45 从“月球神秘小屋”到人类神秘世界2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 45 从“月球神秘小屋”到人类神秘世界2022年中考英语时事热点话题题型专练 月球 神秘 小屋 人类 世界 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、45 从“月球神秘小屋”到人类神秘世界2022年中考英语时事热点话题题型专练背景事件月球上的“神秘小屋”揭开谜底:“天呐!这是玉兔!”文汇客户端2022-01-10 09:15:53据中国探月与航天工程中心7日消息,在迎来嫦娥四号着陆月球三周年之际,1月6日接近午夜时刻,玉兔二号月球车行驶里程突破1000米,达到1003.9米,目前处于第38月昼工作期,工况正常。此前,玉兔二号月球车曾对周围的天际线实施了环拍,环拍图片中北侧天际线处一个突兀的立方体物体像一个“神秘小屋”,引起全球天文爱好者围观。近日,玉兔二号发布的最新照片终于揭开了谜底:原来它只是一块形状特殊的石头。美国纽约时报1月7日称,在
2、玉兔二号去年11月拍摄的月球表面照片上,能看到一个“位于远处的立方体”。让外界好奇的是,这个物体的形状看起来太规整,“似乎不可能只是天然形成的岩石”。这引起了外界的广泛好奇,猜测它是“神秘小屋”或者是外星人造物。为了尽快揭开“神秘小屋”的面纱,驾驶员们在玉兔唤醒前狠下功夫,设计出了一套“昂首阔步”的高效移动策略。首先,在感知成像的时候将俯仰角稍微上抬,“昂首”的姿态可以将感知成像的最远距离由十几米拓展到三十多米,同时既避免了“抬头”导致的视场内过曝区域扩大,还能够在地形和感知图像允许的情况下,提升每一步的移动距离。不仅看得远,还要走得久,在平台热控允许的情况下,驾驶员们适当推迟进月午或者提前出
3、月午,压缩午休时间,实现挤出一整天多走一步的目的。如此三管齐下,玉兔二号的移动效率得到显著提升。玉兔二号在月背大步流星的北上,终于在距离“神秘小屋”只剩下10米左右时,揭开了这层神秘的面纱!远在天际时彷佛凯旋门一样高大的“神秘小屋”,走近看竟然甚是矮小,驾驶员们不免有些失望,正当大家失落之际,一个驾驶员盯着放大的画面,捂住嘴巴惊呼:“天呐!这是玉兔!”即将到来的2022年1月11日,正是嫦娥四号着陆器与玉兔二号完成两器互拍、任务取得圆满成功的三周年纪念日,最新的里程破纪录无疑是给这项工程最好的礼物。下一个月昼,玉兔二号将近距离探测目标石块“玉兔”,并对它身后的大型撞击坑进行感知,期待“兔兔对话
4、”,用它们的密语发掘更多不为人知的故事。来源:中新社、环球网、我们的太空、新浪微博一、完型填空AIn 1912, a man called Wilfrid Voynich bought a number of books in Italy. He bought so many that he didnt look very 1 at the books. When he arrived home, he 2 he had bought a very strange handwritten manuscript (手写稿). It was written 3 a language he had
5、never seen before. It was also full of pictures of plants.Since then, the book now known as the Voynich Manuscript has 4 the worlds most mysterious manuscript. Many people have studied it. However, no one has ever discovered its meaning and 5 .There are many ideas about 6 wrote it and why. Some say
6、that a famous scientist like Francis Bacon wrote it. Some think it could be a religious (宗教的) text. 7 think the manuscript is a hoax and means nothing at all. Scientists have learned that the manuscript was made between 1404 and 1438. However, this only tells us how old the paper is, not when the bo
7、ok was written. But theres still hope. 8 , the manuscript is real and theres meaning to its words.The Voynich Manuscript remains a mystery today. You can go online to find it 9 you would like to know the truth. Are you 10 in it? Then please look up some information about it on the Internet.1Aquietly
8、BeasilyCcarefullyDdifferently2AarguedBhopedCdecidedDdiscovered3AofBinCasDamong4AremainedBcreatedClistedDmentioned5AinventorBvisitorCreaderDwriter6AwhatBwhoCwhenDhow7AAnotherBAllCOtherDOthers8AIn totalBIn surpriseCSo farDAfter all9AunlessBthoughCifDuntil10AinterestedBexcitedCrelaxedDtired【答案】1-5 CDBA
9、D6-10BDDCA【分析】文章大意:伏尼契手稿是一份内容不明的神秘书籍,附有插图,而书中所有字母及语言至今无人能识别。本文主要讲述了人们对于它的各种猜测。1句意:他买了那么多以至于他没有很仔细地看书。quietly安静地;easily容易地;carefully仔细地;differently不同地。根据“He bought so many”可知,一下买了这么多书都没有仔细看,故选C。2句意:当他回到家时,他发现他买了一份非常奇怪的手写稿。argued争吵;hoped希望;decided决定;discovered发现。根据“When he arrived home”可知,到家时才发现这么多书里有
10、一个手写稿,故选D。3句意:这本书是用一种他从未见过的语言写的。of的;in用某种语言;as作为;among在期间。根据“a language”可知,此处指用某种语言,故选B。4句意:从那时起,这本书现在被称为伏尼契手稿一直是世界上最神秘的手稿。remained依然;created创造;listed列出;mentioned提到。根据“has the worlds most mysterious manuscript”可知,这个手稿到现在一直都是最神秘的手稿,故选A。5句意:然而,没有人发现它的意思和作者。inventor发明者;visitor拜访者;reader读者;writer作者。根据“S
11、ome say that a famous scientist like Francis Bacon wrote it”可知,并不知道它的作者是谁,故选D。6句意:关于这本书是谁写的以及为什么写的,有很多观点。what什么;who谁;when何时;how怎样。根据“Some say that a famous scientist like Francis Bacon wrote it”可知,对于谁写的有许多不同的看法,故选B。7句意:其他人则认为手稿是一场骗局,毫无意义。Another另一个;All都;Other其它的;Others其他的人或物。根据“SomeSome”可知,此处指其他的一些人
