专题08 信息还原.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题08 信息还原 专题 08 信息 还原
- 资源描述:
-
1、专题08 信息还原&阅读表达&阅读理解-初中英语暑期专讲专练(牛津译林版)知识点讲解信息还原专题一、考情分析信息还原又称七选五题,该题型是中考近几年出现的新题型,分值为 5分,每空1分。如果是短文型七选五,设空位置一般为三种:段首、段尾和段中,段中略多。初一阶段一般是难度比较小的对话型七选五。题型主要考查:1. 学生能理解故事情节和事件发展顺序。2. 学生能理解段落中各句子之间的逻辑关系。主要有:并列、转折、因果关系及其他关系(包括单词重复、代词指代、排比句式等)。二、答题步骤1. 通览全文、领会大意、揣摩话题。解题时应先跳过空格通览全文,了解对话大意,根据对大意的把握,判定语境,揣摩话题。2
2、. 根据语境或句子,在把握话题和语境的基础上,针对对话的每一空白处,细读所提供的前后文,认真分析它们之间的异同,依据对话有关情景内容,填写相应的选项。3. 通盘考虑、前后联想、先易后难。要从整体理解对话出发,依照上、下文的逻辑顺序来考虑所选择的答案,不可不顾前后顺序,孤立地就上句补下句,这样可能出现所补句子符合上文而不符合下文的情况。要先解决有把握的、容易的,再回头补选较难的。4. 通读对话、义形结合、验证答案。将对话补全之后,再将整段对话通读一遍,逐一验证答案。所填的答案不仅语义上要符合语境,而且要保证语言正确,做到说话得体。三、解题策略 1)从意思上判断 在做题时最重要的是要读懂空白前后的
3、句子,明白这几句话的确切意思,然后根据意思的连贯性或逻辑性从选项中选取正确答案。在读懂意思的基础上,再利用线索特征词等进一步确认答案。 2)从词汇上锁定线索 做题时很重要的一点是保持对一些线索词的敏感,最主要的线索特征词是空白前后的名词和动词,寻找答案时注意在选项中查找同义词、近义词、反义词或表示同一类事物的词语等。其次是代词、数词、表示时间/年代的词、地点/名称等专有名词等。尤其是在读不懂句子的情况下,利用这样的线索词寻找答案是很有效的方法。 3)从关联词上查找 由于英语的句段之间经常会运用关联词表示衔接和过渡,使文章逻辑更清楚和连贯,因此文章中和选项中表示各种逻辑关系的路标性信号词在选择答
4、案时都是很重要的线索。 在做题时可将这三个层面的线索很好地结合起来。例如,在看到表示并列或递进关系的关联词时,一般表示前后句子的名词或句意具 有同指性;而表示转折让步关系的词则往往表示前后句子的名词同指,但句意对立,或褒贬对立或肯否对立;而表示例证关系的词则意味着在举例之前或之后有表述概念或某一观点的句子,往往会有复数名词出现。根据试题所在的不同位置确定不同的解题策略 1) 如果问题在段首 (a) 通常是段落主题句。认真阅读后文内容,根据段落一致性原则,查找同义词或其他相关的词,推断出主题句。 (b) 与后文是并列、转折、因果关系等。着重阅读后文第一两句,锁定线索信号词,然后在选项中查找相关特
5、征词。通常正确答案的最后一句与空白后的第一句在意思上是紧密衔接的,因此这两句间会有某种的衔接手段。 (c)段落间的过渡句。这时要前瞻后望找启示,即阅读上一段结尾部分,通常正确答案与上一段结尾有机地衔接起来,并结合下一段内容,看所选的答案是否将两段内容连贯起来。 2)如果问题在段尾 (a)空白前的一句或两句是重点语句,重点阅读以锁定关键词。 (b)通常是结论、概括性语句。注意在选项中查找表示结果、结论、总结等的信号词,如therefore, as a result, in a word等词语,选项中也可发现前文的同义词句。 (c)与前文是转折或对比关系。此时要注意在选项中查找表示转折、对比的关联
6、词,同时注意选项中所讲内容是否与前文在同一主题上形成对立、对比关系。 (d)与前文是并列或排比关系。在这种情况下,通常是该段落要求补全说明本段主题的其他细节,因此根据段落一致性原则,在原文和选项中找到相关的特征词,通常在选项中会出现表示并列/递进关系的关联词或与前文类似的句式结构,或出现同义词等其他信号线索。前面的一句与正确答案的第一句是紧密相连的。要特别注意阅读这样相连的两句,通常会找到关键的线索词句。 (e)所选答案是引出下一段的内容。如果在选项中找不出与前文之间的关联,此时可考虑与下一段开头是否有一定的衔接。认真阅读下一段开头几句,看是否与选项的最后一句紧密连接起来。 (f)如果第一段的
7、段尾是空白,要认真阅读,看此处是细节还是主题。通常文章第一段要提出文章的主题,如果在段尾提出主题,会用一些信号词如转折词引出来,正确答案中应有这样的特征词。 阅读表达四种题型分析一、细节理解题细节理解题是原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。这类题在原文中可直接找到答案,常用一般疑问句、选择疑问句以及由who, what, where, when, why和how等引导的特殊疑问句来提问。凡是针对特定事实细节的考题,其正确答案大都可以在阅读材料中找到相应的文字作为验证。回答此类问题一般采取寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题有关的词语或句子,再进行分析对
8、比,找出答案。二、主旨大意题此类问题主要考查学生概括文章主旨或段落大意的能力,其主要目的是培养学生归纳主要信息的能力。现在初中学生阅读时的普遍问题是文章大意基本能看懂,但缺乏归纳主题和写作目的的能力,而这恰恰是阅读教学的主要目的。由于文章的主旨大意通常会出现在首尾段或段落的首尾句,所以回答此类型题一般采用略读法。略读时要特别注意短文的首段、首句或末句,一般文章的主旨大意就在这里。抓住每段中的关键词语,便可以迅速把握短文的主旨以及主要信息的分布,在答题时就心中有数了。三、信息归纳题该类题目要求考生能在短文中找到题目所涉及的事实性细节,并能适当进行归纳表达。在找到相关细节信息之后,有时可照搬原文信
9、息轻松作答,有时还要对事实性信息进行适当整理。解答信息归纳题时,一方面要在对全文理解的基础上采取寻读策略,找到相应的原文信息;另一方面要使用词语的恰当词性。很多学生在考试时就没有注意到词性的要求。因此,做这类题要回答全面,也要表述正确。 四、开放性问答题此类题目是要求考生针对短文中所出现的话题发表个人观点和见解。它没有标准答案,需要考生根据自己的理解和想象答题。但考生的三观要符合主流意识形态,陈述理由时不能脱离原文的背景。开放性的问题使考生跳出了一定的限制范围,有利于体现创造性思维。考生在平时要多思考生活,关注社会和国内外问题,中考时方可写出具有自己个性、言简意赅且合情合理的句子。【例题精讲】
10、In China, most students go to school by bike or by bus. If the school is not far, they usually walk to school every day. Few students are late for class. But things are different in other countries.In many Western countries, students live far from their schools and they have different ways to get to
