分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型专题16 阅读理文章长句难句分析-2021年高考英语题型大冲关(上海专用).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:832590
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:23
  • 大小:63.93KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题16 阅读理文章长句难句分析-2021年高考英语题型大冲关上海专用 专题 16 阅读 文章 长句 分析 2021 年高 英语 题型 冲关 上海 专用
    资源描述:

    1、高考阅读理解中的长难句分析 知识导图要点精析英语阅读理解题所选短文均选自英语原版文章,原汁原昧”,考生普遍感觉较难理解。那么,这些阅读材料到底难在哪儿呢?除了生词量大、篇幅长、信息量大以外就是短文中的句子结构较为复杂,搀杂了大量的长、难句,对长难句的理解会直接影响我们的阅读成绩。那么长难句构成有哪些特征?如何破解阅读理解中的长难句?一、长难句构成特征1.带有较多成分的简单句 Schools across China are expected to hire 50,000 college graduates this year as short-term teachers, almost thr

    2、ee times the number hired last year, to help reduce unemployment pressures . 2.含有多个从句的复合句 Whereas a womans closest female friend might be the first to tell her to leave a failing marriage, it wasnt unusual to hear a man say that he didnt know that his friends marriage was in serious trouble until he

    3、 appeared one night asking if he could sleep on the sofa.3.含有插入成份的句子如同位语(从句)、非限制性定语从句、状语从句、分词、插入语等等。有时有逗号或破折号分开The lack of right male role models in many of their livesat home and particularly in the school environment means that their peers are the only people they have to judge themselves against.

    4、Science has become so important in the modern world, with its procedures so highly standardized and so widely accepted, that it is included among modern social institutions.4.含有省略成份的句子The magazine is male-targeting because young guys generally wont pick up a magazine that appears to be directed at f

    5、emales, whereas girls usually will.5.倒装句、强调句Before 1066, in the land we now call Great Britain lived peoples belonging to two major language groups. How is it t hat the can leave Betty and her friend Joan sitting on the sofa, talking, go out to a ballgame,come back three and a half hours later, and

    6、theyre still sitting on the sofa ,talking? 二、 破解长难句方法1. 找谓语,定主语一般情况下,一个谓语形式的动词对应其动作的发出者(主语),我们可以根据谓语动词的意义来确定其主语。而且,如果一个句子中出现两个或两个以上的谓语形式的动词,则该句可以是并列句或复合句(并列谓语动词的情况除外)。如Declaring that he was opposed to using this unusual animal husbandry technique to clone humans, he ordered that federal funds not be

    7、 used for such an experiment - although no one had proposed to do so and asked an independent panel of experts chaired by Princeton President Harold Shapiro to report back to the White House in 90 days with recommendations for a national policy on human cloning. 【简析】此句中的谓语形式的动词及其对应的主语有: was opposed

    8、-he; ordered-he; (should) not be used -federal-funds; had proposed - no one; asked-he (asked前面有and, 说明asked与前面某个谓语动词并列,根据逻辑意义asked应与ordered并列)。这一句的主干为 “he ordered. asked .”, “Declaring that.”作状语。句意:他宣布自己反对使用这种非同寻常的蓄牧繁殖技术来克隆人类,并下令不准联邦政府基金用于做此类试验尽管还没有人建议这么做他还请一个普林斯顿大学校长Harold Shapiro 为首的独立专家组在90天内向白宫汇

    9、报关于制定有关克隆人的国家政策的建议。 2. 提主干,去枝叶(从句等)一般情况下,一个句子中的主句所表达的信息为主要信息,从句所表达的信息为次要信息。若句子的主干提炼不出来,就不能完全把握句子的核心意义,从而导致思维混乱,主次不分。如:First put forward by the French mathematician Pierre de Format in the 17th century,the theorem had baffled and beaten the finest mathematical minds,including a French woman scientist

    10、 who made a major advance in working out the problem,and who had to dress like a man in order to be able to study at the Eco-lab Poly technique.【简析】本句夹杂分词短语、动名词及两个定语从句。 “First put forward by the French mathematician Pierre de Format in the 17th century”为过去分词短语作状语;“including.”为介词短语作状语;“who made.and w