12、,用others表示“其他的人”,故选D。8句意:毕竟,手稿是真实的,它的文字是有意义的。In total总共;In surprise惊讶地;So far到目前为止;After all毕竟。根据“the manuscript is real and theres meaning to its words”可知,此处是总结的一句话,毕竟手稿是真实的,故选D。9句意:如果你想知道真相,你可以上网去找。unless除非;though尽管;if如果;until直到。“You can go online to find it”与“you would like to know the truth”是条件关
13、系,用if引导条件状语从句,故选C。10句意:你对它感兴趣吗?interested感兴趣的;excited兴奋的;relaxed放松的;tired疲惫的。根据“Then please look up some information about it on the Internet”可知,如果对它感兴趣的话可以在网上查找有关它的信息,故选A。BDuring the year 1866, the world was shocked to hear stories of a sea monster(怪兽) attacking several ships that passed 11 the oce
14、ans. The government of many countries were quite interested in the 12 .The monster was 13 to be much larger than a whale. Most agreed that the monsters shape was similar to that of a whale, 14 . Some declared the mysterious animal to be nearly two hundred feet long; 15 swore the monster was more tha
15、n a mile long.On the 20th of July 1866, a great ship was 16 India for Australia when it was hit by the mysterious animal, and sunk into the ocean, only five miles 17 the east coast of Australia. Just three days later, in the Pacific Ocean, the sea animal 18 another ship.Immediately after these 19 ev
16、ents, people all over the world were talking about the sea animal. Newspapers 20 had new stories related to(与有关) the monster. Scientists, news reporters, and many others 21 many pages about their views on the newly discovered sea monster. For the whole six months, people talked of 22 but the mysteri
17、ous animal.During the first months of the year1867, however, 23 in the sea monster seemed to drop a great deal. People were no longer 24 to read about the sea monster, until the 5th of March 1867, 25 another ship, Canadian, had been hit.11AoverBthroughCbyDpast12AactivityBaccidentCdisasterDmatter13As
18、aidBreportedCtoldDseen14AmoreverBanywayChoweverDotherwise15AotherBthe othersCanotherDothers16AgoingBleavingCtravellingDsailing17AawayBnearCoffDbeside18AmetBbeatCattackedDcrashed19AinterstingBexcitingCfrighteningDsurprising20AsuddenlyBquciklyCexcitedlyDcontinually21AreadBreportedCwroteDwatched22Anoth
19、ingBsomethingCeverythingDanything23AeventsBmaterialsCtopicDinterest24AcuriousBcrazyCafraidDamazed25AafterBsinceCwhenDwhile【答案】11-15BDACD16-20BCCCD21-25CADAC【分析】短文大意:本文讲述了发生于1866年7月的海怪两次袭击海洋船只的故事。11句意:在1866年,全世界都震惊地听到一个海怪袭击了几艘穿越海洋的船只的故事。考查介词辨析。over在上面;through穿过,指从一端至另一端;by在旁边/靠近;past在之后。the oceans海洋,
20、根据句意语境,可知“穿过海洋”符合句意,故选B。12句意:许多国家的政府对这个问题很感兴趣。考查名词辨析。activity 活动,指热闹的状况;accident (交通)事故;disaster灾难,灾祸;matter 事情,问题。根据句意语境,各国对上述事件感兴趣,可知前面三项意思都与句意不合,故选D。13句意:据说那怪物比鲸鱼大得多。考查动词辨析。A. said说,传说;B. reported报道;C. told告诉;D. seen看见。根据本段内容,结合句意,可知是说法不一的“传说”,故选A。14句意:然而,大多数人都同意怪物的形状与鲸鱼相似。考查连接副词辨析。A. morever另外;B
21、. anyway无论如何,用于转换话题、结束谈话或回到原话题时说;C. however然而;D. otherwise否则,不然。本句和前一句存在语义转折,需用however连接;根据句意语境,可知选C。15句意:有人说这神秘的动物有二百英尺长;其他人则发誓说这怪物有一英里多长。考查不定代词辨析。other可用作形容词,修饰单、复数名词;others表示泛指,意为“其他的人或物”,表示除去一部分以后的另一些;another用于泛指三个以上的不定数目中的“另一个”,后面可接单数名词,也可省略后面的名词,用作代词;the other表示两者中特指的“另一个”或“另一部分”。本句空格后没有名词,和前句
22、构成“someothers”结构,表示“一些其他的”;根据句意结构,可知选D。16句意:1866年7月20日,一艘巨轮离开印度驶往澳大利亚。考查动词辨析。A. going去;B. leaving离开;C. travelling旅行;D. sailing航行。leavefor离开到地方去;根据句意语境,可知选B。17句意:1866年7月20日,一艘巨轮离开印度驶往澳大利亚,途中被这种神秘的动物击中,沉入了距澳大利亚东海岸仅5英里的大海。考查介词辨析。away (时间或空间上)离开;near在附近;C. off (在时间或空间上)距,离;D. beside在旁边(或附近)。根据only five
