专题04 阅读理解说明文.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题04 阅读理解说明文 专题 04 阅读 理解 说明文
- 资源描述:
-
1、 专题04 阅读理解说明文&议论文-2022年江苏省中考真题分类详解(牛津译林版)【阅读理解说明文&议论文考情分析】苏州市C篇是一篇说明文,主要介绍了21世纪伟大的工程奇迹之一青藏铁路。无议论文扬州市A篇是一篇说明文,主要介绍了三种不同的湿地,不同的湿地有不同的植物和动物,而且湿地很重要,所以我们要采取行动保护湿地。D篇是一篇说明文,讲述中国航天科工集团有限公司的研究员研发的世界上首个机器鲸鲨的主要特点和用途。无议论文宿迁市B篇是一篇说明文,介绍了中国传统手工艺品油纸伞的发展情况。C篇是一篇说明文,主要介绍了中国公布的首批五个国家公园的情况。无议论文连云港市C篇是一篇说明文,介绍了几种学习新单
2、词的方法。D篇是一篇说明文,主要介绍了世界著名奇观马尾瀑布(HorsetailFall), 也叫“火瀑布”。无议论文无锡市D篇是一篇说明文,主要讲述了动物界共生的相关知识。B篇是一篇议论文,主要讲述了远离学习疲倦的一些建议。泰州市C篇是一篇说明文,主要告诉我们通过实验可以得到正确的结论。D篇是一篇说明文,主要讲述了数字化技术可以帮助我们探索古代艺术品的奥妙,同时也使它们得到更好的保护。无议论文徐州市C篇是一篇说明文,本文主要介绍了飞行汽车的相关信息。无议论文镇江市C篇是一篇说明文,本文主要讲述了北斗卫星导航系统的优势,以及它的应用。无议论文常州市D篇是一篇说明文,本文介绍了抑郁症正在伤害全世界
3、约2.8亿人,以及一些有关抑郁症的治疗措施等。无议论文【真题详解】2022年苏州市中考英语阅读理解真题CAll aboard! Lets take a ride on the worlds highest railwaythe Qinghai-Tibet Railway(青藏铁路). Sit back and enjoy the journey. Get ready for the trip of a lifetime. Were leaving Qinghai Station. The scenery along the way is some of the wildest in all o
4、f China. Keep your eyes open as we race through this beautiful land. You might see a rare Tibetan antelope(藏羚羊)from your window. Before we begin our journey, lets learn about this amazing railway. Its truly one of the great engineering wonders of the 21st century. When it was completed on July 1, 20
5、06, the Tibet Railway set nine world records, including the worlds highest railway at 5,072 metres above sea level, the worlds highest tunnel(隧道)at 4,905 metres, and the longest tunnel ever built on permafrost(冻土).As we travel higher, the air gets thinner and thinner. Soon there will only be 50 to 6
6、0 percent of the oxygen which we are used to breathing. But dont be afraid. Each rail car has two separate oxygen systems. One system spreads oxygen throughout the train at all times. And each passenger can also get a personal oxygen mask just like those used in planes. Here are a few more things to
7、 think about as our train leaves the station. The designers solved three main challenges when building this great railway. First, the high altitude(海拔)made the task difficult because there was no enough oxygen. Second, much of the railway runs across permafrost, a type of ground that keeps changing
8、as the weather warms and cools. Finally, the railway goes through some of the most sensitive ecology(敏感的生态环境)in China. Great care was necessary to make sure of the smallest possible influence on nature. All three challenges were met, making our trip possible. All aboard! The train to Tibet is leavin
9、g in fifteen minutes.18. Where are the passengers?A. On a bus.B. On a train.C. On a ship.D. On a plane.19. How does the text show the railway is amazing in paragraph 3?A. By telling a story.B. By using a designers words.C. By introducing its world records.D. By comparing the present with the past.20
10、. How many oxygen systems are there in each rail car?A. One.B. Two.C. Three.D. Four.21. Which of the following increased the difficulty of building the railway?A. The changing ground.B. The polluted air.C. The dangerous animals.D. The hot weather.【答案】18. B19. C20. B21. A【解析】本文主要介绍了21世纪伟大的工程奇迹之一青藏铁路。
11、【18题详解】细节理解题。根据“Were leaving Qinghai Station. The scenery along the way is some of the wildest in all of China”可知,乘客现在在火车站,故选B。【19题详解】推理判断题。根据“When it was completed on July 1, 2006, the Tibet Railway set nine world records”以及“The designers solved three main challenges when building this great railwa
12、y. First., Second,.Finally.”可知,第三段是通过介绍它的世界纪录来展示它的惊人之处的,故选C。【20题详解】细节理解题。根据“Each rail car has two separate oxygen systems”可知,每节车厢都有两个独立的氧气系统,故选B。【21题详解】细节理解题。根据“First, the high altitude(海拔)made the task difficult because there was no enough oxygen”可知,高海拔使任务变得困难,因为没有足够的氧气,故选A。2022年扬州市中考英语阅读理解真题AWetla
