2022年江苏省无锡市中考英语真题(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 江苏省 无锡市 中考 英语 解析
- 资源描述:
-
1、2022年无锡市初中学业水平考试英 语 试 题本试题分两卷。第I卷(客观题)在第1至第6页,第II卷(主观题)在第7至第8页。考试时间为100分钟。试卷满分为100分。注意事项:1答题前,考生务必用0.5毫米黑色墨水签字笔将自己的姓名、准考证号填写在答题卡的相应位置上,并认真核对条形码上的姓名、准考证号是否与本人的相符合。2答客观题必须用2B铅笔将答题卡上对应题目的正确选项涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选其他答案。答案不能答在试题卷上。3答主观题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔作答,答案写在答题卡各题目指定区域内相应位置上。如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案。不准使用铅笔和涂改液
2、。不按以上要求作答的答案无效。4考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试题卷和答题卡一并交回。第I卷(客观题 共50分)一、单项选择 在A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(本大题共14小题,每小题1分,共14分)1. Our English teacher came into the classroom _ a smile on her face.A inB. overC. withD. against【答案】C【解析】【详解】句意:我们的英语老师面带微笑走进教室。考查介词辨析。in采用(某种方式);over在的上方;with用,有;agains
3、t反对。根据“a smile on her face”可知,with a smile on her face“面带微笑”,表示伴随,使用介词with。故选C。2. _ did the online concert begin? You didnt miss anything It has just begun.A. WhenB. WhereC. WhatD. Why【答案】A【解析】【详解】句意:在线音乐会什么时候开始的?你没有错过任何东西。这才刚刚开始。考查特殊疑问句。when什么时候;where在哪里;what什么;why为什么。根据“You didnt miss anything. It
4、 has just begun.”可知,此处应该询问的是时间,即什么时候开始的。故选A。3. Oh, she smiles! She nods! She understands! Weve got _ dog in the world.A. a clevererB. the cleverestC. a shyerD. the shyest【答案】B【解析】【详解】句意:噢,她笑了!她点头了!她听明白了!我们拥有世界上最聪明的狗狗了。考查形容词的最高级。a cleverer一只比较聪明的;the cleverest最聪明的;a shyer一只比较害羞的;the shyest最害羞的。根据“she
5、 smiles! She nods! She understands!”可知这只狗狗能听懂人类的话,并且会笑会点头,说明她很聪明。由“in the world”可知在此应是赞叹她是世界上最聪明的狗狗,因此应用形容词的最高级。故选B。4. Coffee or tea, Frank?Coffee, please. To get relaxed, _ is better than a cup of coffee.A. nothingB. anythingC. somethingD. everything【答案】A【解析】【详解】句意:咖啡还是茶,弗兰克?请给我咖啡。要想放松,没有什么比一杯咖啡更好的
6、了。考查复合不定代词辨析。nothing没有;anything任何东西;something某些东西;everything一切东西。根据“is better than a cup of coffee”可知,没有比一杯咖啡更好的了,形容词比较级+否定词表达最高级的含义;故选A。5. We should learn some basic life skills since we _ depend on ourselves some day.A. canB. cantC. mustD. mustnt【答案】C【解析】【详解】句意:既然有一天我们必须要依靠自己,我们就应该学习一些基本的生活技能。考查情态
7、动词。can可以;cant不会,不可以;must必须;mustnt不能,不可以。根据“depend on ourselves some day”可知将来有一天我们必须要依靠自己。“必须”用情态动词must。故选C。6. Dad, whats for dinner? It _ nice! Im cooking chicken soup.A. tastesB. smellsC. looksD. feels【答案】B【解析】【详解】句意:爸爸,晚饭吃什么?闻起来很香!我正在煮鸡汤。考查动词辨析。tastes尝起来;smells闻起来;looks看起来;feels感觉。根据“Dad, whats fo
8、r dinner?”以及“Im cooking chicken soup.”可知,正在煮鸡汤,应该是闻起来很香。故选B。7. The chief engineer announced that they _ a space lab on the space station around the end of 2022.A. have builtB. had builtC. will buildD. would build【答案】D【解析】【详解】句意:总工程师宣布,他们将于2022年底左右在空间站建造一个空间实验室。考查动词时态。根据“The chief engineer announced
9、that”可知,that后为宾语从句,主句为一般过去时,从句为过去的某种时态,结合从句时间状语“around the end of 2022”可知,此处使用过去将来时,would+动词原形。故选D。8. Julie was playing the piano every time I saw her.You know _.A. every dog has its dayB. many hands make light workC. practice makes perfectD. the early bird catches the worm【答案】C【解析】【详解】句意:我每次见到朱莉都在弹
10、钢琴。你知道熟能生巧。考查习语。every dog has its day人人皆有得意时;many hands make light work众人拾柴火焰高;practice makes perfect熟能生巧;the early bird catches the worm早起的鸟儿有虫吃。根据“Julie was playing the piano every time I saw her.”可知,多练习就能熟练;故选C。9 You will not get the special gift _ you finish all the tasks.A. afterB. becauseC. wh
11、ileD. unless【答案】D【解析】【详解】句意:除非你完成所有的任务,否则你不会得到特别的礼物。考查连词辨析。after在之后;because因为;while当时。unless除非。根据“You will not get the special gift you finish all the tasks.”可知,本句是unless引导的条件状语从句,表示“除非”。故选D。10. There will be a robot on show in our school next week. Really? I wonder _.A. what it likesB. what it is l
12、ikeC. what does it likeD. what is it like【答案】B【解析】【详解】句意:下周将有一个机器人在我们学校展出。真的?我想知道它是什么样的。考查宾语从句。此句是宾语从句,从句用陈述语序,排除选项C、D;根据“There will be a robot on show in our school next week.”可知,询问机器人是什么样子,故选B。11. Cindy, can I look at your notebook? It looks special. Sorry. I usually write down something _ in it.A
