分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 24

类型专题21 初升高检测卷(一)【练习】-2022年初升高英语无忧衔接(通用版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:833588
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:24
  • 大小:197.89KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    练习 专题21 初升高检测卷一【练习】-2022年初升高英语无忧衔接通用版 专题 21 初升 检测 2022 年初 升高 英语 无忧 衔接 通用版
    资源描述:

    1、专题21 初升高检测卷(一)【练习】2022年初升高英语无忧衔接(通用版)一、 语法填空A1The visitor came yesterday is Tom.2This is the mountain village I stayed last year. 3I made a table, surface is quite smooth.4She found it (extreme) difficult to get a job.5I have the (confident) that you will have a good time here. 6Children all enjoy t

    2、hemselves (outdoor).7That government (overthrow) in a military coup three years ago.8 is obvious that a man isnt strong enough to lift an elephant. 9His father didnt permit (watch)TV until he finished his homework.10Some experts think reading is the fundamental skill upon school education depends.11

    3、To be honest, the payment isnt (attract) enough, though the job itself is quite interesting.12You return my umbrella now. You can keep it till next week if you like. 13Our interview ended at 3:50 p.m, because Mr Li had a meeting (attend)at 4:3014An airplane (observe) to appear on the screen of radar

    4、 last week.15The textbooks and dictionaries can be used as reference books the magazines serve as reading materials. 16She is the woman the name of is known all over the country.17 People would leave the bike in the place they finished their journey.18This is the middle school Mr. Smith taught Engli

    5、sh ten years ago. 19Ill never forget the days I worked together with you. 20 I told him was I would find him a good play.21The Great Wall, the Palace Museum and the friendly people are many foreigners like Beijing.22I was organizing my words in my head the girl next to me gave me a nudge.23Plants gr

    6、ow better there is much sunshine and water. 24His aunt (do) some cooking when he came in . 25He was late this morning. That was there was a lot of traffic on the road. BI came to England last summer. I 26 (be) in England for eleven months. I am going to finish my studies in England soon, and will le

    7、ave 27 China next month.At first it was very difficult for me 28 (communicate )with other people in English, 29 now I can speak English much 30 (well), and even understand English television, because I have studied hard and my teachers and classmates have helped me a lot.I have lots of English 31 (f

    8、riend) now. Some of 32 (they) have even invited me to dinner in their houses33 I have learned a lot about their custom. They are 34 (interest) in China and Chinese people. Every time they ask me a lot of questions, I 35 (real) realize how little I know about my own country.二、阅读理解AIn October, I told

    9、the eightyearolds in the class I teach in Pompton Lakes, New Jersey, about my plan. Since all of you have done extra jobs around the house to earn some money, I said, then well buy food for a Thanksgiving dinner for someone who might not have a nice dinner otherwise.I watched them while they walked

    10、up and down the supermarket. Flowers! Kristine cried. The group rushed towards the holiday plants.You cant eat flowers.It was wiser to use any extra money to buy something that could be turned into meals.But Mrs Sherlock, came the begging voice, we want flowers.Defeated finally, I put a pot of funny

    11、 purple mums in the cart full of foods. Shell like this one, the children agreed.An organisation had given us the name and address of a needy grandmother who had lived alone for many years. We finally pulled up in front of a small house. A slightlybuilt woman with a weary face came to the door to we

    12、lcome us.My little group ran to get the foods. As each box was carried in, the old woman kept on saying Thanks.much to her visitors pleasure. When Amy put the mums on the counter, the woman seemed surprised. Shes wishing it was a bag of rice, I thought.We returned to the car. As we fastened our seat

    13、 belts, we could see the kitchen window. The woman inside waved goodbye, then turned and walked across the room, past the turkey, past the goods, straight to the mums. She put her face in them. When she raised her head, there was a smile on her lips. She was transformed (转变) before our eyes.The chil

    14、dren were quiet. At that moment, they had seen for themselves the power they have to make anothers life better. The children had sensed that sometimes a person needs a pot of funny purple flowers on a dark November day.36What does the story mainly tell us? AEveryone has the power to change the world

    15、.BActs of kindness can change someones life.CThe poor people may need flowers as well.DChildren have different thoughts from adults.37What does the underlined word mums refer to in the passage? AMothers.BTeachers.CFlowers.DGifts.38Why did the author consider the mums funny? ABecause she thought they

    16、 were too ugly.BBecause she thought they were for children.CBecause she thought they were too expensive.DBecause she thought they couldnt help people in need.39What can we know from the passage? AThe old woman preferred food to flowers.BFlowers are more important than food to the poor.CThe old woman

    17、s dark day was brightened by the children.DAll the money the children earned was transformed to food.BTo read more, when a self-help book caught Ashley Josts eye at a bookstore, Jost, a 27-year-old college teacher, bought the book, Girl, StopApologizing, and began reading it when she got home. She w

    18、as one chapter in when she discovered it was holding a secret. Jost was sitting on the couch and the dog started barking at God-knows-what. She tossed(抛) the book down to ease after the dog and five dollars fell out on the floor. Surprisedly, she began turning page after page. Thats when she noticed

    19、 a bright pink note with a handwritten message. Iwashavingadifficultday. IthoughtmaybeIcouldbrightensomeoneelseswiththislittlesurprise. Gotobuyacoffee, anicecreamorafavouriteCD. Practicesomeself-caretoday.Rememberthatyouareloved.Youareamazing. Youarestrong. Love,LisaJost was greatly surprised. Rando

