2023一轮复习提分小卷一解析 .docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2023一轮复习提分小卷一解析 2023 一轮 复习 提分小卷一 解析
- 资源描述:
-
1、2023一轮复习提分小卷一(限时检测40)解析第一部分、阅读(共7小题:每小题2分,满分14分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A(宁夏银川市第六中学2021届高三第三次模拟考试) Monarch butterflies(黑脉金斑蝶) are a common summer sight in the northern United States and Canada. These large orange and black insects brighten parks and gardens as they fly lightly among the flow
2、ers. What makes monarchs particularly interesting is that they migrateall the way to California or Mexico and back. They are thought to be the only insect that does this.Every year in the late summer monarchs begin their journey to the south. Those heading for Mexico go first for the Louisiana-Missi
3、ssippi area, then fly across the Gulf of Mexico into Texas. Once in Mexico, they settle themselves in one of about fifteen places in a mountain forests filled with fir tress. Each place provides a winter home for millions of monarchs. The butterflies are so many that they often cover entire trees. W
4、hen spring comes, they begin their long journey north.The question is often asked whether every butterfly makes the round-trip journey every year. And the answer is no. The average monarch lives about nine months. So one flying north might lay eggs in Louisiana and then die. The eggs of that generat
5、ion may be found in Kentucky; the eggs of the next generation may end up in Wisconsin or Michigan. The last generation of the season, about the fourth, will make their way back to Mexico and restart the journey.Scientist learn about monarchs migration by catching and making marks on the insects. By
6、recatching a monarch with such a mark and noticing where it came from, the next scientist can get to know things like the butterflys age and its routing.1One of the places where monarchs spend the winter is _.Athe Gulf of MexicoBan area in MississippiCa forest in MexicoDa plain in Texas2The routing
7、of monarchs migration can be learned _.Aby examining the marks made on themBby collecting their eggs in the mountainsCby comparing their eggs in their different agesDby counting the dead ones in the forest3What is the subject discussed in the passage?AMigration of monarch.BScientists interest in mon
8、archs.CWinter home of monarchs.DLife and death of monarchs.【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了黑脉金斑蝶会进行迁徙,它们被认为是唯一会这样做的昆虫。文章说明了这种蝴蝶迁徙的路线和习性等信息。1【答案】C【解析】细节理解题。根据第二段中“Once in Mexico, they settle themselves in one of about fifteen places in a mountain forests filled with fir tress. Each place provides a winter home fo
9、r millions of monarchs.(一到墨西哥,他们就定居在长满冷杉的山地森林中大约15个地方之一。每个地方都为数百万的黑脉金斑蝶提供了一个冬天的家)”可知,墨西哥的森林是黑脉金斑蝶过冬的地方之一。故选C。2【答案】A【解析】细节理解题。根据最后一段“Scientist learn about monarchs migration by catching and making marks on the insects. By recatching a monarch with such a mark and noticing where it came from, the next
10、 scientist can get to know things like the butterflys age and its routing.(科学家通过捕捉这种昆虫并在它们身上做记号来了解黑脉金斑蝶的迁徙。通过捕捉有这种标记的黑脉金斑蝶,并注意到它来自哪里,下一位科学家可以了解这种蝴蝶的年龄和路线等信息)”可知,黑脉金斑蝶的迁徙路线可以通过观察它们身上的标记来了解。故选A。3【答案】A【解析】主旨大意题。根据第一段中“What makes monarchs particularly interesting is that they migrateall the way to Calif
11、ornia or Mexico and back. They are thought to be the only insect that does this.(黑脉金斑蝶特别有趣的地方在于它们的迁徙一路到加利福尼亚或墨西哥,然后再返回。它们被认为是唯一会这样做的昆虫)”结合文章主要介绍了黑脉金斑蝶会进行迁徙,它们被认为是唯一会这样做的昆虫。文章说明了这种蝴蝶迁徙的路线和习性等信息。可知,文章的主题是黑脉金斑蝶的迁移。故选A。B(黑龙江省大庆市2021届高三第二次教学质量检测) At this very moment around the world, athletes are steppin
12、g into freezing cold chambers. Why on earth are they doing this? Because its supposed to help them feel better. The treatment is called Whole-body Cryotherapy.Athletes such as basketball star LeBron James, soccer great Cristiano Ronaldo have all tried it. The therapy works like this. You take off ev
13、erything except underwears. Then you put on warn socks and gloves and step into a chamber that looks sort of like a shower. Once youre locked in, air cooled to below - 200F (-129) fills the chamber and you stay in for two to three minutes.Supporters believe the freezing air helps muscles recover fas