13、. perfectB. practicalC. pleasantD. private【答案】D【解析】【详解】句意:Cindy,我可以看一下你的笔记本吗?它看起来好特别啊。抱歉。我经常在上面写一些私人的东西。考查形容词辨析。perfect完美的;practical实际的;pleasant愉悦的;private私人的。根据“Sorry”可知在此表示婉拒,说明笔记本上写有一些私人的不方便与他人分享的内容。故选D。12. UNICEF, part of the United Nations, _ in Europe in 1946 after World War II.A. set upB. was
14、 set upC. took upD. was taken up【答案】B【解析】【详解】句意:联合国儿童基金会,是联合国的一部分,二战后于1946年在欧洲成立。考查一般过去时的被动语态和动词短语。set up建立;take up占据,占用。根据“in Europe in 1946 after World War II”可知这是联合国儿童基金会的成立时间,因此动词短语应用set up来表示“成立”,且句子应用一般过去时。主语为UNICEF,与动词set up存在逻辑上的被动关系,因此应用被动语态,其结构为:was/were+过去分词。故选B。13. Does the colour red re
15、present good things in Chinese culture? Yes. But writing ones name in red is not good, and we usually _ it.A. avoidB. adviseC. allowD. accept【答案】A【解析】【详解】句意:红色在中国文化中代表好东西吗?是的。但是用红色写名字是不好的,我们通常避免这样做。考查动词辨析。avoid避免;advise建议;allow允许;accept接受。根据“But writing ones name in red is not good”可知,此处指应该避免使用红色写名字
16、。故选A。14 How about going to the library this afternoon?_ Reading is my therapy.A. Are you kidding?B. You got me there.C. Dont you know?D. You read my mind.【答案】D【解析】【详解】句意:今天下午去图书馆怎么样?你知我心。阅读是我的治疗方法。考查情景交际。Are you kidding你在开玩笑吧;You got me there你难住我了;Dont you know难道你不知道;You read my mind你知我心。根据“How abou
17、t going to the library this afternoon?”可知,此处表建议,结合“Reading is my therapy.”可知,此处为肯定回答,表示赞同。故选D。二、完形填空 先通读下面的短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(本大题共10小题,每小题1分,共10分)On the first morning of a new term, Jared remembered the things he didnt like about school: Jessica, maths and reading al
18、oud.Jared _15_ to stay at home, but his mom sent him anyway. He had to sit next to Jessica. At reading time, Mrs. Thomas asked Jared to read. Reading aloud always made Jared _16_ . As he picked up the book, his hands shook. “He cant read,” Jessica said. “I didnt call on you, did I?” asked Mrs. Thoma
19、s. Jared made a _17_ . During the break time, Jessica whispered to him, “When Mom brings my cute kittens(小猫) to school for show-and-tell, dont even think about _18_ them.”The four kittens arrived in a box covered with a piece of screen. Everyone except Jared held them. When Jared picked up his pen f
20、rom the floor, he looked into the box, saying, “Stupid kittens.”After show-and-tell, the children took out their maths books.Then Philip said, “Hey, where are the kittens?” The box was _19_ .“Oh no!” Jessica cried and told Mrs. Thomas. “Jared said they were stupid.”“I didnt _20_ it.” Jareds face tur
21、ned red.“Look at the radiator(散热器)!” Angela said. Tiny grey paws pushed out from under the radiator cover. Alex yelled, “Kitten!” But the kitten disappeared at once.The bell rang, and the class went out for a break. When Jared passed the empty box, he saw kitten treats. He then had a(n) _21_ . He th
22、rew the treats on the floor. A kitten came out. Jared waited until it was eating. Then another. Soon the other kittens were eating. Jared gently put them in the box. Mrs. Thomas put a book on the screen so they couldnt run _22_ again.“Class, Jared helped the kittens out,” Mrs. Thomas announced. Ever
23、yone _23_ .“Thanks,” whispered Jessica. “Youre the greatest.”Jared was so _24_ that when he read, his hands didnt shake. That day, Jared felt the new term might not be so bad.15. A. agreedB. wantedC. managedD. happened16. A. tiredB. angryC. boredD. nervous17. A. faceB. jokeC. mistakeD. decision18. A
24、. takingB. touchingC. catchingD. carrying19. A. stolenB. dirtyC. brokenD. empty20. A. sayB. makeC. meanD. know21. A. ideaB. answerC. restD. guess22. A. awayB. forwardC. backD. upwards23. A. doubtedB. cheeredC. regrettedD. complained24. A. braveB. stressedC. happyD. surprised【答案】15. B 16. D 17. A 18.
