专题15:阅读还原精练【考题猜想】-2023-2024学年九年级英语上学期期末考点大串讲(人教版)(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 考题猜想 专题 15 阅读 还原 精练 考题 猜想 2023 2024 学年 九年级 英语 学期 期末 考点 串讲 人教版 解析
- 资源描述:
-
1、第十三讲:阅读还原精练Passage 1(2023年广州中考试题)阅读短文及文后AE选项,选出可以填入1-5各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Years ago, green was simply a color. Now its much more! In the 1970s, some people began to worry about what we did to mother Earth. _1_ It is a big idea that touches governments all over the world, and a small idea that tou
2、ches us all in our homes.Architects (建筑师) and building engineers are thinking about how to make buildings greener. These days, green architecture is becoming more and more popular. _2_We need to be very careful about the materials (材料) we use. It is better to choose renewable materials-those that th
3、e Earth replaces quickly. _3_ Also, for those materials that are not renewable, we need to use them as little as possible. Our mother Earth has offered us many other possibilities, such as wind and solar power.Planners must think about the needs of those who will spend time in green buildings. In ma
4、ny cases, green energy is more comfortable for people. _4_ Natural lighting is often kinder to the eyes than electric lighting. In fact, many people who live or work in green buildings report feeling happier and healthier._5_ For example, they might try to use as little land as possible. If a buildi
5、ng covers a large area, there will be less space for plants and trees. They also have to think about cutting down waste and pollution while the building work is going on.Although green buildings are more expensive to build, they are less expensive to run.A. Or we can reuse some materials.B. As a res
6、ult, green thinking was born.C. To understand it, we have to look at three different areas.D. For example, natural wind brings people cleaner and fresher air.E. Architects must consider what the building will do to the environment.【答案】1. B 2. C 3. A 4. D 5. E【解析】本文主要介绍绿色建筑。1.根据“It is a big idea that
7、 touches governments all over the world, and a small idea that touches us all in our homes.”可知此处介绍了一个想法,大到影响全世界的政府,小到影响我们每个人的家,结合下文可知与绿色相关。故选项B“因此,绿色思维诞生了”符合语境,故选B。2.根据“We need to be very careful about the materials (材料) we use.”及下文可知此处介绍了绿色建筑需要考虑的事情,如使用的材料等。故选项C“为了理解它,我们不得不看到三个区域”符合语境,故选C。3.根据“It i
8、s better to choose renewable materials-those that the Earth replaces quickly. ”可知此处介绍的是可再生的材料,接下来也应是类似的绿色材料。故选项A“或者我们可以重复使用一些材料”符合语境,故选A。4.根据“In many cases, green energy is more comfortable for people.”可知此处介绍的是绿色能源,故选项D“例如,自然风带给人们更干净和更清新的空气”符合语境,故选D。5.根据“For example, they might try to use as little
9、land as possible. If a building covers a large area, there will be less space for plants and trees. They also have to think about cutting down waste and pollution while the building work is going on.”可知此处介绍的是绿色建筑对环境方面的考虑,故选项E“建筑师必须考虑建筑对环境的影响”符合语境,故选E。Passage 2(2023年山东济南中考试题)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最
10、佳选项。选项中有两项为多余选项。We all love spending time by the sea. Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year. _1_ Most of us would say we feel healthier by the ocean. In the past, doctors would actually suggest spending time by the sea to their patients. And research
11、 has shown that people who live on the coast are more likely to believe their health is good compared to those living in a city. So how do we benefit, exactly?Well, to start with, its great for our mental (心理) health. Scientists have discovered that we have something called a blue mind. They have sh
