60 新闻热搜:这个冬天张桂梅被搀扶着走完家访路……2022年中考英语时文热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 60 新闻热搜:这个冬天,张桂梅被搀扶着走完家访路2022年中考英语时文热点话题题型专练 新闻 这个冬天 张桂梅被 搀扶 着走完 家访 2022 年中 英语 时文 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、60 新闻热搜:这个冬天,张桂梅被搀扶着走完家访路2022年中考英语时文热点话题题型专练新闻热搜:这个冬天,张桂梅被搀扶着走完家访路新华网2022-02-21 17:49:34新华全媒+ 这个冬天,张桂梅被搀扶着走完家访路2月21日云南丽江华坪女子高中正式开学在刚刚过去的这个寒假校长张桂梅又一次踏上了家访路这样的家访十多年来从没有间断过自2008年华坪女高建校以来张桂梅已家访超过1600户几乎每一名女高学生的家里都留下了她的足迹每个寒暑假的家访似乎已成为张桂梅与女高学生们的默契约定也成为她们之间最温暖的回忆一、阅读单选Zhang Guimei showed us how to be a goo
2、d teacher and the importance of a teacher in students lives. In 2009, Zhang Guimei founded the Huaping High School for Girls in Lijiang, Yunnan Province. This is a special high school which did not ask for tuition fees (学费) from girls in poor families. In 2003, Zhang began to raise money for the sch
3、ool, but her efforts were often met with suspicion (质疑) and even misunderstanding. During 2003 and 2007, Zhang spent her spare time asking people to make donations (捐款) for her school. However, the money she got was not enough. In 2007, after her dream was reported by media (媒体), the government prom
4、ised to help her project.Zhang carries on strict school rules. She plans every minute of her students timetable. At 5:20 a. m., she wakes up all the girls. They must take a nap in the afternoon. They are only allowed three hours a week outside of the school. And long hair is not allowed in school. S
5、he wants to change the lives of many girls from poor families through education.Eleven years later, over 1, 600 girl students have graduated from the school and received higher education-including many famous universities in China.When people asked why she made so many efforts to help girls in the m
6、ountains to receive better education, she just said, “I believe it is really important for girls to receive education. I hope they can live happier than me. And it will be the greatest comfort to me. ”1When was the Huaping High School for Girls set up?AIn 2003.BIn 2005.CIn 2007.DIn 2009.2What does t
7、he third paragraph mainly tell us?AAll the students get up early to study.BThere are strict rules in the school.CLong hair is not allowed in the school.DZhang is a kind mother for the students.3Why did Zhang make so many efforts to help those girls?ABecause she was asked to do so by their parents.BB
8、ecause she thought girls were as clever as boys.CBecause she wanted them to live more happily than her.DBecause those girls parents had paid lots of attention to their study.4What is the best title for the text?AA Good And Strict TeacherBA Common High School for GirlsCA Famous High School in ChinaDG
9、irl Students from Poor Families【答案】1-4DBCA【短文分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了张桂梅老师历经重重困难,创建免费女子高中。她爱校如家,关爱学生,严爱相济。十多年来,这里先后有1600余名女孩考入大学,走出大山。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据“In 2009, Zhang Guimei founded the Huaping High School for Girls in Lijiang, Yunnan Province.” 可知,张桂梅于2009年创办了华坪女子高中。故选D。【第2题】主旨大意题。根据“Zhang carries on st
10、rict school rules.”及全段内容可知,本段主要介绍了张桂梅执教的学校有着严格的校规。故选B。【第3题】 细节理解题。根据“When people asked why she made so many efforts to help girls in the mountains to receive better education, she just said, “I believe it is really important for girls to receive education. I hope they can live happier than me. And i
11、t will be the greatest comfort to me.”可知,张桂梅想要这些女孩生活得比她幸福,所以为这些女孩付出了很多努力。故选C。【第4题】最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了张桂梅老师历经重重困难创办女子高中,在执教过程中对学生严爱相济,帮助很多学生走出大山,改变命运的故事。故“A Good And Strict Teacher”可作为本文标题。故选A。二、阅读填表Poverty (贫困) is a big problem around the world. But China has done a good job of dealing with it. Chi
12、na has found its own way to fight poverty. Ordinary people and good partnerships play a big role. Here are three model examples of them.Zhang Guimei, 64Principal of the Huaping Senior High School for Girls in Lijiang, Yunnan As a teacher, Zhang was heartbroken when she saw her students quit school a
13、fter finishing senior high school. It was possible for many of them to go to college. However, they couldnt it so because their families couldnt afford it.So in 2008, Zhang set up free school for poor girls. Since then, Zhang has been busy asking for donations to provide money for the school. She ha
14、s succeeded in making parents send their daughters back to school. The school has sent more than 1, 800 students to universities and colleges.Mao Xianglin, 62Village head of Xiazhuang village, Wushan county in ChongqingIn 1997, 38-year-old Mao started to work as the Party secretary of his village. A