13、nds are any land that is flooded with shallow water all or most of the time. They are a natural water holding system.There are many types of wetlands. Among them bogs, marshes and swamps are the three main types. The different types of wetlands have different kinds of plants. Only mosses(苔藓)and a fe
14、w other kinds of plants can grow in bogs. Grassy plants like cattails(香蒲)and reeds(芦苇)are the most common plants in a marsh. A swamp is a forest whose ground is underwater all or most of the time. Unlike bogs or marshes, a swamp is full of trees and bushes. Its not a good idea to go exploring a swam
15、p without a guide. There are hidden pools of water, thick mud, and sometimes big crocodiles(鳄鱼)looking for their next meal.Hungry crocodiles arent the only animals that make the wetlands their home. Otters, turtles, frogs, snakes and many other animals do too. The water is home to many kinds of fish
16、 and crabs. Birds, including ducks, geese and cranes, use wetlands seasonally during their long migrations.Wetlands are important because they provide habitats for plants and animals. A wetland system can also protect shorelines, make polluted waters clean, prevent floods, and restore underground wa
17、ter supplies.According to WWF, more than half of the worlds wetlands have disappeared since the beginning of the 20th century. If this continues, countless plant and animal species will surely die out. Without wetlands, cities have to spend more money treating water. Dont feel helpless. Try to do yo
18、ur part to protect them right now. Here are some ideas.31. According to Paragraph 2, what can you see in a swamp?A. Mosses.B. Cattails.C. Reeds.D. Trees.32. According to the passage, which of the following is TRUE?A. Wetlands are a man-made water holding system.B. There are three types of wetlands i
19、n the world.C. People can not meet with big crocodiles in wetlands.D. Wetlands can protect shorelines and prevent floods.33. What is the writer probably going to talk about after Paragraph 5?A. What are the different types of wetlands?B. What will happen if wetlands disappear?C. What actions can peo
20、ple take to protect wetlands?D. What other kinds of plants and animals live in wetlands?【答案】31. D 32. D 33. C【解析】本文主要介绍了三种不同的湿地,不同的湿地有不同的植物和动物,而且湿地很重要,所以我们要采取行动保护湿地。【31题详解】细节理解题。根据“ a swamp is full of trees and bushes”可知在沼泽地里有树木和灌木。故选D。【32题详解】细节理解题。根据“ wetland system can also protect shorelines, mak
21、e polluted waters clean, prevent floods”可知湿地系统还可以保护海岸线、防止洪水。故选D。【33题详解】推理判断题。根据“Try to do your part to protect them right now. Here are some ideas”可知接下来会介绍应如何保护湿地。故选C。DResearchers at China Aerospace Science and Industry Corp a State-owned defense contractor, have developed and made the worlds first
22、robot whale shark(鲸鲨).The robotic shark has been on display in an aquarium(水族馆)at Shanghai Haichang Ocean Park since January.A whale shark is a slow-moving carpet shark and the largest known living fish.Designed and built by engineers at the Shenyang-based No 111 Factory, the underwater robot is 4.7
23、 meters long, weighs 350 kilograms and can move 42 meters a minute.Powered by a lithium battery, it can swim, turn, float and dive like a real shark by moving its mechanical fins(鳍). The mouth and gills(鳃)can also open and close like a sharks. The biomimetic shark is made of sensors(传感器), multi-join
24、t fins, batteries, and systems which enable it to avoid whats in the way in all directions.“The robot can reach a depth of 10 meters and work for as long as 10 hours,” said Fang Xuelin, a senior researcher in charge of the robot shark program.“The shark can be remotely controlled and can also swim b