23、miles,可知off符合句意,故选C。18句意:仅仅三天后,在太平洋上,这只海洋动物又袭击了另一艘船。考查动词辨析。A. met遇到;B. beat打败;C. attacked攻击;D. crashed碰撞。根据前文a great ship was leaving India for Australia when it was hit by the mysterious animal,,结合句意语境,可知选C。19句意:这些可怕的事件一发生,全世界的人都在谈论这个海洋动物。考查形容词辨析。interesting有趣的;exciting兴奋的;frightening吓人的;surprising
24、惊奇的。根据句意语境,被海怪攻击当然是可怕的,可知选C。20句意:报纸上不断有关于这个怪物的新报道。考查副词辨析。suddenly突然;quickly快速地;C. excitedly兴奋地;continually持续地。根据下文Scientists, news reporters, and many others wrote many pages about their views on the newly discovered sea monster.,可知报道接连不断,故选D。21句意:科学家、新闻记者和其他许多人写了许多文章关于他们对这个新发现的海怪的看法。考查动词辨析。A. read读
25、;B. reported报道;C. wrote写;D. watched看。根据上文Newspapers continually had new stories related to the monster.,可知write符合语境,故选C。22句意:整整六个月,除了那神秘的动物外,人们什么也没谈。考查不定代词辨析。nothing没有东西,表完全否定;something某事,表示不确定;everything每件事;anything任何事,用于否定句、疑问句和if条件句。本句的but是介词,意思是“除了”,指除了那只海怪之外不谈别的;根据句意语境,可知选A。23句意:然而,在1867年的头几个月里
26、,人们对海怪的兴趣似乎大大降低了。考查名词辨析。events事件;materials材料;topic题目;interest兴趣。根据前文people all over the world were talking about the sea animal.,联系开头The government of many countries were quite interested in the matter.,可知选D。24句意:直到1867年3月5日,当另一艘船加拿大号被攻击了,人们才又对阅读关于海怪的故事感到好奇。考查形容词辨析。curious 好奇的;crazy疯狂的;afraid害怕的;ama
27、zed惊诧的。根据上文interest in the sea monster seemed to drop a great deal.,可知时间一长就不再好奇了,故选A。25句意:直到1867年3月5日,当另一艘船加拿大号被攻击了,人们才又对阅读关于海怪的故事感到好奇。考查连词辨析。after在以后;since自从;when当的时候;while与同时,表示两件事同时发生。根据until the 5th of March 1867,可知when更合语境,故选C。【点睛】完形填空。完形填空集阅读理解、语法、词法、句法于一体,考查语言的综合运用能力,是难度最大的题目。解题的方法要带着空,通读文章,搞
28、清事件发生的背景;再读全文,搞清短文内容;最后根据句意,联系上下文确定每个空的正确答案。它的主要题型有(1)考查词义辨析:名词辨析,形容词副词辨析,冠词辨析,介词连词辨析等;(2)考查句子时态,语态,要根据语境,选择正确的时态和语态的选项;(3)考查从句(宾语从句,定语从句,主语从句等);(4)根据固定句型或短语结合语境选择正确的选项。本题主要考查单词或短语辨析,做此类型题时,要知道每一个词的意义,然后结合上下文背景语境,选择适合语境的选项。二、阅读单选AEaster Islands large and mysterious stone statues have made it world f
29、amous. These statues, which look like humans with huge stone cylinders balancing on their heads like hats, attract tourists coming from all over the world. The tourists come to see these works of ancient art carved by the early inhabitants of the island. They come to see the mystery that has baffled
30、 scientists for decades.Easter Island is located in a remote part of the South Pacific Ocean about 2,300 miles west of Chile. The island covers just 45 square miles and its Polynesian name is Rapa Nui.On Easter Sunday, 1722, a Dutch explorer named Jacob Roggeveen was the first European to see Easter
31、 Island. The original Polynesian inhabitants of the island arrived centuries earlier. Scientists believe they carved these statues to honor their ancestors.The rock used for the making of the statues came from Rano Raraku, the extinct volcano that formed the island. The early Polynesians carved the
32、statues within the holes of the volcano using only stone tools. Then they moved these huge statues to various destinations throughout the island. These 600 statues range in height from10-40 feet. Some of them weigh as much as 50 tons. How could the early Polynesians lift hundreds of heavy statues ou
33、t of the volcano? How did they move them across the island to their various locations? All of these questions, as well as many others, remain unanswered.The early islanders probably worshiped these eyeless giants until sometime around 1670. In 1680, a war broke out between two groups of islanders. T
34、he victors of the war and ancestors of the present inhabitants, broke down many of the statues. In most cases, they broke the necks of the statues. Now 15 of the statues on Easter Island have been repaired to their original positions on their stone platforms. Even today, using modern tools and machi
