专题4.字词猜测解题技巧-2024届中考英语题型过关(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 字词 猜测 解题 技巧 2024 中考 英语 题型 过关 解析
- 资源描述:
-
1、字词猜测解题技巧 根据上下文推断单词和短语的含义是英语阅读理解题重要出题方向之一,也是考查考生英语语言能力和文化品格的一种重要方式。词义猜测题可以针对单词、短语的意思进行命题考查,还可以针对某一句子的准确理解或代词的精确指代进行设题。除了直接考查单词或短语词义猜测外,在阅读理解文章中,总会有一些单词或短语超出了考试大纲词汇表的范围,但又没有附加注释,也需要考生猜测,这也是对词义猜测的一种间接考查。1猜词词义题:方法:利用同义或近义词来猜测利用反义词猜词利用上下文语境猜词利用定义或解释猜词利用例证猜词利用复叙或同等关系猜词利用词义搭配,关联猜词利用经验和常识猜词根据语境转折猜词利用构词法来猜词陷
2、阱:一个单词往往不只一层含义,注意深层含义。方法1 词义猜测法 词义猜测指通过构词、定义、对比、因果、常识、同义、反义及语境等确定词义。通常包括生词释义、熟词新义。考查学生联系主旨、结合上下文对词汇的理解辨别能力。A woman bought aparrotfrom a pet store. However, the woman decided to return the parrot to the shop the next day.This bird doesnt talk, she told the pet shop owner.Does he have a mirror in his
3、cage (笼子)? the owner asked. Parrots love mirrors.The woman bought a mirror and left. The next day she came back, saying that the bird still wasnt talking.The underlined word parrot in paragraph 1 means _ in Chinese.A.孔雀B.鹦鹉C.鸽子D. 老鹰Step1:分析理解词汇所在句的含义:一位女士从宠物店买了一只.。判断parrot的含义且原句没有太多线索,需继续在下文中找线索。Ste
4、p2:定位分析线索句:This bird doesnt talk, she told the pet shop owner.(“这只鸟不会说话”,她告诉宠物店老板。)Step3:定位答案:结合选项及常识可知,选项中“鹦鹉”可以学会说话,划线词应意为“鹦鹉”,确定答案为B。方法2 短语猜测法 短语猜测是指利用上下文语境推测短语的意义。考查学生联系主旨、结合上下文对词组的理解辨别能力。Jim likes sugar and cakes very much. He always eats some food with sugar before going to bed.One morning, Ji
5、m was crying in bed before he got up.Whats the matter, dear? his mother asked in a hurry.Ive got a toothache, said Jim.So his mother took him to the dentists. The dentist looked him over andpulled outhis bad tooth at last.Two days later, Jim went to school. Mrs. Hunt asked him, What was the matter w
6、ith you those days,Jim?I had ahad toothache, madam, answered Jim.Oh, Im sorry to hear that, said Mrs. Hunt. Is it better now?I dont know, madam. I left it at the dentists.What is the Chinese meaning of the underlined phrase pull out?A.切开B.拔掉C.缝补D.组装Step1:分析理解词汇所在句的含义:牙医给他做了检查,最后.他的坏牙;Step2: 定位分析线索句:
7、 The dentist looked him over(检查) andpulled outhis bad tooth at last.以及最后一句I left it at the dentists.(我把它留在了牙医店,此处的it指代坏的牙齿);Step3:定位答案:分析可知,牙医检查了他的牙齿,并最后拔掉了坏牙,确定答案为B。方法3 根据近义词/反义词猜测词义法在同一、同一段或同一篇文章中,作者为了避免语言的单调、重复,有时会使用意思相同或相近的词。因此,考生只要读懂上下文,知道其中一个单词的意思,就能猜出另外一个单词的意思。此外,有时作者也会用表示对比或转折的信号词连接意思相反的两个词或
8、句子,这时就可根据反义词线索猜测词义。表示对比或反义的信号词/短语常见的有: (whether) .or, unlike, but, yet, however, while, although, instead, rather than, on the other hand等There is a supermarket next to my house. You can buy all kinds of things there. The clothes in it are expensive, but the food is cheap.The Chinese meaning of “che
9、ap” is _.A.美味的B.昂贵的C.难的D.廉价的Step1:理解词汇所在句子:里面的衣服很昂贵,但是食物是_。Step2:分析句子::expensive 是我们学过的一个单词,意为“昂贵的”。前半句意为“里面的衣服很贵”。利用but的转折意义和expensive 的含义可猜出 cheap 表示“廉价的”,应选D项Step3:定位答案:结合选项含义可知,确定答案为D。方法4构词法猜词法在阅读文章时,总会遇上一些新词汇,有时很难根据上下文来推断其词意,而它们对文章的理解又有着举足轻重的作用,此时,如掌握了一些常用的词根、前缀、后缀等语法知识,如前缀un-表反义词,如happy-unhapp
10、y, fair-unfair等; 后缀-ment表名词, 如develop-development, state-statement等; 后-er、-or或-ist表同源名词: 如calculate-calculator, visit-visitor, wait-waiter, science-scientist等,如果一来,这些问题便不难解决了。3D VR Glasses This is a new arrival 3D VR Shinecon Helmet virtual(虚拟的) reality glasses. It supports many smartphone models wi
11、th Android or IOS system. Put your phone into the VR glasses and enter the virtual reality world. You can enjoy the super big screen effect of 3D videos. No need to go to cinemas. You can also play 3D games with it.Specification (说明书)Brand (商标) Name: GtekSize: 190mm X 135mm X 85mmWeight: 500gLens (镜
