专题 24 阅读理解之七选五-2024年新高考英语一轮复习练小题刷大题提能力(解析版) - 副本.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 24 阅读理解之七选五-2024年新高考英语一轮复习练小题刷大题提能力解析版 副本 阅读 理解 七选五 2024 新高 英语 一轮 复习 练小题刷大题提 能力 解析
- 资源描述:
-
1、专题 24 七选五 刷大题、提能力1.(2023年福建省三所重点名校校协作高三联考)The days when art was an Olympic sportDid you know that creating works of art used to be an Olympic competition? 1 In the first year, Walter Winans became the first and the only Olympian to win medals for both art and sports. Despite this seemingly optimisti
2、c start, the idea of the arts being included in the Olympic Games soon met with disinterest, finally resulting in the removal of the art competition from the Olympic Games. 2 The idea to include art in the Olympics came from Baron Pierre de Coubertin, who was the founder of the International Olympic
3、 Committee, which created the modern Olympics. Coubertin believed that the arts and sports were linked and was impressed by anyone who had a firm command of both a sport and an artistic discipline(项目).Why arent the arts included in the Olympics today?For starters, only amateurs were allowed to compe
4、te in the arts part of the Olympics. 3 Having artists of average quality competing while only the most competent athletes were allowed to compete created a dramatic divide and gave the impression that the arts were not as important as sports.Secondly, works of art created had to have sports as the s
5、ubject matter. 4 Limiting the subjects also contributed to making the arts part of the Olympic Games boring to the general public.Finally, one of the biggest reasons was that the arts are subjective. Sports can be judged by time and distance, making it easy to determine who is the winner. 5 This dif
6、ficulty in judging a definite winner resulted in the arts part becoming a non-competitive exhibition that ran for the duration of the Olympic Games.AWhy was art made an Olympic discipline?BWhat is a discipline in the Olympic Games?CThis rule made the objects produced seem really boring.DThe arts, on
7、 the other hand, are not quite so easy to judgeEHowever, the arts part of the Olympics Games was soon abandonedFThis means that many famous artists were banned from participating.GFor 36 years, from 1912 to 1948, artists participated in the Olympic Games.【答案】1G 2A 3F 4C 5D【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了创作艺术作品是奥林
8、匹克运动的项目的相关历史以及阐述了为什么今天的奥运会不包括艺术项目的原因。1根据前文“Did you know that creating works of art used to be an Olympic competition?(你知道创作艺术作品曾经是一项奥林匹克竞赛吗?)”可知,此处指出创作艺术作品曾经是奥林匹克竞赛的项目。G选项“For 36 years, from 1912 to 1948, artists participated in the Olympic Games.(从1912年到1948年的36年间,艺术家们参加了奥运会。)”中指出艺术家们参加奥运会。artists与
9、前文的creating works of art相呼应。故选G。2根据后文“Coubertin believed that the arts and sports were linked and was impressed by anyone who had a firm command of both a sport and an artistic discipline(项目).( Coubertin相信艺术和体育是联系在一起的,他对任何既精通体育又精通艺术的人都印象深刻。)”回答了为什么艺术会成为奥运项目。A选项“Why was art made an Olympic discipline
10、?( 为什么艺术会成为奥运项目?)”符合语境。故选A。3根据前文“For starters, only amateurs were allowed to compete in the arts part of the Olympics .(首先,只有业余选手才被允许参加奥运会艺术部分的比赛。)”可知,只有业余选手才被允许参加奥运会。后文应该提到该项规定造成的影响。F选项“This means that many famous artists were banned from participating.(这意味着许多著名艺术家被禁止参加。)”指出,由于只有业余选手才被允许参加奥运会,这意味着许
11、多著名艺术家被禁止参加。故选F。4根据前文“Secondly, works of art created had to have sports as the subject matter. (其次,创作的艺术作品必须以体育为题材。)”指出,创作艺术作品必须要以体育为题材,由此该项规则对作品进行了限制。C选项“This rule made the objects produced seem really boring.(这个规则让制作出来的作品看起来很无聊。)”承接前文,指出前文限定规则后导致作品看起来无聊,符合语境。故选C。5根据前文“Finally, one of the biggest r