    11、ho had to.”为两个并列的定语从句,修饰a French woman scientist。所以句子的主干为the theorem had baffled and beaten the finest mathematical minds此为主要信息。句意:这个定理,先是由十七世纪法国数学家Pierre de Format提出,曾使一批杰出的数学大师为难,其中包括一个法国女科学家,她在解决这个难题方面取得了重大的进展。为了能够在Eco-lab Poly technique理工学院学习她曾女扮男装。3. 寻关联,辨逻辑一些长句其实是由若干分句组成的并列句或复合句。而这些并列句或复合句之间需要

    12、一些关联词来连接。如果我们找准这些关联词,就能够分辨出句与句之间的逻辑关系,分别弄清主句的意义和从句的意义,则长句就容易对付得多了。要掌握此方法必须对英语中的常见的关联词谙熟于心。Whereas a womans closest female friend might be the first to tell her to leave a failing marriage,it wasnt unusual to hear a man say he didnt know his friends marriage was in serious trouble until he appeared o

    13、ne night asking if he couldsleep on the sofa.【简析】“whereas”提示前后对比;not unusual=usual;not.until.直到才句意:一个女人最亲密的女性朋友最可能是第一个告诉她离开一次失败的婚姻的人;而听见一个男人说,直到他的朋友一天晚上问他是否可以睡在他家的沙发上,他才知道他朋友的婚姻已非常糟糕,这是很平常的事。4. 看搭配,防隔离有时一个长句或难句是由一个或多个搭配构成,而且这些搭配中常常出现分隔现象。读者若受分隔现象的干扰而看不清句子的本来面目,则对句意的理解就会发生偏差。如:Some companies have mad

    14、e the manufacturing of clean and safe products,to some degree,their main selling points and emphasize it in their advertising.【简析】其实本句是一个“主语+谓语+宾语+宾语补足语”句型“make+宾语+宾补”,即“使成为”,只不过宾语和宾补被“to some degree”隔开而已。句意:一些公司把生产的卫生的、安全的产品,从某种程度上说,当作他们的卖点,并在广告中强调这一点。5. 关键词,抓线索有时某些句子句意模糊,读者理不清头绪,这时读者只能依靠关键词来抓,从而在大

    15、体上搞清楚句意。总之,在碰到长句和难句时,要根据实际情况灵活运用上述方法,在平时阅读过程中要加强对长句和难句的句法分析训练。有时要几种方法综合使用才能正确理解句意。如:MissDermainesmotherlookedanxiousthroughoutthewedding and Mr.Cordells parents are reported to be less than delighted.【简析】此句似乎在描述婚礼上不同的人的情绪,而前后句用“and”连接(不是but),所以“anxious”和“less than delighted”所表现的情绪的反差不会太大。句意:Dermaine

    16、的妈妈在整个婚礼显得很焦虑,据说Cordell的父母的情绪也不是很高涨。We even have different words for some food,meat in particular, depending on whether it is still out in the fields or at home ready to be cooked,whichshowsthe fact that the Saxon peasants were doing the farming, while the upper class Normans were doing most of the

    17、eating.【简析】本句夹杂多种语法结构,而且包含对比。句子的主干为“We even have different words for some foods,meat in particular”;“depending on.”为分词短语作状语;“whether it is still out in the fields or at home ready to be cooked”作depending on的宾语;“which”引导非限制性定语从句指代上述内容“the fact”后为其同位语,即同位语从句说明fact的具体内容。句意:我们甚至对某些食物用不同的单词表达,特别是肉类,这取决于它

    18、是长在田野时,还是在家里准备煮着吃,这就表明一个事实,即萨克森农民在农田干活,而上层阶级的诺曼人在大口地吃。课堂典例长难句分析1. For example, adolescent boys are more likely to buy computer games than any other group, so it makes sense to make computer game ads that appeal to this group.【句式翻译】例如,进入青春期的男孩子就可能比任何其他人群更愿意购买电脑游戏,因此,针对这个目标群体制作有吸引力的电脑游戏广告是有意义的。【句式分析】本

