分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 28

类型2021年新高考全国Ⅱ卷英语试题(真题解读)-2021年高考英语真题深度解读.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:619172
  • 上传时间:2025-12-12
  • 格式:DOCX
  • 页数:28
  • 大小:219.59KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021 新高 全国 英语试题 题解 年高 英语 深度 解读
    资源描述:

    1、2021年新高考全国卷英语试题深度解读真题解读:试卷导航语篇话题体裁词数阅读理解A约克郡的四个活动 应用文256+80阅读理解B作者照顾老虎记叙文320+122阅读理解C捐资助学记叙文284+115阅读理解D机器人监测牧牛的健康状况说明文307+133阅读七选五提高阅读速度的建议说明文250+75完形填空卧底办案记叙文209+139语法填空保护海洋,减少塑料垃圾说明文220 写作第一节向校刊Youth表达自己的经历,并送上祝福应用文80 (左右)写作第二节 母亲节记叙文150 (左右)试题解读第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,

    2、从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThings to Do in Yorkshire This Summer Harrogate Music Festival Since its birth, Harrogate Music Festival has gone from strength to strength. This year, we are celebrating our 50th anniversary. We begin on 1st June with Manchester Camerata and Nicola Benedetti, presenting an

    3、 amazing programme of Mozart pieces. Dates:1 June-31 July Tickets:12-96 Jodies Fitness Summer ClassesAs the summer months roll in, our Georgian country estate makes the perfect setting for an outdoor fitness session. Come and work out with our qualified personal trainer, Jodie McGregor, on the groun

    4、ds of the Middleton Lodge estate. We will be holding a free taster session on 23rd May, at 10 am, to demonstrate the variety of effective and active exercises. There are eight spaces available for the taster session. Advance bookings are required(infomiddletonlodge.co.uk.paris) Dates:23 May-11 July

    5、Tickets: 7.50 per session Felt Picture Making Working from an inspirational picture, this workshop at Helmsley Arts Centre will teach you the techniques you will need to recreate your picture in wool. We will also discuss the origins of felt, what enables wool fibres to become felt and how the proce

    6、sses we use work. Dates: 12 June-12 July Tickets: 40 including materials Figure It Out!-Playing with Math A new exhibition in Halifax uses everyday activities to explain the hidden math principles we all use on a regular basis. Pack a bag, cut a cake, guess which juice container holds the most liqui

    7、d, and much more. Discover how architects, product designers and scientists use similar skills in their work. Dates:7 May-10 June Tickets: Free1. What should you do if you want to attend the taster session of Jodies fitness classes?A. Join a fitness club.B. Pay a registration fee.C. Make a booking.D

    8、. Hire a personal trainer.2. How much is the ticket for Felt Picture Making?A. 7.50.B. 12.C. 40.D. 96.3. Which of the following starts earliest?A. Harrogate Music Festival.B. Jodies Fitness Summer Classes.C. Felt Picture Making.D. Figure It Out!-Playing with Math.语篇解读关键词Harrogate Music Festival,Jodi

    9、es Fitness Summer Classes,Felt Picture Making,Figure It Out!-Playing with Math 主旨概要今年夏天约克郡的四个活动 (百科知识哈罗盖特音乐节:将室内乐、古典乐、爵士和当代音乐带到哈罗盖特,并通过青年音乐家平台(Young Musicians Platform)培养新兴人才。该平台的校友包括莱斯利加勒特(Lesley Garret)、朱利安劳埃德韦伯(Julian Lloyd Webber)和艾米怀恩豪斯(Amy Winehouse)。除了世界级的表演者,艺术节的特色还包括客座策展人、艺术家驻地、大师班、跨艺术表演、家庭

    10、活动、讲座和音乐会前会谈。语言知识重难点词 anniversary 周年纪念日, estate 房地产, setting (事件发生的)地点重难点词块from strength to strength 蒸蒸日上, outdoor fitness session户外健身课程, qualified personal trainer 合格的私人教练, an inspirational picture 一个鼓舞人心的照片, on a regular basis定期地 长难句We will be holding a free taster session on 23rd May, at 10 am, t

    11、o demonstrate the variety of effective and active exercises. 我们将于5月23日上午10点举行免费品鉴会,展示各种有效而积极的运动。will be doing:将来进行时。We will also discuss the origins of felt, what enables wool fibres to become felt and how the processes we use work. 我们还将讨论毛毡的起源,是什么使羊毛纤维成为毛毡,以及我们使用的工艺如何工作。答案与解析1. C推理判断题。根据Jodies Fitn

    12、ess Summer Classes部分中“Advance bookings are required(infomiddletonlodge.co.uk.paris)( 需要提前预订(infomiddletonlodge.co.uk.paris))”可知,如果你想参加Jodie的健身课程,你应该预约。故选C。2. C细节理解题。根据Felt Picture Making部分中“Tickets: 40 including materials(门票:40英镑(含材料))”可知,Felt Picture Making的票需要40英镑。故选C。3. D 细节理解题。根据文章内容可知,Harrogate