25、ased on preset programs or its own sensors,” he said.“We have built multiple kinds of robot fishes, and the robotic whale shark is the largest mechanical fish we have made so far,” Fang added. “Our robots are to serve three purposesto perform in aquariums for entertainment, spread knowledge about th
26、e sea and aquatic(水生的)animals among youngsters, and carry out scientific tasks such as hydrological surveys, underwater photography and environmental inspection.”“The factory now plans to develop more types of aquatic robots, including some extinct mammals(哺乳动物), for display in parks and schools. It
27、 will also promote the products to businesses engaged in fields such as underwater salvage and mineral prospecting,” he said.42. The whale shark on display is _.A. the worlds first robotB. the largest living fishC. a 7.4-meter-long sharkD. a robotic shark43. What does the underlined word “biomimetic
28、”in Paragraph 5 mean?A. 仿生的B. 虚拟的C. 杂交的D. 变异的44. Which of the following is TRUE according to the passage?A. The shark is the first mechanical fish made at the factory.B. Powered by a lithium battery, the shark can swim without stopping.C. The factory has built multiple kinds of robot fishes includin
29、g the shark.D. The factory has developed some extinct mammals for display in parks.45. What does Paragraph 8 mainly talk about?A. The limits of the aquatic robots.B. The purposes of the aquatic robots.C. The progress in making aquatic robots.D. The steps to developing aquatic robots.【答案】42. D 43. A
30、44. C 45. B【解析】本文讲述中国航天科工集团有限公司的研究员研发的世界上首个机器鲸鲨的主要特点和用途。【42题详解】细节理解题。根据第一段“the worlds first robot whale shark”可知,展览的是世界上第一个机器鲸鲨。故选D。【43题详解】词义猜测题。根据第四段“Designed and built by engineers at the Shenyang-based No 111 Factory”及第五段“Powered by a lithium battery, it can swim, turn, float and dive like a real
31、 shark”可知,鲸鲨是工程师设计和制作出来的,像真实的鲨一样可以游泳,转弯,漂浮和潜水。“biomimetic”表达“仿生的”。故选A。【44题详解】推理判断题。根据倒数第二段“We have built multiple kinds of robot fishes, and the robotic whale shark is the largest mechanical fish we have made so far”可知,工厂已经建了很多种类的机器鱼,机器鲸是目前制作的最大的机械鱼。C选项表述准确。故选C。【45题详解】段落大意题。根据“Our robots are to serv
32、e three purposesto perform in aquariums for entertainment, spread knowledge about the sea and aquatic animals among youngsters, and carry out scientific tasks such as hydrological surveys, underwater photography and environmental inspection”可知,第八段主要讲述了制作水生机器鱼的目的。故选B。2022年宿迁市中考英语阅读理解真题BThe oil paper
33、umbrella is a traditional Chinese handicraft(手工艺品). It has a history of over 1,000 years in ChinaIn early Tang Dynasty, it was introduced to Japan and Korea, so it was called the “Tang Umbrella”. Later oil paper umbrellas were spread to other Asian countries, such as Vietnam, Thailand and Laos, and
34、each had its own style. However, as steel-ribbed(钢骨的)umbrellas appeared in the last century, the hand-made oil paper umbrellas became less used in daily life. They were Turned into decorative artifacts(装饰性工艺品).Yuhang in Hangzhou is known for making oil paper umbrellas for more than 230 years. They a
35、re mainly made of skin paper(皮纸), bamboo, a coating of Tung oil(桐油). They need to take more than 70 steps to make, including making bamboo ribs, pesting papers(糊纸)and painting patterns(图案). It takes at least a week to make per umbrella. In 2008, these umbrellas were added to Intangible Cultural Heri
36、tage List(非物质文化遗产名录)of China.A young man called Liu Weixue learned the traditional art of making Yuhang oil paper umbrellas from his grandfather. “I want to bring the art to life.” Liu said. He improved the umbrellas to win the hearts of young people. As the traditional paper was easy to break, he s