35、nery, putting up such large statues and balancing cylinders on top of their head present a challenging task.26The underlined word “baffled” in the first paragraph means _.ApuzzledBencouragedCpleasedDtroubled27What do we know about Easter Island?AIt is in the center of Chile.BIt is located in the Nor
36、th Pacific Ocean.CIt was named after a Dutch explorer.DEuropeans landed there after Polynesians.28Scientists are still uncertain about _.Awhy people built the statuesBwhere people made the statuesChow people transported the statuesDhow many statues there are on the island29What could be the best tit
37、le of the passage?AEarly history of Easter IslandBArt of carving in Easter IslandCMysterious statues in Easter IslandDEaster Island, a must-visit destination【答案】26-29ADCC【分析】文章大意:本文在告诉人们一些关于复活节岛的事情。复活节岛的大而神秘的石头雕像闻名世界,这些雕像的肖像看起来像人类,巨大的石柱像帽子一样顶在头上,吸引了来自世界各地的游客。游客们来这里是为了看岛上早期居民雕刻的这些古代艺术品。26词义猜测题。根据“The
38、y come to see the mystery that has baffled scientists for decades.”他们来这里是为了了解那个历史学家几十年的谜团,由此可知“baffled”应是“困惑、迷惑”,故选A。27细节理解题。根据“On Easter Sunday, 1722, a Dutch explorer named Jacob Roggeveen was the first European to see Easter Island. The original Polynesian inhabitants of the island arrived centur
39、ies earlier.”在1722年复活节的星期天,一位名叫雅各布罗格文的荷兰探险家是第一个看到复活节岛的欧洲人。岛上最初的波利尼西亚居民几个世纪前就来到了这里。可知,欧洲人在波利尼西亚人之后登陆那里,故选D。28细节理解题。根据“How could the early Polynesians lift hundreds of heavy statues out of the volcano? How did they move them across the island to their various locations? All of these questions, as well
40、 as many others, remain unanswered.”早期的波利尼西亚人怎么能把数百尊沉重的雕像从火山中抬出来呢?他们是如何把他们从岛上转移到不同地点的?所有这些问题,以及其他许多问题,仍然没有答案。可知科学家们现在仍然不知道雕像是怎样运输的,故选C。29标题归纳题。根据“Easter Islands large and mysterious stone statues have made it world famous. These statues, which look like humans with huge stone cylinders balancing on
41、their heads like hats, attract tourists coming from all over the world.”复活节岛巨大而神秘的石像使它闻名于世。这些雕像的肖像看起来像人,巨大的石柱像帽子一样顶在头上,吸引了来自世界各地的游客。结合文章内容,可知本文主要介绍了一些复活节岛上的神秘雕像,故选C。BA hungry fly speeds through a forest. It smells nectar and lands on a green leaf. It starts to drink the sweet liquid. Suddenly, the f
42、lys world turns green. The two sides of the leaf close against each other. Long green teeth lock together around it. The fly has been caught by a Venus flytrap. There is no escape. Unlike most plants, the Venus flytrap is carnivorous, which means they eat meat. And it is perhaps the most famous kill
43、er plant. However, scientists have wondered for a long time how it hunts and eats. Only until recently did they start to figure it out. After years of study, plant scientist Alexander Volkov believes he now knows the Venus flytraps secret. This. says Volko, is an electrical plant.There are three sma
44、ll hairs along each of the Venus flytraps two leaves. When an insect touches a hair, it creates an electrical sign in the leaf. The insect can keep on feedingfor now. But if it touches another hair within 20 seconds, the plant will take action, swinging its famous shut. The bristles on the edges of
45、the leaves work like jail bars to prevent insects from making an escape. This system allows the plant to tell the difference between a drop of water, for example, and a living thing. And that probably keeps the plant from wasting time on raindrops or other things that arent its food. Once caught, an