    13、 Music Festival从6月1日到7月31日;Jodies Fitness Summer Classes从5月23日到7月11日;Felt Picture Making从6月12日到7月12日;Figure It Out!-Playing with Math从5月7日到6月10日。故Figure It Out!-Playing with Math最早开始。故选D。BI have worked as a keeper at the National Zoo, Paris for 11 years. Spot and Stripe are the first tiger cubs that

    14、 have ever been born here. Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock care at home. Ive got two childrenthe younger one, Kynan, was extremely happy about the tigers arriving - but all of us really looked forward to being part of th

    15、eir lives and watching them grow. I wasnt worried about bringing them into my home with my wife and kids. These were cubs. They weighed about 2.5 kg and were so small that there was absolutely no risk. As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we wer

    16、e asleep we had to contain them in a large room, otherwise theyd get up to mischief. Wed come down in the morning to find theyd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.Things quickly got very intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some to

    17、ugh times and I just felt extremely tired. I was grateful that my family was there to help. We had to have a bit of a production line going, making up “tiger milk”, washing baby bottles, and cleaning the floors. When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors and jump

    18、 fences, and we knew it really was time for them to go. It was hard for us to finally part with them. For the first few days, Kynan was always a bit disappointed that the cubs werent there. Im not sad about it. Im hands-on with them every day at the zoo, and I do look back very fondly on the time th

    19、at we had them.4. Why did the author bring the tiger cubs home?A. To ensure their survival.B. To observe their differences.C. To teach them life skills.D. To let them play with his kids.5. What do the underlined words “get up to mischief” mean in paragraph 3?A. Behave badly.B. Lose their way.C. Slee

    20、p soundly.D. Miss their mom.6. What did the author think of raising the tiger cubs at home?A. Boring.B. Tiring.C. Costly.D. Risky.7. Why did the author decide to send Spot and Stripe back to the zoo?A. They frightened the children.B. They became difficult to contain.C. They annoyed the neighbours.D.

    21、 They started fighting each other.语篇解读关键词keeper,tiger cubs主旨概要老虎在作者家生活的情况以及作者照顾老虎的感受。(百科知识苏门答腊虎是现存所有老虎亚种中最小的亚种。 雄性苏门答腊虎平均体长(从头至尾)234厘米,体重平均120千克,雌性平均体长198厘米,体重平均90千克。 其条纹比其他老虎亚种要狭窄,胡须和鬃毛浓密(尤其是雄虎)。 苏门答腊虎由英国伦敦自然历史博物馆的著名兽类学家Pocock于1929年定名并确立为新物种。语言知识重难点词 part 分别重难点词块round-the-clock全天的,hands-on 动手的;实际操作

    22、的长难句Im hands-on with them every day at the zoo, and I do look back very fondly on the time that we had them. 在动物园里,我每天都和它们亲近,我非常怀念我们拥有它们的时光。 that we had them:定语从句。 答案与解析4. A 细节理解题。根据第一段中“Globally, a third of Sumatran cubs in zoos dont make it to adulthood, so I decided to give them round-the-clock c

    23、are at home. (在全球范围内,动物园里三分之一的苏门答腊老虎幼崽活不到成年,所以我决定在家里全天候照顾它们)”可知,作者把老虎幼崽带回家是为了确保他们的存活。故选A。5. A 词句猜测题。根据画线词上文“As they grew more mobile, we let them move freely around the house during the day, but when we were asleep we had to contain them in a large room, otherwise theyd ”(随着它们的活动越来越多,我们白天让它们在房子里自由活动

    24、,但当我们睡觉时,我们必须把它们关在一个大房间里,否则它们会)以及后文“Wed come down in the morning to find theyd turned the room upside down, and left it looking like a zoo.”(我们早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,让它看起来像个动物园。)可知,作者不得不把老虎们关在一个大房间里,否则它们就会调皮捣蛋,表现不好。早上下楼时发现他们把房间弄得乱七八糟,看起来像个动物园。故画线词意思是“表现不好”。故选A。6. B 推理判断题。根据倒数第三段中“Things quickly got very

    25、 intense due to the huge amount of energy required to look after them. There were some tough times and I just felt extremely tired.(由于需要大量的精力来照顾它们,事情很快变得非常紧张。有一段艰难的日子,我只是觉得非常累)”可推知,作者认为在家里养小老虎累人。故选B。7. B 细节理解题。根据倒数第二段中“When Spot and Stripe were four months old, they were learning how to open doors a

    26、nd jump fences, and we knew it really was time for them to go.(当Spot和Stripe四个月大的时候,他们正在学习如何开门和跳栅栏,我们知道是时候让他们离开了)”可知,作者决定把Spot 和Stripe送回动物园是因为他们变得难以控制。故选B。C A British woman who won a S1 million prize after she was named the Worlds Best Teacher will use the cash to bring inspirational figures into UK

    27、schools. Andria Zafirakou, a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution (变革). “We are going to make a change, ”she said.“Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.” The project results from the difficulties many schools