    19、句是一个含有so引导表示结果的复合句,同时又含有一个than引导的比较状语从句。【词语点拨】1)likely adj. 可能的,常用于句型:sb/sth be likely to do= it is likely that 可能Hes very likely to send me an email tonight.=Its very likely that hell send me an email tonight.很可能他今晚会给我发电子邮件。2) make sense 有意义;讲得通;make sense of 理解I cant follow these instructions - th

    20、ey dontmake sense.我不理解这些指示-根本讲不通嘛。We read the sentence through, but could not make sense of it.我们我们把句子看了一遍, 但不明白它说些什么。3) appeal to 吸引;appeal to sb. for sth/appeal to sb. to do sth 呼吁某人干某事;求助于Blue and red appeal to me, but I dont like gray or yellow.我喜欢蓝色和红色, 而不喜欢灰色或黄色。Jack sincerely appealed to his

    21、friends to support him.杰克真切地向朋友请求支持。We can appeal to the website for the information we need.我们可以在网上查找我们需要的信息。【语法点拨】本句中的than any other, 意为“比其他任何一个”, 所谈论的对象在比较的范围之内;若不在范围之内, 则不用 other。2. The more exposed young people are to financial issues, and the younger they become aware of them, the more likely

    22、they are to become responsible, forward-planning adults who manage their finances confidently and effectively.【句式翻译】年轻人越多接触经济问题、越早地了解这些问题,他们就更有可能成为有责任感的、早作打算的成年人,能够有信心地、有效地管理自己的经济问题。【句式分析】本句含有“the+比较级,the+比较级”的句式,同时又含有一个who引导的限制性定语从句,修饰先行词adults。【词语点拨】1) expose vt.揭露;使暴露;be exposed to 暴露于;接触We must

    23、expose this shameful activity to the newspapers.我们一定要向报社揭露这一无耻行径。We should allow children to be exposed to new ideas.我们应当让孩子们接触新思想。2)manage v.设法对付;管理manage to do 设法做成.We need people who are good at managing.我们需要擅长管理的人。He managed to send the tourists to the airport in time.他设法把游客及时送到机场。【语法点拨】“the+比较级

    24、,the+比较级”,表示“越越”。如:The more we get together, the happier well be. 我们越是多聚会, 我们越快乐。3. She found that kids praised for“trying hard” did better on tests and were more likely to take on difficult assignments than those praised for being“smart”.【句式翻译】她发现因为努力被表扬的孩子比因为聪明被表扬的孩子在考试中表现得更好,更愿意承担困难的任务。【句式分析】本句含有

    25、一个than引导的比较状语从句。【词语点拨】take on 承担;呈现He is always ready to take on heavy responsibilities.他一向乐于挑重担。The chameleon can take on the colour of its background.变色龙可呈现出与其背景相同的颜色。【语法点拨】当我们要对两个人或物进行比较时,就采用比较级,比较级的构成:形容词或副词的比较级+than+比较成分,意思是:“更些”或“较”。In a word, practice is far more important than book knowledge

    26、.一句话,实践远比书本知识重要。4. He worked there through his school and university years until 1942, a year after he had gained a Masters degree at university in chemistry.【句式翻译】他读中学和大学的那段时间都在那里工作,一直到1942年,也就是他在大学里获得化学硕士学位后的那一年。【句式分析】本句含有一个after引导的时间状语从句,从句中运用了过去完成时态。【词语点拨】gain vt.(经过努力)获得,取得We gain knowledge by

    27、practicing again and again.我们从反复训练中获取知识。They realized that passing the exam was no longer enough to gain a place at university.他们认识到仅仅通过这个考试,并不能确保在大学获得一席之位。【语法点拨】过去完成时的构成:had done,表示“过去某一时间或动作以前已经发生或完成了的动作。它表示动作发生的时间是“过去的过去”。表示过去某一时间可用by, before, after等构成的短语,也可用when, before等引导的从句或通过上下文表示。如:His eyes

