分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型专题10 居住环境-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练(高考模拟 名校真题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:831147
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:20
  • 大小:196.85KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题10 居住环境-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练高考模拟 名校真题 专题 10 居住 环境 备战 2022 高考 英语 阅读 七选五 热点话题 体裁 分类 训练 模拟 名校
    资源描述:

    1、备战2022高考英语七选五热点话题+体裁分类训练(高考模拟+名校真题)专题10 居住环境Passage 1(2021浙江高考真题) You run into the grocery store to pick up one bottle of water. You get what you need, head to the front, and choose the line that looks fastest. You chose wrong. People who you swear got in other lines long after you are already check

    2、ed out and off to the parking lot. 1It turns out, its just math working against you; chances are, the other line really is faster. Grocery stores try to have enough employees at checkout to get all their customers through with minimum delay. 2Any small interruption - a price check, a chatty customer

    3、-can have downstream effects, holding up an entire line. If there are three lines in the store, delays will happen randomly at different registers. Think about the probability:3So its not just in your mind: Another line probably is moving faster. Researchers have a good way to deal with this problem

    4、. Make all customers stand in one long, snaking line- called a serpentine line - and serve each person at the front with the next available register. 4This is what they do at most banks and fast-food restaurants. With a serpentine line, a long delay at one register wont unfairly punish the people wh

    5、o lined up behind it. Instead, it will slow down everyone a little bit but speed up checkout overall. 5It takes many registers to keep one line moving quickly, and some stores cant afford the space or manpower. So wherever your next wait may be: Good luck.AWhy does this always seem to happen to you?

    6、BSo why dont most places encourage serpentine lines?CSome of the may have stood in a queue for almost an hour.DThe chances of your line being the fastest are only one in three.E.How high is the probability that you are in the fastest waiting line?F.With three registers, this method is much faster th

    7、an the traditional approach.G.But sometimes, as on a Sunday afternoon, the system gets particularly busy.Passage 2(2018全国高考真题) Color is fundamental in home designsomething youll always have in every room. A grasp of how to manage color in your spaces is one of the first steps to creating rooms youll

    8、 love to live in. Do you want a room thats full of life? Professional? Or are you just looking for a place to relax after a long day? 6, color is the key to making a room feel the way you want it to feel.Over the years, there have been a number of different techniques to help designers approach this

    9、 important point. 7, they can get a little complex. But good news is that therere really only three kinds of decisions you need to make about color in your home: the small ones, the medium ones, and the large ones.8. Theyre the little spots of color like throw pillows, mirrors and baskets that most

    10、of us use to add visual interest to our rooms. Less tiring than painting your walls and less expensive than buying a colorful sofa, small color choices bring with them the significant benefit of being easily changeable.Medium color choices are generally furniture pieces such as sofas, dinner tables

    11、or bookshelves. 9. They require a bigger commitment than smaller ones, and they have a more powerful effect on the feeling of a space.The large color decisions in your rooms concern the walls, ceilings, and floors. Whether youre looking at wallpaper or paint, the time, effort and relative expense pu

    12、t into it are significant. 10.AWhile all of them are usefulBWhatever youre looking forCIf youre experimenting with a colorDSmall color choices are the ones were most familiar withE.Its not really a good idea to use too many small color piecesF.So it pays to be sure, because you want to get it right

    13、the first timeG.Color choices in this range are a step up from the small ones in two major waysPassage 3(2022江苏盐城一模) Shannan Hearnes oldest dream was to own a ranch(牧场). In February 2020, her dream finally came true when she opened the gates of Sun and Moon Ranch. Then, just a month later, the count

    14、y slid into COVID-19 lockdown. 11With large areas of grasslands and plenty of sunshine and fresh air, there was no safer way for frightened neighbors to get out of the house. 12 Sure, you can sign up for riding lessons or board your horse. But you can also drop by to play with the chickens, goats, a

    15、nd dogs, or join the younger ranchers playing on the big pile of freshly dug dirt. Hearne now saw the ranch as something more than a businessit would be a place the community could call home.13 Many of them came not just for free cookouts, but for the chance to find peace of mind. “I had a vision fo

