2021年新高考全国Ⅱ卷英语试题(真题解读)-2021年高考英语真题深度解读.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 新高 全国 英语试题 题解 年高 英语 深度 解读
- 资源描述:
-
1、2021年新高考全国卷英语试题深度解读真题解读:试卷导航语篇话题体裁词数阅读理解A约克郡的四个活动 应用文256+80阅读理解B作者照顾老虎记叙文320+122阅读理解C捐资助学记叙文284+115阅读理解D机器人监测牧牛的健康状况说明文307+133阅读七选五提高阅读速度的建议说明文250+75完形填空卧底办案记叙文209+139语法填空保护海洋,减少塑料垃圾说明文220 写作第一节向校刊Youth表达自己的经历,并送上祝福应用文80 (左右)写作第二节 母亲节记叙文150 (左右)试题解读第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,
2、从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThings to Do in Yorkshire This Summer Harrogate Music Festival Since its birth, Harrogate Music Festival has gone from strength to strength. This year, we are celebrating our 50th anniversary. We begin on 1st June with Manchester Camerata and Nicola Benedetti, presenting an
3、 amazing programme of Mozart pieces. Dates:1 June-31 July Tickets:12-96 Jodies Fitness Summer ClassesAs the summer months roll in, our Georgian country estate makes the perfect setting for an outdoor fitness session. Come and work out with our qualified personal trainer, Jodie McGregor, on the groun
4、ds of the Middleton Lodge estate. We will be holding a free taster session on 23rd May, at 10 am, to demonstrate the variety of effective and active exercises. There are eight spaces available for the taster session. Advance bookings are required(infomiddletonlodge.co.uk.paris) Dates:23 May-11 July
5、Tickets: 7.50 per session Felt Picture Making Working from an inspirational picture, this workshop at Helmsley Arts Centre will teach you the techniques you will need to recreate your picture in wool. We will also discuss the origins of felt, what enables wool fibres to become felt and how the proce
6、sses we use work. Dates: 12 June-12 July Tickets: 40 including materials Figure It Out!-Playing with Math A new exhibition in Halifax uses everyday activities to explain the hidden math principles we all use on a regular basis. Pack a bag, cut a cake, guess which juice container holds the most liqui
7、d, and much more. Discover how architects, product designers and scientists use similar skills in their work. Dates:7 May-10 June Tickets: Free1. What should you do if you want to attend the taster session of Jodies fitness classes?A. Join a fitness club.B. Pay a registration fee.C. Make a booking.D
8、. Hire a personal trainer.2. How much is the ticket for Felt Picture Making?A. 7.50.B. 12.C. 40.D. 96.3. Which of the following starts earliest?A. Harrogate Music Festival.B. Jodies Fitness Summer Classes.C. Felt Picture Making.D. Figure It Out!-Playing with Math.语篇解读关键词Harrogate Music Festival,Jodi
9、es Fitness Summer Classes,Felt Picture Making,Figure It Out!-Playing with Math 主旨概要今年夏天约克郡的四个活动 (百科知识哈罗盖特音乐节:将室内乐、古典乐、爵士和当代音乐带到哈罗盖特,并通过青年音乐家平台(Young Musicians Platform)培养新兴人才。该平台的校友包括莱斯利加勒特(Lesley Garret)、朱利安劳埃德韦伯(Julian Lloyd Webber)和艾米怀恩豪斯(Amy Winehouse)。除了世界级的表演者,艺术节的特色还包括客座策展人、艺术家驻地、大师班、跨艺术表演、家庭
10、活动、讲座和音乐会前会谈。语言知识重难点词 anniversary 周年纪念日, estate 房地产, setting (事件发生的)地点重难点词块from strength to strength 蒸蒸日上, outdoor fitness session户外健身课程, qualified personal trainer 合格的私人教练, an inspirational picture 一个鼓舞人心的照片, on a regular basis定期地 长难句We will be holding a free taster session on 23rd May, at 10 am, t
11、o demonstrate the variety of effective and active exercises. 我们将于5月23日上午10点举行免费品鉴会,展示各种有效而积极的运动。will be doing:将来进行时。We will also discuss the origins of felt, what enables wool fibres to become felt and how the processes we use work. 我们还将讨论毛毡的起源,是什么使羊毛纤维成为毛毡,以及我们使用的工艺如何工作。答案与解析1. C推理判断题。根据Jodies Fitn
12、ess Summer Classes部分中“Advance bookings are required(infomiddletonlodge.co.uk.paris)( 需要提前预订(infomiddletonlodge.co.uk.paris))”可知,如果你想参加Jodie的健身课程,你应该预约。故选C。2. C细节理解题。根据Felt Picture Making部分中“Tickets: 40 including materials(门票:40英镑(含材料))”可知,Felt Picture Making的票需要40英镑。故选C。3. D 细节理解题。根据文章内容可知,Harrogate