    28、shone brightly when he finally received the gift hehad long expected.当她终于收到她盼望已久的礼物时,她兴奋得两眼闪光。By the time he was twelve, Edison had begun to make a living by himself.12岁时,爱迪生就已经开始自己谋生了。5. By the end of the century, we will have discovered other places in our solar system suitable for living and we w

    29、ill have discovered ways to go further into space.【句式翻译】到本世纪末,我们将会在太阳系中发现其他适合人类居住的星球,并将发现进行更远空间探索的方法。【句式分析】本句是由并列连词and连接的复合句,句中运用了将来完成时态。【词语点拨】suitable adj.合适的,适当的构成短语:be suitable for 适合They dont think this article is suitable for publication.他们认为这篇文章不宜发表。John wanted to change over to a more suitabl

    30、e job.约翰想换一个更加适合的工作。【语法点拨】将来完成时的构成:will have done,表示“到将来某一时间为止已经完成的动作”。常与by + 将来时间,before+将来时间和by the time 引导的表示将来时间的从句连用。如:He will have finished writing his novel by the end of next year.到明年年底他就会写完他的小说了。6. In todays world, winners are celebrated and treated as heroes, but if doping and gene-therapy

    31、 continue to affect the outcomes of major sporting events, the word “hero” will have lost all meaning.【句式翻译】在当今世界,人们祝贺获胜者,并把他们看作英雄,但如果服用兴奋剂和基因治疗继续影响着主要体育项目的成绩的话,“英雄”就失去了它的全部意义。【句式分析】本句是由并列连词but连接的复合句,第二个分句运用了将来完成时,同时,包含有一个if引导的条件状语从句。【词语点拨】1) celebrate vt.庆祝The whole city celebrated the New Year wit

    32、h fireworks.全城放焰火来庆祝新年。2) affect vt.影响,感动I told him firmly that his opinion will not affect my decision.我坚定的告诉他,他的观点不会影响我的决定。The audience present was deeply affected by his speech.在场的听众都被他的演讲深深地打动了。7. One of the earliest epidemics on record happened about 500-550 AD when the Roman emperor at the tim

    33、e was attempting to rebuild the Roman Empire.【句式翻译】历史上有记载的最早的传染病之一发生在公元500-550年,当时的罗马皇帝正在试图重建罗马帝国。【句式分析】本句包含一个when引导的限制性定语从句,从句中运用了过去进行时。【词语点拨】attempt v./n.尝试,试图William attempted to find the solution to the problem.威廉试图找到问题的解决办法。He was nearly drowned in the attempt to swim across.他在试图游到对岸去时差一点被淹死。8.

    34、 But this seems to be the irony of office speak:Everyone makes fun of it,but managers love it,companies depend on it,and regular people willingly absorb it. As a lingusit said,You can get people to think its nonsense at the same time that you buy into it. In a workplace thats fundamentally indiffere

    35、nt to your life and its meaning, office speak can help you figure out how you relate to your work-and how your work defines who you are.Which of the following statements is true about office speak?A Managers admire it but avoid itB Linguists believe it to be nonsenseC Companies find it to be fundame

    36、ntalD Regular people mock it but accept it长难句解析:原文: managers love itA Managers admire it but avoid it所以这个选项中的but avoid it 就是文中没有提及的内容,可以排除。原文:As a linguist said,You can get people to think its nonsense at the same time that you buy into it. (你可以让人们觉得这是胡说八道,但同时你又会相信它。)B Linguists believe it to be non

    37、sense (语言学家认为这是胡说八道。)这个选项比较容易排除。原文:companies depend on itC Companies find it to be fundamental这个选项有很强和迷惑性;问题的关键就是:depend on 是否能够等于 fundamental?我对fundamental这个词比较警惕,就如我在英语一的课程中讲过的:essential和indispensible 常常就是NG(没有提及);我早上吃了包子。就不能说:包子对于我来讲是必须的吧。你依靠这个梯子上房。就不能说:你发现梯子是你的根本。这个替换是有嫌疑的。所以我在做这个题的时候会看看D;原文:Eve