11、 school. Many students go to school by car. If there is an underground system(系统) in the city, they can go by underground(地铁). In some countries, there are double-deckers. The double-decker has two floors and it can carry more people. So some students can take a double-decker to school. Scooters(踏板车
12、) are popular with students in some Western countries. If you dont need to take a bus to school, you can go by scooter. It makes your trip more interesting and exciting. In some cold countries, such as Finland and Iceland, it often snows. The students in towns may take a bus, but the students in vil
13、lages far from the school have to go by sledge(雪橇) because there is snow everywhere. It takes a little longer. Sometimes, the students may be late for school. If it snows heavily, the students have to teach themselves at home.1. In China, if the students live near the school, how do they usually go
14、to school every day?_2. In some Western countries, which way to go to school is more interesting and exciting?_3. Why do some students in Iceland go to school by sledge?_【答案】1. On foot./ They walk to school every day. 2. By scooter. 3. Because there is snow everywhere.Frank is my neighbour. He is a
15、manager of a company. He works hard every day,but people around him think he is too careful with money. Most people in his company drive to work. But Frank has a bike. He usually goes to work by bike. He says riding a bike can make him healthy. Usually Frank takes a bottle of water with him. When ot
16、hers drink juice or coffee,he enjoys his water. He thinks water is the cheapest but the best drink. Frank likes reading. But he spends little money on books. When he has free time,he goes to the bookshops or libraries to do some reading. If he really wants to buy a book,he will buy it online. Some p
17、eople think Frank is mean(吝啬的).Do you think so?1.What is Frank? 2.Where does Frank do some reading when he is free? 3. Do you think Frank is mean? Why or why not? 【答案】1.He is a manager of a company.2.When he is free, he goes to the bookshops or libraries to do some reading.3.No, Because what he does
18、 can help the air clean. Sydney is the capital of New South WalesIts history goes back just over 200 yearsButin Australia,it is the oldest cityIts also the countryS largest city The weather of Sydney is very goodIts not too cold in winter and not too hot insummerThe sky is blueThe air is freshBirds
19、sing in the gardenPeople who live inSydney seem to have an easy lifestyleThey will tell you。“Dont worry” Many people think that Sydney is one of the most beautiful cities in the worldIt has many modern tall buildingsAmong them,Centerpoint Tower is the tallestStanding on the 305-metre tower,you will
20、see the great view(风景)of the city Sydney is famous for its deep harbor(港口)The harbor has many bays(湾)and beautiful beachesAmong them,Bondi beach is the most popularShips carry wool,wheatand meat from Sydney to other countries People living in Sydney like to call themselves SydneysidersThey are very
