23 数字经济和大数据时代 - 2023年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 23 数字经济和大数据时代 2023年中考英语时事热点话题题型专练 数字 经济 数据 时代 2023 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、23 数字经济和大数据时代2023年中考英语时事热点话题题型专练背景材料:深刻理解数字经济发展 大步迈入数字经济时代原创2023-03-28 10:52人民网来源:人民网-理论频道过去三十多年里,我国数字经济取得长足发展,在总体规模、发展水平与技术能力等方面均已达到或接近全球领先水平。数字经济是新一轮信息技术革命催生的第三种主要经济形态,能够从技术、要素、创新、融合等多个层面促进经济高质量发展。相对于以往以数量、规模、要素投入为主要特征的经济发展模式,数字经济通过数字技术进步、人力资本积累与资源配置优化实现经济发展的质量变革、效率变革、动力变革,是一种更注重社会公平与发展成果共享的新经济模式。
2、徐翔是我国数字经济领域的卓越领军人才与优秀青年作家。他的两本最新著作数字经济时代:大数据与人工智能驱动新经济发展和数字经济发展:网络、算法与数字平台分别从当下与历史两种不同视角出发,以手术刀般的锋利笔触和流畅清晰的文字表达,为我们深入剖析了数字经济是如何一步步发展,成为国民经济发展的新动能与改变全球竞争格局的关键力量。数字技术及数字经济是推动企业高质量发展的重要路径。数字经济代表了一种经济发展的新动能,它能够推动以劳动密集型、重工业为主的产业结构向以技术含量高、环境友好型为主的产业结构转移。数字经济的发展,通过与实体经济等经济形态的融合、促进普惠金融发展、激发地区创新创业等途径,引领我国经济社
3、会在高质量发展的道路上行稳致远。数字经济时代:大数据与人工智能驱动新经济发展一书从大数据与人工智能这两种数字时代的关键要素与核心技术入手,深入阐释了进入数字经济时代后从企业到产业再到国民经济面临的机遇与挑战,能够帮助我们更好地理解与应对数字经济发展带来的全方位冲击,真正实现数字化生存。除了推动整体经济的高质量发展外,数字经济自身的高质量发展也是数字经济新时代的主要特征。数字技术的创新是数字经济的核心驱动力,而数字经济的建设亟需核心技术的支撑。促进大量平台型企业出现、提高企业人力资本水平、提高企业动态能力,以及缓解融资约束,是大数据与人工智能等数字技术推动企业创新的作用机制。在数字经济背景下,企
4、业通过开放式创新模式能够从技术层面构建更为开放的创新生态。数字经济发展:网络、算法与数字平台一书回归于数字经济发展的源头计算机和互联网等数字技术的出现,按照“技术经济治理”的理论逻辑深入阐释过去半个世纪从信息经济到知识经济、再到数字经济的发展全过程,再从全球化视角精彩描述了围绕数字经济展开的激烈国际竞争与制度博弈,为我们提供了从人类历史发展的高度思考数字经济发展趋势与策略应对的新的分析范式。数字经济与实体经济的融合,其实质便是实体经济的一次转型升级。党的二十大报告指出,高质量发展是全面建设社会主义现代化国家的首要任务。发展是党执政兴国的第一要务。没有坚实的物质技术基础,就不可能全面建成社会主义
5、现代化强国。因此必须完整、准确、全面贯彻新发展理念,坚持社会主义市场经济改革方向,坚持高水平对外开放,加快构建以国内大循环为主体、国内国际双循环相互促进的新发展格局。在新的历史方位上,数字经济与实体经济的融合在人民的需求、供给以及供需平衡三方面都发挥着不容忽视的作用。加强数据互通合作、技术创新合作、产业发展合作和数字经济治理合作是实现数字经济背景下高质量的国际合作的重要路径。数字经济时代:大数据与人工智能驱动新经济发展和数字经济发展:网络、算法与数字平台的学术价值自然不言而喻,我相信这两本书的实践价值与现实意义也会随着我国数字经济发展的不断推进而进一步凸显。(作者系清华大学中国经济思想与实践研
6、究院常务副院长)一、阅读单选A The number of people who have died worldwide in the CVID-19 pandemic(新冠肺炎疫情)has passed three million, according to Johns Hopkins University(约翰霍普金斯大学). The milestone(转折点)comes the day after the head of the WHO(世卫组织)warned the world was “Reaching the highest rate of infection”(最高感染率)so
7、 far. India experiencing a second wave recorded more than 230,000 new cases(病例)on Saturday alone.More than 140 million cases have been recorded all over the world since the pandemic began.WHO chief Dr. Tedros warned on Friday that “cases and deaths are continuing to increase at worrying speeds”. He
8、added that “All over the world, the number of new cases every week has nearly doubled over the past two months”.The US, India and Brazil, the countries with the most recorded cases, have accounted for more than a million deaths between them, according to Johns Hopkins University.Last week, an averag
9、e(平均)of 12,000 deaths a day reported around the world, according to news agency AFP. However, official figures worldwide(世界官方数据)may not fully reflect the true number in many countries.根据短文内容,选择最佳答案。1How many people have died all over the world according to Johns Hopkins University?AMore than 3,000,0
10、00.BLess than 3,000,000.CMore than 30,000,000.DLess than 30,000,000.2Which of the following statements is RICHT?AAccording to Johns Hopkins University, the world was reaching the highest rate of infection.BIndia experiencing a second wave recorded more than 230,000 new cases only in one day.CMore th
11、an 140 million cases have been recorded all over India since the pandemic began.DDr. Tedros is the head of Johns Hopkins University.3Which countries has the most infections?AThe UK, the US. and India.BBrazil, the UK. and India.CBrazil, the US. and India.DBritain, the US and Brazil.4The last paragrap
12、h mainly tells us that_.Athere will be the most deaths all over the world soonBthere were the most deaths last week all over the worldCofficial figures worldwide may reflect lager number of deaths in many countriesDofficial figures worldwide may reflect smaller number of deaths in many countries5Whi
13、ch should be the best title of the passage?AThe COVID-19 pandemic is in control all over the word.BHow to poet ourselves in the COVID 19 pandemic.CThe cause of the COVID-19 pandemic.DThe COVID-19 pandemic is still serious in some countries.【短文大意】本文介绍了世界各地新型冠状病毒疫情的情况。【答案解析】1细节理解题。根据“The number of peo