25、 B 19. D 20. C 21. A 22. A 23. B 24. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了Jared在学校里的一天,Jared在学校里有三件不喜欢的东西:Jessica,数学和大声朗读。但在这一天,他帮助Jessica的小猫脱困,得到了Jessica的感谢以及同学们的肯定,也让自己的朗读不再紧张了。因此他认为新学期可能也不会太差。15题详解】句意:Jared想要待在家里,但他的妈妈无论如何还是把他送去学校了。agreed同意;wanted想要;managed设法做;happened发生。根据空格后的“to stay at home”可知Jared想要待在家里,不想
26、去上学。故选B。【16题详解】句意:大声朗读总是让Jared感觉很紧张。tired疲劳的;angry生气的;bored无聊的;nervous紧张的。根据下一句“As he picked up the book, his hands shook.”可知当他把书拿起来的时候,他的手就开始抖,由此看出他很紧张。故选D。【17题详解】句意:Jared做了个鬼脸。face脸;joke笑话;mistake错误;decision决定。结合上文可知Jared紧张到手抖,由此可知此处他是觉得不好意思,因此做了个鬼脸,make a face。故选A。【18题详解】句意:休息期间,Jessica小声跟他说:“当我妈
27、妈把我可爱的小猫带到学校来做展示时,你不要想着去摸它。”taking带去;touching触摸;catching抓住;carrying搬。结合上文可知Jessica对Jared并不友好,因此此处应该是Jessica警告Jared不要去摸她的小猫。故选B。【19题详解】句意:箱子是空的。stolen被偷;dirty脏的;broken摔坏的;empty空的。根据上一句“where are the kittens?”可知这是找不到小猫,在问猫在哪,说明箱子是空的。故选D。【20题详解】句意:我不是那个意思。Jared的脸变红了。say说;make制造;mean意思是;know知道。根据上文“Jare
28、d said they were stupid.”可知Jared之前说小猫很笨,但在此Jared否认他说小猫很笨这个意思。故选C。【21题详解】句意:然后他想到了一个主意。idea主意;answer答案;rest休息;guess猜。根据“He threw the treats on the floor”可知他把猫粮撒在地板上,这是他想出来的主意。故选A。【22题详解】句意:Thomas老师拿了一本书盖在屏幕上,防止小猫再逃跑。away离开;forward朝前;back回;upwards向上。run away表示“逃跑”。故选A。【23题详解】句意:每个人都欢呼起来。doubted怀疑;chee
29、red欢呼;regretted后悔;complained抱怨。根据上一句“Class, Jared helped the kittens out,” Mrs. Thomas announced.”可知老师宣布Jared帮助小猫们脱困,因此大家都非常开心,都欢呼起来。故选B。【24题详解】句意:Jared如此开心,结果当他大声朗读的时候,他的手居然不抖了。brave勇敢的;stressed感到压力的;happy开心的;surprised感到惊讶的。根据上文可知Jared帮助小猫脱困,同学们也认可了他,因此他应是开心的。故选C。三、阅读理解 阅读下面的短文,然后根据短文内容,在每小题所给的四个选项
30、中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。(本大题共 13 小题,每小题 2 分,共 26 分)A25. The picture above is _.A. a posterB. a noticeC. a storyD. a report26. If Bob takes the tour with his parents, they will pay _.A. $50B. $100C. $150D. $20027. On November 1st the tourists will start the tour at _.A. Balinghai BeachB. Coral GardenC. C
31、rocodile and Bulabog BeachD. Puka Beach【答案】25. A 26. C 27. C【解析】【导语】本文是一则旅游信息的广告,介绍了价格,行程安排等内容。【25题详解】推理判断题。根据图片内容可知,本文是一则旅游信息的广告,故选A。【26题详解】推理判断题。根据“Only $50 per person”可知,每个人是50美元,如果Bob和他的父母一起去,需要支付:503=150,故选C。【27题详解】细节理解题。根据“if NovemberApril: Crocodile and Bulabog Beach”可知,11月1日,游客们将从鳄鱼和布拉博海滩开始游
32、览,故选C。BStudying is not always the most interesting task within your day, but it is a necessary one. Even though it is required, everyone has got bored at one time or another while studying. Although this is a common problem, here are some tips for you to keep boredom away while you are studying.Find
33、 a suitable place to study.Make sure you are in a place that is free of distraction (分心). Distractions will actually cause you to become more bored because you are reminded of the things you could be doing other than studying.Make a plan.Plan first. List what you need to get completed and how long y
34、ou need to complete it. If you know when you can go back to play sports or talk to your friends, you will be more likely to fix your attention on studies.Mix up your topics.Change up the topics that you are studying. Mix up what you study every half an hour to an hour or so to avoid boredom. For exa
35、mple, study history for 45 minutes, maths for 45 minutes, and English for 45 minutes. Make sure you dont spend all your time on one subject.Take notes as you go.Take a notebook out and write down important notes while you are reading an article in a textbook. Not only will it help keep you engaged,