12、easons was that the arts are subjective. (最后,最大的原因之一是艺术是主观的。)”可知,由于艺术是主观的,所以很难去判定。以及“Sports can be judged by time and distance, making it easy to determine who is the winner. (运动可以用时间和距离来评判,因此很容易决定谁是赢家。)”可知,后文应该与此形成对应。D选项“The arts, on the other hand, are not quite so easy to judge.(另一方面,艺术就不那么容易判断了。
13、)”与段首呼应的同时,与前文形成对应,符合语境。故选D。2.(2023年河南省平汝名校高三试题)The act of making and being a friend is as simple as it is difficult. Here area few tips to help you make new friends as well as to take better care of the friendships you already have. 6 . Its a little bit awkward to reach out to somebody you dont kno
14、w wellwhether thats sending the first text message or starting small talk in the elevator. But you have to accept it. Otherwise you cant make any new friends.Remember that people will like you more than you think they will. 7 . Gillian Sandstrom, a senior lecturer in psychology at the University of
15、Essex in the UK, has done research on something called the “liking gap”, which says that the little voice in your head telling you that somebody doesnt like you very much is wrong. 8 . Instead, remember that when you talk to someone else, youre actually brightening their day.Invest in activities tha
16、t you love. Ask anyone about how to make friends and they will most likely tell you to try a new hobby. It might sound empty, but it works. 9 . Then people will be drawn to you because youll be in the right place.Be present. The planet is warming, and theres so much good television out there to watc
17、h. We get it. But if you want to keep your friendships, you have to show up for them. 10 .ASo dont listen to itBAccept the awkwardnessCDo the things youre enthusiastic aboutDYou dont have to be interested in just one thingEYou have to listen and notice things about your friendFWe have a few tips for
18、 being present and engaged with your friendsGActually, this advice is based on a well-known theory and some field research【答案】6B 7G 8A 9C 10E【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了几个结识新朋友、保鲜旧友情的方法。6根据下文“Its a little bit awkward to reach out to somebody you dont know wellwhether thats sending the first text message or
19、starting small talk in the elevator. But you have to accept it. (联系一个你不太了解的人有点尴尬无论是发送第一条短信还是在电梯里开始闲聊。但你必须接受它。)”可知,这里建议人们要学会接受尴尬。B选项“坦然接受那份尴尬”和下文意思一致。故选B。7上文“Remember that people will like you more than you think they will. (记住,人们会比你想象的更喜欢你。)”和下文“Gillian Sandstrom, a senior lecturer in psychology at
20、the University of Essex in the UK, has done research on something called the “liking gap”, which says that the little voice in your head telling you that somebody doesnt like you very much is wrong. (英国埃塞克斯大学心理学高级讲师吉莉安桑德斯特罗姆(Gillian Sandstrom)对一种名为“喜欢差距”的东西进行了研究,即你脑海中的小声音告诉你有人不太喜欢你是错误的。)”可知,作者要我们记住别
21、人很可能对我们的主动交友行为会作出善意的回应,下文提供了理论及实证支持,G选项“事实上,这个建议是有理论与实践研究支持的”正好起到了过渡作用,和上下文意思一致。故选G。8根据上文“which says that the little voice in your head telling you that somebody doesnt like you very much is wrong. (即你脑海中的小声音告诉你有人不太喜欢你是错误的。)”和下文“Instead, remember that when you talk to someone else, youre actually br
22、ightening their day. (相反,请记住,当你和别人交谈时,你实际上是在让他们的一天变得愉快。)”可知,上下文是转折关系。A选项“因此,不要听它的”和上下文意思一致。故选A。9根据上文“Invest in activities that you love. Ask anyone about how to make friends and they will most likely tell you to try a new hobby. It might sound empty, but it works. (投资于你喜欢的活动。问任何人如何交朋友,他们很可能会告诉你尝试一种新
