分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 5

类型中考英语阅读技能训练主旨题之structure解题方法及练习 基础篇.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:841437
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:5
  • 大小:547.71KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    中考英语阅读技能训练主旨题之structure解题方法及练习 基础篇 中考 英语 阅读 技能 训练 主旨 structure 解题 方法 练习 基础
    资源描述:

    1、主旨题解题方法及练习主旨题的考察方法主要有以下三种1. best title 通常问法:Whats the best title of the passage?The best tile for the passage is_.2. main idea通常问法:Whats the main idea of the passage?The main idea of the passage is _What does the passage mainly talk about?3. structure通常问法:Whats the structure of the passage?Which of

    2、the following shows the structure of the passage?What is the structure of the writing?4. type of articles通常问法:Where you can see the passage?Where can we read the passage?Structure对于structure 题来讲,要做对这类题,通常会出这类题的阅读题基本上都会有相对清晰的框架,因此可以找每篇文章中的段与段之间的关联词,这类关联词有可能是first, second, third之类的,或者是文章的主题词,每一段都有,每一段

    3、都讲了该词相关的内容,此类的关联等等。基本上框架题可以定位为总分总,分总,总分三种结构,因此找到主题段非常重要。例1: 字数: 184 篇章难度: level 7.1 When life takes you away from home, take technology to help guide and entertain you. Apps can help make your trip easier and more fun. Travel apps are very helpful to guide you on your trip. Some apps help you plan y

    4、our trip and others help you travel. TripIt is a helpful app to organize travel plans. Sign up for a free account at the TripIt website and download the app to have all of your travel plans handy in one place. When traveling outside your home country, you may need some language help. Google Translat

    5、e is an app that can help you understand a language other than your mother language. The Google Translate app translates between 103 different languages. The app works even without an Internet connection. Google Translate is available for free. OpenTable is a restaurant reservation(预定) app to help u

    6、sers discover and make reservations at restaurants. Search by location, cuisine, reviews and prices. OpenTable includes 31,000 restaurants around the world. Get Dining Rewards by making your reservations through OpenTable and get a free meal. Google Maps can be used even when no Internet connection

    7、is available. Maps can be downloaded for times when you are away from the Internet. Create your own Google Maps that you can use offline. If you discover favorite restaurants, hotels or museums, you can save them to your maps to read them later. Load your phone or tablet with Ebooks before you leave

    8、 home. Download Ebooks over WiFi so you can read them anywhere, even when you are not connected to the Internet.2. Which of the following shows the structure of the passage?(Each number is for a paragraph)【解析】根据题意,这是一道框架题,因此向找到本文章的主题词,apps, 所以在第一段末尾有一个句子Travel apples are helpful to guide you on your

    9、 trip. 接下来的每段分别涉及一个app,triplt, google translate, open table, google maps, ebooks 所以这篇文章的结构就是总分结构,选择D阅读理解 211 level 7.3 Nowadays there are different ideas about competition. Some value it highly, believing that it is responsible for social development. However, others say that competition is bad and

    10、it leads to unfriendly relationship between people. I have taught many children. For them, playing well and winning are often life-and-death events. In their mind, what they really want is going for success, the development of many other human qualities is sadly forgotten. However, while some seem t

    11、o be lost on the way to success, others take an opposite opinion. Many people are strongly against competition. Among them, most are young people who have suffered from such pressure from their parents. They seem to seek failure by not trying to win or achieve success. _, they always have an excuse:

    12、 “I may have lost, but it doesnt matter because I really didnt try.” They dont want to admit that if they have really tried and lost, they would mean more. Clearly, this belief is the same as that of those who try to prove themselves. Both come from the wrong belief that self-confidence depends on h

    13、ow well one does by comparing with others. Both are afraid of not being valued. If such fear begins to be unimportant, we can have a better knowledge of competition.3. What is the right structure of this passageA. B. C. D. 【解析】根据题意,这是一道框架题,因此找到本文章的主题词,competition,第一段讲述了competition的两个方面,一方面有人觉得竞争是好的,

    14、另一方面有人觉得是不好的,根据第二三段的内容,两段的观点刚好相反,因为第三段开头的however,第四段进行了总结,If such fear begins to be unimportant, we can have a better knowledge of competition, 所以说明整篇文章是总分总结构,所以选B 练习1: 字数: 213 篇章难度: level 2.2Many animals have tails. They use their tails to do many different things.Some animas use their tails as fly

    15、swatters(苍蝇拍). Have you ever seen a cow shake its tail, back arid forth? Its driving away the flies. Horses also use their tails in the same way.Some animals hang by their tails. Monkeys often do this. Then they can use all four of their paws for other things, such as eating. Monkeys use their tails

    16、 as a “hanger”, which can help them hang in the trees and climb trees. Animals that live in the water use their tails to help them swim. A fish uses its tail from side to side. A kangaroo has a large, useful tail. Its like a chair. The kangaroo stands on its tail to rest. It helps the kangaroo stand

    17、 well. The tail is also good for landing. This is important because an adult kangaroo can jump as far as 15 feet at a time. A fox has a big tail. This is a good tail to have on cold nights. The fox can put its tail over its nose and paws while it sleeps. The tail can keep the warm.Some animals dont

    18、keep their tails with them at all times. If their enemy catches them, their tails will break off. Dont worry, they will soon grow a new tail. How amazing it is!5. What is the structure of the writing?练习2: 字数: 217 篇章难度: level 4.5“I will think of it.” It is easy to say this, but do you know what great

    19、 things have come from thinking? Though we cannot see, or hear, or feel our thoughts, they have great power!Isaac Newton was seated in his garden on a summer evening when he saw an apple fall from a tree. He began to think, and tried to find out why the apple fell. Then he discovered how the earth,

    20、sun, moon, and stars are kept in their places.James Ferguson once saw the inside of his fathers watch, and he wondered, “Why should I not make a watch?” This set him thinking and it led to a wooden clock which kept good time.Walt Disney, the famous American film-maker, was often thinking of new idea

    21、s. One day, when he was in a meeting, he suddenly stopped talking, deep in thought. He looked and looked at a place high up in the room. This continued for a long time, and then he got an idea for a new cartoon.Ideas come at any time, and the important thing is to think. When you meet with any difficulty, dont lose heart. Try to think of it before asking someone to help you. Think and by thinking you will learn how to think creatively.5. Which of the following shows the structure of the passage? (=paragraph1, =paragraph 2, )【参考答案】DA

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:中考英语阅读技能训练主旨题之structure解题方法及练习 基础篇.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-841437.html
    相关资源 更多
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(满分必刷).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(满分必刷).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(模拟题).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(模拟题).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(有一套).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(有一套).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(易错题).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(易错题).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(巩固).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(巩固).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(实用).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(实用).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(完整版).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(完整版).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(夺分金卷).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(夺分金卷).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(夺冠).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(夺冠).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(夺冠系列).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(夺冠系列).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(含答案).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(含答案).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(名师推荐).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(名师推荐).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(各地真题).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(各地真题).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(典型题).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(典型题).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(典优).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(典优).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(全国通用).docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品(全国通用).docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品附答案.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品附答案.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品含答案.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品含答案.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品及答案.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品及答案.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品加答案.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品加答案.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【预热题】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【预热题】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【达标题】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【达标题】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【考试直接用】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【考试直接用】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【精选题】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【精选题】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【突破训练】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【突破训练】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【易错题】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【易错题】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【必刷】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【必刷】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【完整版】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【完整版】.docx
  • 六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【夺分金卷】.docx六年级上册道德与法治第二单元《我们是公民》测试卷精品【夺分金卷】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1