48 华为:AI for Industries是人工智能新的爆发点-2023年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 48 华为:AI for Industries是人工智能新的爆发点-2023年中考英语时事热点话题题型专练 华为 AI Industries 人工智能 爆发 2023 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、48 华为:AI for Industries是人工智能新的爆发点2023年中考英语时事热点话题题型专练背景资料:华为:AI for Industries是人工智能新的爆发点2023-04-08 11:34证券时报e公司e公司讯,4月8日召开的人工智能大模型技术高峰论坛上,华为云人工智能领域首席科学家田奇表示,大模型是连接技术生态和商业生态的桥梁,是未来AI生态的核心。华为云盘古大模型,推动人工智能开发从“作坊式”到“工业化”升级。到目前,已陆续发布矿山、气象、海浪等系列盘古行业大模型。展望未来,AI for Industries是人工智能新的爆发点。一、阅读单选A篇Artificial in
2、telligence(人工智能), or AI in short, is the science of giving computers and machines ability to think and work like humans. AI scientists and engineers have made a lot of cool technologies.AI is rapidly catching up with the human ability to read faces. As a result, facial recognition(人脸识别) is used a lo
3、t in the world. Chinese police use this technology to identify criminals(罪犯). Once they caught a criminal when he attended a concert. It also checks the ID of ride-hailing(网约车) drivers and lets people pay for things with a smile. AI is also used in self-driving cars, which are believed to be the fut
4、ure of driving. Most drivers may wave or nod at passers-by to let them cross the street, but self-driving cars dont have this ability. Car makers are testing a light signal system to help them “speak” to humans. The system can show what self-driving cars will do. For example, if a driver-less car is
5、 yielding(让路), it will flash two white lights side to side. A rapidly flashing light tells passers-by that the car is about to speed up.Service Robots also show you how powerful AI is. Imagine this-you come back home from school and your robot housekeeper is waiting for you at the door. After dinner
6、, he teaches you to play the piano, just like a real music teacher. Such thoughts will soon happen in the real world. In the future, more and more service robots will become good home helpers. AI is so powerful that it can help human beings and even replace us in many jobs.1The underlined word “iden
7、tify” probably means “_” in the passage.Atum downBhelp withCforget aboutDfind out2In the future, a self-driving car may communicate with humans by _.Awaving to themBnodding at themCflashing lightsDspeaking to them3Which technology is used in real life according to the passage?AService Robots at scho
8、ol.BRobots as ride-hailing drivers.CFacial recognition for payment.DLight signals for self-driving cars.4The passage mainly tells us that _.Apeople can use AI in many different waysBAI will take the place of human beings in all jobsCself-driving cars will be able to talk like humansDservice robots w
9、ill become good home helpers【短文大意】本文讲了人工智能的应用,详细的介绍了人工智能是如何帮助人类的和人工智能的发展。【答案解析】1词义猜测题。根据第二段“Once they caught a criminal when he attended a concert.”可知当罪犯进入音乐会时警察就可以抓住他,可猜出identify这里是表“辨认、识别”的意思,选项D“找出”符合。故选D。2推理判断题。根据“Car makers are testing a light signal system to help them “speak” to humans”及“A ra
10、pidly flashing light tells passers-by that the car is about to speed up.”可知在未来自动驾驶汽车可以通过闪光灯与人交流。故选C。3细节理解题。根据“AI is rapidly catching up with the human ability to read faces. As a result, facial recognition(人脸识别) is used a lot in the world.”可知人脸识别用于支付是在现实生活中使用的,故选C。4推理判断题。通读全文可知AI可以广泛运用于面部识别、智能机器人等多种
11、方面,A选项“人们可以以多种不同的方式使用人工智能”表述符合题意。故选A。B篇Sophia is a most famous robot. She comes from Hanson Robotics, and David Hanson, head of Hanson Robotics, is her creator. He has been developing robots in the past 25 years. He believes realistic - looking robots will be able to connect with people and help ind
12、ustries such as health care and education.Sophia has many abilities. She can copy human facial expressions, hold conversations and know people by their looks or voices. She can also speak, joke, sing and even make music. Now, the next step is to make her an artist. Hanson is so excited about this id
13、ea. He imagines Sophia as a creative artwork and she herself can create art as well.In March, a digital (数字的) artwork Sophia created with an Italian artist, Andrea Bonaceto, was sold for $ 688.888. The digital work is titled “Sophia Instantiation”. Its a 12-second video which shows Bonacetos portrai