23、的爱好。这听起来可能很空洞,但它确实有效。)”可知,这里建议人们做自己喜欢的事情。C选项“做你热衷的事情”和上文意思一致。故选C。10根据上文“Be present. The planet is warming, and theres so much good television out there to watch. We get it. But if you want to keep your friendships, you have to show up for them. (在场。地球正在变暖,有那么多好的电视节目可以看。我们明白了。但是,如果你想保持你的友谊,你必须为他们而出现。
24、)”可知,这一段建议人们要多关注你的朋友。E选项“你得倾听朋友的心声、关注朋友的动态”和上文意思一致。故选E。3.(河北省石家庄二十七中2023年试题)Mental Health Crisis Among Teens Demands a New ApproachSince the CDC released its survey results last month showing alarmingly high rates of sadness and depressive thoughts among teens, fingers have been pointed from two sid
25、es at the causes of this crisis. 11 . Others say that todays more secular(世俗的)culture has confused our most vulnerable young people. But neither side seems to grasp the true urgency of the issue.According to the CDCs findings, more than one in five of the 17,000 high school students surveyed reporte
26、d mental breakdown. Their rates of sadness and hopelessness are the highest in a decade, reflecting an increasing trend exacerbated by societys isolation(隔离)and stress. 12 .Parents as well as teachers and others who have direct contact with children must accept this preventive approach. It is crucia
27、l that they not be afraid to ask direct questions about depressive thoughts. 13 . It is also especially important that parents understand what help is available to their children. 14 . For example, we can demand equity equality, which means insurance coverage(保险范围)for behavioral illnesses health iss
28、ues that is for physical , thus reducing the financial burden. We can also urge our congressmen to fund health programs and expand mental health professions. 15 . Put the politics aside. There are lives in the balance.AAnd they should resist the false idea that raising a question creates a risk that
29、 was not there before.BThis means that we must put aside our disagreements and approach this issue as a matter of life and death.CSome have argued that the climate issue has created an existential threat and accompanying anxiety.DHospitalization may also be appropriate when the person in question sh
30、ows an immediate danger to themselves.EAt the macro(宏观的)level, our country can do so much more to help people struggling with mental health problems and their families.FIts time to stop blaming and turn our attention to this generation of struggling teenagers.GIts time for those who have the power t
31、o amplify(放大)their voices and drive change to focus on helping teenagers and families access the help they need.【答案】11C 12F 13A 14E 15G【导语】本文是一篇说明文。当前,青少年的悲伤和抑郁情绪是一大心理问题。作者呼吁青少年的心理健康危机需要一种新的方法。11根据下文“Others say that todays more secular(世俗的)culture has confused our most vulnerable young people. But n
32、either side seems to grasp the true urgency of the issue. (还有人说,今天更加世俗的文化让我们最脆弱的年轻人感到困惑。)”可知,下文指出了其他人的看法,所以空格处应说明一些人的看法。C项“Some have argued that the climate issue has created an existential threat and accompanying anxiety. (还有人说,今天更加世俗的文化让我们最脆弱的年轻人感到困惑。)”符合语境,SomeOthers是常见句式。故选C项。12根据上文“Their rates
33、of sadness and hopelessness are the highest in a decade, reflecting an increasing trend exacerbated by societys isolation(隔离)and stress. (他们的悲伤和绝望率是十年来最高的,反映出社会的孤立和压力加剧了这一趋势。)”可知,上文反映了青少年心理健康问题的严重程度。空格处位于段末,应指出需要解决该问题。F项“Its time to stop blaming and turn our attention to this generation of strugglin