12、头): HD Optical Resin AugmentedLens Diameter: 30mmPhone Supported: Screen size from 3.5 to 6.0 inches, phoneLength: less than 160mm, width less than 85mmThe underlined word Length probably means _ in Chinese.A.长度B.宽度C.厚度D.高度Step1:分析理解词汇所在句子:less than 160mm, width less than 85mm(小于160mm,宽度小于85mm)Step2
13、:定位分析线索句: width意为“宽度”,th是名词后缀 less than 85mm(宽度小于85毫米);length是long(意为“长的”)的名词形式,意为“长度”,根据构词法演变而来。Step3:定位答案:分析选项A.长度 length;B.宽度 width;C.厚度 thickness;D.高度height。确定答案为A。方法5指代猜测法指代猜测指依据语境的逻辑关系,判断划线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象。 考查考生对文章中叙述的特定的人、物、事件的再认能力。解这类题时,应注意代词指代的总原则就近指代。When you travel to other countries,
14、you can be served with different new foods and know more things about different customs(风俗). You read all these from books in the past, but now you have a chance to know them clearly. You can also make new friends from different countries. They can help you know more about their own countries.What d
15、oes the underlined word them refer to in Paragraph 3?A. Friends. B. Teachers. C. Countries. D. Customs.Step1:分析理解题干及选项:结合题干可知本题考查点为指代猜测,选项含义 A.朋友B. 老师 C. 国家 D. 习俗 Step2: 定位分析线索句:根据第一句When you travel to other countries, you can be served with different new foods and know more things about different c
16、ustoms (风俗).当你去其他国家旅行时,你可以吃到不同的新食物,了解更多关于不同习俗的事情,由此可知下一句所说的在书中了解的是关于习俗的事情,有机会清晰地了解他们也是指的风俗。Step3:定位答案:结合选项含义可知,确定答案为D。(2023湖北十堰统考中考真题)I have an 11-year-old son named Peter. I knew that playing sports would be good to our son. He would get some exercise, learn about teamwork and learn some physical s
17、kills. We continually encouraged him to have a try, but after a while it was clear that he didnt like team sports, and there was nothing we could do to change it.We decided not to push him to take part in sports, even though most of his friends did sports. As time went by, we gradually realized that
18、 we had made the right decision. Dont misunderstand (误解) me. I have nothing against sports. Now my son isnt interested in sports, but Im not pushing him to do sports. Here are the reasons:I want him to know I accept him unconditionally. I dont even want Peter to feel that I will love him only if he
19、behaves in a certain way or takes part in some activities. Whether he succeeds or fails, he will always be my son, and that will never change.I want him to form his own path (道路) in life. His path doesnt have to be the same as mine. In fact, we both have similar interests in several areas like music
20、, computers and Star Wars, but were also different in many ways. Peter needs to be free to go his own path.I want him to know that I dont judge (判断) my worth by his achievements. Every father will feel proud of his son if he can make great achievements. So most parents always push them so hard. Some
21、times we have seen ourselves indirectly through our own sons. Their achievements remind us of our wonderful days in the past. We must make sure we dont want to make up for (弥补) our own regrets by pushing our sons to climb higher and go further than we did.1The advantages of doing sports dont include
22、 _.Agetting some exerciseBgetting some exam skillsClearning about teamworkDlearning some physical skills2What was the writers final decision?AOur son must master a kind of sport.BHe should do the same thing as his friends.CWe didnt push him to do sports he disliked.DWe would push him to find what he
23、 was good at.3What does the underlined word “unconditionally” mean?A慎重地B无条件地C不耐烦地D犹豫地4How many reasons does the father give for not pushing his son to take part in sports?ATwo.BThree.CFour.DFive.5Which sentence can best describe the father in this passage?AHe is a wise and open-minded father.BHe doe