14、t (肖像) changing into Sophias digital painting. Along with it is the physical artwork painted by Sophia.The buyer, a digital artwork collector and artist, later sent Sophia a photo of his painted arm. The robot then added that photo to her knowledge and painted more on top of her artwork. Sophia desc
15、ribed the work as the first digital artwork cooperated (合作) between an AI and an artwork collector.Sophias artwork is part of a growing trend (趋势). More and more digital artworks are on sale now. For example, a digital artwork by an artist, Beeple, was sold for nearly $ 70 million, becoming the most
16、 expensive digital artwork ever sold.5What do we know about Hanson?AHe is interested in painting.BHe makes little money from Sophia.CHe created the robot Sophia.DHe spent 25 years developing Sophia.6Why did Sophia think her artwork was cooperated between an AI and a collector?ABecause the collector
17、taught her how to paint.BBecause she copied the painting of the collector.CBecause she painted a picture after receiving the collectors photo.DBecause all her works were collected by the collector.7What can we infer (推断) from the last paragraph?ASophias artwork costs the most.BBeeple must be a very
18、famous artist.CNo one can afford digital artworks.DDigital artworks are all made by robots.8What can be the best title for the passage?ASophia, a Robot Artist.BDavid Hanson.Creator of Sophia.CDigital Artworks, Popular Again.DHanson Robotics, Sophias Company.【短文大意】本文介绍了机器人索菲亚和艺术家合作制作了数字艺术作品,数字艺术作品呈现出
19、增长的趋势。【答案解析】5细节理解题。根据“Sophia is a most famous robot. She comes from Hanson Robotics, and David Hanson, head of Hanson Robotics, is her creator.”可知,汉森创造了索菲亚。故选C。6细节理解题。根据“The buyer, a digital artwork collector and artist, later sent Sophia a photo of his painted arm. The robot then added that photo t
20、o her knowledge and painted more on top of her artwork. Sophia described the work as the first digital artwork cooperated (合作) between an AI and an artwork collector.”可知,她在收到收藏家的照片后画了在照片上一幅画。故选C。7推理判断题。根据“For example, a digital artwork by an artist, Beeple, was sold for nearly $ 70 million, becoming
21、 the most expensive digital artwork ever sold.”(例如,艺术家比普尔的一件数字艺术品以近7000万美元的价格售出,成为有史以来售出的最昂贵的数字艺术品)可知他应该是一位非常著名的艺术家。故选B。8最佳标题。根据“Sophias artwork is part of a growing trend (趋势).”及文章内容可知,机器人索菲亚和艺术家合作制作了数字艺术作品,数字艺术作品呈现出增长的趋势,索菲亚也有望成为一个艺术家。故选A。C篇Type in “A cat wants to go to space” and ask the robot to
22、 write a bedtime story. Just one second later, youll get the story of Max, who got over many difficulties to sing among the stars.This robot writer is called ChatGPT. US company OpenAI developed it. The technology chats in a conversational way, answering questions from the Internet user. It can tran
23、slate languages, talk with people and write songs, poems and even jokes. Its one of the most powerful AI robots of its kind.The power of ChatGPT lies in its speed and understanding of complicated (复杂的) matters. We may spend hours researching, understanding and writing an article on the theory of evo
24、lution (进化论). But ChatGPT can produce a well-written one in seconds. Another good thing about it is that if you ask dark, harmful questions, for example, how to make weapons (武器), it will not give you an answer.However, ChatGPT also brings some problems. The materials (材料) they create are difficult
25、to tell from those made by humans. This causes many problems, such as the copyright (版权) problem and the definition (定义) of art. It could also result in many translators and writers losing their jobs or being paid much less, as their skills are no longer something companies need.Its too soon to say
26、what kind of influence ChatGPT will have on our lives. Lets hope that, if ChatGPT does become bigger and more popular, its effects are mostly positive.9The cat story in Paragraph 1 was written to _.Aintroduce a brave catBshow what ChatGPT can doCintroduce some booksDshow how robots read stories10Wha
27、t do we know about ChatGPT?AIt can only write songs.BIt can do a lot of work in space.CIt can give an answer to any question.DIt can chat with the Internet user.11What does the underlined word “one” in Paragraph 3 refer to (指代)?AAn article.BA poem.CA joke.DA story.12Whats Paragraph 4 mainly about?AT