12、own that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down. _2_ This is why people who have trouble sleeping are often told to listen to recordings of the sound of waves hitting the beach to help them relax at bedtime._3_ We go out a lot more when were on holiday
13、 by the sea. We often become more active on holidays and people who live on the coast are usually more active too. _4_ Walking on sand requires more effort than on the pavement. And the sea air is good for people with breathing problems too. There is less pollution in the air near the ocean and in a
14、utumn and winter the air is fresher. This is healthier than the dry air in homes with central heating. It has even been found that the chemicals in sea water may help us have healthy skin._5_ We look forward so much to having our next one!A. Breathing the air in the city makes you more active.B. Oth
15、ers usually have to wait for the next vacation.C. Being by the sea is also good for our physical health.D. Kids especially like to have fun by the sea in summer.E. Naturally we often feel so great at the end of a seaside holiday.F. The sound of them can help us relax and feel free from stress.G. And
16、 if you take your walks on the beach, this is a lot better.【答案】1. B 2. F 3. C 4. G 5. E【解析】本文是一篇说明文,介绍如何从海边受益。1.根据“Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year.”可知,一些幸运的人可能住在海边,一年四季都能享受到好处。结合选项,此处是some.others.结构,选项B“其他人通常要等到下一个假期。”符合语境,故选B。2.根据“They have sh
17、own that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down.”可知,他们已经证明,观察、倾听海浪或在海洋中可以帮助我们的大脑慢下来。此处提到帮助我们慢下来的大海的声音,选项F“它们的声音可以帮助我们放松,摆脱压力。”符合语境,故选F。3.根据“We go out a lot more when were on holiday by the sea. We often become more active on holidays and people who liv
18、e on the coast are usually more active too.”可知,当我们在海边度假时,我们外出的次数要多得多。我们经常在假期变得更活跃,住在海边的人通常也更活跃。此处提到在海边对人们的好处,选项C“在海边对我们的身体健康也有好处。”符合语境,故选C。4.根据“Walking on sand requires more effort than on the pavement.”可知,在沙滩上行走比在人行道上行走更费力气。此处提到在沙滩上行走,选项G“如果你在沙滩上散步,这就好多了。”符合语境,故选G。5.根据“We look forward so much to ha
19、ving our next one!”可知,我们非常期待我们的下一次,因为度假的经历很棒,所以期待下一次在海边度假。选项E“在海边度假结束时,我们自然会感觉很棒。”符合语境,故选E。Passage 3(2023年山东青岛中考试题)根据短文内容,从选项中选出能填入文中空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。Enjoy Nature with Foraging (搜寻)!Do you enjoy walking in nature? Do you like learning about trees and plants? _31_. Foraging is a lot like looking
20、for a treasure. You look around in places like forests and lakes to find different kinds of plants that you can eat.Foraging is a lot of fun. _32_. Some of these plants are dangerous. Some of them are good to eat. You can spend many relaxing hours walking around in the wild, looking for good plants
21、to eat._33_. It is exciting and challenging to find plants that you can eat, but do not eat them until you are very sure of what they are. Before you go foraging, take a class about it. Learn how the different kinds of plants that you can eat look in the wild. Practice finding them with your foragin
22、g teacher. Then join a group of foragers. _34_. Never eat anything until you are 100% sure of what it is. Some people have become sick by accident because they ate a wild plant that was dangerous.Foragers follow some important rules. They do not collect all of the plants in one area. If you take all
23、 the plants from one area, no more will grow there. _35_, like by a road or parking lot. If the area is very dirty, the plants there will not be good to eat and may make you very sick.A. Your answer is yesB. You may like foragingC. Look for wild plants togetherD. Do not look for plants in areas with