    20、m(随机的) acts of kindness used to happen to strangers on the Internet, not to her. A photo of the note Jost shared on Twitter (推特 )has been liked more than 3, 000 times and shared around the world. In this way, it encouraged people to perform their own random acts of kindness. Jost planned to do at le

    21、ast one kind thing every week. And shes no one people continue to reach out to her via Twitter to share stories of their own acts of kindness. Afterwards, once a day for a week, she hid notes and Starbucks gift cards in coffee shops, restaurants, and libraries. She even inspired her dad to buy groce

    22、ries for the person behind him in line at a Walmart. 40Why did Jost turn the book page after page? AShe wanted to finish the book in time.BShe was curious about her dogs bark.CShe thought there might be more secrets.DShe decided to find the bright pink note.41Jost shared the photo of the note on Twi

    23、tter to_. Aencourage others to show kindness Bthank Lisa for her kind heartCget as many likes from her fans as possible Dshow how surprised she was42According to the passage, Jost did the following EXCEPT_ Ainspire people around herBread stories of kind actsChide gift cards in librariesDpost the pic

    24、tures of her life43What would be the best title for the passage? AA Mysterious LisaBAn Unexpected NoteCA Warm-hearted ActDAn Interesting BookCIf you walk through a park in the morning, youll see a series of beautiful movements performed in a slow, focused manner with deep breathing. While this may b

    25、e a common sight for many, this practice was recently given remarkable acknowledgment.On Dec 17, Chinas tai chi was officially listed on the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) List of Intangible Cultural Heritage.Tai chi is a traditional physical practice chara

    26、cterized by relaxed, circular (环形的) movements that work in harmony with breath regulation and the cultivation of a righteous (正直的) and neutral mind, noted China Daily. The origins of tai chi can be traced to Wenxian County in Henan Province in the mid17th century. Now it has spread to more than 150

    27、countries and regions, attracting more than 100 million people to practice.Tai chi can be practiced any time and anywhere without equipment. It is a practical way for one to further balance, motor control and rhythm of movement. However, for many, it is more than just exercise.Tai chi is not just a

    28、sport to make people fit, but also contains Chinese culture and philosophy that can make people peaceful, Yan Shuangjun, a researcher of tai chi, said.Marleni Calcina from Peru is an example of the many people who have benefited from tai chi. She has practiced tai chi for more than 10 years. For her

    29、, its a way of life. Tai chi has taught her the value of going slowly. She once felt great stress at work and in her life, but that began to change thanks to tai chi, which helped her gain peace and inner harmony, she said. For me now, practicing tai chi is like speaking with my soul.44Where can the

    30、 passage probably be found? AIn a chemistry paper.BIn a medical report.CIn a guidebook.DFrom a website.45From the passage, what can we learn about tai chi? ATai chi has spread to more than 150 countries.BTai chi dates back to the 1700s.CTai chis movements are relaxing and complex.DTai chi benefits m

    31、ore than physical health.46Which of the following words can describe Yan Shuangjuns attitude to tai chi? AUncertain.BSupportive.CCasual.DCautious.47Which is the best title for the passage? AHeritage of HarmonyBThe Value of Tai ChiCA Traditional Chinese SportDTai Chi and Chinese PhilosophyDNov. 21 is

    32、 World Hello Day. It began back in the 1970s as part of an effort to make the world more peaceful. It was created by the United Nations just after the war between Israel and Egypt in 1973. The philosophy (理念) behind it is saying Hello and stop war. It sounds like a fine idea, but most of us know tha

    33、t simply saying Hello wont bring about world peace. Still, on a smaller range, the simple act of saying hello to someone can make a lot of difference. This might not be obvious. After all, its such a casual thing and requires so little effort. You raise your head to someone as you pass by them in th

    34、e school corridor (走廊), say Hello, then its over. Although we might not realize it, a small thing like a greeting can mean a lot to a person. Many people are lonely because theyre shy. They find it difficult to communicate with people, even though they want to. It leads to them feeling cut off. On t

    35、his basis, maybe its a good idea, not just on Nov. 21, but every day, to remember to say Hello to as many people as we can. The stranger who hears your greeting may secretly smile in their heart. You might even make their day. Greeting other people is the easiest way to be polite. Politeness is the

    36、way we individual humans link up with the rest of the human world outside of our circles of family and friends. Politeness is one of the aspects of culture that make us a society rather than just many individuals living in the same space. No one said it better than the French author Joseph Joubert,

    37、Politeness is the flower of humanity. A Hello to a stranger is a small thing, and often neglected (忽视), but through it we can make the world better for another person. 48What is World Hello Day intended for? APhilosophy.BPeace. CPoliteness.DWar.49Which of the following has an effect on people? ARais

    38、ing heads to others.BDoing something casually.CMeeting in the school corridor.DThe simple act of saying hello.50Why does someone feel lonely? AThey are unwilling to communicate with others.BThey are too shy to communicate with others.CThey are very fond of living alone.DThey dont like doing things a

    39、s others do.51What can we learn from the last paragraph? AWe should neglect a small thing.BSaying hello to others is powerful.CThe flowers make the world better.DNo one is better than Joseph Joubert.三、任务型阅读Why play sports? You might say “to get exercise” and youd be right. To have fun? Thats true, t