13、 Music Festival从6月1日到7月31日;Jodies Fitness Summer Classes从5月23日到7月11日;Felt Picture Making从6月12日到7月12日;Figure It Out!-Playing with Math从5月7日到6月10日。故Figure It Out!-Playing with Math最早开始。故选D。BI have worked as a keeper at the National Zoo, Paris for 11 years. Spot and Stripe are the first tiger cubs that
14、 have ever been born here. Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home. Ive got two childrenthe younger one, Kynan, was extremely happy about the tigers arriving - but all of us really looked forward to being part of th
15、eir lives and watching them grow. I wasnt worried about bringing them into my home with my wife and kids. These were cubs. They weighed about 2.5 kg and were so small that there was absolutely no risk. As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we wer
16、e asleep we had to contain them in a large room, otherwise theyd get up to mischief. Wed come down in the morning to find theyd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some to
17、ugh times and I just felt extremely tired. I was grateful that my family was there to help. We had to have a bit of a production line going, making up “tiger milk”, washing baby bottles, and cleaning the floors. When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump
18、 fences, and we knew it really was time for them to go. It was hard for us to finally part with them. For the first few days, Kynan was always a bit disappointed that the cubs werent there. Im not sad about it. Im hands-on with them every day at the zoo, and I do look back very fondly on the time th
19、at we had them.4. Why did the author bring the tiger cubs home?A. To ensure their survival.B. To observe their differences.C. To teach them life skills.D. To let them play with his kids.5. What do the underlined words “get up to mischief” mean in paragraph 3?A. Behave badly.B. Lose their way.C. Slee
20、p soundly.D. Miss their mom.6. What did the author think of raising the tiger cubs at home?A. Boring.B. Tiring.C. Costly.D. Risky.7. Why did the author decide to send Spot and Stripe back to the zoo?A. They frightened the children.B. They became difficult to contain.C. They annoyed the neighbours.D.
21、 They started fighting each other.语篇解读关键词keeper,tiger cubs主旨概要老虎在作者家生活的情况以及作者照顾老虎的感受。(百科知识苏门答腊虎是现存所有老虎亚种中最小的亚种。 雄性苏门答腊虎平均体长(从头至尾)234厘米,体重平均120千克,雌性平均体长198厘米,体重平均90千克。 其条纹比其他老虎亚种要狭窄,胡须和鬃毛浓密(尤其是雄虎)。 苏门答腊虎由英国伦敦自然历史博物馆的著名兽类学家Pocock于1929年定名并确立为新物种。语言知识重难点词 part 分别重难点词块round-the-clock全天的,hands-on 动手的;实际操作
22、的长难句Im hands-on with them every day at the zoo, and I do look back very fondly on the time that we had them. 在动物园里,我每天都和它们亲近,我非常怀念我们拥有它们的时光。 that we had them:定语从句。 答案与解析4. A 细节理解题。根据第一段中“Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock c
23、are at home. (在全球范围内,动物园里三分之一的苏门答腊老虎幼崽活不到成年,所以我决定在家里全天候照顾它们)”可知,作者把老虎幼崽带回家是为了确保他们的存活。故选A。5. A 词句猜测题。根据画线词上文“As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise theyd ”(随着它们的活动越来越多,我们白天让它们在房子里自由活动
24、,但当我们睡觉时,我们必须把它们关在一个大房间里,否则它们会)以及后文“Wed come down in the morning to find theyd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.”(我们早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,让它看起来像个动物园。)可知,作者不得不把老虎们关在一个大房间里,否则它们就会调皮捣蛋,表现不好。早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,看起来像个动物园。故画线词意思是“表现不好”。故选A。6. B 推理判断题。根据倒数第三段中“Things quickly got very
25、 intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired.(由于需要大量的精力来照顾它们,事情很快变得非常紧张。有一段艰难的日子,我只是觉得非常累)”可推知,作者认为在家里养小老虎累人。故选B。7. B 细节理解题。根据倒数第二段中“When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors a