14、ter and reduces body pain. After his first cryotherapy sessions, Phil MacKenzie, a professional rugby player, felt noticeably better. He told Scientific American, I felt refreshed right away. My sleep was better. Soon, he was using the chamber four times a week. Those who promote cryotherapy make al
15、l sorts of wild claims about its effects, such as increasing focus, improving skin tone, slowing aging and much more.Is there any evidence to back up these incredible claims? No. Several small scientific studies have looked at whether the therapy can improve muscle recovery after exercise, with enco
16、uraging results. But there just isnt enough evidence to show that the therapy works. The benefits some people experience may just be the placebo effect. Thats when a patients expectation that a treatment will work leads to an improvement.The US Food & Drug Adninistration has actually issued a warnin
17、g about whole-body cryotherapy. It cautions that the liquid nitrogen (N2) used to cool the chamber may make it difficult to breathe. Frostbite is another potential risk, which is why participants wear gloves and socks.4What is the function of Paragraph 2?ATo introduce the texts topic.BTo encourage d
18、eeper thinking.CTo provide detailed information.DTo make an objective comparison.5What can be inferred about whole-body cryotherapy?AIt enjoys wide popularity among the public.BIt lacks adequate proofs for its benefits.CIt may cause various deadly side effects.DIt has been widely used among athletes
19、.6What might be the real reason for people feeling better after cryotherapy?APsychological influence.BImproved focus.CStrengthened muscles.DRecovered skin.7What is the authors attitude towards whole-body cryotherapy?ACritical.BDisapproving.CUninterested.DObjective.【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了“全身冷冻疗法”这一新的治疗方式
20、,介绍了其操作过程、支持者对此的看法以及说明了全身冷冻疗法缺乏足够的证据证明它的好处。4【答案】C【解析】推理判断题。根据第二段“Athletes such as basketball star LeBron James, soccer great Cristiano Ronaldo have all tried it. The therapy works like this. You take off everything except underwears. Then you put on warn socks and gloves and step into a chamber that
21、 looks sort of like a shower. Once youre locked in, air cooled to below - 200F (-129) fills the chamber and you stay in for two to three minutes. (篮球明星LeBron James、足球巨星Cristiano Ronaldo等运动员都尝试过。治疗是这样的:除了内裤,你把所有衣服都脱下来。然后你穿上警告袜和手套,走进一个看起来像淋浴的房间。一旦你被锁在里面,空气冷却到零下200华氏度(-129),然后你在里面待上2到3分钟)”可推知,第二段的功能是提供
22、关于全身冷冻疗法操作过程的详细信息。故选C。5【答案】B【解析】推理判断题。根据倒数第二段中“But there just isnt enough evidence to show that the therapy works. (但是没有足够的证据表明这种疗法有效)”可推知,全身冷冻疗法缺乏足够的证据证明它的好处。故选B。6【答案】A【解析】细节理解题。根据倒数第二段中“The benefits some people experience may just be the placebo effect. Thats when a patients expectation that a tre
23、atment will work leads to an improvement. (一些人所体验到的好处可能只是安慰剂效应。这时病人对治疗有效的期望会带来改善)”可知,冷冻疗法后人们感觉更好的真正原因可能是心理上的影响。故选A。7【答案】D【解析】推理判断题。根据文中第一段引入了“全身冷冻疗法”这一文章主题,第二段详细介绍了全身冷冻疗法的操作过程,第三段中提到了支持全身冷冻疗法的人的看法,第四段则指出这一疗法缺乏足够的证据证明它的好处,以及最后一段提到了美国食品和药物管理局对全身冷冻疗法的态度,文中并没有提到作者对此的看法,可推知,作者对全身冷冻疗法持客观态度。故选D。第二部分、七选五(共5
24、小题:每小题2分,满分10分)(2021年高考全国甲卷)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Swap, Dont shop!You keep hearing about recycling, right? But it doesnt end with bottles, cans, and paper. Clothing takes a huge amount of natural resources(资源)to make, and buying loads of new clothing(or throwing out old clothing)
25、is not healthy for the environment. So what to do with all those perfectly-good-but-youre-maybe-a-little-sick-of-them clothes piled on your bedroom floor? 8. Its the best way to get rid of your used clothes, score clothes from your friends, and have a party all at the same time.A successful swap dep
26、ends on the selection of clothes, the organization of the event, and, obviously, how much fun is had. Its really easy to do! Here are a few pointers. Invite 510 people so you have a nice selection. 9 , and there may not be enough things to choose from; more than that, and it becomes uncontrollable.
27、10. They should also prepare plenty of reusable bags to carry their new clothes home. Put different types of clothing on different surfaces in the room.11. Place a few mirrors around your room so people can see how things look when they try them on. One of the ground rules of the swap should be that
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