28、he future of ChatGPT.BThe advantages of ChatGPT.CThe disadvantages of ChatGPTDThe development of ChatGPT.13What can be the best title for the text?AA Bedtime Story by AIBA Superfast Writing RobotCGood Things AI Can DoDA Care-providing Robot【短文大意】本文主要介绍了机器人作家ChatGPT,文中介绍了它的强大之处,也介绍了它带来的一些问题。【答案解析】9推理
29、判断题。根据“Type in A cat wants to go to space and ask the robot to write a bedtime story.youll get the story of Max, who got over many difficulties to sing among the stars.”可知,本段主要介绍了机器人能做什么,故选B。10细节理解题。根据“The technology chats in a conversational way, answering questions from the Internet user”(该技术以对话的方
30、式聊天,回答互联网用户的问题)可知,它可以和互联网用户聊天。故选D。11代词指代题。根据“We may spend hours researching, understanding and writing an article on the theory of evolution (进化论). But ChatGPT can produce a well-written one in seconds.”(我们可能会花几个小时研究、理解和写一篇关于进化论的文章。但是ChatGPT可以在几秒钟内写出一篇写得很好的文章。)可知,此处的one指的是“关于进化论的文章”。故选A。12段落大意题。根据“H
31、owever, ChatGPT also brings some problems.”可知,本段主要介绍了ChatGPT带来的一些问题,也就是弊端。故选C。13最佳标题题。本文主要介绍了机器人作家ChatGPT,文中介绍了它的强大之处,也介绍了它带来的一些问题。B项“超高速书写机器人”适合作标题,故选B。D篇Artificial intelligence(人工智能) or AI in short, is the science of giving computers and machines the ability to think and work like humans. AI scien
32、tists and engineers have developed a lot of cool technologies.AI is catching up with the human ability to read faces fast. As a result, facial recognition(人脸识别) is used a lot in the world. Chinese police use this technology to find the criminals. Once they caught a criminal when he attended a concer
33、t. It also checks the ID of ride-hailing(网约车) drivers and lets people pay for things with a smile.AI is also used in self-driving cars, which are believed to be the future of driving. Most drivers may wave(挥手) at passers-by to let them cross the street, but self-driving cars dont have this ability.
34、Car makers are testing a light signal system(信号光系统) to help them “speak” to humans. The system can show what self-driving cars will do. For example, if a driverless car is yielding(让路), it will show us two white lights side to side. A quick change in different lights tells passers-by that the car is
35、 about to speed up.Service robots also show you how powerful AI is. Imagine thisyou come back home from school and your robot housekeeper is waiting for you at the door. After dinner, he teaches you to play the piano, just like a real music teacher. Such thoughts will soon happen in the real world.
36、In the future, more and more service robots will become good home helpers.14According to Paragraph 2, facial recognition is used for _.Adriving carsBmaking people smileCchecking peoples information15How does a driverless car tell passers-by that it is about to speed up?ABy waving to them.BBy changin
37、g quickly in lighting.CBy showing two lights side to side.16Which technology has been used in real life according to the passage?AService robots at school.BRobots as ride-hailing drivers.CFacial recognition for payment.17What can we infer(推断) from the passage?ALife with AI will probably become easie
38、r in the future.BAI will take the place of human being in all jobs.CSelf-driving cars will be able to talk like humans.18What is the best title for the passage?AService robots lead us to the futureBLive with cool technologies of AICFacial recognition changes peoples life【短文大意】本文主要讲述了人工智能在各个领域的使用。【答案
39、解析】14细节理解题。根据“AI is catching up with the human ability to read faces fast. As a result, facial recognition(人脸识别) is used a lot in the world”可知面部识别被用来检查人们的信息。故选C。15细节理解题。根据“A quick change in different lights tells passers-by that the car is about to speed up”可知无人驾驶汽车通过快速改变灯光告诉路人它即将加速。故选B。16细节理解题。根据“I
40、t also checks the ID of ride-hailing(网约车) drivers and lets people pay for things with a smile.”可知人脸识别支付已经在现实中应用了,故选C。17推理判断题。根据“Service robots also show you how powerful AI is. Imagine thisyou come back home from school and your robot housekeeper is waiting for you at the door. After dinner, he teac
41、hes you to play the piano, just like a real music teacher.”可推知未来有人工智能的生活可能会变得更容易。故选A。18最佳标题题。通读全文可知文章主要讲述了人工智能在各个领域的使用,故选B。E篇Type in “A cat wants to go to space” and ask the robot to write a bedtime story. Just one second later, youll get the story of a cat called Max. He goes through many difficult