    16、r the space able to help cure those in need, says Hearne. One of those people, now 15, was born without fingers on one hand. His grandmother brought him to Sun and Moon for riding lessons Learning to control a horse with one hand helped him better manage his disability, and he grew closer to his gra

    17、ndmother over their shared love of horses. “14And I believe this is especially true for children or anyone who struggles with any sort of psychological issues, Hearne says.Another boy became selectively silent because of his autism (自闭症).15 Taking the reins (缰绳), literally, helped him do so in his d

    18、aily life too. “I could see how the empowerment of riding was helping him feel once again in control of the world around him, says Hearne.AThe ranch, Hearne realized, should be for everybody.BAs the pandemic deepened, locals began to gather there.CSoon Hearnes dream began to grow into something bigg

    19、er.DLocals desired to put up a tent there when they felt won out.E.Lesson by lesson, Hearne watched him slowly come out of his own world.F.He went from not answering questions to literally talking our ears off.G.There is something empowering about controlling a thousand-pound animal.Passage 4(2021湖南

    20、模拟预测)The Stress of a MoveResearch has shown that a move is more stressful than divorce. Personally, as someone who has moved 17 times in 15 years, I agree with this 100 percent.16 The fact of the matter is, theres no one cause of stress when it comes to a big move. Instead, its a bunch of smaller th

    21、ings that add up to make a move one of the more stressful things that many of us will ever do.ChangesEvery move carries some big changes along with it. Youre changing your location, the layout of your home, maybe even your friends and your job. 17 Its okay to feel a little anxious at the thought of

    22、a big change, even if you know its for the best.MoneyOf course, one of the biggest pain points for anyone making a major move is money. 18 Even if youre a fan of minimalist living and you can fit all of your possessions into the back of your car, there are still costs associated with moving into a n

    23、ew house or apartment.Time19 Whether youre moving out of state, to the other side of the world, or just down the block, it takes time to get yourself and your possessions settled into your new place. 20 When youre moving, you can expect to be driving a truck, carrying heavy loads, or unpacking your

    24、things. Having to put your life on hold while you get your move sorted out can be stressful, especially in light of the major changes that youre making.AA move takes so much time!BWhat makes a move so stressful?CThis isnt a restful time, though.DIf youre moving because of a break-up, the stress can

    25、become unbearable.E.Studies have reported that a move is one of the most stressful life events.F.Most of the time, moving your things is not something that you can do alone.G.These changes are unavoidable, and even good changes can be a little scary.Passage 5(2021江西南昌二模) The recent pandemic(疫情)has a

    26、ffected all aspects of life, including the way we live. Our homes are no longer single-purpose spaces. 21 No wonder many architects have predicted how apartment design may advance in the years ahead.22 Entrance isnt necessarily a separate room. In smaller units, it might be created by a single wall

    27、that blocks views through the unit and creates a sense of enclosure (封闭).But it needs to be accompanied by a front-hall closet. More Flexible Spaces will become a trend. When thoughtfully designed, the dining rooms can quickly change from dining mode to working mode. 23 For example, a windowless alc

    28、ove (壁凹) can be closed off with sliding glass doors. It can be a space where you can set up a home office, a library, or a learning space for children. Access to the outdoors will be welcome. After spending so much time indoors, having access to fresh air and nature at home is likely to become essen

    29、tial. One way to provide a closer connection to nature may be with larger courtyard gardens. Or it could be accomplished with more balconies. 24 Advanced technology will be adopted. A growing awareness of how people pick up viruses from the surfaces they touch will lead to more widespread adoption o

    30、f smart-home technology. Maybe its going to become a new standard. 25 Or your door will unlock itself when you come home, an engineer said.APublic Spaces are needed.BA better entrance will catch on.CHomes could easily be like that.DYoull be able to talk to the elevator.E.After all, fresh air is impo

    31、rtant for wellness.F.Moreover, room sizes could also change to create more flexibility.G.Instead they now serve as offices, gyms, workshops, classrooms, etc.Passage 6(2021山西模拟预测)Give Your Bedroom the Deep-Clean It NeedsA messy bedroom can add to everyday stress, cause anxiety, and even affect your s