15、round the village there was only one pathway out of the village for many years. It took villagers three days to walk to the nearest town. Mao led more than 100 villagers to build a road with their hands. They hung from ropes and used hammers and drills to create the road. Six of them died from falli
16、ng rocks.It took them seven years to build an eight-kilometer road. But their work has improved peoples lives. It now takes just one hour to drive to the nearest town.Mao then encouraged the villagers to grow oranges. Last year, their orange yield (产量) was nearly 40 tons. Young people have returned
17、to the village to sell oranges online.By the end of 2019, 269 villagers had been lifted out of poverty. The personal income (收入) reached 12,670 yuan, while 316 yuan in the 1990s.Minning townYongning county, Ningxia Hui autonomous regionHave you seen the hit TV series Minning Town? It tells the story
18、 of people who move from mountains in Ningxia to build new homes on the plains( 平 原 ) in the 1990s. They learn to grow mushrooms from experts from Fujian. In the end, they get rid of poverty.The show is based on a true story. It is a good example of Chinas “pair-up” practice. In 1997, Fujian and Nin
19、gxia paired up as partners to fight poverty. The name Minning comes from the short nicknames for Fujian(Min) and Ningxia(Ning). Since the work started, Fujian has sent 183 officials and around 2,000 experts in science and technology, education, and medical care to Ningxia, according to the local gov
20、ernment. In 2020, the personal yearly disposable(可支配的) income of its people came to about 15,000 yuan.Model _1_ in the fight against povertyNamesDeedsAchievementsZhang GuimeiZhang_2_a free school for poor girls. She has_3_ to get parents to allow their daughters to return to school.She has_4_ over 1
21、,800 students go to universities and colleges.Mao XianglinMao with villagers spent seven years building the road. Falling rocks led to the _5_of six villagers.Mao encouraged the villagers to grow oranges and young people to use _6_ to sell them.By the end of 2019, the personal income reached12,670 y
22、uan, 40_7_ more than in the 1990s. Its much _8_ for people to go to the nearest town than before because of the eight-kilometer road.Minning TownFujian has sent Ningxia many officials and experts in science and technology, education, and medical care since they _9_up.In 2020, the personal yearly dis
23、posable income of its people _10_15,000 yuan or so.【答案】1examples 2built ran started 3managed 4helped 5death6Internet 7times 8quicker easier faster 9paired 10reached【短文分析】本文讲述了在中国抗击贫困出现的三个抗击贫困的英雄:云南丽江华平女子高级中学校长张桂梅、重庆市巫山县下庄村村长毛祥林和宁夏回族自治区永宁县的闽宁镇。【答案解析】【第1题】根据第一段最后一行“ Here are three model examples of th
24、em.”可知,表格中三人是与贫困作斗争的典范。故填examples。【第2题】根据“.set up free school”可知,张桂梅为贫困女孩建了一所免费学校。set up a school=build/start/ran a school建立一所学校,故填built/ran/started。【第3题】根据“She has succeeded in making parents send their daughters back to school.” 可以得知她设法让父母允许女儿重返学校, succeed in doing=manage to do设法做成某事;故填managed。【第4
25、题】根据“The school has sent more than 1, 800 students to universities and colleges.”可知,帮助小孩进入大学。故填helped。【第5题】根据“Six of them died from falling rocks.”可以得知是落石导致了死亡,the +名词+of:的,空格处填名词;故 death。【第6题】根据“Young people have returned to the village to sell oranges online.”可知,网上售卖。故填 Internet.【第7题】根据“The person
26、al income (收入) reached 12,670 yuan, while 316 yuan in the 1990s.”可知,2019年的收入是之前的 40 倍。故填times。【第8题】根据“It now takes just one hour to drive to the nearest town.”可知,现在开车到最近的城镇只需要一个小时,所以人们去最近的城镇比以前更快(更容易)了。故填quicker/easier/faster。【第9题】根据“In 1997, Fujian and Ningxia paired up as partners to fight poverty
27、.” 可知,自从福建和宁夏结成对子,共同抗击贫困以来,福建向宁夏派出了许多科技、教育、医疗等方面的官员和专家。故填 paired 。【第10题】根据最后一段最后一句“In 2020, the personal yearly disposable(可支配的) income of its people came to about 15,000 yuan.”可以得出是到2020年,全国人民年可支配收入达到1.5万元左右。come to=reach到达,此句时态为一般过去时,故填 reached。三、阅读回答问题AOn Feb 25th, 2021 President Xi Jinping annou
28、nced that China has made a complete victory in its fight against poverty(贫穷). China has found its own way to fight poverty. Instead of just giving money to poor people, it has tried to educate people and give them the tools they need to lift themselves out of poverty. Zhang Guimei, 64, principal of
29、the Huaping Senior High School for Girls in Lijiang, Yunnan. Born in Heilongjiang Province in 1957, Zhang traveled to Yunnan at the age of 17. She has been helping girls get education for more than 40 years. As a teacher, Zhang was heartbroken when she saw her students drop out of school(辍学) because