    40、oo. But theres more. 52 . According to the Womens Sports Foundation, girls who play sports get a lot more than just fit.Girls who play sports do better in school. You might think that playing sports will take up all your study time. 53 . Exercise improves learning, memory, and concentration(集中;专心),

    41、which can give active girls an advantage in the classroom.Girls who play sports learn teamwork and goal setting skills. 54 . When you work with coaches, trainers, and teammates to win games and achieve goals, youre learning how to be successful. Those skills will serve you well at work and in family

    42、 life.Sports are good for a girls health. In addition to being fit and keeping a healthy weight, girls who play sports are also less likely to smoke. And later in life, girls who exercise are less likely to get osteoporosis(骨质疏松症).Playing sports improves self-confidence. 55 . Why?It builds confidenc

    43、e when you know you can practise, improve, and achieve your goals. Sports are also a feel-good activity because they help girls get in shape, keep a healthy weight, and make new friends.56 . Playing sports can reduce pressure and help you feel a little happier. How? The brain chemicals released duri

    44、ng exercise improve a persons mood. Friends are another mood-lifter. And being on a team creates tight bonds between friends. Its good to know your teammates will support you both on and off the field!A. Exercise cuts the pressure.B. Sports teach valuable life skills.C. In fact, there are at least 5

    45、 reasons.D. Regular exercise increases quality of life.E. Girls who play sports feel better about themselves.F. Playing sports offers children more than just physical benefits.G. But research shows that girls who play sports do better in school than those who dont.四、完形填空Look, Mom, he paints like me!

    46、 Eight-year-old Alexandra Nechita had just discovered Pablo Picassos artwork for the first time. The art world 57 and began to call Alexandra the Petite(小的) Picasso. This 58 artist has been turning heads in the art world ever since. Even at age two, Alexandra spent nearly all her time on her colouri

    47、ng books. 59 that their daughter spent too much time alone, Alexandras parents took her colouring books away. They 60 she d start to jump rope or play with dolls. But taking away her colours was like taking the air out of her life. Alexandra began to colour on paper which her mother 61 home from off

    48、ice. When Alexandra was four, her parents began to notice the figures she 62 . They were abstract and looked like Picassos work, with four eyes and two faces. She 63 painting with watercolours and then with other paints. Alexandras classmates would sometimes 64 her paintings. But her primary school

    49、teacher saw talent in her drawings. She helped eight-year-old Alexandra organise her first 65 at a local library. Within a year, Alexandra had several other exhibitions. By then, she had 66 more than 250 paintings. Her exhibition at the famous Mary Paxon Gallery brought her to the 67 of national art

    50、 critics(评论家). She began to appear on television, in news and talk shows around America. Today Alexandra 68 paints in her special style. Admirers have spent a large amount of money buying her paintings. But the 69 doesn t seem to have affected her negatively(消极地). Through various charities, Alexandr

    51、a shares her wealth with those 70 around the world. And 71 Alexandra continues to paint, the world will be blessed to experience more of her love for life and art. 57AimprovedBagreedCwaitedDbroke58AfriendlyBtalentedCworriedDhonest59AAfraidBSureCProudDAshamed60ApromisedBprovedCreportedDhoped61Acalled

    52、BdroveCbroughtDsent62AdrewBcountedCexplainedDmet63AstoppedBstartedCsuggestedDavoided64Alearn fromBseek forCpoint atDlaugh at65AconferenceBsystemCpartyDexhibition66AcompletedBusedCcopiedDlost67AroleBtasteCselectionDattention68AdirectlyBsuddenlyCstillDseldom69AstyleBtimeCenergyDmoney70Aon holidayBin p

    53、owerCon dutyDin need71AunlessBwhetherCasDthough五、书面表达72应用文写作假定你是李华,你班要举行一个英语学习经验交流会。作为英语课代表,你是老师指定的发言人之一。请你根据以下要点准备一篇发言稿与同学们交流:1)多看英文书籍和节目,增加词汇量; 2)多与他人用英语交流。注意:1)词数80左右;2)可以适当增加细节,以使行文连贯。_73阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。In a meeting room, I faced the judges seated behind a table holding my fate in

    54、their hands. These same judges had rejected me twice before. This was my last chance. Would it finally be my turn?“Tell us, Jason,” one judge said, “why do you want to be PistolPete?” That summer I watched a cowboy football game. I was attracted by Pistol Pete. He was larger than our body. He could

    55、get everyone in the entire stadium on their feet shouting “Come on!” and make sure they had fun. Being the mascot (吉祥物) fit my personality. I loved getting attentionand a laugh. I didnt have the leg or the speed to play football. But no one could top me when it came to school spirit.I entered a nati

    56、onal high school mascot competition and finished twelfth. When tryouts (选拔) for Pistol Pete were announced during my first year at university, myacademicadviser encouraged me to work hard at the mascottraining. Then came the interview with the judges. The main question was, “Why do you want to be Pi

    57、stol Pete?”“Because Ive been training for this all my life,” I told the judges.The judges gathered the candidates to announce their decision. Theyd selected two students. I could only watch as those two students jumped into the air.I talked about my dream to my co-workers at my part-time job, and th