    32、leep. A clean, organized sleeping space, on the other hand, helps encourage relaxation and restfulness when you hit the sheets at night. 26Take out trash. Begin by taking care of simple, everyday messes. 27Whether its from tearing tags off clothing or late-night snacking, small trash can build up ea

    33、sily. Throw away any trash around the room first, then empty the wastebasket.Clear surface clutter(杂物). Nightstands, dressers,and desks often become drop zones for small daily objects. 28 If you notice a daily habit, such as commonly picking up keys or putting on glasses, consider creating an organi

    34、zation system for these frequently-used items.Wipe down windows and mirrors. Let the light shine through your windows without any dirty marks disrupting your view. Wipe down all the windows and mirrors in your bedroom. 29Their tiny fingerprints are probably at the bottom of the mirrors.30A bedroom t

    35、hats spotless from top to bottom isnt possible without cleaning the floors. If you have hardwood floors, remove and vacuum(真空吸尘)any rugs before sweeping the entire floor. For carpeted bedrooms, clear out the dust with a vacuum. For either method, reach as far under the bed and heavy furniture as you

    36、 can. If you have a lightweight side table or chair that can he moved easily, put it in the hallway as you clean your floors.AVacuum or sweep.BWipe surfaces clean.CYour sheets need to be washed and changed regularly.DIf you have young kids in the house, be sure to wipe down low.E.Take a few minutes

    37、to put these items back in their rightful homes.F.If you dont already have a small wastebasket in your room, get one.G.A few simple housekeeping tasks can create a more inviting bedroom.Passage 7(2020山东师范大学附中模拟预测) A little battery puts out a little bit of electricity, so you can use it safely for yo

    38、ur experiments. But the electricity that comes through the wires in your house or school is much more powerful. 31 .Inside the walls where you live or study, there are big wires that carry electricity. When you plug in a light or radio or other electrical appliance, you are putting the light or radi

    39、o in the path way of the electricity. You have heard adults warn, “ 32, Now do you know why? If you did, you would become part of the electrical path way.33 The electrical current coming through the wires to the wall plug is so strong that it would hurt a lot if you stuck your finger in the plug. Pu

    40、t your finger in there and it could be you, rather than the light bulb, that becomes part of the electrical path way. And that would hurt!What if you held a piece of metal, like a fork or knife, and stuck it into the wall plug? Dont do it. Why? Its because metals also conduct electricity. 34Dont tou

    41、ch any electrical appliance when you are wet. Can you think why? Its because water is a good conductor of electricity. When your hands are wet or when your body is in a bathtub full of water, the electricity could flow right through you and give you an awful shock, or even kill you.Electricity is ve

    42、ry useful, but it can be dangerous. 35If so, electricity can better serve you, instead of hurting you.ALife is precious!BSo stay away from wires.CBe careful, be safe and be smart.DAnd you would get a terrible shock!E.Dont stick your finger into the wall plug.F.Therefore, keep in mind some safety rul

    43、es.G.Your body is a pretty good conductor of electricity.Passage 8(2020贵州毕节三模) Open your eyes. What do you see? Do you see the crowds of people walking around? Look at their faces. 36 Did you notice the person that was smiling at you? Look again. See the trees waving to you in greetings?37 What do y

    44、ou hear? Traffic? Discussions on the latest gossip? People on the cellular phones that are trying to compete with the noise? Cursing and swearing? Or the radio/television of your neighbors? But do you hear the songs of praises the birds in the day sings for you, or the lullaby the insects orchestrat

    45、e for you in the night?Now smell the air. Exhausts? Odors you feel uncomfortable? Smell again. Concentrate this time. 38Focus your senses to your skin. Feel the heat? The humidity? But did you not also notice the breeze that is gently trying to cool you? Feel the frost of the winter, biting through

    46、all your insulation. 39 And the warmth that is already within you that your heart is circulating.There is always comfort around us if you know where to look. There is too much distractions in this society. 40AFocus your senses in the correct way and you will find a release.BConcentrate now on your h

