专题09 阅读理解之主旨大意题-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练(新高考通用)(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题09 阅读理解之主旨大意题-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练新高考通用解析版 专题 09 阅读 理解 主旨 大意 2024 年高 英语 二轮 热点 题型 归纳 演练 新高 通用
- 资源描述:
-
1、专题09 阅读理解之主旨大意题2020-2023年高考英语阅读理解考情分析 项目年份 卷别语篇类型题型应用文记叙文说明文议论文细节理解推理判断主旨要义词义猜测2023新高考I卷ABC/D6711新高考卷ABC/D8331全国甲卷ABC/D951全国乙卷BA/CD58112022新高考I卷ACDB10311新高考卷ABC/D7512全国甲卷AC/DB8331全国乙卷AC/DB112112021新高考I卷ABC/D6621新高考卷ABC/D9411全国甲卷ACBD6711全国乙卷A/B/C/D48212020新高考I卷AB/CD7512全国I卷AC/DB4821全国卷ADB/C8232一篇文章一般
2、表达一个中心或主题。这个中心或主题通常用一个句子来概括,此句叫主题句,这类题主要考查读者把握全文内容或理解中心思想的,也包括分析归纳文章段落大意、重要情节、人物特征、写作特点的。一般说来说明文和议都有主题句,而且多位于文章的开头,有时也位于文章的中间或末尾。但有时不能直接在文章中直接找到主题句,在弄清段与段之间逻辑关系的根底上自己归纳总结。主题句必须能简洁明了地概括全文的主要内容,具有高度的综合性和概括性,文章或段落的其他句子都是对主题句的进一步的解释、说明、论证或拓展。题型归纳题型01 段落大意题【题型诠释】一、常见设问方式 What does the author tell us in P
3、aragraph .? The main idea of the second paragraph probably is _. The first paragraph is mainly about _. Which of the following can best summarize Para.1? What is the first paragraph mainly about?二、首尾兼顾法寻找主题句:1.段首段尾:段首-主题句多为段首一两句(观点或对象);段尾-主题句也常为段尾句(结论或总结)。2.段中:主题句有时在段中(前面的话是为引出主题)。3.无主题句:有时没有主题句,需根据
4、段落内容自己概括。归纳段落大意的2种方法:方法一、概括段落大意:(1)总分主题句就在段首;(2)分总主题句就在段尾;(3)分总分主题句在段中;(4)总分总主题句在段首/段尾;(5)并列式行文,这种结构的段落一般会在一段中讨论两个平行的内容,整个段落可以从中间处分开,前后是平行关系,段落大意涉及两个平行的内容;(6)对比各事物的文章,段落大意是两个事物的共同点或不同点。方法二、揣摩段落大意:作者可能不直接写出主题句,而是通过各种方法暗示给读者。【典例1】(2023上广东广州高三华南师大附中校考阶段练习)Anyone can be late a handful of times, but to b
5、e the person who is always latethats an art, a frustrating art. Or, a side effect of your personality, scientists have found.So what is it that causes some people to constantly miss trains, make it to the wedding just after the brides shown up and regularly annoy their friends? And why is it so hard
6、 for us to fix it? “There are all sorts of punishments for being late, but we are still late even when those punishments and consequences exist.” said Justin Kruger, a social psychologist at New York University.One of the commonest reasons why people are frequently late is that-they fail to accurate
7、ly judge how long a task will takesomething known as the planning fallacy. Research has shown that people on average underestimate the tune to complete a task by a significant 40 percent.Besides, forever-late-comers are more likely to be multitaskers. A 2023 study found that out of 181subway operato
8、rs in New York City, those who preferred multitasking were more often late for their job. This is because multitasking makes it harder to have the awareness of what youre doing. Its also discovered there is a personality type thats more likely to be late. While highly nervous, achievement-oriented T
9、ype A individuals arc more possible to be punctual, Type B individuals, however, who are calmer and more relaxed, have a higher chance to be late.Admittedly, knowing all of this doesnt necessarily help fix the problem. But scientists are starting to work on strategies that can slowly improve our pun
10、ctuality. For people who constantly underestimate tasks, breaking down an activity into detailed steps can help people estimate how long something will take more accurately. As for your personality type, unfortunately, there isnt much you can do to change that. But accepting that you need to struggl
11、e for it may just help. Acceptance, after all, is the first step to change.30. What is the main idea of the text?A. Late comers should be severely punished.B. Time management contributes to success.C. The habit of being late is related to character.D. Accepting your personality improves punctuality.