    58、ey were behind me 100 percent. When tryouts came the following spring, I was more than ready. Then I stepped before the judges again.“You know me from last year,” I said. “You know how badly I want this. And you know how good Id be.” I thought it was a done deal that Id spend my senior year being Pi

    59、stol Pete, living my dream.注意:1)所续写短文的词数应为150左右;2)至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3)续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4)续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1: The judges didnt call my name. _ Paragraph 2:I added my name to the list one last time, _答案解析部分1that/who【解析】句意:昨天来的客人是汤姆。 came yesterday 是限制性定语从句,先行词是 the visitor,指人,在从句

    60、中作主语,应用关系代词that/who ,故填 that/who 。 【点评】考查定语从句,本题涉及关系代词 that/who 引导的限制性定语从句。2where【解析】句意:这就是我去年住的山村。 I stayed last year是限制性定语从句,先行词是village,在从句中作地点状语,故用关系副词where,故填where。【点评】考查定语从句,本题涉及关系副词where引导的限制性定语从句。3whose【解析】句意:我做了一张桌子,它的表面很光滑。 surface is quite smooth是非限制性定语从句,先行词是a table,在从句中作定语,应用关系代词whose,故

    61、填whose。 【点评】考查定语从句,本题涉及关系代词whose引导的非限制性定语从句。4extremely【解析】句意:她发现很难找到工作。此处副词修饰形容词difficult,作状语,故填extremely。【点评】考查副词,本题涉及副词修饰形容词。5confidence【解析】句意:我有信心你会在这里过得愉快。此处名词作宾语,confidence,”信心“,不可数名词,故填confidence。【点评】考查名词,本题涉及名词作宾语。6outdoors【解析】句意:孩子们在户外玩得开心。此处作状语,用副词,故答案为outdoors。【点评】考查形容词变副词。理解句意,根据句子的语法结构对所

    62、给的单词进行变形。7was overthrown【解析】句意:该政府在三年前的军事政变中被推翻。此处是谓语动词,与that government 之间是被动关系,应用被动语态,结合时间状语three years ago ,应用一般过去时,故填 was overthrown 。【点评】考查时态语态,本题涉及一般过去时的被动语态。8It【解析】句意:很明显,一个人不够强壮,举不起大象。此句it作形式主语,that从句是真正的主语,故填It。【点评】考查代词,本题涉及it作形式主语。9watching【解析】句意:他的父亲在他完成作业之前不允许看电视。permit doing,固定短语,“允许做.”

    63、,动名词作宾语,故填 watching 。 【点评】考查非谓语动词,本题涉及动名词作宾语,以及固定短语permit doing。10which【解析】句意:一些专家认为阅读是学校教育的基本技能。关系代词前如有介词,关系代词须用 which。upon是介词,故答案为which。【点评】考查定语从句中“介词+which/whom”的用法。11attractive【解析】句意:老实说,虽然工作本身很有趣,但报酬还不够吸引人。此处形容词作表语,故填attractive。 【点评】考查形容词,本题涉及形容词作表语。12neednt【解析】句意:你现在不用还我的伞了,如果你愿意,可以留到下周。neednt

    64、 表示“不必做.”故填neednt。【点评】考查情态动词,掌握neednt的用法。13to attend【解析】句意:我们的采访在下午3:50结束,因为李先生在4:30有个会议要参加。此处表示将来的动作,应用不定式。故填to attend。 【点评】考查非谓语动词,本题涉及不定式作定语。14was observed【解析】句意:上周发现一架飞机出现在雷达屏幕上。此处是谓语动词,根据时间状语 last week,可知此处是描述过去发生的事情,且主语airplane和动词observe之间是被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语是名词单数,故填was observed。【点评】考查时态语态,本题

    65、涉及一般过去时的被动语态。15while【解析】句意:教科书和字典可以作为参考书,而杂志则作为阅读材料。while“然而”,强调对比,连接并列句,故填while。【点评】考查连词,本题涉及while连接的并列句。16whom【解析】句意:她是全国闻名的女人。 the name of is known all over the country是限制性定语从句,先行词是the woman,在从句中作of的宾语,应用关系代词whom,故填whom。 【点评】考查定语从句,本题涉及关系代词whom引导的限制性定语从句。17where【解析】句意:人们会把自行车留在他们结束旅程的地方。 they fin

    66、ished their journey是限制性定语从句,先行词是the place,在从句中作地点状语,故填where。【点评】考查定语从句,本题涉及关系副词where引导的非限制性定语从句。18where【解析】句意:这就是十年前史密斯先生教英语的那所中学。 此处为定语从句修饰先行词middle school,先行词在从句中作地点状语,应用关系副词where引导。故填where。【点评】考查定语从句,本题涉及关系副词where引导的限制性定语从句。19when【解析】句意:我永远不会忘记我与你们共事的日子。 I worked together with you是限制性定语从句,先行词是day

    67、s,在从句中作时间状语,故填when。【点评】考查状语从句,本题涉及关系副词when引导的限制性定语从句。20What;that【解析】句意:我告诉他的是,我会为他找到一部好戏。 I told him是主语从句,缺少直接宾语,应用what引导; I would find him a good play是表语从句,从句中不缺成分,应用that引导,故答案为:What;that。 【点评】考查名词性从句,本题涉及what引导的主语从句和that引导的表语从句。21why【解析】句意:长城、故宫博物院和友好人民是许多外国人喜欢北京的原因。此处是why引导的表语从句,故填why。【点评】考查名词性从句