14、ple who have died worldwide in the CVID-19 pandemic(新冠肺炎疫情)has passed three million, according to Johns Hopkins University(约翰霍普金斯大学).”可知,根据约翰霍普金斯大学的数据,全球范围内死于新冠肺炎疫情的人数已超过300万。故选A。2细节理解题。根据“India experiencing a second wave recorded more than 230,000 new cases(病例)on Saturday alone.”可知,印度也经历了第二次疫情,一天内新
15、增病例超过23万例。故选B。3细节理解题。根据“The US, India and Brazil, the countries with the most recorded cases, have accounted for more than a million deaths between them, according to Johns Hopkins University”可知,感染人数最多的国家有:巴西、美国和印度。故选C。4推理判断题。根据“However, official figures worldwide(世界官方数据)may not fully reflect the tr
16、ue number in many countries.”可知,然而,世界各地的官方数字可能不能完全反映许多国家的真实数字,因此世界各地的官方数字可能反映许多国家的死亡人数较少,故选D。5标题归纳题。根据“The milestone(转折点)comes the day after the head of the WHO(世卫组织)warned the world was “Teaching the highest rate of infection”(最高感染率)so far.”和“The US, India and Brazil, the countries with the most re
17、corded cases, have accounted for more than a million deaths between them, according to Johns Hopkins University”可知,本文主要介绍了新型冠状病毒疫情在一些国家更严重,故选D。BIn todays climate, industries often talk about the new popular word of this age, big data. Big data refers to data in general, mostly unorganized and unstru
18、ctured. The use of big data has huge potential (潜力) for various industries, healthcare included. Facebook and Amazon, for example, use big data for their digital structures to match customers with their interests. Some experts in discussing big data have described it as the four Vs: Volume referring
19、 to a large amount of data; Velocity referring to the timely generation of data; Variety referring to the many forms of data; Veracity referring to the quality of the data.Some researchers discussed the potential of big data in medicine recently. For example, big data can be used to improve decision
20、-making when combined (结合) with other new technology like artificial intelligence (AI). It is possible that big data can combine clinical (临床的) characteristics, lifestyle and environmental factors with AI in future clinical testing. However, this remains just a daydream at the present moment. So far
21、, all big data techniques are mainly descriptive. In the future, with advanced computational power, using big data in medicine is promising.However, big data also has its limitations, and there are several lessons we must learn before using it effectively. First, big data is never well-managed and c
22、omes with a large degree of mess. Thus, selecting the correct technology with human power to manage big data is of importance. Second, analytic (短文大意的) companies can misinterpret (误解) big data by using incorrect research questions to test their guesses or using the wrong tool to analyze the related
23、data, resulting in delivering false messages.Surgisphere, an American analytic company, is a typical example of what can go wrong through the analysis of big data. Surgisphere stated that it collected data from over 1000 hospitals worldwide. Although this is possible and new technology can complete
24、this task with minimal human resources, it is difficult that this data can be well-managed. In addition, healthcare data is challenging to work with, as the combining of electronic medical records and data privacy are major problems. Another example is the Cambridge analytic case (案例), where data go
25、t from Facebook was used without permission.When properly used, big data can be a game-changer for various industries, including the healthcare industry. This requires well-managed data, related research questions, appropriate analytic tools, and advanced computational powers. In the wrong hands, bi
26、g data can be a big threat that can bring industries into disorder as a whole.6According to the passage, Facebook and Amazon use big data to _.Aset up their healthcare industryBcorrect their digital structuresCmeet customers preferencesDincrease the amount of data7What can we learn from the passage?