42、ies to sing among the stars.This robot writer is real. Its called ChatGPT. US company OpenAI made it. It can talk with people, write songs, poems and even jokes. Its one of the most powerful (强大的) AI writers. ChatGPT can write things really fast. We may spend hours researching, understanding and wri
43、ting an article on the theory of evolution (进化论). But ChatGPT can write a good one in seconds. But if you ask harmful questions, such as how to make weapons (武器), it will not give you an answer. ChatGPT comes along at a time when AI can do many creative (有创意的) tasks. The things they create are diffi
44、cult to tell from those made by humans. This brings many problems, such as the definition (定义) of art. The robot is trained (训练) using words from the internet, so it can also pick up on the internets biases (偏见) about certain groups. These are all the things that humans need to solve.19The writer us
45、ed the cat story in Paragraph 1 to _.Ashow what a robot cat can doBtell what bedtime story Max likesCshow why cats can go to spaceDshow that robots can write stories20What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?AMaxBChatGPTCthe starDOpenAI21What do we know about ChatGPT?AA UK company
46、made it.BIt can sing different kinds of songs.CIt is the biggest kind of AI.DIt writes faster than human writers.22What will ChatGPT do if you ask harmful questions?AIt will tell a joke.BIt will spend hours understanding them.CIt will give you no answer.DIt will write an article about them in second
47、s.23Whats the last paragraph mainly about?AHow people feel about robot writing.BThe problems that may come with AI writing.CHow a robot learns to write like humans.DWhy AI can help people solve problems.【短文大意】本文主要介绍了一种能写小说的强大机器人。【答案解析】19推理判断题。根据“Type in A cat wants to go to space and ask the robot t
48、o write a bedtime story”及“It can talk with people, write songs, poems and even jokes. Its one of the most powerful (强大的) AI writers”可知,第一段是为了引出下文介绍这个能写小说的机器人,故选D。20词义猜测题。根据“Its called ChatGPT. US company OpenAI made it. It can talk with people, write songs, poems and even jokes”可知,划线部分It指前文提到的ChatGP
49、T,故选B。21细节理解题。根据“ChatGPT can write things really fast”及“But ChatGPT can write a good one in seconds”可知,它可以写得比人类快,故选D。22细节理解题。根据“But if you ask harmful questions, such as how to make weapons (武器), it will not give you an answer.”可知,如果询问有伤害的问题,它不会给出答案,故选C。23主旨大意题。根据“The things they create are difficul
50、t to tell from those made by humans. This brings many problems”可知,本段主要讲述了人工智能写作可能会带来的问题,故选B。F篇Doctors see and examine patients online. Robots help to send food to patients. We are using new ways to fight the novel coronavirus(新冠病毒). They are safe. They can help people keep in touch with each other.
51、Lets meet these high-tech(高科技)helpers!Telemedicine(电子医疗)system.With a video system that can be used from a far place, doctors can examine patients without seeing them in person. Also, doctors from different hospitals can have a meeting by using the system at the same time. This saves a lot of time.
52、3D “hospital”. A company in Shanghai printed 15 rooms by using 3D technology. They sent the rooms to Hubei for patients to live in. Each room is about the size of your bedroom. A 3D printer takes 24 hours to build the rooms.AI(人工智能)system checks for fever. The AI system can check people in crowds to
53、 see whether they have fevers. When people pass by, the system can scan(扫描)peoples faces. The system can check about 300 people in one minute.Smart robots. Time to eat! In some hospitals, smart robots help to give out food to patients. The robots can also help to hand out medicine and show the way t
54、o people.24How many high-tech helpers are mentioned in the passage?A3.B4.C5.25Doctors from different hospitals can have a meeting by using _ .A3D “hospital”BAI systemCtelemedicine system26Smart robots can do the following things, EXCEPT _.Agive out food to patientsBshow the way to peopleCwarn people
55、 in groups27You may read the passage in _.Aa science magazineBa story bookCa guide book28What is the best title for this passage?AThe Novel CoronavirusBAI System Checks for FeverCHigh-tech Helpers【短文大意】本文主要介绍了现如今的高科技帮手。【答案解析】24细节理解题。根据“Telemedicine(电子医疗)system”、“3D hospital”、“AI(人工智能)system checks f
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-774624.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
