《推荐》十年高考(2011~2020)英语真题分项版(通用版):专题20 阅读理解之夹叙夹议类 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 推荐 推荐十年高考20112020英语真题分项版通用版:专题20 阅读理解之夹叙夹议类 WORD版含解析 十年 高考 2011 2020 英语 真题分项版 通用版 专题 20 阅读 理解
- 资源描述:
-
1、十年(20102020)高考英语真题分项详解20阅读理解夹叙夹议类1.(2020年,江苏卷) I was in the middle of the Amazon (亚马逊) with my wife, who was there as a medical researcher. We flew on a small plane to a faraway village. We did not speak the local language, did not know the customs, and more often than not, did not entirely recogniz
2、e the food. We could not have felt more foreign.We were raised on books and computers, highways and cell phones, but now we were living in a village without running water or electricity It was easy for us to go to sleep at the end of the day feeling a little misunderstood.Then one perfect Amazonian
3、evening, with monkeys calling from beyond the village green, we played soccer. I am not good at soccer, but that evening it was wonderful. Everyone knew the rules. We all spoke the same language of passes and shots. We understood one another perfectly. As darkness came over the field and the match e
4、nded, the goal keeper, Juan, walked over to me and said in a matter-of-fact way, “In your home, do you have a moon too?” I was surprised.After I explained to Juan that yes, we did have a moon and yes, it was very similar to his, I felt a sort of awe (敬畏) at the possibilities that existed in his worl
5、d. In Juans world, each village could have its own moon. In Juans world, the unknown and undiscovered was vast and marvelous. Anything was possible.In our society, we know that Earth has only one moon. We have looked at our planet from every angle and found all of the wildest things left to find. I
6、can, from my computer at home, pull up satellite images of Juans village. There are no more continents and no more moons to search for, little left to discover. At least it seems that way.Yet, as I thought about Juans question, I was not sure how much more we could really rule out. I am, in part, an
7、 ant biologist, so my thoughts turned to what we know about insect life and I knew that much in the world of insects remains unknown. How much, though? How ignorant (无知的) are we? The question of what we know and do not know constantly bothered me.I began collecting newspaper articles about new speci
8、es, new monkey, new spider, and on and on they appear. My drawer quickly filled. I began a second drawer for more general discoveries: new cave system discovered with dozens of nameless species, four hundred species of bacteria found in the human stomach. The second drawer began to fill and as it di
9、d I wondered whether there were bigger discoveries out there, not just species, but life that depends on things thought to be useless, life even without DNA.I started a third drawer for these big discoveries. It fills more slowly, but all the same, it fills.In looking into the stories of biological
10、discovery, I also began to find something else, a collection of scientists, usually brilliant occasionally half-mad, who made the discoveries. Those scientists very often see the same things that other scientists see, but they pay more attention to them, and they focus on them to the point of exhaus