    28、 have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children. Zafirakou began the project at Alperton Community School, her place of work for the past twelve years. “Ive seen those magic moments when children ar

    29、e talking to someone they are inspired by - their eyes are shining and their faces light up,” she said. “We need artists . more than ever in our schools. Artist Michael Craig-Martin said: “Andrias brilliant project to bring artists from all fields into direct contact with children is particularly we

    30、lcome at a time when the arts are being downgraded in schools. It was a mistake to see the arts as unnecessary, he added. Historian Sir Simon Schama is also a supporter of the project. He said that arts education in schools was not just an add-on. “It is absolutely necessary. The future depends on c

    31、reativity and creativity depends on the young. What will remain of us when artificial intelligence takes over will be our creativity, and it is our creative spirit, our visionary sense of freshness, that has been our strength for centuries.8. What will Zafirakou do with her prize money?A. Make a mov

    32、ie.B. Build new schools.C. Run a project.D. Help local musicians.9. What does Craig-Martin think of the teaching of the arts in UK schools?A. It is particularly difficult.B. It increases artists income.C. It opens childrens mind.D. It deserves greater attention.10. What should be stressed in school

    33、education according to Schama?A. Moral principles.B. Interpersonal skills.C. Creative abilities.D. Positive worldviews.11. Which of the following is a suitable title for the text?A. Bring Artists to SchoolsB. When Historians Meet ArtistsC. Arts Education in BritainD. The Worlds Best Arts Teacher语篇解读

    34、关键词a British woman,prize,schools 主旨概要一名女子在被评为世界最佳教师后用奖金发起一个项目,让艺术家进入学校。(https:/www.thesun.co.uk/news/5870235/andria-zafirakou-rallying-call-extra-arts-funding/)百科知识在英国基础教育中,艺术课程与科学、数学、语言等共同归类为基础课程,具有重要的学科地位,中小学艺术教育有序衔接,这使得英国普通高校为学生开设的普通艺术类公共选修课程基本上已经达到规范专业课程的标准。语言知识重难点词inspirational 鼓舞人心的,downgrade

    35、使降级重难点词块light up 露出喜色, direct contact 直接接触,add-on 补充 长难句The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children. 许多学校很难让任何类型的艺术家无论是当地崭露头角的音乐家还是主要的电影明星进入

    36、学校,与孩子们一起工作并激励他们,因此才有了这个项目。What will remain of us when artificial intelligence takes over will be our creativity, and it is our creative spirit, our visionary sense of freshness, that has been our strength for centuries. 当人工智能取代人类时,我们的创造力将会留在我们身上,而我们的创新精神,我们对新鲜感的远见卓识,是我们几个世纪以来的力量所在。答案与解析8. C 细节理解题。根

    37、据文章第二段“Andria Zafirakou,a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,” she said. “Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(伦敦北部中学教师安德里亚扎菲拉库(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一场课堂革命。“我们将做出改变,”她说。

    38、“我已经启动了一个项目,以促进我们学校的艺术教学。”)”可知,Zafirakou打算用自己的奖金运行一个项目。故选C。9. A 推理判断题。根据文章第三段“The project results from the difficulties many schools have in getting artists of any sort - whether an up-and-coming local musician or a major movie star - into schools to work with and inspire children.(许多学校很难让任何类型的艺术家无论

    39、是当地崭露头角的音乐家还是主要的电影明星进入学校,与孩子们一起工作并激励他们,因此才有了这个项目。)”可知,Craig-Martin认为,英国学校的艺术教学尤其困难。故选A。10. C 推理判断题。根据文章最后一段“It is absolutely necessary. The future depends on creativity and creativity depends on the young.(这是绝对必要的。未来取决于创造力,而创造力取决于年轻人。)”可知,Schama认为学校教育应该强调创造力。故选C。11. A 主旨大意题。根据文章第二段“Andria Zafirakou,

    40、 a north London secondary school teacher, said she wanted to bring about a classroom revolution. “We are going to make a change,”she said.“Ive started a project to promote the teaching of the arts in our schools.”(伦敦北部中学教师安德里亚扎菲拉库(Andria Zafirakou)表示,她想掀起一场课堂革命。“我们将做出改变,”她说。“我已经启动了一个项目,以促进我们学校的艺术教学。

    41、”)”可知,文章讲述了Andria Zafirakou用自己的奖金启动了一个项目,将艺术家带进学校,促进艺术教学。故选A。D An Australian professor is developing a robot to monitor the health of grazing cattle, a development that could bring big changes to a profession thats relied largely on a low-tech approach for decades but is facing a labor shortage. Sal

    42、ah Sukkarieh, a professor at the University of Sydney, sees robots as necessary given how cattlemen are aging. He is building a four-wheeled robot that will run on solar and electric power. It will use cameras and sensors to monitor the animals. A computer system will analyze the video to determine