34、g teenagers. (是时候停止指责,把注意力转向这一代苦苦挣扎的青少年了。)”承上启下,符合语境。故选F项。13根据上文“It is crucial that they not be afraid to ask direct questions about depressive thoughts. (至关重要的是,他们不要害怕直接询问有关抑郁想法的问题。)”以及下文“It is also especially important that parents understand what help is available to their children. (同样重要的是,父母要了解
35、他们的孩子可以得到什么帮助。)”可知,本段围绕家长的做法展开。A项“And they should resist the false idea that raising a question creates a risk that was not there before. (他们应该抵制提出问题会带来前所未有的风险的错误想法。)”说明父母应该抵制提出问题会带来前所未有的风险的错误想法,承接上文,符合语境。故选A项。14根据下文“For example, we can demand equity equality, which means insurance coverage(保险范围)for
36、 behavioral illnesses health issues that is for physical , thus reducing the financial burden.(例如,我们可以要求公平平等,这意味着为身体健康问题的行为疾病提供保险,从而减轻经济负担。)”可知,下文通过举例说明空格处内容。E项“At the macro(宏观的)level, our country can do so much more to help people struggling with mental health problems and their families. (在宏观层面上,我
37、们国家可以做更多的事情来帮助有心理健康问题的人及其家人。)”说明在宏观层面,国家应该怎么做,符合语境。故选E项。15根据上文“We can also urge our congressmen to fund health programs and expand mental health professions. (我们也可以敦促我们的国会议员为健康项目提供资金,并扩大心理健康专业。)”可知,上文提到敦促我们的国会议员为健康项目提供资金,并扩大心理健康专业。G项“Its time for those who have the power to amplify(放大)their voices a
38、nd drive change to focus on helping teenagers and families access the help they need. (是时候让那些有能力扩大自己的声音并推动变革的人专注于帮助青少年和家庭获得他们需要的帮助了。)”中的those who have the power to amplify(放大)their voices and drive change指代上文的congressmen,符合语境。故选G项。4.(2023年山东省德州市高三三模试题)Anger is the most destructive emotion. When you
39、are in a temper, you make hasty ill-considered decisions that you will probably regret. You will also regret reckless language spoken without thought. 16 Here are some ways that you can combat the causes of anger. 17 You have to accept that sometimes things do go wrong and that people are not always
40、 lovely. Try to accept that other people do behave in ways that will make you both frustrated and angry. Often, there might be an excellent reason why a person acted in away that you found unacceptable.Realizing that no one is perfect is a good start to avoiding getting angry. 18 Neither will they b
41、ehave in the same way that you would in a given situation.Reacting angrily is a hard habit to break. The trick is to avoid reacting when faced with a situation that usually angers. Anger is a negative reaction, but in this type of situation, there is no value in reacting by forming positive thoughts
42、. 19 This way,your anger will not get the emotional food it needs to survive.Dont take the easy way when you get angry. We all get tempted to throw something, hit something, or scream when we are angry. You might say you feel better after an angry outburst, but that is just the after-effect of the a
43、drenalin (肾上腺素) your body released while you were angry. A reaction like that is the easy way. It is much harder to stay calm, to walk away from conflict, or to take a deep breath and act normally. 20 AStop trying to manage your anger.BWhat can be done to control anger?CYou need to learn not to resp
44、ond at all.DThat, however, is what you must do if you are to stop anger.EYou need to change your attitude to the way the world works.FTaking positive steps will help you overcome feelings of anger.GAlso, you need to accept that not everyone has the same standards as you.【答案】16B 17E 18G 19C 20D【导语】这是