    68、,本题涉及why引导的表语从句。22when【解析】句意:我正在脑海里组织语言,突然旁边的女孩推了我一下。be doing sth.when.,固定短语,“过去正在做某事突然”,故填when。【点评】考查连词,本题涉及when引导的时间状语从句以及固定短语be doing sth.when.。23where【解析】句意:有充足阳光和水的地方,植物生长得更好。此句表地点,用where引导地点状语从句。故填where。【点评】考查状语从句,本题涉及where引导的地点状语从句。24was doing【解析】句意:当他进来的时候他的阿姨正在烹饪。由句中came,判断本句为过去时;根据句意可知,他进来

    69、的时候动作正在发生,故用过去进行时,又因主语是she,所以用was doing。故填was doing。【点评】考查句子时态,注意时间状语从句主从句的时态。25because【解析】句意:他今天早上迟到了。那是因为路上交通拥挤。根据句意和上下文逻辑关系,可知此处为表语从句,填because 。【点评】考查状语从句,本题涉及because引导的原因状语从句。26have been;27for;28to communicate;29but;30better;31friends;32them;33where;34interested;35really【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在英国留学一年

    70、,期间英语有了很大的提升,同时也结交了很多朋友。【点评】考查语法填空,本题考点涉及时态,介词,非谓语动词,连词,副词,名词,代词,定语从句以及固定搭配等多个知识点的考查,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。26句意:我在英国已经有11个月了。根据上文 “I came to England last summer”以及下文“I am going to finish my studies in England soon”可知,作者从去年夏天到现在都在英国,故用现在完成时表示过去动作一直持续到现在。故填have bee

    71、n。27句意:我很快就要完成在英国的学习,下月要回中国了。leave for固定短语,“启程去某地”,故填for。28句意:起初我用英语很难与别人沟通。本句为结构it is adj.for sb.to do sth.;it作形式主语,不定式短语作真正的主语,故填to communicate。29句意:但是现在我英语变好了,甚至可以看懂英语电视节目。根据语境可知,作者对最初的情况和现在的情况进行了对比,因此用转折连词。故答案为but。30句意:但是现在我可以更好地说英语,甚至理解英语电视,因为我努力学习,我的老师和同学帮助了我很多。根据语境可知,作者对最初的情况和现在的情况进行了比较,现在英语有

    72、了进步,因此用比较级,故填better。31句意:我在这里认识了很多新朋友。lots of修饰名词复数。故填friends。32句意:一些朋友甚至邀请我去他们家做客,在那里我了解了很多习俗。of为介词,后接代词宾格。故填them。33句意:一些朋友甚至邀请我去他们家做客,在那里我了解了很多习俗。 I have learned a lot about their custom是限制性定语从句,修饰先行词houses,在从句中作地点状语,应用关系副词where,故填where。34句意:他们对中国的东西很感兴趣。此处为描述人的感受,应使用-ed形容词。故填interested。35句意:每次他们问

    73、我很多问题时,我才真正意识到我对自己的国家知之甚少。通过分析句子,修饰know需用副词,故填really。36B37C38D39C【解析】本文是一篇记叙文,讲述了作者带学生去超市给一些有需要的人买食物,学生们也买了些花,作者觉得买花不是很值得,而他们去资助的老人看到花很高兴。【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。36考查主旨大意。纵观全文可知,作者号召孩子们给无法享用美味晚餐的人购买感恩节晚餐所需的食物,在孩子们的强烈要求下买了一盆紫色的菊花。老太太看到

    74、花后,把脸埋在花里,然后露出了微笑。孩子们的善举和鲜花改变了老太太的心情和生活。故选B。37考查词义猜测。根据第二段孩子们说的Flowers!;第四段中的we want flowers.;以及最后一段中的“a person needs a pot of funny purple flowers” 可知,作者应孩子们的强烈要求买了一盆紫色的花,因此 mums 是花。故选C。38考查推理判断。根据第三段You cant eat flowers.It was wiser to use any extra money to buy something that could be turned into

    75、 meals. ”“你不能吃花。”-更明智的做法是用多余的钱买一些可以做成饭菜的东西;以及第七段中的“Shes wishing it was a bag of rice, I thought.”她希望那是一袋大米,我想。可知,作者认为买花是不明智的,不如买食物材料,所以作者认为买的花funny是因为它不能真正帮助需要帮助的人。故选D。39考查推理判断。根据倒数第二段中的“straight to the mums. She put her face in them. When she raised her head, there was a smile on her lips. She was

    76、transformed (转变) before our eyes.”;以及最后一段中的 The children had sensed that sometimes a person needs a pot of funny purple flowers on a dark November day.”可知,老太太看到花后,把脸埋在花里,然后露出了微笑,孩子们也意识到在阴暗的11月中,有时人们需要一盆紫色的花,由此可知是孩子们照亮了老妇人黑暗的日子。故选C。40C41A42D43B【解析】本文是一篇记叙文, 讲述了Jost偶然的一次机会在买回来的一本书中发现了一个纸条,上边写着激励的话语,她感

    77、到很惊奇。并在微博上分享这则消息,鼓励大家多多传递这样的爱心,自此之后她自己也在生活中处处传递着这种惊喜和善意。【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。40考查细节理解。根据第二段中的She tossed(抛)the book down to ease after the dog and five dollars fell out on the floor. Surprisedly, she began turning page after page. 她把书扔在地