    47、earing.CConcentrate now on nature.DCurious looks, snobs, anger, expressionless looks, looks of concentration.E.Again feel the warmth that the sun is wrapping around you in a warm embrace.F.You will smell terrible air.G.You will find the fragrance of the perfect blossom. 参考答案1A2G3D4F5B【分析】本文是说明文。文章说明

    48、了杂货店排队方式以及研究人员提出的蛇形队伍的新方式,并分析了各自的利弊。1下文“It turns out, its just math working against you; chances are, the other line really is faster. (原来,这只是你的数学问题;很可能,另一个队伍真的更快。)”解释了上文“You chose wrong.(你选错了)”的原因,下文与空格处是因果关系,所以本空应该是对前文选错提出疑惑,故选A项。2上文“Grocery stores try to have enough employees at checkout to get a

    49、ll their customers through with minimum delay.(杂货店尽量让足够的员工在结账时让所有的顾客以最小的延误完成结账。)”解释了杂货店之前的工作模式,下文“Any small interruption a price check, a chatty customer -can have downstream effects, holding up an entire line.(任何一个小小的中断,一个价格检查,一个喋喋不休的顾客,都会产生下游效应,拖住整个生产线。)”描述了杂货店的特殊情况,故本空应该填出现特殊情况的原因,故选G项。3根据上文“If t

    50、here are three lines in the store, delays will happen randomly at different registers. (如果杂货店中有三列队伍,延迟将在不同的队伍中随机发生。)”联系下文“So its not just in your mind: Another line probably is moving faster.(所以这不仅仅是在你的脑海里:另一条队伍可能移动得更快。)”可知本空说的是任何一个队伍都有可能出现问题。你的队伍跑得最快的几率只有三分之一。故选D项。4根据“上文Researchers have a good way

    51、to deal with this problem.(我们得知研究人员有一个很好的方法来处理这个问题)”以及下文“This is what they do at most banks and fast-food restaurants. With a serpentine line, a long delay at one register wont unfairly punish the people who lined up behind it. Instead, it will slow down everyone little bit but speed up checkout ove

    52、rall.(这个大多数银行和快餐店都是这样做的。有了一条蜿蜒的队伍,在一个登记处长时间拖延不会不公平地惩罚后面排队的人。相反,它会减慢每个人一点点,但加快了整体结帐速度。)”说明这个新方案迅速有效,联系上下文可知,空格中应该是与旧的结账方案作比较。故选F项。5结合下文“It takes many registers to keep one line moving quickly, and some stores cant afford the space or manpower.(要保持一条生产线的快速运转,需要很多的收银机,而且有些商店负担不起空间和人力。)”说明了一个原因,由此可知,空格处

    53、提出了一个问题;通过“It takes many registers to keep one line moving quickly.(保持一条生产线的快速运转)”可知这里描述的是不鼓励蛇形队伍的原因。故选B项。6B7A8D9G10F【分析】本文是一篇说明文。文章讲述了室内设计中颜色的选择问题。636题以逗号结尾,后面另起一个简单句,可以从句子结构排除D,E,F,G项。根据前文的三个问句可知,此处是从中选择一种。故选B(不管你寻找哪一种)。7前文:在过去的许多年里,有许多技术帮助设计者实现这一要点;下文:它们有点复杂。所以A(然而他们都很有用)承上启下。符合题意。8本空是一个主题句,总说选择小

    54、型颜色是我们很熟悉的方法。后文分说小型颜色选择具体用于哪些。故选D。9根据前文“中型颜色选择通常是指一些例如沙发,餐桌或者书架等家具的颜色选择”,接着表明这种范围的颜色选择是比小型颜色选择在两种方式上更高一级,故选G。10根据前文the time, effort and relative expense put into it are significant(你所付诸的时间、精力和相关的费用是巨大的),后文F项(那肯定是值得的,因为你想第一次把它弄好)是上文的结果。故选F。点睛:关键词法解决阅读填空题是一种有效的方法。做题时很重要的一点是保持对一些线索词的敏感,最主要的线索特征词是空白前后的名