45、一篇说明文。文章介绍了几种可以帮助对抗愤怒的方法。16根据上文“Anger is the most destructive emotion. When you are in a temper, you make hasty ill-considered decisions that you will probably regret. You will also regret reckless language spoken without thought.(愤怒是最具破坏性的情绪。当你脾气不好的时候,你会草率地做出你可能会后悔的决定。你也会后悔不经思考就说出鲁莽的语言)”以及后文“Here a
46、re some ways that you can combat the causes of anger.(这里有一些方法可以帮助你克服愤怒的根源)”可知,空处应是过渡句,由生气的坏处过渡到如何克服愤怒,所以B项“What can be done to control anger?(怎样才能控制愤怒呢?)”符合文意。故选B项。17分析设空,位于段首,是本段的中心句,所以根据后文“You have to accept that sometimes things do go wrong and that people are not always lovely. Try to accept tha
47、t other people do behave in ways that will make you both frustrated and angry. Often, there might be an excellent reason why a person acted in away that you found unacceptable.(你必须接受有时事情会出错,人们并不总是可爱的。试着接受别人的行为方式会让你既沮丧又生气。通常,可能会有一个很好的理由来解释为什么一个人的行为让你无法接受)”可知,本段主要讲述了你需要改变你对世界运作方式的态度,所以E项“You need to c
48、hange your attitude to the way the world works.(你需要改变你对世界运作方式的态度)”符合文意。故选E项。18根据前文“Realizing that no one is perfect is a good start to avoiding getting angry.(意识到人无完人是避免生气的好开始)”以及后文“Neither will they behave in the same way that you would in a given situation.(他们的行为也不会和你在特定情况下的行为一样)”可知,本段主要讲述了,不要用自己的
49、标准去看待他人,所以G项“Also, you need to accept that not everyone has the same standards as you.(此外,你需要接受并不是每个人都有和你一样的标准)”符合本段主题。故选G项。19根据前文“Reacting angrily is a hard habit to break. The trick is to avoid reacting when faced with a situation that usually angers. Anger is a negative reaction, but in this type
50、 of situation, there is no value in reacting by forming positive thoughts.(愤怒是一个很难改掉的习惯。诀窍是在面对通常令人愤怒的情况时避免做出反应。愤怒是一种消极的反应,但在这种情况下,形成积极的想法是没有价值的)”可知,本段主要讲述了不要在愤怒的情况下做出反应,所以C项“You need to learn not to respond at all.(你要学会完全不回应)”符合本段主题。故选C项。20分析设空,位于段尾,是对前文的总结,根据前文“Dont take the easy way when you get a
51、ngry. We all get tempted to throw something, hit something, or scream when we are angry. You might say you feel better after an angry outburst, but that is just the after-effect of the adrenalin(肾上腺素) your body released while you were angry. A reaction like that is the easy way. It is much harder to
52、 stay calm, to walk away from conflict, or to take a deep breath and act normally.(当你生气的时候,不要轻易就范。当我们生气的时候,我们都会想要扔东西,打东西,或者尖叫。你可能会说你在生气后感觉好多了,但那只是你生气时身体释放的肾上腺素的后遗症。这样的反应很简单。要想保持冷静,远离冲突,或者深呼吸,正常行事,都要困难得多)”可知,D项“That, however, is what you must do if you are to stop anger.(然而,如果你要停止愤怒,那就是你必须做的)”符合文意,和前
53、文构成转折关系,总结前文。故选D项。5.(2023年江西省上饶市六校高三次联考试题)As we walked along the street recently, my friend suddenly sighed, “How I miss the ice-cream my grandma used to buy me after school!” 21 , which cost her 9.8 yuan, almost 10 limes higher than the “grandma ice cream”. But it was just one of the fair-priced tr
54、eats. 22 It was written by a user who claimed he “randomly picked a plain-looking ice-cream” in a store, and was shocked when the register showed it was 68 yuan. He bought it anyway, but said that every bite tasted more bitter than sweet. “Never pick any brand of ice-cream youre not familiar with,”
55、the Weibo user wrote. I miss the good old days too, but on second thoughts, I dont believe that some expensive ice-cream means the market is “corrupted”. 23 . Consumption upgrades may boost demand and expensive ice-cream exists because some consumers like it. Zhao Xuekuan, a senior ice-cream dealer
56、agrees with me. His shop has probably the widest variety of ice-creams m the market. 24 , but young customers favor fancier ones. They are quite particular about the ingredients, expecting they provide not only good tastes, but also high protein and low calories. 25 . Its a good thing that recently,