11、tion (穷尽), and at the risk of the ridicule of their peers. In looking for the stories of discovery, I found the stories of these people and how their lives changed our view of the world.We are repeatedly willing to imagine we have found most of what is left to discover. We used to think that insects
12、 were the smallest organisms (生物), and that nothing lived deeper than six hundred meters. Yet, when something new turns up, more often than not, we do not even know its name.1.How did the author feel on his arrival in the Amazon?A.Out of place.B.Full of joy.C.Sleepy.D.Regretful.2.What made that Amaz
13、onian evening wonderful?A.He learned more about the local language.B.They had a nice conversation with each other.C.They understood each other while playing.D.He won the soccer game with the goal keeper.3.Why was the author surprised at Juans question about the moon?A.The question was too straightfo
14、rward.B.Juan knew so little about the world.C.The author didnt know how to answer.D.The author didnt think Juan was sincere.4.What was the authors initial purpose of collecting newspaper articles?A.To sort out what we have known.B.To deepen his research into Amazonians.C.To improve his reputation as
15、 a biologist.D.To learn more about local cultures.5.How did those brilliant scientists make great discoveries?A.They shifted their viewpoints frequently.B.They followed other scientists closely.C.They often criticized their fellow scientists.D.They conducted in-depth and close studies.6.What could b
16、e the most suitable title for the passage?A.The Possible and the Impossible .B.The Known and the Unknown .C.The Civilized and the Uncivilized .D.The Ignorant and the Intelligent.【答案】1.A 2.C 3.B 4.A 5.D 6.B【解析】这是一篇夹叙夹议文。作者和妻子来到了亚马逊,妻子是一名医学研究者。一踏上这里,作者感到非常不适应,通过与当地人的接触,作者了解一些人对外部的世界并不了解。在生物多样性发现的过程中,作
17、者意识到,很多东西是人类已知的,还有很多是人类未知的。1.推理判断题。根据第一段“We didnt speak the local language, did not know the customs and more often than not, didnt entirely recognize the food. We couldnt have felt more foreign.”可知,我们不会说当地的语言,不了解当地的风俗习惯,而且往往我们不能完全认识食物,我们感觉非常陌生。由此可知,作者一到达亚马逊感觉格格不入。故选A项。2.细节理解题。根据第三段“Everyone knew th
18、e rules. We all spoke the same language of passes and shots. We understood one another perfectly.”可知,每个人都知道规则,在传球和射门方面,我们说着同样的语言,彼此非常了解。由此可知,踢球时他们的彼此理解使得他们的亚马逊夜晚很美好。故选C项。3.推理判断题。根据第四段“In Juans world, the unknown and undiscovered was vast and marvelous.”可知,在胡安的世界里,未知的东西和未被发现的东西是浩瀚而神奇的。由此判断,胡安对这个世界知之甚
19、少。故选B项。4.推理判断题。根据第七段“I began collecting newspaper articles about new species, new spider.,and on and on they appear, my drawer quickly filled, I began a second drawer for more general discoveries: new cave system discovered with dozens of nameless species .I started a third drawer for these big disc
20、overies.”可知,我开始收集报纸上关于新物种、新蜘蛛的文章它们源源不断地出现,我的抽屉很快就填满了。我开始用第二个抽屉来储存更普遍的发现:在新的洞穴系统发现了几十个无名的物种我还为这些重大发现准备了第三个抽屉。由此判断,作者收集报纸文章的初始目的是为了分类我们所知道的事情。故选A项。5.细节理解题。根据倒数第二段“but they pay more attention to them ,and they focus on them to the point of exhaustion ,and at the risk of the ridicule of their peers.”可知,
21、但他们更多地关注这些发现,他们把注意力集中在这些发现上直到精疲力竭的地步,冒着被同龄人嘲笑的风险。由此可知,杰出的科学家进行深入细致的研究,做出重大的发现。故选D项。6.主旨大意题。通读全文可知,作者和妻子来到了亚马逊。一踏上这里,作者感到非常不适应,通过与当地人的接触,作者了解到一些人对外部的世界并不了解。在对这里的风土人情和多样化生物的研究过程中,作者提高了认识,意识到很多东西是人类已知的,还有很多是人类未知的。所以短文的最佳标题为“已知和未知的事物”。故选B项。2.(2020年,全国卷II)I have a special place in my heart for libraries.