    78、上想让狗停止叫却从书中掉出来五美元钱。所以她开始一页一页地翻。也就是说她继续翻书想看看有没有更多惊喜。故选C。41考查细节理解。根据第四段中的In this way, it encouraged people to perform their own random acts of kindness. 通过发推特这种方式,这件事鼓励人们都去随机展露他们的善意。也就是说她想鼓励大家去展示友好。故选A。42考查细节理解。根据倒数第二段中的“ And shes no one people continue to reach out to her via Twitter to share stories

    79、 of their own acts of kindness. ”可知,人们通过推特向她分享他们的善行,那么相应的Jost就会去读这些故事。故选项B正确;倒数第二段中的In this way, it encouraged people to perform their own random acts of kindness. 可知,她鼓励人们展示善行。故选项A正确;以及最后一段中的she hid notes and Starbucks gift cards in coffee shops, restaurants, and libraries可知,它也会在图书馆藏纸条或者星巴克的礼卡。故选项C

    80、正确。选项D文中没有提到。故选D。43考查主旨大意。文章中的故事都是有一张不期而至的纸条引起的,并且文章中提倡大家多展示自己的善心也是需要通过纸条传递的。“不期而至的纸条”即与引出文章中心的纸条呼应,又与文章倡导的善心呼应,符合文章中心。故选B。44D45D46B47A【解析】本文是一篇说明文,介绍了太极拳的起源和对身心健康的益处。【点评】本题考点涉及细节理解,观点态度,文章出处和主旨大意四个题型的考查,是一篇文化类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。44考查文章出处。 纵观全文可知,本文介绍了太极拳申遗成功,太极拳的

    81、起源和有助内心平静和谐的益处,由此可判断出文章应出自网站。故选D。45考查细节理解。 根据文章的介绍可知,太极拳不仅是一项使人健康的运动,而且包含了中国文化和哲学,可以让人获得内心的平静。由此可知,太极拳不仅仅有益身体健康, 故选D。46考查观点态度。 根据第五段中的”Tai chi is not just a sport to make people fit, but also contains Chinese culture and philosophy that can make people peaceful.“可知,太极拳不仅是一项使人健康的运动,而且包含了中国文化和哲学,可以让人平

    82、静。故Yan Shuangjun对太极拳的态度是赞同和支持的, 故选B。47考查主旨大意。根据第二段介绍太极拳申遗成功,以及最后两段介绍太极不仅对身体健康有益,而且能让人获得内心的平静和谐,”和谐的遗产“可作为标题,故选A。48B49D50B51B【解析】本文是一篇说明文,通过世界问候日这一主题,说明了对别人说“你好”看似是一件小事,但是这一句小小的问候可能会让世界变得更美好。【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。48考查细节理解。根据第一段中的 “Nov. 21 is World Hell

    83、o Day. It began back in the 1970s as part of an effort to make the world more peaceful.”11月21日是世界问候日。它始于20世纪70年代,是为了让世界更加和平。可知,世界问候日的目的在于和平。故选B。49考查推理判断。根据第五段 “On this basis, maybe its a good idea, not just on Nov.21, but every day, to remember to say Hello to as many people as we can. The stranger

    84、who hears your greeting may secretly smile in their heart. You might even make their day.”在此基础上,也许这是一个好主意,不仅仅是在11月21日,而是每天,记住向尽可能多的人打招呼。听到你问候的陌生人可能会暗自发笑。你甚至可以让他们高兴。可推知,一个简单的说“你好”的行为,对人们有影响。故选D。50考查细节理解。根据第四段中的 “Many people are lonely because theyre shy. They find it difficult to communicate with peo

    85、ple, even though they want to.”有些人感到孤独是因为他们太胆怯了,以至于不能和别人交流。故选B。51考查推理判断。根据最后一段中的 “A Hello to a stranger is a small thing, and often neglected (忽视), but through it we can make the world better for another person.”向陌生人问好是一件小事,常常被忽视,但通过它,我们可以为另一个人创造更好的世界。可知,虽然对别人说“你好”看似是一件小事,但是这一句小小的问候可能会让世界变得更美好。故选B。5

    86、2C;53G;54B;55E;56A【解析】本文是一篇说明文,介绍了参加体育运动对于女孩的益处,这里列举了五个益处,包括女孩在学校会表现的更好,在家庭,工作生活中起到作用,增加自信,减少压力等。【点评】考查七选五,本文是一篇运动类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。52根据空前“Why play sports? You might say to get exercise and youd be right. To have fun? Thats true, too. But theres more.”为什么运动?你可能会说“锻炼身体”,你是对的。玩得开心吗?