12、【答案】C【解析】主旨大意题。根据文章大意以及第一段“Anyone can be late a handful of times, but to be the person who is always latethats an art, a frustrating art. Or, a side effect of your personality, scientists have found.”(任何人都可能迟到几次,但做一个总是迟到的人,那是一种艺术,一种令人沮丧的艺术。或者,这是你性格的副作用,科学家们发现。)和后文对迟到的人的特征的分析可知,本文主要介绍了迟到的习惯与性格有关。故选C项
13、。题型02 文章大意题【题型诠释】一、提问方式 Whats the main idea/point of the passage? The passage is mainly about _. The passage is mainly concerned about _. Which of the following best states the main idea of the passage? Which of the following statements best expresses the main idea/theme of the passage? In this pass
14、age the author discusses primarily _. The subject discussed in this text is _. The general/main idea of the passage is about _.二、主旨大意归纳法:1.略读法:读文章标题;读首尾段落;读段落首尾句;留意表句段关系的关联词之后的内容。2.文体法:新闻报道、议论文和说明文-主题句在首段;记叙文、议论文-主题句一般在尾段。3.词语法:在文中出现频率较高的主题词。4.概括法:无主题句的文章,需读者自己概括大意。找主题句的技巧:1. 段落中出现表示转折的词语(如however,
15、but, in fact, actually等)时,该句很可能是主题句。2. 首段出现疑问句时,对该问句的回答很可能就是文章主旨。3. 作者有意识地重复的观点,通常是主旨;反复出现的词语,一般为体现文章主旨的关键词。4. 表示总结或结论的句子常包含therefore, thus, in short, conclude, conclusion等词,通常是主旨。各段落的主旨整篇文章的主旨:情况一:找出每小段的主题句,各段的主题句常在该段的首句或尾句,各段主题句的整体归纳便是文章的中心思想。情况二:有的文章无明显主题句,主题句隐含在段意之中,需要进一步加工概括。【典例2】(2023北京清华附中校考三
16、模)A video circulated on social media earlier this year, showing a tourist opening the door of a vehicle, reaching out an arm and attempting to stroke a passing lioness. The lioness shrugged him off, but it could have easily gone horribly wrong. Reckless behaviour around wildlife risks the safety of
17、both people and animals. People risk being attacked, mauled (撕咬) and possibly killed, while animals can be harmed, removed or put down, irrespective of whether they were only defending themselves. Animal attacks can also cast a destination in a negative light, causing temporary closures or scaring o
18、ff visitors. All just so someone could boast that they had stroked a lion or captured a moment on a camera phone. “Tourists are getting more and more reckless around wildlife and the source of the problem is social media.” says wildlife photographer Anette Mosshachers. “People risking their lives or
19、 doing stupid things with wildlife are after likes and followers, something to show off on social media,” says Mossbacher. “The greater the risk, the more likes they get. With some clients, it seems like a sickness or addiction.”Yet social media is not entirely to blame. People have always taken ris
20、ks for an experience. Foolish behavior and a tendency to get cocky around dangerous animals must have been around since the dawn of humanity. A hunger for attention online might drive some of the current madness, but some individuals might be trying to recreate a piece of the action they have seen o
21、n television. Perhaps the adrenaline (肾上腺激素) rush when close to wild animals causes an evaporation of common sense. “Theres a worrying lack of awareness that animals several times our size, weight, speed and strength can easily hurt us,” says wildlife photographer David Lloyd. “I dont think parks ar
22、e doing enough to raise awareness. Tourists need to know how their presence can affect wildlife. A good example is cheetahs (猎豹) on vehicle rooftops. It may be a thrill for the bystanders, but the consequences if a mother cheetah falls off would be severe. She would no longer be able to hunt, so her
23、 cubs could easily starve.”“People arent getting the education about why they need to stay away from wildlife, including avoiding diseases, keeping people secure and letting wildlife be wild,” says Philip Muruthi, vice president of species conservation and science for the African Wildlife Foundation