22、 I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties, I lived out adventures through the books I checked out from the library.My first job was
23、working at the Ukiah Library when I was 16 years old .It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.As I grew older and became a mother, the library took on a new place and an added meaning in my life. I had several children and books were our
24、main source(来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.I always read ,using different voices ,as though I were acting out the stories with my voice and they loved it !It was
25、 a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books .Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library lives on form generation to generation.As a novelist, Ive found a new relationship with librari
26、es. I encourage readers to go to their local library when they cant afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers, a bridge that helps put together a reader with a book. Libraries, in their own way, help fight book piracy(盗版行为) and 1 think all writers should
27、 support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.7.Which word best describes the authors relationship with books as a child?A.Cooperative.B.Uneasy.C.Inseparabl
28、e.D.Casual.8.What does the underlined phrase “an added meaning” in paragraph 3 refer to?A.Pleasure from working in the library.B.Joy of reading passed on in the family.C.Wonderment from acting out the stories.D.A closer bond developed with the readers.9.What does the author call on other writers to
29、do?A.Sponsor book fairs.B.Write for social media.C.Support libraries.D.Purchase her novels.10.Which can be a suitable title for the text?A.Reading: A Source of KnowledgeB.My Idea about writingC.Library: A Haven for the YoungD.My Love of the Library【答案】7.C 8.B 9.C 10.D【解析】本文是夹叙夹议文。文章讲述了作者是一个热情的读者,孩提时
30、热衷读书,第一份工作在图书馆。有了孩子以后,一家人去图书馆读书,阅读的习惯代代传承下去。作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆,宣传图书馆。7.推理判断题。根据第一段的 I was always an enthusiastic reader,sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties. I lived out adventures through the books I c
31、hecked out from the library.(我一直是一个热情的读者,孩提时,有时候每天读多达三本书。故事对我来说就像空气,而其他孩子则打球或参加聚会。我通过从图书馆借阅来的书籍经历冒险)可推断,作者小时候与书是密不可分的。故选C。8.词句猜测题。根据上文As I grew older and became a mother可知,我长大了成了一位母亲,结合下文I had several children and books were our main source (来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up
32、and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them(我有几个孩子,书是我们娱乐的主要来源。对于我们来说,坐上车去当地的图书馆是件大事,在那里我的孩子们可以挑选要阅读的书或者想让我给他们读的书)可推断,作者成了母亲以后,带着孩子去图书馆,孩子挑选书籍来阅读,或者作者读给他们听,因此可知图书馆在作者的生活中又增添了新的意义,阅读的乐趣在家庭中代代相传”。故选B。9.细节理解题。根据最后一段的I think all writers
33、 should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.( 我认为所有的作家都应该在他们可以的时候以有意义的方式支持图书馆。鼓励读者使用图书馆。在社交媒体上分享图书馆公告。可以的时候常去图书馆,谈论图书馆)可知,作者呼吁其他的作家们支持图书馆。故选C。10.主旨
34、大意题。纵观全文可知,文章讲述了作者是一名热情地读者,孩提时喜欢阅读,工作在图书馆。有了孩子以后,一家人去图书馆读书,阅读的习惯代代传承下去,作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆,宣传图书馆。因此推断全文围绕“作者对图书馆的爱”展开讲述。故D项“我对图书馆的爱”为最佳标题。故选D。3.(2016年,全国卷I)Grandparents Answer a CallAs a thirdgeneration native of Brownsville, Texas, Mildred Garza never planned to move away.Even when her daughter and
35、 son asked her to move to San Antonio to help with their children, she politely refused.Only after a year of friendly discussion did Ms.Garza finally say yes.That was four years ago.Today all three generations regard the move as a success, giving them a closer relationship than they would have had i
36、n separate cities.No statistics show the number of grandparents like Garza who are moving closer to adult children and grandchildren. Yet there is evidence suggesting that the trend is growing.Even President Obamas mother-in-law, Marian Robinson, has agreed to leave Chicago and move into the White H
