句或短语,捕捉那些烘托气氛,渲染情感的词句,进而很好地洞察作者的思想倾向,是支持、反对抑或中立?对于选项而言,要分清选项中的褒义词、中性词和贬义词,以此对照全文。如本题最后一题为观点态度题,根据文中reduce carbon emissions,cut the cost of transportation infrastructure(基础设施) and operations 40% ,appealing,comfortable,advancement,move more people, and more af

    156、fordably.,等词汇可以推断出作者对无人驾驶汽车持积极态度。故选B。【2017天津卷】I read somewhere that we spend a full third of our lives waiting. But where are we doing all of this waiting, and what does it mean to an impatient society like ours? To understand the issue, lets take a look at three types of “waits”. The very purest fo

    157、rm of waiting is the Watched-Pot Wait. It is without doubt the most annoying of all. Take filling up the kitchen sink(洗碗池) as an example. There is absolutely nothing you can do while this is going on but keep both eyes fixed on the sink until its full. During these waits, the brain slips away from t

    158、he body and wanders about until the water runs over the edge of the counter and onto your socks. This kind of wait makes the waiter helpless and mindless. A cousin to the Watched-Pot Wait is the Forced Wait. This one requires a bit of discipline. Properly preparing packaged noodle soup requires a Fo

    159、rced Wait. Directions are very specific. “Bring three cups of water to boil, add mix, simmer three minutes, remove from heat, let stand five minutes.” I have my doubts that anyone has actually followed the procedures strictly. After all, Forced Waiting requires patience. Perhaps the most powerful ty

    160、pe of waiting is the Lucky-Break Wait. This type of wait is unusual in that it is for the most part voluntary. Unlike the Forced Wait, which is also voluntary, waiting for your lucky break does not necessarily mean that it will happen. Turning ones life into a waiting game requires faith and hope, a

    161、nd is strictly for the optimists among us. On the surface it seems as ridiculous as following the directions on soup mixes, but the Lucky-Break Wait well serves those who are willing to do it. As long as one doesnt come to rely on it, wishing for a few good things to happen never hurts anybody. We c

    162、ertainly do spend a good deal of our time waiting. The next time youre standing at the sink waiting for it to fill while cooking noodle soup that youll have to eat until a large bag of cash falls out of the sky, dont be desperate. Youre probably just as busy as the next guy.51. While doing a Watched

    163、-Pot Wait, we tend to _.A. keep ourselves busyB. get absent-mindedC. grow anxiousD. stay focused52. What is the difference between the Forced Wait and the Watched-Pot Wait?A. The Forced Wait requires some self-control.B. The Forced Wait makes people passive.C. The Watched-Pot Wait needs directions.D

    164、. The Watched-Pot Wait engages body and brain. 53. What can we learn about the Lucky-Break Wait?A. It is less voluntary than the Forced Wait.B. It doesnt always bring the desired result. C. It is more fruitful than the Forced Wait.D. It doesnt give people faith and hope.54. What does the author advi

    165、se us to do the next time we are waiting?A. Take it seriously.B. Dont rely on others.C. Do something else.D. Dont lose heart.55. The author supports his view by _.A. exploring various causes of “waits”B. describing detailed processes of “waits”C. analyzing different categories of “waits”D. revealing

    166、 frustrating consequences of “waits”【语篇解读】这是一篇议论文。文章主要通过介绍三种不同种类的等待来论述我们花费大量的时间来等待,而且作者陈述了自己的观点,即充满希望和信念地等待。52.【答案】A试题分析:根据第三段内容,尤其是This one requires a bit of discipline. 及After all, Forced Waiting requires patience. 可知选A。53.【答案】B细节理解题。试题分析:根据第三段内容,尤其是This one requires a bit of discipline. 及After al

    167、l, Forced Waiting requires patience.作者在解释第二种等待(即“被迫等待”)的时候说,这种等待需要一些纪律requiresabitofdiscipline,需要耐心requires patience),这与A项陈述的需要一些自我控制是一致的。【解析】试题分析:根据第四段的句子Unlike the Forced Wait, which is also voluntary, waiting for your lucky break does not necessarily mean that it will happen.可知选B。55.【答案】C【解析】试题分析

    168、:通读全文可以知道,作者在二、三、四段列举了三种类型的等待,所以判断出作者是通过分析不同种类的等待来支持自己的观点的。故选C。【2017北京卷】Hollywoods theory that machines with evil(邪恶) minds will drive armies of killer robots is just silly. The real problem relates to the possibility that artificial intelligence(AI) may become extremely good at achieving something

    169、other than what we really want. In 1960 a well-known mathematician Norbert Wiener, who founded the field of cybernetics(控制论), put it this way: If we use, to achieve our purposes, a mechanical agency with whose operation we cannot effectively interfere(干预), we had better be quite sure that the purpos