26、nd jump fences, and we knew it really was time for them to go.(当Spot和Stripe四个月大的时候,他们正在学习如何开门和跳栅栏,我们知道是时候让他们离开了)”可知,作者决定把Spot 和Stripe送回动物园是因为他们变得难以控制。故选B。C A British woman who won a S1 million prize after she was named the Worlds Best Teacher will use the cash to bring inspirational figures into UK
27、schools. Andria Zafirakou, a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution (变革). “We are going to make a change, ”she said.“Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.” The project results from the difficulties many schools
28、 have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children. Zafirakou began the project at Alperton Community School, her place of work for the past twelve years. “Ive seen those magic moments when children ar
29、e talking to someone they are inspired by - their eyes are shining and their faces light up,” she said. “We need artists . more than ever in our schools. Artist Michael Craig-Martin said: “Andrias brilliant project to bring artists from all fields into direct contact with children is particularly we
30、lcome at a time when the arts are being downgraded in schools. It was a mistake to see the arts as unnecessary, he added. Historian Sir Simon Schama is also a supporter of the project. He said that arts education in schools was not just an add-on. “It is absolutely necessary. The future depends on c
31、reativity and creativity depends on the young. What will remain of us when artificial intelligence takes over will be our creativity, and it is our creative spirit, our visionary sense of freshness, that has been our strength for centuries.8. What will Zafirakou do with her prize money?A. Make a mov
32、ie.B. Build new schools.C. Run a project.D. Help local musicians.9. What does Craig-Martin think of the teaching of the arts in UK schools?A. It is particularly difficult.B. It increases artists income.C. It opens childrens mind.D. It deserves greater attention.10. What should be stressed in school
33、education according to Schama?A. Moral principles.B. Interpersonal skills.C. Creative abilities.D. Positive worldviews.11. Which of the following is a suitable title for the text?A. Bring Artists to SchoolsB. When Historians Meet ArtistsC. Arts Education in BritainD. The Worlds Best Arts Teacher语篇解读
34、关键词a British woman,prize,schools 主旨概要一名女子在被评为世界最佳教师后用奖金发起一个项目,让艺术家进入学校。(https:/www.thesun.co.uk/news/5870235/andria-zafirakou-rallying-call-extra-arts-funding/)百科知识在英国基础教育中,艺术课程与科学、数学、语言等共同归类为基础课程,具有重要的学科地位,中小学艺术教育有序衔接,这使得英国普通高校为学生开设的普通艺术类公共选修课程基本上已经达到规范专业课程的标准。语言知识重难点词inspirational 鼓舞人心的,downgrade
35、使降级重难点词块light up 露出喜色, direct contact 直接接触,add-on 补充 长难句The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children. 许多学校很难让任何类型的艺术家无论是当地崭露头角的音乐家还是主要的电影明星进入
36、学校,与孩子们一起工作并激励他们,因此才有了这个项目。What will remain of us when artificial intelligence takes over will be our creativity, and it is our creative spirit, our visionary sense of freshness, that has been our strength for centuries. 当人工智能取代人类时,我们的创造力将会留在我们身上,而我们的创新精神,我们对新鲜感的远见卓识,是我们几个世纪以来的力量所在。答案与解析8. C 细节理解题。根
37、据文章第二段“Andria Zafirakou,a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,” she said. “Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(伦敦北部中学教师安德里亚扎菲拉库(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一场课堂革命。“我们将做出改变,”她说。
38、“我已经启动了一个项目,以促进我们学校的艺术教学。”)”可知,Zafirakou打算用自己的奖金运行一个项目。故选C。9. A 推理判断题。根据文章第三段“The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children.(许多学校很难让任何类型的艺术家无论
39、是当地崭露头角的音乐家还是主要的电影明星进入学校,与孩子们一起工作并激励他们,因此才有了这个项目。)”可知,Craig-Martin认为,英国学校的艺术教学尤其困难。故选A。10. C 推理判断题。根据文章最后一段“It is absolutely necessary. The future depends on creativity and creativity depends on the young.(这是绝对必要的。未来取决于创造力,而创造力取决于年轻人。)”可知,Schama认为学校教育应该强调创造力。故选C。11. A 主旨大意题。根据文章第二段“Andria Zafirakou,
