【考前特训】06:友情亲情篇(人与社会)-2023年高考英语读后续写三大主题意境十大经典话题精选荟.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 考前特训 考前 06 友情 亲情 社会 2023 年高 英语 后续 写三大 主题 意境 经典 话题 精选
- 资源描述:
-
1、【考前特训】06:友情亲情篇(人与社会) -2023年高考英语读后续写三大主题意境十大经典话题精选荟萃题源:1(2023湖南长沙高三专题练习)2(2023浙江温州高三阶段练习)3(2023河北衡水校联考模拟预测)4(2023黑龙江大庆统考三模)5(2023山东潍坊一中校联考模拟预测)1(2023湖南长沙高三专题练习)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。On a train to Smithville, a man happened to sit down next to a young man no more than 17 years old. Beca
2、use the boy was tense, the man wondered what could be worrying him. Whatever it was, the boys tension was clear.The boy kept staring out of the window, paying no attention to anyone else on the train. The man opened up a book and started reading. Now and then, he would look up and see the boys face
3、pressed against the window. He sensed that the boy was fighting to keep from crying.Finally, the boy asked the man, “Do you know what time it is? And do you know when we are to arrive at Smithville?” The man gave the boy the time. Then the boy told the man the whole story of his life. “Four years ag
4、o,” he said, “I did something bad hurting my dad, so bad that I had to run away from home. I couldnt face my father. So I left without even saying goodbye to him. Since then, I have worked here and there. I never stayed very long in one place. Ive been pretty lonely. Until finally, I decided that I
5、want to go back to my father and apologized to him.”The man went on to ask, “Does your father know youre coming?” And the boy responded, “He knows Im coming, but I dont know if he will be there. I sent him a letter. I didnt know if he would still want me back. I wasnt sure if he would forgive me. So
6、 in my letter, I told him that if he wanted me to come home, he could put a sign on a tree which is a few hundred yards before the railroad station in Smithville. I told him that I would look for a yellow ribbon(丝带)on one of the branches of that tree as the train passes. If there is a yellow ribbon
7、on the tree, then Ill get off. If not, then Ill just keep on riding to wherever this train goes.” The two of them were now waiting for Smithville.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式作答。Now involved, the man stopped reading and also stared at the window._A few moments later, the conductor came along and called
8、out, “Next stop-Smithville.” _【答案】Paragraph 1:Now involved, the man stopped reading and also stared at the window. However, after a while, the boys face turned pale, seemingly feeling like sitting on pins and needles. The man noticed that and tried to comfort the boy. He said gently, “Dont worry. Wh
9、atever happens, please remember that there is always light behind the clouds.” After hearing his words, the boy turned his head and looked at him. The man added, “Im a father, too. Parents are always there and never let go of their children.” The boy nodded, eyes full of hope.Paragraph 2:A few momen
10、ts later, the conductor came along and called out, “Next stop Smithville.” The boy could not move. The man, however, looked as hard as he could. And then he saw it! He shouted so loud that all the people in the train turned around. “Its there! Look! The tree is covered with yellow ribbons! Not just
11、one theres a whole bunch!” The father had every reason not to put up a yellow ribbon and yet he did.Only a father whose love is real could blanket the tree with yellow ribbons, each one of them proclaiming reconciliation.【导语】本文以人物为线索展开,文章讲述了在开往史密斯维尔的火车上,一个男人注意到一个年青人显得很紧张。男人问年青人怎么了,年青人告诉男人四年前他做了伤害自己父
12、亲的事,选择了离家出走。现在,年青人想回到父亲身边,他写信给父亲,如果父亲能原谅他的话,就在火车站附近的树上系上一条黄丝带。如果看到黄丝带,年青人就会下车。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“这时,这个男人停止了阅读,也盯着窗户。”可知,第一段可描写男人注意到男孩非常焦虑,于是开始安慰男孩。由第二段首句内容“过了一会儿,列车员走过来,大声喊道:下一站史密斯维尔。”可知,第二段可描写史密斯维尔站到了,男孩紧张得不能动弹,这时男人发现了树上挂满了黄丝带。2.续写线索:男孩感到焦虑男人安慰男孩火车即将到站发现满树的黄丝带3.词汇激活行为类停止:stop/cease注意到,察觉到:notice/o
13、bserve大喊,大叫:shout/cry/yell情绪类温柔地:gently/softly/tenderly希望,期盼:hope/expection【点睛】高分句型1 Whatever happens, please remember that there is always light behind the clouds.(运用了whatever引导让步状语从句和that引导宾语从句)高分句型2 He shouted so loud that all the people in the train turned around.(运用了that引导结果状语从句)高分句型3 Only a fa
14、ther whose love is real could blanket the tree with yellow ribbons, each one of them proclaiming reconciliation.(运用了whose引导定语从句和独立主格结构)2(2023浙江温州高三阶段练习)阅读下面短文,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I put one last box into the back seat and closed the car door. It felt as if I were closing the door on my whol
15、e life. At first, I was excited when Mom told me shed gotten a fantastic new job at an animal hospital. Then, because she always saves the bad news for last, she told me the really terrible part. The hospital wasnt in our city; it was miles away in the middle of nowhere. And Im definitely not a coun