24、. “We need to educate tourists through signs, pamphlets and frontline drivers. We should stick to guidelines, and there needs to be enforcement through the law.”19. What can we conclude from the passage?A. Parks are expected to take more responsibilities for educating tourists.B. Raising tourists aw
25、areness means stressing the danger of animals to them.C. More regulation of the tourist industry is the key to raising tourists awareness.D. Penalties rather than education can stop people taking silly risks around wildlife.【答案】A【解析】文章大意题。根据第五段中“I dont think parks are doing enough to raise awareness
26、. Tourists need to know how their presence can affect wildlife. (我认为公园在提高公众意识方面做得还不够。游客需要知道他们的存在会如何影响野生动物)”和第六段中“People arent getting the education about why they need to stay away from wildlife, including avoiding diseases, keeping people secure and letting wildlife be wild(人们没有得到关于为什么他们需要远离野生动物的教育
27、,包括避免疾病,保证人们的安全,让野生动物自然生长)”可推知,公园在提高公众意识方面做得还不够,应该在教育游客方面承担更多的责任。故选A项。题型03 标题归纳题【题型诠释】一、提问方式 The best title of the passage is _. Which of the following is the best title of the passage? What would be the best title for the passage? The most appropriate title of the passage is _.二、文章标题四大特性:1.概括性:概括全文
28、,体现主旨;2.针对性:内涵相符,范围一致;3.新颖性:新颖奇特,吸引眼球;4.简短性:名词短语,动名词短语或祈使句。文章标题干扰项特点:断章取义(仅为文中一细节);以偏概全;离题太远。(一)理解标题的三大特点:1. 概括性准确而又简短;2. 针对性标题外延正好与文章内容相符;3. 醒目性能引发读者的阅读欲望。(二)确定文章标题:1. 正面肯定法:在理解文章主旨的基础上,看哪个选项能准确概括主旨;2. 反面否定法:撇开原文,拿各个备选项去设想用它们写出来的“文章”将是什么内容,然后和原文章对照,一一排除不符选项;3. 研读、比较四个选项:研读四个选项里面的中心词、修饰词的变化、概括性等。【典例
29、3】(2023北京海淀石家庄市第四十二中学统考一模)At a museum in Vietnam, Lena Buis film Where Birds Dance Their Last reflected on the beauty and vulnerability of Vietnamese feather farms after Bird Flu. During a festival in Rwanda, Ellen Reids audio experience Soundwalk was shared in a hopeful discussion about music, park
30、s and mental health. These are a few of the things I have helped bring to life over the years, working at the intersection of scientific research, the arts and advocacy to support science in solving global health challenges.Science is key to addressing these issues. But it isnt the only key. To achi
31、eve its potential and for its advances to be implemented and reach all who could benefit, science depends on trust and good relationships. People might not always see science as relevant, trustworthy or meaningful to their lives. There are reasons why some see science as having a chequered past, fro
32、m nuclear weapons to eugenics, and are therefore uninterested in, or suspicious of, what it proposes. Others feel excluded by the incomprehensibility of hyper specialist knowledge.In its capacity to build upon and test an evidence base, science is powerful, but researchers and funders havent been as
33、 good at ensuring this evidence base responds to the needs and interests of diverse communities, or informs policy makers to take action. Science might be perceived as distancing itself from the personal, the poetic and the political, yet it is precisely these qualities that can be most influential
34、when it comes to public interest in atopic or how a government prioritizes a decision.A moving story well told can be more memorable than a list of facts. This is where the arts come in. Artists can give us different perspectives with which to consider and reimagine the world together. They can redr
35、ess the proclaimed objectivity in science by bringing stories subjectivities into the picture, and these can help foster a sense of connection and hope.In 2012, I set up artist residencies in medical research centres around the world. Bui was attached to the Oxford University Clinical Research Unit
36、in Vietnam. The head of the research team was delighted, finding that Bui, as a Vietnamese artist, had license to be in, and to share useful insights from, villages where infectious disease researchers werent welcome. Six years later, I led Wellcomes Contagious Cities program, which established arti