24、 a lot of carsE. While foraging is a lot of fun, you still have to be carefulF. When you walk in the forest, you can find many kinds of plants【答案】1. B 2. F 3. E 4. C 5. D【解析】本文主要讲在搜寻中享受大自然。1.根据“Foraging is a lot like looking for a treasure.”可知此处提到了可能喜欢搜寻,B项“你可能喜欢搜寻”符合语境。故选B。2.根据“Some of these plants
25、 are dangerous. Some of them are good to eat.”可知搜寻中发现了植物,F项“当你在森林里散步时,你可以发现许多种类的植物”符合语境。故选F。3.根据“It is exciting and challenging to find plants that you can eat, but do not eat them until you are very sure of what they are.”可知要小心,不能随便吃,E项“虽然搜寻很有趣,但你还是要小心”符合语境。故选E。4.根据“Then join a group of foragers.”可
26、知可以加入团队一起搜寻,C项“一起寻找野生植物”符合语境。故选C。5.根据“like by a road or parking lot”可知路边或停车场汽车多,D项“不要在有很多汽车的地区寻找植物”符合语境。故选D。Passage 4(2023年四川成都中考试题)补全短文根据短文内容,从短文后的AF 选项中,选出5个适当的选项补全短文。Money may not buy happiness, but it helps. Many teenagers want to learn how to manage money before going out into the world. _1_ Th
27、is idea is raised by Dr. Mara Harvey, a money expert. The following are some of her tips.Learn to make money. Ask parents or neighbors if you can do chores to make pocket money. These could include washing a car or taking the dog for a walk. _2_ In this way, you can also improve your communication s
28、kills, which will help when you have a grown-up job, too.Help your money grow. Money cant grow if its sitting inside a piggy bank. Put your money in the bank and you can get interest (利息) . _3_ One day you may feel surprised at how much money you have.Make a plan. If you have a big event, such as a
29、holiday coming up, it might mean you will need to spend more of your pocket money. Try making a plan for spending and saving. _4_ Then it will help you take control of your money._5_ Figure out how much you can reasonably spend each month. Spend your money on what you truly need. Then try to cut dow
30、n on spending. For example, rather than eating out, you can choose to cook at home.A. Spend your money wisely.B. Be smart with your money.C. Set a goal of saving money.D. Save your money in the long run.E. Agree on the value of different jobs before you start.F. Write down how much money you have an
31、d what you are spending.【答案】1. B 2. E 3. D 4. F 5. A【解析】本文主要介绍了由拉哈维博士提出如何理财的一些建议。1.根据“Many teenagers want to learn how to manage money before going out into the world”及“This idea is raised by Dr. Mara Harvey, a money expert”可知,此处提出了一个有关理财的理念,B选项“善于理财”符合,故选B。2.根据“In this way, you can also improve you
32、r communication skills, which will help when you have a grown-up job, too.”可知,此处提出了一个可以帮助提高沟通技巧的方式,并且这种方式对以后的一些工作有帮助,E选项“在你开始之前,就不同工作的价值达成一致”符合,故选E。3.根据“Put your money in the bank and you can get interest”可知,此处的建议与存在银行有关,D选项“从长远来看,要存钱”符合,故选D。4.根据“Try making a plan for spending and saving”可知,制定一个消费和储
33、蓄的计划,F选项“写下你有多少钱,你要花多少钱写下你有多少钱,你要花多少钱”符合,故选F。5.根据“ Spend your money on what you truly need”可知,要理智地消费,A选项“明智地花钱”符合,故选A。Passage 5(2023年湖北荆州中考试题)阅读下面短文,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。One afternoon, your computer shut off all of a sudden. It was caused by a blackout (断电). _1_ The traffic lights on th
34、e streets also stopped working.Blackouts can happen at any time Its important to be prepared for a blackout. Here are a few tips for you.Keep a flashlight in every room of your home. _2_ However, if a blackout lasts for several hours, you might want to save that phone charge for other tasks._3_ But
35、please be careful while using them. You can never be too careful with fire._4_ Canned food would work well here. Also, remember to keep some bottled water at home.If your family has medicine that needs to be kept cold, make sure you have some ice packs ready. _5_ When a blackout hits, only open your