36、you will also be learning more because you process the information once as you read it and then again as you synthesize the information to write down.28. Which part of a magazine is the passage most probably taken from?A. Study.B. Health.C. Science.D. Culture.29. Which word is the most suitable for
37、?A. tripB. timeC. businessD. lunch30. The passage is mainly about _.A. how to learn different subjectsB. how to study without getting boredC. how to read an article in a text bookD. how to choose a proper place to study【答案】28. A 29. B 30. B【解析】【导语】本文主要讲述了远离学习疲倦的一些建议。【28题详解】推理判断题。根据“Although this is
38、a common problem, here are some tips for you to keep boredom away while you are studying.”可知,此文与学习建议有关,因此在杂志的“学习部分”可以看到。故选A。【29题详解】推理判断题。根据“List what you need to get completed and how long you need to complete it.”和图片内容可知,此处谈论时间计划,因此此处应该填“plan”。故选B。【30题详解】主旨大意题。根据“Although this is a common problem,
39、here are some tips for you to keep boredom away while you are studying.”可知,主要讲述了一些关于如何学习而不感到无聊的建议。故选B。CLupe Medrano, a shy girl, was a straight-A student. Though Lupe had a sharp mind, she could not, no matter how much she tried, run as fast as the other girls. The truth was that Lupe was no good in
40、 sports. “Ill never be good at sports.” She felt angry one rainy day as she lay on her bed, looking at the shelf her father had made to hold her awards. “I wish I could win something, anything, even marble(弹珠).”At the word “marbles”, she sat up. “Thats it. Maybe I could be good at playing marbles, a
41、nd marbles is a sport.” She rushed out of her room and found the marbles in her brothers room.She practiced shooting softly at first. The marble rolled from her thumb(拇指) and clicked against the targeted(作为目标的) marble. But the target wouldnt budge. She tried again and again, but the power from her t
42、humb made the targeted marble roll only an inch or two.She realized her thumb was weak and then decided to squeeze(捏) a rubber eraser one hundred times, hoping it would strengthen her thumb.The weeks passed quickly. Lupe worked so hard that one day, while she was drying dishes, her mother asked why
43、her thumb was swollen(肿胀的).“Its muscle,” Lupe explained, “Ive been practicing for the marbles championship.”“You, honey?” Her mother, Mrs. Medrano, knew Lupe was no good in sports.“Yeah, I beat Alfonso, and hes pretty good.”When her father, Mr. Medrano, heard this, he was very happy and encouraged L
44、upe.Practice, practice, practice. Lupe got better and better. Then the day of the championship came. She beat her first competitor easily, and won one marble, and then one after another. At last, Lupe was in the final to play against a girl in a baseball cap. The girl never even looked at Lupe.“I do
45、nt know, Dad. She looks tough.”“You can do it,” her father encouraged. “Just think of the marbles, not the girl, and let your thumb do the work.”It was a tough fight. But finally Lupe won the most marbles and became the winner!“I did it!” Lupe said under her breath. She rose from her knees, which hu
46、rt from bending all day, and hugged her father.Back home, in her own bedroom, she was happy. She had always won praise because of her brains, but winning in sports was a new experience. She thanked her tired thumb. “You did it, thumb. You made me champion.” As its reward, Lupe went to the bathroom,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