37、st residencies worldwide to support locally led explorations of epidemic preparedness. The recent pandemic made this work more noticeable, and has informed our Mindscapes program which is currently sharing experiences of mental health through the work of artists.With pandemic, climate and mental hea
38、lth crises upon us, rising inequality and what feels like an increasingly broken world, never has there been more need to build and nurture hopeful and imaginative spaces to grow human connection and shared purpose for the common good. Science and the arts can work hand in glove to achieve this.23.
39、Which of the following would be the best title for the passage?A. The Value of the Arts to ScienceB. Where Do Science and the Arts Meet?C. A New Way to Fight Pandemicthe ArtsD. Which Matters More, Science or the Arts?【答案】A【解析】主旨大意题。根据第一段“These are a few of the things I have helped bring to life over
40、 the years, working at the intersection of scientific research, the arts and advocacy to support science in solving global health challenges. (这些是我多年来帮助实现的一些事情,在科学研究、艺术和倡导的交叉领域工作,以支持科学解决全球健康挑战)”以及第四段“Artists can give us different perspectives with which to consider and reimagine the world together.
41、They can redress the proclaimed objectivity in science by bringing stories subjectivities into the picture, and these can help foster a sense of connection and hope.(艺术家可以给我们提供不同的视角,让我们一起思考和重新想象这个世界。他们可以通过将故事(主观性)带入画面来纠正科学中所宣称的客观性,这有助于培养一种联系感和希望感)”以及最后一段“Science and the arts can work hand in glove t
42、o achieve this. (科学和艺术可以携手合作来实现这一目标)”结合文章主要论述了作者认为科学可以与艺术相结合,并通过列举事实证明了这一点。可知,A选项“艺术对科学的价值”最符合文章标题。故选A。高考练场题型01 段落大意题(2023年新高考全国英语I卷B篇)When John Todd was a child, he loved to explore the woods around his house, observing how nature solved problems. A dirty stream, for example, often became clear aft
43、er flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived. When he got older, John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making.After studying agriculture, medicine, and fisheries in college, John went back to observing nature and asking questi
44、ons. Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)? Which kinds of fish can eat cancer-causing chemicals? With the right combination of animals and plants, he figured, maybe he could clean up waste the way nature did. He decided to build what he would later call an eco-machine.The task John set
45、for himself was to remove harmful substances from some sludge (污泥). First, he constructed a series of clear fiberglass tanks connected to each other. Then he went around to local ponds and streams and brought back some plants and animals. He placed them in the tanks and waited. Little by little, the
46、se different kinds of life got used to one another and formed their own ecosystem. After a few weeks, John added the sludge.He was amazed at the results. The plants and animals in the eco-machine took the sludge as food and began to eat it! Within weeks, it had all been digested, and all that was le
47、ft was pure water.Over the years, John has taken on many big jobs. He developed a greenhouse like facility that treated sewage (污水) from 1,600 homes in South Burlington. He also designed an eco-machine to clean canal water in Fuzhou, a city in southeast China.“Ecological design” is the name John giv
48、es to what he does. “Life on Earth is kind of a box of spare parts for the inventor,” he says. “You put organisms in new relationships and observe whats happening. Then you let these new systems develop their own ways to self-repair.”24. What can we learn about John from the first two paragraphs?A.