16、try girl.I stood beside the car, taking a last look at our building. To most people, it probably just looked like any other old apartment house, but I loved every brick. Just then, I saw my best friends, Hana and Leo, come to see me off. While Hana played a cool riff(重复乐段)on her trumpet(小号), Leo san
17、g, “We will miss you, Celia.” I hugged them tightly and jumped into the car fast so no one could see me tear up. As Mom drove away, I waved goodbye to my friends, my neighborhood, and my life.We rode a while in silence, and I held my violin case for comfort. Leo, Hana, and I had been writing songs f
18、or our band, but that was all over now. “Dont think of this as an ending,” Mom said, with her knack(技能)for reading my mind. “Its an exciting beginning. Its normal to be a bit anxious about unfamiliar things, but you dont need to be afraid of them.” I kept silent and looked out the window as crowded,
19、 exciting city streets turned first into tasteless suburban shopping strips(商业街)and then into endless, boring trees and fields of corn. We finally arrived at our new home, a two-floored wooden farmhouse. Mom said I could go explore. Mom never let me go out alone in the city, so maybe a bit more free
20、dom would be one consolation(慰藉)of living here.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在相应位置作答。Feeling that country life might turn out okay, I wondered off, taking my violin with me._I couldnt resist, so I took out my violin and began to play along._【答案】Feeling that country life might turn out okay. I wandered of
21、f, taking my violin with me. Suddenly l heard something I wasnt expecting-a beautiful, jazzy tune. I pushed through some corn only to come face-to-face with a cow. Then another hot jazz riff floated through the air. I turned around and saw a tall kid playing an old saxophone in a field of corn. His
22、music was fantastic, and he didnt dress the way I figured a country kid would. This guy was wearing clothes that made him look cool, like a famous performer.I couldnt resist, so I took out my violin and began to play along. The boy looked surprised, but he didnt miss a beat. We played together, and
23、by the end, a cow was tapping her tail to the rhythm. When we finished, we introduced ourselves to each other and became friends. We also decided to write songs together. I looked at my new friend, the cheerful cow and tall corn. I could feel my thoughts about country life already changing, and I ha
24、d a feeling it would change a lot more.【导语】本文以妈妈带我去乡下为线索展开。讲述了妈妈在偏远的郊外找到了一份工作,喜欢音乐的我不得不和我的好朋友分别,和妈妈一起去乡下。【详解】1. 段落续写由第一段首句内容“我觉得乡村生活可能还不错,就带着我的小提琴走了出去。”可知,本段可以写走了出去之后,我先是听到了优美的乐曲,寻声而去,发现了演奏者以及他的牛。由第二段首句内容“我无法抗拒,于是我拿出我的小提琴,开始拉起来。”可知,本段可以写我和男孩一起演奏,我们成为朋友,一起创作,我也转变了对农村生活的态度。2. 续写线索:着我的小提琴走了出去听到了优美的乐曲发现
25、了演奏者以及他的牛我加入演奏我们成为朋友我转变了对农村生活的态度3. 词类激活行为类认为:figure/think/consider结束:finish/complete决定:decide/make a decision情绪类极好的:fantastic/fabulous/remarkable惊讶的:surprised/amazed/astonished令人开心的:cheerful/pleasant/enjoyable【点睛】【高分句型1】 This guy was wearing clothes that made him look cool, like a famous performer.
26、(运用了that引导的定语从句)【高分句型1】When we finished, we introduced ourselves to each other and became friends. (运用了when引导的时间状语从句)3(2023河北衡水校联考模拟预测)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。13-year old William Preston is really a generous boy and he naturally seeks to help others. For example, in 2017, the community
27、recognized William for his work to help local seniors. At that time, he fixed broken lawnmowers (剪草机) and provided yard work and cleanup help to elderly neighbors.Williams mom, Krystal, has been adjusting to life as a newly divorced single mom. She now lives in Fernley with her three kids and three
28、dogs. She has lost her job and is struggling to make ends meet. She thought of looking for better paid work in a different part of town. At the time, however, she did not have any reliable means of transportation and could not afford a car.“At my low point, here comes my son,” Krystal Preston says,
29、“Everybody goes through rough times in their life, but theres good that can come from any situation as long as somebody with a heart does it.”William overheard his mother telling someone how a car would solve most of her problems. He recognized the many sacrifices she made to provide for their famil
30、y, and he felt an urgent need to pay her back and help her in some way. One day, William saw a video where a child earned money to buy his mom a car; at that moment, he decided that he would do the same thing.He secretly made a plan to save enough money to purchase a car for his mother. He started w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-811089.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
模具钢材购销合同模板.pdf