57、 the State Administration for Market Regulation issued a new rule that goods must be sold with a clearly marked price tag, or the retailer will be fined up to 100, 000 yuan. Let the fair play carry on and consumers will make their own choices.AThey dont choose cheaper onesBThe other day I read a pos
58、t on WeiboCWhile walking, she was licking on oneDThe development of a market has its own rulesEFor the past few months, many cities went through lockdownFOf course, market supervisors should still monitor ice-cream pricing closelyGHe said that the bestsellers in his shop are always classic types tha
59、t cost less than 5 yuan each【答案】21C 22B 23D 24G 25F【导语】这是一篇记叙文。作者从冰激凌的价格引申到市场以及经济问题,最后提出冰激凌的定价应受到密切关注。21上文“As we walked along the street recently, my friend suddenly sighed, “How I miss the ice-cream my grandma used to buy me after school!”(最近,当我们走在街上时,我的朋友突然叹了口气:“我多么想念奶奶放学后给我买的冰淇淋啊!”)”提到了走在街上时,突然想念
60、奶奶买的冰激凌;下文“which cost her 9.8 yuan, almost 10 limes higher than the “grandma ice cream”.(售价9.8元,比“奶奶牌冰淇淋”贵了近10倍。)”提到了冰激凌的价格。由此可推知,作者的朋友买了一个冰激凌。C项“While walking, she was licking on one(走的时候,她嘴上添了一只冰激凌)”与上下文对应。故选C项。22上文“But it was just one of the fair-priced treats.(但这只是其中一种价格公道的款待。)”提到了这只是其中一种价格比较公道的
61、款待;下文“It was written by a user who claimed he “randomly picked a plain-looking ice-cream” in a store, and was shocked when the register showed it was 68 yuan.(该帖子是由一名用户撰写的,他声称自己在一家商店“随机挑选了一个看起来很普通的冰淇淋,当收银机显示它的价格为68元时,他感到震惊。”)”提到了一位用户买冰激凌花了68元。由此可推知,此处为一位用户发的帖子。B项“The other day I read a post on Weibo
62、(前几天我在微博上看到了一篇帖子)”与上下文对应。故选B项。23上文“I miss the good old days too, but on second thoughts, I dont believe that some expensive ice-cream means the market is “corrupted”(我也怀念过去的美好时光,但转念一想,我不认为一些昂贵的冰淇淋意味着市场“腐败”了。)”提到了“市场”这一概念;下文“Consumption upgrades may boost demand and expensive ice-cream exists because
63、 some consumers like it.(消费升级可能会刺激需求,昂贵的冰淇淋之所以存在,是因为一些消费者喜欢它。)”提到了消费升级可能会刺激需求,这是一种市场发展规律。D项“The development of a market has its own rules(市场的发展有其自身的规律)”与上下文对应。故选D项。24上文“Zhao Xuekuan, a senior ice-cream dealer agrees with me. His shop has probably the widest variety of ice-creams m the market.(资深冰淇淋经
64、销商赵学宽同意我的观点。他的店可能是市场上种类最多的冰淇淋店。)”提到了冰激凌经销商赵学宽的店是市场上种类最多的冰激凌店;下文“but young customers favor fancier ones.(但是年轻的顾客更喜欢花哨的。)”转折提出了年轻顾客喜欢花哨的。由此可推知,设空处与下文语义相反相对。G项“He said that the bestsellers in his shop are always classic types that cost less than 5 yuan each(他说,店里卖得最好的总是单价不到5元的经典款式)”与上下文对应。故选G项。25设空处位于段
65、首,应与下文大意保持一致;下文“Its a good thing that recently, the State Administration for Market Regulation issued a new rule that goods must be sold with a clearly marked price tag, or the retailer will be fined up to 100, 000 yuan. Let the fair play carry on and consumers will make their own choices.(最近,国家市场监督
66、管理总局发布了一项新规定,规定商品销售必须明确标价,否则零售商将被处以最高10万元的罚款。这是件好事。让公平竞争继续下去,消费者会做出自己的选择。)”提到了市场监督管理局发布的新规定。F项“Of course, market supervisors should still monitor ice-cream pricing closely(当然,市场监管机构仍应密切关注冰淇淋的定价)”与下文的新规定对应。故选F项。6.(2023年四川省南充市高三三诊试题)People often throw a party to celebrate a variety of occasions. For e
67、xample, birthdays, graduations, holidays, the end of the semester. the beginning of summer, and so on. If you have ever thrown a party, you must be aware of the biggest problem of waste. 26 .Where does all of this rubbish go? It will end up in the landfills. In order to change this situation, its im