24、snt care about his sons future.CHe is brave and knows when to give up.DHe is rich enough to support the whole family.【答案】1B 2C 3B 4B 5A【导语】本文主要讲述了作者起初想培养儿子喜欢做运动,后来发现儿子对做运动根本不感兴趣,作者就放弃了。后来发现,作者做的决定是正确的,作者举例了几点原因。1细节理解题。根据“He would get some exercise, learn about teamwork and learn some physical skills
25、.”可知,做运动的好处包括得到一些锻炼,学习团队合作,学习一些身体技能,故选B。2细节理解题。根据“We decided not to push him to take part in sports, even though most of his friends did sports.”可知,最后作者决定不强迫他参加体育活动,故选C。3词义猜测题。根据“ I dont even want Peter to feel that I will love him only if he behaves in a certain way or takes part in some activities
26、.”可知,不希望彼得觉得,只有当他表现出某种行为方式或参加某些活动时,作者才会爱他,而是要让儿子认为,父母是无条件接受他的,所以划线部分表示“无条件地”,故选B。4细节理解题。根据“Here are the reasons:”、“I want him to know I accept him unconditionally.”、“I want him to form his own path (道路) in life.”及“I want him to know that I dont judge (判断) my worth by his achievements.”可知,作者共列举了三点原因,
27、故选B。5推理判断题。根据第一和第二段可知,作者刚开始想培养儿子喜欢做运动,后来发现儿子真的对它不感兴趣,作者并没有因为其他小朋友做运动而勉强儿子去做不喜欢的事情,从这些事情可以看出作者是一个明智而豁达的父亲,故选A。(2023山东东营统考中考真题)When Jae came home from school, he couldnt find his keys. “What now? I cant just sit out here,” he thought. His parents wouldnt be home for an hour. Just then, Ron, the man wh
28、o lived next door, was coming. He asked Ron if he could stay at his room to wait for his parents. Ron agreed. Inside, Jae saw a baseball on a shelf (架子).Ron smiled when he saw Jae looking at it. “That one was signed (签名) by the Minnesota Twins, right after the World Series in 1987,” he said. “Dad ta
29、kes me to their games sometimes,” Jae said. “Where did you get this?”“I was a professional umpire (裁判) for thirty years,” Ron answered. Jaes eyes widened. “An umpire? In the 1980? Did you met .” He began to ask Ron questions one after another. Ron told Jae a lot about past players. When it was time
30、for Jae to go home, he asked Ron, “Can I come again?” “Sure,” Ron said. “Wow, losing my keys turned out okay,” Jae thought. The next day at school, Jae searched his desk, “Oh, no. Not again!” he groaned (叹息). “Need help?” asked Martina, a new classmate. “Yes, Ive lost my dinosaur book,” Jae said. “W
31、ow! Thats the same book that I use!” Jae exclaimed. “Are you into dinosaur, too?” “Whats your favorite?” “.” They kept talking. After school, they went to the park to play catch with Jaes favorite baseball. “Martinas pretty cool,” Jae thought. The next morning was Saturday, Jae wanted to do some thr
32、owing practice, but he couldnt find his baseball. “Can we go to the park to look for my baseball?” Jae asked his mom. At the park, they saw a homeless dog playing with something. It was Jaes baseball. “Mom, look!” Jae said. “Doesnt he look like he needs a home?”His mother smiled. “Yes, he does,” she
33、 said. “Hell be your responsibility, though.” Jae nodded excitedly and picked him up. “What a week!” Jae thought to himself. “I lost my keys, my book, and my baseball, but every time I lost something, I got a friend.”1What did Jae do in Rons home?AHe watched a baseball game.BHe learned how to play b
34、aseball.CHe learned a lot about past baseball players.DHe learned how to be a professional umpire.2Why did Jae say “Can I come again”?AHe didnt want to stay at home.BHe thought he might lose his keys again.CHe wanted to share a dinosaur book with Ron.DHe liked Ron and wanted to tallk with him again.