37、ouse to help care for her granddaughters. According to a study by , 83 percent of the people said Mrs.Robinsons decision will influence grandparents in the American family.Twothirds believe more families will follow the example of Obamas family.“In the 1960s we were all a little wild and couldnt get
38、 away from home far enough or fast enough to prove we could do it on our own,”says Christine Crosby, publisher of Grand, a magazine for grandparents. “We now realize how important family is and how important it is to be near them, especially when youre raising children.”Moving is not for everyone. A
39、lmost every grandparent wants to be with his or her grandchildren and is willing to make sacrifices, but sometimes it is wiser to say no and visit frequently instead.Having your grandchildren far away is hard, especially knowing your adult child is struggling, but giving up the life you know may be
40、harder.11.Why was Garzas move a success?A.It strengthened her family ties.B.It improved her living conditions.C.It enabled her to make more friends.D.It helped her know more new places.12.What was the reaction of the public to Mrs.Robinsons decision?A.17% expressed their support for it.B.Few people
41、responded sympathetically.C.83% believed it had a bad influence.D.The majority thought it was a trend.13.What did Crosby say about people in the 1960s?A.They were unsure of themselves.B.They were eager to raise more children.C.They wanted to live away from their parents.D.They had little respect for
42、 their grandparents.14.What does the author suggest the grandparents do in the last paragraph?A.Make decisions in the best interests of their own.B.Ask their children to pay more visits to them.C.Sacrifice for their struggling children.D.Get to know themselves better.【答案】11.A 12.D 13.C 14.A【解析】本文是一篇
43、关于人与社会问题的报道类夹叙夹议文。通过描述部分祖父母选择搬去和孩子们生活在一起,以便为孩子们提供帮助,引发更多人的选择与思考。11.细节理解题。根据第一段最后一句“Today all three generations regard the move as a success, giving them a closer relationship than they would have had in separate cities.”可知这次搬家给他们带来了更紧密的家庭联系。故选A。12.细节理解题。根据第二段结尾处“.83 percent of the people said Mrs. R
44、obinsons decision will influence grandparents in the American family. Two-thirds believe more families will follow the example of Obamas family.”可知83%的人认为Mrs. Robinson的决定会影响美国家庭,2/3的人相信更多家庭会效仿,所以“多数人认为这是一种趋势”。故选D。13.推理判断题。根据第三段第一句“In the 1960s we were all a little wild and couldnt get away from home
45、 far enough or fast enough to prove we could do it on our own,”可知那时的人们一心希望离家越远越好、越快越好。本题出错主要原因在于考生对“cant.enough表示越越好”不熟悉,而按字面理解成了“没能力离家足够远”。故选C。14.推理判断题。第四段首句“Moving is not for everyone”已经说明“移居并非适合每一个人”,再结合下文“Having yourgrandchildren far away is hard, especially knowing your adult child is strugglin
46、g, but giving up the life you know may be harder.”可知“(祖父母)得知孩子们在异地艰苦的生活,是很难过的,但(祖父母)放弃自己熟悉的生活也许会更难过”,所以推断出作者建议“作选择时要慎重,要以自己最大的需求为衡量标准”。故选A。4.(2016年,天津卷)Failure is probably the most exhausting experience a person ever has. There is nothing more tiring than not succeeding.We experience this tiredness
47、in two ways: as start-up fatigue(疲惫) and performance fatigue. In the former case, we keep putting off a task because it has either too boring or too difficult. And the longer we delay it, the more tired we feel.Such start-up fatigue is very real, even if not actually physical, not something in our m
48、uscles and bones. The solution is obvious though perhaps not easy to apply: always handle the most difficult job first.Years ago, I was asked to write 102 essays on the great ideas of some famous authors. Applying my own rule, I determined to write them in alphabetical(按字母顺序), never letting myself l
49、eave out a tough idea. And I always started the days work with the difficult task of essay-writing. Experience proved that the rule works.Performance fatigue is more difficult to handle. Though willing to get started, we cannot seem to do the job right. Its difficulties appear so great that, however
50、 hard we work, we fail again and again. In such a situation, I work as hard as I can-then let the unconscious take over.When planning Encyclopaedia Britannica (大英百科全书), I had to create a table of contents based on the topics of its articles. Nothing like this had ever been done before, and day after