    38、ryone makes fun of it;regular people willingly absorb itEveryone= regular people; make fun of it=mock itabsorb it= accept itD Regular people mock it but accept it实战演练长难句实战演练1.Their study found that theobromine, found in cocoa,was nearly a third more effective in stopping coughs than codeine,which wa

    39、s considered the best cough medicine at present. The Imperial College London researchers who published their results online said the discovery could lead to more effective cough treatment,“while coughing is not necessarily harmful it can have a major effect on the quality of life and” this discovery

    40、 could be a huge step forward in treating this problem,” said Professor Peter Barnes. According to Professor Barnes,theobromine_.A. cannot be as effective as codeineB. can be harmful to peoples healthC. cannot be separated from chocolateD. can be a more effective cure for coughs2.Much of the energy

    41、that comes from the Sun never reaches the Earths surface. It is either reflected or absorbed by the gases in the upper atmosphere. Of the energy that reaches the lower atmosphere, 30% is reflected by clouds or the Earths surface. The remaining 70% warms the surface of the planet.Only a small part of

    42、 the Suns energy reaches the Earths surface because most of it is_.A. absorbed by the clouds in the lower atmosphereB. reflected by the gases in the upper atmosphereC. lost in the upper and lower atmosphereD. used to evaporate water from the oceans and lakes3.The response to her request for help was

    43、 so huge that Poe established Kids For A Cleaner Environment (Kids F.A.C.E.) in 1989.There are now 300,000 members of Kids FACE worldwide and is the worlds largest youth environmental organization. Kids FACE is_.A. a program to help students with writingB. a project of litter recyclingC. a campaign

    44、launched by President BushD. a club of environmental protectionWhat can we learn about Poe?A. She was awarded a prize in Brazil.B. She donated billboard across the country.C. She got positive responses for her effortsD. She joined the National Park Service.4.One of the reasons that made it cool for

    45、him not to care was the power of his peer group. 64.Why did Tom give up studying?A. He disliked his teachers.B. His parents no longer supported him. C. Its cool for boys of his age not to care about studies.D. There were too many subjects in his secondary school.5. The endless choice gives birth to

    46、anxiety in peoples lives. Buying something as basic as a coffee pot is not exactly simple. Easy access to a wide range of everyday goods leads to a sense of powerlessness in many people,ending in the shopper giving up and walking away,or just buying an unsuitable item(商品) that is not really wanted.W

    47、hy do more choices of goods give rise to anxiety?A. Professionals find it hard to decide on a suitable product.B. People are likely to find themselves overcome by business persuasion.C. Shoppers may find themselves lost in the broad range of items.D. Companies and advertisers are often misleading ab

    48、out the range of choice.6. As the only girl in a family of seven children,she often felt like she had “seven fathers,” because her six brothers,as well as her father,tried to control her. Feeling shy and unimportant,she retreated(躲避) into books. Despite her love of reading,she did not do well in ele

    49、mentary school because she was too shy to participate. Which of the following is TRUE about Cisneros in her childhood?A. She had seven brothers. B. She felt herself a nobody.C. She was too shy to go to school. D. She did not have any good teachers.7. They may think that eating lunch is the cause of

    50、the sleepiness. Or,in summer,they may think it is the heat. However,the real reason lies inside their bodies. At that time about eight hours after you wake upyour body temperature goes down. This is what makes you slow down and feel sleepy. Why do people feel sleepy in the early afternoon according

    51、to the text?A. They eat too much for lunch.B. They sleep too little at night.C. Their body temperature becomes lower.D. The weather becomes a lot warmer.8. These brain differences also explain the fact that more men take up jobs that require good spatial skills,while more women speech skills. It may

    52、 all go back to our ancestors,among whom women needed speech skills to take care of their babies and men needed spatial skills to hunt,according to one researchWhich of the following do you agree with according to the fourth paragraph?A. Young boys may be stronger than young girls.B. More women take

    53、 up jobs requiring speech skillsC. Women may have stronger feelings than men.D. Our ancestors needed more spatial skills.9.In those days,IP rights were easily protected since it was very difficult to obtain intellectual property without paying for it. However,a lot of IP,including songs,films,books