49、He was fond of traveling.B. He enjoyed being alone.C. He had an inquiring mind.D. He longed to be a doctor.【答案】C【解析】段落大意题。根据第一段“When John Todd was a child, he loved to explore the woods around his house, observing how nature solved problems. A dirty stream, for example, often became clear after flow
50、ing through plants and along rocks where tiny creatures lived. When he got older, John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making. (当约翰托德还是个孩子的时候,他喜欢探索房子周围的树林,观察大自然是如何解决问题的。例如,一条肮脏的小溪流经植物和微小生物居住的岩石后,往往会变得清澈。长大后,约翰开始思考这个过程是否可以用来清理人们制造的混乱)”以及第二段“After stu
51、dying agriculture, medicine, and fisheries in college, John went back to observing nature and asking questions. Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)? Which kinds of fish can eat cancer-causing chemicals? (在大学学习了农业、医学和渔业之后,约翰又回到了观察自然和提出问题的生活中。为什么某些植物能捕获有害细菌?哪些鱼类会食用致癌化学物质?)”可知,约翰聪颖好学、好奇心很
52、强。故选C。题型02 文章大意题(2022年新高考英语甲卷C篇)As Ginni Bazlinton reached Antarctica, she found herself greeted by a group of little Gentoo penguins (企鹅) longing to say hello. These gentle, lovely gatekeepers welcomed her and kick-started what was to be a trip Ginni would never forget.Ever since her childhood, Gin
53、ni, now 71, has had a deep love for travel. Throughout her career (职业) as a professional dancer, she toured in the UK, but always longed to explore further. When she retired from dancing and her sons eventually flew the nest, she decided it was time to take the plunge.After taking a degree at Chiche
54、ster University in Related Arts, Ginni began to travel the world, eventually getting work teaching English in Japan and Chile. And it was in Chile she discovered she could get last-minute cheap deals on ships going to Antarctica from the islands off Tierra del Fuego, the southernmost tip of the Sout
55、h American mainland. “I just decided I wanted to go,” she says. “I had no idea about what Id find there and I wasnt nervous, I just wanted to do it. And I wanted to do it alone as I always prefer it that way.”In March 2008, Ginni boarded a ship with 48 passengers shed never met before, to begin the
56、journey towards Antarctica. “From seeing the wildlife to witnessing sunrises, the whole experience was amazing. Antarctica left an impression on me that no other place has,” Ginni says. “I remember the first time I saw a humpback whale; it just rose out of the water like some prehistoric creature an
57、d I thought it was smiling at us. You could still hear the operatic sounds it was making underwater.”The realization that this is a precious land, to be respected by humans, was one of the biggest things that hit home to Ginni.31. What is the text mainly about?A. A childhood dream.B. An unforgettabl
58、e experience.C. Sailing around the world.D. Meeting animals in Antarctica.【答案】B【解析】主旨大意题。文章从第一段就提到Ginni去了南极洲,第二段讲述了她去旅行的前提条件,第三段讲述机缘巧合她决定去南极洲旅行,最后两段主要说明Ginni去南极洲旅游的印象和感受。旅行和南极洲贯穿了全文,且文章第一段最后一句提到了“Ginni永远不会忘记的一次旅途”可知,一次难忘的经历最合适。 故选B项。题型03 标题归纳题(2021年新高考全国英语甲卷D篇)Who is a genius? This question has grea
59、tly interested humankind for centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the international symbol for genius. But we want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of us?
60、 And who are they?In the sciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European origin. Perhaps this is not a surprise. Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by
61、geniuses outside the clubwomen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others.A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender (性别) are “really, really smart.” Even wors
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-830557.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