51、 day I kept coming up with solutions, but none of them worked. My fatigue became almost unbearable.One day, mentally exhausted, I wrote down all the reasons why this problem could not be solved. I tried to convince myself that the trouble was with the problem itself, not with me. Relived, I sat back
52、 in an easy chair and fell asleep.An hour later, I woke up suddenly with the solution clearly in mind. In the weeks that followed, the solution which had come up in my unconscious mind provided correct at every step. Though I worked as hard as before, I felt no fatigue. Success was now as exciting a
53、s failure had been depressing.Human beings, I believe must try to succeed. Success, then, means never feeling tired.15.People with start-up fatigue are most likely to _.A.delay tasksB.work hardC.seek helpD.accept failure16.What does the author recommend doing to prevent start-up fatigue?A.Writing es
54、says in strict order.B.Building up physical strength.C.Leaving out the toughest ideas.D.Dealing with the hardest task first.17.On what occasion does a person probably suffer from performance fatigue?A.Before starting a difficult task.B.When all the solutions fail.C.If the job is rather boring.D.Afte
55、r finding a way out.18.According to the author, the unconscious mind may help us _.A.ignore mental problemsB.get some nice sleepC.gain complete reliefD.find the right solution19.What could be the best title for the passage?A.Success Is Built upon FailureB.How to Handle Performance FatigueC.Getting o
56、ver Fatigue: A Way to SuccessD.Fatigue: An Early Sign of Health Problems【答案】15.A 16.D 17.B 18.D 19.C【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章主要介绍每个人都希望成功,但是人们在实施任务的时候会出现启动疲惫和表现疲惫,这是造成失败的两种原因,文章具体介绍如何克服这两种疲惫。15.细节理解题。根据第一段的句子In the former case, we keep putting off a task可知,有启动疲惫的人更可能拖延任务。故选A。16.细节理解题。根据第三段的句子The solution i
57、s obvious though perhaps not easy to apply:always handle the most difficult job first可知,为了防止启动疲惫作者建议首先处理最难的任务。故选D。17.推理判断题。根据第五段的句子Performance fatigue is more difficult to handlewe fail again and again可知,当所有的解决方法都失败的时候,一个人可能会有表现疲惫。故选B。18.细节理解题。根据文章倒数第一段和倒数第二段的内容可知,无意识的行为可能帮助我们发现正确的解决方法。故选D。19.主旨大意题。
58、根据全篇文章和最后一段的内容可知,文章主要介绍造成失败的两种疲惫,以及如何克服疲惫。故选C。5.(2015年,浙江卷)If humans were truly at home under the light of the moon and stars,we would go in darkness happily,the midnight world as visible to us as it is to the vast number of nocturnal(夜间活动的) species on this planet. Instead,we are diurnal creatures,
59、with eyes adapted to living in the suns light. This is a basic evolutionary fact, even though most of us dont think of ourselves as diurnal beings. Yet its the only way to explain what weve done to the night: Weve engineered it to receive us by filling it with light.The benefits of this kind of engi
60、neering come with consequences 一 called light pollution 一 whose effects scientists are only now beginning to study. Light pollution is largely the result of bad lighting design,which allows artificial light to shine outward and upward into the sky. III-designed lighting washes out the darkness of ni
61、ght and completely changes the light levels 一 and light rhythms to which many forms of life, including, ourselves, have adapted. Wherever human light spills into the natural world, some aspect or life is affected .In most cities the sky looks as though it has been emptied of stars, leaving behind a
62、vacant haze(霾) that mirrors our fear of the dark. Weve grown so used to this orange haze that the original glory of an unlit nigh, - dark enough for the planet Venus to throw shadow on Earth, is wholly beyond our experience, beyond memory almost.Weve lit up the night as if it were an unoccupied coun