46、 insect has little chance of survival. The Venus flytrap now lets out a different liquid-one that slowly eats away at the insect. Ten days later, the plants leaves open again and the parts of the insect that couldnt be digested fall out. The Venus flytrap is ready for its next meal. This is just one
47、 of the interesting biological peculiarities of the Venus flytrap, scientists are still working hard to explore more about this mysterious plant.30The Venus flytrap is a kind of plants that _.Acontains electrical powersBmostly feeds on meatCwe are familiar withDis famous for its leaves31The underlin
48、ed word it in Paragraph 2 refers to_.Awhy the Venus flytrap eats meatBwhen the Venus flytrap uses its hairCwhat the Venus flytrap is famous forDhow the Venus flytrap hunts and eats32According to the passage, an insect will be caught when it_.Aflies above a flytrap for a long period of timeBtries its
49、 best to escape from a flytraps bristlesCtouches different hairs of a flytrap in 20 secondsDtouches the edges of a flytraps leaves very gently33What can be the best title for the passage?ACarnivorous Plants: Magical WondersBCarnivorous Plants: Attractive to HumansCThe Venus Flytrap: A Famous Killer
50、PlantDThe Venus Flytrap: Dangerous for Humans【答案】30-33BDCC【分析】本文是一篇说明文。短文主要介绍了最著名的杀手植物维纳斯捕蝇器的秘密。30细节理解题。根据文中“Unlike most plants, the Venus flytrap is carnivorous, which means they eat meat.”可知,维纳斯捕蝇器是一种主要以肉为食的植物。故选B。31词句猜测题。根据前句“However, scientists have wondered for a long time how it hunts and eats
51、.”可猜测出,下划线单词“it”在第二段中指代“维纳斯捕蝇器如何捕猎和进食”。故选D。32细节理解题。根据文中“But if it touches another hair within 20 seconds, the plant will take action, swinging its famous shut. The bristles on the edges of the leaves work like jail bars to prevent insects from making an escape.”可知,当一只昆虫在20秒内碰到捕蝇器的不同毛发时,它就会被捕获。故选C。33
52、最佳标题。短文主要介绍了最著名的杀手植物维纳斯捕蝇器的秘密。故文章最佳标题应是“维纳斯捕蝇器:一种著名的杀手植物”。故选C。 CStonchenge is a famous place in England, one of the oldest and most mysterious(神秘的)places in the world. It was probably put up between 1800 BCand 1400 BCIt lies in the city of Salisbury, which is about 13 km south of Stonchenge. Stonehe
53、nge was a ring of standing stones, including upright(垂直的)stones with a horizontal(水平的)stone lying across the top. When it was completed, it was made up of a double circle of stones with two more groups of stones outside the circles. Over time, however, many of the stones have been broken by wind and
54、 rain, only a small number is still standing today. It is unclear who built Stonchenge or even how it was built. Many of the stones must have been transported over 250 miles to Stonchenge. Single stones, some of them weighing about four tons, must have been sent on rivers and rolled over land on tre
55、e trunks(树干). They cant have been carried! The men who moved the stones didnt have wheels or horses. Each stone had to be moved by hand. The purpose of Stonchenge is just as mysteries. It has been called a place to honor ancestors, a sun temple, an ancient clock and a calendar. Some people think the
56、 stones have been built in a special way to mark sunrise and sunset at certain times during the year, because the sun shines directly into the center of the stones. Others have even thought that it was an ancient generator, which is a machine to produce electricity, because it was built along energy
57、 lines in the earth and was used to make use of the earths natural energies. 根据短文内容选择最佳答案。34The underlined word “generator” in the passage means “_” in Chinese.A发热机B发电机C发动机35Stonehenge was a ring of standing stones with _.Aupright stones lying across the topBtwo more groups of stones outside the cir