    43、whether a cow is sick. Radio tags (标签) on the animals will measure temperature changes. The quality of grassland will be tracked by monitoring the shape, color and texture (质地) of grass. That way, cattlemen will know whether they need to move their cattle to another field for nutrition purposes. Mac

    44、hines have largely taken over planting, watering and harvesting crops such as com and wheat, but the monitoring of cattle has gone through fewer changes. For Texas cattleman Pete Bonds, its increasingly difficult to find workers interested in watching cattle. But Bonds doesnt believe a robot is righ

    45、t for the job. Years of experience in the industry - and failed attempts to use technology - have convinced him that the best way to check cattle is with a man on a horse. Bonds, who bought his first cattle almost 50 years ago, still has each of his cowboys inspect 300 or 400 cattle daily and look f

    46、or signs that an animal is getting sick. Other cattlemen see more promise in robots. Michael Kelsey Paris, vice president of the Oklahoma Cattlemens Association, said a robot could be extremely useful given rising concerns about cattle theft. Cattle tend to be kept in remote places and their value h

    47、as risen, making them appealing targets.12. What is a problem with the cattle-raising industry?A. Soil pollution.B. Lack of workers.C. Aging machines.D. Low profitability.13. What will Sukkariehs robot be able to do?A. Monitor the quality of grass.B. Cure the diseased cattle.C. Move cattle to anothe

    48、r field.D. Predict weather changes.14. Why does Pete Bonds still hire cowboys to watch cattle?A. He wants to help them earn a living.B. He thinks men can do the job better.C. He is inexperienced in using robots.D. He enjoys the traditional way of life.15. How may robots help with cattle watching acc

    49、ording to Michael Kelsey?A. Increase the value of cattle.B. Bring down the cost of labor.C. Make the job more appealing.D. Keep cattle from being stolen.语篇解读关键词 a robot,grazing cattle,promise主旨概要 一种用于监测牧牛健康状况机器人。(百科知识 澳大利亚的牛主要有荷斯坦牛、安格斯牛、布朗盖斯牛等品种,牛的存栏头数约2740万头,年人均消费牛肉36.2kg。有11022个奶牛农场,130个奶业加工厂。奶牛23

    50、0万头,每天每头奶牛的产奶量平均为28L。每年从养牛中产生的效益达77亿澳元。语言知识重难点词grazing牧场,monitor监控 重难点词块rely on 依靠,take over 取代, go through 经历,be increasingly difficult 越来越困难,in remote places在遥远的地方长难句Michael Kelsey Paris, vice president of the Oklahoma Cattlemens Association, said a robot could be extremely useful given rising con

    51、cerns about cattle theft.俄克拉荷马州养牛人协会副会长迈克尔凯尔西帕里斯说,鉴于人们对偷牛的担忧不断上升,机器人可能会非常有用。 Cattle tend to be kept in remote places and their value has risen, making them appealing targets.牛往往被饲养在偏远的地方,它们的价值上升,使它们成为诱人的目标。 答案与解析12. B 细节理解题。根据文章第一段“An Australian professor is developing a robot to monitor the health

    52、of grazing cattle, a development that could bring big changes to a profession thats relied largely on a low-tech approach for decades but is facing a labor shortage.(澳大利亚一名教授正在开发一种机器人,用于监测放牧牛的健康状况,这一开发可能会给畜牧业带来重大变化。几十年来,畜牧业主要依靠低技术手段,但目前正面临劳动力短缺的问题。)”可知,畜牧产业面临劳动力短缺的问题。故选B。13. A 推理判断题。根据文章第二段“The qual

    53、ity of grassland will be tracked by monitoring the shape, color and texture (质地) of grass.(通过监测草形状、颜色和质地来跟踪草地的质量。)”可知,Sukkarieh的机器人可以监测草的质量。故选A。14. B 细节理解题。根据文章第四段“But Bonds doesnt believe a robot is right for the job. Years of experience in the industry - and failed attempts to use technology - hav

    54、e convinced him that the best way to check cattle is with a man on a horse.(但邦兹认为机器人并不适合这份工作。多年的行业经验以及使用技术的失败尝试使他确信,检查牛的最好方法是让一名男子骑在马上。)”可知,皮特邦兹仍然雇佣牛仔看牛是因为他认为人能做得更好。故选B。15. D 细节理解题。根据文章最后一段“Michael Kelsey Paris, vice president of the Oklahoma Cattlemens Association, said a robot could be extremely u

    55、seful given rising concerns about cattle theft.(俄克拉荷马州养牛人协会副会长迈克尔凯尔西帕里斯说,鉴于人们对偷牛的担忧不断上升,机器人可能会非常有用。)”可知,机器人帮助照看牛,可以防止牛被偷。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。If the only reading you ever do is the novel or magazine, the speed at which you read -probably does not mat

    56、ter very much. But if you have to read a great deal for study, you will appreciate the benefits of being able to read more quickly. Before you open the book, make sure that you are comfortable. You need a seat which supports your back and the book should be at the right distance from your eyes. Look