    55、词和动词,寻找答案时注意在选项中查找同义词、近义词、反义词或表示同一类事物的词语等。其次是代词、数词、表示时间/年代的词、地点/名称等专有名词等。尤其是在读不懂句子的情况下,利用这样的线索词寻找答案是很有效的方法。37题A选项中的them 指代上文中的 different techniques 和下文中的they 指代内容相同。38题上一段末尾提到要介绍三种颜色选择,本段详细介绍第一种small color choice.选项和语段中都有关键词small color choice。39题本段主要内容是medium color choice, 前半句承接上文中medium是small的升级,后半

    56、句引出下文的两种方式。关键词:two major ways和.and 。11C12A13B14G15E【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了Hearne的日月牧场的优势和带给人们的内心力量。11根据前文“In February 2020, her dream finally came true when she opened the gates of Sun and Moon Ranch. Then, just a month later, the county slid into COVID-19 lockdown.(2020年2月,她的梦想终于实现了,她打开了日月牧场的大门。然而,就在一个月

    57、后,该县进入了COVID-19封锁状态。)”可知,本段主要讲述了Hearne的梦想。C选项“Soon Hearnes dream began to grow into something bigger.(不久,赫恩的梦想开始变得更大。)”符合题意,故选C。12根据前文“With large areas of grasslands and plenty of sunshine and fresh air, there was no safer way for frightened neighbors to get out of the house.(这里有大片的草原,充足的阳光和新鲜的空气,对于

    58、害怕的邻居来说,没有比这更安全的方式了。)”可知,本段讲述了这个牧场的优势。A选项“The ranch, Hearne realized, should be for everybody.(赫恩意识到,这个牧场应该适合所有人。)”符合题意,故选A。13根据后文“Many of them came not just for free cookouts, but for the chance to find peace of mind.(他们中的许多人来不仅仅是为了免费的野炊,而是为了有机会找到内心的平静。)”可知,这里讲述了人们聚集的现象。B选项“As the pandemic deepened

    59、, locals began to gather there.(随着疫情的加深,当地人开始聚集在那里。)”符合题意,故选B。14根据前文“His grandmother brought him to Sun and Moon for riding lessons Learning to control a horse with one hand helped him better manage his disability, and he grew closer to his grandmother over their shared love of horses.(他的祖母带他去上太阳与月亮

    60、骑马课,学习用一只手控制马帮助他更好地控制自己的残疾,他和祖母因为共同热爱马而变得更亲密。)”和后文“And I believe this is especially true for children or anyone who struggles with any sort of psychological issues,( 我相信这对任何有心理问题的儿童或任何人来说都是如此,)”可知,这里讲述的是这个牧场带给人们内心的力量。G选项“There is something empowering about controlling a thousand-pound animal.(控制一只一千

    61、磅重的动物有一种力量。)”符合题意,故选G。15根据前文“Another boy became selectively silent because of his autism .(另一个男孩因为患有自闭症而选择性地保持沉默。)”可知,本段举这个例子是为了证明牧场带给人的改变,所以下文应该描述这个男孩自闭症好转起来。E选项“Lesson by lesson, Hearne watched him slowly come out of his own world.(听了一课又一课,他慢慢地走出了自己的世界。)”符合题意,故选E。16B17G18F19A20C【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了

    62、搬家所带来的三种压力:改变、金钱和时间。16根据上一段“Research has shown that a move is more stressful than divorce. Personally, as someone who has moved 17 times in 15 years, I agree with this 100 percent.(研究表明,搬家比离婚压力更大。就我个人而言,作为一个在15年里搬了17次家的人,我百分之百地同意这一点)”以及后文“The fact of the matter is, theres no one cause of stress when

    63、 it comes to a big move. Instead, its a bunch of smaller things that add up to make a move one of the more stressful things that many of us will ever do.(事实是,在做大变动时,没有任何一种压力来源。 相反,它是一堆小事情加在一起就会成为我们很多人都会做的压力更大的事情之一)”可知,上一段提到搬家让人非常有压力,后文则是在分析原因,可知本句属于过渡句,承上启下提出让搬家这么有压力的问题。故B选项“是什么让搬家这么有压力?”符合语境,故选B。17