    54、and artwork,can be downloaded today free of charge using the Internet.What do we know about the Internet according to the passage?A. It makes IP rights harder to protect.B. It sells songs and films.C. It does not affect the way we understand IP rights.D. It prevents the production of artwork.Accordi

    55、ng to paragraph 2,what has “taken the world by storm”?A. Intellectual property rights. B. The Internet.C. Free downloading.D. The large number of songs,films and books.10.The busier we are,the more important we seem to ourselves and,we imagine,to others.To be unavailable to our friends and family,an

    56、d to be unable to find time to relaxthis has become the model of a successful life.9. According to Paragraph 4,a successful person is one who is believed to _ .A. be able to work without stressB. be more talented than other peopleC. be more important than anyone elseD. be busy working without time t

    57、o rest11.The researchers said that among the problems with some earlier studies is that they often failed to take into account those people most at risk for skin cancerpeople with fair skin and freckles(雀斑),for exampleare more likely to use sunscreen. As a result,it may appear that sunscreen users g

    58、et cancer more often.People with fair skin and freckles_.A. seldom use sunscreenB. are more in danger of skin cancerC. can be free from the harm of the sunD. often expose themselves to the sun12. Yocum and Bell,who have just completed an art gallery for the city,feel that the experience from decorat

    59、ion of their building,focusing on the inside rather than the outside,has influenced their work. It has also given these architects a chance to show how they can make more out of less. It can be inferred from the passage that Yocum and Bell_. A. benefited a lot from pulling down the roof B. turned mo

    60、re old buildings into art galleries C. got inspiration from decorating their old building D. paid more attention to the outside of the gallery 13. But only when we stop pretending we are brave or strong do we allow people to show the kindness that is in them. More often, it would be better if we don

    61、t pretend we feel strong when we feel weak or pretend that we are brave when we are scared.In this passage, the author advises us to _.A. handle problems by ourselves B. accept help from othersC. admit our weakness D. show our bravery14. A year ago, shortly after Janey Henriksen saw a Brian Williams

    62、 report about the Little Free Library organization, a Wisconsin-based nonprofit that aims to promote literacy and build a sense of community in a neighborhood by making books freely available, she announced to her family of four, “Thats what were going to do for our spring break!”Janey got the idea

    63、to build a library from _.A. a visit to Brian Williams B. a spring break with her familyC. a book sent by one of her neighborsD. a report on a Wisconsin-based organization参考答案:12 D C 3.D C 4. C 5.C 6.B 7.C 8 B. 9A C 10.D 11.B 12.C 13.C 14.D阅读理解精选注意长难句分析Directions: Read the following three passages.

    64、Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have read. (C)Lindsay Renwick, the mayor of Deniliquin, a country town in New Sout

    65、h Wales, misses the constant whir (嗡嗡声) of the rice mill whose giant fans dried the rice. The Deniliquin mill, the largest rice mill in the Southern Hemisphere (南半球), once processed enough grain to meet the needs of 20 million people globally. But six years of drought have had a destructive effect,

    66、reducing Australias rice crop by 98 percent and leading to the mothballing of the mill last December.Drought affects every agriculture industry based in Australia, not just rice from sheep farming, the countrys other backbone, to the cultivation of grapes for wine, the fastest-growing crop there, wi

    67、th that expansion often coming at the expense of rice. The droughts effect on rice has produced the greatest impact on the rest of the world, so far. It is one factor contributing to skyrocketing prices, and many scientists believe it is among the earliest signs that a warming planet is starting to

    68、affect food production.Researchers are looking for solutions to global rice shortages for example, rice that blooms earlier in the day, when it is cooler, to fight against global warming. Rice plants that happen to bloom on hot days are less likely to produce grains of rice, a difficulty that is alr

    69、eady starting to emerge in inland areas of China and other Asian countries as temperatures begin to climb. “There will be problems very soon unless we have new varieties of rice in place,” said Reiner Wassmann, climate change director at the International Rice Research Institute (IRRI). The recent r

    70、eports on climate change carried a warning that could make the news even worse: that existing models for the effects of climate change on agriculture did not yet include newer findings that global warming could reduce rainfall and make it more variable. Yet the effects of climate change are not unif