58、clesCa double circle of horizontal stones36According to the passage, what may be the purpose of the Stonehenge?AIt has been a place to honor ancestors.BIt was a special way to mark where the sun rises and sets at certain places.CIt was used to gather the suns energy.37Which of the following is TRUE
59、according to the passage?AStonchenge lies about 13 km east from the city of Salisbury.BAll single stones weigh four tons.CPeople used hands to move each stone.38Whats the best title of this passage?AStonchengea Mysterious PlaceBStonehengea Cultural PlaceCStonchengea Natural Place【答案】34-38BBACA【分析】文章
60、大意:本文是一篇说明文。主要介绍了世界上最古老和最神秘的地方之一英国的巨石阵。34词义猜测题。根据下文“which is a machine to produce electricity,”是一种发电的机器,可知其他人甚至认为它是一个古老的发电机,因此可知generator的 意思应是“发电机”,故选B。35细节理解题。根据“When it was completed, it was made up of a double circle of stones with two more groups of stones outside the circles.”当它完工时,它是由两个石头组成的圆
61、圈,圆圈外还有两组石头。可知,巨石阵是一圈立着的石头,圆圈外还有两组石头。故选B。36细节理解题。根据“The purpose of Stonchenge is just as mysteries. It has been called a place to honor ancestors,”建造石阵的目的也同样神秘。它被称为纪念祖先的地方。可知,巨石阵的目的可能是一个纪念祖先的地方,故选A。37细节理解题。根据“Each stone had to be moved by hand.”每块石头必须用手搬动。可知人们用手搬动每块石头,故选C。38标题归纳题。根据“Stonchenge is a
62、famous place in England, one of the oldest and most mysterious(神秘的)places in the world.”巨石阵是英国一个著名的地方,是世界上最古老和最神秘的地方之一。结合文章内容,可知文章主要讲述的是巨石阵的神秘之处,因此A选项符合题意,故选A。DThere is a town near Suzhou.It is very interesting and beautiful.This is Luxiang, an old town.Luxiang was built in the Southern Song Dynasty
63、. There were many famous people living in the town at that time.There are around 30 old buildings of Ming and Qing dynasties now. People live a simple life. Six lanes (巷) in the town go to Taihu lake.Luxiang looks more beautiful in spring, with many tea trees and fruit gardens. This place is famous
64、for the tea called Biluochun.The Egyptian pyramids were built around 2600 BCThe largest of them is the Great Pyramid of Khufu.The king, Khufu built it as his tomb.The Great Pyramid was considered a unique building in the 19th century ADAt that time, it was still the tallest in the world. According t
65、o scientific research, Khufu ordered his men to build it stone by stone.The biggest stone was 15 tons, and each stone was fixed so well.The Great Pyramid has four sides and each side is 227 meters long and 136.5 meters high now. At that time, there were no modern machines or equipment, so how did th
66、e ancient Egyptians build it? To this day, it is still a mystery.39Many famous people were living in Luxiang _.Aduring the Southern Song DynastyBduring the Ming DynastyCduring the Qing DynastyDfrom the Ming Dynasty to the Qing Dynasty40Luxiang is famous for _.Afruit gardensBtea treesCBiluochunDsix l
67、anes41In order to build his tomb, the king Khufu built _.Athe ancient pyramidsBthe Egyptian pyramidsCthe Great PyramidDthe mysterious pyramid42Building the Great Pyramid is still a mystery now because _.Aeach stone was fixed wellBthere were no modern machines or equipment thenCit was made of stoneDi
68、t was the tallest building in the world43Which of the following is TRUE?AEach stone of the Great Pyramid is 227 meters long and 136.5 meters wide.BLuxiang is far away from Suzhou.CLuxiang looks more beautiful except spring.DIn the 19th century AD, the Great Pyramid was special and unusual.【答案】39-43A