27、ABig data in meicine can be used well with improved computational power.BMedical records and data privacy are well-managed in health care.C The data was misleading in the Cambridge analytic case. DAmazon used the related data without false messages. 8What is the writers main purpose in writing this
28、passage?ATo question whether the data companies can help to improve decision-making.BTo show industries can benefit from big data technology with its proper use.CTo prove data can be fully depended on with advanced analytic tools.DTo explain why people can make full use of big data technology9Which
29、of the following would be the best title for the passage?ABig Data: A Game-changerBBig Data: A New Popular WordCBig Data: A Coin with Two SidesDBig Data: A New Age for Medicine【短文大意】本文介绍了大数据对各个领域的用处以及它的局限性。【答案解析】6细节理解题。根据“Facebook and Amazon, for example, use big data for their digital structures to
30、 match customers with their interests”可知,亚马逊和脸书使用大数据来满足客户的偏好,故选C。7细节理解题。根据“In the future, with advanced computational power, using big data in medicine is promising”可知,等有了先进的计算能力,大数据应用于医学很有前途,故选A。8推理判断题。根据“When properly used, big data can be a game-changer for various industries, including the healt
31、hcare industry”可知,作者写本文的目的是想告诉读者各行业可以从大数据技术的合理利用中受益,故选B。9最佳标题。根据“When properly used, big data can be a game-changer for various industries, including the healthcare industry”及“In the wrong hands, big data can be a big threat that can bring industries into disorder as a whole”及全文的描述可知,本文主要介绍了大数据对各个领域
32、的用处以及它的局限性,如果合理利用,很多领域都会从中受益,如果错误使用,大数据就会是一个巨大的威胁,C选项“大数据硬币的两面性”符合,故选C。 CFive years is a rather short time in the long history of China. But for digital (数字的) development, a lot of changes have taken place in many aspects of our life.Nowadays, its normal for people to communicate on WeChat, the most
33、 popular mobile social media platform in China. People take less cash (现金) with them because most of the stores and hotels accept WeChat Pay and Alipay.In China, holding a mobile phone means having the world in your hands. You can shop, travel, communicate, have fun by using a mobile phone, and all
34、of these tasks can be completed with a few finger taps. Without mobile phones, life would seem dull.By the end of 2016, there were 695 million mobile phone users in China, an increase of 12 percent on yearonyear basis. The average mobile Internet data traffic reached 172 megabytes per month, which w
35、as far more than the global average.At the two sessions (两会), Premier Li Keqiang pointed out that in 2017 the speed of mobile network would be increased and the cost would be reduced greatly. Mobile rates for domestic roaming (国内漫游) and long distance calls would be cancelled (取消).Meanwhile, the TD-L
36、TE 4G communication technology developed mainly in China has been accepted and widely used across the world.In 2020, Chinas 5G network is in service. It helps Chinas mobile telecommunication overtake (反超) the international communitys.10People take less cash with them because _.Acash isnt useful any
37、moreBits easier to use online pay by mobile phoneCmany stores refuse cashDonline pay is used in all stores and hotels11By using a mobile phone, you can do many things EXCEPT _.Aordering something to eatBchatting with friendsCplaying gamesDcooking something delicious12What does the underlined word “d
38、ull” mean in Paragraph 3?AInteresting.BAmazing.CBoring.DExciting.13According to the passage, we know that _.AThe cost of using mobile phones is lowerBthe speed of mobile network slowed downCChinese users will make phone calls for free in the futureDthe using of mobile phones was cancelled14Which one
39、 is true according to the passage?APeople cant live without mobile phones.BThe speed of mobile network and the cost would be increased greatly.CThe TDLTE 4G communication technology is only used in China.DChinas 5G network has already been in service.【短文大意】本文介绍了中国数字化的发展,数字化给中国人民的生活带来非常大的便利,中国也在促进5G通
40、信技术的发展。【答案解析】10细节理解题。根据第二段第二句“People take less cash (现金) with them because most of the stores and hotels accept WeChat Pay and Alipay.”可知,由于大多数商店和酒店接受微信支付和支付宝支付,所以人们随身携带的现金较少了。由此说明用手机在线支付更方便(比使用现金方便)。故选B。11推理判断题。根据原文第三段第二句“You can shopfinger taps.”可知, 你可以利用手机购物,旅行,交流,娱乐,所有的活动只需用手指点击几下。文中没有提到利用手机能做饭。
41、由此判断通过使用手机,你可以做很多事情除了烹饪美味的东西。故选D。12词义猜测题。根据第三段内容“You can shop, travel, communicate, have fun by using a mobile phone, and all of these tasks can be completed with a few finger taps”可知,有了手机可以做很多事情。由此推测没有了手机,人们的生活不可能是“有趣的,“令人惊奇的”,“刺激的”,只能是“无聊的”,符合语境。故选C。13细节理解题。根据第五段内容“At the two sessionslong distance
42、 calls would be cancelled.”可知,在两会上,李克强总理指出,2017年移动的速度网络将会提高,成本将会大大降低。国内漫游费和长途电话费将被取消。由此说明,使用手机的成本更低了。故选A。14推理判断题。根据最后一段“In 2020, Chinas 5G network is in service. It helps Chinas mobile telecommunication overtake (反超) the international communitys”可知,在2020年,中国的5G网络投入使用。它帮助中国的移动通信反超国际社会。由此推断选项D“中国的5G网络
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