    57、 at the table of contents, the preface, the chapter heading,etc. This will help you to decide whether you really need to read the whole book or only certain parts of it. Ten minutes spent in this way could save you quite a lot of time in the long run.If you decide that you need to read the whole boo

    58、k, decide how much you can read at a time. A history book which may contain the facts in story form will be easier to read than one dealing with scientific subjects. In the former case you may be able to read a chapter. In the latter you may only be able to read one page.Always keep a pencil and pap

    59、er beside you. Note also the facts important for your purpose as well as anything which leads you to further research. You dont have to write these things in detail. It is enough to put the page number and one or two words as a reminder.A. Stop to have a rest now and then.B. Spend a few minutes look

    60、ing through the book.C. This depends on the type of book you are reading.D. Here are some tips to help improve your reading speed.E. Make a note of any page which is of special importance.F. You may find yourself having to learn something by heart.G. Keep the room cool rather than warm to avoid feel

    61、ing sleepy.语篇解读关键词reading 主旨概要提高阅读速度的建议。百科知识窗体顶端影响阅读速度的几个因素: 阅读方式;视野大小;是否回视;注意力是否高度集中;正确处理阅读材料中的数字、时间;是否能抓住关键语句和主要信息。语言知识重难点词reminder 引起回忆的事物 重难点词块at the right distance在适当的距离处,in detail详细地 长难句Ten minutes spent in this way could save you quite a lot of time in the long run. 从长远来看,花十分钟这样做可以节省你很多时间。 答案

    62、与解析【16题详解】根据上文“If the only reading you ever do is the novel or magazine, the speed at which you read -probably does not matter very much. But if you have to read a great deal for study, you will appreciate the benefits of being able to read more quickly.(如果你唯一的阅读是小说或杂志,那么你阅读的速度可能并不重要。但是,如果你必须大量阅读来学习

    63、,你就会感激能够更快地阅读的好处。)”可知,接下来要介绍提高阅读速度的方法。D项:Here are some tips to help improve your reading speed.(这里有一些帮助提高阅读速度的建议。)符合语境。故选D。【17题详解】根据本段主题句“Before you open the book, make sure that you are comfortable.(在你打开书之前,确保你感到舒服。)”可知,本段主要说明要给自己创造舒适的阅读环境。G项:Keep the room cool rather than warm to avoid feeling sle

    64、epy.(保持房间凉爽而不是温暖以避免困倦。)符合语境。故选G。【18题详解】空处为段落主题句。根据下文“Look at the table of contents, the preface, the chapter heading,etc(查看目录、前言、章节标题等。)”可知,本段主要讲述在阅读一本书之前要先浏览一下大致内容。B项:Spend a few minutes looking through the book.(花几分钟浏览一下这本书。)符合语境。故选B。【19题详解】根据上文“If you decide that you need to read the whole book,

    65、decide how much you can read at a time.(如果你决定要读完整本书,决定一下你一次能读多少。)”和下文“A history book which may contain the facts in story form will be easier to read than one dealing with scientific subjects.(以故事形式包含事实的历史书比科学题材的书更容易阅读。)”可知,看书时间的长短取决于书的类型。C项:This depends on the type of book you are reading.(这取决于你读的书

    66、的类型。)符合语境。故选C。【20题详解】根据段落主题句“Always keep a pencil and paper beside you.(总是在身边放一支铅笔和一张纸。)”可知,本段强调要随时注意记笔记。E项:Make a note of any page which is of special importance.(把任何有特别重要的一页都记下来。)符合语境。故选E。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳Over the past 38 years, Mr. Wan

    67、g has pretended to be someone else many times, and has even learned to 21 different dialects(方言),leading to him being described as an “Oscar-winning actor. The 60-year-old is not an actor, but a 22 However, he is more devoted to his “ 23 than any real actor. In the 1990s, a group of thieves often so

    68、ld stolen goods with the help of some beggars. To look into the 24 ,Wang disguised(伪装)himself and 25 the beggars. Dirty shorts and old shoes gave him the 26 of a real beggar and his convincing dialect soon won him the 27 of the beggars. “I often 28 them to drink alcohol. Once they were 29 ,they bega

    69、n to talk a lot, Wang said. “Id then 30 myself to use the toilet, 31 what the beggars said, and send the 32 to my teammates.” Wang,who is often in 33 situations, is also a judo (柔道) master. “As long as I get close enough, no criminal can 34 from me, he said. Wangs 35 won him several honors, includin

    70、g a National May Day Labor Medal and 11 Citations of Merit.Paris.21. A. teachB. compareC. assessD. speak22. A. lawyerB. doctorC. policemanD. businessman23. A. roleB. studyC. familyD. audience24. A. minorB. caseC. futureD. question25. A. interviewedB. joinedC. arrestedD. assisted26. A. challengeB. ex

    71、perienceC. appearanceD. freedom27. A. voteB. sympathyC. permissionD. trust28. A. invitedB. forcedC. helpedD. expected29. A. drunkB. desertedC. boredD. lost30. A. guideB. persuadeC. excuseD. allow31. A. refer toB. note downC. ask aboutD. miss out32. A. planB. agreementC. directionD. information33. A.