37、tarted to use a kind of thicker paper. In a test, his umbrellas were opened and closed for 1,000 times without breaking. He used a kind of lighter bamboo to make the umbrellas weigh less.Now Liu hopes the art can be passed on. He goes to local schools to teach students. He also goes to events in dif
38、ferent places to promote(推广)the art.34. What is the main idea of paragraph 1?A. The history of oil paper umbrellas.B. The styles of oil paper umbrellas.C. The design of oil paper umbrellas.D. The ways of using oil paper umbrellas.35. What is an oil paper umbrella mainly made of according to the pass
39、age?A. Wool,bamboo and a coating of Tung oil.B. Plastic,bamboo and a coating of Tung oil.C. Skin paper,bamboo and a coating of Tung oil.D. Leather,bamboo and a coating of Tung oil.36. Why did Liu Weixue learn the art of making Yuhang oil paper umbrellas?A. Because he couldnt find a better job.B. Bec
40、ause he wanted to bring the art to life.C. Because young people liked the fashion.D. Because his grandfather told him to learn.37. Which part of a magazine is the passage probably from?A. Culture.B. Medicine.C. Music.D. Sports.【答案】34. A 35. C 36. B 37. A【解析】本文介绍了中国传统手工艺品油纸伞的发展情况。【34题详解】段落大意题。根据“The
41、oil paper umbrella is a traditional Chinese handicraft(手工艺品).”可知,本段主要介绍了油纸伞的相关历史,故选A。【35题详解】细节理解题。根据“They are mainly made of skin paper(皮纸), bamboo, a coating of Tung oil(桐油).”可知,油纸伞的主要材料有皮纸、竹子、桐油,故选C。【36题详解】细节理解题。根据“I want to bring the art to life.”可知,因为他想让艺术活起来,故选B。【37题详解】推理判断题。根据整个文章的理解可知,主要是介绍油纸
42、伞的一些信息,应该是在杂志的文化板块能发现,故选A。CRecently, China has announced the list of the first five national parks.Each of them is divided into two parts-the core(核心)protection area and the general control area. In the core protection area, only research and surveillance(监视)in science are allowed. And the general c
43、ontrol area is open to the public, allowing travel activities such as camping and hiking. In the future, national parks are expected to be natural classrooms. People can learn about different kinds of animals and plants through eco-friendly(环保的)travel activities.The national parks can also be helpfu
44、l to local people. The building of these national parks provides many jobs for local people. People living in or around the parks can work as park rangers(护林员)and guides. They can also sell some eco-friendly things with local colour. So their yearly incomes(收人)will grow a lot.Then lets take a look a
45、t the five national parks.Three River-Source National Park on the Qinghai-Tibet Plateau(青藏高原), is the largest national park in China. Because it is home to the sources of the Yangtze, Yellow and Lancang rivers, people call it “Chinas water tower”.Northeast China Tiger and Leopard(豹)National Park is
46、in Heilongjiang and Jilin provinces. It covers an area of 14,100 square kilometres. It is our countrys biggest and only place for wild Siberian tigers and Amur leopards to live in. Wuyi Mountain National Park in Fujian Province is a UNESCO natural and cultural heritage site(遗址). The forest makes up
47、over 96 percent of the park. The park is the paradise of birds, kingdom(王国)of snakes and world of insects. You can also see the Danxia landform(地貌)there.Giant Panda National Park connects panda habitats(栖息地)in Sichuan, Shaanxi and Gansu provinces. Inside the park are more than 1,600 wild gian1 panda
48、s. They make up over 70 percent of the pandas in China.Hainan Tropical(热带的)Rainforest National Park is the largest tropical forest in China. There are more than 400 kinds of plants that can only be found in Hainan. The worlds only 35 Hainan gibbons(长臂猿)live there.38. What activity can be done in the
49、 core protection area?A. Hunting.B. Researching.C. Hiking.D. Camping.39. What can we know from paragraph 3?A. Building the national parks only needs rangers and guides.B. Farming makes local people improve their yearly incomes.C. Visitors can buy anything with local color in the national parks.D. Lo