    64、根据上文“Every move carries some big changes along with it. Youre changing your location, the layout of your home, maybe even your friends and your job.(每一个动作都伴随着一些大的变化。你在改变你的位置,你的家的布局,甚至你的朋友和你的工作)”以及后文“Its okay to feel a little anxious at the thought of a big change, even if you know its for the best.(

    65、一想到巨大的改变,你就会感到有些焦虑,即使你知道这是最好的)”可知,上文提到动作会带来大的变化,且提到一些位置的改变、家的布局甚至朋友和工作的改变,这些常见且不可避免的改变,G选项中These changes对应上文中some big changes。故G选项“这些改变是不可避免的,即使是好的改变也会让人有点害怕”符合语境,故选G。18根据上文“Of course, one of the biggest pain points for anyone making a major move is money.(当然,对于任何想要采取大搬家的人来说,最大的痛点之一就是钱)”以及后文“Even if

    66、 youre a fan of minimalist living and you can fit all of your possessions into the back of your car, there are still costs associated with moving into a new house or apartment.(即使你是极简主义生活的爱好者,你可以把你所有的东西都放在你的车后座上,搬进新房子或公寓还是有成本的)”可知,上文提到搬家需要花钱,即搬家有时候一个人无法做到,需要雇人来搬家,付出成本。故F选项“大多数时候,搬东西不是你一个人能做到的”符合语境,故

    67、选F。19根据小标题“Time(时间)”以及后文“Whether youre moving out of state, to the other side of the world, or just down the block, it takes time to get yourself and your possessions settled into your new place.(无论你是要搬到另一个州,到世界的另一边,或只是在街区,让自己和你的财产在你的新地方安顿下来都需要时间)”可知,本段主要说明的是搬家需要花时间,A选项中time对应到小标题Time。故A选项“搬家要花很多时间!

    68、”符合语境,故选A。20根据上文“Whether youre moving out of state, to the other side of the world, or just down the block, it takes time to get yourself and your possessions settled into your new place.(无论你是要搬到另一个州,到世界的另一边,或只是在街区,让自己和你的财产在你的新地方安顿下来都需要时间)”以及后文“When youre moving, you can expect to be driving a truck

    69、, carrying heavy loads, or unpacking your things. Having to put your life on hold while you get your move sorted out can be stressful, especially in light of the major changes that youre making.(当你在搬家的时候,你可能会开着卡车,搬运重物,或者打开你的行李。当你把自己的生活搁置一边,把自己的生活整理好,你会感到压力很大,尤其是在你正在做出的重大改变之后)”可知,上文提到搬家和安顿都需要时间,后文则在详

    70、细描述搬家的过程,可见搬家并不是一个能让人休息的时间,故C选项“然而,这不是一个休息时间”符合语境,故选C。21G22B23F24E25D【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了疫情影响下家的用途的变化以及未来可能的公寓设计方向。21根据前句“Our homes are no longer single-purpose spaces.(我们的家不再是单一用途的空间。)”和后句“No wonder many architects have predicted how apartment design may advance in the years ahead.(难怪许多建筑师预测了公寓设计在未

    71、来几年的发展。)” 可知,这里是说在疫情影响下我们的家不再只是家,而是变成了多用途的空间。所以选择项G“Instead they now serve as offices, gyms, workshops, classrooms, etc.(取而代之的是,它们现在被用作办公室、体育馆、工作坊、教室等。)”符合上下文语境。故选G。22根据后句“Entrance isnt necessarily a separate room. (大门不一定是单独的房间)” 可知这一部分讨论的内容是大门。所以选择项B“A better entrance will catch on. (一个更好的大门将会流行起来。

    72、)”符合上下文语境。故选B。23根据前句“When thoughtfully designed, the dining rooms can quickly change from dining mode to working mode. (经过精心设计,餐厅可以快速从用餐模式切换到工作模式。)”和后句“For example, a windowless alcove (壁凹) can be closed off with sliding glass doors. (例如,无窗壁龛可以用滑动玻璃门关闭。)” 可知,这部分内容是关于房间的功能和大小的灵活性变化。所以选择项F“Moreover, r