30、 their families couldnt afford it. So in 2008, Zhang started a free school for poor girls. Since then, Zhang has been busy asking for help to provide money for the school. She has advised parents to send their daughters back to school successfully. The school has sent 1, 800 students to universities
31、 and colleges.1What did President Xi announce on Feb 25th, 2021?(不超过15个词)_2How long has Zhang Guimei been helping girls getting education?(不超过10个词)_3How did Zhang Guimei feel when she saw her students quit school?(不超过5个词)_【答案】1China has made a complete victory in its fighting against poverty.2For mo
32、re than 40 years.3She felt heartbroken.【短文分析】短文讲述了2021年2月25日,习近平副主席宣布中国在消除贫困的斗争中取得了彻底胜利,中国找到了自己的脱贫之路。重点介绍了张桂梅老师的事迹。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据“On Feb 25th, 2021 President Xi Jinping announced that China has made a complete victory in its fight against poverty(贫穷).”,2021年2月25日,国家主席习近平宣布,中国在全面脱贫的斗争中取得了彻底胜利。故填
33、China has made a complete victory in its fighting against poverty。【第2题】细节理解题。根据“She has been helping girls get education for more than 40 years.”,可知张桂梅帮助女孩接受教育有40多年了,故填For more than 40 years。【第3题】细节理解题。根据“As a teacher, Zhang was heartbroken when she saw her students drop out of school(辍学) because th
34、eir families couldnt afford it. ”可知作为一名教师,当看到自己的学生因为家庭负担不起而辍学时,张老师感到很伤心。故填She felt heartbroken。B阅读短文,根据短文内容,回答下列问题。Poverty(贫困)is a big problem around the world. But China has found its own way to fight poverty. Instead of just giving money to poor people, it has tried to educate people and give them
35、 the tools they need to lift themselves out of poverty. Common people and good partnerships(合作)play a big role. President Xi Jinping honored role models in the fight. Here are two of them.Born in Heilongjiang Province, Zhang Guimei traveled to Yunnan when she was 17. She has been helping girls get e
36、ducation for more than 40 years. As a teacher, Zhang was sad when she saw her students quit school(辍学). Many of them couldnt go to college because their families couldnt afford it. So in 2008, Zhang started a free school for poor girls. Since then, Zhang has been busy asking for donations(捐赠)to prov
37、ide money for the school. She has convinced(说服)parents to send their daughters back to school. The school has sent more than 1,800 students to universities and colleges.In 1997, Mao Xianglin started to work as the Party secretary of his village. Around the village are 1,000-meter-tall cliffs(悬崖峭壁),
38、and there was only one pathway(小路)out of the village for many years. It took villagers three days to walk to the nearest town. Mao decided to build a road. He led more than 100 villagers to build the road with their hands. It took them seven years to build an eight-kilometer road. But their work has
39、 improved peoples lives. It now takes just one hour to drive to the nearest town. Mao then encouraged the villagers to grow oranges. Last year, their orange yield(产量)was nearly 40 tons. By the end of 2019, 269 villagers had been lifted out of poverty.1Did China fight poverty just by giving money to
40、poor people?2Why couldnt many of Zhang Guimeis students go to college?3How many students in Zhangs school have been sent to universities and colleges?4How long did Mao Xianglin and the villagers spend in building the 8-kilometer road?5According to the passage, how did Mao Xianglin lift the villagers
41、 out of poverty?【答案】1No, it didnt.2Because their families couldnt afford it.3More than 1,800 students.4Seven years.5He built an eight-kilometer road and encouraged the villagers to grow oranges.【短文分析】本文主要介绍了两位英雄在中国脱贫之路上所做出的贡献。【答案解析】【第1题】根据“Instead of just giving money to poor people, it has tried to
42、 educate people and give them the tools they need to lift themselves out of poverty”可知,它不是仅仅给穷人捐钱,而是努力教育人们,给他们帮助他们摆脱贫困所需要的工具,故填No, it didnt.【第2题】根据“Many of them couldnt go to college because their families couldnt afford it”可知,因为他们的家人无法负担得起,故填Because their families couldnt afford it.【第3题】根据“The scho
43、ol has sent more than 1,800 students to universities and colleges”可知,已经向大学和学院输送了1800多名学生,故填More than 1,800 students.【第4题】根据“It took them seven years to build an eight-kilometer road”可知,花了七年时间修了一条八公里长的路,故填Seven years.【第5题】根据“It took them seven years to build an eight-kilometer road. But their work ha
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-776585.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021中考英语 第三篇 中考题型攻略 题型一 完形填空(讲本)课件.pptx