68、portant to decrease waste to the most. 27 . As a matter of fact, e-invitations are quick, easy, and more modern than traditional paper invites. 28 . If there are any people in your crowd who say its tacky (俗气的)to use e-cards, tell them its tackier to pollute the environment by using traditional ones
69、. That should keep them quiet. Reuse and recycle. Reduce waste by buying party foods (with less packaging) and send guests home with leftover shacks. Use plates you can wash and reuse, rather than hand out disposable paper plates for peoples pizza. Make it easy for your guests to recycle. 29 , makin
70、g it obvious that one is for real rubbish and the other is for recycled goods. Allow each person only one cup. Since everyone has the same cup, it is quite easy to mix up the cups. After you put it down for a second, you cant recognize which cup belongs to you. Then, you will reach for a totally new
71、 one. As the result, after the party, you will find many cups are thrown away, causing a lot of waste. 30 .AMake full use of paper invitationsBSend e-invitations instead of paper onesCIts also the environmentally soundest choiceDIts a good idea to allow guests to take their cups awayEPut out two rub
72、bish cans and write something on them clearlyFImagine the mess left from all the parties that are held in the worldGTry a new system of handing each guest a cup that you mark with their name【答案】26F 27B 28C 29E 30G【导语】这是一篇说明文。文章介绍了一些关于举办“绿色”环保聚会的建议。26下文“Where does all of this rubbish go? It will end
73、up in the landfills.(这些垃圾都去哪儿了?它最终会被扔进垃圾填埋场)”可知,垃圾最终会进入垃圾场造成污染,F项“想象一下世界上所有聚会留下的混乱”和下文构成内容上的承接,说明这些聚会产生的垃圾最终的去向。故选F项。27下文“As a matter of fact, e-invitations are quick, easy, and more modern than traditional paper invites.(事实上,电子邀请函比传统的纸质邀请函更快、更简单、更现代)”说明了电子邀请函的优势,是对B项“发送电子邀请函而不是纸质邀请函”的原因说明,和B项构成因果关系
74、。故选B项。28下文“If there are any people in your crowd who say its tacky (俗气的)to use e-cards, tell them its tackier to pollute the environment by using traditional ones. (如果你的人群中有人说使用电子贺卡很俗气,告诉他们使用传统贺卡污染环境更俗气)”说明作者认为电子贺卡不会污染环境,C项“这也是最环保的选择”是对下文内容的概括总结,和下文构成内容上的承接。故选C项。29下文“making it obvious that one is fo
75、r real rubbish and the other is for recycled goods(很明显,一个是放真正的垃圾,另一个是放回收商品)”提到了两个垃圾桶不同的用途,E项“拿出两个垃圾桶,在上面写清楚”和下文构成内容上的承接,表明在垃圾桶上写字的目的是为了能清晰地分辨两个垃圾桶装的不同的物品。故选E项。30上文“As the result, after the party, you will find many cups are thrown away, causing a lot of waste.(结果,聚会结束后,你会发现很多杯子被扔掉了,造成了很多浪费)”说明聚会时使用的
76、相同的杯子会造成浪费,G项“尝试一种新的系统,给每位客人一个杯子,上面写着他们的名字”是对上文内容的承接介绍了避免浪费的技巧就是在杯子上写名字,同时也和本段的主题句“Allow each person only one cup.(每人只能拥有一个杯子)”相呼应。故选G项。7.(2023年浙江省绍兴市稽阳联谊学校高三联考试题)Digital technologies are taking up too much of our time and attention. Many of us will spend a significant part of our lives staring at s
77、creens, missing out on satisfying relationships and feeling more emotional pain. For many years, weve been taught that the solution to this potential harm is some form of digital detox (脱瘾), which mainly shows us what not to do after our digital addiction. 31 Try the following three steps to achieve
78、 balance in your and your familys digital life:Determine your problem timesIdentify the times and situations when being on screens is making your life worse. It could be when you are streaming a TV series right before bed, feeling depressed afterward and losing hours of sleep. Or you could be gettin