21、kindWhenthey are not working,they love to have a good time at the beach,swimming or sailing1How is the weather of Sydney?2How tall is Centerpoint Tower?3Would you like to live in Sydney? Why or why not?【答案】1Its not too cold in winter and not too hot in summerIts very good2Its 305 metres tall3YesBeca
22、use I like the weather there very muchNoBecause I dont want to leave my country阅读理解专题(一)步骤1、先读问题,弄清考查要点,以便能带着问题看文章,这样会心中有数,有的放矢。 2、快速浏览全文,掌握全貌,注意发现与问题有关的信息,如果时间紧,至少要扫视一下起首段和尾段。再把标题和文章内容结合起来想一想,这样全文大意便清楚了。此时,不要忙于答题。 3、细读原文,捕捉相关信息词,掌握短文细节内容。这是解题的关键,应特别注意以下几点: (1) 抓住四个W和一个H,就是边读边用铅笔做些标记,把What (事件),When
23、(时间),Where(地点),Why(原因),How(经过)划出来。抓住了四个“W”和一个“H”,就抓住了文章的全貌,一些直接性的问题便可解决。 (2)抓住连接词及起关键作用的副词、代词、介词、插入语等。因为这些词具有因果,让步,递进,转折,指代,列举及承上启下等各种连接上下文的特殊功能。这对考生分清文章层次,辨明各种关系,了解人物心理,推断作者意图,进行逻辑推理等手段来分析难点,都具有举足轻重的作用。 (3) 注意领会文章的寓意。 (4)根据题意,初选答案。这一步须仔细审题,领会测试要求,确定解题方法。对那些明显的,有把握的题可以断然确定,不必把其余三个答案再作推敲而浪费时间:有些略难的题,
24、应再查阅短文(不是重读一遍),迅速找出依据,予以排除。4、重读原文,仔细斟酌核对答案。在解完最后一道题后,如果时间允许,再将原文读一遍;用全文的主题思想统率各思考题,研究其内在联系和逻辑关系,目的在于对所做答案进一步审查,推出未解答的题,以便减少失误。(二)解题方法1、细节理解题解题策略:*此类题主要考察学生对相关信息的识别能力, 答案一般在原文中能找到。*答题时应迅速找到它的考察点,切不可望文生义或主观臆断。*出题中所设的干扰项一般与文中的观点截然相反,要么不符,要么未涉及,相对容易排除。2、文章(段落)主旨大意题设题方式: Which is the best title of the pa
25、ssage?The writer thinks_.The writer wants to tell us_.The main idea of the passage is_.解题策略: *切忌以点代面,以偏概全。文章的首尾句及各段的首尾句往往是探察全文内容的窗口,阅读时要学会找出文章的中心句。*在阅读过程中,可通过略读来快速把握文章的中心,阅读时视阈要宽,紧抓对主题句的搜索,按意群进行阅读,避免阅读中的出声、指读、复视或停顿。*学会猜词、跳词阅读,以暂时记忆迅速在头脑中清晰把握文章的大意。3、推理判断题此类题需要透过文章信息进行深入的分析、综合、归纳等推断,需根据上下文及其内在联系对篇章进行深
26、入的分析。设题方式:1) How many times did the tiger come into the village?解题策略: *每段的首句,含有重要的解题线索。设题方式: 2) From the second paragraph we know_.解题策略: *在把握全篇的基础上,细读这一段。4、是非判断题设题方式:Which of the following is (NOT) true?Which of the following descriptions about is right?解题策略: *干扰项常常是无中生有,张冠李戴,以偏概全,扩大内容。5、词义猜测题设题方式:W
27、hat does the word “” mean in paragraph 3?What does the underlined word mean?The word “” most likely means _.Which of the following is closest in meaning to the word_.解题策略:阅读中碰到生词时不要着急,耐心地读下去,文章会帮助你猜出生词词义。此外,我们也可以通过构词法知识分析生词词义,或通过上下文,同义词,反义词,生活常识等猜测,尤其是本句话以及前后两句话,给生词假设意思,看是否读的通。还可以联想,即回想已知词汇中是否存在拼写方法
28、与该生词类似的词。 学会猜词:(1)捕捉关键词。在阅读时应该注意与问题相关的同义词,近义词,反义词或同位词等信息词来得出正确答案(2)根据上下文猜词义。它和前后文有着必然的联系,只有把握作者的脉搏,理清逻辑链条,才能锁定生词的含义。(3)转换解题法。即原文这么说,而在问题和所给选项中则用另外的词去转换一种说法,但仍表示同一含义。(4)依解释。有时我们能从生词的前后找到解释性的文字。基础练习AWhole Wheat (小麦) Apple PancakesWhat you need:2 cups of whole wheat flour1/2 teaspoon of salt2 eggs1/4 c
29、up of vegetable oil2 large apples1 cup of butterDIRECTIONS:In a large bowl, stir (搅拌) the flour and salt. Put eggs, oil and apples into the flour.Heat a large pan over medium heat. Put a large teaspoon of batter (面糊) onto the pan and cook until the batter becomes dry. Then flip the pancake and cook
30、until it becomes brown on the other side. When both sides have a light brown color, the pancake is ready. Heat the butter over medium heat and add it to the pancake. It makes the pancake taste more delicious.1. How much vegetable oil do you need?A. 1 cup. B. 1/2 teaspoon. C. 2 cups. D. 1/4 cup. 2. W
31、hats the right order of making pancakes?Put eggs, oil and apples into the flour. Cook the batter. Stir the flour and salt. Heat the pan.A. B. C. D. ( )30. What does the word “flip” mean in Chinese?A.翻动 B. 爆炒 C. 切碎 D.凉拌 【答案】DBABJack and Mike are on holiday in France. Mike loves visiting old buildings