36、 fridge when you need the medicine the cold air inside runs away each time its opened.A. Keep some candles and matches.B. Sure, your mobile phone has a flashlight.C. Keep some food that doesnt require cooking.D. Put them along with the medicine in your fridge.E. Without electricity, people couldnt w
37、ork, cook or watch TV.【答案】1. E 2. B 3 A 4. C 5. D【解析】本文主要介绍了断电在任何时候发生,为停电做好准备是很重要的,就此本文提出了一些建议。1.根据“It was caused by a blackout”及“The traffic lights on the streets also stopped working”可知,此处介绍断电带来的不便之处,E选项“没有电,人们不能工作,做饭或看电视”符合,故选E。2.根据“Keep a flashlight in every room of your home”可知,此处提到了与可以照亮的物品有关的
38、内容,B选项“当然,你的手机有手电筒”符合,故选B。3.根据“But please be careful while using them. You can never be too careful with fire”可知,此处提到了“火”,所以接下来提醒要小心火,A选项“准备一些蜡烛和火柴”符合,故选A。4.根据“Canned food would work well here”可知,家里要保留一些像罐头这样不需要烹饪的食物,C选项“保留一些不需要烹饪的食物”符合,故选C。5.根据“If your family has medicine that needs to be kept cold
39、, make sure you have some ice packs ready”可知,接下来介绍准备好的冰袋如何处理,D选项“把它们和药一起放在冰箱里”符合,故选D。Passage 6(2023年湖南长沙中考试题)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。How to Improve Your ReadingLearning how to read well in English might not be an easy task. _1_ Reading well in English is useful for many reasons, not
40、only for taking tests. If you want to improve your reading in English, the following are just for you!Choose right reading materials (材料). There are so many choices! There are textbooks and graded readers, but there are also a lot more books you can read. _2_ Here is a good rule to follow: choose re
41、ading materials where you understand at least 80% of the content (内容). Be intentional (意图明确的). Being intentional means doing something on purpose with a reason in mind. With reading, you need to be intentional by setting a reading aim. Decide on a certain number of pages you want to read each day. _
42、3_ To make sure your daily practice gets done, spare some time and put it in your study plan!_4_Reading can both introduce you to new vocabulary (词汇) and teach you how to use them. Many words in English are often used together in a consistent (相互连贯的) way. Reading groups of words, or words that go to
43、gether, will help you better understand how to use your new vocabulary. Dont try to understand everything. As youre practicing your reading you need to accept the fact that you might not understand every single word, and thats OK! Your brain cant learn so many new things at one time. Its more import
44、ant to get the big picture of what you are reading. _5_A. Read word groups.B. Dont choose a book that is too easy or too difficult.C. You could also be intentional with planning a time to read.D. But its something youll have to do on your language learning journey.E. And you can go back to check the
45、 new things you dont understand later.【答案】1. D 2 B 3 C 4. A 5. E【解析】本文是一篇说明文,介绍如何提高你的阅读。1.根据“Learning how to read well in English might not be an easy task.”可知,学习如何用英语阅读可能不是一件容易的事,但确是必做的事。选项D“但这是你在学习语言的过程中必须要做的。”符合语境,故选D。2.根据“Choose right reading materials.”和“choose reading materials where you under
46、stand at least 80% of the content”可知,本段就选择正确的阅读材料给出建议,建议选择至少理解80%内容的阅读材料,选项B“不要选择太容易或太难的书。”符合语境,故选B。3.根据“Decide on a certain number of pages you want to read each day.”可知,确定你每天要读的页数,此处与计划相关,选项C“你也可以有意识地计划一个阅读时间。”符合语境,故选C。4.根据“Reading can both introduce you to new vocabulary and teach you how to use
47、them.”可知,阅读既可以向你介绍新词汇,也可以教你如何使用它们。本段与新词汇相关,选项A“阅读词组。”符合语境,故选A。5.根据“As youre practicing your reading, you need to accept the fact that you might not understand every single word, and thats OK!”可知,当你在练习阅读时,你需要接受你可能不理解每个单词的事实,这没关系!可以读完再回头检查不理解的部分,选项E“你可以回头检查你不理解的新东西。”符合语境,故选E。Passage 7(2023年江苏连云港中考试题)阅