79、g stuck on your device at the dinner table and end up getting distracted. 32 Identify your top two or three problem situations. 33 Once you identify the pain points, for example, scrolling (滚动浏览) on TikTok for hours keeps you from sleeping and makes you feel depressed afterward), ask yourself: What
80、is screen time replacing and what goals is it serving? In other words, what are you actually hungry for? You might be endlessly scrolling because you want to feel uplifted at the end of the day. Write down the things you really want.Try a substitute 34 Its crucial to pick something that consistently
81、 makes you feel good. For example, if your goal is social connection, make plans for a nice meal with a friend or take that weekly meeting in person rather than via Zoom. If your goal is inspiration, schedule time for oil painting, reading historical fiction or whatever it is that uplifts you. 35 An
82、d at last, you will become empowered, healthy and wise digital citizens.AIdentify your true desire.BDetermine your pain points.CPretty soon, these replacements will make you feel more satisfied.DBut the only way to truly gain control is to take positive steps in advance.EOr maybe you are inefficient
83、 at work because youre doing too much online shopping.FAsk yourself how you can meet those needs through something other than screen time.GIf your digital life is out of balance, reducing time on devices is an important first step.【答案】31D 32E 33A 34F 35C【导语】本文是一篇说明文。数字技术占用了我们太多的时间和注意力,针对这个问题,作者介绍了三个
84、具体的步骤解决。31后文“Try the following three steps to achieve balance in your and your familys digital life: (尝试以下三个步骤来平衡你和你家人的数字生活:)”作者提出三个具体的步骤解决问题。结合选项,D项“But the only way to truly gain control is to take positive steps in advance. (但真正获得控制的唯一方法是提前采取积极的步骤。)”语意顺承。且同词复现“steps”。故选D。32前文“Or you could be gett
85、ing stuck on your device at the dinner table and end up getting distracted. (或者你可能会在餐桌上沉迷于你的电子设备,最终分心。)”介绍沉迷电子设备的可能场景或者原因。结合选项,E项“Or maybe you are inefficient at work because youre doing too much online shopping. (或者你工作效率低下,因为你在网上购物太多了。)”同为介绍介绍沉迷电子设备的可能场景或者原因,语意一致。故选E。33本句应为小标题。下文“In other words, wh
86、at are you actually hungry for? (换句话说,你到底在渴望什么?)”作者建议找到真正的愿望。结合选项,A项“Identify your true desire. (确定你真正的愿望。)”为中心句,总领下文。故选A。34小标题“Try a substitute (试一试替代品)”作者建议找替代品来减少屏幕时间。结合选项,F项“Ask yourself how you can meet those needs through something other than screen time. (问问你自己,如何通过屏幕时间以外的东西来满足这些需求。)”照应小标题,反思
87、自己如何通过屏幕时间以外的东西来满足这些需求。故选F。35前文“If your goal is inspiration, schedule time for oil painting, reading historical fiction or whatever it is that uplifts you. (如果你的目标是灵感,那就安排时间画油画、读历史小说或任何能让你振奋的东西。)”是作者给出的具体建议。结合选项,C项“Pretty soon, these replacements will make you feel more satisfied. (很快,这些替代品会让你感到更满意。
88、)”承接上文,符合逻辑关系。故选C。8.(湖北省2023年高三联合测评试题)What a comedian can teach you about managing stressWe often accept stress as part of the cost of modern life, but it really doesnt have to be. We all know that laughter is the best medicine. 36 People who can laugh at their own misfortunes bounce back faster and
89、 stronger. Here is what a comedian says about coping with stress. You can try to find a different perspective. 37 Once a friend of mine fell asleep in the middle of a class. His teacher decided to make fun of him by inviting students to applaud, wondering whether my friend would applaud along when h
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-827032.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