35、3What does the underlined word “exclaimed” mean?A惊呼B哭喊C怒吼D狂叫4From the passage, we can know _.ARon never met the Minnesota TwinsBJae was a fan of baseballCMartina and Jae didnt have the same interestsDJae didnt like dogs5What was the real reason why Jae got friends?AHe always lost things.BHe was good
36、 at communicating with others.CHe and the people around all liked helping others.DHe and the people around were all good at sports.【答案】1C 2D 3A 4B 5C【导语】本文主要讲Jae每次丢东西都能遇到一个朋友,这是因为他和周围的人都喜欢帮助别人。1细节理解题。根据“Ron agreed. Inside, Jae saw a baseball on a shelf.”及“He began to ask Ron questions one after anot
37、her. Ron told Jae a lot about past players.”可知Jae在Ron家里了解到很多关于过去的棒球运动员的事情。故选C。2推理判断题。根据“He began to ask Ron questions one after another. Ron told Jae a lot about past players.”及Jae和Ron的相谈甚欢可推出问能否再来是因为他喜欢Ron,想要多和他谈谈。故选D。3词义猜测题。根据“Wow! Thats the same book that I use!”可知两人用了相同的书,Jae很惊讶,exclaimed意为“惊呼”。
38、故选A。4推理判断题。根据“Ron agreed. Inside, Jae saw a baseball on a shelf.”及“He began to ask Ron questions one after another. Ron told Jae a lot about past players.”可知一到Ron家里就被棒球架吸引并和Ron谈论棒球选手的事情,再由“Can we go to the park to look for my baseball?”可自己也打棒球,由此推出Jae是一个棒球迷。故选B。5推理判断题。根据“I lost my keys, my book, and
39、 my baseball, but every time I lost something, I got a friend.”可知每次丢了东西都会交到朋友,结合文章内容可知有时候是别人帮助了Jae,而有时候是Jae帮助了别人,由此推出他交到朋友是因为他和周围的人都喜欢帮助别人。故选C。(2023四川雅安统考中考真题)Rosie loved bedtime. Her dad always told her stories before she fell asleep. Sometimes, he told fairy tales. Sometimes, he told animal storie
40、s. And sometimes, he told sports stories. Rosie couldnt wait to hear Dads next story. But that night, Mom came in and said, “Dad is sick, but I can tell you a story.” So Mom told Rosie a story. But to Rosie, it wasnt the same. She felt sad. She didnt want Dad to be sick, and she missed story time wi
41、th Dad. She thought maybe Dad missed story time, too. So Rosie got out of bed and went to Dads room. She knocked on his door. “Come in,” Dad said. When Rosie opened the door, Dad smiled weakly, “Im sorry. Im going to miss story time tonight.”Rosie sat on Dads bed. “No, you wont. Im going to tell you
42、 a story.” So Rosie told Dad a story about a panda, a tiger, and a lion. Dad loved the story and he fell asleep with a smile on his face.1When did Rosies dad tell her stories?AWhen she was ill.BAfter she got up.CWhile she had dinner.DBefore she fell asleep.2Why did Rosie feel sad that night?ABecause
43、 her dad was ill.BBecause her dad fell asleep.CBecause her dad forgot to tell her stories.DBecause her dad didnt want to tell her stories.3What is the meaning of the underlined word “miss” in Paragraph 4?A想念B错过C丢失D避开4What kind of story did Rosie tell her dad that night?AA fairy tale.BAn animal story
44、.CA sports story.DA love story.5What can we learn from the last paragraph?ARosies father felt happy.BRosies father felt worse.CRosies father didnt like the story.DRosies father didnt enjoy story time.【答案】1D 2A 3B 4B 5A【导语】本文主要讲罗西很喜欢听她爸爸讲睡前故事,有一天,她爸爸生病了,她在爸爸床上为爸爸讲故事。1细节理解题。根据“Her dad always told her
45、stories before she fell asleep.”可知,她爸爸总是在她入睡前给她讲故事。故选D。2细节理解题。根据“She felt sad. She didnt want Dad to be sick, and she missed story time with Dad.”可知,她感到悲伤。她不想让爸爸生病,她错过了和爸爸一起讲故事的时间。故选A。3词句猜测题。根据“Im sorry. Im going to miss story time tonight.”可知,爸爸生病了不能给罗西讲故事,所以错过了故事时间,故选B。4细节理解题。根据“So Rosie told Dad
46、a story about a panda, a tiger, and a lion.”可知,所以罗西给爸爸讲了一个关于熊猫、老虎和狮子的故事。故选B。5细节理解题。根据“Dad loved the story and he fell asleep with a smile on his face.”可知,爸爸很喜欢这个故事,他面带微笑睡着了。故选A。(2023辽宁抚顺统考中考真题)Watching videos is becoming a part of our daily life. Most of us like to watch them to relax or kill the ti
47、me. Some videos are just for fun, some are news and some are short films.Two retired (退休的) teachers are well-known for making short videos. They make them to share knowledge.Wu Yuren is a retired physics teacher. She has become known as “Grandma Wu” by making videos. She uses a humorous and easy-to-