    87、这是真的。但还有更多;以及空后“According to the Womens Sports Foundation, girls who play sports get a lot more than just fit.”根据女子运动基金会的说法,参加运动的女孩不只是健康。同时结合下文讲的是五个原因。所以,设空处和上文为承接关系,是过渡句,可以表述为事实上有五个原因。C. In fact, there are at least 5 more reasons.“事实上,至少还有5个原因。”符合语境,故选C。53根据空前“Girls who play sports do better in sch

    88、ool.You might think that playing sports will take up all your study time.”做运动的女孩在学校表现更好。你可能认为做运动会占用你所有的学习时间;以及空后“ Exercise improves learning, memory, and concentration(集中;专心), which can give active girls an advantage in the classroom.”锻炼可以提高学习能力、记忆力和注意力,这可以让活跃的女孩在课堂上占有优势。说明了锻炼给女孩带来的好处,所以空白处和上文为转折关系,

    89、表明锻炼会给女孩带来好处的。G. But research shows girls who play sports do better in school than those who dont.“但研究表明,参加体育运动的女孩比不参加体育运动的女孩在学校表现更好。”符合语境,故选G。54根据空前“Girls who play sports learn teamwork and goal-setting skills.”参加体育运动的女孩能学习团队合作和目标设定技巧;以及空后“When you work with coaches, trainers, and teammates to win

    90、games and achieve goals, youre learning how be successful. ”当你与教练和队友一起赢得比赛并实现目标时,你就在学习如何成功。讲的是体育运动能传授有价值的生活技巧。因而设空处应总说体育运动可以传授一些生活技巧。B. Sports teach valuable life skills.“运动会教会有用的生活技巧。符合本段文意,故选B。55根据空前“Playing sports improves self-confidence.”做运动可以增强自信。所以接下来讲述做运动对女孩的好处,E. Girls who play sports feel

    91、better about themselves.“喜欢运动的女孩自我感觉更好。”符合语境,故选E。56根据空后“Playing sports can reduce stress and help you feel a little happier.”运动可以减少压力,帮助你感觉更快乐。所以,此处处讲述运动可以减少压力。A. Exercise cuts the pressure.“运动减少压力”符合语境,故选A。57B;58B;59A;60D;61C;62A;63B;64D;65D;66A;67D;68C;69D;70D;71C【解析】本文是一篇记叙文,讲述了绘画天才Alexandra 的故事。

    92、这个孩子刚八岁,画画就像毕加索一样。当她出名后,很多仰慕者购买她的画,她卖画的钱用来帮助有需要的人。【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,连词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。57句意:艺术界对此表示同意,并开始称 Alexandra 为“小毕加索”。A:improved“提高”;B:agreed“同意”;C:waited“等”;D:broke “打破”。根据空后“began to call Alexandra the Petite(小的)Picasso.”可知,艺术界同意

    93、 “he paints like me!”这一说法。故选B。58句意:这位才华横溢的艺术家从此在艺术界崭露头角。A:friendly“友好的”;B:talented“有才华的”;C:worried“担心的”;D:honest “诚实的”。这个孩子刚八岁,画画就像毕加索一样,可见非常有才华。故选B。59句意: Alexandra 的父母担心女儿独处的时间太长,所以把她的彩绘本拿走了。A:Afraid“担心的”;B:Sure“确定的”;C:Proud“自豪的”;D:Ashamed “害羞的”。父母担心她独自待的时间太长,所以把书拿走,想让她出去。故选A。60句意:他们希望她开始跳绳或玩洋娃娃。A:

    94、promised“许诺”;B:proved“证明”;C:reported“报道”;D:hoped “希望”。父母担心她独自待的时间太长,所以希望她出去玩耍。故选D。61句意: Alexandra 开始在她母亲从办公室带回家的纸上涂色。A:called“呼叫,打电话”;B:drove“驾驶”;C:brought“ 带回”;D:sent “送走”。根据语境可知,此处表示这些纸是她妈妈从公司带到家里的。故选C。62句意: Alexandra 四岁时,她的父母开始注意到她画的人物像。A:drew“画”;B:counted“数”;C:explained“解释”;D:met“遇见”。根据下文“They w

    95、ere abstract and looked like Picassos work, with four eyes and two faces.”它们是抽象的,看起来像毕加索的作品,有四只眼睛和两张脸。可至此处指Alexandra 画的人物,故选A。63句意:她开始用水彩绘画,然后用其他颜料。A:stopped“停止”;B:started“开始”;C:suggested“建议,表明”;D:avoided “避免”。根据空后“ then with other paints ”,可知开始时她用水彩作画,故选B。64句意: Alexandra 的同学有时会嘲笑她的画。A:learn from“向.

    96、学习”;B:seek for“寻找”;C:point at“指向”;D:laugh at “嘲笑”。同学们有的时候嘲笑她的画。故选D。65句意:她帮助八岁的 Alexandra 在当地图书馆组织了她的第一次展览。A:conference“会议”;B:system“系统”;C:party“晚会”;D:exhibition“展览”。根据下文 “Within a year, Alexandra had several other exhibitions.”可知,她的老师帮助8岁的亚历山德拉在当地一家图书馆组织了第一次画展。故选D。66句意:到那时,她已经完成了250多幅画。A:completed“完

    97、成”;B:used“使用”;C:copied“抄写”;D:lost “丢失”。根据语境可知,此处表示她已经完成了250多幅画。故选A。67句意:她在著名的 Mary Paxon 画廊的展览引起了全国艺术评论家的注意。A:role“角色”;B:taste“味道”;C:selection“选择”;D:attention “注意”。bring sb. to the attention of 固定短语,“吸引某人的的注意”。故选D。68句意:今天, Alexandra 仍然以她独特的风格作画。A:directly“直接地”;B:suddenly“突然”;C:still“依旧”;D:seldom “很少