48、读下面短文,从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺连贯,其中有两项是多余选项。“I feel my heart beating, my eyes widen and almost automatically (自动地), I start to smile,” Prayitno Goenarto said. This is how he feels when he sees a new kind of bird.Goenarto is a birdwatcher and wildlife photographer from Indonesia. He is now 31
49、years old. When he became sick in college, his doctor asked him to go out more often for sunlight, exercise and fresh air. _1_A birdwatcher needs to know a lot and be brave and strong. Goenarto spends most of his time working in the wild. He knows where and when to find different kinds of birds. Som
50、etimes he has to go deep into the forest to find the shy birds. _2_ He might get lost. He has to look out for snakes and some big animals. Once, Goenarto went to a faraway island to look for some rare birds. _3_ He worked in wet clothes for the whole trip.Goenarto loves his work. Birdwatching helps
51、him stay healthy and he can make friends with other birdwatchers. _4_ This helps more people learn about birds and take action to protect them. Thats the best part of the job!_5_ They study and protect the rare birds. Terry Townshend is a British birdwatcher in China. He has studied Beijing swifts f
52、or over ten years. Xu Zhuo protects red-crowned cranes in Heilongjiang. Her father, aunt and grandparents also spent their lifetime looking after the birds. Now the young girl has the job.A. It can be dangerous.B. It rained heavily every day.C. Most birds are active in the daytime.D. Thats when he s
53、tarted watching birds.E. If we do nothing, there may be none left soon.F. Moreover, he catches wonderful moments of birds.G. In China, there are lots of birdwatchers like Goenarto.【答案】1. D 2. A 3. B 4. F 5. G【解析】本文介绍了Prayitno Goenarto作为一名观鸟者和野生动物摄影师的工作。1.根据“When he became sick in college, his doctor
54、 asked him to go out more often for sunlight, exercise and fresh air.”可知,此处介绍Goenarto成为观鸟者的背景。选项D“从那时起,他开始观察鸟类。”符合语境。故选D。2.根据“He might get lost. He has to look out for snakes and some big animals.”可知,此处介绍了Goenarto在野外遇到的危险。选项A“这可能很危险。”符合语境。故选A。3.根据“He worked in wet clothes for the whole trip.”可知,此处介绍
55、Goenarto总是穿着湿衣服工作,说明天在下雨。选项B“每天都下大雨。”符合语境。故选B。4.根据“This helps more people learn about birds and take action to protect them. Thats the best part of the job!”可知,此处介绍Goenarto的工作让人们更多地去了解鸟类。选项F“此外,他还捕捉到了鸟类的精彩时刻。”符合语境。故选F。5.根据“They study and protect the rare birds. Terry Townshend is a British birdwatch
56、er in China.”可知,此处介绍一些其他观鸟者。选项G“在中国,有很多像 Goenarto这样的观鸟者。”符合语境。故选G。Passage 8(2023年湖北黄冈中考试题)阅读下面的短文,根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入文中空白处的最佳选项。(每个选项只用一次,选项中有一项为多余选项)Sometimes we may forget something easily. Dont worry. If you want to have a good memory, please follow me. _1_My first advice is that if you want to
57、remember something well, you have to review it regularly (有规律地). After you learn the material, you need to review it right away, then two days later, then a week later, then two weeks later, and then a month later. _2_My second advice is to mark the important parts of your book. This will help you i
58、n two ways. On the one hand, it will help you concentrate on (专注于) the most important parts. It is always easier to remember only the key points. _3_ When you open your book, the colored parts will show you the most important parts at once. In this way, you neednt read every word again._4_ One good
59、time for memorizing information is in the evening. Review what you have learnt before going to bed. It will be kept in your mind deeply. The other good time is in the morning because you have just rested and your brain is fresh and clear. _5_Remember all the advice above, and your memory will be bet