48、understand way to do physics experiments (实验) online. She is good at using everyday tools to experience the magical world of science. She wants young people to be curious about daily life. In this way, young people enjoy finding out the knowledge of science hidden in our life. Wu is more than 70 yea
49、rs old now but still works hard.Wang Pinxian is an 87-year-old marine geologist (海洋地质学家) and teacher at Tongji University. During the past two years, he has used his videos to share his knowledge of the sea. He often studies things like the secrets of the Bermuda Triangle (百慕大三角) and whether there a
50、re sea monsters (怪物) in the sea.These videos have been popular and thousands of people have watched and shared them. Many fans express their thanks for the chance to learn new things and stay in touch with the world around them.Their videos are like “classrooms without walls and universities without
51、 barriers (障碍)”. The two gray-haired people have created real energy(能量) to society through their actions.1In the second paragraph (段落), the two teachers share knowledge by _.Agiving free classesBteaching in the countrysideCmaking short videosDgoing back to universities2The underlined phrase (画线短语)
52、“be curious about” in Paragraph 3 means “_”.Abe thankful forBbecome nervous aboutCbe busy withDbecome interested in3According to Paragraph 3 and Paragraph 4, their videos are about _.AscienceBmusicChistoryDEnglish4We can know that the two teachers are both _ from the passage.Aover seventyBfilm direc
53、torsCshy peopleDbook lovers5The main idea of the passage is that _.Ashort videos can help people relax and kill the timeBhow the two old people create real energy to societyClots of old people enjoy the knowledge of scienceDhow physics experiments can solve daily problems【答案】1C 2D 3A 4A 5B【导语】本文主要介绍
54、两位退休教师制作短视频在网上分享知识。1细节理解题。根据“Two retired (退休的) teachers are well-known for making short videos. They make them to share knowledge.”可知,两位退休教师以制作短视频而闻名,来分享知识。故选C。2词句猜测题。分析“She is good at using everyday tools to experience the magical world of science. She wants young people to be curious about daily l
55、ife. In this way, young people enjoy finding out the knowledge of science hidden in our life.”可知,她善于用日常的工具去体验科学的神奇世界,通过这种方式,年轻人喜欢发现隐藏在我们生活中的科学知识。由此推知,是想让年轻人对日常生活感兴趣,故选D。3细节理解题。根据“In this way, young people enjoy finding out the knowledge of science hidden in our life.”和“During the past two years, he
56、has used his videos to share his knowledge of the sea.”可知,二人分享的视频都是关于科学方面的,故选A。461细节理解题。根据“Wu is more than 70 years old now but still works hard.”和“Wang Pinxian is an 87-year-old marine geologist (海洋地质学家) and teacher at Tongji University.”可知,二人都超过70岁,故选A。5主旨大意题。本文主要介绍两位退休教师制作短视频在网上分享知识,结合“The two gr
57、ay-haired people have created real energy(能量) to society through their actions.”可知,这两位白发苍苍的老人通过自己的行动为社会创造了实实在在的能量。故选B(2023浙江衢州统考中考真题)Tom always lived for grades. He was always interested in books and ideas. Why should he care about people? They only made fun of him. They were jealous (妒忌的) because h
58、e was so smart, or so he thought. It seemed that Tom knew everything except one thing. He didnt know how to get along with other people. He made his parents believe that school was a waste of time, so he began home schooling with special teachers. He dreamed of being the youngest person to enter uni
59、versity, and he sent letters to famous professors (教授) to see if it was possible.One day, the doorbell rang. When Tom opened the door, there was his idolProfessor Rosen. Tom was so excited that he could hardly speak. The two talked for a long time, exchanging ideas. The professor was surprised at wh
60、at this young boy knew. “Tom, tell me about your friends. What do you do for fun?” the professor wanted to know.There was silence as Tom realised that he didnt really have any friends. “Well, I dont have time for all that. Im too busy with my studies,” he said.“Thats a problem, Tom. You have to lear
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