    72、 awkwardB. dangerousC. unfortunateD. strange34. A. separateB. recoverC. escapeD. hear35. A. courageB. honestyC. kindnessD. optimism语篇解读关键词 Mr. Wang,disguise,honors 主旨概要 警察王先生打入犯罪团伙,成功破案的故事。语言知识重难点词convincing 令人信服的重难点词块lead to导致,be devoted to 专心于/致力于, look into 调查写作句型As long as I get close enough, no

    73、 criminal can.Wangs courage won him several honors, including a National May Day Labor Medal and 11 Citations of Merit.Paris.答案与解析【21题详解】考查动词词义辨析。句意:在过去的38年里,王先生多次假扮别人,甚至学会了说不同的方言,这让他被称为“奥斯卡获奖演员”。A.teach 教授;B.compare 比较;C.assess评估; D.speak讲话 。根据“Mr. Wang has pretended to be someone else many times”可

    74、知,能扮成别人,还会讲不同的方言。故填D。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:这位60岁的老人不是演员,而是警察 。A.lawyer 律师;B.doctor医生; C.policeman 警察;D.businessman 商人。根据“To look into the ,Wang disguised(伪装)himself”以及“including a National May Day Labor Medal and 11 Citations of Merit.Paris.”可知,王先生是一名警察。故填C。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,他比任何真正的演员都更专注于他的“角色”。A.

    75、role 角色;B.study学习; C.family 家庭;D.audience观众 。根据“than any real actor.”可知,王投身于演员的角色中。故填A。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:为了调查这个案子,王伪装自己并加入了乞丐中。A.minor 未成年人,辅修;B.case 情况,案件;C.future 未来;D.question问题 。根据“In the 1990s, a group of thieves often sold stolen goods with the help of some beggars. ”可知,这是一起犯罪案件。故填B。【25题详解】考查

    76、动词词义辨析。句意:为了调查这个案子,王伪装自己并加入了乞丐中。A.interviewed采访; B.joined 加入;C.arrested 逮捕;D.assisted协助。根据“To look into the”可知,他混入乞丐中。故填B。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:肮脏的短裤和旧鞋子使他看起来像一个真正的乞丐,他那令人信服的方言很快赢得了乞丐们的信任。A.challenge 挑战;B.experience 经历;C.appearance出现,外表; D.freedom自由 。根据“ Dirty shorts and old shoes”可知,这是描述外表。故填C。【27题详解】

    77、考查名词词义辨析。句意:肮脏的短裤和旧鞋子使他看起来像一个真正的乞丐,他那令人信服的方言很快赢得了乞丐们的信任。A.vote 投票;B.sympathy 同情;C.permission 批准;D.trust 信任。根据“ his convincing dialect soon won him the”可知,他的方言讲得好,赢得乞丐们信任。故填D。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:“我经常邀请他们喝酒。一旦他们喝醉了,他们就开始说很多话。A.invited 邀请;B.forced 强迫;C.helped 帮助;D.expected期待。根据“them to drink alcohol”可知,

    78、为了套话,王先生请他们喝酒。故填A。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:“我经常邀请他们喝酒。一旦他们喝醉了,他们就开始说很多话。A.drunk喝醉的; B.deserted抛弃的; C.bored 无聊的;D.lost失去的 。根据“them to drink alcohol”可知,话多是在喝醉后。故填A。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:然后我会借口自己去厕所,记下乞丐说了什么,然后把信息发给我的队友。A.guide 引导;B.persuade劝说; C.excuse 找借口;D.allow允许 。根据“and send the to my teammates.”可知,为了发送出信

    79、息,王借口去厕所。故填C。【31题详解】考查动词短语词义辨析。句意:然后我会借口自己去厕所,记下乞丐说了什么,然后把信息发给我的队友。A.refer to 指的是;B.note down作记录; C.ask about 询问;D.miss out 错过,遗漏。根据“what the beggars said, ”可知,王把乞丐醉后真言记下来。故填B。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:然后我会借口自己去厕所,记下乞丐说了什么,然后把信息发给我的队友。A.plan 计划;B.agreement 同意;C.direction 指导;D.information 信息。根据“what the beg

    80、gars said, ”可知,这是重要信息。故填D。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:王是经常在危险的情况下,也是一个柔道大师。A.awkward 尴尬的;B.dangerous危险的; C.unfortunate 不幸的;D.strange奇怪的 。根据“ no criminal can from me,”可知,经常处于犯罪分子中,这是很危险的情况。故填B。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:“只要我离得够近,任何罪犯都逃不掉,”他说。A.separate 分离;B.recover恢复; C.escape 逃避;D.hear 听到。根据“ is also a judo (柔道) ma