    98、,几乎不”。根据语境可知,此处表示现在她依旧画她的风格。故选C。69句意:但钱似乎对她没有负面影响。A:style“风格”;B:time“时间”;C:energy“能量”;D:money “金钱”。根据上文 “spent a large amount of money purchasing her paintings”可知,此处指钱似乎并没有给她带来负面影响。故选D。70句意:通过各种慈善机构, Alexandra 与世界各地需要帮助的人分享她的财富。A:on holiday“在度假”;B:in power“执政的”;C:on duty“值班,上班”;D:in need “穷困的,有困难的”。

    99、根据空前“ Through various charities ”可知此处指版主需要帮助的人,故选D。71句意:随着 Alexandra 继续绘画,全世界将有幸体验到她对生活和艺术的更多热爱。A:unless“除非”;B:whether“是否”;C:as“随着”;D:though“尽管,虽然”。根据空后“ the world will be blessed to experience more of her love for life and art ”可知此处表示随着 Alexandra 继续画画,故选C。72Dear classmates, Im glad to have a chance

    100、 to share my English learning experience with you. First of all, vocabulary plays an important role in learning English. You should find the best way to enrich your vocabulary. I suggest reading interesting English books and watching English programs. Secondly, you should not be afraid of making mis

    101、takes or communicating with others. In fact, I will take every chance to practise speaking English with foreigners, which helps improve my confidence and spoken English. So, believe in yourself and keep practising, and youll make great progress with your English. Thank you! 【解析】本题是一篇应用文写作,要求考生以李华的身份

    102、准备一篇发言稿与同学们交流。写作背景:你班要举行一个英语学习经验交流会。作为英语课代表,你是老师指定的发言人之一。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)多看英文书籍和节目,增加词汇量; 2)多与他人用英语交流。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用

    103、了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。 例如:Im glad to have a chance to share my English learning experience with you.运用了不定式作原因状语;I suggest reading interesting English books and watching English programs. 运用了动名词作宾语; In fact, I will take every chance to practise speaking English with foreigners, which helps i

    104、mprove my confidence and spoken English.运用了非限制性定语从句;So, believe in yourself and keep practising, and youll make great progress with your English.运用了“祈使句+and+简单句”高固定句式。73Paragraph 1: The judges didnt call my name. This was supposed to be my turn! I left feeling cheated and defeated, lower than Id eve

    105、r felt in my life. I talked with my academic adviser. “If the pull of being Pistol Pete is still so strong,” he said, “maybe you are meant to try again. But you have to be prepared to accept the judges decision, no matter what it is.”Paragraph 2:I added my name to the list one last time, went throug

    106、h mascot training again. All that was left was the interview. For a moment, I was puzzled. Then it occurred to me that the judges didnt want to hear about my accomplishments and experience. They wanted to heart from my heart. I took a deep breath and spoke from the heart. “Pistol Pete has attracted

    107、me since it has been my dream when I was eight years old.” Later that day, one of the judges announced, “The Pistol Pete for this year are Steven and Jason.”【解析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知, Jason一直想扮演吉祥物 ,他为参加选拔赛刻苦训练。但是,第一年他落选了。不甘心的他第二年 再次来竞选吉祥物的扮演者。段落续写:续写第一段的开头语The judges didnt call my name.“裁判没有叫我的名字,可知

    108、本段一定是 讲述Jason再次落选;第二段的开头语I added my name to the list one last time”我最后一次将我的名字添加到列表中“,讲述他决定做最后一次尝试。再结合原文,可以看出Jason十分有决心、有毅力,并为竞选吉祥物的扮演者付出了很多努力,那么我们可以预测故事的结局应该是有志者事竟成。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。【点评】本书面表达要点齐全,上下文连贯,使用一定数量的句式结构,让句子更加生动丰满,同时运用了许多高级词汇和固定短语,提高文章的档次,

    109、体现了对英语的熟练的驾驭能力。例如: I left feeling cheated and defeated, lower than Id ever felt in my life.运用了比较状语从句;If the pull of being Pistol Pete is still so strong,maybe you are meant to try again.运用了条件状语从句; But you have to be prepared to accept the judges decision, no matter what it is.运用了让步状语从句;All that was left was the interview. 运用了限制性定语从句;Then it occured to me that the judges didnt want to hear about my accomplishments and experience. 运用了主语从句;Pistol Pete has attracted me since it has been my dream when I was eight years old.运用了时间状语从句。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题21 初升高检测卷(一)【练习】-2022年初升高英语无忧衔接(通用版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-833588.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠系列).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案(夺冠系列).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案免费.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案免费.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案下载.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案下载.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案一套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案一套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案1套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及答案1套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(黄金题型).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(黄金题型).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(预热题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(预热题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(精练).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(精练).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(研优卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(研优卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(新).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(新).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(夺分金卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(典型题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案(典型题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案一套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案一套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案1套.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及参考答案1套.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及一套完整答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及一套完整答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及1套参考答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题及1套参考答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题加下载答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题加下载答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题全面.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题全面.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费下载答案.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题免费下载答案.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题ab卷.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题ab卷.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题a4版可打印.docx人教版数学一年级上学期期末综合素养练习题a4版可打印.docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(黄金题型).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(黄金题型).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(达标题).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(达标题).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(能力提升).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(能力提升).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(考试直接用).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(考试直接用).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(综合卷).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(综合卷).docx
  • 人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(真题汇编).docx人教版数学一年级上学期期末综合素养提升卷(真题汇编).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1