    73、oom sizes could also change to create more flexibility. (此外,房间的大小也可以改变以创造更多的灵活性。)”符合上下文语境。故选F。24根据本段第二句“After spending so much time indoors, having access to fresh air and nature at home is likely to become essential. (在室内呆了这么长时间后,在家里接触新鲜空气和大自然可能变得至关重要。)”和前句“Or it could be accomplished with more bal

    74、conies. (或者可以用更多的阳台来实现。)” 可知,这一段是在将关于在家待得时间足够长之后新鲜空气的必要性。所以选择项E“After all, fresh air is important for wellness. (毕竟,新鲜空气对健康很重要。)”符合上下文语境。故选E。25根据本段第一句“Advanced technology will be adopted. (将采用先进技术。)”、前句“Maybe its going to become a new standard. (也许它会成为一种新的标准。)” 和后句“Or your door will unlock itself wh

    75、en you come home, an engineer said.(或者你回家的时候门会自己打开,”一位工程师说。)”可知,一段是在讲关于新科技在家中的使用。所以选择项D“Youll be able to talk to the elevator. (你可以和电梯说话。)”符合上下文语境。故选D。26G27F28E29D30A【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了卧室彻底扫除的具体方法。26根据前句“A clean, organized sleeping space, on the other hand, helps encourage relaxation and restfulnes

    76、s when you hit the sheets at night. (另一方面,一个整洁有序的睡觉空间有助于鼓励你在晚上睡觉时放松和休息)”及文章标题和下文各段主题句可知,文章都是围绕卧室清扫的方法建议。此句为承上启下句。所以选择项G“A few simple housekeeping tasks can create a more inviting bedroom.(几个简单的家务工作就能创造一个更诱人的卧室)”符合上下文语境。故选G。27根据前句“Begin by taking care of simple, everyday messes. (从处理简单的日常垃圾开始)”可知,此处与

    77、垃圾有关。所以选择项F“If you dont already have a small wastebasket in your room, get one. (如果你的房间里没有一个小的废纸篓,那就准备一个)”符合上下文语境。故选F。28根据本段主题句“Clear surface clutter(杂物). (清除表面杂物)”和前句“Nightstands, dressers,and desks often become drop zones for small daily objects. (床头柜、梳妆台和书桌通常会成为放置小日常用品的地方)”可知,本段介绍清除床头柜、梳妆台和书桌等表面堆

    78、积的杂物。所以选择项E“Take a few minutes to put these items back in their rightful homes. (花几分钟时间把这些东西放回它们应有的地方)”符合上下文语境,选项中的these items 指代的就是前句中的 small daily objects,故选E。29根据本段主题句“Wipe down windows and mirrors. (擦干净窗户和镜子)”和前句“Wipe down all the windows and mirrors in your bedroom. (把你卧室里所有的窗户和镜子都擦干净)”可知,本段讲的是

    79、擦玻璃和镜子的问题。所以选择项D“If you have young kids in the house, be sure to wipe down low. (如果你家里有小孩,一定要擦得低一些)”符合上下文语境。选项中的“wipe down”与段首主题句相一致。故选D。30根据后文“If you have hardwood floors, remove and vacuum(真空吸尘)any mgs before sweeping the entire floor. For carpeted bedrooms, clear out the dust with a vacuum.(如果你有硬

    80、木地板,在清扫整个地板之前,先清理并吸尘地毯。对于铺有地毯的卧室,用吸尘器把灰尘清除掉)”及全段内容可知,本段主要讲述的是清理地面的方法。所以选择项A“Vacuum or sweep (真空吸尘或清扫)”符合本段主题。故选A。31F32E33G34D35C【分析】本文为一篇说明文。文章介绍了电在日常生活中会对人造成危害的几个情况及其原因。31结合前文A little battery puts out a little bit of electricity, so you can use it safely for your experiments. But the electricity th

    81、at comes through the wires in your house or school is much more powerful. 一个小电池会放出一点点电,所以你可以安全地使用它来进行实验。但是通过家里或学校里的电线的电可能要强大得多。可知,家里的电路使用需要安全操作。F. Therefore, keep in mind some safety rules. 因此,请记住一些安全规则。符合此处语境。故选F项。32结合前文When you plug in a light or radio or other electrical appliance, you are puttin