    81、ster. ”可知,身为柔道大师,他不放过罪犯。故填C。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:王的勇气为他赢得了许多荣誉,包括一枚全国五一劳动奖章和11项嘉奖。A.courage 勇气;B.honesty 诚实;C.kindness 善良;D.optimism 乐观。根据“Wang disguised(伪装)himself”可知,王乔装打扮混入罪犯团伙,勇气可嘉。故填A。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Ive always loved the ocean. In the 36 (seven) grade, I st

    82、arted volunteering at the Monterey Bay Aquarium in California. I was upset to learn that many sea animals eat plastic garbage, 37 (think)it is food.I decided to do something 38 (educate) people about this problem. I held presentations at schools to teach kids about plastic waste. I wanted to reach b

    83、usinesses too. I decided that if I learned of a company 39 used a lot of plastic, Id send it an email urging it to cut back.One day, I saw a commercial for a health-care company. People in the ad were using plastic straws (吸管). I found the contact information of the company 40 emailed its president.

    84、 I told him how 41 (harm) plastic could be to the environment and asked him to consider using more eco-friendly options. I was so 42 (excite) when he wrote back to me.He said he would make sure that the company cut its use of plastic straws in half.I kept going. Whenever I heard of businesses using

    85、plastic, Id send an email. One of the biggest companies I wrote to 43 (be) Alaska Airlines Paris. A company 44 (represent) wrote back and told me the airline was switching over 45 plastic to paper cups on all of its 1,200 daily flights.考点分析有提示词无提示词谓语动词非谓语动词名词单复数词性转换数词连词冠词关系代词120 31111答案与解析这是一篇记叙文。文章

    86、作者讲述了自己为了保护海洋,减少塑料垃圾所做出的努力。【36题详解】考查序数词。句意:七年级的时候,我开始在加州的蒙特利湾水族馆做志愿者。 表示“七年级” 用序数词,所以填seventh。【37题详解】考查非谓语动词。句意:当我得知许多海洋动物吃塑料垃圾,以为那是食物时,我很难过。分析句子结构,_2_ (think)it is food.用作状语,think与其逻辑主语many sea animals之间是主动关系,用现在分词,所以填thinking。【38题详解】考查非谓语动词。句意:我决定做一些事情来教育人们这个问题。分析句子结构,_3_ (educate) people about th

    87、is problem.用作目的状语,用不定式,所以填to educate。【39题详解】考查定语从句。句意:我决定,如果我知道有哪家公司大量使用塑料,我就给它发邮件,敦促它减少使用塑料。分析句子结构, _4_ used a lot of plastic是一个定语从句,修饰先行词a company,关系词在从句中作主语,指物,用which或that引导该从句,所以填which或that。【40题详解】考查连词。句意:我找到了这家公司的联系方式,并给公司总裁发了电子邮件。“found”和“emailed”之间是并列关系,用and连接两个并列的谓语动词,所以填and。【41题详解】考查形容词。句意:

    88、我告诉他塑料对环境的危害,并请他考虑使用更环保的产品。该处为how引导的感叹句,how之后接形容词,所以填harmful。【42题详解】考查形容词。句意:当他给我回信时,我很兴奋。该空作was之后的表语,用形容词,修饰人,用v+ed形式的形容词,所以填excited。【43题详解】考查时态和主谓一致。句意:我给写信的最大的公司之一是巴黎阿拉斯加航空公司。 根据定语从句的谓语动词“wrote” 可知这里描述发生在过去的事情,用一般过去时;one of + 形容词最高级 + 可数名词复数结构中,谓语动词用单数,所以填was。【44题详解】考查名词。句意:一位公司代表回信告诉我,该航空公司将把每天1

    89、200个航班的塑料杯换成纸杯。该空作句子主语,用名词,前面有不定冠词修饰,用名词单数,所以填representative。【45题详解】考查冠词。句意:一位公司代表回信告诉我,该航空公司将把每天1200个航班的塑料杯换成纸杯。 特指“1200个航班的塑料杯”,用定冠词,所以填the。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 你校英文报Youth正在庆祝创刊十周年。请你写一篇短文投稿,内容包括:1. 读报的经历;2. 喜爱的栏目;3. 期望和祝福。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式写字答题卡的相应位置作答。Youth and Me_答案与解析【答案】You

    90、th and MeIt has been 10 years since Youth was founded. In my memory, it is Youth that accompanies me through my whole high school. When feeling depressed, I often choose to enjoy the novel part which includes a lot of imaginative stories. These stories can relieve my stress and broaden my horizon. B

    91、esides, I even submitted my own fiction to Youth. Refused as I was, I still received some great encouragement, which gives me confidence to be a writer.I do expect Youth can publish more classic works and have a promising future.【解析】【分析】本文是一篇应用文,向校刊Youth表达自己的经历,并送上自己的祝福。【详解】1.词汇积累建立:foundestablish沮丧

    92、的:upsetdepressed得到:receiveobtain赏析:enjoyappreciate2.句式拓展同义句改写原句:These stories can relieve my stress and broaden my horizon.拓展句:Not only can these stories relieve my stress, but also they can broaden my horizon.【点睛】高分句型1 When feeling depressed, I often choose to enjoy the novel part which includes a