50、cal people can get much advantage from the national parks.40. What does the underlined word “paradise” in the form above mean?A. A perfect place.B. A happy feeling.C. A good example.D. A sweet smile.41. What might be the best title for the passage?A. The beautiful scenes of natureB. The home of anim
51、als and plantsC. The introduction to the five national parksD. The relationships among the five national parks【答案】38. B 39. D 40. A 41. C【解析】本文主要介绍了中国公布的首批五个国家公园的情况。【38题详解】细节理解题。根据“In the core protection area, only research and surveillance(监视)in science are allowed.”可知,在核心保护区,只允许进行科学研究和监测,故选B。【39题详
52、解】细节理解题。根据“The national parks can also be helpful to local people.So their yearly incomes(收人)will grow a lot.”可知,建立国家公园对当地人也有好处,故选D。【40题详解】词义猜测题。根据“The forest makes up over 96 percent of the park. The park is the paradise of birds, kingdom(王国)of snakes and world of insects.”可知,森林占公园的96%以上。公园是鸟类的天堂,蛇
53、的王国,昆虫的世界,所以单词“paradise”指的是“天堂”,即完美之地,故选A。【41题详解】最佳标题题。根据“Recently, China has announced the list of the first five national parks.”及整个文章的理解可知,主要是介绍五个国家公园的情况,故选C。2022年连云港市中考英语阅读理解真题CDid you know that vocabulary (词汇) is more important than grammar? If you have good vocabulary, you can communicate succ
54、essfully, even if the grammar is not completely perfect.However,one common problem is learning new words and then forgetting them. So when you want to use a new word in a conversation, you cant remember it at that moment. Does this often happen to you? The reason for this difficulty is that most stu
55、dents try to learn vocabulary by studying lists and dictionaries and remembering the words. But it may not work if you dont have a very good memory.The best way to learn vocabulary and remember the words successfully, is to learn new words and use them at once. You can do this with a very simple exe
56、rcise. Every time you learn a new word, for example, from an English lesson or an article, write it down in your vocabulary notebook. Writing is more active than just reading a definition (释义). You should write the word, the definition in English or translation , one example sentence from the articl
57、e or dictionary and one example sentence that you create.Imagine you just learn the word “ generous write in your vocabulary notebook : generous ( adjective), definitiongiving or willing to give freely. Example one, from the article: Thanks forpaying for my dinner, youre very generous. Example two,
58、my example: My brother is generous because he volunteers at the animal shelter on weekends. It s best if your example sentences are true to your life ,because this creates a personal connection with the new word. The next day, read your vocabulary notebook again and try to add one more example sente
59、nce using the new word. Its helpful for you to remember it. These two simple stepswriting the word and using it at oncehelp you remember and use new words.Do you have a vocabulary notebook? If not, start now.38. What does the underlined word“it” in paragraph 2 refer to?A. The problem.B. The new word
60、.C. The conversation.D. The dictionary.39. What s the correct order of the following steps of taking vocabulary notes?Make your own example sentence.Write the word, its English definition or translation.Copy an example sentence from the article or dictionary.Read your notebook again and add one more
61、 example sentence.A.B.C.D.40. How can we make the best example sentences according to the writer?A. By asking for help from friends.B. By explaining words definitions.C. By connecting them with our lifeD. By adding words from the article.41. Whats the best title for the passage?A. Tips for Translati