    71、ormly bad for rice. Rising concentrations (浓度) of carbon dioxide, the main greenhouse gas, can actually help rice - although the effect reduces or disappears if the plants face unnecessary heat, inadequate water, severe pollution or other stresses. Still, the flexibility of farmers here has persuade

    72、d some climate experts that, particularly in developed countries, the effects of climate change may be relieved, if not completely avoided. “Im not as negative as most people,” said Will Steffen, director of the Fenner School of Environment and Society at Australian National University. “Farmers are

    73、 learning how to do things differently.”Meanwhile, changes like the use of water to grow wine grapes instead of rice carry their own costs, as the developing world is discovering. “Rice is an essential food,” said Graeme Haley, the general manager of the town of Deniliquin. “Wine is not.”62. By “the

    74、 mothballing of the mill” (in Paragraph 1) the author most probably means the mill is .A. kept unprocessedB. left unusedC. being entirely restoredD. being pushed round63. To find the ways to cope with the global rice shortage, researchers are .A. seeking new types of rice which could bloom at a lowe

    75、r temperatureB. building greenhouses which could provide more heat for rice to growC. studying climate changes in China which may affect rice growing in AsiaD. looking for alternative agriculture industries which may take the place of rice64. Which of the following can be learned from the passage?A.

    76、 Rice plants are fond of higher temperature in the process of growing.B. Global warming has shown few signs of influence on agriculture.C. Rice prices are rising steadily owing to the crop failure in Australia.D. Global warming may contribute to more complicated weather conditions.65. It can be infe

    77、rred from the passage that .A. Australia is the largest rice producing country around the worldB. most people look on the bright side of the flexibility of farmers C. climate changes have simply brought negative effects to peoples livesD. wine grape cultivation has threatened the rice production in

    78、Australia66. Which of the following best serves as the title of the passage?A. Rice shortage and wine boomB. Drought, the enemy of rice productionC. Rice crisis and its solutionD. Rice issue, a focus of the public attention答案:62. B 63. A 64. D 65. D 66. C62.解析:由第一段最后一句可知大米产量因干旱减少了90%,因此磨坊的工作也大幅下降,不被

    79、使用,故选B。63.解析:由第三段第一句可知,研究人员考虑提前水稻在白天的开花时间,即在更凉爽的时间开花,故选A。64.解析:由第三段第二句可知,大米喜阴,故A错。由第二段可知,全球变暖严重影响农业及畜牧业,可能带来粮食危机,故B错。由第二段第三句可知,大米价格飞涨,故C错。由第三段最后一句可知全球变暖还会影响降雨量,故选D。65.解析:文中并未提及澳大利亚是全球最大的水稻生产国,故A错。第四段第二句指出仅一些专家对农民们的灵活性持积极态度,故B错。由第四段第二句可知,温室气体有助于水稻生长,故C错。由第五段第一句可知葡萄种植正取代水稻种植,故选D。66.解析:本题是一道综合概括题,由全文内容可知,本文核心内容为全球变暖给水稻种植带来的影响,故选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题16 阅读理文章长句难句分析-2021年高考英语题型大冲关(上海专用).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-832590.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(历年真题).docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(历年真题).docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全国通用).docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全国通用).docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全优).docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全优).docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【考点梳理】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【考点梳理】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【网校专用】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【网校专用】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精选题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精选题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精品】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精品】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【有一套】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【有一套】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【易错题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【易错题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【夺冠】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【夺冠】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【名校卷】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【名校卷】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【典优】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【典优】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷各版本.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷各版本.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷可打印.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷可打印.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及解析答案.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及解析答案.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及精品答案.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及精品答案.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案参考.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案参考.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案免费.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案免费.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案一套.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案一套.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案一套.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案一套.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【精品】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【精品】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【有一套】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【有一套】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【易错题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【易错题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【必刷】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【必刷】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【名校卷】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【名校卷】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【各地真题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【各地真题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【典优】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【典优】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及参考答案一套.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及参考答案一套.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及免费下载答案.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及免费下载答案.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1