    93、lot of imaginative stories. (运用了which引导的限制性定语从句)高分句型2 Refused as I was, I still received some great encouragement, which gives me confidence to be a writer. (运用了as引导的让步状语从句还运用了which引导的非限制性定语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。A MOTHERS DAY SURPRISEThe twins were filled with excitem

    94、ent as they thought of the surprise they were planning for Mothers Day. How pleased and proud Mother would be when they brought her breakfast in bed. They planned to make French toast and chicken porridge. They had watched their mother in the kitchen. There was nothing to it. Jenna and Jeff knew exa

    95、ctly what to do.The big day came at last. The alarm rang at 6 a.m. The pair went down the stairs quietly to the kitchen. They decided to boil the porridge first. They put some rice into a pot of water and left it to boil while they made the French toast. Jeff broke two eggs into a plate and added in

    96、 some milk. Jenna found the bread and put two slices into the egg mixture. Next, Jeff turned on the second stove burner to heat up the frying pan. Everything was going smoothly until Jeff started frying the bread. The pan was too hot and the bread turned black within seconds. Jenna threw the burnt p

    97、iece into the sink and put in the other slice of bread. This time, she turned down the fire so it cooked nicely.Then Jeff noticed steam shooting out of the pot and the lid starting to shake. The next minute, the porridge boiled over and put out the fire. Jenna panicked. Thankfully, Jeff stayed calm

    98、and turned off the gas quickly. But the stove was a mess now. Jenna told Jeff to clean it up so they could continue to cook the rest of the porridge. But Jeffs hand touched the hot burner and he gave a cry of pain. Jenna made him put his hand in cold water. Then she caught the smell of burning. Oh d

    99、ear! The piece of bread in the pan had turned black as well.注意:1.续写词数应为150左右。2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。As the twins looked around them in disappointment, their father appeared._The twins carried the breakfast upstairs and woke their mother up._【答案】As the twins looked around them in disappointment, their f

    100、ather appeared. Fathers appearing was like a savior to the two children. Under the guidance of their father, they took positive actions and started all over again. They made the bread and then went on cooking porridge. Father helped them adjust the fire, which was the key to success. It was all righ

    101、t this time. Delicious breakfast was ready. How happy they were!The twins carried the breakfast upstairs and woke their mother up. When their mother saw the delicious and perfect breakfast in front of her, she was very surprised. It was not only the gift, but the love of the children for her that mo

    102、ved her very much. The two children could finish cooking a breakfast, which she didnt expect. The children said loudly, “Happy Mothers Day!” Mother hugged them tightly and kissed them again and again.【解析】【分析】本文以母亲节为线索展开,讲述了双胞胎Jenna和Jeff为了献给母亲一份美味的早餐,自己动手,做起饭餐来,但是不幸的是,他们连连失败,后来在父亲的帮助下,获得成功,他们把早餐献给亲爱的

    103、母亲,妈妈非常感动的故事。详解】1.段落续写:由第一段首句内容“当双胞胎失望地环顾四周时,他们的父亲出现了。”可知,第一段可描写他们的父亲指导帮助他们准备早餐。由第二段首句内容“这对双胞胎把早餐端到楼上,叫醒了他们的母亲。”可知,第二段可描写母亲收到孩子们的礼物早餐,非常感动。2.续写线索:帮助指导积极献礼感动3.词汇激活行为类帮助:help/assist.指导:guide/conduct.献礼:present a gift/give a gift情绪类.积极:positive/positively/take positive actions.感动:moved/touched【点睛】高分句型1. Father helped them adjust the fire, which was the key to success. (which引导的非限制性定语从句)高分句型2. It was not only the breakfast, but the love of the children for her that moved her very much. (使用not onlybut (also)句型及强调句型)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021年新高考全国Ⅱ卷英语试题(真题解读)-2021年高考英语真题深度解读.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-619172.html
    相关资源 更多
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案(b卷).docx六年级下册数学期末测试卷含答案(b卷).docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案(a卷).docx六年级下册数学期末测试卷含答案(a卷).docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案解析.docx六年级下册数学期末测试卷含答案解析.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案下载.docx六年级下册数学期末测试卷含答案下载.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【黄金题型】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【黄金题型】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【预热题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【预热题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【达标题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【达标题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【轻巧夺冠】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【能力提升】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【能力提升】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【考试直接用】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【考试直接用】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【综合题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【综合题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【综合卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【综合卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【精练】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【精练】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【突破训练】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【突破训练】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【研优卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【研优卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【满分必刷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【满分必刷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【模拟题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【模拟题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【最新】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【最新】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【新】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【新】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【巩固】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【巩固】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【实用】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【实用】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【完整版】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【完整版】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【夺分金卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【夺分金卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【基础题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【基础题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【培优】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【培优】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【培优b卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【培优b卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【培优a卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【培优a卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【名师推荐】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【名师推荐】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【典型题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【典型题】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1