60、ter and better.A. On the other hand, this will make reviewing easier.B. Here is some advice to help improve your memory.C. Another piece of advice is to review at a proper time.D. You have to read the whole book from the beginning to the end.E. So its easy to memorize the important information in th
61、e morning.F. After a month, you will find that you can remember the material easily.【答案】1. B 2. F 3. A 4. C 5. E【解析】本文主要介绍了几个可以帮助提高记忆力的建议。1.根据“If you want to have a good memory, please follow me. ”以及“My first advice.”“My second advice is to.”可知下文主要介绍了几个提高记忆力的建议,选项B“这里有一些建议可以帮助你提高记忆力”符合语境。故选B。2.根据“Af
62、ter you learn the material, you need to review it right away, then two days later, then a week later, then two weeks later, and then a month later.”可知在一个月复习之后,会记住这些东西,选项F“一个月后,你会发现你很容易记住材料”符合语境。故选F。3.根据“On the one hand, it will help you concentrate on (专注于) the most important parts. It is always eas
63、ier to remember only the key points”可知此处说明做标记的另一个好处,选项A“另一方面,这将使复习更容易”符合语境。故选A。4.根据“One good time for memorizing information is in the evening”可知本段介绍的建议和复习时间有关,选项C“另一个建议是在适当的时候复习”符合语境。故选C。5.根据“The other good time is in the morning because you have just rested and your brain is fresh and clear”可知早上的时
64、候,大脑非常清晰,所以早上也是记忆的好时间,选项E“所以早上很容易记住重要的信息”符合语境。故选E。Passage 9(2023年广州天河区一模试题)阅读短文及文后AE选项,选出可以填入15各题空白处的最佳选项。Paying for bus rides with plastic usually makes people think of plastic bus cards. But one Indonesian city has decided to accept recyclable plastic waste in place of money for city buses.Surabay
65、a, Indonesias second largest city, made this decision in April, 2018. _1_ A two-hour bus ride costs 10 plastic cups or 5 bottles.Indonesia is the second largest ocean plastic polluter, producing up to 2.4 million tons of plastic waste into the oceans every year. _2_ Thats why the city made this deci
66、sion. It hopes to raise public awareness about environment, especially about plastic waste.Each city bus can collect up to 550 pounds of plastic bottles and cups every day. The collected bottles are sold to recycling companies, and the money made from it goes towards running the bus companies and pr
67、oviding money for green space in the city. _3_The decision is part of the citys purposeto become plastic waste-free by 2020. _4_ The new buses are air-conditioned, comfortable and easy for elderly and disabled passengers to get on and off.The programme is well received. People in Surabaya said, “_5_
68、 It is a win-win situation.” This type of programme can be a model for other cities worldwide and encourage citizens to recycle their plastic waste.A. This is certainly turning rubbish into a national treasure.B. In Surabaya only, nearly 400 tons of plastic waste is produced every day.C. We can redu
69、ce waste, so it doesnt pile up at home because we can make good use of itD. In order to encourage local people to take buses, the city also added the new Suroboyo buses.E. Now, locals can pay for their bus rides by putting plastic cups or bottles directly on the bus.【答案】1. E 2. B 3. A 4. D 5. C【解析】本
70、文主要介绍了印尼的第二大城市Surabaya采用可回收的塑料支付公交车的费用,这个举措提高了公众的环境意识,尤其使人们对塑料垃圾的认识。1.根据“A two-hour bus ride costs 10 plastic cups or 5 bottles.”乘坐两个小时的公交车需要10个塑料杯或5个瓶子。可知此处说的应是人们可以用塑料支付公交车的费用。选项E“现在,当地人可以直接在公交车上放塑料杯或塑料瓶来支付乘坐公交车的费用”,符合语境。故选E。2.根据“Indonesia is the second largest ocean plastic polluter, producing up
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-832444.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
天津市环城五区2021-2022学年高二下学期期中五校联考数学试卷.pdf