    82、g the light or radio in the path way of the electricity. 当你插上电灯、收音机或其他电器时,就是在把电灯或收音机插在电路上。及后文Now do you know why? If you did, you would become part of the electrical path way. 你知道为什么吗?如果你这样做了,你就会成为电路的一部分。可知,如果插入插座孔,就会成为电路的一部分。E. Dont stick your finger into the wall plug. 别把你的手指伸进墙上的插头。符合此处语境。故选E项。33

    83、结合后文Put your finger in there and it could be you, rather than the light bulb, that becomes part of the electrical path way. 把你的手指放在那里,可能是你,而不是灯泡,成为电路的一部分。G. Your body is a pretty good conductor of electricity. 你的身体是很好的导电体。符合此处描述,身体和灯泡一样都是很好的导电体。故选G项。34结合前文The electrical current coming through the wi

    84、res to the wall plug is so strong that it would hurt a lot电流通过电线传到墙上的插头,如果你把手指插在插头上会很疼。及前文Its because metals also conduct electricity. 因为金属也导电。可知,金属和人体一样也会导电,电击会使人感到疼痛。如果将叉子插入插座孔,人也会受到电击。.D. And you would get a terrible shock! 你会受到可怕的电击!故选D项。35结合后文If so, electricity can better serve you, instead of

    85、hurting you. 如果是这样的话,电可以更好地为你服务,而不是伤害你。C. Be careful, be safe and be smart. 小心,安全,聪明。提示安全用电的诀窍。故选C项。36D37B38G39E40A【分析】本文是夹叙夹议文。作者建议我们用心去看、去听、去感受周围的世界,这样你会感到释然。36该段的主题是用视觉去看我们的周围。选项D意思为:好奇的表情、势利的表情、愤怒的表情、面无表情、专注的表情。空前一句提到“看看他们的脸”,选项D是顺承上一句的话题。故选D项。37该段的主题是用听觉去感受周围的世界。此题线索是词汇复现。选项B意思为:现在集中注意力到听上面。空后一

    86、句中的“hear”与选项B中“hearing”是同根词复现。空后一句也是顺承选项B的话题。故选B项。38该段的主题是用嗅觉去感受周围的世界。选项G意思为:你会发现花朵的芬芳。空前首句提到“Now smell the air.”,选项B是说明用嗅觉感受周围世界的一个方面。故选G项。39该段的主题是关于触觉方面的感受。此题线索是词汇复现。选项E意思为:再次感受太阳将你包裹在温暖的怀抱中,让你觉得温暖。选项E中“feel the warmth”与空前的“Feel the heat?. Feel the frost of the winter”都是关于触觉感受周围世界的内容。故选E项。40文章上面几段分别提到去看、去听、去嗅、去感受周围的世界。选项A意思为:以正确的方式集中你的感官,你会找到一种释然。该空位于文章最后一句,是文章的结尾句,总结全文。选项A中“Focus your senses”是对上面提到的几种感受方式的总结。故选A项。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题10 居住环境-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练(高考模拟 名校真题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-831147.html
    相关资源 更多
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(研优卷).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(研优卷).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(巩固).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(巩固).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(基础题).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(基础题).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(a卷).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案(a卷).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【达标题】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【达标题】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【轻巧夺冠】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【轻巧夺冠】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【综合卷】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【综合卷】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【突破训练】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【突破训练】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【研优卷】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【研优卷】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【完整版】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【完整版】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【培优】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【培优】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【培优b卷】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【培优b卷】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【培优a卷】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【培优a卷】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【典型题】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【典型题】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【b卷】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【b卷】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【a卷】.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题附参考答案【a卷】.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题重点班.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题重点班.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题通用.docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题通用.docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(黄金题型).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(黄金题型).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(预热题).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(预热题).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(考试直接用).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(考试直接用).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(考点梳理).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(考点梳理).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(精选题).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(精选题).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(突破训练).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(突破训练).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(有一套).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(有一套).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(易错题).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(易错题).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(巩固).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(巩固).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(实用).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(实用).docx
  • 冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(完整版).docx冀教版数学六年级下册期末综合素养提升题精品(完整版).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1