63、try, when nothing could be further form the truth. Among mammals alone, the number of nocturnal species is astonishing, Light is a powerful biological force, and on many species it acts as a magnet(磁铁). The effect is so powerful that scientists speak of songbirds and seabirds being “captured” by sea
64、rchlights on land or by the light from gas flares on marine oil platforms. Migrating at night, birds tend to collide with brightly lit tall buildings.Frogs living near brightly lit highways suffer nocturnal light levels that are as much as a million times righter than normal, throwing nearly every a
65、spect of their behavior out of joint including most other creatures ,we do need darkness .Darkness is as essential to our biological welfare, to our internal clockwork, as light itself.Living in a glare of our making,we have cut ourselves off from our evolutionary and cultural heritagethe light of t
66、he stars and the rhythms of day and night .In a very real sense light pollution causes us to lose sight of our true place in the universe, to forget the scale of our being, which is best measured against the dimensions of a deep night with the Milky Waythe edge of our galaxy arching overhead.20.Acco
67、rding to the passage, human being .A.prefer to live in the darknessB.are used to living in the day lightC.were curious about the midnight worldD.had to stay at home with the light of the moon21.What does “it”(Paragraph 1) most probably refer to?A.The night.B.The moonC.The skyD.The planet22.The write
68、r mentions birds and frogs to .A.provide examples of animal protectionB.show how light pollution affects animalsC.compare the living habits of both speciesD.explain why the number of certain species has declined23.It is implied in the last paragraph that .A.light pollution dose harm to the eyesight
69、of animalsB.light pollution has destroyed some of the world heritagesC.human beings cannot go to the outer spaceD.human beings should reflect on their position in the universe24.What might be the best title for the passage?A.The Magic light.B.The Orange Haze.C.The Disappearing Night.D.The Rhythms of
70、 Nature.【答案】20.B 21.A 22.B 23.D 24.C【解析】文章介绍了光污染对于动物和人类的影响,呼吁我们反思我们的行为。20.B 细节理解题 根据第一段第三行“ with eyes adapted to living in the suns light眼睛适应了太阳的光线” 可以知道答案。其中adapted to 和used to 同义,意为习惯于。21.A 猜词题,对于这种指代的题目,往往答案是最接近它的一个。根据这种原则,不能得出答案是night 夜晚。最后一句话的句意是:但是这是唯一的方法去解释我们对于夜晚做了什么:我们设计了光,让光充满星空。22.B 写作目的题
71、根据第二段第一句话” The benefits of this kind of engineering come with consequences 这项工程带来好处的同时也带来了坏处“和最后一句,“Wherever human light spills into the natural world, some aspect of life is affected“, 此句意为无论光洒在什么地方,生活都会受到一些影响。 所以答案是show how light pollution affects animals说明光污染影响的动物23.D 推理题,最后一段的意思是” Living in a gl
72、are of our making ,we have cut ourselves off from our evolutionary and cultural heritagethe light of the stars and the rhythms of day and night .In a very real sense light pollution causes us to lose sight of our true place in the universe, to forget the scale of our being, which is best measured ag
73、ainst the dimensions of a deep night with the Milky Waythe edge of our galaxy arching overhead.生活在一个刺眼世界,我们已经远离了进化和文化遗产:星星和昼夜节律的光。在一个非常真实的意义上,光污染使我们在宇宙中失去真我,而这些失去的正好就是最好的测量银河系银河深夜的工具。“ 根据语意,不难得出答案是D. human beings should reflect on their position in the universe人类应该反思自己的行为。但此题易错选B,之所以不选B是因为some of 的表
74、达是扩大了说法,以偏概全。24.C 标题题,根据,文章出现最多的就是light和night, 我们可以知道答案是C。之所以不选A,是因为它所使用的形容词Magic意思是奇幻的,这个单词具有褒义的意思。而C选项的disappearing 是消失的,这符合本文的语境,让我们反思。6.(2010年,辽宁卷)It was a village in India. The people were poor. However, they were not unhappy. After all, their forefathers had lived in the same way for centuries
75、.Then one day, some visitors from the city arrived. They told the villagers there were some people elsewhere who liked to eat frogs legs. However, they did not have enough frogs of their own, and so they wanted to buy frogs from other places.This seemed like money for nothing. There were millions of
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-789912.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2020秋人教版语文选修先秦诸子选读课件:第1单元 第7课 好仁不好学其蔽也愚 .ppt