    170、e put into the machine is the purpose which we really desire. A machine with a specific purpose has another quality, one that we usually associate with living things: a wish to preserve its own existence. For the machine, this quality is not in-born, nor is it something introduced by humans; it is a

    171、 logical consequence of the simple fact that the machine cannot achieve its original purpose if it is dead. So if we send out a robot with the single instruction of fetching coffee, it will have a strong desire to secure success by disabling its own off switch or even killing anyone who might interf

    172、ere with its task. If we are not careful, then, we could face a kind of global chess match against very determined, super intelligent machines whose objectives conflict with our own, with the real world as the chessboard. The possibility of entering into and losing such a match should concentrate th

    173、e minds of computer scientists. Some researchers argue that we can seal the machines inside a kind of firewall, using them to answer difficult questions but never allowing them to affect the real world. Unfortunately, that plan seems unlikely to work: we have yet to invent a firewall that is secure

    174、against ordinary humans, let alone super intelligent machines. Solving the safety problem well enough to move forward in AI seems to be possible but not easy. There are probably decades in which to plan for the arrival of super intelligent machines. But the problem should not be dismissed out of han

    175、d, as it has been by some AI researchers. Some argue that humans and machines can coexist as long as they work in teamsyet that is not possible unless machines share the goals of humans. Others say we can just switch them off as if super intelligent machines are too stupid to think of that possibili

    176、ty. Still others think that super intelligent AI will never happen. On September 11, 1933, famous physicist Ernest Rutherford stated, with confidence, Anyone who expects a source of power in the transformation of these atoms is talking moonshine. However, on September 12, 1933, physicist Leo Szilard

    177、 invented the neutron-induced(中子诱导) nuclear chain reaction.67. Paragraph 1 mainly tells us that artificial intelligence may _.A. run out of human controlB. satisfy humans real desiresC. command armies of killer robotsD. work faster than a mathematician68. Machines with specific purposes are associat

    178、ed with living things partly because they might be able to _.A. prevent themselves from being destroyedB. achieve their original goals independentlyC. do anything successfully with given ordersD. beat humans in international chess matches69. According to some researchers, we can use firewalls to _.A

    179、. help super intelligent machines work betterB. be secure against evil human beingsC. keep machines from being harmedD. avoid robots affecting the world70. What does the author think of the safety problem of super intelligent machines?A. It will disappear with the development of AI.B. It will get wo

    180、rse with human interference.C. It will be solved but with difficulty.D. It will stay for a decade. 【答案】67 A 68 A 69 D 70 C【解析】试题分析:本文主要介绍了人工智能及它给我们的生活带来的影响。67. 推理判断题。根据第一段The real problem relates to the possibility that artificial intelligence(AI) may become extremely good at achieving something oth

    181、er than what we really want.可知人工智能可能会出现的真正问题是AI会非常擅长取得某个成就而不是我们真正想要的东西,也就是说AI可能会超出人的控制去做一些事情,故选A。68. 推理判断题。根据第二段第一句A machine with a specific purpose has another quality, one that we usually associate with living things: a wish to preserve its own existence.可知,原因是保护它自己的存在的一种愿望,也就是说,它具有有生命的物体的一种品质是因为它

    182、要保护自己不被破坏,继续存在下去,故选A。69.D细节理解题。Some researchers argue that we can seal the machinesinside a kind of firewall,using them to answer difficult questions but never allowing them to affect the real world.(第三段第二句)译文:一些研究人员认为,我们可以把这些机器封闭在一种防火墙内,用它们来解决难题,但永远不让它们影响到现实世界。根据关键句可知,一些研究人员认为人类可以利用防火墙来避免机器人影响世界。故答案选D。70.C推理判断题。Solving the safety problem well enough to move forwardin AI seems to be possible but not easy.(第四段第一句)译文:为了推进人工智能的发展,解决好安全问题似乎是可能的,但并不容易。根据关键句可推断出,作者认为超级智能机器人的安全问题有可能得到解决但很难。故答案选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题13阅读理解议论文-学易金卷:五年(2019-2023)高考英语真题分项汇编(解析版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-831830.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠系列).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠系列).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案免费.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案免费.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案下载.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案下载.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案一套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案一套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案1套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案1套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(黄金题型).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(黄金题型).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(预热题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(预热题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(精练).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(精练).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(研优卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(研优卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(新).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(新).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(夺分金卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(典型题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(典型题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案一套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案一套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案1套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案1套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及一套完整答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及一套完整答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及1套参考答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及1套参考答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题加下载答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题加下载答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题全面.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题全面.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费下载答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费下载答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题ab卷.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题ab卷.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题a4版可打印.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题a4版可打印.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(黄金题型).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(黄金题型).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(达标题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(达标题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(能力提升).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(能力提升).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(考试直接用).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(考试直接用).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(综合卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(综合卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(真题汇编).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(真题汇编).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1