62、ng WordsB. Advice on Using GrammarC. Abilities of Creating ExamplesD. Ways of Learning New Words【答案】BACD【解析】这是一篇说明文,介绍了几种学习新单词的方法。38. B。词义猜测题,根据文中划线的it前后文“So when you want to use a new word in a conversation, you cant remember it at that moment. ”可知it指代的是新单词,答案选B。39.A。排序题,根据文中第三段“for example, from a
63、n English lesson or an article, write it down in your vocabulary notebook. Writing is more active than just reading a definition (释义). You should write the word, the definition in English or translation , one example sentence from the article or dictionary and one example sentence that you create.”可
64、知答案选A。40.C。细节题,根据文中第四段“ It s best if your example sentences are true to your life ,because this creates a personal connection with the new word. ”可知答案选C。41.D。最佳标题题,根据文中第一段和最后一段内容可知文章主介绍的是学习英语新单词的方法,答案选D。DThe Horsetail Fall (瀑布) is one of Yosemite National Parks most amazing views. Around the second
65、week of February, the setting sun hits the Horsetail Fall at just the right angle (角度) to light the upper parts of the waterfall. And when conditions are right, the Horsetail Fall becomes orange and red at sunset. It is like red-hot lava ( 熔岩) pouring down from the top of the EI Capitan. So, it got
66、the name“firefall .The firefall is a perfect match of the weather, the fall, the time and the watching place. It usually appears on dry, warm and cloudless days.There must be enough flowing water to make a firefall too. So there must be enough snow on the mountain top, and it turns into water on war
67、m afternoons.The sun goes to the best place before the fall in late February. And the best time to watch the fall is 5 to 15 minutes before the sunset. Only at this time can visitors see the firefall. The El Capitan Picnic Area is the best place to watch, because it is close to the fall and is perfe
68、ct to set up cameras and tents.Every year in February, thousands of photographers come to watch the firefall. Although the view may appear just minutes before sunset, many of them have to come hours earlier to get a right place to set their cameras in time.“I m just saying that the Yosemite Firefall
69、 is something you dont want to miss during the winter, says Kate Moore, a traveller and the lead content creator for ParkedInP.42. Paragraph 1 mainly tells us .A. how the firefall got its nameB. why its easy to see the firefallC. who was the first to find the firefallD. on which day we can visit the
70、 firefall43. What can we know about the firefall?A. It lasts for half an hour before the sunset.B. It usually appears on wet,warm and cloudy days.C. Rivers provide enough flowing water to make a fall.D. Its best watching place is the El Capitan Picnic Area.44. From the words of Kate Moore, we can in
71、fer thatA. the firefall is worth seeingB. its dangerous to watch the firefallC. the firefall brings little surpriseD. its a waste of time to visit the firefall45. Whats the theme of the passage?A. Art.B. Nature.C. Technology.D. History.【答案】ADAB【解析】这是一篇说明文,主要介绍了世界著名奇观马尾瀑布(HorsetailFall), 也叫“火瀑布”。42.
72、A。段落大意题,根据文章第一段的内容,可知它介绍的是这个火瀑布是如何得到它这样一个名字的。43. D。细节题,根据文章第三段“The El Capitan Picnic Area is the best place to watch, because it is close to the fall and is perfect to set up cameras and tents.”可知答案选D。44. A。推断题,根据最后一段Kate Moore说的话 “I m just saying that the Yosemite Firefall is something you dont wan
73、t to miss during the winter,可知答案选A。45. B。主旨大意题。这篇文章介绍的是火瀑布,属于自然系列的内容,可知答案选B。2022年无锡市中考英语阅读理解真题BStudying is not always the most interesting task within your day, but it is a necessary one. Even though it is required, everyone has got bored at one time or another while studying. Although this is a com
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