69、CCBD【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了苏州的鲁巷和埃及的金字塔。39细节理解题。根据“Luxiang was built in the Southern Song Dynasty.There were many famous people living in the town at that time.”可知,在南宋时,有很多名人住在鲁巷。故选A。40细节理解题。根据“This place is famous for the tea called Biluochun.”可知,鲁巷以碧螺春而闻名。故选C。41细节理解题。根据“The largest of them is the Great
70、 Pyramid of Khufu.The king, Khufu built it as his tomb.”可知,胡夫建造了大金字塔作为他的坟墓。故选C。42细节理解题。根据“At that time, there were no modern machines or equipment, so how did the ancient Egyptians build it? To this day, it is still a mystery.”可知,在没有现代机器和设备的情况下,金字塔建成的方法仍然是个谜。故选B。43细节理解题。根据“he Great Pyramid was consi
71、dered a unique building in the 19th century A.D.”可知,在公元19世纪,大金字塔被认为是一个独特的建筑。故选D。E What do black holes look like? We finally got the answer: They look like dark circles with a bright ring around the outside. Scientists took the worlds first photo of a black hole. The black hole is very far from the E
72、arthabout 55 million light years away. This is not the only black hole in the universe.Black holes are mysterious in the universe. A photo can help us learn more about them. How much do you know about black holes? Try to answer the following questions.Q: What is a black hole?A: A black hole comes fr
73、om a dying star. The star turns into a small point. The point has much mass and strong gravity. The strong gravity of a black hole pulls things. The black hole “eats” these things. Black holes can even “eat” light. Thats why a black hole looks “black”.Q: If black holes are “black”, how do scientists
74、 know they are there?A: We cannot see black holes. But we can see how their strong gravity works on the things around them. A black holes gravity pulls dust and gas into it. And if a star is orbiting a point in space, scientists can study the stars orbit. They can tell if the star is orbiting a blac
75、k hole.Q: How did scientists take the picture of the black hole?A: Scientists didnt use a camera to take the picture. They used eight radio telescopes in different places across the world. The telescopes got information from the black hole. Scientists used computers to deal with the information. It
76、took them two years to get the final picture.Q: Will the sun turn into a black hole? And if it does, will it “eat” the Earth?A: The sun wont become a black hole. According to NASA, it does not have enough mass to turn into one. When the sun dies, it will become a smaller and cooler star. Even if the
77、 sun becomes a black hole, the Earth would still be safe.44Which of the following is NOT true about black holes?AThey look like dark circles with a bright ring around the outside.BThey are about 55 million light years away from the Earth.CBlack holes look “black” because they pull light and “eat” it
78、.DScientists say that there is more than one black hole in space.45The underlined word “pulls” in the first answer most probably means “_”.AmovesBaddsCtouchesDplants46Scientists know black holes are there by _.Ausing cameras to take picturesBusing radio telescopes around the worldCwatching the stars
79、 carefully in the skyDwatching the shape and color of the sun47What will happen if the sun becomes a black hole?AThe Earth will die at once.BThe Earth will become black.CThe Earth will still be safe.DThe Earth will become a cool star.48The best title for the passage may be “_”.ALearning about black
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-774612.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
一年级上册语文课件-第8单元《雪孩子》|长春版(2018)1 (共26张PPT).ppt