32、. Jack likes, too. In the village Jack and Mike see a beautiful old church, but when they come into the church, some people are there. They dont know what the people are doing. Oh! Just sit quietly, and do like the others! Mike says. Because they dont really know French, so they stand, kneel, and si
33、t to follow other people. Then the priest(牧师)says something. The man next to Jack and Mike stands up. We should stand up, too! Jack whispers to Mike. So, Jack and Mike stand up with the man. Suddenly, all the people smile! After that, Jack and Mike walk to the priest. Whats so funny? Jack asks in En
34、glish. With a smile on his face the priest says, Boys, there is a new baby born, we ask the father to stand up. Mike smiles and says, We should understand what people do before we do like them. 1.Why are Jack and Mike in the church?AThey want to see the priest. BThere are many friends.CThey want to
35、see the baby. DThe church is an old building.2.Mike and Jack can speak_.AFrench BEnglish CEnglish and French DChinese3.The man stands up because_.Ahe is the babys father Ball the people laughCJack and Mike stand up Dhe knows English4.The passage wants to tell us_.Aholiday makes people relaxed BFrenc
36、h is very importantCthe priest is very kind Dnot to do like others without asking why【答案】DBADCMany teenagers feel that the most important people in their lives are their friends. They believe that their family members, and in particular (特别是) their parents, dont know them as well as their friends do
37、.In large families, it is quite often for brothers and sisters to fight with each other and then they can only go to their friends for advice. It is very important for teenagers to have one good friend or a circle of friends. Even when they are not with their friend, they usually spend a lot of time
38、 talking on the phone. This communication is very important in childrens growing up, because friends can discuss something difficult to say to their family members. However, parents often try to choose their childrens friends for them. Some parents may even stop their children from meeting their goo
39、d friends.The question of“choice”is an interesting one. Have you ever thought of the following questions? Who chooses your friends? Do you choose your friends or your friends choose you? Have you got a good friend your parents dont like? Your answers are welcome.1. When teenagers stay alone ,the usu
40、al way of communication is _ .A. To go to the friends. B. To talk with their parents.C. To have a discussion with their family by phone. D. To talk with their friends on the phone.2. Which of the following is different in meaning from the sentence “Some parents may even stop their children from meet
41、ing their good friends?”A.Some parents may even not allow (允许) their children to meet their good friends.B.Some parents may even ask their children to stay away from their good friends.C.Some parents may even not let their children meet their good friendsD.Some parents may want their children to sto
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