40、 a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,”she said.“Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(伦敦北部中学教师安德里亚扎菲拉库(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一场课堂革命。“我们将做出改变,”她说。“我已经启动了一个项目,以促进我们学校的艺术教学。
41、”)”可知,文章讲述了Andria Zafirakou用自己的奖金启动了一个项目,将艺术家带进学校,促进艺术教学。故选A。D An Australian professor is developing a robot to monitor the health of grazing cattle, a development that could bring big changes to a profession thats relied largely on a low-tech approach for decades but is facing a labor shortage. Sal
42、ah Sukkarieh, a professor at the University of Sydney, sees robots as necessary given how cattlemen are aging. He is building a four-wheeled robot that will run on solar and electric power. It will use cameras and sensors to monitor the animals. A computer system will analyze the video to determine
43、whether a cow is sick. Radio tags (标签) on the animals will measure temperature changes. The quality of grassland will be tracked by monitoring the shape, color and texture (质地) of grass. That way, cattlemen will know whether they need to move their cattle to another field for nutrition purposes. Mac
44、hines have largely taken over planting, watering and harvesting crops such as com and wheat, but the monitoring of cattle has gone through fewer changes. For Texas cattleman Pete Bonds, its increasingly difficult to find workers interested in watching cattle. But Bonds doesnt believe a robot is righ
45、t for the job. Years of experience in the industry - and failed attempts to use technology - have convinced him that the best way to check cattle is with a man on a horse. Bonds, who bought his first cattle almost 50 years ago, still has each of his cowboys inspect 300 or 400 cattle daily and look f
46、or signs that an animal is getting sick. Other cattlemen see more promise in robots. Michael Kelsey Paris, vice president of the Oklahoma Cattlemens Association, said a robot could be extremely useful given rising concerns about cattle theft. Cattle tend to be kept in remote places and their value h
47、as risen, making them appealing targets.12. What is a problem with the cattle-raising industry?A. Soil pollution.B. Lack of workers.C. Aging machines.D. Low profitability.13. What will Sukkariehs robot be able to do?A. Monitor the quality of grass.B. Cure the diseased cattle.C. Move cattle to anothe
48、r field.D. Predict weather changes.14. Why does Pete Bonds still hire cowboys to watch cattle?A. He wants to help them earn a living.B. He thinks men can do the job better.C. He is inexperienced in using robots.D. He enjoys the traditional way of life.15. How may robots help with cattle watching acc
49、ording to Michael Kelsey?A. Increase the value of cattle.B. Bring down the cost of labor.C. Make the job more appealing.D. Keep cattle from being stolen.语篇解读关键词 a robot,grazing cattle,promise主旨概要 一种用于监测牧牛健康状况机器人。(百科知识 澳大利亚的牛主要有荷斯坦牛、安格斯牛、布朗盖斯牛等品种,牛的存栏头数约2740万头,年人均消费牛肉36.2kg。有11022个奶牛农场,130个奶业加工厂。奶牛23
50、0万头,每天每头奶牛的产奶量平均为28L。每年从养牛中产生的效益达77亿澳元。语言知识重难点词grazing牧场,monitor监控 重难点词块rely on 依靠,take over 取代, go through 经历,be increasingly difficult 越来越困难,in remote places在遥远的地方长难句Michael Kelsey Paris, vice president of the Oklahoma Cattlemens Association, said a robot could be extremely useful given rising con
51、cerns about cattle theft.俄克拉荷马州养牛人协会副会长迈克尔凯尔西帕里斯说,鉴于人们对偷牛的担忧不断上升,机器人可能会非常有用。 Cattle tend to be kept in remote places and their value has risen, making them appealing targets.牛往往被饲养在偏远的地方,它们的价值上升,使它们成为诱人的目标。 答案与解析12. B 细节理解题。根据文章第一段“An Australian professor is developing a robot to monitor the health
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-619172.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
